TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FISH MUSCLE [5 records]

Record 1 2022-08-09

English

Subject field(s)
  • Collaboration with the FAO
  • Commercial Fishing
  • Hunting and Sport Fishing
  • Aquaculture
CONT

Electric fishing uses intermittent electric pulses to stun the fish or otherwise modify its behaviour(e. g. by involuntary muscle contraction) so that it becomes more vulnerable to capture.

Key term(s)
  • electro-fishing

French

Domaine(s)
  • Collaboration avec la FAO
  • Pêche commerciale
  • Chasse et pêche sportive
  • Aquaculture
CONT

La pêche à l'électricité [utilise] un courant dans l'eau entre une anode et une cathode. L'électricité générée vient interférer avec le système sensoriel du poisson. Ce dernier[,] en fonction de sa biologie[,] peut réagir de deux manières : il peut être paralysé un court temps ou se diriger vers l'électrode [...]

Key term(s)
  • électro-pêche

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Colaboración con la FAO
  • Pesca comercial
  • Caza y pesca deportiva
  • Acuicultura
Save record 1

Record 2 2020-05-28

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Animal Diseases
  • Fish
DEF

A non-enveloped, double stranded RNA (ribonucleic acid) virus within the Reoviridae family ...

CONT

Piscine orthoreovirus(PRV) belongs to the Reoviridae family and is the only known fish virus related to the Orthoreovirus genus. The virus is the causative agent of heart and skeletal muscle inflammation(HSMI), an emerging disease in farmed Atlantic salmon … PRV is ubiquitous in farmed Atlantic salmon and high loads of PRV in the heart are consistent findings in HSMI.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Maladies des animaux
  • Poissons
DEF

Virus à ARN (acide ribonucléique) double brin non enveloppé qui fait partie de la famille des Reoviridae […]

Spanish

Save record 2

Record 3 2014-09-25

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

... a novel low-molecular weight form of Se [selenium] has recently been found to predominate in meats of ocean fish. Known as selenoneine, this low-molecular weight form comprises up to 95% of the total amount of Se present in red muscle and over 60% of the total Se in white muscle of blue fin tuna.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

Outre la concentration plasmatique de sélénium, qui constitue le biomarqueur le plus usuel du statut à l’égard du sélénium, plusieurs autres biomarqueurs (p. ex. les sélénoprotéines et de petites molécules contenant du sélénium, notamment la sélénonéine) qui pourraient aider à mieux caractériser le statut à l’égard du sélénium ont été identifiés.

Spanish

Save record 3

Record 4 2011-10-26

English

Subject field(s)
  • Dietetics
DEF

A diet that restricts foods containing animal fats and saturated fatty acids, as egg yolk, cream, butter, milk, muscle and organ meats, and shellfish, and concentrates on poultry, fish, vegetables, fruits, cottage cheese, and polyunsaturated fats.

French

Domaine(s)
  • Diététique
CONT

En cas d'excès de cholestérol, l'une des premières choses à faire est de suivre un régime pauvre en cholestérol et d'éviter les mauvaises graisses [...] La première consigne consiste en toute logique à éviter les aliments qui contiennent eux-mêmes du cholestérol. Ce sont exclusivement des aliments d'origine animale. Le monde végétal, lui, fournit des composés voisins appelés phytostérols, lesquels s'opposent à l'absorption du cholestérol au niveau de l'intestin.

CONT

Le régime hypocholestérolémiant n'est pas «sans graisse», bien au contraire : les graisses doivent représenter 30 % de la ration calorique.

OBS

Les termes «régime» et «diète» sont souvent en concurrence, toutefois le terme «régime» tend à supplanter le terme «diète» dans l'usage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
CONT

Una dieta pobre en colesterol se caracteriza por: Evitar la grasa saturada de origen animal o vegetal, presente en manteca, mantequilla, embutidos, leche entera o sus derivados (nata, quesos curados y fundidos), embutidos, repostería industrial, mayonesas, alimentos precocinados, coco y chocolate.

Save record 4

Record 5 2006-04-18

English

Subject field(s)
  • Animal Diseases
  • Fish
DEF

A disease caused by the pathogenic agent Edwardsiella tarda which causes gas-filled lesions in the muscle tissues of certain freshwater fish.

French

Domaine(s)
  • Maladies des animaux
  • Poissons
DEF

Maladie causée par l'agent pathogène Edwardsiella tarda qui est responsable de lésions gazeuses dans les tissus musculaires chez certains poissons d'eau douce.

Spanish

Save record 5

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