TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

OLEIC [25 records]

Record 1 2022-04-07

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Biotechnology
  • Agricultural Engineering
CONT

In soybean, for example, mid-level oleic acid lines have been identified, but the HOA [high oleic acid] phenotype is associated with reduced yield(yield drag), is strongly influenced by growth temperature and requires pyramiding of multiple alleles.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Biotechnologie
  • Génie agricole
CONT

Au mieux, les cultures OGM [organisme génétiquement modifié] ont une productivité équivalente à celle des cultures conventionnelles, mais le rendement du soja transgénique est constamment plus faible. Un examen de plus de 8200 essais de variétés de soja réalisés dans des universités aux États-Unis a montré une diminution du rendement de 6 à 10 pour cent du soja OGM RR [Roundup Ready] par rapport au soja non-OGM.

Spanish

Save record 1

Record 2 2018-05-03

English

Subject field(s)
  • Oilseed Crops
  • Glues and Adhesives (Industries)
  • Paints and Varnishes (Industries)
Universal entry(ies)
DEF

A yellowish drying oil that is expressed or extracted from flaxseed, contains large proportions of glycerides of linolenic, a linoleic, and oleic acids, and is used chiefly in paint and varnish, in printing ink, in linoleum.

OBS

linseed oil: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes oléagineuses
  • Colles et adhésifs (Industries)
  • Peintures et vernis (Industries)
Entrée(s) universelle(s)
DEF

[...] huile extraite de la graine de lin [...] La graine fournit une huile (huile de lin) qui est le type des huiles siccatives, utilisées pour la peinture, dans la fabrication des toiles cirées, des linoléums, des factices de caoutchouc.

OBS

huile de lin : terme normalisé par l'AFNOR.

OBS

huile de lin : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de oleaginosas
  • Pegamentos y adhesivos (Industrias)
  • Pinturas y barnices (Industrias)
Entrada(s) universal(es)
DEF

Aceite secante amarillo oro, de ámbar a pardo. Soluble en éter, cloroformo, disulfuro de carbono; algo soluble en alcohol.

Save record 2

Record 3 2018-04-18

English

Subject field(s)
  • Paints and Varnishes (Industries)
  • Agricultural Chemicals
  • Inks and Colour Reproduction (Graphic Arts)
DEF

A salt of stearic, oleic, palmitic, lauric, or erucic acid with a heavy metal such as cobalt or copper; used as a drier in paints and inks, in fungicides, decolorizing varnish, and waterproofing.

OBS

metallic soap: term officially approved by the Lexicon Project Committee (New Brunswick).

French

Domaine(s)
  • Peintures et vernis (Industries)
  • Agents chimiques (Agriculture)
  • Encres et couleurs (Industrie graphique)
DEF

Savon de métaux lourds obtenu généralement par double décomposition entre le savon alcalin et le sel soluble du métal correspondant.

CONT

En peinture à l'huile, certains pigments ont la propriété de former avec l'acide gras des huiles un savon métallique. Ce sont les couleurs à base de cobalt, de chrome, de cuivre, de manganèse, de plomb ou de zinc. Les couleurs à base de cobalt, de manganèse et de plomb (pigments siccativants) développent particulièrement la siccativité des liants gras [...]

OBS

savon métallique : terme uniformisé par le Comité du projet de lexiques (Nouveau-Brunswick).

Spanish

Save record 3

Record 4 2013-08-27

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C18H34O2
formula, see observation
CH3(CH2)7CH:CH(CH2)7COOH
formula, see observation
112-80-1
CAS number
OBS

A monounsaturated fatty acid, a component of almost all natural fats as well as tall oil. Most oleic acid is derived from animal tallow or vegetable oils. Properties : Commercial grades : Yellow to red oily liquid, lardlike odor, darkens on exposure to air. Insoluble in water;... Use : Soap base, manufacture of oleates, ointments, cosmetics, polishing compounds, lubricants, ore flotation, intermediate, surface coatings, foodgrade additives.

OBS

(9Z)-octadec-9-enoic acid: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

cis-; Z-: must be italicized.

OBS

delta9- or delta-9-. The word delta must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

Chemical formulas: C18H34O2 or CH3(CH2)7CH:CH(CH2)7COOH

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C18H34O2
formula, see observation
CH3(CH2)7CH:CH(CH2)7COOH
formula, see observation
112-80-1
CAS number
OBS

Acide (9Z)-octadéc-9-énoïque : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

cis-; Z- : s'écrit en italique.

OBS

delta9- ou delta-9-. Le mot delta doit être remplacé par la lettre grecque correspondante ou s'écrire en italique.

OBS

Formules chimiques : C18H34O2 ou CH3(CH2)7CH:CH(CH2)7COOH

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Entrada(s) universal(es)
C18H34O2
formula, see observation
CH3(CH2)7CH:CH(CH2)7COOH
formula, see observation
112-80-1
CAS number
DEF

Líquido oleoso e incoloro [...] en su configuración cis (la cadena de carbono continúa en el mismo lado del doble enlace). Es un ácido graso no saturado que amarillea con rapidez en contacto con el aire. [...] No es soluble en agua, pero sí en benceno, alcohol, éter y otros muchos disolventes orgánicos. Se solidifica por enfriamiento y funde a 14 °C.

CONT

Por hidrogenación del ácido oleico se obtiene el ácido esteárico (saturado). [...] Su isómero trans (ácido elaídico) es sólido y funde a 51 °C; se puede obtener por calentamiento del ácido oleico en presencia de un catalizador. [...] Se utiliza en la fabricación de jabones y cosméticos, en la industria textil y en la limpieza de metales.

OBS

Junto con el ácido esteárico y el ácido palmítico se encuentra, en forma de éster, en la mayoría de las grasas y aceites naturales, sobre todo en el aceite de oliva. Se obtiene por hidrólisis del éster y se purifica mediante destilación.

OBS

Fórmula química: C18H34O2 o CH3(CH2)7CH:CH(CH2)7COOH

Save record 4

Record 5 2012-10-04

English

Subject field(s)
  • Oil Production
DEF

An oleic composition that spontaneously solubilize water, but not oil consisting essentially of hydrocarbons, surfactants and a stabilizing agent(solvent, electrolyte or both).

French

Domaine(s)
  • Production pétrolière
CONT

Des expériences de déplacement ont été effectuées [...] pour évaluer l'efficacité des solutions de tensio-actifs [...] dans un réservoir préalablement balayé à l'eau.

Spanish

Save record 5

Record 6 2011-08-09

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Plastics Industry
Universal entry(ies)
C9H18O2
formula, see observation
CH3(CH2)7COOH
formula, see observation
112-05-0
CAS number
DEF

A synthetic flavoring agent that occurs naturally in cocoa and oil of lavender.

CONT

Pelargonic acid... Occurs as an ester in oil of pelargonium... Preparation from... tall oil unsaturated fatty acids... ;by oxidation of oleic acid... Colorless, oily liquid at ordinary temperature... ;characteristic odor. Practically insoluble in water; soluble in alcohol, chloroform, ether... Use :... in the manufacturing of lacquers, plastics.

OBS

According to the Condensed Chemical Dictionary (HACHE), "nonoic acid" is a generic term. Only the normal-chain acid (the "n-nonoic acid") corresponds to the pelargonic acid.

OBS

nonoic acid: An acid of the formula C8H17COOH, of which there are many possible isomers. Pelargonic acid is the normal or straight-chain acid.

OBS

Chemical formula: C9H18O2 or CH3(CH2)7COOH

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Industrie des plastiques
Entrée(s) universelle(s)
C9H18O2
formula, see observation
CH3(CH2)7COOH
formula, see observation
112-05-0
CAS number
OBS

Formule chimique : C9H18O2 ou CH3(CH2)7COOH

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Industria de plásticos
Entrada(s) universal(es)
C9H18O2
formula, see observation
CH3(CH2)7COOH
formula, see observation
112-05-0
CAS number
OBS

Fórmula química: C9H18O2 o CH3(CH2)7COOH

Save record 6

Record 7 2011-08-08

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
DEF

Virgin olive oil [that] has a free acidity, expressed as oleic acid, of not more than 0. 8 gram per 100 grams, and the other characteristics of which correspond to those fixed for this category...

CONT

In addition to meeting the requirements of Section B.09.003 of the FDR [Food and Drug Regulations], products being represented or sold as virgin or extra virgin olive oil are expected to meet the standards and definitions of the International Olive Oil Council. These standards require, among other things, oils to be cold pressed products that do not contain any refined olive oil, and make a distinction between "virgin" and "extra virgin" olive oils based on free fatty acid content.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
DEF

Huile d'olive vierge dont l'acidité libre exprimée en acide oléique est au maximum de 0,8 gramme pour 100 grammes et dont les autres caractéristiques correspondent à celles fixées pour cette catégorie [...]

CONT

En plus de satisfaire aux exigences de l'article B.09.003 du Règlement sur les aliments et drogues, les produits présentés ou vendus sous le nom d'huile d'olive vierge ou d'huile d'olive extra vierge doivent satisfaire aux normes et aux définitions du Conseil oléicole international. Entre autres, ces normes exigent que ces huiles soient des produits pressés à froid, qui ne renferment aucune huile d'olive raffinée, et établissent une distinction entre l'huile vierge et l'huile extra vierge, distinction qui se fait sur la teneur en acides gras libres.

OBS

Dans le domaine oléicole, la dénomination «vierge» renvoie à un seuil de qualité, soit 2 grammes d'acide oléique pour 100 grammes d'huile. Comme l'huile d'olive dite «extravierge» surpasse le seuil de qualité attribué à l'huile d'olive dite «vierge», l'huile d'olive extravierge est, d'un point de vue scientifique, «plus vierge» que l'huile d'olive vierge.

OBS

L'adjectif «extra» (vierge extra) et le préfixe «extra-» (extravierge ou extra-vierge) partagent le même sens, soit «de qualité supérieure».

OBS

Bien que la graphie «huile d'olive extra vierge» soit fautive, puisqu'en français «extra» n'a pas la fonction d'adverbe, cette construction est passée dans l'usage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
Save record 7

Record 8 2011-06-17

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
DEF

... olive oil [that] has a free acidity, expressed as oleic acid, of not more than 2 grams per 100 grams and the other characteristics of which correspond to those fixed for this category...

CONT

In addition to meeting the requirements of Section B.09.003 of the FDR [Food and Drug Regulations], products being represented or sold as virgin or extra virgin olive oil are expected to meet the standards and definitions of the International Olive Oil Council. These standards require, among other things, oils to be cold pressed products that do not contain any refined olive oil, and make a distinction between "virgin" and "extra virgin" olive oils based on free fatty acid content.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
DEF

Huile d'olive [...] dont l'acidité libre exprimée en acide oléique est au maximum de 2 grammes pour 100 grammes et dont les autres caractéristiques correspondent à celles fixées pour cette catégorie [...]

CONT

En plus de satisfaire aux exigences de l'article B.09.003 du Règlement sur les aliments et drogues, les produits présentés ou vendus sous le nom d'huile d'olive vierge ou d'huile d'olive extra vierge doivent satisfaire aux normes et aux définitions du Conseil oléicole international. Entre autres, ces normes exigent que ces huiles soient des produits pressés à froid, qui ne renferment aucune huile d'olive raffinée, et établissent une distinction entre l'huile vierge et l'huile extra vierge, distinction qui se fait sur la teneur en acides gras libres.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
CONT

[...] el aceite virgen de oliva [...] se extrae exprimiendo aceitunas a partir de un proceso en frío, clave para conservar los nutrientes del fruto.

Save record 8

Record 9 2011-05-17

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Paints and Varnishes (Industries)
Universal entry(ies)
CnH2n+1COOH
formula, see observation
DEF

An organic monobasic acid ... derived from the saturated series of aliphatic hydrocarbons.

CONT

Acids with a larger number of carbon atoms such as palmitic (C15H32COOH) and stearic (C17H5COOH), are acids that may be derived from fats and oils. Hence this entire group of carboxylic acids is called the fatty acids.

OBS

Linoleic, linolenic, and arachidonic acids are called essential fatty acids by biochemists because such acids are necessary nutrients that are not synthesized in the animal body. Use: special soaps, heavy-metal soap, lubricants, paints and lacquers (drying oils), candles, salad oil, shortening, synthetic detergents, cosmetics, emulsifiers.

OBS

... examples are palmitic acid, stearic acid, and oleic acid; used as a lubricant in cosmetics and nutrition, and for soaps and detergents.

OBS

Chemical formula: CnH2n+1COOH

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Peintures et vernis (Industries)
Entrée(s) universelle(s)
CnH2n+1COOH
formula, see observation
DEF

Monoacide organique carboxylique à nombre pair d'atomes de carbone et à chaîne carbonée linéaire. [Définition normalisée par l'AFNOR et reproduite avec son autorisation.]

OBS

En général, ceux de la série acyclique : acide propionique, par exemple; en particulier, acides provenant de la saponification des huiles et graisses, et dont la chaîne renferme au moins 16 atomes de carbone; par exemple acide oléique.

OBS

Tout acide aliphatique monocarboxylique qui peut être libéré par hydrolyse de graisses ou d'huiles naturelles. Dans les expressions «acides gras libres» ou «acides gras non estérifiés» qui sont fréquemment utilisés, «libres» et «non estérifiés» sont effectivement redondants et devraient être omis.

OBS

Ces acides sont en général d'origine naturelle; on les trouve par exemple sous forme de triglycérides qui constituent les huiles grasses. Parmi les principaux on peut citer : les acides palmitique, stéarique, oléique, linoléique, linolénique. [Observation reproduite avec l'autorisation de l'AFNOR.]

OBS

Formule chimique : CnH2n+1COOH

OBS

acide gras : terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Pinturas y barnices (Industrias)
Entrada(s) universal(es)
CnH2n+1COOH
formula, see observation
DEF

Ácido carboxílico derivado o presente en grasas o aceite animal o vegetal.

OBS

Todos están compuestos de una cadena de grupos alquilo que contienen de 4 a 22 átomos de carbono y caracterizados por un grupo terminal carboxilo. Pueden ser saturados o insaturados.

Save record 9

Record 10 2011-02-14

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Chemistry
DEF

A fatty acid in which there are one or more double bonds between the carbon atoms in the alkyl chain.

OBS

These acids are usually vegetable-derived and consist of alkyl chains containing 18 or more carbon atoms with the characteristic end group-COOH. Most vegetable oils are mixtures of several fatty acids or their glycerides; the unsaturation accounts for the broad chemical utility of these substances, especially of drying oils. The most common unsaturated acids are oleic, linoleic, and linolenic...

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Chimie
CONT

[Les acides gras [...] non saturés [...] présentent dans la chaîne carbonée une ou plusieurs double liaisons dans des positions variées. Certains d'entre eux présentent des caractères particuliers, comme un hydroxyle (acide ricinoléique) ou une triple liaison.

OBS

Les termes de cette série font partie des constituants fondamentaux des graisses et des huiles naturelles, en particulier de celles d'origine animale. Les termes ayant moins de dix atomes de carbone n'ont pas été découverts dans la nature et même les acides en C10, C12, C14 ne se trouvent que sous la forme de traces, et dans quelques graisses seulement; les acides en C16 (palmitoléique) et en C18(oléique, ricinoléique, linoléique, linolénique) sont, au contraire, extrêmement répandus : on connaît également de nombreux isomères des termes en C20, C22 et C24.

Spanish

Save record 10

Record 11 2011-02-11

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
CONT

Reaction products obtained from polyesters which are free from oleic and fatty acids and optionally unsaturated and acrylic or methacrylic acids(=polyester acrylates), containing at least two double bonds per molecule, may be used as unsaturated prepolymers.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
CONT

Notre huile [...] favorise la réduction du cholestérol et est un excellent agent contre les maladies cardio-vasculaires grâce à sa composition équilibrée en différents acides gras et oléiques.

OBS

L'acide oléique vient du latin «oleum» et veut dire huile. C'est le plus abondant des acides gras monoinsaturés à chaîne longue dans notre organisme.

Spanish

Save record 11

Record 12 2011-01-24

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C18H36O
formula, see observation
CH3(CH2)7CH:CH(CH2)7CH2OH
formula, see observation
143-28-2
CAS number
OBS

The unsaturated alcohol derived from oleic acid. Clear, viscous liquid at room temperature. Iodine value 88, cloud P-6. 6C, bp 333C... Combustible;... Use : Surfactants, metal cutting oils, printing inks, textile finishing, antifoam agent, plasticizer.

OBS

(9Z)-octadec-9-en-1-ol: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

cis-; Z-: These prefixes must be italicized.

OBS

Chemical formula: C18H36O or CH3(CH2)7CH:CH(CH2)7CH2OH

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C18H36O
formula, see observation
CH3(CH2)7CH:CH(CH2)7CH2OH
formula, see observation
143-28-2
CAS number
OBS

Liquide incolore [...] insoluble dans l'eau, soluble dans l'alcool, l'éther. Utilisation : parfumerie, agents tensioactifs.

OBS

(9Z)-octadéc-9-én-1-ol : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

cis-; Z- : Ces préfixes s'écrivent en italique.

OBS

Formule chimique : C18H36O ou CH3(CH2)7CH:CH(CH2)7CH2OH

Spanish

Save record 12

Record 13 2011-01-19

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Biochemistry
Universal entry(ies)
CH3(CH2)16COOH
formula, see observation
57-11-4
CAS number
DEF

The most common fatty acid occurring in natural animal and vegetable fats.

CONT

Stearic acid ... is widely used in cosmetics (cold cream, etc.), and is also a flavoring agent for chewing gum, beverages and candy.

CONT

Most commercial stearic acid is about 45% palmitic acid, 50% stearic acid, and 5% oleic acid, but purer grades are increasingly used.

OBS

chemical formula: CH3(CH2)16COOH

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
Entrée(s) universelle(s)
CH3(CH2)16COOH
formula, see observation
57-11-4
CAS number
DEF

Acide à odeur de suif, présent dans tout corps gras d'origine animale ou végétale. Très employé en cosmétologie (crème de beauté, etc.), on l'utilise aussi comme aromatisant pour la gomme à mâcher, les boissons, les bonbons.

CONT

L'acide stéarique vendu dans le commerce contient environ 50 % d'acide stéarique, 45 % d'acide palmitique et 5 % d'acide oléique.

OBS

Formule chimique : CH3(CH2)16COOH

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Bioquímica
Entrada(s) universal(es)
CH3(CH2)16COOH
formula, see observation
57-11-4
CAS number
OBS

Fórmula química: CH3(CH2)16COOH

Save record 13

Record 14 2010-12-10

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Medication
  • Cosmetology
CONT

Cashew nut oil contains mainly unsaturated fatty acids, but also sterols and unsaponifiable matter (0.9 to1.8%). The oil is dark yellow in color. ... The oil is traditionally used for culinary purposes or applied locally on psoriasis and eczema or to promote the healing of lesions.

CONT

Cashew nut oil is extracted from the nut kernels of the cashew tree, native to Brazil. The cashew tree is now cultivated in South America, Asia and Africa. It is rich in oleic, palmitic, stearic and linoleic acids, protein, vitamin E and vitamins and minerals. Cashew nut oil is a natural antioxidant and helps to protect and restore moisture and elasticity to dry, mature and damaged skin. Cashew nut oil can be added to creams/lotions, anti-wrinkle creams and treatment products for dry skin. It can be added to hair products, hand creams, balms and lip balms, massage oils and sun care products.

OBS

Caution: Cashew nut oil should not be confused with Oil of Cashew Nutshell. Oil of Cashew Nutshell is a highly acidic substance and can cause blistering of the skin. It has various industrial and agricultural applications, but should not be considered safe for cosmetic [or culinary] use.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Médicaments
  • Cosmétologie
CONT

L'huile de noix de Cajou contient principalement des acides gras insaturés mais également des stérols et des insaponifiables. C'est une huile de couleur jaune foncé. [...] L'huile de noix de Cajou trouve des applications [en pharmacologie et] en cosmétique grâce à sa richesse en acides gras insaturés oléiques, linoléiques et en vitamine E.

CONT

Obtention de l'huile. Les noix récoltées et collectées en Afrique de l'Ouest [...] sont [...] expédiées en Inde pour y être décortiquées. Les amandes sont ensuite rapatriées en France afin d'y être traitées. La fabrication de l'huile de noix de cajou s'exécute en trois étapes : dans un premier temps les amandes sont broyées à l'aide d'une meule de pierre afin d'obtenir une pâte fine. La pâte est ensuite versée dans des marmites et chauffée. En dernier lieu, la pâte est versée dans des presses hydrauliques. L'huile obtenue est ensuite filtrée et raffinée (neutralisation, décoloration et désodorisation).

OBS

Huile d'anacarde ou huile de noix de cajou. [...] De la pression des amandes des noix de cajou, on extrait une huile végétale comestible d'excellente qualité. [...] L'huile est utilisée de manière traditionnelle en usage alimentaire et en usage externe [...]

OBS

En applications externes, l'huile de noix de cajou est utilisée comme support de liniments, pour soulager les plaies dues à la lèpre et au psoriasis, pour soigner les ampoules, les verrues, les cors, les ulcères.

OBS

Les principaux produits de l'anacardier sont issus des trois éléments du fruit : la coque, l'amande et la pomme.

Spanish

Save record 14

Record 15 2010-11-10

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C22H43NO3
formula, see observation
93-83-4
CAS number
OBS

(9Z)-N,N-bis(2-hydroxyethyl)octadec-9-enamide: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

oleic diethanolamide : commercial name.

OBS

N; Z: must be italicized.

OBS

Chemical formula: C22H43NO3

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C22H43NO3
formula, see observation
93-83-4
CAS number
OBS

(9Z)-N,N-bis(2-hydroxyéthyl)octadéc-9-énamide : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

diéthanolamide oléique : nom commercial.

OBS

N; Z : s'écrivent en italique.

OBS

Formule chimique : C22H43NO3

Spanish

Save record 15

Record 16 2009-04-21

English

Subject field(s)
  • Cosmetology
  • Personal Esthetics
  • Pharmacology
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
CONT

Olea Europaea Oil is the fixed oil obtained from the ripe fruit of the olive tree, Olea europaea, Oleaceae. It consists primarily of the glycerides of the fatty acids linoleic, oleic and palmitic. Functions : emollient, solvent.

OBS

84012-27-1 has been replaced by Registry number: 8001-25-0.

Key term(s)
  • olive oil

French

Domaine(s)
  • Cosmétologie
  • Esthétique et soins corporels
  • Pharmacologie
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Huile fixe extraite des fruits mûrs de l'olivier, Olea europaea, Oléacées. Elle se compose essentiellement des glycérides d'acides linoléique, oléique et palmitique. Usages : émollient, solvant.

OBS

84012-27-1 : ancien numéro CAS.

Spanish

Save record 16

Record 17 2006-09-23

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
DEF

Olive oil obtained from virgin olive oils by refining methods which do not lead to alterations in the initial glyceridic structure. It has a free acidity, expressed as oleic acid, of not more than 0. 3 grams per 100 grams(0. 3%) and its other characteristics correspond to those fixed for this category in this standard. This is obtained by refining virgin olive oils which have a high acidity level and/or organoleptic defects which are eliminated after refining.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
CONT

Huile d'olive : Cette huile est un mélange d'huile d'olive raffinée et d'huile d'olive vierge. Elle doit aussi avoir un taux d'acidité d'un pour cent et demie ou moins.

Spanish

Save record 17

Record 18 2005-06-07

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A fixed non-drying oil... Yellow to greenish yellow... Chief known constituents : Principally glycerides of oleic and linoleic acids, with lesser amounts of the glycerides of palmitic, stearic, arachidic, behenic, and lignoceric acids.

CONT

Peanut oil. Expressed from seeds of a low branch annual herb. A solvent, in salad oil, shortening, mayonnaise, and confections. Also used in conjunction with natural flavorings. Used in the manufacture of soaps and paints.

Key term(s)
  • ground-nut oil

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
OBS

cacahouète : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Key term(s)
  • huile d'arachides
  • huile de cacahuète
  • huile de cacahouète

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Save record 18

Record 19 2004-03-09

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

Most lipid molecules contain one or more long-chain fatty acids, of which palmitic acid and oleic acid.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

La plupart des molécules lipidiques contiennent une ou plusieurs chaînes allongées d'acide gras parmi lesquels l'acide palmitique et l'acide oléique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
DEF

Ácido graso presente prácticamente en todas las grasas, tanto de origen animal como vegetal.

Save record 19

Record 20 2003-04-29

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Chemistry
DEF

Any of the oily, thick, unstable compounds formed by reaction of ozone with unsaturated compounds; an example is oleic ozonide from the reaction of oleic acid and ozone.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Chimie
DEF

Composé résultant de l'addition d'une molécule d'ozone sur la double liaison C = C d'une oléfine ou sur la triple liaison [carbone] d'un hydrocarbure acétylénique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Química
Save record 20

Record 21 2002-05-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
DEF

Oxidation of an organic material by means of ozone, i. e., tall oil, oleic acid, safflower oil, cyclic olefins, carbon treatment, peracetic acid production.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
DEF

Coupure d'un hydrocarbure insaturé par l'ozone.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
DEF

Reacción del ozono con un carburo etilénico mediante el cual se obtiene un ozónido que es descompuesto por el agua en una cetona y un aldehído y que, dada la fórmula de estos dos compuestos, permite determinar la constitución del carburo etilénico original.

Save record 21

Record 22 2000-11-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
CONT

The commonest unsaturated acids belong to the C18 series, oleic acid being the most abundant and linoleic acids least abundant.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
CONT

L'insaturation [...] est mesurée de deux façons: par l'indice d'iode, d'autant plus élevé que le nombre d'acides insaturés est plus grand.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
Save record 22

Record 23 1999-01-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Frying your food is not particularly advisable because it turns the fats into unhealthy molecules. However, you can make frying less unhealthy by frying with oils that are relatively resistant to the harmful destruction that happens to oils when you heat them. In order of preference, the best oils for frying are : butter, tropical fats, high oleic sunflower oil, high oleic safflower oil, peanut oil, sesame oil, canola oil, and olive oil.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 23

Record 24 1991-11-29

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
DEF

"polysorbate" :(USAN name for a polyoxyethylene fatty acid ester). One of a group of nonionic surfactants obtained by esterification of sorbitol with one or three molecules of a fatty acid(stearic, lauric, oleic, palmitic) under conditions which cause splitting out of water from the sorbitol, leaving sorbitan.

OBS

Grades: Polysorbate 20(polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate). Polysorbate 60 (polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate). Polysorbate 80 (polyoxyethylene (20) sorbitan monooleate). Polysorbate 65 (polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate).

OBS

Uses: Surfactant; emulsifying agent; dispersing agents; shortenings and baked goods; pharmaceuticals; flavoring agents; foaming and defoaming agents.

CONT

Polysorbate is also widely used as an emulsifier in cosmetic creams and lotions and as a stabilizer of essential oils in water. All the polysorbates are nontoxic.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques

Spanish

Save record 24

Record 25 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Chemistry
OBS

in peanut kernels myristic : myristique, palmitie : palmitique, palmitoleic : palmitoléique, stearic : stéarique, oleic : oléique, linoleic : linoléique, higher fatty acids ;acides gras supérieurs, oléogineux. 76e an, no. 11, nov. 71, p. 693 RA

French

Domaine(s)
  • Chimie
OBS

dans le grain d'arachide

Spanish

Save record 25

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