TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

RYE [96 records]

Record 1 2025-01-20

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Economics
  • Collaboration with the FAO
CONT

In dry milling of wheat, barley, rye, oats, and maize, it is necessary to raise the grain moisture content from that appropriate for safe storage to a higher value that improves the milling performance of the grain.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Économie agricole
  • Collaboration avec la FAO
CONT

Le rendement à la mouture de la totalité du grain est le rapport entre les grains demeurés intacts et les grains brisés après mouture et séparation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Economía agrícola
  • Colaboración con la FAO
CONT

Las descascaradoras Omas han sido instaladas donde la vitrosidad del trigo influenciaba de manera significativa el acondicionamiento, con consiguiente disminución en el rendimiento de la molienda durante todo el proceso.

Save record 1

Record 2 2023-09-08

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Industrial Crops
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Fusarium head blight is a fungal disease of various grasses that stops kernel development. ... Fusarium head blight reduces yields, but a greater concern is the downgrading in quality due to the presence of fusarium damaged kernels.

OBS

The disease is most often found in wheat, but can also affect barley, oats, rye and some forage grasses.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Culture des plantes industrielles
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

La fusariose est une maladie fongique qui peut infecter un bon nombre de récoltes cultivées au Canada - blé, orge, avoine, seigle, maïs, graine à canaris et graminées fourragères.

OBS

Cependant, les cultures les plus fréquemment atteintes sont le blé, l'orge et le maïs.

Spanish

Save record 2

Record 3 2022-03-29

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Poaceae

OBS

rye : term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Poaceae.

OBS

seigle : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 3

Record 4 2022-03-16

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Grain Growing
DEF

Any of various ryes that are sown in the fall and harvested early in the following summer.

CONT

Fall rye can be used as an excellent emergency forage crop, by seeding after early-fall harvested crops and making haylage, or by grazing in the spring.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Culture des céréales
CONT

Le seigle d'automne est une excellente culture fourragère d'urgence, qui peut être obtenue par semis après une récolte hâtive automnale d'autres cultures, pour en faire de l'ensilage préfané ou l'offrir en pâturage au printemps.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
  • Cultivo de cereales
CONT

El centeno de invierno es cualquier casta del centeno plantada en la caída para proporcionar la cubierta de tierra para el invierno. Crece durante los días calientes del invierno, cuando la luz del sol hace que la temperatura de la planta sea superior a cero grados, incluso cuando haya aún una cubierta de nieve.

Save record 4

Record 5 2022-02-09

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Poaceae.

OBS

Russian wild rye : common name also used to refer to the species Psathyrostachys juncea.

Key term(s)
  • sea wheat grass
  • sand couchgrass
  • Russian wheat grass
  • Russian wildrye

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Poaceae.

Spanish

Save record 5

Record 6 2022-01-28

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Poaceae.

OBS

Russian wild rye : common name also used to refer to the species Elymus farctus.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Poaceae.

Spanish

Save record 6

Record 7 2021-05-20

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Grain Growing
CONT

Crushed malt is the traditional ingredient for ale and beer. Any grain can be malted-wheat, barley, oats, millet and rye.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Culture des céréales
CONT

Le malt broyé est mélangé à l'eau de brassage à 50 °C dans une cuve matière pour hydrolyser et solubiliser les matières azotées du malt : c'est l'empâtage.

Spanish

Save record 7

Record 8 2021-01-26

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
OBS

In Canada(especially Montreal), breads labeled as "rye" often have no seeds, whereas breads labeled as "kimmel" are usually rye with caraway seeds.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
Save record 8

Record 9 2018-03-29

English

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

It has been proven that strict adherence to a gluten-free diet improves the overall quality of life for people with celiac disease, gluten intolerance, autism and attention deficit hyperactivity disorder.

OBS

gluten-free :[Said of] a food that does not contain wheat, including spelt and kamut, or oats, barley, rye, triticale or any part thereof.

French

Domaine(s)
  • Diététique
CONT

Le régime sans gluten s’adresse en premier lieu aux personnes souffrant d’une allergie ou d’une intolérance au blé et ses dérivés (maladie cœliaque) [...]

OBS

sans gluten : [Se dit d'un] aliment qui ne contient ni blé, dont l'épeautre et le kamut, ni avoine, ni orge, ni seigle, ni triticale, ni aucun élément de ces grains.

OBS

Les termes «régime» et «diète» sont souvent en concurrence, toutefois le terme «régime» tend à supplanter le terme «diète» dans l'usage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
Save record 9

Record 10 2018-03-14

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
Universal entry(ies)
CONT

European grain moth. This insect can become a serious pest in elevators and warehouses, where it is usually found in pits, boots, bin slides, and chutes, as well as in the bins themselves. Wheat, rye, barley, and corn are the grains most commonly attacked, but it also breeds in bran and on some types of nuts. The moth feeds mainly on the germ-end of whole kernels.

OBS

The adult moth is relatively small, with a wing-spread of about 1.2 centimetres. The head is white and the forewings are a creamy-white mottled with brown. The female lays about 100 eggs, depositing them singly. The full-grown larvae, about 0.9 centimetres long and dull white in colour, webb the grain kernels together. The life cycle can be completed in about 10 weeks.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Fausse teigne des grains. Cet insecte peut constituer un ravageur important des silos et des entrepôts, où on le trouve dans les fosses, les gaînes, les coulisses et les déversoirs, ainsi que dans les cellules elles-mêmes. Il préfère le blé, le seigle, l'orge et le maïs, mais il se reproduit également dans le son et dans certaines sortes de noix. Il se nourrit principalement du germe du grain.

OBS

C'est un papillon relativement petit, d'environ 1,2 cm d'envergure, à tête blanche et aux ailes antérieures blanc crème, marbrées de brun. La femelle pond environ cent œufs qu'elle expulse isolément. Au terme de son développement larvaire la chenille, de couleur blanc terne, mesure à peu près 0,9 cm. Elle relie, à l'aide d'un fil de soie, les grains qui lui servent de nourriture. Le cycle évolutif exige à peu près dix semaines.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Entrada(s) universal(es)
CONT

La polilla Europea de los granos, Nemapogon granalla, se alimenta de granos de cereales y sus productos húmedos, harinas, hongos desecados, frutas secas, pistachos, higos. Se encuentra prácticamente en todo el mundo, aunque en la actualidad su presencia ha disminuido. Se considera plaga primaria de los granos porque es capaz de infestarlos en el campo y la bodega, aunque prefiere harinas y granos con elevado contenido de humedad y pobres condiciones de conservación.

Save record 10

Record 11 2016-03-11

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

A forage, and occasionally a lawn, grass species.

OBS

perrenial rye grass : preferred common name in the Inventory of Canadian Agricultural Weeds(2003).

Key term(s)
  • English ryegrass
  • English raygrass
  • perennial raygrass

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Graminée fourragère et à gazon.

OBS

ivraie vivace : nom à privilégier selon l'Inventaire des mauvaises herbes du Canada (2003).

Spanish

Save record 11

Record 12 2016-03-10

English

Subject field(s)
  • Fungi and Myxomycetes
  • Plant Diseases
  • Grain Growing
Universal entry(ies)
OBS

Fungi causing loose smut disease of wheat, barley, oats and rye.

OBS

Terms used at the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

French

Domaine(s)
  • Champignons et myxomycètes
  • Maladies des plantes
  • Culture des céréales
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Spanish

Save record 12

Record 13 2016-03-09

English

Subject field(s)
  • Planting Techniques (Farming)
DEF

A procedure whereby a crop is planted directly into a seedbed; not tilled since harvest of the previous crop...

CONT

... drilling of the seed directly into the soil without prior cultivation of the soil to prepare a seedbed. The surface vegetation, which is usually grass, is first destroyed by spraying with a solution of paraquat... In the United Kingdom "direct drilling" is now commercial practice with the major cereals, wheat, barley, oats and rye(and) with a number of brassica crops which can be sown thickly and do not require singling.

OBS

Direct drilling (implies) the use of herbicide in combination, to kill the existing vegetation.

French

Domaine(s)
  • Techniques de plantation
CONT

Lors du semis direct, on ensemence la terre sans aucun travail préalable du sol. On fait un seul passage avec un semoir conçu pour préparer lui-même le lit de semence ou avec un semoir couplé à divers outils aratoires.

OBS

Il ne faut pas confondre «culture minimum» et «culture sans labour». La suppression du labour entre souvent dans la ligne de la culture minimum, mais bien des «préparations minimum» utilisent la charrue.

Spanish

Save record 13

Record 14 2015-07-08

English

Subject field(s)
  • PAJLO
  • Family Law (common law)
CONT

This decision ["Rye v. Fuliambe"] affirmed the indissolubility of a valid marriage and remained the law in ecclesiastical courts during the early part of the seventeenth century. The absence of absolute divorce, however, did not deter some persons from practising a kind of de facto divorce and remarriage.

French

Domaine(s)
  • PAJLO
  • Droit de la famille (common law)
OBS

divorce de fait : terme normalisé par le Comité de normalisation, Promotion de l'accès à la justice dans les deux langues officielles (PAJLO).

Spanish

Save record 14

Record 15 2015-04-23

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

[The multiple-stage method] consists of three steps or stages that comprise the fresh sour, the basic sour, and the full sour. The required starter is normally taken from the preceding full sour and is mixed with rye flour and water to initiate the first stage, or fresh sour.

CONT

... the chief leaven, is taken and worked up with flour and water to a firm paste double its original mass, when it becomes the first leaven.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

[...] le chef sert d'abord à préparer un levain de première, qu'on laisse se développer pendant environ huit heures, puis qui sert à préparer un levain de seconde et, une heure après, le levain tout point, qui sert à ensemencer la première fournée.

OBS

Dans le «travail sur deux levains» le levain de première est également connu sous le nom de «rafraîchi».

Spanish

Save record 15

Record 16 2015-04-21

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

A widely used method for making rye sours, particularly among European rye bread bakers... It consists of three steps or stages that comprise the fresh sour, the basic sour, and the full sour. The required starter is normally taken from the preceding full sour and is mixed with rye flour and water to initiate the first stage, or fresh sour. Yeast is normally omitted in the multiple stage method.

Key term(s)
  • multiple step method
  • multiple step procedure

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

[Une des] trois méthodes de panification au levain de pâte qui sont caractérisées par le nombre de levains fabriqués à partir du chef [...]

DEF

Le travail sur trois levains, qui comprenait trois enrichissements successifs du chef, a disparu avec l'abandon [...] de la panification au levain de pâte.

Spanish

Save record 16

Record 17 2015-03-03

English

Subject field(s)
  • Production (Economics)
OBS

A factor of production like cornland is said to earn a "pure economic rent"(1) when its total supply is regarded as perfectly inelastic; and(2) when we can assume that the land has no other uses, such as in the production of sugar or rye.

French

Domaine(s)
  • Production (Économie)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción (Economía)
Save record 17

Record 18 2014-09-10

English

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Microbiology and Parasitology
DEF

The major ochratoxin component.

CONT

Ochratoxin A(OTA) is a toxic metabolite formed by Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum and other mould species. It is one of the most commonly occurring mycotoxins in improperly stored food. OTA has been found in corn, peanuts and decaying vegetation. It has also been found in mouldy cereals such as wheat, rye, barley, oats, and other commodities, including bread, flour, beans, peas, rice, and coffee and in samples of meat where the slaughtered animal may have consumed feed contaminated with OTA.

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

L'ochratoxine A (OTA) est un métabolite toxique produit par Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum et d'autres espèces de moisissures. C'est l'une des mycotoxines les plus fréquentes dans les aliments mal conservés. L'OTA se trouve dans le maïs, les arachides et la végétation en décomposition. Elle est aussi observée dans des céréales moisies comme le blé, le seigle, l'orge, l'avoine et dans d'autres denrées, notamment le pain, la farine, les haricots, les pois, le riz, le café et dans des échantillons de viande issus d'animaux ayant consommé des aliments contaminés à l'OTA.

Spanish

Save record 18

Record 19 2013-11-04

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
CONT

An allogamous plant or species is one in which cross-pollination is normal or even obligatory.

OBS

Cultivated allogamous species include maize, sorghum, millets, and rye; members of the onion family, members of the cucumber family; and various pulses and vegetables.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
DEF

Se dit d'une plante (ou d'une espèce) qui se reproduit par pollinisation croisée (allogamie).

Spanish

Save record 19

Record 20 2012-01-23

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Rye Flour : This type of flour is either pale or dark-coloured. Low in gluten, rye flour produces bread that is heavier and has a stronger taste. It is often mixed with wheat flour, which contains gluten, making the bread lighter and easier to rise.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

La farine de seigle existe en plusieurs couleurs et textures, selon la méthode utilisée pour le moudre. La farine de seigle foncée, qui sert à confectionner le pain pumpernickel, est souvent, mais pas toujours, à base de grains entiers. La farine de seigle moyenne ou claire ne contient généralement pas le son ni le germe et n’est donc pas complète.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
CONT

Los tipos de harina de centeno corresponden con el grado de remoción, o purificación, de salvado durante la fase de molido. [...] La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 20

Record 21 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Any bread made wholly or in part from rye flour(as black bread, pumpernickel, knackebrod, and a light loaf usually containing caraway seed).

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Le seigle est la seule céréale, à part le blé, qui permet d’obtenir un pain levé sans ajouter d’autres céréales. Le pain de seigle est plus dense, plus foncé et plus lourd que les pains de blé, étant donné la plus faible teneur en gluten et la qualité moindre des protéines du gluten.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
Save record 21

Record 22 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

Rye flour ground from the endosperm of the rye grain [that] has part of the germ and bran removed prior to milling.

CONT

Rye flour : Milled from rye grain, the flour is darker, heavier, and low in gluten. It is sold as light, dark, or medium for home baking. The light and medium rye flour have most of the bran removed. Dark rye flour is whole grain.

CONT

Medium rye flour : equivalent to straight-grade wheat flour in extraction and used mainly for sour rye bread varieties.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

La farine de seigle existe en plusieurs couleurs et textures, selon la méthode utilisée pour le moudre. [...] La farine de seigle moyenne [...] ne contient généralement pas le son ni le germe et n’est donc pas complète.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
OBS

Los tipos de harina de centeno corresponden con el grado de remoción, o purificación, de salvado durante la fase de molido. La [...] harina de pan de centeno, proporciona el sabor más típico del centeno, así como mayor color a la masa. Existen otros grados denominados "centeno oscuro", "centeno medio" y "centeno blanco" de conformidad con el alcance de la remoción de salvado. La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 22

Record 23 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Rye flour containing only endosperm is often called “white rye flour. ” As with refined wheat flour, white rye flour is missing many of the original nutrients in the rye kernel.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
CONT

Harina blanca de centeno: es la harina de mayor grado de extracción [...] al 60%, pues el centeno tiene una gran proporción de salvado. Esta harina contiene la albúmina y casi todo el germen, manteniendo así unas propiedades alimenticias aceptables y una mejor digestibilidad. Es la más utilizada en repostería.

OBS

Los tipos de harina de centeno corresponden con el grado de remoción, o purificación, de salvado durante la fase de molido. [Los] grados denominados "centeno oscuro", "centeno medio" y "centeno blanco" de conformidad con el alcance de la remoción de salvado. La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 23

Record 24 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

A coarse rye flour ground from the whole rye grain.

CONT

Dark rye flour : equivalent to clear flour in wheat milling and used for dark, heavier types of rye bread.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

La farine de seigle existe en plusieurs couleurs et textures, selon la méthode utilisée pour le moudre. La farine de seigle foncée, qui sert à confectionner le pain pumpernickel, est souvent, mais pas toujours, à base de grains entiers. La farine de seigle moyenne ou claire ne contient généralement pas le son ni le germe et n’est donc pas complète.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
OBS

La [...] harina de pan de centeno, proporciona el sabor más típico del centeno, así como mayor color a la masa. Existen otros grados denominados "centeno oscuro", "centeno medio" y "centeno blanco" de conformidad con el alcance de la remoción de salvado. La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 24

Record 25 2011-12-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Soil Conservation
  • Environmental Management
CONT

A fall cover crop must grow enough before freeze-up to provide protection to the soil. The latest recommended seeding date for fall cover crops will vary depending on the weather, but used September 15th as a general guideline.

OBS

The sole purpose of a cover crop is to protect the bare, erosion-prone land from the wind. They are usually seeded after the harvest of a low-residue crop such as potatoes or in the spring to protect the soil until the new crop has grown enough to provide the land. Fall rye is the most commonly-used cover crop, although other cereals such as wheat, barley, and oats are also used.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Conservation des sols
  • Gestion environnementale
CONT

Dans l'Est du Canada, peu de céréales résistent à notre hiver rigoureux. C'est dommage, car les céréales d'automne sont moins sensibles à la compétition des mauvaises herbes que leurs cultivars de printemps. De plus, elles contribuent à réduire le lessivage des éléments fertilisants en fin de saison, tout en protégeant le sol de l'érosion.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Conservación del suelo
  • Gestión del medio ambiente
Save record 25

Record 26 2011-11-09

English

Subject field(s)
  • Tillage Operations (Agriculture)
  • Grain Growing
  • Weed Science
CONT

Tillage is the oldest and still widely used method of controlling weeds but the use of herbicides has increased dramatically in recent years. With tillage, the timing, depth of tillage, and choice of implements used, all require the exercise of good judgment. However, tillage often increases the risk of wind and water erosion because of its adverse effects on soil structure and its partial destruction of trash cover. Tillage is most effective when used in combination with other measures, such as timely application of selective herbicides, sowing of barley and rye as competitive crops, and seeding fields to forage crops.

French

Domaine(s)
  • Travaux du sol (Agriculture)
  • Culture des céréales
  • Mauvaises herbes
CONT

Les labours sont le plus ancien et, encore aujourd'hui, le plus utilisé des moyens de lutte contre les mauvaises herbes, bien que l'application d'herbicides ait connu un essor important ces dernières années. Dans le cas du travail du sol, l'époque, la profondeur du labour et le choix des instruments sont autant de points qui doivent faire l'objet d'un choix judicieux. Les labours, cependant, accroissent le risque d'érosion par le vent ou par le ruissellement, en raison de leurs effets négatifs sur la structure du sol et de la destruction partielle occasionnée à la couverture de débris végétaux. Le travail du sol est surtout efficace quand on y recourt de concert avec d'autres mesures, comme l'application d'herbicides sélectifs aux temps voulus, le semis d'orge ou de seigle pour concurrencer les mauvaises herbes et le semis de plantes fourragères.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Labores de cultivo (Agricultura)
  • Cultivo de cereales
  • Malas hierbas
Save record 26

Record 27 2011-11-07

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Forage Crops
  • Crop Conservation and Storage
CONT

The major factors that contribute to erosion are: continuous potato production; the tilling and cropping of steep fields, especially up and down the slope; the absence of winter soil cover by crops or crop residues; excessive tillage; excessive stone removal; and traffic over the soil while it is too wet.

CONT

A combination of hairy vetch and rye or wheat would provide more winter soil cover and a larger yield of organic material than hairy vetch alone. This combination of hairy vetch with a winter grain has traditionally been used for winter soil cover in the states south of Ohio.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Culture des plantes fourragères
  • Conservation des récoltes
CONT

De 1995 à 1996, on a comparé les pertes de pesticides par écoulement de surface suivant deux épandages de fumier dans des champs de maïs à ensilage sur la côte sud de la Colombie Britannique. Les cultures de couverture d'hiver sur lesquelles on a appliqué du fumier à l'automne ont perdu par ruissellement 6 grammes d'atrazine par hectare. Par contre, les parcelles cultivées de manière plus classique (fumier épandu à l'automne et laissé en surface sans culture de couverture) ont perdu 10 grammes d'atrazine par hectare par ruissellement.

Spanish

Save record 27

Record 28 2011-08-30

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

A wholesome bread... made with barley, oats, millet, corn, rye and wheat.

Key term(s)
  • 6-grain bread

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

Pain [fabriqué avec un mélange] de farine multicéréales composée [...] de seigle, d'orge, d'avoine, de maïs, de blé dur, de blé tendre, de graines de millet, de lin et de sésame décortiqués.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
CONT

Pan de seis cereales. Aunque la cantidad de granos puede variar, contiene avena, trigo, centeno, ajonjolí y girasol.

Save record 28

Record 29 2011-08-10

English

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

... for those on a gluten-free diet, a medically restricted diet that avoids wheat, rye, barley and associated grains.

French

Domaine(s)
  • Diététique
DEF

Régime alimentaire particulier, prescrit par le médecin, préconisant, excluant ou limitant certains aliments, à titre hygiénique ou thérapeutique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
OBS

Los niños nunca deberían seguir una dieta restrictiva a menos que se prescriba por razones estrictamente médicas.

Save record 29

Record 30 2011-06-17

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

A mixture of different sorts of grain especially wheat and rye or their flour or meal.

CONT

The crops(in the open-field system) were cultivated on a 3-course rotation; winter corn, wheat or rye(or a mixture of these called maslin) was sown by all the village farmers in the winter field...

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
DEF

Culture composée d'un mélange de blé et de seigle, qui permet d'obtenir dès la récolte, et sans opération ultérieure à la ferme, un aliment équilibré sur le plan nutritionnel. Autrefois très pratiqué, le méteil ne l'est plus guère en France que dans certaines régions de demi-montagne.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
DEF

Mezcla de trigo y centeno que, en general, contiene dos tercios de trigo y uno de centeno.

Save record 30

Record 31 2011-05-30

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
Universal entry(ies)
DEF

Cross between wheat(Triticum) and rye(Secle) which combines the winter hardiness of the rye with the special properties of wheat.

OBS

Triticale: Term standardized by ISO.

OBS

Triticosecale has not yet been stabilized by ISTA.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Céréale fourragère résultant d'une hybridation réalisée dans les années 1960 entre le blé et le seigle (hybride triticum secale, famille des graminées).

OBS

Sa farine peut être utilisée en boulangerie et se panifie aisément.

OBS

Triticale : Terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Entrada(s) universal(es)
DEF

Cereal sintético obtenido a partir de la hibridación de trigo (Triticum aestivum) y centeno (Secale cereale).

CONT

Desarrollado después de los años 60, el triticale se cultiva sobre todo como cereal forrajero. Esta hibridación se llevó a cabo para aprovechar las propiedades del trigo, como su alto valor proteico y energético y las propiedades del centeno, como es su calidad proteica y su resistencia agronómica.

Save record 31

Record 32 2011-05-26

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Flour produced by grinding malted barley, rye, wheat, and other cereals.

CONT

Usually the material is sieved to remove the coarsest of the bran. Several grades of malt flour (and extract) are available. Pale malt flour is that which has been air-dried at low temperature thus retaining the activity of the diastatic and proteolytic enzymes. Such flour is capable of considerable diastatic action when mixed into a dough...

French

Domaine(s)
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
DEF

Harina [...] elaborada a partir de cebada malteada seleccionada y acondicionada, sin aditivos, preservantes, colorantes y/o cualquier otro ingrediente. Posee un alto contenido de enzimas naturales alfa y beta amilasa.

Save record 32

Record 33 2011-05-13

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

A traditional bread type of West Germany is known as pumpernickel... This bread originated in Wesphalia and is made from a coarse rye meal, often flavoured with caraway and sour, and baked in steam for long periods of from five to six hours. The dough pieces are batched together for baking. This produces a heavy, dark and extremely well-keeping bread with a pronounced sour flavour. Commercially, pumpernickel is made in large 4 to 4. 5 kilogram units and then sliced and packaged in smaller units.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Un des pains traditionnels de l'Allemagne de l'Ouest est le «pumpernickel», [...] ce pain est originaire de Westphalie et on le prépare avec de la farine de seigle grossière, souvent aromatisée avec du cumin et du lait sûri, et cuit longuement à la vapeur durant 5 à 6 heures. Les pâtons sont enfournés l'un contre l'autre pour la cuisson. On obtient ainsi un pain dense, foncé, qui se conserve très bien et dont la saveur aigre est prononcée. Dans le commerce, on produit le «pumpernickel» en gros pain de 4 à 4,5 kilogrammes et on le tranche et on l'enveloppe en formats plus petits.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
DEF

[Pan] creado en Westfalia, el pan más oscuro de todos, hecho de harina rústica de centeno [poco molida], no se hornea, sino que se cocina al vapor, de esta forma adquiere su consistencia compacta, jugosa y [con] sabor dulzón, [...] se conserva fresco largo tiempo.

Save record 33

Record 34 2011-05-13

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Robin Hood best for bread rye bread flour is milled using a blend of top grade enriched wheat and dark rye flours to produce light colour loaves with a light rye taste. This flour is already pre-mixed so there's no need to add any other types of flour. And it can be substituted cup-for-cup for regular all purpose or bread flour in your favourite bread machine or scratch bread recipes. Try some today for loaves that are not only delicious but good for you too!

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
CONT

Los tipos de harina de centeno corresponden con el grado de remoción, o purificación, de salvado durante la fase de molido. La [...] harina de pan de centeno, proporciona el sabor más típico del centeno, así como mayor color a la masa. [...] La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 34

Record 35 2011-03-02

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
DEF

[Term used to describe a] kernel infected with ergot, a blackish-purple fungal growth that lowers the yield and milling quality of cereals, particularly rye and wheat.

CONT

Ergot may affect the market grade of a grain; wheat or durum is graded as "ergoty" when it contains more than 0.05% ergot sclerotia by weight; barley is considered "ergoty" when it contains more than 0.1% by weight ergot bodies. In addition, ergot is toxic to animals and may cause harm to livestock, if present in feed.

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
DEF

[Se dit d'un] grain atteint de l'ergot, une excroissance fongique d'un noir pourpré qui diminue le rendement et la valeur boulangère des céréales, notamment du seigle et du blé.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
CONT

El centeno es atacado de una enfermedad que altera sus granos y produce el cuernecillo de centeno que se utiliza en la medicina. El centeno enfermo se llama centeno ergotado. El cuernecillo es debido á un hongo que se sustituye al grano en la espiga. Es un cuerpo negro, encorvado; contiene un principio venenoso que es la ergotinina, de uso precioso en la terapéutica. Cuando se come pan de centeno ergotado se padece una enfermedad grave llamada ergotismo.

Save record 35

Record 36 2010-12-14

English

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Beverages
OBS

Great rye.

OBS

The acronym CC is often used to designate "Canadian Club" but it’s not a trademark.

OBS

Canadian Club: A trademark of Walkerville.

French

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

CANADIAN CLUB 12 ans Classic 40 %. Ce blend de luxe, à fort % de rye whisky, est la marque phare de la distillerie Walkerville, fondée par Hiram Walker. De couleur or soutenu, le nez doux se révèle riche et crémeux (toffee). La bouche huileuse se développe sur des notes de céréales (seigle) et de vanille. La finale sèche et légèrement amère évolue sur la céréale.

OBS

Le sigle C.C. est souvent utilisé pour désigner « Canadian Club », mais ce n'est pas une marque de commerce.

OBS

Canadian Club : Marque de commerce de la société Walkerville.

Spanish

Save record 36

Record 37 2010-10-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Plant Biology
DEF

[The] outer layers or seed coat of cereal grains(e. g. wheat, rye, corn, oats, and other cereal crops) mechanically removed and separated from the endosperm during milling and/or other grain fractionation techniques.

OBS

bran: term and definition extracted from the Glossary of the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Biologie végétale
DEF

Membranes extérieures ou enveloppes des céréales (p. ex. blé, seigle, maïs, avoine, et autres céréales) qui sont extraites et séparées mécaniquement de l'albumen durant la mouture ou d'autres techniques de fractionnement des grains.

OBS

son : terme et définition extraits du Glossaire de la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Biología vegetal
DEF

Cáscara del grano de los cereales desmenuzada por la molienda.

Save record 37

Record 38 2010-06-02

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Rural Planning (Agriculture)
DEF

An agricultural operation specialized in growing cereal crops.

OBS

grain crops : Grasses that are grown for their edible seeds. These crops are corn, wheat, barley, oats, rye, rice and grain sorghum.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Aménagements ruraux (Agriculture)
DEF

Exploitation agricole spécialisée dans la culture des céréales et oléagineux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Planificación rural (Agricultura)
Save record 38

Record 39 2010-05-26

English

Subject field(s)
  • Tillage Operations (Agriculture)
  • Grain Growing
  • Weed Science
CONT

Tillage is the oldest and still widely used method of controlling weeds but the use of herbicides has increased dramatically in recent years. With tillage, the timing, depth of tillage, and choice of implements used, all require the exercise of good judgment. However, tillage often increases the risk of wind and water erosion because of its adverse effects on soil structure and its partial destruction of trash cover. Tillage is most effective when used in combination with other measures, such as timely application of selective herbicides, sowing of barley and rye as competitive crops, and seeding fields to forage crops.

French

Domaine(s)
  • Travaux du sol (Agriculture)
  • Culture des céréales
  • Mauvaises herbes
CONT

Les labours sont le plus ancien et, encore aujourd'hui, le plus utilisé des moyens de lutte contre les mauvaises herbes, bien que l'application d'herbicides ait connu un essor important ces dernières années. Dans le cas du travail du sol, l'époque, la profondeur du labour et le choix des instruments sont autant de points qui doivent faire l'objet d'un choix judicieux. Les labours, cependant, accroissent le risque d'érosion par le vent ou par le ruissellement, en raison de leurs effets négatifs sur la structure du sol et de la destruction partielle occasionnée à la couverture de débris végétaux. Le travail du sol est surtout efficace quand on y recourt de concert avec d'autres mesures, comme l'application d'herbicides sélectifs aux temps voulus, le semis d'orge ou de seigle pour concurrencer les mauvaises herbes et le semis de plantes fourragères.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Labores de cultivo (Agricultura)
  • Cultivo de cereales
  • Malas hierbas
Save record 39

Record 40 2010-05-25

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

A scale for recording the growth stages of cereals.

OBS

This scale is well suited to the small grain cereals in North West Europe, especially wheat, but it can also be applied to wheat, barley, rye, oats and to rice.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

L'échelle de Zadoks est constituée de dix stades principaux de 0 à 9. Chacun de ces stades est ensuite subdivisé en stades secondaires, également codés par un deuxième chiffre de 0 à 9. Ce système aboutit donc à une définition de chaque stade de croissance par un code à deux chiffres (ex. : stade 11 : première feuille dépliée).

CONT

Ainsi, il ne faudra pas se surprendre si certains fabricants recommandent d'appliquer un produit spécifique (raccourcisseur de paille ou fongicide) au stade 37 de l'échelle de Zadoks, par exemple.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
CONT

La escala de Zadoks (Z) es una de las más usadas para describir los estados de desarrollo del cultivo de trigo y cebada, y es útil para la toma de decisiones de manejo, ya sea de fertilización u otras.

Save record 40

Record 41 2010-05-17

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Market Structure (Trade)
CONT

Grain marketed through the open market system... such [as] domestic feed wheat and barley, rye, oilseeds and specialty crops.

OBS

Term used in grading Canadian grains at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Morphologie des marchés (Commerce)
DEF

Grain mis en marché sur le marché libre, tel que l'orge et le blé fourragers, le seigle, les oléagineux et les cultures spéciales.

OBS

La «Commission» se rapporte à la Commission canadienne des grains.

OBS

Terme en usage à la Commission Canadienne des grains dans l'agréage du grain.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Estructura del mercado (Comercio)
Save record 41

Record 42 2010-03-04

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
OBS

Grains produced in Canada include wheat, barley, corn, oats and rye. Some oilseeds produced in Canada are canola, soybeans, flaxseed, safflower and sunflower. In Western Canada, wheat is the major crop, generally accounting for about 60% of all grains and oilseeds grown in the Prairies. About 90% of all Canadian wheat production is normally exported.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
OBS

Les céréales produites au Canada sont le blé, l'orge, le maïs, l'avoine et le seigle. Parmi les oléagineux produits au Canada, mentionnons le canola, le soja, le lin, le carthame et le tournesol. Dans l'Ouest canadien, le blé demeure la principale production puisqu'elle compte généralement pour environ 60 p. 100 de la production céréalière totale. Environ 90 p. 100 de toute la production canadienne de blé est destinée à l'exportation.

OBS

Termes en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 42

Record 43 2009-03-26

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
DEF

A rust disease of plants and especially of cereal grasses(as wheat or rye) primarily affecting the leaves.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
DEF

Nom de diverses maladies des plantes, causées par des champignons de l'ordre des urédinales.

OBS

Ces parasites forment des fructifications ayant une coloration rougeâtre, brunâtre ou orangée, rappelant souvent celle de la rouille.

Spanish

Save record 43

Record 44 2009-03-24

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

A type of pale rye loaf, which has a smooth shiny, tan-coloured crust, [that] is best eaten when it is fresh and sweet.

CONT

Riga bread : 85% light rye/15% white wheat.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
OBS

85 % seigle clair et 15 % blé blanc.

Spanish

Save record 44

Record 45 2009-02-09

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

A cereal grain mixed into another type of cereal grain is considered foreign material; the presence of other cereal grains affects the processing quality of the main grain; in wheat, other cereal grains are rye, barley, oats, triticale; in rye, other cereal grains are wheat, barley, oats, triticale; in barley, other cereal grains are wheat, rye, oats, triticale; in oats, other cereal grains are wheat, rye, barley, triticale; in triticale, other cereal grains are wheat, rye, barley, oats.

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Une céréale mélangée avec une autre céréale est considérée comme une matière étrangère; la présence d'autres céréales influe sur la qualité à la transformation de la céréale principale; dans le blé, les autres céréales possibles sont le seigle, l'orge, l'avoine et le triticale; dans le seigle, les autres céréales possibles sont le blé, l'orge, l'avoine et le triticale; dans l'orge, les autres céréales possibles sont le blé, le seigle, l'avoine et le triticale; dans l'avoine, les autres céréales possibles sont le blé, le seigle, l'orge et le triticale; dans le triticale, les autres céréales possibles sont le blé, le seigle, l'orge et l'avoine.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
CONT

Elaboración de productos de molinería. Esta clase incluye: molienda de cereal: producción de harina, sémola o granulados de trigo, centeno, avena, maíz u otros granos cereales [...]

Save record 45

Record 46 2008-10-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
DEF

[Said of] a food that does not contain wheat, including spelt and kamut, or oats, barley, rye, triticale or any part thereof.

Key term(s)
  • gluten free

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
DEF

[Se dit d'un] aliment qui ne contient ni blé, dont l'épeautre et le kamut, ni avoine, ni orge, ni seigle, ni triticale, ni aucun élément de ces grains.

Spanish

Save record 46

Record 47 2008-08-06

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Cereal grains are wheat, rye, barley, oats and triticale.

OBS

Term used in grading Canadian grains at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
OBS

Comprennent le blé, le seigle, l'orge, l'avoine et le triticale.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains dans l'agréage du grain.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
CONT

Los granos cereales consumidos por el hombre proceden de las plantas que forman parte de la familia Gramineae. [...] Entre los granos cereales principales o mayores se encuentran el trigo, arroz y maíz entre los menores, la avena, centeno, cebada, sorgo y mijo.

Save record 47

Record 48 2008-07-31

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Grain Growing
DEF

A fungous disease of cereals and wild grasses caused by Claviceps purpurea.

OBS

The disease produces hard dense fungus bodies, called sclerotia ...

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

PHR

Ergot of cereals, of rye, of small grains.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Culture des céréales
DEF

En phytopathologie, maladie des graminées (blé, seigle, ray-grass d'Italie), due à un champignon, [le] Claviceps purpurea.

OBS

Les plantes atteintes sont caractérisées par des excroissances fongiques dures et épaisses, que l'on appelle sclérotes [...]

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

PHR

Ergot des céréales, du maïs, du seigle.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Cultivo de cereales
OBS

Enfermedad causada por Claviceps purpurea.

OBS

Hospedero: centeno y otras gramíneas.

Save record 48

Record 49 2008-01-10

English

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Animal Diseases
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

[A] mycotoxin produced by fungi of the Fusarium genus, i. e. Fusarium culmorum and Fusarium graminearum, which are abundant in various cereal crops(wheat, maize, barley, oats, and rye) and processed grains(malt, beer and bread).

CONT

This mycotoxin occurs predominantly in grains such as wheat, barley, oats, rye, and maize, and less often in rice, sorghum, and triticale. The occurrence of deoxynivalenol is associated primarily with Fusarium graminearum(Gibberella zeae) and F. culmorum, both of which are important plant pathogens which cause Fusarium head blight in wheat and Gibberella ear rot in maize.

CONT

The presence of DON in fusarium affected grain can cause livestock feeding problems. Different livestock species respond differently to DON.

OBS

deoxynivalenol: Term used at the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Maladies des animaux
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

La mycotoxine la plus fréquemment produite par les champignons du genre Fusarium est le désoxynivalénol (DON), également appelé vomitoxine.

CONT

La présence de vomitoxine dans le grain fusarié peut entraîner des problèmes dans l'alimentation du bétail. Chaque espèce réagit différemment à la toxine.

OBS

Termes et acronyme en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Spanish

Save record 49

Record 50 2007-05-09

English

Subject field(s)
  • Anti-pollution Measures
  • Protection of Life
CONT

A household hazardous waste wheel has been developed which instructs consumers on hazards in various household products, proper disposal and non-hazardous alternatives. Such hazardous chemicals include : pesticides, paint thinners, preservatives, automobile products and household products, such as polishes, cleaners, disinfectant, etc. Copies of the wheel are available at the Rye Nature Center... or from the Environment Hazards Management Institute...

French

Domaine(s)
  • Mesures antipollution
  • Sécurité des personnes
DEF

Document d'information sous forme de roulette servant à gérer les multiples matières dangereuses ou toxiques utilisées dans les demeures, par exemple les huiles, les décapants, les nettoyeurs à four, etc.

OBS

Ce document a été créé par l'Environmental Hazard Management Institute de Washington. La Fondation québécoise en environnement et l'Ordre des chimistes vont l'adapter aux besoins particuliers du Québec. Les Québécois peuvent l'utiliser depuis le mois d'avril 1989. Cet outil d'information décrit la composition de chaque produit et nomme, lorsque cela est nécessaire, des substances de remplacement moins nocives.

Spanish

Save record 50

Record 51 2007-04-25

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Name given to a flour and water wafer, originally Swedish and made from rye flour, but [which] may be made from wheat flour.

OBS

It has a much lower water content than bread and some brands are richer in protein because of added wheat gluten ...

OBS

For a flat-bread-style snack the product is forced through the die and continues to the toasting oven in long stands. After toasting the product is cut to size.

OBS

Flat bread: The term also designate a category of bread, ex. Lebanese bread.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

Produit à base de céréales, généralement fabriqué par cuisson-extrusion, qui est extrudé sous formes de bandes continues qui sont ensuite coupées en tranches et toastées.

OBS

Les caractéristiques du pain plat sont principalement ses dimensions, sa structure alvéolée (taille, régularité) et sa croustillance. Sur le plan commercial, il est surtout en concurrence avec les biscottes et le pain braisé.

Spanish

Save record 51

Record 52 2007-04-16

English

Subject field(s)
  • Distilling Industries (Food Ind.)
DEF

a blended whisky containing a high proportion of rye whisky....

CONT

Canadian whiskeys are light in body and flavour and are always blends of both highly flavoured and neutral grain whiskeys. They are made from mashes composed of combinations of corn, rye, wheat, and barely malt prepared according to the formula of the individual producer. Canadian whiskies are usually aged for at least six years, then reduced with water to an alcoholic content of about 45 percent by volume before bottling.

French

Domaine(s)
  • Distillerie (Alimentation)
DEF

Whisky de seigle et de maïs typiquement canadien.

OBS

Pluriel : des whiskys; des whiskies.

OBS

whisky (sing.); whiskys (pl.) : Ces graphies, puisées des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, sont attestées dans le Petit Robert (2006).

Key term(s)
  • whiskey canadien
  • Canadian whiskey

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Destilería (Ind. alimentaria)
Save record 52

Record 53 2007-04-16

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Brewing and Malting
DEF

A strong, aromatic alcoholic liquor distilled from rye and other grains and flavored with juniper berries.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Brasserie et malterie
DEF

Alcool à goût de genièvre obtenu par distillation de céréales.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
  • Fabricación de cerveza y malta
Save record 53

Record 54 2007-01-31

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
CONT

From wheat germ, substantial quantities of polar flavone glycosides with high antioxidant activity have been separated from the phenolics fraction. From the bran fractions of wheat, barley, rye, and rice, a number of nonpolar terpenoid ferulates have been identified.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques

Spanish

Save record 54

Record 55 2006-03-20

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
DEF

[A] sandwich... made with generous layers of corned beef, Swiss Cheese and sauerkraut on sourdough rye bread...

OBS

Reportedly originally named for its creator, Arthur Reuben (owner of New York’s once-famous and now-defunct Reuben’s delicatessen.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
OBS

Pluriel : des sandwichs; des sandwiches.

OBS

sandwichs (pl.) : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

Spanish

Save record 55

Record 56 2006-03-16

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
DEF

Stress on plant due to lack of water.

CONT

Young primary leaves from rye show freezing tolerance when subjected to both drought stress and cold acclimation conditions whereas barley and oat leaves are much less tolerant after drought stress exposure than after cold acclimation.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
OBS

On écrirait mieux «sècheresse».

OBS

sècheresse : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

Key term(s)
  • stress de sècheresse
  • tension causée par la sècheresse

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
Save record 56

Record 57 2005-12-01

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
DEF

A Russian fermented drink made from rye, barley, rye bread, etc. and often flavored.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
DEF

Boisson russe légèrement alcoolisée, obtenue par la fermentation du seigle auquel on peut ajouter de l'orge ou des fruits acides.

OBS

kvas : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Save record 57

Record 58 2004-11-10

English

Subject field(s)
  • Forage Crops
  • Animal Housing Facilities
CONT

Good straw bedding comes from the stems of oats, wheat, rye or barley.... Cut or chopped straw will absorb about 25% more water than long straw, but may produce some dust. Some horses will eat straw even though it has almost no nutritional value.

CONT

Cows are either housed in cubicles or in straw yards. ... Bedding materials include chopped straw, sawdust, wood shavings or rubber mats. If chopped straw is used this should be bedded up daily and you need to allow 350 kg straw per cow per winter.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes fourragères
  • Logement des animaux d'élevage
CONT

C'est facile de recueillir l'urine animale si les animaux passent le plus gros de leur temps dans un espace réduit comme un enclos ou un abri. Il vous suffit de répandre de l'herbe sèche, de la paille hachée, des feuilles sèches, ou même de la terre propre et sèche par terre pour absorber l'urine. La paille hachée absorbe davantage d'urine que la paille qui ne l'est pas.

CONT

Dans le cadre d'une expérience, les déperditions de chaleur de neuf surfaces de repos différentes (litière sur plan incliné, matelas de paille, paille hachée, copeaux/sciure, matelas souples, tapis en caoutchouc, sable, béton) ont été relevées, puis comparées.

Spanish

Save record 58

Record 59 2004-06-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

... charters rates are normally set at so much per tonne of grain transported. Obviously a ship of a given volume can be loaded with more tonnes of high-density "heavy" grains(wheat, corn, rye or soybeans) than with "low-density "light" grains(barley, oats, flaxseed or canola)...

OBS

Terms of particular significance in grain charter parties.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

[...] les taux d'affrètement sont ordinairement établis à tant par tonne de grain transporté. A volume égal, un navire peut évidemment prendre à son bord un tonnage supérieur de grains «lourds» de densité élevée (blé, maïs, seigle ou soja) que de grains «légers» de faible densité (orge, avoine, lin ou canola).

OBS

Termes qui ont une importance particulière dans les chartes-parties du grain.

Spanish

Save record 59

Record 60 2004-06-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Pricing (Water Transport)
CONT

... charters rates are normally set at so much per tonne of grain transported. Obviously a ship of a given volume can be loaded with more tonnes of high-density "heavy" grains(wheat, corn, rye or soybeans) than with low-density "light" grains(barley, oats, flaxseed or canola)... Charter terms state wether "heavy" grain or "light" grains are to be carried and set a rate for each...

OBS

Term of particular significance in grain charter parties.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Tarification (Transport par eau)
OBS

Terme utilisé à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 60

Record 61 2003-10-28

English

Subject field(s)
  • Agricultural Economics
  • Farm Management and Policy
  • Grain Growing
OBS

A declaration by a producer, in his permit book application, of his land use in the current year, in the following categories : 1. Land seeded to all varieties of wheat, oats, barley, rye, flax-seed and rapeseed; 2. Land in summerfallow; 3. Land seeded to miscellaneous crops other than the grains in category 1; 4. Land seeded to perennial forage up to a maximum of one-third of the total land in the first three categories.

OBS

assignable area: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • assignable areas

French

Domaine(s)
  • Économie agricole
  • Gestion et politique agricole
  • Culture des céréales
OBS

Déclaration du producteur, lors de sa demande de carnet de livraison, portant sur l'utilisation de ses terres durant la campagne agricole en cours, dans les catégories suivantes : terre ensemencée de toutes les variétés de blé, d'avoine, d'orge, de seigle, de lin et de colza; terre en jachère; terre ensemencée de diverses cultures autres que les grains de la catégorie 1; terre ensemencée de plantes fourragères vivaces jusqu'à concurrence du tiers de l'ensemble des terres des trois premières catégories.

OBS

superficie assignable : terme utilisé habituellement au pluriel.

Key term(s)
  • superficies assignables

Spanish

Save record 61

Record 62 2002-11-26

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Animal Pests (Crops)
  • Grain Growing
DEF

Any of the slender, hard-bodied, wormlike larvae of click beetles that often live underground and attack the roots of crops.

CONT

Wireworms, which have a life span of up to 10 years, attack all cereal crops, particularly wheat and spring rye. They are most troublesome in light prairie soils. They may often be held in check by periodic summerfallowing and keeping fallow land clean to destroy the food supply of the long-lived larvae. For immediate and effective control, infested fields are sown with seed treated with an insecticide.

CONT

The paririe grain wireworm is the most destructive wireworm pest of grain in Western Canada. It prefers annual and perennial grasses. It also attacks potatoes, sugar beets, corn, lettuce, sunflower, canola and onions.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Animaux nuisibles aux cultures
  • Culture des céréales
CONT

Les taupins, qui peuvent vivre dix ans, attaquent toutes les céréales, en particulier le blé et le seigle de printemps; ils causent surtout des ravages dans les sols légers des Prairies. On peut souvent les tenir en échec en pratiquant régulièrement la jachère d'été et en entretenant les jachères afin de détruire les ressources alimentaires des larves, dont la durée de vie est longue. Comme moyen de lutte immédiat et efficace, on peut ensemencer les terres infestées avec de la semence traitée aux insecticides.

Key term(s)
  • ver fil de fer

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Animales dañinos para los cultivos
  • Cultivo de cereales
Save record 62

Record 63 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Food Industries
CONT

(In Sweden) the remaining consumption of breadstuffs is in the form of a variety of rye-crisp breads, many tonnes of which are exported worldwide each year. There are two basic types of rye-crisp bread : brown bread : prepared from a yeasted dough using 100% dark rye flour. This type is preferred for domestic consumption.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

[En Suède] on consomme divers pains de seigle croustillants, exportés partout en quantité chaque année. Il en existe deux types de base dont le pain brun préparé à partir d'une pâte à levure à base de farine bise de seigle à 100%. Ce type est préféré pour la consommation intérieure.

Spanish

Save record 63

Record 64 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

The famous Vienna hard rolls take the major share of wheat flour used in Austrian bakeries, as the kaiser rolls and horns of various shapes are a must on the Austrian meal table. Rye bread and breads made from a mixture of rye and wheat flour also play an important part in the Austrian diet.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

Les célèbres petits pains durs viennois absorbent la plus grande partie de la farine de blé utilisée par les boulangeries autrichiennes, tout comme les petits pains "empereur" et les "Horns" de diverses formes que l'on trouve sur toutes les tables du pays. Les pains de seigle et de méteil (seigle et froment mêlés) sont également fréquents dans le régime alimentaire autrichien.

Spanish

Save record 64

Record 65 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
OBS

Rye crisp : 100% rye.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
OBS

Croquant au seigle : 100% seigle.

Spanish

Save record 65

Record 66 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Food Industries
CONT

The famous Vienna hard rolls take the major share of wheat flour used in Austrian bakeries, as the kaiser rolls and horns of various shapes are a must on the Austrian meal table. Rye bread and breads made from a mixture of rye and wheat flour also play an important part in the Austrian diet. These breads are made in the form of round(leib) or oblong(weckens) loaves, with either smooth or notched crusts.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les célèbres petits pains durs viennois absorbent la plus grande partie de la farine de blé utilisée par les boulangeries autrichiennes, tout comme les petits pains "empereur" et les "Horns" de diverses formes que l'on trouve sur toutes les tables du pays. Les pains de seigle et de méteil (seigle et froment mêlés) sont également fréquents dans le régime alimentaire autrichien. Ces pains sont préparés en formes ronde («Leib») ou allongée («Wecken»), et leur croûte est lisse ou découpée.

Spanish

Save record 66

Record 67 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

The standard bread of Luxembourg, which accounts for nearly 80% of the total bread consumption, is pain legal. It is produced from farine legal, a blend of 88% wheat flour(70% extraction) and 12% rye flour(50% extraction). Except for a very small quantity of rye bread, the remaining 20% of the bread produced is in the form of pain blanc, made from wheat flour of 70% extraction.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

Le pain classique du Luxembourg, qui constitue près de 80% de la consommation totale, est le "pain légal", obtenu de la "farine légale", un mélange composé de 88% de farine de blé (à 70% d'extraction) et de 12% de farine de seigle (à 50% d'extraction).

Spanish

Save record 67

Record 68 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Rye meal or pumpernickel flour : made by grinding the whole kernel, coarse and dark, and used for pumpernickel bread and rolls.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

Le gruau de seigle ou farine à pumpernickel, obtenu par la mouture du grain entier; grossier et noir, il sert à la confection du pain et des petits pains pumpernickel.

Spanish

Save record 68

Record 69 2001-06-15

English

Subject field(s)
  • Stock Exchange
  • Merchandising Techniques
  • Grain Growing
CONT

To prevent excessive market fluctuation, daily trading limits are established. Trading is prohibited at prices which are higher or lower than the previous closing price by $5 per tonne for oats, barley, rye and feed wheat and $10 per tonne for rapeseed and flaxseed.

French

Domaine(s)
  • Bourse
  • Techniques marchandes
  • Culture des céréales
CONT

Afin de prévenir des fluctuations excessives, les transactions quotidiennes sont assujetties à certaines restrictions. Lorsque des transactions sont effectuées à des prix inférieurs ou supérieurs aux cours de fermeture précédents, l'écart ne doit pas excéder, ni dans un sens ni dans l'autre, 5$ la tonne dans le cas de l'avoine, de l'orge, du seigle et du blé fourrager et 10$ la tonne dans celui du colza et du lin.

Spanish

Save record 69

Record 70 2001-06-14

English

Subject field(s)
  • Water Transport
  • Pricing (Water Transport)
  • Grain Growing
CONT

Heavy grain or light grain : charters rates are normally set at so much per tonne of grain transported. Obviously a ship of a given volume can be loaded with more tonnes of high-density "heavy" grains(wheat, corn, rye or soybeans) than with "low-density "light" grains(barley, oats, flaxseed or canola). Thus the type of grain hauled could determine the shipowners’ income for the charter. Charter terms state whether "heavy" grains or "light" grains are to be carried and set a rate for each. These provide premiums, which fluctuate according to destination, for carrying "light" grains.(Although soybeans are considered a "heavy" grain, they are usually specified). Premiums are designed to compensate for the smaller tonnage of low-density grains which can be stowed in a ship.

OBS

Terms of particular significance in grain charter parties.

French

Domaine(s)
  • Transport par eau
  • Tarification (Transport par eau)
  • Culture des céréales
CONT

Grain lourd ou grain léger : les taux d'affrètement sont ordinairement établis à tant par tonne de grain transporté. A volume égal, un navire peut évidemment prendre à son bord un tonnage supérieur de grains "lourds" de densité élevée (blé, maïs, seigle ou soja) que de grains "légers" de faible densité (orge, avoine, lin ou canola). Par conséquent, le revenu de l'armateur pourrait dépendre du type de grain transporté. Les conditions de la charte-partie stipulent la sorte de grain du chargement, grain "lourd" ou grain "léger", avec leurs taux respectifs. Ces derniers prévoient une prime, qui peut varier selon la destination du chargement, pour le transport de grains "légers". (Quoique le soja soit considéré comme grain "lourd", il est généralement spécifié). Les primes servent à compenser le tonnage inférieur de grain de faible densité qui peut être chargé sur un navire.

OBS

Termes qui ont une importance particulière dans les chartes-parties du grain.

Spanish

Save record 70

Record 71 2001-06-14

English

Subject field(s)
  • Water Transport
  • Pricing (Water Transport)
  • Grain Growing
CONT

Heavy grain or light grain : charters rates are normally set at so much per tonne of grain transported. Obviously a ship of a given volume can be loaded with more tonnes of high-density "heavy" grains(wheat, corn, rye or soybeans) than with "low-density "light" grains(barley, oats, flaxseed or canola). Thus the type of grain hauled could determine the shipowners’ income for the charter. Charter terms state whether "heavy" grains or "light" grains are to be carried and set a rate for each. These provide premiums, which fluctuate according to destination, for carrying "light" grains.(Although soybeans are considered a "heavy" grain, they are usually specified). Premiums are designed to compensate for the smaller tonnage of low-density grains which can be stowed in a ship.

OBS

Terms of particular significance in grain charter parties.

French

Domaine(s)
  • Transport par eau
  • Tarification (Transport par eau)
  • Culture des céréales
CONT

Grain lourd ou grain léger : les taux d'affrètement sont ordinairement établis à tant par tonne de grain transporté. A volume égal, un navire peut évidemment prendre à son bord un tonnage supérieur de grains "lourds" de densité élevée (blé, maïs, seigle ou soja) que de grains "légers" de faible densité (orge, avoine, lin ou canola). Par conséquent, le revenu de l'armateur pourrait dépendre du type de grain transporté. Les conditions de la charte-partie stipulent la sorte de grain du chargement, grain "lourd" ou grain "léger", avec leurs taux respectifs. Ces derniers prévoient une prime, qui peut varier selon la destination du chargement, pour le transport de grains "légers". (Quoique le soja soit considéré comme grain "lourd", il est généralement spécifié). Les primes servent à compenser le tonnage inférieur de grain de faible densité qui peut être chargé sur un navire.

OBS

Termes qui ont une importance particulière dans les chartes-parties du grain.

Spanish

Save record 71

Record 72 2001-06-13

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Grain Growing
DEF

The state of any plant manifesting abnormally early maturity and a poor yield due to a pathogenic cause.

CONT

The general aim of plant breeders was to produce a grain that combined the hardiness, vigour, environmental tolerance and disease resistance of rye with the superior grain yield and quality characteristics of wheat. Originally many problems were encountered such as floret infertility, susceptibility to ergot, grain shrivelling and late maturity. These obstacles to successful production of triticale have been gradually overcome and triticale has become a significant crop in several countries such as Poland, Germany and Australia.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Culture des céréales
DEF

État de toute plante présentant une précocité anormale et un rendement faible dus à l'activité d'un agent pathogène.

Spanish

Save record 72

Record 73 2001-02-16

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Winter rye is well adapted to the Canadian prairies and rye grain with low extract viscosity(EV) may become an important component in animal diets.

CONT

The feeding of rye low in extract viscosity has been shown to reduce gut viscosity in chicks, thus increasing feeding efficiency. The objective of this research project is to evaluate fall rye with reduced extract viscosity for improved feed efficiency in swine diets and to continue to select for decreased extract viscosity in fall rye populations.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Effet de l'environnement et du génotype sur les caractéristiques des fibres alimentaires du seigle. L'environnement exerce un effet important sur les fibres alimentaires, tel que mesuré par la viscosité de l'extrait. Une période de remplissage du grain chaude et sèche accroît la viscosité de l'extrait (VE), alors qu'une période humide et fraîche la réduit. Les chercheurs ont trouvé que, pour certains génotypes, la viscosité de l'extrait est faible et stable dans tous les milieux. Il serait donc possible de réaliser des progrès en sélectionnant des génotypes à faible viscosité pour l'alimentation du bétail.

Spanish

Save record 73

Record 74 2001-01-29

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Borodino bread is made of 80% whole rye and 20% dark wheat.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

Le pain borodino est composé de farine 80% seigle entier et 20% blé foncé.

Spanish

Save record 74

Record 75 2000-12-05

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

Any of the small-seeded cereal crops, e. g. wheat, oats, barley, rye, rice

OBS

Wheat, oats, barley, and rye are important small grain crops. Flax, although not a grass and not a cereal, is sometimes included in the small grain group because of its general production characteristics.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

par exemple blé, avoine, orge, seigle, riz

OBS

Le plus souvent au pluriel : «céréales à paille, petites céréales».

Key term(s)
  • petites céréales
  • céréales à paille

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Save record 75

Record 76 2000-12-05

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

Any of several of the cereals or grains, such as wheat, oats, rye, etc., grown as the principal crop.

OBS

Refers to the crop growing in the field.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

céréales sur pied

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Save record 76

Record 77 2000-12-05

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
DEF

The edible grain of gramineous plants, such as wheat, oats, rye, rice, etc.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
DEF

Plante dont les grains servent, surtout réduits en farine, à la nourriture de l'homme et des animaux domestiques (blé, seigle, avoine, orge, riz, mais, etc.).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Save record 77

Record 78 2000-09-26

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Plant Diseases
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Wheat of each subclass is given a numerical grade (1 to 5) or Sample grade depending on test weight and percentage of damaged kernels, wheat of other classes and foreign material. Special grades such as smutty, garlicky, weevily and ergoty are used to indicate a specific type of defect for all classes of U.S. wheat.

OBS

Ergot : A disease of rye and other cereals caused by an ergot fungus.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Maladies des plantes
  • Minoterie et céréales
CONT

Le blé de chaque sous-classe reçoit un grade numérique (1 à 5) ou le grade "vente sur échantillon", d'après son poids spécifique et le pourcentage de grains avariés, de blé des autres classes et de matières étrangères. Des catégories spéciales telles que blé charbonneux, aillé, charançonné et ergoté servent à indiquer un type particulier de défaut pour toutes les classes de blé de Etats-Unis.

Spanish

Save record 78

Record 79 1998-09-28

English

Subject field(s)
  • Metrology and Units of Measure
  • Agriculture - General
CONT

The maximum loan drawn for purchase of tangible means of agricultural production is equivalent to 10 dt of rye per 1 ha arable land according to rye prices adopted for calculation of farming taxes. Poor yields in Germany and other suppliers are likely to mean 1993 contract and other prices will be maintained at around DM 32 per decitonne.

OBS

Source(s): OMC [Organisation mondiale du commerce].

Key term(s)
  • deciton

French

Domaine(s)
  • Unités de mesure et métrologie
  • Agriculture - Généralités

Spanish

Save record 79

Record 80 1998-09-11

English

Subject field(s)
  • Forage Crops
DEF

to cover with grass (it is easier but more expensive to grass a lawn with turfs); esp: to seed to grass (decided to grass the north 40 that year) ...

OBS

often used with down(grassed down the newly cleared land with rye grass and white clover).

OBS

The following were also documented: "to seed down to grass", "to plant grasses", "to seed to grass", "to seed grasses", "to establish a stand of grass", "to sow grasses", "to put down to grass".

Key term(s)
  • seed down to grass
  • seed to grass
  • establish a stand of grass
  • put down to grass

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes fourragères
Key term(s)
  • coucher en herbe

Spanish

Save record 80

Record 81 1997-06-11

English

Subject field(s)
  • Metallurgy - General
DEF

A wire-drawing process in which the cleaned and pickled wire is drawn dry through a lubricant, as in the drawing of rods. By this process a highly polished surface is produced, and in steel wires the surface finish is known as lime-bright or bright.

CONT

The distinction between dry drawing and wet drawing is that in the latter process steel wire is immersed in a dilute solution of copper sulphate or stannous sulphate or in a mixture of these salts, and, then in fermented rye liquor. From this latter bath the wire is drawn in the wet state. Wet drawn steel wire may have a coppery surface produced by chemical replacement of copper by iron in the sulfate solution.

French

Domaine(s)
  • Métallurgie générale

Spanish

Save record 81

Record 82 1997-05-21

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
CONT

The eight crops included Prima fall rye, winter wheat(CDC Kestrel or Norstar), Laura wheat(Hard Red Spring), Biggar wheat(Canada Prairie Spring)... [Source : ethanol project-Ajztilwk. en p. 1].

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
CONT

Il s'agissait du seigle d'automne Prima, du blé d'hiver (CDC Kestrel ou Norstar), du blé Laura (blé de force roux de printemps ou HRS), du blé Biggar (Blé de printemps des Prairies canadiennes ou CPS) [...] [Source: projet éthanol - Ajztilwk.fr p. 1].

Spanish

Save record 82

Record 83 1996-04-19

English

Subject field(s)
  • Distilling Industries (Food Ind.)
DEF

Whisky made from the grain of rye.

Key term(s)
  • rye whiskey
  • rye whisky

French

Domaine(s)
  • Distillerie (Alimentation)
DEF

whiskey canadien ou américain fait de seigle ou d'orge maltée et par l'addition [...] d'une quantité de seigle non malté, afin de produire le liquide contenant le sucre.

Spanish

Save record 83

Record 84 1994-12-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

The research of Lucas and Bellisle(1987) with sweetened yogurts, Helleman and Tuorila(1991) with rye breads with fat spread, and Poper et al.(1989) with chicken à la king, found lower acceptability scores in taste-and-spit tests than following consumption of larger portions.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 84

Record 85 1994-10-31

English

Subject field(s)
  • Agricultural Engineering
CONT

From wheat germ, substantial quantities of polar flavone glycosides with high antioxidant activity have been separated from the phenolics fraction. From the bran fractions of wheat, barley, rye, and rice, a number of nonpolar terpenoid ferulates have been identified.

French

Domaine(s)
  • Génie agricole
OBS

Équivalent communiqué par le département Science et technologie des aliments de l'Université Laval.

Spanish

Save record 85

Record 86 1994-10-18

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A dry wafer made of rye flour dough and used esp. among Scandinavian peoples.

CONT

Improved milling techniques (from the introduction of water mills) and the availability of larger amounts of wheat and flour. Thin bread was produced in larger quantities, and the dry, crisp product was stored for longer periods. This required large bread irons to produce flatbrod which is still widespread in western Scandinavia. (Bread Around the World).

OBS

Flatbread is a translation of the Norwegian flatbrød.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 86

Record 87 1994-07-18

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
OBS

A disease of rye caused by Urocystis occulta.

Key term(s)
  • Urocystis occulta

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
OBS

Maladie causée par Urocystis occulta.

Key term(s)
  • Urocystis occulta

Spanish

Save record 87

Record 88 1993-04-02

English

Subject field(s)
  • Agricultural Chemicals
OBS

2-chloro-N, N, N-trimethylammonium chloride

OBS

Application : for postemergence application on wheat, rye and oats to improve lodging resistance; on red poinsettias to produce a more compact plant; also for azaleas for early budded, compact, symmetrical plants.

French

Domaine(s)
  • Agents chimiques (Agriculture)
OBS

régulateur de croissance.

Spanish

Save record 88

Record 89 1992-03-23

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
DEF

A virus disease of wheat, barley, and rye, characterized by dwarfing, an excessively dark-green color of leaves in the fall, a dying of the outer leaves and the autumn tillers, excessive development of the spring tillers, a yellow streaking, and sometimes death of the plant.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
OBS

maladie à virus du blé

Spanish

Save record 89

Record 90 1988-08-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
OBS

triticale : an amphidiploid hybrid between wheat and rye that has a high yield and rich protein content.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

Basé sur l'existence du terme blé d'hiver.

Spanish

Save record 90

Record 91 1988-06-27

English

Subject field(s)
  • Beverages
CONT

... samples of matured spirits (whiskies, brandies and rums ...) (Pascal data base.

CONT

Differences in the composition of Polish "Starka" vodka and Russian vodka, due to different technologies, were demonstrated by sensory tests and chemical analyses. Polish "Starka" is a whisky-type vodka, produced from non-rectified rye spirit stored for greater than or equal 10 years in oak barrels. Due to this, the content of acids, esters and tannin matter is about 5 times higher than in the Soviet vodka, also, the fusel oil content is higher and is near to the fusel oil content in whisky. "Starka" production has 3 phases : raw rye spirit production, maturation of the spirit in oak barrels and compounding the matured spirit.(Pascal data base).

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)

Spanish

Save record 91

Record 92 1988-03-28

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

A by-product obtained in the process of milling rye flour, consisting principally of aleurone with small quantities of flour and fine bran particles and containing not more than 3. 5 percent of crude fiber.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

P. Dermine donne "farine basse" comme équivalent de "red dog" dans son lexique agricole (AGC-34, 1984, p. 355E).

Spanish

Save record 92

Record 93 1986-03-06

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

All other forms of the grass inflorescence may be derived from the paniculate type by a process of simplification due to contraction, condensation and reduction.... The third stage is on in which the spikelets become sessile on the main axis, thus producing a spike of spikelets. This arrangement is well seen in all the Hordeae, and is exemplified in the cereals by barley, rye and wheat.

OBS

Introduction to the Botany of Field Crops Cereals, Vol. 1, p. 11.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales

Spanish

Save record 93

Record 94 1985-07-19

English

Subject field(s)
  • Metrology and Units of Measure
CONT

Two sailors, each with a fifth of rye and...

French

Domaine(s)
  • Unités de mesure et métrologie
CONT

Deux marins ayant chacun un setier de whisky [...]

Spanish

Save record 94

Record 95 1984-06-04

English

Subject field(s)
  • Translation
  • Soil Conservation
CONT

Using winter rye to control soil erosion.

French

Domaine(s)
  • Traduction
  • Conservation des sols
CONT

Beaucoup d'anciennes civilisations ont réussi à contenir l'érosion du sol.

Spanish

Save record 95

Record 96 1979-12-14

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

In the production of rye bread consisting either entirely or partly of rye flour, the so-called sourdough method is used. A sourdough is one that is acidified and leavened by its microorganisms and that can be perpetuated("refreshened") by adding flour and water to provide continuous acidification and fermentation.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

[...] les levures dites "sauvages" [...] ont toujours été fournies par un morceau de pâte fermentée. Celui-ci prélevé sur une panification en cours, on doit, plus ou moins rapidement, se livrer ensuite à une culture de ferments, de manière à en augmenter le nombre et la vigueur. On y parvient en confectionnant, à des intervalles variables [...] un ou plusieurs levains, d'où le nom de fermentation au levain de pâte [...]

Key term(s)
  • méthode au levain

Spanish

Save record 96

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