TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BEAN [100 records]

Record 1 2024-11-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Crop Protection
  • Biotechnology
CONT

Bt corn... has been genetically altered to express one or more proteins from the bacterium Bacillus thuringiensis(Bt). Bt corn is used to control damaging insects such as corn rootworm, corn earworm, western bean cutworm and more.

Key term(s)
  • Bacillus thuringiensis corn
  • B. thuringiensis corn
  • Bacillus thuringiensis maize
  • B. thuringiensis maize
  • transgenic Bacillus thuringiensis corn
  • transgenic B. thuringiensis corn
  • transgenic Bacillus thuringiensis maize
  • transgenic B. thuringiensis maize

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Protection des végétaux
  • Biotechnologie
CONT

Dans le cas du maïs Bt, le plant de maïs transgénique est modifié de façon à produire une protéine insecticide naturellement produite par la bactérie Bacillus thuringiensis (Bt).

Key term(s)
  • maïs Bacillus thuringiensis
  • maïs B. thuringiensis
  • maïs transgénique Bacillus thuringiensis
  • maïs transgénique B. thuringiensis

Spanish

Save record 1

Record 2 2024-10-29

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Plant and Crop Production
CONT

Lentil, field pea, chickpea and faba bean all suffer from fungal diseases known as "ascochyta blight". Each crop is affected by a different species of ascochyta. As a result, lentil ascochyta will not spread to pea nor will pea ascochyta spread to lentil.

OBS

Heavily infected seeds usually are characterized by a half-moon shaped, light to reddish or reddish brown spot on the edge of the seed; occasionally, it appears as a brown spot on the cheek of the seed (Official Grain Grading Guide).

OBS

Name used by the Canadian Grain Commission (CGC).

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Cultures (Agriculture)
CONT

Les lentilles, les pois de grande culture, les pois chiches et les féveroles souffrent tous de maladies fongiques connues sous le nom d'«ascochytose» ou de «brûlure ascochytique». Chaque culture est attaquée par des espèces différentes d'Ascochyta, de sorte que l'ascochytose des lentilles ne peut se transmettre au pois et vice versa.

OBS

La graine fortement atteinte se caractérise habituellement par une tache en demi-lune d'une couleur allant du brun clair au brun rougeâtre sur son bord; la maladie se trahit également par une tache brune sur la joue de la graine (Guide officiel du classement des grains).

OBS

Nom en usage à la Commission canadienne des grains (CCG).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Producción vegetal
CONT

La ascochitosis del guisante es una enfermedad en cuya etiología acoge varias especies de hongos formadoras de picnidios [...]

Save record 2

Record 3 2024-09-20

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Plant and Crop Production
DEF

A fungal disease ... caused by fungi Ascochyta fabae.

CONT

Ascochyta Blight of Faba Bean. Leaf spots are grey to brown, oval, and up to 1 cm in diameter with definite margins. Small, black pycnidia form in the center of lesions, often in a concentric ring pattern. Leaf spots may merge into irregular black patches causing a blighted appearance. Stem lesions are more elongated, usually sunken and reddish brown. Pod lesions are often sunken, tan to black, and frequently have darker margins. Infected seed may be discoloured and shrivelled.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Cultures (Agriculture)
DEF

Maladie fongique [...] causée par le champignon Ascochyta fabae.

CONT

Ascochytose de la féverole. Les taches foliaires grises à brunes et ovales mesurent jusqu'à 1 cm de diamètre et présentent des contours définis. De petites pycnides noires se forment au centre des lésions, souvent sous forme d'anneaux concentriques. Les taches foliaires peuvent se fondre en zones noires irrégulières ressemblant à des brûlures. Sur la tige, les lésions sont plus allongées, habituellement renfoncées et brun rougeâtre. Sur les gousses, elles sont souvent renfoncées, de chamois à noir et leur contour est plus foncé. La maladie provoque la décoloration et le ratatinement des graines.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Producción vegetal
Save record 3

Record 4 2023-05-16

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

French style green bean : Incorrect spelling. The hyphenation of the adjective phrase "French style" is not an option.

Key term(s)
  • French-style green bean
  • French style green beans
  • French style green bean

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
Key term(s)
  • haricot vert à la française

Spanish

Save record 4

Record 5 2022-02-28

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

OBS

asparagus bean : common name also used to refer to the species Psophocarpus tetragonolobus.

Key term(s)
  • yardlong cowpea

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 5

Record 6 2022-02-28

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

A tropical Old World herbaceous annual vine (Psophocarpus tetragonolobus) bearing purplish or blue flowers in a close raceme and pods with four jagged wings.

OBS

A plant of the family Fabaceae.

OBS

asparagus pea: common name also used to refer to the species Tetragonolobus purpureus.

OBS

asparagus bean : common name also used to refer to the species Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis.

Key term(s)
  • wing bean
  • four-angle-bean

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Pois carré. [...] Les gousses, récoltées avant maturité, sont consommées à la manière des haricots verts, dont elles se rapprochent par la saveur; les graines mûres sont également comestibles, bien que de cuisson difficile. Les tubercules, à l'état jeune, se mangent crus, ils ont une saveur légèrement sucrée.

OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

OBS

pois carré :

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 6

Record 7 2021-07-30

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

OBS

lima bean; butter bean; sieva bean; rangoon bean : terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille Fabaceae.

OBS

haricot de Lima; pois du Cap; haricot de Madagascar; fève créole; pois chouche; pois doux; pois savon : termes normalisés par l'ISO.

OBS

pois doux : nom commun utilisé aussi pour désigner l'espèce Inga edulis.

Spanish

Save record 7

Record 8 2021-07-30

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Food Industries
DEF

[A] bean with pods that turn creamy yellow to bright yellow when mature enough for use...

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 8

Record 9 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

bean sorter : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

trieur de fèves : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 9

Record 10 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

bean sheller : an item in the "Agricultural Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

égreneuse à haricots : objet de la classe «Outils et équipement agricoles» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 10

Record 11 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

bean harvester : an item in the "Agricultural Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

récolteuse de haricots : objet de la classe «Outils et équipement agricoles» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 11

Record 12 2019-05-07

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
OBS

An annual half-twining bean... adapted to about the same area as the cowpea and cultivated for its seed to a limited extent in Asia and the East Indies.

OBS

Agricultural food products (pulse - food grains).

OBS

red bean; rice bean : terms standardized by ISO.

Key term(s)
  • ricebean

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante herbacée annuelle grimpante de la famille des fabacées cultivée surtout en Asie tropicale pour ses graines oblongues consommées comme légume sec.

OBS

Produit agricole alimentaire (légume sec - grains de plante).

OBS

haricot riz; haricot grain de riz; pois zombi; pois jaune : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Save record 12

Record 13 2018-09-26

English

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Vegetable Crop Production
OBS

In 2013, the Ontario Bean Producers Marketing Board and the Ontario Coloured Bean Growers Association merged to become the Ontario Bean Growers.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Production légumière
OBS

En 2013, l'Ontario Coloured Bean Growers Association et la Commission ontarienne de commercialisation des haricots ont fusionné pour devenir l'Ontario Bean Growers.

Spanish

Save record 13

Record 14 2018-09-26

English

Subject field(s)
  • Provincial Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Vegetable Crop Production
OBS

In 2013, the Ontario Bean Producers Marketing Board and the Ontario Coloured Bean Growers Association merged to become the Ontario Bean Growers.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités de gouvernements provinciaux canadiens
  • Production légumière
OBS

En 2013, la Commission ontarienne de commercialisation des haricots et l'Ontario Coloured Bean Growers Association ont fusionné pour devenir l'Ontario Bean Growers.

Spanish

Save record 14

Record 15 2018-09-21

English

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Vegetable Crop Production
OBS

... a not for profit organization that represents the interests of farmers in Ontario that grow dry edible beans.

OBS

In 2013, the Ontario Bean Producers Marketing Board and the Ontario Coloured Bean Growers Association merged to become the Ontario Bean Growers.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Production légumière
OBS

En 2013, la Commission ontarienne de commercialisation des haricots et l'Ontario Coloured Bean Growers Association ont fusionné pour devenir l'Ontario Bean Growers.

Spanish

Save record 15

Record 16 2018-09-21

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)
CONT

Despite its name, the western bean cutworm(WBC) is a pest of corn(field, sweet and seed) as well as dry beans(with the exception of soybeans) and to a lesser extent tomatoes and nightshades. Unlike other cutworms, this pest prefers to feed on the fruit of the plant, i. e. corn ears and bean pods.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Malgré son nom, le ver gris occidental du haricot (VGOH) est un ravageur qui s'attaque au maïs (maïs de grande culture, maïs sucré et maïs de semence) de même qu'aux haricots comestibles (non au soya), et dans une moindre mesure à la tomate et aux solanacées. Contrairement aux autres vers gris, celui-ci préfère se nourrir du fruit du plant, p. ex. épis du maïs et cosses du haricot.

Spanish

Save record 16

Record 17 2018-05-31

English

Subject field(s)
  • Weapon Systems
  • Police
CONT

The BIP was designed to provide an alternative to the already existent less-lethal blunt impact solutions such as foam, sponge, batons, rubber balls, bean bags and rubber bullets currently in the market.

French

Domaine(s)
  • Systèmes d'armes
  • Police

Spanish

Save record 17

Record 18 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A dish prepared chiefly from bean sprouts, bamboo shoots, water chestnuts, onions, mushrooms, and meat or fish and served with rice and soy sauce.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Mélange de légumes émincés et sautés accompagnés, le plus souvent, de poulet et de viande de porc ou de bœuf détaillés en lamelles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Plato típico de origen chino elaborado con carne de pollo, res o cerdo, verduras, germen de bambú o soja, especias y salsa de soja, acompañado con arroz o fideos.

OBS

El término "chop suey" significa "trozos mezclados".

Save record 18

Record 19 2017-11-22

English

Subject field(s)
  • Internet and Telematics
DEF

Pertaining to a data communication mode that occurs between hosts with no previous setup or logon.

OBS

Packets between two hosts may take different routes, as each is independent of the other. UDP is a connectionless protocol.(G. Bean, Internet Servers..., 1995, p. 403).

French

Domaine(s)
  • Internet et télématique
DEF

Dans les communications, se dit d'une méthode de transmission de données qui ne requiert pas l'établissement d'une connexion préalable entre deux nœuds sur un ou plusieurs réseaux.

Spanish

Save record 19

Record 20 2017-11-20

English

Subject field(s)
  • Information Processing (Informatics)
  • Internet and Telematics
DEF

A standard Unix utility used for information exchange between two Unix nodes.

OBS

Today, the term is more commonly used to describe the large international network which uses the UUCP protocol to pass news and electronic mail.(G. Bean, Internet Servers..., 1995, p. 406).

Key term(s)
  • Unix-to-Unix Copy Protocol
  • UUCP protocol
  • Unix-to-Unix Copy Programme

French

Domaine(s)
  • Traitement de l'information (Informatique)
  • Internet et télématique
DEF

Utilitaire Unix permettant d'échanger des informations entre deux nœuds Unix.

Spanish

Save record 20

Record 21 2017-09-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

[An] oval-shaped bean, ivory in color with a small black spot referred to as the "eye. "

OBS

This bean is available as a fresh or dried bean to be used in soups, side dishes and casseroles.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Légumineuse dont le hile forme une tache foncée, qui lui donne l'aspect d'un œil.

OBS

Les gousses du dolique à œil noir sont comestibles avant leur pleine maturité et sont servies comme les haricots verts. On met le dolique dans les soupes et les salades [...]

Spanish

Save record 21

Record 22 2017-06-07

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

A legume grown for food, forage, and green manure.

OBS

The names for the cowpea and the blackeye pea group are often confused or used interchangeably, especially in cooking.

OBS

cow pea; black-eyed bean; black-eyed pea; southern pea; bodi : terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Vigna sinensis, légumineuse vivrière : ne pas confondre avec «dolique asperge» (Vigna sesquipedalis).

OBS

pois à vache; dolique à vache : bien que non recommandés, on trouve ces termes à l'occasion.

OBS

haricot à œil noir; haricot à l'œil; cornille; niébé : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 22

Record 23 2016-11-10

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

A hairy annual Asian legume (Glycine max) widely grown for its oil-rich proteinaceous seeds and for forage and soil improvement.

OBS

The protein is of high biological value, higher than that of many other vegetable proteins, and is of great value for animal and human food.

OBS

soy; soya; soja; soybean; soya bean; soja bean : terms extracted from the “Glossaire de l'agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Légumineuse ressemblant au haricot, cultivée pour ses graines qui fournissent une huile alimentaire et un tourteau très utilisé en alimentation animale.

OBS

Les francophones vivant en Amérique du Nord nomment cette légumineuse «soya» alors que ceux de l'Europe l'appellent «soja». Le terme «soya» est inspiré de l'anglais «soy», lui-même emprunté au japonais, tandis que le terme «soja» vient de l'allemand.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 23

Record 24 2016-05-19

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Forage Crops
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

... a plant of the family Leguminosae cultivated in tropical Asia for its edible seeds and as forage.

OBS

This bean is similar to mung bean [Phaseolus aureus] except plants are more prostrate, pods are long and hairy, and seeds are oblong and black.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes fourragères
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante rampante à tige verte portant des fleurs jaunes ou jaune pâle; graines en divers tons de vert et de noir.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de plantas forrajeras
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 24

Record 25 2016-05-19

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
  • Forage Crops
Universal entry(ies)
DEF

An erect bushy annual [bean] widely cultivated in warm regions of India and Indonesia and United States for forage and especially its edible seeds.

OBS

Many species previously included in Phaseolus are now placed in the genus Vigna ...

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
  • Culture des plantes fourragères
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante dressée ou grimpante à feuilles trifoliolées; fleurs jaunes; gousses velues; graines en divers tons de vert et de noir.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
  • Cultivo de plantas forrajeras
Entrada(s) universal(es)
Save record 25

Record 26 2016-03-11

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
  • Food Industries
Universal entry(ies)
OBS

A mexican root vegetable, looks like a giant-size brown-skinned turnip. White flesh, crisp texture and slightly sweet flavor, it is delicious raw or cooked.

OBS

A native of Mexico and central America, but is now commonly cultivated throughout the tropics, West Indies and China.

OBS

Not to be confused with Pachyrrhizus tuberosus, another herbaceous vine also sometimes called yam bean or potato bean(cf. Hortus Third : A Concise Dictionary of Plants Cultivated in the United States and Canada(BAIHO), 1976, p. 809).

Key term(s)
  • Pachyrhyzus erosus

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
  • Industrie de l'alimentation
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Légumineuse à racines tubéreuses utilisée pour l'alimentation humaine et comme source d'amidon.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
  • Industria alimentaria
Entrada(s) universal(es)
Save record 26

Record 27 2016-03-08

English

Subject field(s)
  • Fish
Universal entry(ies)
OBS

Chauliodus macouni Bean, 1890.

OBS

A fish of the family Chauliodontidae.

French

Domaine(s)
  • Poissons
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Poisson de la famille des Chauliodontidae.

Spanish

Save record 27

Record 28 2016-03-08

English

Subject field(s)
  • Fish
Universal entry(ies)
OBS

Astronesthes gemmifer Goode & Bean, 1896.

OBS

A fish of the family Astronesthidae.

French

Domaine(s)
  • Poissons
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Poisson de la famille des Astronesthidae.

Spanish

Save record 28

Record 29 2016-03-08

English

Subject field(s)
  • Fish
Universal entry(ies)
OBS

Photonectes margarita(Goode & Bean, 1985).

OBS

A fish of the family Melanostomiidae.

French

Domaine(s)
  • Poissons
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Poisson de la famille des Melanostomiidae.

Spanish

Save record 29

Record 30 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

A very popular bean consumed mostly in East Asian countries, Japan, China, Korea etc. as sweet pastes or whole beans.

OBS

adzuki bean : term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Haricot d'origine asiatique fort cultivé en Chine et au Japon.

OBS

haricot anguleux : terme utilisé en Algérie.

OBS

Produit agricole alimentaire (légume sec - grains de plante).

OBS

haricot adzuki : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 30

Record 31 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Forage Crops
Universal entry(ies)
OBS

In much of the world, the name broad bean is used for the large-seeded cultivars grown for human food, while horse bean and field bean refer to cultivars with smaller, harder seeds(more like the wild species) used for animal feed, though their stronger flavour is preferred in some human food recipes, such as falafel.

OBS

horse bean : term occasionally used as a synonym for "broadbean" [Vicia faba major, féverole à gros grains].

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes fourragères
Entrée(s) universelle(s)
CONT

La féverole (Vicia faba) est une légumineuse qui présente une assez grande variabilité morphologique [...]. D'après la grosseur de la graine, ou distingue classiquement trois sous-espèces : la féverole à petits grains (Vicia faba minor), la féverole à grains moyens et la féverole à gros grains ou fève.

OBS

fèverole : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de plantas forrajeras
Entrada(s) universal(es)
Save record 31

Record 32 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
Universal entry(ies)
CONT

Two related subspecies [of the cowpea(Vigna sinensis]) are the asparagus bean(Vigna sinensis var sesquipedalis) and the catjang(V. sinensis var. cylindrica).... Catjang cowpeas are erect semibushy plants with small oblong seeds borne is small pods 3 to 5 inches long.

OBS

catjang: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Le dolic mongette, très répandu en Chine, en Louisiane, un peu dans le sud de la France (où on l'appelle «bannette») et en Italie; il ressemble à un haricot à petits grains (on mange les jeunes gousses comme des haricots verts et les grains à maturité comme des pois secs.

OBS

Vigna catjang Walp.

OBS

vigna cylindrica (L.) Skeels.

OBS

catjang : termes normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Entrada(s) universal(es)
Save record 32

Record 33 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
  • Forage Crops
Universal entry(ies)
CONT

Broad beans are sometimes classified into subspecies according to varieties and their uses in various countries. Thus, subspecies faba var. minor is the beck, tick, or pigeon bean, greatly used for human consumption in the Arabic world, but also used for animal forage, like the horse bean(var. equina) specifically fed to horses. The broad bean proper, also known as Windsor or straight bean, is var. major.

OBS

In much of the world, the name broad bean is used for the large-seeded cultivars grown for human food, while horse bean and field bean refer to cultivars with smaller, harder seeds(more like the wild species) used for animal feed, though their stronger flavour is preferred in some human food recipes, such as falafel.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
  • Culture des plantes fourragères
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Plante annuelle de la famille des papilionacées, dont la tige dressée atteint plus de 0,80 m de haut. La fève (Vicia faba major), [...] est une sous-espèce de la féverole (Vicia faba).

OBS

Le terme «gourgane» s'emploie surtout au Canada.

OBS

gourgane : Mot du nord-ouest et du centre de la France [...] a été apporté d'Europe par les marins français de l'époque coloniale.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
  • Cultivo de plantas forrajeras
Entrada(s) universal(es)
DEF

Planta herbácea anual de la familia papilionáceas, de tallo grueso, cuadrangular, que alcanza más de 1 m de altura.

OBS

La razón principal de su cultivo es la obtención de sus frutos, empleados como comestibles por el hombre cuando verdes, y de sus semillas, que se consumen secas. Además, es una planta muy utilizada como forraje (toda la planta), alimento del ganado (semillas secas) y abono verde.

Save record 33

Record 34 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Spices and Condiments
Universal entry(ies)
OBS

savoury : A plant of the genus Satureja, chiefly S. hortensis(annual summer savory), and S. montana(perennial winter savory), both commonly grown in herb gardens. They are low, aromatic herbs, cultivated for their leaves, which are used to flavor soups, stews, and bean dishes...

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Épices et condiments
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Plante (Labiacées) dont une variété, la sarriette des jardins, est cultivée pour ses feuilles aromatiques, qui servent de condiment.

Spanish

Save record 34

Record 35 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

A tropical grain legume; less commonly known by its Arabic name "lubia."

OBS

The hyacinth bean is grown mainly as an ornamental bean in the United States.

OBS

Dolichos lablab L.; Lablab niger Medik.; L. purpureus (L.) Sweet; L. vulgaris Savi.

OBS

Agricultural food product (pulse - food grain).

OBS

hyacinth bean; lablab bean; bonavist bean; Egyptian bean; dolichos bean; Indian bean : terms standardized by ISO.

Key term(s)
  • Hyacynth bean

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
OBS

pois bourcoussou : terme utilisé en Guyane.

OBS

Produit agricole alimentaire (légume sec) grain de plantes.

OBS

dolique; dolique d'Égypte; dolique du Soudan; pois indien; antaque; lablab; termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 35

Record 36 2016-02-15

English

Subject field(s)
  • Fish
Universal entry(ies)
OBS

A fish of the family Argentinidae.

OBS

Argentina striata Goode & Bean, 1895.

French

Domaine(s)
  • Poissons
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Poisson de la famille des Argentinidae.

Spanish

Save record 36

Record 37 2016-02-15

English

Subject field(s)
  • Fish
Universal entry(ies)
OBS

A fish of the family Rhinochimaeridae.

OBS

Harriotta raleighana Goode & Bean, 1895.

French

Domaine(s)
  • Poissons
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Poisson de la famille des Rhinochimaeridae.

Spanish

Save record 37

Record 38 2016-02-12

English

Subject field(s)
  • Fish
Universal entry(ies)
OBS

A fish of the family Bathylagidae.

OBS

Bathylagus euryops Goode & Bean, 1896.

French

Domaine(s)
  • Poissons
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Poisson de la famille des Bathylagidae.

Spanish

Save record 38

Record 39 2016-02-11

English

Subject field(s)
  • Fish
Universal entry(ies)
OBS

A fish of the family Lipogenyidae.

OBS

Lipogenys gilli Goode & Bean, 1894.

French

Domaine(s)
  • Poissons
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Poisson de la famille des Lipogenyidae.

Spanish

Save record 39

Record 40 2016-02-11

English

Subject field(s)
  • Fish
Universal entry(ies)
OBS

A fish of the family Gonostomatidae.

OBS

Bonapartia pedaliota Goode & Bean, 1896.

French

Domaine(s)
  • Poissons
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Poisson de la famille des Gonostomatidae.

Spanish

Save record 40

Record 41 2016-01-29

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
CONT

The bean weevil... attacks dry beans and occasionally damages home-stored beans, but it very rarely has damaged large lots of beans.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Il existe 6 coléoptères ravageurs des cultures légumières : La bruche du haricot, la bruche du pois, les criocères de l'asperge, l'altise des crucifères, les ceutorhyngues, et enfin la sitone du pois.

Key term(s)
  • bruche des haricots

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Key term(s)
  • gorgojo de las judías
Save record 41

Record 42 2016-01-18

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
Universal entry(ies)
DEF

An annual twining bean(Phaseolus acutifolius var. latifolius) native to southwestern US and Mexico but cultivated for its resistance to drought and heat and having roundish white, yellow, or bluish black edible seeds.

OBS

Agricultural food products (pulse - good grains).

OBS

Tepary bean; Texan bean : terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Phaseolus acutifolius Gray. Cette espèce, qui se caractérise par des folioles étroites et pointues, des grains en général assez petits, blancs et plats, est connue aux États-Unis sous le nom de Tepary bean. Traditionnellement cultivée par les Indiens du Nord du Mexique et de l'Arizona, [...] elle a été introduite avec succès en Afrique dans la zone de climat sahélien. Son usage sera cependant réservé à des conditions de culture extensive non irriguées, car le Tepary bean répond faiblement à la fumure et à l'irrigation.

OBS

Produit agricole alimentaire (légume sec - grains de plante).

OBS

haricot tepary; haricot Soudan : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Save record 42

Record 43 2014-11-24

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Bean flour is gluten free and is more easily tolerated by people with gluten sensitivities. Commercial bean flours are often expensive, but you can grind your own at home for little cost.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les farines de légumineuses (farine de haricots, de pois chiches, de lentilles, de pois et purée de légumineuses), ajoutées aux autres produits sans gluten augmentent leur qualité nutritionnelle.

Spanish

Save record 43

Record 44 2014-11-18

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
  • Industrial Techniques and Processes
CONT

Dancing consists of treading the layers of drying beans with the naked feet, and, as with hand rubbing, serves the double purpose of removing the mildew from the bean and of giving a finish.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
  • Techniques industrielles
CONT

Quatre ouvriers, hommes ou femmes, se mettent à triturer, fouler des pieds nus les fèves de chaque tas, tandis qu'un autre ouvrier [...] ramène [...] sur le tas les fèves qui se dispersent.

Spanish

Save record 44

Record 45 2014-10-20

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Industrial Techniques and Processes
DEF

... a time-temperature dependant process, whereby chemical changes are induced in the green coffee, with a loss of dry mass primarily as gazeous dioxide and other volatile products of the pyrolysis.

CONT

During roasting... the inside of the bean reaches just over 200 ºC, chemical reactions begin, pyrolysis starts, oil begins to develop in the beans, and the color darkens. Volatile compounds are produced...

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Techniques industrielles
DEF

Traitement du café vert par la chaleur, entraînant un brunissement et le développement de la flaveur caractéristique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
  • Procesos y técnicas industriales
Save record 45

Record 46 2013-10-22

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Euphorbiaceae.

OBS

The seeds from the castor bean plant, Ricinus communis, are poisonous to people, animals and insects.

Key term(s)
  • castor-bean

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Euphorbiaceae.

OBS

Espèce introduite, le ricin est utilisé comme plante ornementale. Ses graines sont un poison dangereux, si ingérées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
OBS

Planta euforbiácea que, según las latitudes, puede ser una hierba anua, un arbusto o un árbol, y de cuyas semillas se extrae un aceite viscoso (el más denso de todos los aceites vegetales), inodoro, insípido y casi incoloro, empleado en farmacia (como purgante) y que se usa también como lubricante y para fabricar fibras sintéticas.

OBS

ricino: La Fundación del Español Urgente (Fundéu BBVA), con el asesoramiento de la Real Academia Española, indica que no debe confundirse con "ricina", que es la "proteína tóxica contenida en las semillas de la planta de ricino", tal como señala el Diccionario de términos médicos, de la Real Academia Nacional de Medicina.

Save record 46

Record 47 2013-10-22

English

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Medication
  • CBRNE Weapons
Universal entry(ies)
DEF

A plant protein toxin derived from the beans of the castor bean plant that works by getting inside the cells of a person's body and preventing the cells from making the proteins they need.

CONT

Ricin can be in the form of a powder, a mist or a pellet, or it can be dissolved in water or weak acid.

CONT

Ricin poisoning is not contagious. It cannot be spread from person to person through casual contact.

OBS

Routes of exposure include inhalation, ingestion, and injection.

OBS

The U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) list this toxin as a potential biological weapon (Category B) used by terrorists.

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Médicaments
  • Armes CBRNE
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Toxine dérivée de l'extrait de la graine de ricin qui induit une inhibition irréversible de la synthèse des protéines dans les cellules du corps par inactivation des ribosomes, entraînant la mort cellulaire.

CONT

La ricine pure, sous forme de cristaux, est inodore et sans saveur et presque uniquement soluble dans l'eau.

CONT

L'intoxication à la [...] ricine peut se faire par injection, [par inhalation et] par ingestion de produits alimentaires contaminés [...]

OBS

L'empoisonnement à la ricine n'est pas contagieux et ne peut pas se propager d'une personne à l'autre par un simple contact.

OBS

Aux États-Unis, les Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ont inscrit cette toxine sur la liste d'armes biologiques (de catégorie B) susceptibles d'être utilisées par des terroristes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Toxicología
  • Medicamentos
  • Armas QBRNE
Entrada(s) universal(es)
DEF

Proteína tóxica contenida en las semillas de la planta de ricino.

OBS

ricina: La Fundación del Español Urgente (Fundéu BBVA), con el asesoramiento de la Real Academia Española, indica que no debe confundirse con "ricino", que es un arbusto tropical cuyas semillas contienen ricina.

Save record 47

Record 48 2013-07-15

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A green coffee prepared by "wet-processing" of the fruit.

OBS

What is washed or wet-processed coffee? This is coffee prepared by removing the skin and pulp from the bean while the coffee fruit is still moist. Most of the world's great coffees are processed by the wet method, which generally intensifies acidity. In the traditional wet process, the coffee skins are removed(pulping), the skinned beans are allowed to sit in tanks where enzymes loosen the sticky fruit pulp or mucilage(fermentation), after which the loosened fruit is washed off the beans(washing). In the more modern shortcut demucilage or aquapulp method, the pulp or mucilage is scrubbed from the beans by machine.

OBS

wet-processed coffee: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Café vert préparé au moyen d'un traitement dit par voie humide des fruits.

OBS

café préparé par voie humide : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
DEF

Café [que] se prepara eliminando la piel y pulpa del grano mientras que el fruto del café está todavía húmedo.

OBS

La mayoría de los mejores cafés del mundo son procesados usando el método húmedo, el cual generalmente intensifica la acidez.

Save record 48

Record 49 2012-09-17

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Breyers’ entry in the lactose-free ice cream market is 99-percent lactose free. To date, the only flavor is vanilla. Breyers says it uses real vanilla bean specks in its lactose-free ice cream.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Crème glacée à laquelle on ajoute l’enzyme lactase et ne contenant donc aucun lactose détectable, ce qui la rend plus facile à digérer pour les personnes intolérantes au lactose.

Spanish

Save record 49

Record 50 2012-06-07

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Agricultural Economics
DEF

A medium sized bean, tan in color with a white hilum.

CONT

Canada ... grows significant quantities of pinto, cranberry, black dark red kidney, light red kidney, great northern, dutch brown, pink and small red.

OBS

Dutch brown; DBR: term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Économie agricole
OBS

Variété de haricots.

OBS

Dutch brown; DBR : terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 50

Record 51 2012-02-03

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

Enzyme that catalyzes the conversion of urea to ammonia and carbon dioxide.

CONT

It was therefore a major landmark in the history of enzyme research when, in 1897, Eduard Buchner succeeded in extracting from yeast cells that enzymes catalyzing alcoholic fermentation. This achievement clearly demonstrated that these important enzymes, which catalyze a major energy-yielding metabolic pathway, can function independently of cell structure. However, it was not until many years later that an enzyme was first isolated in pure crystalline form. This was accomplished by J. B. Sumner in 1926 for the enzyme urease isolated from extracts of the jack bean. Sumner presented evidence that the crystals consist of protein, and he concluded, contrary to prevailing opinion, that enzymes are proteins.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Enzyme catalysant l'hydrolyse de l'urée en carbonate d'ammonium. Elle est présente chez les végétaux ou chez les microorganismes responsables de la décomposition de l'urée dans les urines exposées à l'air. L'enzyme est utilisée pour le dosage spécifique de l'urée dans les milieux biologiques.

CONT

Un très grand nombre de dosages, en particulier en analyse médicale, requièrent l'utilisation d'enzymes. Ces enzymes solubles peuvent être remplacées avantageusement par des enzymes insolubilisées sur des supports papier ou Nylon. [...] Beaucoup plus original est le développement d'électrodes biologiques, dites «électrodes à enzymes». Il s'agit en fait d'électrodes mixtes. Ainsi, dans le cas d'une électrode à urée, l'uréase adsorbée sur un gel convertit l'urée en ions ammonium et HCO3-. Une électrode sensible aux ions NH4+ permet la mesure directe de la quantité d'urée disponible (qui détermine en fait la vitesse de production d'ions NH4+).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
Save record 51

Record 52 2012-01-30

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biotechnology
DEF

A colorless, crystalline globulin that was first extracted by Takeuchi from soy bean. It is also found in mucous urine passed during inflammation of the bladder. It is formed by various microorganisms, and is capable of causing the change of urea into carbon dioxide and ammonia and of hippuric acid into benzoic acid and glycocoll.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biotechnologie
DEF

Enzyme qui catalyse l'hydrolyse de l'urée en carbonate d'ammonium.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Biotecnología
DEF

Enzima presente en la semilla de soja y en la orina y que es secretada por ciertos microorganismos.

OBS

Descompone la urea en amoníaco o [...] carbonato amónico.

Save record 52

Record 53 2011-09-27

English

Subject field(s)
  • Industrial Crops
  • Beverages
DEF

The coffee bean wrapped in the endocarp(parchment).

OBS

parchment coffee; coffee in parchment: terms and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes industrielles
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Grain de café enveloppé de leur endocarpe (parche).

OBS

café en parche : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de plantas industriales
  • Bebidas
Save record 53

Record 54 2011-08-08

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The kidney-shaped fruit of the cashew borne at the apex of a fleshy receptacle and rendered edible by expelling the caustic oil from the shell by roasting.

OBS

Also used as a dry fruit in the food industry.

OBS

bean of Malacca; cashew nut; cashew : terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Fruit de l'anacardier (anacarde), appelé aussi acajou à pommes, dont l'amande réniforme se mange comme la cacahuète.

OBS

Fruit sec utilisé dans l'industrie alimentaire.

OBS

cajou; pomme-cajou; noix-cajou; anacarde : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Fruticultura
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
DEF

Fruto [en] nuez profundamente reniforme, marginada en un lado y marcada ahí con una cicatríz que ha dejado el estilo, de una semilla, de color verde-grisáceo, de brillo tenue, de 2,5-3 cm de largo y 2-2,5 cm de ancho [con] forma de pera, carnosa, de color amarillo o rojo y brillante; el pedicelio [...] es de 4-8 cm de largo y 4-6 cm de grueso.

CONT

[...] el marañon es un árbol de follaje espeso y diseminado, perteneciente a la familia de las Anacardiáceas; [su] pseudo fruto conocido como fruto del marañón, se forma del pedúnculo o receptáculo, éste es engrosado y jugoso, de color amarillo o rojo, en el extremo se ubica el fruto verdadero, una nuez en forma de riñón, gris y dura, conocida como nuez de marañón.

Save record 54

Record 55 2011-07-26

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
DEF

A cocoa bean that has been roasted and crushed.

OBS

cacao nib; cocoa nib: terms often used in the plural.

Key term(s)
  • cacao nibs
  • cocoa nibs

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
DEF

Fève de cacao torréfiée puis concassée.

OBS

éclat de cacao : terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • éclats de cacao

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos de confitería y chocolatería
DEF

Semilla de cacao fermentado, tostado y descascarillado que se pica en granillo y se emplea como tropezón en multitud de elaboraciones, [por ejemplo], bombones, helados [...].

CONT

Los granos [de cacao] son sometidos a una limpieza, liberados de las impurezas, y luego son secados por un procedimiento de rayos infrarrojos para separar la cáscara y eliminar el germen. Una vez enfriados, los granos son triturados en pedazos grandes llamados nibs y separados en aventadoras.

CONT

El cacao tostado luego es descascarillado, donde se quita la cascarilla que lo recubre, elemento no deseado en la fabricación de chocolate. Como resultado, el interior del grano ya partido o "nib de cacao", como comúnmente se lo llama en la industria, continua el proceso de fabricación.

CONT

Nibs (de cacao). [...] Tienen un sabor amargo e intenso, respondiendo a la moderna tendencia de acentuar la acidez y el amargor que se está imponiendo en los grandes chocolates.

Save record 55

Record 56 2011-06-28

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
OBS

Agricultural food product (pulse - food grain).

CONT

Kidney bean, Phaseolus vulgaris, family [Fabaceae], a tropical, annual herb widely and popularly cultivated for its edible seed or pod.

OBS

haricot bean; common bean : terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Le haricot (Phaseolus vulgaris) de la famille des [Fabaceae] est une plante annuelle, dressée ou volubile.

OBS

Produit agricole alimentaire (légume sec - grain de plante).

OBS

Cultivé pour ses grains à l'état frais ou sec (haricot à écosser).

OBS

haricot; haricot commun : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 56

Record 57 2011-06-28

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Fabaceae.

OBS

runner bean; scarlet runner bean; multiflora bean : terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Fabaceae.

OBS

haricot d'Espagne : terme normalisé par l'AFNOR et l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 57

Record 58 2011-05-20

English

Subject field(s)
  • Glues and Adhesives (Industries)
  • Treatment of Wood
DEF

A vegetable protein glue made from extracted soya bean meal and used for interior plywood.

Key term(s)
  • soyabean glue
  • soya-bean glue

French

Domaine(s)
  • Colles et adhésifs (Industries)
  • Traitement des bois
CONT

Colles à la caséine de soja. La caséine de soja est une protéine extraite du soja, haricot principalement cultivé aux Etats-Unis et dans les pays d'Extrême-Orient. (...) Les Etats-Unis l'emploient principalement dans la fabrication du contreplaqué pour emballages légers ou du contreplaqué en bois résineux qui ne doivent pas être exposés aux intempéries. (...) Livrée en poudre, cette caséine peut être stockée dans un endroit sec et à l'abri des insectes.

OBS

Selon le Larousse de la langue française la forme "soya" est plus rare.

Spanish

Save record 58

Record 59 2011-03-04

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

Large dark red kidney-shaped beans which are often used for baked beans.

CONT

Dark Red Kidney Beans are large and kidney-shaped with a deep glossy red color. They have a solid flavor and texture. These beans are produced mainly in the northern U. S. A.... Light Red Kidney Beans have a solid texture and flavor [as well]. They are characterized by their large, kidney-shape with a pink color. This bean is popular in the Caribbean region as well as in Portugal and Spain for its similarity to the canela bean.

OBS

red kidney bean : term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Cultivé en Ontario, au Manitoba et en Alberta; graine réniforme; variétés claires et foncées; saveur carnée et texture farineuse; convient bien au chili, aux soupes et aux salades.

OBS

haricot rouge : terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 59

Record 60 2011-01-17

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
DEF

A [variety] of the haricot or kidney bean(Phaseolus vulgaris) now typically cultivated for [its] pods, which are eaten when green as a vegetable...

French

Domaine(s)
  • Production légumière
CONT

Les haricots verts cultivés sont des variétés de Phaseolus vulgaris, le haricot commun.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción hortícola
Save record 60

Record 61 2010-11-23

English

Subject field(s)
  • Oilseed Crops
CONT

Hydrogenated cotton seed oil and hydrogenated soya bean oil shipped in mixed loads in tank cars are dutiable.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes oléagineuses
CONT

L'huile de coton hydrogénée et huile de soya hydrogénée par chargements mixtes dans les wagons-citernes sont imposables.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de oleaginosas
CONT

El aceite de algodón hidrogenado tiene un valor único, debido a la tendencia que tiene a formar cristales "Beta-Prima" al solidificarse. La habilidad para formar esta clase de cristales es importante para la buena aireación, aspecto suave y excelentes propiedades cremosas cuando se usa para hacer margarina y mantecas.

Save record 61

Record 62 2010-08-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Beverages
CONT

How is coffee decaffeinated? The process begins with a batch of high quality unroasted coffee beans. These beans are soaked in water. Since both the flavor molecules and the caffein molecules of the coffee are water-soluble, the water absorbs the flavor and caffein of the bean. The first batch of beans, exhausted of their flavor and caffeine, is discarded, and the flavor-and caffeine-rich water is run through a carbon filter that removes the caffeine. A new batch of unroasted beans is brought in and soaked in the flavor-rich water. Since the water is already saturated with flavor, only the caffeine of the second batch is absorbed. This results in a second batch of beans that contains all of its original flavor but less of its caffeine. The flavor-rich water can be reused several times to decaffeinate multiple batches of coffee.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Extraire industriellement la caféine du café.

Spanish

Save record 62

Record 63 2010-05-20

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

Grain whose marketing is under the control of a government or producers’ marketing board, e. g. western wheat, oats and barley, with the exception of domestic feed wheat, domestic feed oats and domestic feed barley which may either be sold by producers on the open market or delivered to the Canadian Wheat Board at the producers’ option. Also Ontario wheat and beans marketed under the Ontario Wheat Producers’ Marketing Board and the Ontario Bean Producers’ Marketing Board.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

céréales produites dans la zone relevant de la Commission canadienne du blé : terme uniformisé par le Canadien national.

DEF

Renseignements et équivalent fournis par le service de Traduction d'Agriculture Canada.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Save record 63

Record 64 2010-04-30

English

Subject field(s)
  • Drug and Beverage Crops
  • Beverages
DEF

A commercial term designating the dried seed of the coffee plant.

OBS

coffee bean : term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes alcaloïfères
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Terme commercial désignant la graine séchée du caféier.

OBS

grain de café; fève de café : termes et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de plantas que contienen alcaloides
  • Bebidas
Save record 64

Record 65 2010-03-17

English

Subject field(s)
  • Animal Feed Processing Equipment
OBS

Of the M2 Jet Sploder(for grain and soja bean processing by "popping")

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Matériel)
OBS

Du Jet Sploder modèle M2 (utilisé pour le traitement par chaleur sèche des céréales et des fèves de soja

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Equipo de elaboración de piensos
Save record 65

Record 66 2009-06-12

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Pure Vanilla Extract-A concentrated extract that is derived from a vanilla bean, contains alcohol, and is light brown in colour.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Extrait concentré d'aliments.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Save record 66

Record 67 2009-05-29

English

Subject field(s)
  • Pastries
CONT

A large variety and volume of wheat foods are also produced in Japan, many featuring traditional fillings such as asuki bean jam. An pan, an encrusted sweet bun consisting of a sweet yeasted dough totally encasing the filling, is an example of such sweet goods. An pan is prepared as a filled ball on highly sophisticated equipment.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
CONT

Une grande variété et un fort volume d'autres aliments à base de blé sont produits au Japon, bon nombre d'entre eux étant relevés de garnitures traditionnelles comme la confiture aux fèves asuki. A titre d'exemple de pareilles pâtisseries sucrées, mentionnons le «an pan», qui est un petit pain au lait, sucré et encroûté, et dont la pâte sucrée à la levure enveloppe entièrement la garniture. La préparation du «an pan», sous la forme d'une boulette garnie, exige un matériel hautement complexe.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Repostería
CONT

La historia del kashi-pan proviene del an-pan, bollo relleno con una mermelada de habichuelas (frijoles), que todavía es el dulce favorito de mucha gente.

Save record 67

Record 68 2009-04-21

English

Subject field(s)
  • Cosmetology
  • Personal Esthetics
  • Pharmacology
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
CONT

Phaseolus Vulgaris Extract is an extract of the seeds of the kidney bean, Phaseolus vulgaris, Leguminosae. Functions : absorbent, viscosity controlling.

French

Domaine(s)
  • Cosmétologie
  • Esthétique et soins corporels
  • Pharmacologie
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Extrait des graines du haricot commun, Phaseolus vulgaris, Légumineuses. Usages : agent absorbant, agent de contrôle de la viscosité.

Spanish

Save record 68

Record 69 2008-10-29

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

[A] small, white and oval [bean] with a refined texture and delicate flavor.

CONT

Navy beans are a variety of kidney bean, also known as Boston bean and Yankee bean.

OBS

These small white beans are commonly used to make bake beans, but they’re also good in soups, salads, and chili.

OBS

peabean; PBN: Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Occupe la plus large part du marché du haricot sec; cultivé en Ontario, au Québec, au Manitoba et en Alberta; graine petite et ronde; saveur douce et texture farineuse; utilisé pour les «fèves au lard» classiques. (Texte tiré de la source «Rubrique alimentation-services de restauration» (nov-déc 1984), Agriculture Canada).

OBS

haricot rond blanc; PBN : Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 69

Record 70 2008-10-10

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Food Industries
DEF

A term applied in the United States, to varieties of the kidney bean, Phaseolus vulgaris, family Leguminosae, e. g., navy, kidney, marrow, pea, beans, etc.

OBS

They are grown for human consumption of their dry seeds.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Plante annuelle, de la famille des légumineuses, [...] cultivée soit pour sa gousse (haricot vert) soit pour ses grains à l'état frais ou sec (haricot à écosser).

Spanish

Save record 70

Record 71 2008-07-29

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
DEF

[A] bean or soybean completely covered with caked-on mud.

OBS

Term usually used in the plural form.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
DEF

Graine de soja ou haricot entièrement recouvert de boue séchée.

OBS

Terme généralement utilisé au pluriel.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 71

Record 72 2008-05-13

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

A white oval dried bean with a thin skin and mild flavor.

OBS

A type of white kidney bean...

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

L'haricot cannellini est un haricot sec d'origine argentine. Il s'est vite répandu en Italie. Il est utilisé dans de nombreux plats traditionnels tels que les salades de pâtes, les soupes minestrones et les plats cuisinés. Long, fin, blanc avec un léger goût de noisettes, il se démarque de son cousin français l'haricot coco blanc.

Spanish

Save record 72

Record 73 2008-02-26

English

Subject field(s)
  • Hygiene and Health
  • Food Safety
CONT

In a later study, Bean and Griffin(1990) analyzed the etiologic agents and food vehicles associated with 7, 458 outbreaks(involving 237, 545 cases) of foodborne diseases reported to the Center for Disease Control, U. S. A. between 1973 and 1987.

French

Domaine(s)
  • Hygiène et santé
  • Salubrité alimentaire
CONT

[...] les micro-organismes peuvent persister chez certains sujets qui continuent ainsi de les excréter et de perpétuer le risque de propagation de l'infection; de faibles doses de certains micro-organismes peuvent causer des effets sérieux; les caractéristiques d'un aliment peuvent altérer la pathogénicité microbienne, par exemple, teneur élevée en matières grasses d'un vecteur alimentaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Higiene y Salud
  • Inocuidad Alimentaria
CONT

[...] existen muchas oportunidades y condiciones en las que los peligros biológicos, químicos y físicos puedan contaminar los alimentos. Tomando esto en consideración, resulta más difícil manejar o garantizar la inocuidad de los alimentos. Dada la variabilidad de factores (agente patógeno, vector alimentario, factores de producción, transformación y manipulación del alimento) en cada una de las etapas u operaciones que intervienen en el proceso, no es razonable que se imponga la obligación de mantener condiciones de inocuidad en un sólo eslabón de la cadena [...]

CONT

Contaminante: Cyclospora. Alimento Vector: Frutillas y frambuesas. Origen y año: Guatemala 1996 [...]

Save record 73

Record 74 2008-02-21

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
DEF

A medium sized bean similar in size to the Pinto, but with a pink seed coat.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
OBS

Cultivé au Manitoba et en Alberta; haricot rouge-rosâtre; saveur carnée et texture farineuse; s'utilise dans les mets mexicains; sa saveur s'harmonise bien avec celle du chili, de la tomate et de l'oignon. (Texte tiré de la source «Rubrique alimentation - services de restauration» (nov.-déc. 1984), Agriculture Canada).

Spanish

Save record 74

Record 75 2008-02-14

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
CONT

The Cranberry bean, grown in Michigan and California, has deep-red splashes on a buff seed coat. The Cranberry varieties may be of the pole, semipole or bush type.

OBS

Term used at the canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
DEF

Gros haricot, rond et peu farineux, blanc crème, tacheté de rose et brun.

OBS

haricot canneberge : terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 75

Record 76 2008-02-14

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
OBS

In Canada, dry bean production is classified into which bean and coloured bean production.

OBS

Colored bean : term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
OBS

par comparaison au haricot blanc

OBS

Termes en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción hortícola
OBS

En América denomínase fríjoles, en plural, principalmente a los de color negro.

OBS

Término utilizado para los fines del Codex Alimentarius: "fríjoles".

Save record 76

Record 77 2007-10-29

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
DEF

[A] black kidney bean commonly used in Latin American cuisine.

OBS

Term used by the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
DEF

[Haricot] de taille moyenne, de couleur noir, ovale et à la saveur douce.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 77

Record 78 2007-04-25

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Plant Biology
  • Plant Diseases
CONT

... attributed a considerable reduction of the infection level of BGMV [bean golden mosaic virus], a circulative virus in B. tabaci, to an antifeedant activity of M. azedarach on the vector... demonstrated that the antifeedant effect of M. azedarach extract was not effective enough to prevent transmission of a non-circulative virus by B. tabaci, probably because it could not prevent probing of the leaves by the insect. This antifeeding action seems to be very specific to B. tabaci because... observed that the transmission of two viruses(circulative and non-circulative) by Myzus persicae was not affected by M. aedarach extracts.

Key term(s)
  • non circulative virus

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Biologie végétale
  • Maladies des plantes
DEF

Virus non persistant ou virus semi-persistant caractérisé, dans les deux cas, par son absence de pénétration dans le corps de l'insecte et une transmission assurée par les pièces buccales infectées de l'insecte.

Spanish

Save record 78

Record 79 2007-04-16

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
DEF

A leguminous crop plant(as the pea or bean) whose seeds are edible.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
CONT

Le terme «légumineuses à grains» désigne ici les légumineuses dont les graines servent surtout à la consommation ou qui sont réputées comestibles. Cette définition englobe un certain nombre d'espèces non cultivées, mais donnant des produits de cueillette, ainsi que quelques arbres et arbustes; mais elles n'incluent pas certaines espèces souvent utilisées pour l'alimentation des animaux.

OBS

Les légumineuses à grains en Afrique, W.R. Stanton, OAA, Rome, 1970, page 2

OBS

Légumineuse à graines comestibles : Dictionnaire encyclopédique Quillet, page 3060, «haricot».

OBS

Bien que correct, le terme «légume sec» prête à confusion.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción hortícola
Save record 79

Record 80 2007-04-02

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
CONT

Bean rust(Uromyces phaseoli) is present in every bean-growing area in the world... Although infection occurs mostly on leaves, it can also occur on petioles and pods. In severe cases the stem may also be affected. The first sign of rust infection is the occurrence of many minute white spots that are slightly raised and are often surrounded by a yellow halo. The spots later break open, and a pustule of pale brown spores appears. These are summer spores, which can be spread by wind, tools, insects, and animals, thus infecting other plants.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
CONT

La rouille du haricot (Uromyces phaseoli) est endémique dans les régions du monde où l'on cultive le haricot [...] Bien que la maladie touche surtout les feuilles, elle s'attaque également aux pétioles et aux gousses et, dans les cas graves, à la tige. Le premier signe de l'infection est l'apparition de nombreuses pustules blanches et minuscules souvent entourées d'un halo jaune. Plus tard, les pustules s'ouvrent pour dégager des auras de spores brun pâle, les spores d'été. Facilement transportées par le vent, les outils, les insectes et les animaux, ces dernières contaminent d'autres plantes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
Save record 80

Record 81 2007-02-10

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

[A bean] that shows visible injury or mechanical damage in the form of discolouration, but which does not materially affect the appearance or edible qualities of the product. [Processed Products Regulations]

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Un haricot qui présente des dégâts visibles ou des dommages causés par les machines, sous forme de décoloration, et qui ne modifient pas sensiblement l'apparence ni la qualité comestible du produit. [Règlement sur les produits transformés]

Spanish

Save record 81

Record 82 2006-10-19

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A green coffee prepared by "dry processing" of the fruit.

OBS

dry processing : Essentially, the whole cherry is dried to allow separation of the bean from the exocarp and mesocarp. There are some local variations on how the process is completed, according to the facilities available, but there are three basic steps : cleaning, drying and hulling.

OBS

unwashed coffee, dry-processed coffee: terms and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Café vert préparé au moyen d'un traitement dit par voie sèche des fruits.

OBS

café préparé par voie sèche, café non lavé : termes et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Save record 82

Record 83 2006-10-19

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

An unripe coffee bean often with a wrinkled surface.

OBS

immature bean, quaker bean : terms and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Grain de café non mûr, présentant souvent une surface ridée.

OBS

fève immature : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Save record 83

Record 84 2006-10-19

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

The fragment of a coffee bean of volume less than half a bean.

OBS

bean fragment : term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Partie de grain de café d'un volume inférieur à celui d'une demi-fève.

OBS

brisure : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Save record 84

Record 85 2006-10-12

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Chocolate and Confectionery
CONT

Making Chocolate From Magic Beans!... The first step is cleaning. The cocoa beans are passed through a machine that removes dried cocoa pulp, pieces of pod and other extraneous material. The beans are carefully weighed and blended according to specifications. Finally, the last vestiges of wood, jute fibres, sand and even the finest dust are extracted by powerful vacumm equipment. The separated cocoa bean husks are passed on to the chemical industry which extracts valuable compounds.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Confiserie et chocolaterie
CONT

Nettoyages des fèves. Un triage est nécessaire pour retirer toutes les pierres ou poussières qui se seraient infiltrées. Une machine ingénieuse effectue ce travail, puis les fèves passent sur un tapis roulant ou des ouvriers retirent les corps étrangers.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procesos y técnicas industriales
  • Productos de confitería y chocolatería
Save record 85

Record 86 2006-05-10

English

Subject field(s)
  • Information Processing (Informatics)
  • Internet and Telematics
DEF

A portion of a network, which may be a physically independent network segment, that shares a network address with other portions of the network and is distinguished by a subnet number.(G. Bean, Internet Servers..., 1995, p. 406).

OBS

A subnetwork is a representation within the OSI [open systems interconnection] Reference Model of a real network such as a carrier network, a private network or a local area network.

OBS

subnetwork; SN: term and abbreviation officially approved by the International Civil Aviation Organization (ICAO).

French

Domaine(s)
  • Traitement de l'information (Informatique)
  • Internet et télématique
DEF

Ensemble constitué d'un ou plusieurs systèmes ouverts intermédiaires servant de relais au travers duquel des systèmes ouverts extrémité peuvent établir des connexions de réseau. [Définition normalisée par l'AFNOR et reproduite ici avec son autorisation.]

CONT

Fujitsu a développé des réseaux modulaires composés de sous-réseaux spécialisés pour le traitement en temps réel.

OBS

Dans le Modèle de Référence OSI, un sous-réseau figure un réseau réel tel qu'un réseau public, un réseau privé ou un réseau local.

OBS

sous-réseau : terme normalisé par l'AFNOR et reproduit ici avec son autorisation.

OBS

sous-réseau; SN : terme et abréviation uniformisés par l'Organisation de l'aviation civile internationale (OACI).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tratamiento de la información (Informática)
  • Internet y telemática
DEF

Aplicación real de una red de datos que utiliza un protocolo y un plan de direccionamiento homogéneos y que está bajo control de una única autoridad. [Definición aceptada oficialmente por la OACI.]

OBS

Una subred es una representación, dentro del modelo de referencia de ISA [interconexión de sistemas abiertos], de una red real, como por ejemplo la red de una empresa de telecomunicaciones del sector público, una red privada o una red de área local.

OBS

subred; SN: término y abreviatura aceptados oficialmente por la Organización de Aviación Civil Internacional (OACI).

Save record 86

Record 87 2006-05-08

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

A mueoprotein extracted from the bean Phaseolus vulgaris which causes changes in mammalian leucocytes, such as causing them to undergo mitosis.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
DEF

Substance extraite du haricot commun Phaseolus vulgaris, qui a essentiellement pour propriété de provoquer la mitose des leucocytes placés dans un milieu de culture approprié, ou dans l'organisme lui-même.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 87

Record 88 2006-03-21

English

Subject field(s)
  • Internet and Telematics
DEF

A bidirectional pipe for incoming and outgoing data between networked computers.(G. Bean, Internet Servers..., 1995, p. 406).

CONT

Windows Sockets is an application programming interface(API) designed to allow Windows applications to run over TCP/IP.(G. Bean, Internet Servers..., 1995, p. 406).

Key term(s)
  • socket application

French

Domaine(s)
  • Internet et télématique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Internet y telemática
Save record 88

Record 89 2006-03-20

English

Subject field(s)
  • Internet and Telematics
OBS

A search tool that searches indexes of Gopher menus.(G. Bean, Internet Servers..., 1995, p. 406).

French

Domaine(s)
  • Internet et télématique
OBS

Service Internet qui fournit les index et permet donc d'effectuer des recherches d'informations. Le résultat de ces recherches est un ensemble de données renvoyées à l'utilisateur via les menus d'un Gopher.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Internet y telemática
Save record 89

Record 90 2006-02-14

English

Subject field(s)
  • Internet and Telematics
DEF

An Internet Standard transport layer protocol that is connection-oriented and stream-oriented, as opposed to UDP.(G. Bean, Internet Servers..., 1995, p. 406).

French

Domaine(s)
  • Internet et télématique
DEF

Protocole de niveau Transport (couche 4 OSI) utilisé par la plupart des applications Internet.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Internet y telemática
Save record 90

Record 91 2006-02-14

English

Subject field(s)
  • Information Processing (Informatics)
  • Internet and Telematics
DEF

A service run on the Internet which allows users to browse various sources of information. Accessible via telnet protocol. (J.J. Manger, The Essential Internet Information Guide, Mc Graw-Hill, 1994, p. 350).

OBS

Pronounced "wace".

CONT

WAIS offers simple natural language input, indexed searching for fast retrieval, and a "relevance feedback" mechanism allows the results of initial searches to influence future searches.(G. Bean, Internet Servers..., 1995, p. 406).

French

Domaine(s)
  • Traitement de l'information (Informatique)
  • Internet et télématique
DEF

Système distribué permettant de classer des documents dans des bases de données interrogeables par mots clés. (Appartient à America On Line).

CONT

Un autre développement, encore expérimental, se prépare aux États-Unis, celui des serveurs d'information à vaste zone (WAIS - Wide-Area Information Server). Il vise à interconnecter des sources multiples, aussi bien des serveurs spécialisés que des réseaux locaux, à l'aide d'un protocole capable de collationner, collecter et intégrer les informations et de les véhiculer sur un réseau national à très grande capacité. L'objectif est de permettre à l'usager de formuler directement ses questions et d'ouvrir des dossiers dynamiques, qui seront automatiquement tenus à jour par abonnement.

OBS

WAIS : en français, on voit surtout l'abréviation qui se prononce «ouéce».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tratamiento de la información (Informática)
  • Internet y telemática
Key term(s)
  • WAIS
Save record 91

Record 92 2006-01-06

English

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
  • Climatology
OBS

The Canadian Institute for Climate Studies has bean dedicated to providing climate science information that is relevant to decision-makers in business industry, and government since 1993.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
  • Climatologie
OBS

Appellation confirmée par l'organisme.

Spanish

Save record 92

Record 93 2005-11-07

English

Subject field(s)
  • Home Furniture
DEF

Soft furniture without any interior frame and filled up with polystyrene beads.

OBS

Most examples of bean bag furniture comprise pear-shaped chairs but they also include low profile bag seats and sofas.

French

Domaine(s)
  • Mobilier domestique
DEF

Meuble dépourvu de bâti et constitué d'un gros sac de toile rempli de billes de polystyrène (à l'origine de fèves séchées).

OBS

La plupart des meubles de type «bean bag» sont munis d'un petit dossier ou d'un prolongement supérieur qui donne à l'ensemble une forme de poire, d'où le nom de «fauteuil poire» (bean bag chair), mais il existe aussi des modèles de sofas sans dossier ainsi que des poufs.

Spanish

Save record 93

Record 94 2005-11-02

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Vegetable Crop Production
  • Forage Crops
Universal entry(ies)
CONT

The faba bean(Vicia faba minor) is an ancient, cultivated, small-seeded relative of the garden broadbean(V. faba major). It is thought to have originated in west or central Asia. The faba bean is grown mainly in Europe where it is primarily used as a livestock feed, however, it is an important winter crop for human consumption in the Middle East.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Production légumière
  • Culture des plantes fourragères
Entrée(s) universelle(s)
CONT

La féverole (Vicia faba) est une légumineuse qui présente une assez grande variabilité morphologique (poids, forme, coloration de la graine, etc.). D'après la grosseur de la graine, on distingue classiquement trois sous-espèces : la féverole à petits grains (Vicia faba minor), la féverole à grains moyens (V. faba equina) et la féverole à gros grains, ou fève (V. faba major).

OBS

fèverole : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción hortícola
  • Cultivo de plantas forrajeras
Entrada(s) universal(es)
Save record 94

Record 95 2005-11-02

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production
CONT

Generalised life cycle of rust disease(Uromyces viciae-fabae) in faba bean.... The resting stage(telia) survives in a semi-dormant state over summer in crop residues both in the paddock and on seed.... Rust(Uromyces viciae-fabae) is common on faba bean in eastern Australia, and was first identified in Western Australia in 1996.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière
OBS

fèverole : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Save record 95

Record 96 2005-10-04

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Food Industries
OBS

... thin, translucent Japanese noodles... typically made with potato, sweet potato, rice, or mung bean starch.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 96

Record 97 2004-11-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

The removal of the outer covering from grains or legumes.

CONT

Variability in dehulling quality of cowpea, pigeon pea, and mung bean cultivars determined with the tangential abrasive dehulling device.

OBS

Encyc. of Food Technology, Vol.2, p.877

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Action de décortiquer.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Save record 97

Record 98 2004-10-28

English

Subject field(s)
  • Computer Programs and Programming
  • Internet and Telematics
DEF

A program that is used to find out information about other users, either on local or remote hosts(G. Bean, Internet Servers..., 1995, p. 404).

DEF

A UNIX utility that enables you to find out who has an account on Internet.

CONT

Macintosh finger software.

OBS

Also used as a verb: to find my PGP, finger Simone @ jumper.

PHR

To disable finger, the user fingers someone, finger is able to display files.

French

Domaine(s)
  • Programmes et programmation (Informatique)
  • Internet et télématique
DEF

Protocole d'application qui permet d'obtenir à distance des informations sur un utilisateur déclaré sur une machine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Programas y programación (Informática)
  • Internet y telemática
Save record 98

Record 99 2004-06-22

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

Leafy vegetables take a lot of nitrogen, beans and peas add nitrogen, fruiting vegetables(tomato, pepper, eggplant) soak up phosphorus, and root vegetables use a lot of potassium. So at a particular spot, you might grow a leafy vegetable one year, then a fruiting vegetable, then a root vegetable, then a pea or bean, and finaly back to a leafy vegetable.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

Le mot «tomate» est une déformation du mot inca Tomalt; les Incas ont étendu leur domination sur les plateaux andins du XIIe au XVIe siècle et ont donné ce nom à ce fruit; c'est du Pérou que la tomate est partie en Europe où a eu lieu sa transformation étymologique. Nous retrouvons au Mexique le terme Jitomalt en Nahualt Lycopersicum signifie en latin «Pêche de loup», appellation peu alléchante à laquelle on a ajouté au XVIIIe siècle l'adjectif esculentum à cause des propriétés gustatives de ce légume-fruit jusqu'alors trop souvent malmené par l'opinion.

Spanish

Save record 99

Record 100 2004-06-08

English

Subject field(s)
  • Internet and Telematics
DEF

An internetworking protocol used to configure systems across internetworks.(G. Bean, Internet Servers..., 1995, p. 403).

OBS

Used for booting diskless nodes on a network.

French

Domaine(s)
  • Internet et télématique
DEF

Protocole réseau TCP/IP [Transmission Control Protocol/Internet Protocol] défini par les RFC [appel de commentaires] 951 et RFC 1542 pour configurer les systèmes à distance.

OBS

Il est utilisé pour démarrer les stations de travail dépourvues de disque.

Spanish

Save record 100

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: