TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BROWN BREAD [10 records]

Record 1 2023-11-16

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
OBS

crusty : Said of a loaf or slice of bread having a crisp or thick brown outer portion or surface.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

[Pain] de forme allongée, à la croûte épaisse, croustillante et à la mie tendre.

Spanish

Save record 1

Record 2 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

A type of brown bread containing whole grains of wheat.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
CONT

Un pan de trigo integral es, aunque parezca una obviedad, el que se elabora a partir de harina de trigo integral.

Save record 2

Record 3 2018-02-23

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

Cut circles out of bread slices... bake bread circles on a baking sheet... until golden... spread a heaping teaspoon of mushroom mixture on top of each toast round... sprinkle 3 tablespoons cheese over crostini, dividing evenly. Decorate with olive halves, pepper strips... bake until tops are light brown... serve hot.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
OBS

canapé : Tranche de pain sur laquelle on dresse certains mets. Canapé au saumon. Œufs sur canapés.

Spanish

Save record 3

Record 4 2008-12-05

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Culinary Techniques
DEF

Crumbs of bread made when the loaf is stale enough to disintegrate easily. Made from either white or brown bread and used for coating foods to be fried or baked, stuffings, farces and puddings.

Key term(s)
  • dried breadcrumb
  • dried breadcrumbs
  • dried bread crumb
  • bread crumb
  • breadcrumb
  • crumb of bread
  • crumbs of bread

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Techniques culinaires
DEF

Pain séché (ou biscotte), râpé ou émietté.

Key term(s)
  • miette de pain

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
  • Técnicas culinarias
DEF

Producto resultante de la trituración del pan seco, el cual se emplea en la elaboración de alimentos empanados, gratinados y para dar más consistencia a masas y sopas.

Save record 4

Record 5 2006-03-20

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Pastries (Cooking)
DEF

A pudding made of layers of buttered breadcrumbs with sliced apples and sugar or syrup.

CONT

Dating back to colonial America, betties are baked puddings made of layers of sugared and spiced fruit and buttered bread crumbs. Though many fruits can be used, the most popular is apple brown Betty, made with sliced apples and brown sugar.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Pâtisserie (Art culinaire)
OBS

Ce n'est pas un gâteau; il s'agit d'un pouding, différent du pouding aux pommes traditionnel par ses miettes de pain dorées qui le rendent croustillant. Le pouding Betty, qualifié de «brown» en anglais, est aux pommes. Si ce pouding est fait avec un autre fruit, on précisera : pouding Betty aux canneberges, etc.

OBS

pouding : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Key term(s)
  • pudding Betty
  • pudding Brown Betty aux pommes

Spanish

Save record 5

Record 6 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Three grades of flour are produced in Lebanon : zero, balady and brown balady. Bleaching and improving agents cannot be added to the flour. The standard bread throughout the country is the round flat bread common to all Arab countries.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

On produit au Liban trois types de farine : zéro, balady et balady brune. Aucun agent améliorant ou agent de blanchiment ne peut être ajouté à la farine. Le pain ordinaire est le pain rond et plat commun à tous les pays arabes.

Spanish

Save record 6

Record 7 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Food Industries
CONT

Brown bread is a general term given to those breads produced from the many whole-meal, wheat-meal, germ-meal and malted-meal flours produced by the commercial flour millers. These breads are very popular and are produced in a variety of open pan, sandwich and cob shapes.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Bain brun : appellation générale réservée aux pains obtenus des nombreuses variétés de farines grossières, de farines de blé entier, de farines de germe de blé et de farines de blé malté que produisent les meuneries. Ces pains sont fort populaires et on les produit sous diverses formes : en moule ouvert, en sandwich et en boulot.

Spanish

Save record 7

Record 8 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Food Industries
CONT

(In Sweden) the remaining consumption of breadstuffs is in the form of a variety of rye-crisp breads, many tonnes of which are exported worldwide each year. There are two basic types of rye-crisp bread :brown bread : prepared from a yeasted dough using 100% dark rye flour. This type is preferred for domestic consumption.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

[En Suède] on consomme divers pains de seigle croustillants, exportés partout en quantité chaque année. Il en existe deux types de base dont le pain brun préparé à partir d'une pâte à levure à base de farine bise de seigle à 100%. Ce type est préféré pour la consommation intérieure.

Spanish

Save record 8

Record 9 1993-02-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

White and brown meat extracted from the cooked whole crab(the latter mixed with bread crumbs or cereal filler), seasoned and laid out attractively in the cleaned carapace shell, marketed fresh or frozen; also canned(in Norway for canned dressed crab, minimum crab content is 90% of weight).

OBS

Similar preparation of other crustacean, e.g. dressed lobster. In U.S. dressed crab is usually whole-cooked crab with viscera and gills removed.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Chair blanche et brune extraite du crabe, après cuisson (mélangée avec de la chapelure ou des céréales) assaisonnée, puis remise dans la carapace nettoyée. Produit commercialisé frais, congelé ou en conserve (en Norvège, le contenu minimum en crabe du produit en conserve, est de 90% du poids).

OBS

Préparation analogue pour tout autre crustacé, ex. homard paré. Aux É.-U. le crabe paré est généralement cuit après avoir été vidé et éviscéré.

Spanish

Save record 9

Record 10 1986-09-25

English

Subject field(s)
  • General Vocabulary
  • Restaurant Menus
  • Table Service (Restaurants)
OBS

toast : to make(as bread) crisp, hot, and brown by heat(a toasted cheese sandwich)

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire général
  • Menus (Restauration)
  • Service des tables (Restauration)
OBS

Pain grillé

OBS

Plain ou toasté : Terme à proscrire, que l'on entend dans les restaurants.

OBS

(Faute) Voulez-vous votre sandwich plain ou toasté? (CORRECT) Voulez-vous votre sandwich nature ou grillé?

Spanish

Save record 10

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