TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CONTAMINATED FOOD [28 records]

Record 1 2025-04-30

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Bacterial Diseases
Universal entry(ies)
OBS

C. jejuni is the most common type of campylobacter bacteria involved in human illness. People who eat food contaminated by C. jejuni bacteria can become ill with campylobacteriosis.

OBS

Campylobacter jejuni: There is no common name for this species of bacteria.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Maladies bactériennes
Entrée(s) universelle(s)
OBS

C. jejuni est le type de campylobactérie qui touche le plus souvent l'humain. Quand ils consomment des aliments infectés par C. jejuni, les humains peuvent contracter une maladie appelée campylobactériose.

OBS

Campylobacter jejuni : Il n'y a pas de nom vernaculaire pour cette espèce de bactérie.

Spanish

Save record 1

Record 2 2023-03-30

English

Subject field(s)
  • Epidemiology
CONT

Trawling questionnaire: This term commonly refers to interview forms designed to capture a wide range of exposures. They are sometimes called “hypothesis-generating” or ... shotgun questionnaires. These forms may be designed with embedded questions focused on disease-specific hypotheses, which may serve to consolidate the hypothesis generation and testing processes into a single step. For instance, the trawling questionnaire for an outbreak of E. coli O157:H7 may contain questions about standard transmission mechanisms for this agent such as hamburger consumption, day-care attendance, recreational pool use, animal exposures ...

CONT

The nurses asked those who had become ill a battery of questions from a 20-page survey known as a "shotgun" questionnaire that explores potential sources of disease, from animal contact to sources of drinking water to attendance at various locations that could be contaminated. The nurses went through what each person had eaten during the week before the illness struck to attempt to identify what caused the outbreak... The goal was to find a common element, whether it was a food item or some kind of contact or common location. "It's like shooting in a barrel hoping to hit something, "... But they did hit something.... 84% of those who were sickened had eaten a tomato...

OBS

A shotgun questionnaire aims at hypothesis generation and may be followed by a targeted questionnaire designed for hypothesis testing.

French

Domaine(s)
  • Épidémiologie
CONT

Au moment de l'alerte, les cas les plus récemment identifiés ont été interrogés [...] à l'aide d'un questionnaire exploratoire qui recensait la consommation et l'achat d'aliments dans les 7 jours précédant les symptômes. Le questionnaire portait également sur les symptômes, les éventuelles autres expositions telles qu'un contact avec d'autres cas de diarrhée dans la famille, avec des animaux de compagnie ou sauvages, l'existence d'un voyage récent, etc.

CONT

Enquête exploratoire : Cette phase a pour objectifs de confirmer ou non la nature épidémique du phénomène signalé, de définir la période épidémique et la population touchée et d'émettre une ou plusieurs hypothèses quant au véhicule en cause dans la transmission. [...] Un questionnaire alimentaire détaillé est rempli [...] afin d'identifier un ou plusieurs aliments communs ou lieux d'achat ou de consommation communs. [...] Le questionnaire exploratoire montrait que la consommation d'un certain fromage de chèvre au lait cru était souvent citée.

OBS

Une fois l'hypothèse formulée à partir des résultats obtenus au moyen du questionnaire exploratoire, on peut utiliser un questionnaire plus ciblé pour faire l'enquête cas-témoin qui permettra de vérifier l'hypothèse.

Spanish

Save record 2

Record 3 2021-09-28

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Waste Management
CONT

As part of its mission to protect the health of American agriculture, the United States Department of Agriculture's(USDA) Animal and Plant Health Inspection Service(APHIS) works to prevent foreign animal diseases from entering the U. S. and harming [the] nation's livestock and poultry. One way that APHIS does this is to enforce the Swine Health Protection Act, which provides rules for feeding human food waste to pigs. This practice, which is commonly known as garbage feeding, can spread diseases if contaminated meat products are fed to pigs.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Gestion des déchets

Spanish

Save record 3

Record 4 2021-09-17

English

Subject field(s)
  • Epidemiology
  • Human Diseases - Various
  • Food Safety
DEF

An outbreak of human illness (involving two or more persons from different households) with confirming evidence (either epidemiological or laboratory) indicating a food was the common source of exposure to the contaminant causing illness.

CONT

When two or more people get the same illness from the same contaminated food or drink, the event is called a foodborne outbreak.

Key term(s)
  • food-borne disease outbreak
  • food-borne illness outbreak
  • food-borne outbreak

French

Domaine(s)
  • Épidémiologie
  • Maladies humaines diverses
  • Salubrité alimentaire
DEF

Éclosion d'une maladie humaine [(touchant au moins deux personnes qui n'habitent pas à la même adresse)] avec preuve déterminante (épidémiologique ou de laboratoire) qui indique qu'un aliment était la source commune d'exposition au contaminant responsable de la maladie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Epidemiología
  • Enfermedades humanas varias
  • Inocuidad Alimentaria
DEF

[Eclosión en la cual] tres o más personas presentan una enfermedad similar después de ingerir alimentos y/o productos alimenticios, incluida el agua, con el mismo origen y donde la evidencia epidemiológica o el análisis del laboratorio implica a los alimentos y/o al agua como vehículos de la misma.

Save record 4

Record 5 2021-09-07

English

Subject field(s)
  • Food Safety
  • Emergency Management
  • Risks and Threats (Security)
DEF

Food prepared by the food industry for human or animal consumption that is unsafe due to contamination.

OBS

contaminated food product : designation and definition standardized by the Canadian Capability-Based Planning Terminology Committee and the Translation Bureau.

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
  • Gestion des urgences
  • Risques et menaces (Sécurité)
DEF

Aliment préparé par l'industrie alimentaire et destiné à la consommation humaine ou animale, et qui est dangereux en raison de sa contamination.

OBS

produit alimentaire contaminé : désignation et définition normalisées par le Comité de terminologie de la planification axée sur les capacités au Canada et le Bureau de la traduction.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Inocuidad Alimentaria
  • Gestión de emergencias
  • Riesgos y amenazas (Seguridad)
DEF

Producto que contiene microorganismos, bacterias, plaguicidas, partículas radioactivas o cualquier otra materia extraña física o química, lo cual hace al producto nocivo para el consumo.

CONT

El Organismo de Normas Alimentarias de la Gran Bretaña intensificó el retiro masivo del mercado de productos alimentarios contaminados con un colorante rojo que causa cáncer, el sudan-1, y en China, los medios de difusión informaron que en 12 provincias y municipios del país se había encontrado sudan-1 en algunos alimentos.

Save record 5

Record 6 2020-05-04

English

Subject field(s)
  • Epidemiology
  • Human Diseases - Various
  • Animal Diseases
  • Microbiology and Parasitology
DEF

An infectious disease... that is transmitted by contact with an infected individual or infected bodily discharges or fluids,... by contact with a contaminated surface or object, or by ingestion of contaminated food or water.

French

Domaine(s)
  • Épidémiologie
  • Maladies humaines diverses
  • Maladies des animaux
  • Microbiologie et parasitologie
OBS

[Toutes] les maladies infectieuses ne sont pas contagieuses. En revanche, toutes les maladies contagieuses sont des maladies infectieuses.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Epidemiología
  • Enfermedades humanas varias
  • Enfermedades de los animales
  • Microbiología y parasitología
Save record 6

Record 7 2019-05-30

English

Subject field(s)
  • General Medicine, Hygiene and Health
  • Viral Diseases
  • Food Safety
  • Collaboration with the FAO
CONT

Numerous outbreaks associated with viral contamination of fresh fruits and vegetables have been reported worldwide over the last decade. Fresh produce can become contaminated with viruses through contact with human sewage or infected workers during primary production, harvest, post-harvest handling, processing, packaging, and distribution. Unlike bacteria, human enteric viruses cannot multiply in food, as they need to enter living human cells to replicate. However, they can remain viable in fruits and vegetables for extended periods of time, and may cause illness if ingested.

French

Domaine(s)
  • Médecine générale, hygiène et santé
  • Maladies virales
  • Salubrité alimentaire
  • Collaboration avec la FAO
CONT

De nombreuses éclosions associées à la contamination virale des fruits et des légumes frais ont été signalées partout dans le monde au cours de la dernière décennie. Les fruits et les légumes frais peuvent être contaminés par des virus après un contact avec des eaux usées résidentielles ou des travailleurs infectés durant la production primaire, la récolte, la manutention post-récolte, la transformation, l'emballage et la distribution. Contrairement aux bactéries, les virus entériques humains ne peuvent proliférer dans les aliments, car ils doivent entrer à l'intérieur des cellules humaines vivantes pour se répliquer. Toutefois, ils peuvent demeurer viables dans les fruits et les légumes pendant de longues périodes et causer des maladies s'ils sont ingérés.

Spanish

Save record 7

Record 8 2019-05-08

English

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Mollusks, Echinoderms and Prochordates
  • Food Safety
  • Collaboration with the FAO
CONT

Azaspiracid shellfish poisoning(AZP) is a foodborne intoxication associated with the consumption of contaminated shellfish harvested from waters affected by growth of certain types of toxic algae.... AZP is caused by the ingestion of toxins that accumulate in certain types of shellfish that have been feeding on the algae that produce the toxins. AZP is a form of food poisoning with symptoms typical of gastroenteritis, broadly similar to DSP [diarrhetic shellfish poisoning].

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Mollusques, échinodermes et procordés
  • Salubrité alimentaire
  • Collaboration avec la FAO

Spanish

Save record 8

Record 9 2018-03-09

English

Subject field(s)
  • Food Safety
DEF

Food that has something in it, or on it, that shouldn’t be there.

CONT

Food poisoning is a general term for health problems arising from eating contaminated food. Food may be contaminated by bacteria, viruses, environmental toxins, or toxins present within the food itself, such as the poisons in some mushrooms.

OBS

Examples of contaminants are: - Microbes or viruses: ... such as bacteria, fungi, algae and protozoa; - Chemicals contaminants: chemicals used for cleaning or for pest control can also make people very ill. ... Metals such as aluminium, lead and mercury are toxic if they enter food; ... - Natural toxins: these can be formed when food is not stored correctly; ... - Physical contaminants: this refers to foreign objects in food, for example pieces of metal or glass. ... Other foreign objects are hair, fingernails, nail varnish and sticking plasters; - Other food dangers: some quite ordinary foods and food additives are toxic to some people because they produce severe allergic reactions.

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
CONT

Les aliments contaminés, comme la viande crue et les œufs mal cuits, constituent la source la plus fréquente de la maladie. Omettre de laver fruits et légumes avant de les consommer ou de nettoyer avec soin les surfaces de travail dans la cuisine peut aussi vous exposer aux salmonelles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Inocuidad Alimentaria
DEF

Alimento que contiene microorganismos patógenos y/o contaminantes químicos o físicos, los cuales son nocivos para el consumo humano.

CONT

Las enfermedades por alimentos contaminados son causadas por alimentos que contienen bacterias peligrosas, toxinas, parásitos, virus o contaminantes.

Save record 9

Record 10 2017-03-22

English

Subject field(s)
  • Drainage and Irrigation (Agric.)
  • Water Pollution
  • Food Safety
CONT

Recent outbreaks of foodborne illness have been linked to the consumption of contaminated sprouts. The spent irrigation water used to irrigate sprouts can carry many microorganisms, including pathogenic strains or Escherichia coli and Salmonella enterica. These pathogens are believed to originate from the seeds. The U. S. Food and Drug Administration recommends that sprout producers conduct microbiological testing of spent irrigation water from each production lot at least 48 h after seeds have germinated.

French

Domaine(s)
  • Drainage et irrigation (Agriculture)
  • Pollution de l'eau
  • Salubrité alimentaire
CONT

Durant la germination, il est essentiel de garder l'environnement et l'équipement propres, pour éviter toute contamination. Tout l'équipement doit être nettoyé et désinfecté avant la germination de chaque nouveau lot [...] Afin de déterminer si des microorganismes pathogènes sont présents dans le produit fini, il est recommandé de recueillir de l'eau d'irrigation usée après 48 heures de germination et de rechercher la présence de microorganismes pathogènes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Drenaje y riego (Agricultura)
  • Contaminación del agua
  • Inocuidad Alimentaria
Save record 10

Record 11 2016-02-19

English

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
OBS

All food animals sent to slaughter must be inspected by a qualified inspector and/or a veterinarian before slaughter(ante-mortem) and after slaughter(post-mortem). Animals and carcasses that do not pass inspection are condemned and, therefore, do not enter the human food chain. The purpose of inspection is to identify any animal that is affected or contaminated by a reportable or any other disease, toxic substances or drug residues that may threaten the quality or safety of the final product.

French

Domaine(s)
  • Abattoirs
OBS

Tous les animaux destinés à l'alimentation et envoyés à l'abattage doivent être inspectés par un inspecteur ou un vétérinaire compétent avant l'abattage (ante-mortem) et après l'abattage (post-mortem). Les animaux et les carcasses qui ne réussissent pas l'inspection sont condamnés et, de ce fait, ne peuvent se retrouver sur la chaîne alimentaire des humains. L'objet de l'inspection est de détecter tout animal qui serait atteint d'une maladie déclarable ou autre maladie, ou qui serait contaminé par des substances toxiques ou des résidus de médicaments qui menaceraient la qualité ou la salubrité du produit final.

Spanish

Save record 11

Record 12 2015-04-10

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Safety
  • Hygiene and Health
CONT

The Canadian food supply is one of the safest in the world. However, no food safety system can guarantee zero risk. At any point in the production system, food can become contaminated with bacteria, viruses, parasites, chemicals, undeclared allergens or material such as glass or metal fragments.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salubrité alimentaire
  • Hygiène et santé
CONT

L'approvisionnement alimentaire du Canada est l'un des plus sûrs au monde. Cependant, aucun système de salubrité alimentaire ne garantit l'absence de risque. Des bactéries, des virus, des parasites, des produits chimiques, des allergènes non déclarés ou des matières, comme des fragments de verre ou de métal, peuvent contaminer des aliments, et ce, à n'importe quelle étape du système de production.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Inocuidad Alimentaria
  • Higiene y Salud
CONT

El incremento del comercio internacional de alimentos y la aplicación de nuevas tecnologías a la producción, elaboración y distribución de ellos presentan [...] nuevos desafíos para las políticas, la institucionalidad y la industria alimentaria. Estos elementos [...] nos obligan a resolver los más importantes déficits de nuestro sistema de inocuidad de los alimentos como es la debilidad del proceso de evaluación de riesgos [...]. Los nuevos contextos nacionales e internacionales nos exigen, entonces, dar mayor articulación y coherencia a la política, a la institucionalidad y a los programas de control e higiene de los alimentos.

Save record 12

Record 13 2014-09-10

English

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Microbiology and Parasitology
DEF

The major ochratoxin component.

CONT

Ochratoxin A(OTA) is a toxic metabolite formed by Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum and other mould species. It is one of the most commonly occurring mycotoxins in improperly stored food. OTA has been found in corn, peanuts and decaying vegetation. It has also been found in mouldy cereals such as wheat, rye, barley, oats, and other commodities, including bread, flour, beans, peas, rice, and coffee and in samples of meat where the slaughtered animal may have consumed feed contaminated with OTA.

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

L'ochratoxine A (OTA) est un métabolite toxique produit par Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum et d'autres espèces de moisissures. C'est l'une des mycotoxines les plus fréquentes dans les aliments mal conservés. L'OTA se trouve dans le maïs, les arachides et la végétation en décomposition. Elle est aussi observée dans des céréales moisies comme le blé, le seigle, l'orge, l'avoine et dans d'autres denrées, notamment le pain, la farine, les haricots, les pois, le riz, le café et dans des échantillons de viande issus d'animaux ayant consommé des aliments contaminés à l'OTA.

Spanish

Save record 13

Record 14 2013-06-27

English

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Toxicology
  • Digestive Tract
  • Soil Pollution
DEF

The rate of substances reaching the body by ingestion ...

OBS

... for example from contaminated food or direct soil ingestion, in particular by children.

OBS

ingestion exposure: term and definition relating to the assessment of soil and sites with respect to risk, hazard and exposure.

OBS

ingestion exposure: term standardized by the International Organization for Standardization (ISO).

French

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Toxicologie
  • Appareil digestif
  • Pollution du sol
DEF

Taux d'absorption de substances atteignant le corps [...] par ingestion.

OBS

[...] par exemple par l'ingestion d'un aliment contaminé ou l'ingestion directe de sol, notamment par les enfants.

OBS

exposition par absorption : terme et définition relatifs à l'évaluation du sol et des sites [par rapport] au risque, à la dangerosité et à l'exposition.

OBS

exposition par absorption : terme normalisé par l'Organisation internationale de normalisation (ISO).

Spanish

Save record 14

Record 15 2013-02-08

English

Subject field(s)
  • Risks and Threats (Security)
  • Environment
OBS

For example, contaminated food, air, water, solid waste, debris, vegetation or sediments, vectors, hazardous waste.

French

Domaine(s)
  • Risques et menaces (Sécurité)
  • Environnement
OBS

Par exemple, aliments, air, eau, déchets, débris solides, végétation ou sédiments contaminés, vecteurs, déchets dangereux.

Spanish

Save record 15

Record 16 2012-11-01

English

Subject field(s)
  • Food Safety
DEF

The act of spoiling or tainting foods by intentionally using harmful micro-organisms or by using inadvertently contaminated or spoiled ingredients that make the food unfit for consumption.

OBS

food contamination: term and definition standardized by the Canadian Capability-Based Planning Terminology Committee and the Translation Bureau.

Key term(s)
  • foodstuffs contamination

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
DEF

Action d'altérer des aliments ou de les rendre insalubres par l'emploi intentionnel de micro-organismes nuisibles ou en utilisant par inadvertance des ingrédients contaminésou gâtés qui rendent les aliments impropres à la consommation.

OBS

contamination des aliments; contamination alimentaire : termes et définition normalisés par le Comité de terminologie de la planification axée sur les capacités au Canada et le Bureau de la traduction.

Key term(s)
  • contamination d'un aliment

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Inocuidad Alimentaria
CONT

[...] diferencia entre contaminación, descomposición y adulteración de alimentos. [...] ¿Cuándo se produce contaminación? Cuando compramos enlatados que están golpeados, oxidados o inflados, estos contienen bacterias productoras de enfermedades; si el alimento tiene piedrecitas, cabellos, astillas u otro cuerpo extraño; al asar una carne y parte de ella se quema, en esas partes quemadas se forma una sustancia llamada dioxina que ocasiona problemas digestivos; cuando no conocemos la procedencia de los alimentos que pueden contener residuos de pesticidas, de fertilizantes, exceso de aditivos o sustancias para mejorar el color, sabor, conservantes, que producen intoxicaciones y alergias. Descomposición es el proceso de degradación de los nutrientes del alimento.

Save record 16

Record 17 2012-03-12

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Safety
DEF

The activities that cannot take place at the same time [and] in the same area [of a food establishment] because [they create] a potential risk of food products being contaminated.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salubrité alimentaire
DEF

Activités [...] qui ne peuvent pas avoir lieu au même moment et [au] même endroit [dans un établissement alimentaire] parce qu'elles créent un risque potentiel de contamination des produits alimentaires.

Spanish

Save record 17

Record 18 2010-04-09

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Agriculture - General
OBS

The Testing Suspect Grain for Poisonous Substances provides an analytical service to elucidate the condition of grain suspected of containing toxic substances and to further removal of contaminated parcels from food and export channels.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Agriculture - Généralités
OBS

Ce service analyse les grains susceptibles de contenir des substances toxiques et élimine des colis contaminés des canaux d'exportation.

Spanish

Save record 18

Record 19 2009-01-26

English

Subject field(s)
  • Human Diseases
  • Epidemiology
DEF

An indirect transfer of infectious agents through contaminated inanimate materials or objects(for example : toys, handkerchief, soiled clothing, bedding, and cooking or eating utensils) ;substances(for example : water, food, and biological products such as blood) ;and mechanical(for example : carriage by crawling or flying insects).

French

Domaine(s)
  • Maladies humaines
  • Épidémiologie
DEF

[Transmission d'un agent infectieux par] un objet contaminé qui sert d'intermédiaire entre une personne infectée et une autre personne.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades humanas
  • Epidemiología
Save record 19

Record 20 2008-07-22

English

Subject field(s)
  • Surgical Instruments
CONT

Contaminated, the disinfectant-detergent residual looses its germ-killing effect. This type of product should not come in contact with food, be used around open(unprotected) food products, or be applied to food preparation surfaces. [...] A disinfectant-detergent solution is used to leave a germicide residual on a 100% clean surface. If a germicide is applied into soil, the germicide will be contaminated and rendered ineffective. Once a surface that has been properly treated with a germicide is touched by a human, animal, plant, or something "dirty", washing, rinsing, and treating must be performed again in order to reinstate the protection. If an unspoiled treatment sets on a surface longer than its residual time(6± hours), its germ-killing muscle ceases. e. g. Hospital operating and emergency room surfaces, patient room surfaces prior to the arrival of a new patient, etc.

CONT

Anesthesia machines are wiped clean daily with alcohol or a disinfectant detergent solution.

French

Domaine(s)
  • Instruments chirurgicaux
OBS

Un détergent n'a pas d'action antibactérienne. Il va simplement décoller les salissures. Il faut, pour avoir une action antibactérienne, utiliser un détergent désinfectant. Trois types de produits seront finalement utilisés pour une procédure de désinfection, soit : le détergent simple soit qui va décoller les salissures et les rendre plus solubles dans l'eau; le détergent désinfectant (ou nettoyant désinfectant) dont l'action supplémentaire sur les microorganismes va réduire la charge bactérienne; le désinfectant : qui a une action bactéricide, virucide, fongicide et sporicide. Il s'adresse uniquement à des instruments ou à une surface.

CONT

Nettoyer avec une chiffonnette et une solution détergente désinfectante les seaux, les bidons, les balais, les panières du chariots, les montures, les roulettes.

Spanish

Save record 20

Record 21 2006-09-22

English

Subject field(s)
  • Epidemiology
  • Hygiene and Health
  • Food Industries
CONT

Grocers such as H-E-B Foods "want high-quality fresh products but don’t want to compromise on safety," and they are very receptive to HPP [Hydrostatic/High Pressure Processing] because of its effectiveness against bacteria, viruses, mold, yeast-virtually every foodborne microorganism with the exception of spore formers ...

OBS

food-borne disease : A disease which is contracted from eating contaminated food.

French

Domaine(s)
  • Épidémiologie
  • Hygiène et santé
  • Industrie de l'alimentation
CONT

La mission de l'Équipe des technologies de conservation des aliments est d'améliorer la qualité et la salubrité de l'approvisionnement alimentaire canadien par l'innovation ainsi que par le développement et l'évaluation de techniques de conservation [...] Cet objectif comprendra : la mise au point, l'adaptation et la modification de procédés thermiques et non thermiques de pasteurisation et de stérilisation (p. ex. fréquences radio, haute pression, champ électrique pulsé) pour le traitement des produits alimentaires visqueux et non visqueux; l'application de combinaisons de telles barrières comme la température, le pH, l'activité de l'eau, les agents antimicrobiens, l'atmosphère modifiée, la transformation ainsi que l'emballage; l'établissement de modèles mathématiques pour étudier la survie, la croissance et la mort des micro-organismes d'origine alimentaire durant la transformation des aliments ou la conservation de la nourriture transformée.

Spanish

Save record 21

Record 22 2004-09-03

English

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Microbiology and Parasitology
DEF

Poisoning from a fungus which is ingested either by itself or in food contaminated by the fungus.

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Intoxication par un champignon microscopique qui s'est développé sur des aliments.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Toxicología
  • Microbiología y parasitología
DEF

Intoxicación producida por hongos.

Save record 22

Record 23 2004-04-15

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • International Relations
OBS

An International Development Research Centre(IRDC) Project. The frugal use of expensive water trucked in from distant wells was a way of life in the parched desert village of Chungungo, Chile — located in one of the driest parts of the world. In addition to being costly, the water was often contaminated, contributing to poor sanitation, ill health, and low food production. Today, a simple technology collects water from fog, supplying villagers with two or three times more water than they once used and at a lower cost. What makes this possible is the persistent, extensive cloud cover(camanchacas) along the coast of Chile, which creates continual fog as the prevailing winds move inland across the mountains.

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Relations internationales
OBS

Un projet du Centre de recherches pour le développement international (CRDI). À Chungungo, au Chili, petit village situé dans une des régions les plus arides du monde, l'eau est une denrée précieuse. Transportée par camion en provenance de puits éloignés, il a longtemps été normal de l'utiliser au compte-gouttes. D'un coût très élevé, l'eau, souvent contaminée, était responsable des piètres conditions hygiéniques, de la prolifération de maladies et de l'insuffisance de la production alimentaire. Aujourd'hui, grâce à une technique toute simple, on peut recueillir l'eau contenue dans le brouillard et fournir aux villageois deux ou trois fois plus d'eau qu'ils n'en utilisaient auparavant et ce, à meilleur marché. L'épais brouillard (camanchaca), qui s'étend presque en permanence le long de la côte du Chili et crée des nappes de brumes tenaces quand les vents dominants soufflent de la mer et franchissent les montagnes, rend possible le recours à cette technique.

Spanish

Save record 23

Record 24 2002-05-27

English

Subject field(s)
  • Bacterial Diseases
DEF

Poisoning from food contaminated with any of various strains of Salmonella.

French

Domaine(s)
  • Maladies bactériennes

Spanish

Save record 24

Record 25 2002-05-16

English

Subject field(s)
  • Parasitoses
CONT

Usually human cases are related to contaminated food, especially poultry, eggs, milk and their products. Persons who work with animals may become infected by the agent shed in animal feces. Human Salmonellosis may occur 6-72 hours after ingestion of the agent. Fever, muscle aches, headache and malaise are followed by abdominal pain, nausea, vomiting and diarrhea. The diarrhea may resolve in 2-4 days but some people may continue to shed the bacteria with no signs of disease. Some types of Salmonella can cause septicemia which can result in a disease of longer duration and greater severity.

OBS

Canada Diseases Weekly Report.

French

Domaine(s)
  • Parasitoses
CONT

L'évolution clinique de la salmonellose humaine se caractérise habituellement par une instauration brutale de la fièvre, des douleurs abdominales, de la diarrhée, des nausées et parfois des vomissements.

Spanish

Save record 25

Record 26 2002-05-10

English

Subject field(s)
  • National and International Security
  • CBRNE Operations
CONT

Food products have been deliberately contaminated, in some cases causing human casualties and/or considerable economic losses.

French

Domaine(s)
  • Sécurité nationale et internationale
  • Opérations CBRNE
CONT

Des produits alimentaires ont été délibérément contaminés, faisant des victimes ou d'importantes pertes économiques dans certains cas.

Spanish

Save record 26

Record 27 2001-11-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

After emergency monitoring of surface-deposited radioactivity defines the boundaries of contaminated areas, non-dairy food and drinking water within the boundaries should be sampled and analyzed. Laboratory tests on food samples may include strontium analyses or other chemical separations. Field monitoring instrumentation for water should be similar to that recommended for emergency milk monitoring, i. e. immersion counting or ion-exchange resin counting.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 27

Record 28 1997-05-21

English

Subject field(s)
  • Farming Techniques
OBS

Mycotoxin contaminated grains that are unfit for food or feed use, and destined for waste or to be ploughed-under, may be an inexpensive source of starch for ethanol production. [Source : ethanol project-Mycowk. en p. 1].

DEF

Plough under: to cover a green manure crop, crop residues, or branyard manure by plowing.

French

Domaine(s)
  • Techniques agricoles
OBS

Les céréales rendues impropres à la consommation humaine ou animale par des mycotoxines sont soit rejetées, soit enfouies comme un engrais vert; or, il se pourrait qu'elles soient une source d'amidon bon marché pour la production d'éthanol. [Source: projet éthanol - Mycowk.fr p. 1].

OBS

Enfouissement - Il ne faut jamais enfouir un engrais vert, surtout s'il est bien développé, directement par un labour ou une autre façon culturale profonde. Il faut, dans la mesure du possible, faire: - un fauchage ou un broyage de l'engrais vert, qu'on laissera sécher un ou deux jours; - une incorporation superficielle à l'aide de disques ou d'un outil rotatif; - un ameublissement et un enfouissement en profondeur de deux à trois semaines plus tard, lorsque l'engrais vert aura largement amorcé sa décomposition.

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