TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

COD DRYING [3 records]

Record 1 2011-11-10

English

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Food Industries
DEF

A stack of split and salted cod at any stage in the drying and curing process.

French

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Petit tas de morues partiellement séchées sur les vigneaux, recouvert d'un chapeau pour le protéger contre la pluie et la rosée.

OBS

Régionalement appelée petite balle en Gaspésie.

OBS

Terme(s) normalisé(s) par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Spanish

Save record 1

Record 2 1999-11-05

English

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
  • Food Industries
DEF

A slatted platform used for drying fish.

CONT

Fish flakes are a familiar sight in Newfoundland fishing villages.

OBS

Those platforms are mostly used for drying cod.

French

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Table en treillis sur laquelle on étend la morue préparée (étêtée, vidée, étalée et salée) afin de la faire sécher à l'air libre.

CONT

Les vigneaux de Gaspésie.

OBS

La réglementation fédérale fixe la hauteur minimale des vigneaux à 76cm du sol.

OBS

vigneau : terme normalisé par le Comité de normalisation des pêches commerciales.

Spanish

Save record 2

Record 3 1993-02-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Made on a very small scale in some areas by drying the residues from cod liver oil manufacture. Used as animal feedingstuff; in Japan also made from other species than cod(kanzo matsu).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Fabriquée sur une très petite échelle dans certaines régions en séchant les résidus de la fabrication d'huile de foie de morue. Sert dans l'alimentation du bétail; au Japon, fabriquée aussi avec des espèces autres que la morue (kanzomatsu).

Spanish

Save record 3

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: