TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BROWN TROUT [4 records]

Record 1 2021-01-18

English

Subject field(s)
  • Aquaculture
CONT

Young salmon and brown trout are bred at the farms … Salmon breeding farms produce … two-year-old smolts [and] different age juveniles...

French

Domaine(s)
  • Aquaculture
PHR

ferme d'élevage de saumon

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
CONT

Granja de cría de lubina y dorada en el noroeste de Argelia: 85 puestos de trabajo (cuatro administradores, seis técnicos y 75 obreros).

Save record 1

Record 2 2019-06-04

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases
CONT

The proliferative darkening syndrome(PDS) is a lethal disease of brown trout(Salmo trutta fario) which occurs in several alpine Bavarian limestone rivers. … Typically, diseased brown trout develop a dark or almost black color before they die. Therefore, the disease was named “proliferative darkening syndrome”(PDS) or “black trout phenomenon. ”

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux

Spanish

Save record 2

Record 3 1999-02-22

English

Subject field(s)
  • Environmental Studies and Analyses
  • Water Pollution
CONT

Salmon, brown trout and sea trout are the most sensitive to acidification. Brown trout and salmon disappear at a pH of 5. Yellow perch, lake herring and cyprinids are more acid-resistant. They disappear at a pH of about 4. 2.

Key term(s)
  • acid resisting

French

Domaine(s)
  • Études et analyses environnementales
  • Pollution de l'eau
DEF

En parlant d'un organisme ou d'un milieu, qui est apte à supporter, sans manifester de réponse particulière, l'action d'un altérogène acide.

CONT

Dans les stades plus avancés d'acidification, l'intoxication (métaux toxiques) des organismes tolérants à l'acide vient rajouter une seconde pression sélective, résultant en une diversité encore plus appauvrie, combinée à une diminution et un arrêt de la production primaire (affectation de la photosynthèse).

Spanish

Save record 3

Record 4 1989-12-01

English

Subject field(s)
  • Electrochemistry
  • Analytical Chemistry
  • Environmental Studies and Analyses
CONT

Usually, the population is practically wiped out by failing recruitment before the pH reaches levels low enough to kill bigger fish.... Experiments... indicate that for normal hatching and fry development there is a lower pH limit lying between pH 5. 0 and 5. 5 for salmon, between 4. 5 and 5. 0 for sea trout and of about pH 4. 5 for brown trout.

French

Domaine(s)
  • Électrochimie
  • Chimie analytique
  • Études et analyses environnementales
CONT

Il existe une législation aux termes de laquelle un déversement doit rester dans certaines limites de température, de pH, etc., et ne doit contenir aucune substance dangereuse pour les égoutiers; dès lors, plusieurs industries doivent traiter leurs effluents avant tout rejet dans le réseau public.

OBS

Les processus biochimiques qui se déroulent dans les sols dépendent souvent de l'activité des ions H+ : d'où l'importance du pH en agriculture (amélioration du rendement des cultures quand le pH est compris entre certaines limites).

Spanish

Save record 4

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