TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

COARSE POWDER [6 records]

Record 1 2011-08-15

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C6H5COONH4
formula, see observation
C7H9NO2
formula, see observation
NH4C7H5O2
formula, see observation
DEF

A salt of benzoic acid prepared as a coarse, white powder, soluble in water, alcohol and glycerol; used as a preservative in certain adhesives and rubber latex.

OBS

Chemical formula: C6H5COONH4 or C7H9NO2 or NH4C7H5O2

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C6H5COONH4
formula, see observation
C7H9NO2
formula, see observation
NH4C7H5O2
formula, see observation
DEF

Composé se présentant sous la forme de cristaux incolores, soluble dans l'eau et un peu dans l'alcool, utilisé dans l'industrie du caoutchouc et des adhésifs, en pharmaceutique et dans la préparation de la benzamide.

OBS

Formule chimique : C6H5COONH4 ou C7H9NO2 ou NH4C7H5O2

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Entrada(s) universal(es)
C6H5COONH4
formula, see observation
C7H9NO2
formula, see observation
NH4C7H5O2
formula, see observation
OBS

Fórmula química: C6H5COONH4 o C7H9NO2 o NH4C7H5O2

Save record 1

Record 2 2011-07-12

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C24H46O4
formula, see observation
(C11H23CO)O2
formula, see observation
105-74-8
CAS number
DEF

A chemical compound which appears under the form of a white, coarse, tasteless powder with a faint odour, is soluble in oils and in most organic solvents, slightly soluble in alcohols, insoluble in water and is used as a bleaching agent, an intermediate and a drying agent for fats, oils and waxes and as a polymerization catalyst.

OBS

lauroyl peroxide: obsolete form.

OBS

Chemical formula: C24H46O4 or (C11H23CO)O2

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C24H46O4
formula, see observation
(C11H23CO)O2
formula, see observation
105-74-8
CAS number
DEF

Composé chimique se présentant sous la forme de paillettes ou d'une poudre grossière blanche, de faible odeur, sans saveur, soluble dans les solvants organiques et les huiles, peu soluble dans l'alcool, les esters, les éthers, les cétones et les hydrocarbures aliphatiques, insoluble dans l'eau, utilisé comme catalyseur de polymérisation, comme agent de blanchiment des huiles, des graisses et des cires.

OBS

peroxyde de lauryle : forme vieillie.

OBS

Formule chimique : C24H46O4 ou (C11H23CO)O2

Spanish

Save record 2

Record 3 2008-06-26

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The product... prepared by concentrating the juice or pulp obtained from substantially sound, mature red tomatoes strained or otherwise prepared to exclude the majority of skins, seeds and other coarse or hard substances in the finished product and... preserved by physical means [with] tomato concentration... 7% or more of natural total soluble solids, but not dehydrated to a dry powder or flake form.

CONT

Tomato concentrate may be considered "Tomato Puree" or "Tomato Paste" when the concentrate meets these requirements ... Tomato Puree- Tomato concentrate that contains no less than 7% but less than 24% of natural total soluble solids. ... Tomato Paste- Tomato concentrate that contains at least 24% of natural total soluble solids.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Produit: a) préparé par concentration du liquide, ou de la pulpe, extrait de tomates substantiellement saines, mûres et rouges [...] filtrées ou préparées de toute autre façon, de manière que le produit fini soit débarrassé des peaux et pépins, ainsi que des autres parties dures ou gros morceaux [...] b) conservé par des procédés physiques. La teneur minimale en matière sèche soluble naturelle totale doit être de 7% ou plus, mais non déshydratée sous forme de poudre sèche ou de flocons.

CONT

Un concentré de tomates pourra être désigné sous l'appellation de «purée de tomates» ou «concentré de tomate» lorsqu'il satisfait aux exigences suivantes : [...] «purée de tomate» - concentré de tomates qui contient au minimum 7% mais au maximum 24% de matière sèche soluble naturelle totale. [...] «concentré de tomate» - concentré de tomates qui contient 24% ou plus de matière sèche soluble naturelle totale.

Key term(s)
  • concentré de tomate traité

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
DEF

Preparado mediante la concentración de la pulpa o del zumo (jugo) obtenido de tomates rojos convenientemente sanos y maduros [...] que ha sido filtrado o sometido a otras operaciones para eliminar del producto terminado pieles, semillas y otras sustancias gruesas o duras [...] conservado por medios físicos [con] concentración de sólidos solubles naturales de tomate [...] igual o mayor al [7%], pero sin llegar al grado de deshidratación del polvo seco o en copos.

OBS

El concentrado de tomate podrá considerarse "puré de tomate" o "pasta de tomate" cuando el concentrado cumple con los siguientes requisitos: [...] "Puré de tomate": es el concentrado de tomate que contiene por lo menos el [7%], pero no más del [24%] de sólidos solubles naturales de tomate. [...] "Pasta de tomate": es el concentrado de tomate que tiene un contenido igual o mayor al [24%] de sólidos solubles naturales de tomate.

Save record 3

Record 4 2006-01-06

English

Subject field(s)
  • Gold and Silver Mining
DEF

In placer mining, gold in exceedingly small particles.

CONT

Fine grained gold that is transported to larger stream and river systems is erratically distributed by more complex fluvial processes ...

OBS

Today gold is classified according to particle size ie natural gold is described as "gold lumps", "coarse gold", "middle grain gold", "fine grain gold", or "gold powder. "

French

Domaine(s)
  • Mines d'or et d'argent
CONT

or fin : passe le tamis de 20 mailles mais est retenu sur le tamis de 40 mailles [...]

Spanish

Save record 4

Record 5 2002-01-15

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Biochemistry
DEF

A high molecular weight, almost odorless polysaccharide that occurs naturally in all vegetable organs. Commercially available as a fine to coarse powder. An emulsifying, thickening, bodying agent for food.

OBS

[It] consists chiefly of partially methoxylated galacturonic acids joined in long chains.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
DEF

Polysaccharide de poids moléculaire élevé, presque inodore, présent dans tous les organes végétaux. On le trouve dans le commerce sous forme de poudre plus ou moins fine. Émulsifiant, stabilisant, épaississant pour denrées alimentaires.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Bioquímica
CONT

La pectina es un polisacárido que se encuentra en la cáscara de algunas frutas y es la encargada de dar firmeza a la jalea, así como en mermeladas y ates, su concentración varía con el grado de madurez de la fruta, entre más maduras, menor contenido de pectina.

Save record 5

Record 6 1993-08-24

English

Subject field(s)
  • Optical Glass
CONT

It is customary to process optical elements in multiples by fastening or blocking a suitable number on a common support.

OBS

Lens surfaces are ground on an iron tool, either flat or suitably curved, using progressively finer grades of wet emery or carborundum powder as abrasives. A number of fine-ground lens blanks are then mounted with pitch on a block... so that they can be polished together. The polishing tool is covered with a thin layer of pitch, wax, or even coarse cloth. Wet rouge or certain other mineral oxides are used as polishing materials.

French

Domaine(s)
  • Verres d'optique
DEF

(Polir une lentille) à l'aide d'une pâte abrasive.

CONT

Pour fabriquer une lentille ou un objectif, on passe par différentes phases : d'abord l"ébauche" qui consiste à donner sa forme à la pièce au dixième de millimètre près à l'aide d'un "tour à ébaucher"; puis on "blante" la pièce, posant sur toute sa surface un "ciment" de la consistance de la pâte à modeler.

Spanish

Save record 6

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: