TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

MEMBRANE PROPERTY [4 records]

Record 1 2015-10-30

English

Subject field(s)
  • Strength of Materials
  • Chemistry
  • Textile Industries
DEF

The property of a membrane or other material characterizing its ability selectively to permit substances to pass through it.

OBS

permeability: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Résistance des matériaux
  • Chimie
  • Industries du textile
DEF

Propriété d'une membrane ou d'un autre matériau caractérisant sa capacité sélective à permettre à des substances [liquides, gaz, etcetera] de la traverser.

OBS

perméance : Elle s'exprime normalement par une vitesse de transmission. Il ne faut pas confondre avec la porosité, qui correspond à la fraction d'espace vide d'un matériau poreux.

OBS

perméabilité : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Resistencia de los materiales
  • Química
  • Industrias textiles
DEF

Propiedad de una membrana u otro material, que caracteriza su capacidad selectiva de permitir las sustancias que pasen a través de ella.

Save record 1

Record 2 2011-07-26

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Noodles and Pasta
CONT

If only a small sample of semolina were available for testing, the test that would give maximum information about the quality of that sample should be wet gluten content. To an experienced technologist, the amount indicates approximate protein content; handling properties and appearance indicate other features. The flow property, whether very extensible and soft, or tough and elastic, indicates the type of wheat. Colour, whether bright yellow, pale, dull or grayish, indicates pigment content. The ability to form a membrane and cohesiveness give an indication of any gluten damage.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Pâtes alimentaires
CONT

Quand on ne dispose que d'un échantillon de semoule peu important, le test qui donnera le maximum d'information sur la qualité de cet échantillon sera celui de la teneur en gluten humide. Pour un technicien expérimenté, cette quantité révèle la teneur approximative en protéines; les propriétés de manipulation et l'aspect révèlent d'autres caractéristiques. Les propriétés rhéologiques (pâtes extensibles et molles ou encore résistantes et élastiques) sont révélatrices du type de blé. La couleur, soit jaune brillant, pâle, terne ou grisâtre, indique la quantité de pigments. L'aptitude à former une membrane et la cohésion donne un indication des dommages qu'auraient pu subir le gluten.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
  • Pastas alimentarias
CONT

A las harinas que contienen menos proteína – gluten se las llama pobres en gluten, en cambio, ricas en gluten son aquellas cuyo contenido de gluten húmedo es superior al 30 %. Harinas ricas en gluten se prefieren para masas de levadura, especialmente las utilizadas en la elaboración de masas para hojaldre.

Save record 2

Record 3 2002-02-27

English

Subject field(s)
  • Cytology
  • Immunology
  • Biotechnology
DEF

An antibody which has the ability to attach itself onto the membrane of certain cells, a property which gives these cells a specific activity against an antigen.

French

Domaine(s)
  • Cytologie
  • Immunologie
  • Biotechnologie
DEF

Anticorps ayant la propriété de se fixer sur la membrane de certaines cellules, donnant à celles-ci la faculté d'agir d'une certaine façon contre un antigène.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Citología
  • Inmunología
  • Biotecnología
Save record 3

Record 4 1999-06-16

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

Scrapie, the prototype of a group of diseases which have the unique property of being both hereditary and infectious, is also exceptional in that it fails to evoke an immune response. Purification of crude scrapie preparations showed a strong association of infectivity with a membrane protein(’PrPSC') ;but a protein with the same amino acid sequence(’PrPC') was subsequently also found in normal mammalian nervous tissue. It is postulated by some investigators that ’PrPSC' is itself the infectious agent, or the most important part thereof, but in papers making that proposal immunological aspects have not been addressed. Experimental evidence supporting the hypothesis of a membrane fragment as agent has likewise lately not been taken into account. A modified form of the membrane hypothesis could account for immunological as well as genetic aspects of these diseases.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

Rappelons brièvement les connaissances acquises sur ces deux isoformes de la PrP (protéine du prion). On l'a vu, la protéine normale présente chez l'individu sain est facilement dégradée par les protéases. Elle a été appelée PrPc (pour cellaire) ou PrPsen (pour sensible aux protéases), afin de distinguer la forme anormale appelée PrPsc dans le cas de la tremblante (sc pour scrapie) ou PrPes pour résistante.

OBS

protéine du prion pathologique

Spanish

Save record 4

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