TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

COD LIVER OIL [4 records]

Record 1 2012-08-20

English

Subject field(s)
  • Preparation of Leather and Leather Articles
CONT

Natural moellon is produced by the oxidation of raw cod liver oil in the tanning of sheep and goat chamois skins.

French

Domaine(s)
  • Préparation des cuirs et des objets en cuir
DEF

Émulsion de type huileux provenant de l'élimination par pression de l'excès de corps gras contenus dans les peaux après l'opération de chamoisage. [Définition normalisée par l’AFNOR et reproduite avec son autorisation.]

OBS

moellon : terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Save record 1

Record 2 2010-02-04

English

Subject field(s)
  • Pharmacy
OBS

According to National Health and Welfare Canada, "Scott's Emulsion" was the trade name of an emulsifier prepared with cod liver oil.

French

Domaine(s)
  • Pharmacie
OBS

«Scott's Emulsion» est une marque déposée pour un produit utilisé vers les années trente. À la rigueur, on peut le traduire par «émulsion de Scott», en précisant qu'il s'agit d'une traduction.

OBS

Renseignement communiqué par le Bureau des médicaments humains prescrits, Santé et Bien-être social Canada.

Spanish

Save record 2

Record 3 2008-12-24

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

... fishy butter has the flavor and aroma characteristic of cod liver oil, or fish meal. The fishy flavor... is favored by high acid, high salt, overworking and the presence of metallic salts. It results chiefly from the chemical decomposition of lecithin.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Goût de poisson. Mauvais goût rencontré dans les produits laitiers. Attribué à l'oxydation de la choline, contenue dans la lécithine. Ce corps se décompose en glycocolle et triméthylamine (...)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
CONT

Evitar la acidez: que dificulta el desarrollo de los fermentos lácticos y favorece la aparición de alteraciones, como el gusto a pescado. [...] por oxidación [...] de lecitinas y glicéridos.

Save record 3

Record 4 1993-02-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Made on a very small scale in some areas by drying the residues from cod liver oil manufacture. Used as animal feedingstuff; in Japan also made from other species than cod(kanzo matsu).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Fabriquée sur une très petite échelle dans certaines régions en séchant les résidus de la fabrication d'huile de foie de morue. Sert dans l'alimentation du bétail; au Japon, fabriquée aussi avec des espèces autres que la morue (kanzomatsu).

Spanish

Save record 4

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