TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ONION [100 records]

Record 1 2024-12-18

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Amaryllidaceae.

OBS

garden onion : common name also used to refer to the species Allium cepa.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Amaryllidaceae.

Key term(s)
  • ognon rocambole
  • ognon d'Égypte
  • ognon égyptien

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 1

Record 2 2023-10-17

English

Subject field(s)
  • Internet and Telematics
DEF

A service only accessible through the Tor network.

CONT

A hidden service(also known as an "onion service") is one where not only the user, but also the website itself, have their anonymity protected by Tor. This means that the IP address of the site cannot be identified, meaning that information about its host, location or content is hidden.

French

Domaine(s)
  • Internet et télématique
DEF

Service qui n'est accessible que par le réseau Tor.

CONT

L'emplacement et l'adresse IP des services onion sont cachés, rendant difficile pour les adversaires de censurer ou d'identifier leurs opérateurs.

OBS

services oignon : pluriel.

Spanish

Save record 2

Record 3 2022-06-17

English

Subject field(s)
  • Inhabitant Names and Names of Peoples
OBS

Onion Lake : band name taken from the 2002 Indian Registration and Band Lists Directorate's data base of Indian and Northern Affairs Canada(INAC).

OBS

Onion Lake : band located in Saskatchewan.

French

Domaine(s)
  • Noms d’habitants et noms de peuples
OBS

Onion Lake : nom de bande entériné par le ministère des Affaires indiennes et du Nord canadien (MAINC).

OBS

Onion Lake : bande vivant en Saskatchewan.

Spanish

Save record 3

Record 4 2022-03-08

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Asparagaceae.

OBS

wild onion : common name also used to refer to various species of the genus Allium.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Asparagaceae.

OBS

Dipcadi glaucum : Il n'y a pas de nom commun pour désigner cette espèce.

Spanish

Save record 4

Record 5 2022-02-02

English

Subject field(s)
  • Computer Programs and Programming
  • Internet and Telematics
DEF

A standardized Internet domain name used by onion services that end in. onion and is designed to be self-authenticating.

CONT

Because Tor is dynamic and intentionally re-routes traffic in unpredictable ways, an onion address makes both the information provider(you) and the person accessing the information(your traffic) difficult to trace by one another, by intermediate network hosts, or by an outsider.

French

Domaine(s)
  • Programmes et programmation (Informatique)
  • Internet et télématique
DEF

Nom de domaine Internet normalisé utilisé par les services oignon se terminant par .onion et [conçu] pour être auto-authentifiable.

CONT

Comme tout autre site Web, vous devrez connaître l'adresse d'un service oignon afin de vous y connecter. Une adresse oignon est une chaîne de 56 lettres et chiffres presque tous générés aléatoirement, suivie par «.onion».

Spanish

Save record 5

Record 6 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

onion harvester : an item in the "Agricultural Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

récolteuse à oignons : objet de la classe «Outils et équipement agricoles» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 6

Record 7 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

onion rake : an item in the "Agricultural Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

râteau à oignons : objet de la classe «Outils et équipement agricoles» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 7

Record 8 2020-03-04

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Amaryllidaceae.

OBS

nodding onion : preferred common name in the Inventory of Canadian Agricultural Weeds(2003).

OBS

wild onion : common name also used when referring to various other species of the genus Allium.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Amaryllidaceae.

OBS

ail penché : nom à privilégier selon l'Inventaire des mauvaises herbes du Canada (2003).

Spanish

Save record 8

Record 9 2018-06-18

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
DEF

Any of various bactericidal substances obtained from plants(as onion and garlic).

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
CONT

Les phytoncides sont des inhibiteurs produits par les végétaux supérieurs et actifs contre les microorganismes.

Spanish

Save record 9

Record 10 2018-03-08

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A chemical widely used as an anti-caking agent in food powders(onion, garlic, icing sugar, dried egg yolk, etc.).

CONT

The following potential anti-caking agents have been identified for further investigation: calcium aluminum silicate, sodium aluminum silicate, iron ammonium citrate, tricalcium phosphate, stearates, calcium silicate, proprietary products such as Microsal ...

OBS

sodium aluminium silicate: a commercial name. The International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) recommends the form "aluminium" rather than "aluminum."

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Produit chimique très utilisé comme antimottant des poudres alimentaires (oignon, ail, sucre glace, jaunes d'œufs, etc.).

OBS

double : L'emploi de cet adjectif est obsolète.

Spanish

Save record 10

Record 11 2018-03-08

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Recipes
DEF

A fillet of freshened salt herring rolled up with pickle or onion and skewered and then pickled in a marinade of vinegar, sliced onion, peppercorn, celery seed, bay leaves, or other spices.

OBS

According to Webster’s, the plural form is "rollmops".

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Recettes de cuisine
DEF

Filet de hareng mariné au vin blanc, enroulé autour d'un cornichon.

CONT

Salade de pommes de terre garnie de rollmops et d'œufs durs.

Spanish

Save record 11

Record 12 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A beef stew with onion, paprika, and caraway.

OBS

Plural: goulasches.

Key term(s)
  • Hungarian gulash
  • Hungarian goulasch
  • Hungarian gulyas

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
DEF

Ragoût de bœuf assaisonné à la mode hongroise avec du paprika.

CONT

Gulyas de bœuf à la hongroise.

OBS

De la goulasch, ou du moins des goulaschs, car, en Hongrie, il s'en prépare de plusieurs sortes [...]

OBS

Le masculin semble l'emporter sur le féminin; le hongrois n'ayant pas de genre formel, il n'y a pas de contrainte étymologique.

OBS

goulache : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Key term(s)
  • goulache hongrois
  • goulasch hongroise
  • gulash hongrois
  • gulash hongroise
  • goulash hongrois
  • goulash hongroise
  • gulyas hongrois
  • gulyas hongroise

Spanish

Save record 12

Record 13 2018-01-26

English

Subject field(s)
  • Restaurant Menus
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A Greek sandwich : sliced roast lamb with onion and tomato stuffed into pita bread.

French

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)
  • Plats cuisinés
CONT

Le gyro ressemble étrangement au souvlaki pita, à une exception près : la viande utilisée. Cette viande très grasse est un mélange compressé de bœuf et d'agneau assaisonnés, de croûtons de pain et d'oignon.

CONT

Les Grecs préfèrent leur sandwich gyro, un pita habituellement remplie d'agneau rôti à la broche.

OBS

Pluriel : des sandwichs; des sandwiches.

OBS

sandwichs (pl.) : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

Spanish

Save record 13

Record 14 2018-01-25

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Food Industries
OBS

stock-It is the strained liquid from cooking vegetables, poultry, meats, or fish and their bones, plus seasonings and onion, carrot, and celery for flavor. A brown stock is the result of browning the ingredients first and then cooking in water. Many soups begin with stock and lots of sauces are made using reduced or boiled down stock.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Alimentation (Le linguiste, 5-6.68 oct 16 1968).

OBS

bouillon : Liquide qui résulte d'une lente cuisson à l'eau de viandes (surtout du bœuf), d'une volaille, ou de légumes.

Spanish

Save record 14

Record 15 2017-08-30

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

The pan bagnat(meaning "bathed bread") is a classic specialty sandwich served in and around the region of Nice, France. It's a sandwich version of the salade niçoise which is a combination of tuna, anchovies and sliced hard boiled egg mixed with raw vegetables like red bell pepper, green beans, radishes, olives and onion.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

Généralement présenté dans un pain rond blanc spécialement fabriqué à cet effet, le pan bagnat (pain mouillé) est un casse-croûte dont la garniture n'est autre que la salade niçoise.

Spanish

Save record 15

Record 16 2017-02-28

English

Subject field(s)
  • Internet and Telematics
  • IT Security
CONT

Onion routing is a technique for anonymous communication over a computer network. In an onion network, messages are encapsulated in layers of encryption, analogous to layers of an onion. The encrypted data is transmitted through a series of network nodes called onion routers, each of which "peels" away a single layer, uncovering the data's next destination. When the final layer is decrypted, the message arrives at its destination. The sender remains anonymous because each intermediary knows only the location of the immediately preceding and following nodes.

French

Domaine(s)
  • Internet et télématique
  • Sécurité des TI
CONT

Le routage en oignon [...] peut fournir un certain anonymat sur Internet en masquant d'où provient une communication. En utilisant un tel système, l'adresse IP qui apparaît sur Internet, et qui sera par exemple enregistrée dans les journaux de connexion des serveurs utilisés, n'est pas la nôtre mais celle d'un autre ordinateur.

Spanish

Save record 16

Record 17 2017-02-28

English

Subject field(s)
  • Internet and Telematics
  • IT Security
CONT

An onion network appears as sequential layers of LANs divided by firewalls. Each layer is called a ring and acts as an independent network segment between the adjacent rings. The center layer of the onion is called a core; each onion only contains one core.

French

Domaine(s)
  • Internet et télématique
  • Sécurité des TI

Spanish

Save record 17

Record 18 2016-10-31

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production
DEF

A common fungus disease of the onion characterized by black concentric internal rings or smutly spots on the surface of the bulb scales.

OBS

An onion disease caused by Colletotrichum circinans(Berk.) Vogl.

OBS

onion smudge : term extracted from the “Glossaire de l'agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière
DEF

Maladie de l'oignon causée par Colletotrichum circinans (Berk.) Vogl.

OBS

L'anthracnose est une maladie causée par le champignon Colletotrichum circinans (Berk.) Vogl. que l'on rencontre occasionnellement sur les oignons blancs au moment de la récolte et de l'entreposage. On remarque alors au niveau du col de l'oignon et sur les tuniques externes du bulbe de petites taches vert foncé ou noires souvent groupées ou disposées en anneaux concentriques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Producción hortícola
OBS

El agente causal (Colletotrichum circinans) produce manchas negruzcas en las escamas exteriores, sobre todo en las cebollas del género blanco.

Save record 18

Record 19 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production
DEF

An onion disease caused by Peronospora destructor.

OBS

Elongated pale green area covered with violet gray downy mycelium.

OBS

downy mildew of onion : term listed in the "Pesticide Glossary" component of Agriculture Canada's Pesticide Research Information System(PRIS, January 1984).

OBS

downy mildew of onion : term extracted from the “Glossaire de l'agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière
DEF

Maladie de l'oignon causée par Peronospra destructor.

OBS

Plage allongée vert pâle recouverte d'un duvet mycélien gris violacé. Maladie de l'oignon causée par Peronospora destructor (Berk.) Casp.

OBS

mildiou de l'oignon : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Producción hortícola
Save record 19

Record 20 2016-10-12

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Animal Pests (Crops)
Universal entry(ies)
CONT

Agrotis ipsilon. ... The adults are large, dark noctuids with wing-span of 40-50 mm, with a grey body, grey forewings with dark brownish-black markings; the hindwings are almost white basally but with a dark terminal fringe; paler in the males.

OBS

... the caterpillars can attack a very wide range of cultivated plant species : potato, cereals, tobacco, maize, beet, asparagus, lettuce, onion, chicory, tomato, etc.

OBS

Not to be confused with "black cutworm" or "greasy cutworm" which is the same insect but at a different stage of its life (caterpillar stage).

OBS

"Agrotis ipsilon" seems to be the preferred scientific name.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Animaux nuisibles aux cultures
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Papillon de nuit de la famille des noctuidés dont les larves attaquent un grand nombre d'espèces végétales cultivées.

CONT

Agrotis ipsilon. [...] Le papillon mesure une vingtaine de millimètres et a une envergure d'environ 45 mm. Le corps est brun-grisâtre, les ailes antérieures brunes avec, le long du bord externe, une ligne brisée limitant de petits triangles noirs et, vers le centre de l'aile, une tache orbiculaire prolongée, extérieurement, par une autre tache cunéïforme noire.

OBS

Ne pas confondre avec «noctuelle ipsilon» désignant l'insecte au stade larvaire (chenille).

OBS

«Agrotis ipsilon» semble être le nom scientifique le plus utilisé.

Spanish

Save record 20

Record 21 2016-10-12

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Animal Pests (Crops)
Universal entry(ies)
DEF

[A] climbing cutworm that feeds on apple, cabbage, clover, corn, flowering plants and shrubs, grape, onion, peach, pea, potato, radish, strawberry, sugar beet, sweet potato, tobacco, and turnip.

OBS

Cutworms are the caterpillars of various Noctuidae, belonging mostly to the genera Agrotis or Euxoa.

OBS

Not to be confused with "darksided cutworm moth" or "dark-sided cutworm moth" which is the same insect but at the adult stage of its life.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Animaux nuisibles aux cultures
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Le ver gris moissonneur est de couleur gris-brun et paraît plus sombre à cause de ses rayures latérales caractéristiques [...]

CONT

L'Euxoa messoria, ou ver gris moissonneur, fait partie du groupe des vers gris grimpants. Les larves de cette espèce grimpent généralement sur les plantes pour se nourrir des feuilles, des tiges et des fruits.

Spanish

Save record 21

Record 22 2016-10-12

English

Subject field(s)
  • Fungi and Myxomycetes
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
DEF

The fungus(Urocystis cepulae) that causes onion smut.

OBS

Onion smut is caused by the soil-borne fungus Urocystis cepulae and infects the flag leaf(cotyledon) as it grows through the soil.... Smut spores survive in the soil for many years, and even long crop rotations may not reduce disease incidence.

OBS

Not to be confused with the disease also called "onion smut".

French

Domaine(s)
  • Champignons et myxomycètes
  • Maladies des plantes
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Le charbon est causé par Urocystis cepulae, un champignon terricole qui infecte le fouet (cotylédon) à la levée. [...] Les spores du champignon causant le charbon survivent dans le sol pendant de nombreuses années, et même des rotations sur plusieurs années n'arrivent pas à réduire l'incidence de la maladie.

OBS

Ne pas confondre avec la maladie causée par ce pathogène qui se nomme aussi «charbon de l'oignon».

Spanish

Save record 22

Record 23 2016-10-11

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Animal Pests (Crops)
Universal entry(ies)
OBS

Larva: the caterpillar feeds at night: it nibbles the leaves, the petioles, and the plant neck; during the day, it hides. Larval growth lasts 45 to 60 days in spring.

OBS

[The] caterpillars can attack a very wide range of cultivated plant species : potato, cereals, tobacco, maize, beet, asparagus lettuce, onion, chicory, tomato, etc.

OBS

Not to be confused with "black cutworm moth" or "greasy cutworm moth" which is the same insect but at the adult stage of its life.

OBS

Agrotis ipsilon seems to be the most common Latin name.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Animaux nuisibles aux cultures
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Agrotis ipsilon. [...] La chenille peut atteindre 50 mm. À sa naissance, elle est vert clair, avec de petits tubercules sétifères, puis elle devient brun-gris, glabre avec la face ventrale claire et, dorsalement, deux lignes longitudinales claires de part et d'autres d'une ligne médiane plus foncée. [...] Les jeunes larves rongent les feuilles et, plus âgées, elles sectionnent totalement, ou en partie, au ras du sol, les plantules et même les pétioles des basses feuilles.

OBS

Le terme «noctuelle ipsilon» est utilisé en français pour désigner l'insecte ravageur quel que soit son stade (chenille ou papillon). Seul le contexte peut nous éclairer à ce sujet.

OBS

«Agrotis ipsilon» semble être le nom scientifique le plus utilisé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Animales dañinos para los cultivos
Entrada(s) universal(es)
DEF

Gusano gris perteneciente a la familia Noctuidae que ataca a las plantas de huerta; tiene las alas anteriores amarillo-pardas, sin manchas y con una franja marginal clara; las posteriores son blancas ahumadas, con nerviaduras negras y una franja marginal negra.

Save record 23

Record 24 2016-10-11

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Animal Pests (Crops)
Universal entry(ies)
CONT

Agrotis ipsilon. ... The adults are large, dark noctuids with wing-span of 40-50 mm, with a grey body, grey forewings with dark brownish-black markings; the hindwings are almost white basally but with a dark terminal fringe; paler in the males.

OBS

... the caterpillars can attack a very wide range of cultivated plant species : potato, cereals, tobacco, maize, beet, asparagus lettuce, onion, chicory, tomato, etc.

OBS

Not to be confused with "black cutworm" or "greasy cutworm" which is the same insect but at a different stage of its life (caterpillar stage).

OBS

"Agrotis ipsilon" seems to be the preferred scientific name.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Animaux nuisibles aux cultures
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Papillon de nuit de la famille des noctuidés dont les larves attaquent un grand nombre d'espèces végétales cultivées.

CONT

Agrotis ipsilon. [...] Le papillon mesure une vingtaine de millimètres et a une envergure d'environ 45 mm. Le corps est brun-grisâtre, les ailes antérieures brunes avec, le long du bord externe, une ligne brisée limitant de petits triangles noirs et, vers le centre de l'aile, une tache orbiculaire prolongée, extérieurement, par une autre tache cunéïforme noire.

OBS

Ne pas confondre avec «noctuelle ipsilon» désignant l'insecte au stade larvaire (chenille).

OBS

«Agrotis ipsilon» semble être le nom scientifique le plus utilisé.

Spanish

Save record 24

Record 25 2016-03-11

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
DEF

A cabbage-size onion of the family Liliaceae that may weigh up to 13 pounds with a stalk that can grow to nearly 5 feet high... It grows wild in sandy coastal areas fringing the Mediterranean, in South Africa and on the coast of the Canary Islands... Although sea onions are grown in cultivation, most of the world's supply of derivative chemical comes from the wild plants. The chemical may differ, depending on the color of the bulb's outer layers. Although one name for the species as a whole is red squill, two varieties exist : white and red. Both kinds contain the medical drugs for which the bulbs are sought, but the red variety, which is largely collected in Algeria and Cyprus, also contains a highly poisonous substance, scillirocide. Therefore, only white squill is commonly used as a medicinal source.

OBS

The dried bulb contains the cardiac glycoside scillirocide, which has the same pharmacological properties as other digitalis-like glycosides.

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante [de la famille des Liliacées à très gros bulbe] à feuilles radicales, à fleurs blanches, bleues, lilas ou roses, des régions tempérées de l'Ancien Monde. Elle est douée de propriétés diurétiques et cardio-toniques.

Spanish

Save record 25

Record 26 2015-07-27

English

Subject field(s)
  • Water Supply
CONT

Onion tanks are a flexible open-top storage tank designed to help locations successfully store a range of potable and non-potable liquids. Great for any location in need of temporary storage, these tanks can be quickly moved and deployed on site. Their fast set up and easy fill has made them the ideal choice for fire fighters, military operations, spa cleaning, or other areas in need of short term storage.

French

Domaine(s)
  • Alimentation en eau

Spanish

Save record 26

Record 27 2015-04-20

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Horticulture
  • Seed Plants (Spermatophyta)
DEF

A very small onion grown from seeds and used for starting onions.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Horticulture
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
DEF

Petit bulbe d'oignon à replanter.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción hortícola
  • Horticultura
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
DEF

Pequeño bulbo de cebolla, menos de 25-30 mm de diámetro [que] se obtiene mediante semillas [y] se vuelve a plantar para producir [nuevas] cebollas.

CONT

Las cebollas también se pueden producir a partir de pequeños bulbos de cebolla [...] que reciben el nombre de "ajillos" en Lanzarote y Tenerife, pero que también se denominan "microbulbos", "bulbillos", "propágulos" o "onion set", en inglés. [...] Los ajillos se obtienen mediante semillas de variedades de cebolla de día corto sembradas en condiciones de día largo. Esto hace que las semillas den lugar a cebollinos que comienzan a formar el bulbo rápidamente. Estos ajillos, una vez curados, se vuelven a plantar para que produzcan cebollas. De este modo aumenta el vigor de las plantas y el rendimiento del cultivo, al tiempo que se adelanta la producción unas semanas respecto a la de cebollas procedentes de trasplante.

Save record 27

Record 28 2015-04-20

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

These stuffed eggplants are filled with peppers, onion, garlic and tomatoes.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
OBS

[L'aubergine] se mange soit chaude, constituant un plat (farcie, en soufflé) ou une garniture (sautée, en beignets, en purée), soit froide (en purée ou en salade, mais toujours après cuisson).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Berenjena rellena de calabacín.

Save record 28

Record 29 2015-01-08

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

Rings of sliced onion coated with batter or crumbs and fried.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

[Tranches] d'oignons crues trempées dans la pâte à frire et cuites à grande friture.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 29

Record 30 2015-01-08

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Aged rib eye with onion purée.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

Brochette de poulet teriyaki au sésame et à la purée d'oignon.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 30

Record 31 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
DEF

A rough country salad of juicy tomatoes, crisp cucumber, sliced red onion, green pepper, crumbly feta cheese and plump kalamata olives.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Recetas de cocina
  • Menú (Restaurantes)
Save record 31

Record 32 2014-07-21

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A roasted vegetable dish usually consisting of eggplant, tomato, onion, red peppers and olive oil.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

L’escalivada est une recette typique de la cuisine catalane.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Ensalada compuesta de pimientos, berenjenas y otras hortalizas asadas.

Save record 32

Record 33 2013-11-04

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
CONT

An allogamous plant or species is one in which cross-pollination is normal or even obligatory.

OBS

Cultivated allogamous species include maize, sorghum, millets, and rye; members of the onion family, members of the cucumber family; and various pulses and vegetables.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
DEF

Se dit d'une plante (ou d'une espèce) qui se reproduit par pollinisation croisée (allogamie).

Spanish

Save record 33

Record 34 2013-02-22

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

The classic Andalusian gazpacho is found all over the region with surprisingly few variations, except for the addition of cucumber and onion — ingredients that have fallen out of favor with chefs who prefer to allow the pure taste of the tomatoes, Sherry vinegar, and olive oil to shine through.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Plato típico de la cocina Andaluza, elaborado con tomates, cebolla, pimiento, pepino, vinagre, ajo, aceite de oliva, pan y comino.

Save record 34

Record 35 2012-12-03

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Amaryllidaceae.

OBS

Welsh onion; stone leek : terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Amaryllidaceae.

OBS

ciboule : terme normalisé par l'AFNOR.

Key term(s)
  • ognon d'hiver

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 35

Record 36 2012-11-05

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Spices and Condiments
Universal entry(ies)
OBS

A small perennial herb(Allium ascalonicum) [of the family Amaryllidaceae, ] related to and resembling the onion, but having a bulb composed of sections or cloves... used for seasoning.

OBS

It is stronger in flavor than an onion, but milder than garlic.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Épices et condiments
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Amaryllidaceae.

OBS

Au Québec, on appelle souvent échalote ce qui, en fait, est plutôt un petit oignon vert.

Key term(s)
  • échalotte

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
  • Especias y condimentos
Entrada(s) universal(es)
Save record 36

Record 37 2012-11-05

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Amaryllidaceae.

OBS

garden onion : common name also used to refer to the species Allium x proliferum.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Amaryllidaceae.

Key term(s)
  • ognon

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 37

Record 38 2012-11-05

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Vegetable Crop Production
Universal entry(ies)
OBS

A type of onion producing separable bulbs.

OBS

A plant of the family Amaryllidaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Production légumière
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Oignon formant un paquet de bulbes de forme irrégulière.

OBS

Plante de la famille des Amaryllidaceae.

Key term(s)
  • ognon patate

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
  • Producción hortícola
Entrada(s) universal(es)
Save record 38

Record 39 2012-10-15

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Amaryllidaceae.

OBS

wild onion : common name also used when referring to various other species of the genus Allium.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Amaryllidaceae.

Spanish

Save record 39

Record 40 2012-10-12

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Amaryllidaceae.

OBS

prairie onion : preferred common name in the Inventory of Canadian Agricultural Weeds(2003).

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Amaryllidaceae.

OBS

ail tissu : nom à privilégier selon l'Inventaire des mauvaises herbes du Canada (2003).

Spanish

Save record 40

Record 41 2012-06-12

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production
DEF

A fungus disease of the onion [caused by Urocystis cepulae and] that is especially destructive to seedlings and is characterized by elongate blackish blisters on the scales and leaves.

OBS

Many plants die; others survive and have black or brown smut pustules on the cured bulbs. Plants are stunted but not rotten, although smut may be followed by secondary rot organisms. The spores can live in soil for years, but infection is possible only in young plants from the second day after seed germination until the seedling is in first leaf... The spore is able to penetrate the onion through the root and cotyledon but cannot enter a true leaf.

OBS

Not to be confused with the fungus that causes this disease also called "onion smut. "

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière
DEF

Maladie fongique de l'oignon causée par le champignon Urocystis cepulae.

CONT

Charbon de l'oignon. [...] Sur les jeunes feuilles de l'oignon ou du poireau on observe des stries vésiculeuses gris argenté devenant noires; les plantules atteintes peuvent mourir en 3-4 semaines. [...] La contamination des jeunes plantes a lieu au niveau des cotylédons qui jonchent le sol.

OBS

Ne pas confondre avec l'agent pathogène qui porte le même nom.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Producción hortícola
CONT

Carbón de la cebolla. Características. Estrías gris-plateado, que llegan a ser negras; las plántulas afectadas mueren. La infección tiene lugar al germinar las semillas, debido a que el hongo persiste en el suelo.

Save record 41

Record 42 2012-05-28

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Spices and Condiments
OBS

pickled onion : In the food industry, term generally used in the plural.

Key term(s)
  • pickled onions

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Épices et condiments
OBS

oignon mariné : terme généralement utilisé au pluriel dans l'industrie alimentaire.

Key term(s)
  • oignons marinés

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Especias y condimentos
Key term(s)
  • cebollas en vinagre
  • cebollas encurtidas
Save record 42

Record 43 2012-05-15

English

Subject field(s)
  • Petrography
DEF

A marble rich in silicate minerals and characterized more particularly by layers rich in micaceous minerals.

OBS

Italian "cipolla, "onion; because it is stratified like an onion.

French

Domaine(s)
  • Pétrographie
DEF

[...] calcaires cristallins à serpentine qui ont la propriété de s'exfolier à l'image des bulbes d'oignons [...]

OBS

Par extension, certains auteurs appellent ainsi [cipolins] tous les calcaires métamorphiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Petrografía
DEF

Mármol de fondo verdoso y venas, a veces concéntricas, que contiene con frecuencia grafito o minerales silicatados.

Save record 43

Record 44 2012-02-01

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Mineralogy
  • Photoelectricity and Electron Optics
Universal entry(ies)
SiO2
formula, see observation
DEF

Compound of the two most abundant elements in the Earth’s crust, silicon and oxygen.

OBS

[Silica] has three main crystalline varieties: quartz (by far the most abundant), tridymite, and cristobalite. Other varieties include coesite, keatite, and lechatelierite.

OBS

Silicon dioxide... [is used as :] Anti-caking agent for garlic salt, onion salt... Icing Sugar... Unstandardized dry mixes... ;celery salt and celery pepper... Cayenne pepper...

OBS

Chemical formula: SiO2.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Minéralogie
  • Photo-électricité et optique électronique
Entrée(s) universelle(s)
SiO2
formula, see observation
DEF

Composé de silicium le mieux connu [qui] existe à l'état naturel dans diverses roches (silex, quartz, calcédoine, améthyste) et dans les sables.

OBS

Il a de nombreuses applications industrielles (fabrication du verre, des céramiques, des abrasifs, etc.)

OBS

Formule chimique : SiO2

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Mineralogía
  • Fotoelectricidad y óptica electrónica
Entrada(s) universal(es)
SiO2
formula, see observation
DEF

Compuesto de oxígeno y silicio [...]

CONT

En la naturaleza se encuentra en distintas especies mineralógicas cristalizadas (cuarzo, tridimita y cristobalita) o pseudocristalinas (sílex, ópalo, ágata, etc.).

OBS

Fórmula química: SiO2.

Save record 44

Record 45 2012-01-19

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
OBS

Nomenclature on spices and condiments: natural vegetable products or mixtures thereof, free from extraneous matter, used for flavouring, seasoning and imparting aroma to foods.

OBS

The term "dehydrated onion" applies equally to the product in the whole form or in the ground form.

OBS

dehydrated onion : term standardized by ISO.

OBS

Allium cepa: scientific name of the plant from which the spice is produced.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
OBS

Nomenclature sur les épices : produits végétaux naturels ou mélanges de ceux-ci, exempts de matières étrangères, utilisés pour donner de la saveur et de l'arôme et pour assaisonner les aliments.

OBS

Le terme «oignon déshydraté» est applicable à la fois au produit entier et au produit en poudre.

OBS

oignon déshydraté : terme normalisé par l'ISO.

OBS

Allium cepa : nom scientifique de la plante dont est tirée l'épice.

Spanish

Save record 45

Record 46 2011-07-22

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Crop Protection
  • Agricultural Chemicals
Universal entry(ies)
C15H24NO4PS
formula, see observation
25311-71-1
CAS number
DEF

A chemical compound which is used as a soil insecticide in a number of field crops and vegetables, in particular against corn rootworms, onion maggots and grubs in turf.

OBS

isofenphos: term standardized by ISO.

OBS

propan-2-yl 2-{[ethoxy(propan-2-ylamino)phosphorothioyl]oxy}benzoate: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

1-methylethyl 2-[[ethoxy(1-methylethylamino) phosphinothioyl]oxy]benzoate: CAS name.

OBS

Also known under the following commercial designations: Bay-92114; Bay-SRA-12869; 40 SD; SRA 12869.

OBS

Chemical formula: C15H24NO4PS

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Protection des végétaux
  • Agents chimiques (Agriculture)
Entrée(s) universelle(s)
C15H24NO4PS
formula, see observation
25311-71-1
CAS number
OBS

isophenphos : terme normalisé par l'ISO.

OBS

2-{[éthoxy(propan-2-ylamino) phosphorothioyl]oxy}benzoate de propan-2-yle : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

2-[[éthoxy(1-méthyléthylamino)phosphinothioyl]oxy] benzoate de 1-méthyléthyle : nom CAS; en français, c'est la forme UICPA qu'il convient d'utiliser, sauf si le contexte particulier du texte à traduire oblige son emploi.

OBS

Les lettres majuscules «O-» et «N-» s'écrivent en italique.

OBS

Formule chimique : C15H24NO4PS

Spanish

Save record 46

Record 47 2011-04-12

English

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Chemistry
OBS

Onion red™ : A trademark of Imaginova Corp.

Key term(s)
  • Onion red

French

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Chimie
OBS

Composition : Pigments rouges azoïques. Usages : Fuches, pigments pour plastiques.

OBS

Rouge orionMC : Marque de commerce de la société Imaginova Corp.

Spanish

Save record 47

Record 48 2011-02-03

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C3H60S
correct, formula, see observation
DEF

Lachrymatory factor of the onion...

CONT

The lachrymating(tear-producing) principle in crushed or cut onion is thiopropanal S-oxide(propanethial S-oxide) produced from its precursor, trans-S-(1-propenyl) cysteine sulfoxide, by the action of allunase. [tréma sur le u ]

OBS

Chemical formula: C3H6OS

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C3H60S
correct, formula, see observation
OBS

Équivalent proposé par Michel Laliberté, chimiste, Section environnement.

OBS

Le «s» de s-oxyde du thiopropanal est souligné.

OBS

Formule chimique : C3H6OS

Spanish

Save record 48

Record 49 2008-04-04

English

Subject field(s)
  • Special Packaging
CONT

A pile of onion rings on an environmentally friendly tray with four containers of ketchup.

French

Domaine(s)
  • Emballages spéciaux
DEF

Barquette dont la composition assure une dégradation facile dans l'environnement, un recyclage aisé et/ou l'absence d'éléments susceptibles de toxicité.

Spanish

Save record 49

Record 50 2007-12-12

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

Filets of hake or cod : they can be cooked in a "court-bouillon"(this complicated term simply means aromatizing the cooking water with herbs, celery, onion, carrot, whole cloves or peppercorns, with the addition of two tablespoons of vinegar and a pinch of salt).

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Mode de préparation culinaire de certains crustacés (langouste, homard, écrevisses,...) que l'on cuit dans un court-bouillon aromatisé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
Save record 50

Record 51 2007-11-01

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Vegetable Crop Production
CONT

Spotted wilt is common on tomato, potato, tobacco, lettuce, pea, celery, and other vegetables... In tomato there are bronze, ringlike secondary lesions; plants are stunted with some necrosis; there may be a yellowish mosaic with leaf distortion. Fruits are often marked with concentric rings of pale red, yellow, or white... Transmission [of the virus] is by onion and flower thrips.

OBS

Spotted wilt [is] caused by the tomato spotted wilt virus ...

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Production légumière
CONT

La tache de bronze, causée par le virus de la tache de bronze, [est] une maladie très contagieuse [qui] peut être transmise au cours de la manipulation des cultures. Le symptôme principal est le bronzage des jeunes feuilles suivi d'une déformation unilatérale, d'une atrophie prononcée et de l'arrêt presque complet de la croissance. Le bronzage peut se présenter sous la forme de taches isolées ou recouvrir toute la surface (ou presque) des feuilles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Producción hortícola
OBS

En frutos, se presentan manchas irregulares, necrosis y maduración irregular causadas por F. occidentalis.

OBS

Puntos o manchas necróticas que a veces afectan a los pecioles y a los tallos.

OBS

Marchitez cepical.

Save record 51

Record 52 2007-08-01

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

Codfish pie. Put the fish in cold water to soak, the night before wanted; then boil it well, and pick it into small pieces; set it on a fish drainer to get cold. Boil four eggs hard, peel and slice them very thin; the same quantity of onion sliced thin. Line the bottom of a pie-dish with a layer of potatoes slices thin; then a layer of onions, then of fish, and of eggs, and so on till the dish is full. Season each layer with a little pepper, then mix a tea-spoonful of mustard and a little mushroom catsup in a gill of water, put in the dish... Cover it with puff-paste, and bake in one hour.

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)

Spanish

Save record 52

Record 53 2007-05-07

English

Subject field(s)
  • Restaurant Menus
DEF

A sandwich consisting of a frankfurter in a split roll, usually eaten with mustard, sauerkraut, or relish.

CONT

A hot dog is classified as a type of sausage or, alternatively, a sandwich on a suitably shaped bun with the sausage and condiments on it. Also called a frankfurter(named after the city of Frankfurt am Main, Germany) or a frank, a wiener(named after the city of Wien, Austria known as Vienna in English), or(with tongue in cheek) a tube steak. Hot dogs are eaten with a wide variety of condiments, most common of which are mayonnaise, ketchup, mustard, sauerkraut, pickle relish, chopped onion, chopped lettuce, tomato(chopped, sliced, or in wedges), pickle spear, and chilli pepper. A hot dog served with all available condiments is known as a hot dog with "the works", or "everything. "

OBS

Other variations are found. A hot dog served with the addition of cheese is known as a "cheese hotdog" or simply a "cheese dog" ... A hot dog served with the addition of chili is known as a "chili dog". A hot dog served with both of these would be a "chili cheese dog"... A hot dog on a stick fried in corn batter is commonly called a corn dog ... A hot dog which is split down the center, stuffed with cheese, wrapped in bacon and deep-fried is known as a francheesie or alternately a francheezie.

French

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)
DEF

Mot anglo-amér., composé de dog «chien» et hot «chaud» et attesté dep. 1900 comme appellation d'une saucisse chaude placée dans un petit pain allongé.

OBS

Ce mot emprunté à l'anglais n'a pas d'équivalent en français.

OBS

La forme francisée chien-chaud est parfois utilisée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 53

Record 54 2007-04-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Vegetable Crop Production
  • Horticulture
CONT

Large red onion(Allium cepa) is a mild variety and often has a sweet taste. It can be eaten raw in salads, boiled or baked as a vegetable, or used to flavour soups, sauces and stews.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Production légumière
  • Horticulture
CONT

Les oignons de couleur, jaunes et rouges, sont de production estivale et de conservation généralement bonne, plus ou moins prolongée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Producción hortícola
  • Horticultura
Save record 54

Record 55 2007-04-27

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
OBS

of an onion

French

Domaine(s)
  • Production légumière
CONT

Chez l'oignon, la première feuille apparaît lorsque la plantule est encore au stade de fouet. La plantule ressemble à un fouet de cocher

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción hortícola
Save record 55

Record 56 2007-04-27

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Spices and Condiments
CONT

"Cocktail onions"(...) are produced in much the same way as onion sets with very heavy, close seeding of pickling-type onions. Being crowded together, they tend to bulb early in their growth. And, special varieties are selected. The "Pearl Onion" name came from the Pearl variety-plus the fact that the small, white onion simulated a pearl-with a stretch of the imagination.

Key term(s)
  • pearl onion

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Épices et condiments
CONT

Oignon. Bulbe dont les diverses variétés sont utilisées soit en légume (...), soit en condiments (...) en pickles - petits oignons blancs conservés au vinaigre comme les cornichons.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción hortícola
  • Especias y condimentos
Save record 56

Record 57 2006-03-16

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
OBS

Boneless rump roast with chopped onion seasoned with garlic powder, salt, cayenne, oregano, rosemary, slowly cooked in beef broth or onion soup until thickened, then sliced thin and served on French bread or French rolls. [Taken from a recipe found in the Website www. culinarycafe. com]

OBS

Philippe, The Original, is one of the oldest and best known restaurants in Southern California. Philippe’s was established in 1908 by Philippe Mathieu, who claimed the distinction of having created the "French Dipped Sandwich." One day in 1918, while making a sandwich, Mathieu inadvertently dropped the sliced French roll into the roasting pan filled with juice still hot from the oven. The patron [took] the sandwich anyway and ... so was born "The French dipped Sandwich." So called either because of Mathieu’s French heritage, the French roll the sandwich is made on or because the officer’s name was French.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
OBS

Pluriel : des sandwichs; des sandwiches.

OBS

sandwichs (pl.) : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

Spanish

Save record 57

Record 58 2005-07-19

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
CONT

Cut the carrot in matchsticks. Slice onion moon shaped. Slice cabbage. Cut the tofu into cubes--Mix the miso in a little mineral water. Sautee onions in the sesame oil for a couple of minutes and add the carrots, cabbage and kombu seaweed.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
CONT

Confectionner le bouillon de poule, ½ litre à partir du cube. Tailler les blancs de poireaux en rondelles et les cuire au bouillon. Détailler la carotte en bâtonnets et les cuire à l'eau salée bouillante, égoutter et rafraîchir. Aplatir les escalopes, les assaisonner et les farcir de carottes [...]

Spanish

Save record 58

Record 59 2005-07-04

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A salad of cabbage, onion and carrot marinated in vinegar.

OBS

It is typical of El Salvador and it is usually eaten as a complement to pupusas.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
DEF

Plat du El Salvador préparé avec du chou pommé, des oignons, des carottes, du vinaigre d'alcool, du sel et de l'origan.

OBS

Il accompagne souvent les pupusas.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
DEF

Repollo cocido con vinagre, picado en pedacitos.

OBS

Plato típico de El Salvador que, generalmente, acompaña las pupusas.

Save record 59

Record 60 2005-06-07

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

Traditional Celery Dressing. A traditional dressing with celery, onion and sage with chicken stock.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
CONT

Le pigeonneau est désossé par le dos, garni de farce au céleri et au foie gras, puis ficelé et rôti.

OBS

On écrirait mieux «cèleri».

OBS

cèleri : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Save record 60

Record 61 2005-01-25

English

Subject field(s)
  • Botany
DEF

A bulb composed of a number of swollen leaf bases each of which completely encloses all parts of the bulb inside it, as in the onion.

French

Domaine(s)
  • Botanique
DEF

Bulbe dont les écailles s'enveloppent complètement (tulipe, jacinthe).

PHR

Plante à bulbe tuniqué.

Spanish

Save record 61

Record 62 2005-01-06

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

There is no "classic" recipe for Spanish rice. Start with cooked rice, and add tomatoes, cheese, sauteed celery, onion, peppers and seasonings until the rice is as savory as you like.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 62

Record 63 2004-07-29

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
DEF

A virus disease named after the two conspicuous symptoms which it produces: yellowing and dwarfing of the plant. It is transmitted by aphids and leafhoppers and not by seed.

OBS

Yellow dwarf : pale green young leaves. Older leaves are crinkled and folded downward. An onion disease caused by the Onion yellow dwarf virus.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
OBS

Nanisme jaune : jeunes feuilles vert pâle. Feuilles plus âgées qui se gaufrent et se replient vers le sol. Maladie de l'oignon causée par le Virus de la bigarrure de l'oignon.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
Save record 63

Record 64 2004-03-03

English

Subject field(s)
  • Sports and Casual Wear
  • Clothing (Military)
CONT

Remember to dress in layers like an onion... Inside layer : Wicking underlayers(synthetic fabric). Middle layers : Warm insulating layers(synthetic fleece/wool). Outside layer : Windproof, waterproof shell layer(GoreTex/coated nylon).

CONT

The parka is the top layer in the IECS [improved environmental clothing system]. It may be worn over combat clothing or over the inner layer fleece or in extreme cold is worn over both middle (combat jacket) and inner layer (fleece).

French

Domaine(s)
  • Vêtements de sport et de loisirs
  • Habillement (Militaire)
CONT

Il n'est [...] pas difficile de s'adapter aux imprévisibles du temps en portant plusieurs couches de vêtements, selon le «principe de l'oignon». On choisira des vêtements multi-fonctionnels [...] Couche intérieure : ce sont les vêtements en contact direct avec la peau, donc les sous-vêtements ou T-Shirts, qui devront maintenir le corps au chaud et au sec. [...] Couche intermédiaire : les chemises en polaire (fleece) léger sont thermo-actives et tiennent chaud. [...] Couche extérieure : les vestes de sport les mieux adaptées sont imperméables à l'extérieur mais permettent néanmoins l'évacuation de la transpiration.

CONT

Le parka est la couche extérieure du SAVA [système amélioré de vêtements adaptés]. Il peut être porté par dessus les vêtements de combat ou la couche intérieure en molleton ou, en conditions de froid extrême, par dessus la couche intermédiaire (veste de combat) et la couche intérieure (molleton).

Spanish

Save record 64

Record 65 2004-02-27

English

Subject field(s)
  • Sports and Casual Wear
  • Clothing (Military)
DEF

The clothing that is the first layer next to the skin.

CONT

Remember to dress in layers like an onion... Inside layer : Wicking underlayers(synthetic fabric). Middle layers : Warm insulating layers(synthetic fleece/wool). Outside layer : Windproof, waterproof shell layer(GoreTex/coated nylon).

CONT

The parka is the top layer in the IECS [improved environmental clothing system]. It may be worn over combat clothing or over the inner layer fleece or in extreme cold is worn over both middle (combat jacket) and inner layer (fleece).

OBS

The primary purpose of [this] layer is to absorb perspiration and pass the moisture onto the second layer.

French

Domaine(s)
  • Vêtements de sport et de loisirs
  • Habillement (Militaire)
CONT

Il n'est [...] pas difficile de s'adapter aux imprévisibles du temps en portant plusieurs couches de vêtements, selon le «principe de l'oignon». On choisira des vêtements multi-fonctionnels [...] Couche intérieure : ce sont les vêtements en contact direct avec la peau, donc les sous-vêtements ou T-Shirts, qui devront maintenir le corps au chaud et au sec. [...] Couche intermédiaire : les chemises en polaire (fleece) léger sont thermo-actives et tiennent chaud. [...] Couche extérieure : les vestes de sport les mieux adaptées sont imperméables à l'extérieur mais permettent néanmoins l'évacuation de la transpiration.

CONT

Le parka est la couche extérieure du SAVA [système amélioré de vêtements adaptés]. Il peut être porté par dessus les vêtements de combat ou la couche intérieure en molleton ou, en conditions de froid extrême, par dessus la couche intermédiaire (veste de combat) et la couche intérieure (molleton).

Spanish

Save record 65

Record 66 2004-02-27

English

Subject field(s)
  • Sports and Casual Wear
  • Clothing (Military)
CONT

Remember to dress in layers like an onion... Inside layer : Wicking underlayers(synthetic fabric). Middle layers : Warm insulating layers(synthetic fleece/wool). Outside layer : Windproof, waterproof shell layer(GoreTex/coated nylon).

French

Domaine(s)
  • Vêtements de sport et de loisirs
  • Habillement (Militaire)
CONT

Il n'est [...] pas difficile de s'adapter aux imprévisibles du temps en portant plusieurs couches de vêtements, selon le «principe de l'oignon». On choisira des vêtements multi-fonctionnels [...] Couche intérieure : ce sont les vêtements en contact direct avec la peau, donc les sous-vêtements ou T-Shirts, qui devront maintenir le corps au chaud et au sec. [...] Couche intermédiaire : les chemises en polaire (fleece) léger sont thermo-actives et tiennent chaud. [...] Couche extérieure : les vestes de sport les mieux adaptées sont imperméables à l'extérieur mais permettent néanmoins l'évacuation de la transpiration.

CONT

Le parka est la couche extérieure du SAVA [système amélioré de vêtements adaptés]. Il peut être porté par dessus les vêtements de combat ou la couche intérieure en molleton ou, en conditions de froid extrême, par dessus la couche intermédiaire (veste de combat) et la couche intérieure (molleton).

Spanish

Save record 66

Record 67 2004-02-03

English

Subject field(s)
  • Shelters (Horticulture)
  • Solar Energy
CONT

The Three Rivers Research, Conservation and Development Council, Inc., located in Milton, Florida has combined hydroponics, solar radiation and greenhouse technologies to grow year round, the "Santa Rosa Sweet" onion. With no pesticides used in the process, this innovative... technology uses the solar-heated hydroponic solution in its greenhouses to reduce the amounts of energy required to grow crops 12-months a year indefinitely.... The solar warming technology revealed that the accelerated mineral uptake dramatically increases plant growth rate.

French

Domaine(s)
  • Abris (Horticulture)
  • Énergie solaire
OBS

Agriculture Canada.

Spanish

Save record 67

Record 68 2004-01-20

English

Subject field(s)
  • Restaurant Menus
  • Recipes
CONT

Our restaurant "Sienna" offers a variety of dishes to appeal to every palate... all in the heart of Dublin City Centre... Sample Menu... Soup of the Day... Chicken Kiev... Poached Smoked Cod with a rich spring onion butter sauce... etc.

French

Domaine(s)
  • Menus (Restauration)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 68

Record 69 2003-09-26

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
OBS

Morphological and structural nomenclature of the onion(Allium cepa Linnaeus).

OBS

Term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
OBS

Nomenclature morphologique et structurale de l'oignon (Allium cepa Linnaeus).

OBS

Terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
Save record 69

Record 70 2003-09-25

English

Subject field(s)
  • Farm Implements and Gardening Tools
  • Hand Tools
OBS

With this shallow rooted vegetable, control weeds with an onion hoe, whose rounded corners are less likely to damage the onions.

French

Domaine(s)
  • Outillage agricole et horticole
  • Outillage à main

Spanish

Save record 70

Record 71 2003-08-27

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
OBS

Morphological and structural nomenclature of the onion(Allium cepa Linnaeus).

OBS

Terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
OBS

Nomenclature morphologique et structurale de l'oignon (Allium cepa Linnaeus).

OBS

Terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
Save record 71

Record 72 2002-11-07

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

Jewish-American in origin, this large very chewy yeast roll is round and flat with a depression in the center. The bialy is sprinkled with sautée chopped onion before baking.

OBS

The name comes from the Polish city of Bialystok.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
OBS

Pain juif ressemblant au bagel.

Key term(s)
  • bialee
  • bialy

Spanish

Save record 72

Record 73 2002-06-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

The trend toward prepacked chip-and-dip snack solutions began last year with Frito-Lay's launch of Tostitos Chips & Salsa snack and Frito Sloppy Joe and Scoops. The company has since added a Scoops and chili and a Scoops and cheese dip offering to its Healthy Combos line and recently added a Ruffles & French Onion Dip snack kit.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 73

Record 74 2000-11-22

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
OBS

Minced onion, chopped and dehydrated.

Key term(s)
  • onion flake

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
OBS

Produit dont les particules de forme non définie sont comprises entre 1,25 mm et 4 mm.

Key term(s)
  • oignon en flocon
  • flocons d'oignon

Spanish

Save record 74

Record 75 2000-11-22

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
OBS

Scallion : Small onion which has not developed a bulb, widely used in Chinese cooking also used for shallots and spring onion(especially in the USA).

Key term(s)
  • Welsh onions

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments

Spanish

Save record 75

Record 76 2000-11-22

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
OBS

A delicious blend of garlic, black pepper and onion to give great flavour and texture.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments

Spanish

Save record 76

Record 77 2000-06-28

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
DEF

A young onion pulled before the bulb has enlarged for its blanched base and lower stalk which are usually eaten raw(as in salad).

French

Domaine(s)
  • Production légumière
OBS

Ne pas dire échalote qui est en fait un autre légume de la même famille et qui est consommé pour ses caïeux (gousses) semblables à ceux de l'ail.

OBS

Peut correspondre aussi à la ciboule. (Allium fistulosum)

Spanish

Save record 77

Record 78 1999-10-18

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

Cold cooked potato chopped and mixed with mayonnaise, onion, etc.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

Le guide culinaire de A. Escoffier.

Spanish

Save record 78

Record 79 1999-05-21

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

A German herring from the Baltic which is simply filleted and marinated in vinegar with onion rings for 2-3 days.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Filet de papillon de hareng, avec la peau, saumuré, déssalé, puis mariné dans du vinaigre avec du sucre et des épices.

OBS

Terme(s) normalisé(s) par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Spanish

Save record 79

Record 80 1998-09-08

English

Subject field(s)
  • Pulp and Paper
DEF

A ripple-like finish deliberately produced by shrinkage during drying under little or no tension. [Definition standardized by ISO.]

OBS

A characteristic considered attractive for some grades of paper, e. g. writing papers, onion skin.

OBS

cockle finish: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Pâtes et papier
DEF

Fini spécial donnant au papier une surface crispée obtenue volontairement pendant le séchage sous une tension faible ou nulle. [Définition normalisée par l'ISO.]

OBS

C'est un fini de prestige pour les papiers de haute qualité.

OBS

pelure d'oignon; fini crispé : termes normalisés par l'ISO.

OBS

fini crispé : terme normalisé par l'AFNOR.

Key term(s)
  • surface crispée

Spanish

Save record 80

Record 81 1998-03-24

English

Subject field(s)
  • Paleontology
  • Botany
  • Morphology and General Physiology
  • Plant Biology
OBS

Leck-leaved from latin Porrum :onion, leak.

French

Domaine(s)
  • Paléontologie
  • Botanique
  • Morphologie et physiologie générale
  • Biologie végétale
OBS

A feuilles de poireau; du latin Porrum; onion, poireau.

Spanish

Save record 81

Record 82 1994-07-15

English

Subject field(s)
  • Horticulture
  • Vegetable Crop Production
OBS

Dubbed "The King of Vegetables" because of its dominant taste, long reign and widespread influence, the onion is extremely versatile...

French

Domaine(s)
  • Horticulture
  • Production légumière
OBS

Source de «oignon doux» et «oignon d'Espagne» : Revue LIFA, décembre 1989, page 47.

OBS

Groupe des oignons jaunes, au sein duquel on distingue les oignons dits «doux», pour une commercialisation rapide en été [...]

Spanish

Save record 82

Record 83 1994-05-19

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
OBS

Morphological and structural nomenclature of the onion(Allium cepa Linnaeus).

OBS

Term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
OBS

Nomenclature morphologique et structurale de l'onion (Allium cepa Linnaeus).

OBS

Terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Save record 83

Record 84 1994-05-19

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
OBS

Morphological and structural nomenclature of the onion(Allium cepa Linnaeus).

OBS

Term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
OBS

Nomenclature morphologique et structurale de l'onion (Allium cepa Linnaeus).

OBS

Terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Save record 84

Record 85 1994-05-19

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
OBS

Morphological and structural nomenclature of the onion(Allium cepa Linnaeus).

OBS

Terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
OBS

Nomenclature morphologique et structurale de l'onion (Allium cepa Linnaeus).

OBS

Terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Save record 85

Record 86 1994-05-19

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
OBS

Morphological and structural nomenclature of the onion(Allium cepa Linnaeus).

OBS

Terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
OBS

Nomenclature morphologique et structurale de l'onion (Allium cepa Linnaeus).

OBS

Terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Save record 86

Record 87 1994-05-19

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
OBS

Morphological and structural nomenclature of the onion(Allium cepa Linnaeus).

OBS

Term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
OBS

Nomenclature morphologique et structurale de l'onion (Allium cepa Linnaeus).

OBS

Terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Save record 87

Record 88 1994-05-19

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
OBS

Morphological and structural nomenclature of the onion(Allium cepa Linnaeus).

OBS

Term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
OBS

Nomenclature morphologique et structurale de l'onion (Allium cepa Linnaeus).

OBS

Terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Save record 88

Record 89 1994-02-23

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Vegetable Crop Production
CONT

The "Pearl Onion" name came from the Pearl variety-plus the fact that the small, white onion simulated a pearl-with a stretch of the imagination.

OBS

A variety of onions used in pickling and cooking.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Production légumière
OBS

Petit oignon blanc sphérique à mariner, de type "Pearl".

Spanish

Save record 89

Record 90 1994-02-07

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Horticulture
OBS

An onion grown from an onion set.

OBS

Not to be confused with seed onion.

OBS

Onion set : a small immature onion bulbet used for starting onions.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Horticulture
OBS

Oignon provenant d'un oignon à repiquer, par opposition à oignon de semis.

OBS

Oignon à repiquer : petite bulbe d'oignon à replanter.

Spanish

Save record 90

Record 91 1994-01-20

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
OBS

of an onion

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
OBS

de l'oignon

Spanish

Save record 91

Record 92 1991-11-08

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

an omelet made usu. with diced ham, green pepper, and onion.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés

Spanish

Save record 92

Record 93 1991-11-07

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

a white or brown sauce containing onions or onion purée.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Sauce composée d'oignons et de beurre mélangés avec du velouté ou de la crème.

Spanish

Save record 93

Record 94 1990-07-18

English

Subject field(s)
  • Root and Tuber Crops
DEF

Producing a bulb(said of a tuber plant, usually an onion).

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes sarclées
DEF

Développement du bulbe chez l'oignon

Spanish

Save record 94

Record 95 1989-05-30

English

Subject field(s)
  • Restaurant Industry (General)
  • Commercial Practice (Restaurants)
  • Restaurant Menus
DEF

... Spiced beef garnished with onion, tomato and sweet sauce and rolled up in pita bread, it is similar to a gyro sandwich...

OBS

Food referred to as donairs, pizza roll-ups or those products made with croissants, bagels, pita breads, pizza crusts, buns, rolls etc.

Key term(s)
  • DONER

French

Domaine(s)
  • Restauration (Généralités)
  • Exploitation commerciale (Restauration)
  • Menus (Restauration)
OBS

pain pita farci de viande marinée. Cette viande est cuite sur une broche tournante à la mode Libanaise.

Key term(s)
  • DONER

Spanish

Save record 95

Record 96 1989-05-03

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
OBS

Category of dry onion.

CONT

Pickling and silver skin onions should be included.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
OBS

Proposition de la Compagnie Perron à Montréal.

Spanish

Save record 96

Record 97 1988-06-07

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
CONT

White Lisbon : A white bunching onion with dark green tops. Slightly pungent. Holds well after harvest.

OBS

White Lisbon: ... Early sowings multiply during winter and each stalk forms 4 or 5 more.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
CONT

"White Lisbon" est le plus fréquemment employé pour les plantes repiqués d'oignons verts en bottes. A part l'oignon en bulbe il existe un type d'oignon vivace en bottes, qui se divise à la base pour donner de nouvelles pousses pendant toute la saison. Ils ne forment pas de bulbe. [...] Le terme échalotes utilisé vaguement pour désigner différents types d'oignons s'applique en particulier à ce type d'oignons en bottes.

Spanish

Save record 97

Record 98 1988-03-28

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
OBS

Stroganoff : Meat browned with onion and cooked in a sauce made of sour cream, seasonings, and usually mushrooms.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés

Spanish

Save record 98

Record 99 1986-01-29

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

chopped fish, usually a mixture, as of whitefish, pike, and carp, mixed with chopped onion, egg, seasoning, etc. and boiled, orig. in a casing of the fish skin; it is usually served cold in the form of balls or cakes.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 99

Record 100 1985-10-28

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
OBS

Sour skin : rotting of the bulb's outer layers. Affected tissues are not watery. An onion disease caused by Pseudomonas cepacia Burkh.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
OBS

Pourriture bactérienne : pourriture des tuniques externes du bulbe. Les tissus atteints ne sont pas aqueux. Maladie de l'oignon causée par Pseudomonas cepacia Burkh.

Spanish

Save record 100

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