TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

PRODUCERS LEVEL [16 records]

Record 1 2024-08-29

English

Subject field(s)
  • Ecology (General)
CONT

Organisms in food chains are grouped into categories called trophic levels. Roughly speaking, these levels are divided into producers(first trophic level), consumers(second, third, and fourth trophic levels), and decomposers.

CONT

Organisms which do not create their own food must eat either plants or animals. They are called consumers.

French

Domaine(s)
  • Écologie (Généralités)
CONT

Le niveau trophique des consommateurs. Ce niveau est représenté par tous les organismes vivants qui se nourrissent d'autres organismes vivants pour survivre. On distingue plusieurs niveaux de consommateurs, qui peuvent aller jusqu'à trois ou quatre dans certains écosystèmes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ecología (Generalidades)
DEF

Conjunto de organismos que se alimentan en las cadenas tróficas de los ecosistemas.

Save record 1

Record 2 2023-06-27

English

Subject field(s)
  • Ecology (General)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
CONT

Trophic levels refer to a level or position in a food chain or food web. It is one of the oldest concepts in ecology that seeks to explain the energy relations between different organisms.... the bottom trophic level is known as the primary producers. These are usually plants like phytoplankton, algae, and seaweed. They can make their own food(usually photosynthesizing sugars from the sun), and do not need to consume other plants or animals. They are typically the most abundant organisms found in the ecosystem.

French

Domaine(s)
  • Écologie (Généralités)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
CONT

Les niveaux trophiques désignent un niveau ou une position dans une chaîne alimentaire ou un réseau alimentaire. C'est l'un des plus anciens concepts de l'écologie qui cherche à expliquer les relations énergétiques entre les différents organismes. [...] le niveau trophique inférieur est connu sous le nom de producteurs primaires. Il s'agit généralement de plantes comme le phytoplancton, les algues et les algues marines. Ils peuvent fabriquer leur propre nourriture (généralement en photosynthétisant les sucres du soleil) et n'ont pas besoin de consommer d'autres plantes ou animaux. Ce sont généralement les organismes les plus abondants de l'écosystème.

Spanish

Save record 2

Record 3 2018-02-26

English

Subject field(s)
  • Production Management
  • Collaboration with the FAO
DEF

... a supply chain where there is a combination of forward [from producers to consumers] and reverse [from consumers to producers] flows, such that these two types of flows may impact each other, and may thus require some level of coordination.

French

Domaine(s)
  • Gestion de la production
  • Collaboration avec la FAO

Spanish

Save record 3

Record 4 2017-01-26

English

Subject field(s)
  • Economics
  • Industrial and Economic Psychology
CONT

In economics, satisficing is a behaviour which attempts to achieve at least some minimum level of a particular variable, but which does not strive to achieve its maximum possible value.

OBS

The most common application of the concept in economics is in the behavioural theory of the firm, which, unlike traditional accounts, postulates that producers treat profit not as a goal to be maximized, but as a constraint. Under these theories, although at least a critical level of profit must be achieved by firms, thereafter priority is attached to the attainment of other goals.

French

Domaine(s)
  • Économique
  • Psychologie industrielle et économique
CONT

A. Simon oppose à l'attitude optimisatrice, le principe du seuil de satisfaction de l'individu (satisficing) : les agents mettent en œuvre des stratégies pour parvenir à des situations leur paraissant préférables dans le processus d'ajustement mutuel du possible et du désirable.

OBS

Le terme «satisficing» n'a pas encore d'équivalent fixé par l'usage.

Spanish

Save record 4

Record 5 2017-01-19

English

Subject field(s)
  • Food Safety
CONT

The intentional contamination of food poses significant challenges to regulators, food manufacturers, producers and distributors. There is potential for vulnerabilities at each stage of the food continuum. [...] For example, at the retail level, open displays of produce, and self serve ready-to-eat foods are vulnerable to intentional contamination. The detection of intentional contamination is further hindered when perpetrators choose to use contaminants not routinely tested for in food, thus preventing detection during routine surveillance.

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire

Spanish

Save record 5

Record 6 2016-11-04

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial Government Programs (Canadian)
  • Agricultural Economics
  • Animal Husbandry
OBS

The program was designed to allow producers to access the same level of compensation that is available under the Slaughter Element of the BSE [bovine spongiform encephalopathy] Recovery Program without having to market their livestock for slaughter.

Key term(s)
  • Saskatchewan Set-Aside Programme

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes de gouvernements provinciaux canadiens
  • Économie agricole
  • Élevage des animaux
OBS

Ce programme a été conçu afin de permettre aux producteurs de bénéficier du même niveau de compensation offert en vertu du volet relatif à l'abattage du bétail du Programme de redressement de l'ESB [encéphalopathie spongiforme bovine], et ce, sans avoir à mettre en marché leur bétail prêt pour l'abattage.

Key term(s)
  • Saskatchewan Set-Aside Programme

Spanish

Save record 6

Record 7 2016-06-28

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Meteorology
  • Agriculture - General
OBS

Agrometeorology Centre of Excellence : providing funding for the collection, analysis and distribution of weather data from field level weather stations in the province to aid producers in the best use and management of agricultural inputs to optimize crop yield and quality.

Key term(s)
  • Agrometeorology Center of Excellence

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Météorologie
  • Agriculture - Généralités
OBS

Centre d’excellence en agrométéorologie : financer la cueillette, l’analyse et la diffusion des données météorologiques aux stations météorologiques sur le terrain dans la province, afin d’aider les agriculteurs à mieux gérer et utiliser les intrants agricoles et à optimiser ainsi les rendements culturaux et la qualité.

Spanish

Save record 7

Record 8 2010-07-23

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Agriculture - General
OBS

IFAP(International Federation of Agricultural Producers) is the world farmers organisation representing over 600 million farm families grouped in 110 national organisations in 75 countries. It is a global network in which farmers from industrialised and developing countries exchange concerns and set common priorities. IFAP advocates farmers interests at the international level since 1946 and has General Consultative Status with the Economic and Social Council of the United Nations.

Key term(s)
  • International Agriculture Federation

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Agriculture - Généralités
OBS

La Fédération internationale des producteurs agricoles (FIPA) est l'organisation mondiale des agriculteurs. Créée en 1946, elle représente plus de 600 millions d'exploitations agricoles familiales regroupées au sein de 110 organisations nationales dans 75 pays. La FIPA jouit d'un statut consultatif général auprès du Conseil Économique et Social des Nations Unies.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Agricultura - Generalidades
Save record 8

Record 9 2010-04-19

English

Subject field(s)
  • Foreign Trade
DEF

The annual level of support, expressed in monetary terms, provided for an agricultural product in favour of the producers of the basic agricultural product or non-product-specific support provided in favour of agricultural producers in general, other than support provided under programmes that qualify as exempt from reduction....

DEF

A process used in the Uruguay Round agricultural negotiations to narrow the producer subsidy equivalent methodology eliminating measures such as research and development funds that do not significantly distort trade in order that it be more acceptable and useful as a negotiation tool.

OBS

"aggregate measure of support; AMS": Term and abbreviation used by Revenue Canada.

French

Domaine(s)
  • Commerce extérieur
DEF

Niveau de soutien annuel, exprimé en termes monétaires, accordé pour un produit agricole en faveur des producteurs du produit agricole initial ou du soutien autre que par produit accordé en faveur des producteurs agricoles en général, autre que le soutien accordé au titre de programmes qui remplissent les conditions requises pour être exemptés [...].

DEF

Moyen utilisé dans les négociations d'Uruguay sur l'agriculture pour restreindre le champ méthodologique de l'équivalent subvention à la production, afin d'éliminer des mesures qui ne faussent pas considérablement les échanges, comme les crédits à la recherche et au développement, et ce pour en faire un outil de négociation plus acceptable et plus utile.

OBS

«Mesure globale de soutien» : terme utilisé par Revenu Canada.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Comercio exterior
DEF

Nivel anual expresado en términos monetarios, de ayuda otorgada con respecto a un producto agropecuario a los productores del producto agropecuario de base o de ayuda no referida a productos específicos otorgada a los productores agrícolas en general, excepto la ayuda prestada en el marco de programas que puedan considerarse eximidos [...].

Save record 9

Record 10 2008-12-18

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Agricultural Economics
DEF

The principal inspector for a region.

OBS

Inspectors sample and grade grain at all steps in the grain handling process. Graded samples are representative of everything from a producer's delivery to the cargo being loaded to ocean-going vessels. Inspectors apply standard grading factors and procedures to determine the level of quality of the grain sample. Results of the inspection process are communicated to interested parties by means of official grade certificates, grade advice notices, and letters of analysis.

OBS

regional inspector: term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Économie agricole
DEF

Inspecteur principal d'une région.

OBS

Les inspecteurs échantillonnent et classent le grain tout le long du processus de manutention des grains. Les échantillons classés sont représentatifs de tout, depuis la livraison par un producteur jusqu'au grain étant chargé sur les navires des lacs et de haute mer. Les inspecteurs appliquent les facteurs de classement et procédures standard pour déterminer le niveau de qualité de l'échantillon de grain. Les résultats du processus d'inspection sont diffusés aux parties intéressées au moyen de certificats de grade officiel, d'avis de grade et de lettres d'analyses.

OBS

inspecteur régional; inspectrice régionale : terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 10

Record 11 2007-03-28

English

Subject field(s)
  • Foreign Trade
CONT

In the long term, if there were non-marginal exports, domestic prices would fall to a level of parity with exports, since the equaling out of profitability levels would mean that local producers would have no preference between selling in one market or the other.

OBS

Terminology related to the Free Trade Area of the Americas (FTAA) negotiating process.

French

Domaine(s)
  • Commerce extérieur
OBS

Terminologie du processus d'établissement de la Zone de libre-échange des Amériques (ZLEA).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Comercio exterior
OBS

Terminología relacionada con el proceso de establecimiento del Área de Libre Comercio de las Américas (ALCA).

Save record 11

Record 12 2005-11-09

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Food Industries
OBS

EuSalt exists to provide authoritative information to the public at large and other interested parties about salt and its many uses. A further function of this non-profit organisation is to promote the responsible use of salt and to represent the salt industry at the level of the European and international institutions. Founded in 1957 in Paris as the European Committee for the Study of Salt(ECSS), it was later the European Salt Producers’ Association(ESPA). In January 2004 the association moved to Brussels and was renamed EuSalt. It represents 21 salt producers from across the European Community and associate members.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Industria alimentaria
Save record 12

Record 13 2003-06-26

English

Subject field(s)
  • Marketing
  • Electric Power Distribution
DEF

A distributor of power has the option to buy its power from a variety of power producers on a wholesale basis for resale on a retail level.

French

Domaine(s)
  • Commercialisation
  • Distribution électrique
DEF

[...] possibilité pour les producteurs d'utiliser les réseaux de transport d'énergie pour entrer dans la concurrence sur les marchés de gros, ce qui peut inclure les entreprises de distribution ou les négociants indépendants.

Spanish

Save record 13

Record 14 2001-04-18

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Engineering
CONT

Producers receive an initial payment when they deliver grain to a primary elevator. The level of this initial payment is set by the Canadian Government and is a government-guaranteed price to the producer. The initial payment for each pool account is usually set at what is regarded as a "safe" level and varies from year-to-year according to market conditions.... The net value of grain in each pool account is determined after all grain has been sold and all costs involved in marketing have been deducted. These costs include interest, insurance, storage, terminal elevators handling charges, and the Board's own operating costs. They do not include rail freight costs from primary elevators to terminals or primary elevator handling charges. These costs are deducted from producers’ initial payment when grain is delivered.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Génie agricole
CONT

Un acompte est versé aux producteurs lorsqu'ils livrent leurs céréales aux silos de collecte. Le montant de cet acompte, fixé par le gouvernement canadien, correspond au prix que le gouvernement garantit aux producteurs. Le montant de l'acompte versé pour chaque compte de mise en commun est habituellement fixé à un niveau jugé "sûr" et varie d'une année à l'autre suivant la situation du marché. [...] Le coût du transport ferroviaire des silos de collecte aux silos portuaires de même que les frais de manutention aux silos de collecte ne sont pas compris dans les frais de commercialisation. On les déduit plutôt de l'acompte versé aux producteur lorsque celui-ci livre ses céréales.

Spanish

Save record 14

Record 15 1998-07-06

English

Subject field(s)
  • Statistical Graphs and Diagrams
  • Saving and Consumption
DEF

Loss of consumer surplus incurred by buyers and not captured by producers, which is consequent upon an initially competitive industry becoming monopolistic and therefore, ceteris paribus, charging a higher price and selling a lower level of output.

OBS

What happens to the little triangle EIG? It is lost to everybody and represents "deadweight loss". Thus consumers lose more than the monopolist’s profit; and even if we took back the NEGN’ profit by lump sum taxation, we would be losing to the devil of inefficiency the "deadweight triangle" which benefits nobody.

French

Domaine(s)
  • Diagrammes et graphiques (Statistique)
  • Épargne et consommation

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Diagramas y gráficos estadísticos
  • Ahorro y consumo
Save record 15

Record 16 1991-02-11

English

Subject field(s)
  • Statistics
  • Telecommunications Transmission
OBS

A point on the operating characteristic curve corresponding to some predetermined and usually low probability of rejection. This probability of rejection is called the "producer's risk". In practical applications the producer's risk may be assigned a specified value(5%) and the corresponding lot quality is then used as a parameter for choosing a sampling plan. In other cases the lot quality may be specified, for example as an acceptable quality level or a process average, and the producer's risk will then be a variable quantity but of direct interest to the producer.

French

Domaine(s)
  • Statistique
  • Transmission (Télécommunications)
OBS

Point, sur la courbe d'efficacité, correspondant à une probabilité de rejet fixée à l'avance et généralement faible. Cette probabilité de rejet est appelée "risque du fournisseur". En pratique, on peut donner au risque du fournisseur une valeur de 5% et la qualité du lot correspondant est alors utilisée comme paramètre pour le choix d'un plan d'échantillonnage. Dans d'autres cas, la qualité du lot peut être spécifiée, par exemple, comme niveau de qualité acceptable ou comme la moyenne d'un processus et le risque du fournisseur sera alors une variable, mais d'un intérêt direct pour le fournisseur.

Spanish

Save record 16

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