TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

PIPERIDINE [4 records]

Record 1 2011-02-09

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C10H14N2
formula, see observation
494-52-0
CAS number
OBS

A piperidine botanical insecticide.

OBS

(S)-3-(2-piperidyl)pyridine: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

S: This capital letter must be italicized.

OBS

Chemical formula: C10H14N2

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C10H14N2
formula, see observation
494-52-0
CAS number
OBS

Formule chimique : C10H14N2

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Entrada(s) universal(es)
C10H14N2
formula, see observation
494-52-0
CAS number
OBS

Insecticida. Líquido incoloro que se oscurece por exposición al aire. Miscible con agua. Soluble en alcohol y éter. Muy tóxico por ingestión, inhalación y absorción dérmica.

OBS

Fórmula química: C10H14N2

Save record 1

Record 2 2004-01-15

English

Subject field(s)
  • Food Additives
DEF

Colorless liquid with odor of pepper ... Soluble in water, alcohol, and ether.

CONT

Piperidine... flavoring extracted from black pepper... which may be prepared synthetically.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
DEF

Aromatisant tiré du poivre noir, mais reproductible par synthèse et se présentant sous la forme d'un liquide incolore, miscible à l'eau et à l'alcool.

CONT

Découverte par Cahours dans le poivre, la pipéridine s'obtient normalement par hydrogénation de la pyridine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
OBS

Líquido incoloro de olor a pimienta. Soluble en agua, alcohol y éter. Inflamable. Irritante y tóxico.

Save record 2

Record 3 1999-08-23

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Crop Protection
DEF

A crystalline alkaloid... that is an active constituent of various kinds of pepper and that on hydrolysis yields piperidine and piperic acid.

OBS

May be prepared synthetically. It is used as a flavoring agent and insecticide.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Protection des végétaux
DEF

Alcaloïde commun à plusieurs variétés de poivre et dont on extrait, par hydrolyse, la pipéridine et l'acide pipérique. Reproductible par synthèse et utilisé comme aromatisant et comme insecticide.

Spanish

Save record 3

Record 4 1996-10-23

English

Subject field(s)
  • Genetics
DEF

A technique for sequencing nucleic acids based on the differential ability of the four organic bases to react with various reagents such as a piperidine and hydrazine. It requires the use of end-labelled nucleic acid.

French

Domaine(s)
  • Génétique
DEF

Technique de séquençage qui utilise des réactions chimiques interrompant spécifiquement la chaîne de DNA en position A, T, G ou C. Ainsi le DNA, marqué à son extrémité 5' par le 32P, est dégradé partiellement et spécifiquement au cours de quatre réactions séparées. L'électrophorèse de ces produits de dégradation sur les gels de polyacrylamide mis au point chez Sanger, suivie d'une autoradiographie, permet la lecture directe de la séquence de DNA.

Spanish

Save record 4

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