TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

HECTOLITRE [5 records]

Record 1 2023-08-31

English

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Industrial Crops
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
DEF

[The] weight of a known volume of grain expressed in kilograms per hectolitre.

French

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Culture des plantes industrielles
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
DEF

Poids d'un volume connu de grain exprimé en kilogrammes par hectolitre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medición y análisis (Ciencias)
  • Cultivo de plantas industriales
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Save record 1

Record 2 2012-02-07

English

Subject field(s)
  • Metrology and Units of Measure
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
DEF

The metric test weight usually in kilograms per hectolitre.

OBS

Pounds per bushel can be converted to kilograms per hectolitre by multiplying by 1. 247.

OBS

Of grain.

Key term(s)
  • hectoliter weight
  • weight per HL

French

Domaine(s)
  • Unités de mesure et métrologie
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
DEF

Le poids spécifique métrique, habituellement exprimé en kilogrammes par hectolitre.

OBS

On convertit les libres par boisseau en kilogrammes par hectolitre en multipliant par 1.247.

OBS

Du grain.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Metrología y unidades de medida
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Key term(s)
  • peso en hectolitros
Save record 2

Record 3 2011-11-09

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

This class of wheat is grown in the Great Plains area of the U. S. which includes the states of Kansas, Nebraska, Colorado, Oklahoma, Texas, Montana, South Dakota and Wyoming. In 1981, it formed about 40% of total U. S. wheat production. The wheat is a strong type(gluten quality) and its flour produces good bread. Its average protein content is in the range of 12 to 13%; normally it has good test weight(75 to 77 kilograms per hectolitre) and is low in moisture content(11 to 12%). With proper conditioning it gives good milling results. The most prominent varieties of this group in 1981 were Newton, Larned, Eagle and Scout. Hard red winter wheat has no subclasses for grading purposes. It is assigned numerical grades but has somewhat higher(2 pounds for No. 1 and 1 pound for other grades) test weights.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Cette classe de blé est cultivée dans la Prairie américaine (Kansas, Nebraska, Colorado, Oklahoma, Texas, Montana, Dakota du Sud et Wyoming). En 1981, elle représentait environ 40% de la production américaine totale de blé. Ce type de blé est fort en gluten et sa farine donne un bon pain. Pour les protéines, sa teneur moyenne oscille entre 12 et 13%. Son poids spécifique est généralement bon (75 à 77 kg/hl) et sa teneur en eau est faible (11 à 12%). Conditionné convenablement, ce blé possède de bonnes qualités meunières. Les variétés les plus en évidence dans ce groupe, en 1981, étaient le Newton, le Larned, l'Eagle et le Scout (dont le Scout 66). Le blé de force rouge d'hiver n'a pas de sous-classe. On lui attribue des grades numériques, mais il a des poids spécifiques quelque peu plus élevés (2 livres pour le no 1 et 1 livre pour les autres grades).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
CONT

Clasificación de los trigos estadounidenses. [...] Hard Red Winter Wheat. Todas la variedades de trigo duro rojo de invierno. Esta clase no posee subclases.

Save record 3

Record 4 2000-12-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Wheat of less than 68 kilograms per hectolitre and down to 62 kilograms per hectolitre is marketed as Australian Feed.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Lorsque le poids varie de 68 à 62 kg/hl, il est vendu comme Australian Feed.

Spanish

Save record 4

Record 5 2000-09-26

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

This class of wheat, which formed about 24% of the total U. S. production in 1981, is grown in the eastern portion of the country. Predominant varieties in 1981 were Arthur 71(including Arthur), Abe, and Hart. Average characteristics of this wheat are : test weight, 75 to 79 kilograms per hectolitre; moisture content, 12 to 13%; protein content, 9 to 11%. Wheat of this class mills well and produces flour that can be used as a blending flour for bread or in the manufacture of pastry, cakes and biscuits. Soft red winter wheat has no subclasses for grading. Numerical grades are used.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Cette classe de blé, qui constituait environ 24 % de la production américaine totale en 1981, est cultivé dans l'est du pays. Cette année-là, les principales variétés étaient l'Arthus 71 (y compris l'Arthur), l'Abe et le Hart. Caractéristiques moyennes : poids spécifique, 75 à 79 kg/hl; teneur en eau, 12 à 13 %; teneur en protéines, 9 à 11 %. Les blés de cette classe ont de bonnes propriétés meunières et donnent des farines utilisables en mélange pour la boulangerie ou servent à la préparation de pâtisseries, de gâteaux et de biscuits. Les blés tendres rouges d'hiver ne sont pas subdivisés en sous-classes. On se sert de grades numériques.

Spanish

Save record 5

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: