TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

LIQUID CHOCOLATE [7 records]

Record 1 2016-02-29

English

Subject field(s)
  • Household Utensils and Appliances
DEF

A container used to serve the liquid chocolate.

DEF

A covered pot for serving hot chocolate, usually pear-shaped or cylindrical, and often with a handle placed at a right angle to the spout....

OBS

... this feature [handle] is not, as is sometimes supposed, proof that a vessel is a chocolate-pot. A more certain indication is the presence in the cover of a hole for the purpose of inserting a wooden ustensil (called a molionet) to stir the contents.

French

Domaine(s)
  • Équipement ménager
DEF

Récipient où l'on verse le chocolat avant de le servir.

OBS

Dans certaines pièces anciennes, en or, en argent, affectant la forme d'un cône tronqué, avec anse, le couvercle est percé par le milieu pour donner passage à un bâton, nommé moussoir, qui servait à faire mousser le liquide en ébullition.

Spanish

Save record 1

Record 2 2011-06-29

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Perfume and Cosmetics Industry
  • Pharmacology
Universal entry(ies)
C8H10O2
formula, see observation
DEF

A colorless liquid having a floral odor [that is] miscible with alcohol and ether [and that is used as an] artificial flavoring [agent](chocolate, fruit, liquorice, vanilla) for beverages, ice cream, pastries and confectionery.

OBS

(4-methoxyphenyl)methanol: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

Chemical formula: C8H10O2

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Parfumerie
  • Pharmacologie
Entrée(s) universelle(s)
C8H10O2
formula, see observation
DEF

Produit chimique se présentant sous la forme d'un liquide incolore, à odeur d'aubépine, soluble dans l'alcool, l'éther et le chloroforme, obtenu par réduction de l'acide anisique et de l'aldéhyde anisique, utilisé en parfumerie (essence de lilas) et comme arôme artificiel (chocolat, fruits, réglisse, vanille) pour boissons, glaces, pâtisseries et confiseries.

OBS

(4-méthoxyphényl)méthanol : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

Formule chimique : C8H10O2

Spanish

Save record 2

Record 3 2011-05-16

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Perfume and Cosmetics Industry
DEF

A chemical product in the form of a colorless liquid with a lilac-odor which is soluble in 4 vols. of 60% alcohol, is combustible, is derived by the reaction of anisic alcohol with acetic anhydride and which is used in perfumery and as a synthetic berry, chocolate, cocoa, fruit and vanilla flavoring agent for beverages, ice creams, ices, candies, baked goods, gelatin desserts and chewing gum.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Parfumerie
DEF

Produit se présentant sous la forme d'un liquide visqueux, incolore, d'odeur anisée, soluble dans l'alcool, le chloroforme, l'éther, utilisé en parfumerie et comme arôme artificiel de fruits, de cacao et de vanille.

Key term(s)
  • acétate de para-méthoxy-benzyle
  • acétate de para-méthoxy-phényl-carbinol

Spanish

Save record 3

Record 4 2008-07-02

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
CONT

Developed for baking, unsweetened liquid chocolate comes in 1-ounce packages and requires no melting.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
CONT

[...] chocolat liquide et solide destiné à la vente dans l'industrie du chocolat mais pas pour la consommation humaine directe [...]

Spanish

Save record 4

Record 5 2008-04-04

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

Chocolate fondue consists of chocolate melted... and kept liquid over a spirit lamp on the table. It is used for dipping pieces of cake, biscuits(cookies), pastries and fruits.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
DEF

Dessert à base de chocolat fondu que chaque convive mange en trempant, au bout d'une fourchette, des fruits ou des bouchées sucrées dans le caquelon contenant le chocolat.

Spanish

Save record 5

Record 6 2008-04-01

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
CONT

A part of the liquid chocolate is processed further into blocks, drops or other solid shapes.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
CONT

Pastilles de chocolat de couverture biologique. Le conchage complet et minutieux du chocolat de couverture Cocoa Camino lui donne sa texture veloutée et sa riche saveur indispensables à la fabrication de confiseries chocolatées parfaites.

Spanish

Save record 6

Record 7 2005-07-19

English

Subject field(s)
  • Industrial Tools and Equipment
  • Chocolate and Confectionery
CONT

The liquid chocolate is poured into moulds where the shape of the chocolates is imprinted. The moulds are laid out on vibrating tables where the tapping brings bubbles of air to the surface to ensure the homogeneity of the chocolate. The moulds are then turned over and the excess chocolate runs off.

French

Domaine(s)
  • Outillage industriel
  • Confiserie et chocolaterie
OBS

tapoteuse : Machine à égaliser la pâte à chocolat dans les moules par une succession de petites secousses. [Les moules] sont placés sur une tapoteuse, dont le mouvement saccadé et continu tapotage les agite en tous sens, de manière à égaliser la pâte et à lui faire épouser intégralement toutes leurs formes (Brunerie, Industr. alim., 1949, p. 37).

Spanish

Save record 7

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