TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CAVIAR [14 records]

Record 1 2018-03-12

English

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Eaten in the same way as caviar, this is sometimes referred as caviar, though the word should really apply only to sturgeon roe.

French

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Caviar préparé avec des œufs de saumon.

OBS

caviar de saumon : terme normalisé par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Spanish

Save record 1

Record 2 2018-03-09

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Fish roe prepared like caviar.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Succédané de caviar. Œufs de morue préparés comme le caviar, au besoin coloré.

Spanish

Save record 2

Record 3 2018-03-09

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

Fish roe prepared like caviar, sometimes dyed; the final salt content usually 6% or more; principal species used are lumpsucker, bream, coalfish, cod, carp, herring, mullet, pike, tuna.

OBS

The designation usually is preceded by the name of the fish, e. g. cod caviar, lumpsucker caviar; in some countries the country of origin is indicated, e. g. German caviar(Deutscher kaviar).

OBS

Packed and marketed like caviar.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Œufs de poisson préparés comme le caviar, au besoin colorés; la teneur finale en sel est généralement d'environ 6 %; les principales espèces utilisées sont : le lompe, le pagre, le lieu, le cabillaud, la carpe, le hareng, la muge, le brochet, le thon; elles doivent figurer sur l'étiquette.

OBS

Par exemple, caviar de cabillaud, caviar de lompe, etc; certains pays indiquent la contrée d'origine: caviar allemand («Deutscher kaviar»).

OBS

Commercialisé comme le caviar.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
Save record 3

Record 4 2018-02-27

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Meats and Meat Industries
OBS

Caviar made from sturgeon eggs.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

L'esturgeon blanc (Acipenser transmontanus) est considéré comme l'une des espèces les plus prometteuses pour l'aquaculture nord-américaine, pour la qualité de sa chair et pour ses œufs, le caviar noir. La formulation d'un aliment adapté aux besoins nutritionnels spécifiques de l'espèce cultivée est de première importance, puisque la mortalité larvaire est relativement élevée [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Save record 4

Record 5 2013-02-28

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A Russian type of pancake, traditionally made from buckwheat flour and served with caviar [or other food].

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

Dans la cuisine russe, les blinis se servent avec de la crème aigre et du beurre fondu pour accompagner hors-d'œuvre, caviar ou poisson fumé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Tortita [...] fina de harina, leche, huevo y levadura que puede comerse cocida en el horno o frita, con o sin relleno alguno.

OBS

Es muy común en la cocina eslava (rusa, ucraniana o polaca), así como también en la gastronomía judía.

Save record 5

Record 6 2013-02-28

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
OBS

A Russian type of pancake, traditionally made from buckwheat flour [...] served with caviar.

OBS

blini with caviar; caviar blini : terms usually used in the plural.

Key term(s)
  • caviar blinis
  • blinis with caviar

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
OBS

blini au caviar : terme habituellement employé au pluriel.

Key term(s)
  • blinis au caviar

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

blini con caviar: término utilizado generalmente en plural.

Save record 6

Record 7 2008-08-06

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Food Preservation and Canning
DEF

Caviar that has been immersed in a saturated salt brine pickle before packing.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Conservation des aliments et conserverie
DEF

Caviar qui a été mis dans une saumure concentrée avant la mise en bocaux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
Save record 7

Record 8 2008-02-28

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Caviar is called after the species of sturgeon providing it. This one is the smallest-brained from the small Caspian sturgeon and is sold fresh and pressed...

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
CONT

Le caviar de sévruga (esturgeon étoilé) se présente sous forme de grains fins, allant du gris clair au gris sombre, et possède le goût salé des embruns. Il offre une saveur exceptionnelle, légèrement salée.

Spanish

Save record 8

Record 9 2008-02-28

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

One is also surrounded by eight packed buffet stations : a fish station featuring silky smoked salmon, oysters(in season), and three types of caviar; a fish, meat, sausage, and vegetable charcoal grill station...

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)

Spanish

Save record 9

Record 10 2007-10-31

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

Caspian caviar : Refers to the roe of the three species of Caspian Sea sturgeon : the Beluga, Osetra and Sevruga.

Key term(s)
  • Caspian pearls caviar

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)

Spanish

Save record 10

Record 11 2005-05-27

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

Caviar prepared from the eggs of the white sturgeon.

CONT

Most of the world's caviar comes from sturgeon of the Caspian Sea, an inland sea located between Russia and Iran. Three species of sturgeon produce most of the world's caviar : beluga sturgeon produces beluga caviar; Russian sturgeon produces osetra caviar and stellate sturgeon produces sevruga caviar.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Type de caviar fourni par une variété d'esturgeon portant ce nom, le plus rare et le plus apprécié.

OBS

béluga : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Save record 11

Record 12 1993-02-26

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Food Preservation and Canning
DEF

Caviar, packed with brine formed during salting into cans which are then pasteurised several times; no preservative added.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Conservation des aliments et conserverie
DEF

Caviar mis en boîtes avec la saumure de salage, puis pasteurisé à plusieurs reprises; sans antiseptique.

Spanish

Save record 12

Record 13 1987-07-15

English

Subject field(s)
  • Dyes and Pigments (Industries)
  • Food Additives
DEF

Natural color permitted in or upon apple(or rhubarb) and... [other fruit] jam; bread; butter; concentrated fruit juice; liquid, dried or frozen whole egg and egg yolk; fig marmalade with pectin; ice cream mix; ice milk mix; icing sugar... smoked fish; lobster paste and fish roe(caviar) ;tomato catsup... [etc. ].

Key term(s)
  • Saunders wood
  • sanderswood

French

Domaine(s)
  • Teintures et pigments (Industries)
  • Additifs alimentaires
DEF

Colorant rouge du bois de santal, Pterocarpus santalinus L.

OBS

"Santal" est le nom commun du genre santalum. Il désigne, par extension, le bois de cet arbre et l'essence qui en est extraite. Le terme "bois de santal" (ou "santal") réfère plus particulièrement à Santalum album ("santal citrin" ou "santal du Mysore"), mais s'emploie également pour diverses espèces, dont Santalum spicatum ("santal d'Australie") et quelques autres. Il en est même arrivé à désigner, abusivement, des produits parfois très différents : Guarea cedrata ("santal d'Afrique"), Epicaris Loureiri ("santal de Cochinchine"), etc. Un type de santal bien connu est justement le "rouge de Saunders", extrait de Pterocarpus santalinus.

OBS

Cette observation est inspirée du Grand dictionnaire encyclopédique Larousse (LAROG, 1982, vol. 9, page 9316).

Spanish

Save record 13

Record 14 1981-09-24

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

caviar.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)

Spanish

Save record 14

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