TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TENDERNESS [53 records]

Record 1 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
  • Regulations and Standards (Food)
  • Meats and Meat Industries
CONT

Beef Grading. Canadian beef is graded in two general ways :Tenderness-as indicated by youthfulness of the carcass. Grade A is the most tender, E the least. Fat level-as indicated by surface fat. 1 is the leanest, 4 the fattest. Most cuts of beef used in the food service trade grade A1, A2 or A3. The grade is most commonly indicated by the "Red Brand" ribbon-rolled down the entire beef side. Grade B shows as a blue ribbon brand.

French

Domaine(s)
  • Abattoirs
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Classement du bœuf. La majeure partie du bœuf vendu au détail est classé. Pour déterminer le rendement en viande comestible des jeunes carcasses, on incise celles-ci entre la 11e et la 12e côte de façon à exposer le muscle long dorsal (faux-filet). Cela permet aux agents de classement d'évaluer la qualité de la viande et de mesurer la couche adipeuse à un point précis déterminé à partir de l'extrémité du faux-filet. La couleur de la couche adipeuse extérieure varie du blanc au bronze ou à l'ambre, selon la maturité de la carcasse. L'âge avancé de l'animal ou certains types de nourritures tels les fourrages verts donnent au gras une teinte jaunâtre, cependant la qualité de la viande n'en n'est pas diminuée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Mataderos
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
OBS

La correcta clasificación de la materia prima en términos inequívocos y cuantificables (el novillo y su media res) junto con cualquier dato útil que la caracterice, es la base de todo sistema de tipificación ("grading"). Este consiste en evaluar objetivamente varios indicadores que hacen a la calidad de la carne, como su pH, el color, el marmóreo, el espesor de la grasa, la textura y consistencia de la carne, etc., según preferencias del mercado.

OBS

clasificación de la carne vacuna; tipificación de la carne vacuna: En Argentina y Uruguay estos términos también se utilizan para referirse a la evaluación de la res antes de faenarla.

Save record 1

Record 2 2018-01-25

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

Beef that has been stored in a controlled refrigerated environment to ultimately increase [its] overall flavor ...

OBS

During this "drying, "the beef goes through an enzymatic process, changing the flavor, tenderness and weight of the beef.

OBS

aged beef: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Une viande maturée : maturation des morceaux à griller ou à rôtir [...] pour une meilleure tendreté de la viande.

OBS

viande de bœuf maturée; viande de bœuf attendrie : termes extraits du «Glossaire de l’agriculture» et reproduits avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 2

Record 3 2017-12-05

English

Subject field(s)
  • Human Diseases - Various
DEF

A probable autoimmune disorder precipitated by contaminated L-tryptophan tablets, and characterized by fatigue, low-grade fever, myalgias, muscle tenderness and cramps, weakness, paresthesias of the extremities, and skin indurations.

OBS

The varied symptoms include severe muscle pain and abnormally high numbers of eosinophils. This disease has presented itself only in people taking the amino acid L-tryptophan and it is believed that a specific impurity (probably stemming from a genetically engineered bacterial strain) in lots of L-tryptophan made by a single manufacturer may be the cause of the syndrome.

French

Domaine(s)
  • Maladies humaines diverses
DEF

Syndrome aigu associant hyperéosinophilie et douleurs musculaires qui a été observé chez des femmes consommant du L-tryptophane, un acide aminé préparé industriellement et préconisé dans certains régimes.

OBS

Le tableau associe fièvre, éruption, douleurs articulaires et musculaires, œdèmes et parfois des troubles neurologiques périphériques.

Spanish

Save record 3

Record 4 2017-11-21

English

Subject field(s)
  • Medication
  • Immunology
CONT

Injection site reactions of induration and tenderness differed between placebo and active vaccine, and the 29 serious adverse events did not lead to treatment related withdrawals, or deaths.

French

Domaine(s)
  • Médicaments
  • Immunologie
CONT

Parmi les participants qui ont continué à prendre de la cocaïne, la proportion ayant diminué leur consommation de moitié s'est révélée presque deux fois plus élevée pour ceux qui ont reçu le vaccin actif par rapport à ceux qui ont reçu le placebo.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
  • Inmunología
Save record 4

Record 5 2017-08-09

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Organoleptic quality is the most important attribute for [a] consumer. Under this term are collected all qualitative characteristics that can be detected by sensory analysis like colour, juiciness, meat flavour and tenderness.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Qualités organoleptiques : Caractéristiques du produit telles que sa saveur, sa texture, son apparence et son odeur.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Save record 5

Record 6 2017-06-19

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Musculoskeletal System
CONT

Skin rolling is performed over the thoracic spine from below upward, the skin being picked up between the thumbs and forefingers. As the thumbs are pushed up toward the head, the skin is rolled backward over them by the forefingers. Tightness and tenderness at any level indicates pathology in the bone or joints at that level. Skin rolling is then performed over the paravertebral areas to detect localized fibrositic infiltration or areas of muscle pathology.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Appareil locomoteur (Médecine)
DEF

Manœuvre permettant de mettre en évidence une zone de cellulalgie. Il s'agit de pincer fermement un pli de peau, entre le pouce et l'index, à l'aide des deux mains. Ce pli est tiré, roulé entre les doigts dans un sens puis dans l'autre, comme on le ferait d'une cigarette, tout en maintenant fermement le pincement. Celui-ci ne doit jamais être relâché tout au long de la manœuvre. Le pli cutané, épaissi et grumeleux, est très douloureux au pincé-roulé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
  • Sistema musculoesquelético (Medicina)
Save record 6

Record 7 2015-04-08

English

Subject field(s)
  • Vertebrae and Bone Marrow
DEF

Osteitis or caries of the vertebrae, usually of tuberculous origin; it is marked by stiffness of the vertebral column, pain on motion, tenderness on pressure, prominence of certain of the vertebral spines, and occasionally abdominal pain, abscess formation, and paralysis.

French

Domaine(s)
  • Vertèbres et moelle
OBS

Une des formes anatomiques de la tuberculose vertébrale.

Spanish

Save record 7

Record 8 2014-08-27

English

Subject field(s)
  • Nervous System
CONT

The examination then proceeds to the extremities. Beginning at the medial border of the clavicle, the entire upper extremity is palpated for any tenderness or crepitus and each joint is assessed for swelling, tenderness, or limited motion. A careful motor and sensory exam and assessment of vascular status by documentation of pulses and distal perfusion complete the upper extremity assessment.

French

Domaine(s)
  • Système nerveux
CONT

L’examen sensitif recherche une hypoesthésie par affleurement cutané avec une compresse ou un coton. Vu précocement, le blessé peut ne se plaindre que des paresthésies ou de douleurs dans le territoire sensitif du nerf atteint.

Spanish

Save record 8

Record 9 2014-08-27

English

Subject field(s)
  • Nervous System
CONT

The examination then proceeds to the extremities. Beginning at the medial border of the clavicle, the entire upper extremity is palpated for any tenderness or crepitus and each joint is assessed for swelling, tenderness, or limited motion. A careful motor and sensory exam and assessment of vascular status by documentation of pulses and distal perfusion complete the upper extremity assessment.

French

Domaine(s)
  • Système nerveux
CONT

L’examen sensitif recherche une hypoesthésie par affleurement cutané avec une compresse ou un coton. Vu précocement, le blessé peut ne se plaindre que des paresthésies ou de douleurs dans le territoire sensitif du nerf atteint.

Spanish

Save record 9

Record 10 2013-12-20

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
DEF

A point of special tenderness in acute appendicitis, situated bout one-half to 2 inches from the right anterior superior iliac spine on a line between this spine and the umbilicus.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
DEF

Point situé à 4 cm environ de l'épine iliaque antérosupérieure droite, sur une ligne menée de celle-ci à l'ombilic. La découverte d'une douleur nette provoquée à ce niveau par la palpation est un signe d'appendicite.

OBS

Dans plusieurs des sources consultées, on trouve la graphie «MacBurney».

OBS

point de McBurney : terme privilégié par le Comité des sémiologie médicale.

Key term(s)
  • point de MacBurney

Spanish

Save record 10

Record 11 2013-12-20

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Musculoskeletal System
DEF

Pain and tenderness of the plantar surface of the heads of the metatarsal bones or metatarsophalangeal joints.

CONT

Metatarsalgia occurs alone or in association with many local and systemic conditions.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Appareil locomoteur (Médecine)
DEF

Douleur métatarsienne, habituellement localisée au niveau de la tête des métatarses, due à des anomalies congénitales ou acquises.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
  • Sistema musculoesquelético (Medicina)
Save record 11

Record 12 2013-12-17

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
DEF

Swelling and tenderness of the breasts commonly occurring in the week before and at the time of menstruation, sometimes attributed to water retention associated with the fluctuations in the secretion of ovarian oestrogens and progesterone. Palpation may show that the glandular elements of the breats are more readily detected then than at other times, and they give an impression of radiating strands of firm tissue with a variable degree of granularity.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
DEF

Sensation de gonflement et de tension douloureuse des seins, qui objectivement s'accompagne d'un durcissement des seins, qui deviennent plus grenus, plus gros et douloureux à la palpation. On l'observe habituellement dans les huit jours qui précèdent les règles.

OBS

congestion mammaire : terme privilégié par le Comité de sémiologie médicale.

Spanish

Save record 12

Record 13 2013-08-15

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
DEF

The tenderness felt when pressure, particularly abdominal pressure, is suddenly released.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
CONT

Douleur de rebond : - provoquée par la décompression; - exercer une pression pendant quelques secondes dans la région douloureuse; - puis relâcher rapidement; - la décompression reproduit la douleur spontanée même à distance de la zone douloureuse [...]

Spanish

Save record 13

Record 14 2013-08-01

English

Subject field(s)
  • Diagnostic Procedures (Medicine)
  • Bones and Joints
CONT

Peripheral joint examination. Examining the peripheral joints helps document the presence or absence of arthritis.... The examination of each joints includes : 1. Inspection for swelling, redness, and deformity. 2. Palpation for tenderness, synovial thickening, and effusion. 3. Assessment of active and passive ranges of movement.

French

Domaine(s)
  • Méthodes diagnostiques (Médecine)
  • Os et articulations

Spanish

Save record 14

Record 15 2012-03-01

English

Subject field(s)
  • Bowels
DEF

appendicitis of acute onset requiring surgical intervention and usually characterized by pain in the right lower abdominal quadrant with local and referred rebound tenderness, overlying muscle spasm, and cutaneous hyperesthesia.

French

Domaine(s)
  • Intestins
OBS

Appendicite caractérisée par des douleurs spontanées ou provoquées au niveau de la fosse iliaque droite, par des nausées, des vomissements, de la fièvre, et par une leucocytose élevée.

Spanish

Save record 15

Record 16 2012-02-01

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Musculoskeletal System
DEF

Neuralgic pain occurring in the posterior cervical and occipital regions, often with associated stiffness of the neck and muscular tenderness, and usually but not invariably resulting from cervical spondylosis.

OBS

The term "occipital neuralgia" is used more commonly than "cervico-occipital neuralgia.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Appareil locomoteur (Médecine)
DEF

Névralgie localisée dans le territoire des quatre premiers nerfs cervicaux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
  • Sistema musculoesquelético (Medicina)
Save record 16

Record 17 2011-12-29

English

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
  • Meats and Meat Industries
CONT

The process is called pelvic suspension or hip free suspension. The stretching of the muscles results in more tender meat after cooking. It was originally described for beef carcasses in North America ... and became known as the tenderstretch method.

CONT

The tenderstretch process changes the tension on the muscles during cooling and affects meat tenderness, particularly of the greater value loin muscles...

Key term(s)
  • tender-stretch process
  • tender-stretch method

French

Domaine(s)
  • Abattoirs
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Consiste à suspendre la demi-carcasse non pas par la crosse mais par le quasi, ce qui a pour effet de maintenir le muscle long dorsal en extension et donc de réduire au minimum les effets de contractures au froid.

Spanish

Save record 17

Record 18 2011-10-20

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Epidermis and Dermis
  • Nervous System
OBS

It consists of pressing firmly with the pad of the fingers against the scalp and mobilizing it with small to-and-from motions... This maneuver is painless on a normal scalp, but it is very disagreeable and even painful in the case of an occipital headache of cervical origin. Ipsilateral to the C2[ second cervical vertebra]-3[ third cervical vertebra] facet joint, tenderness is found.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Épiderme et derme
  • Système nerveux
OBS

Elle consiste à appuyer fermement avec la pulpe des doigts sur le cuir chevelu du crâne et à le mobiliser par des petits mouvements de va-et-vient [...] Cette manœuvre est indolore sur un cuir chevelu normal. Elle est très désagréable et même douloureuse en cas de céphalée occipitale d'origine cervicale, du côté où est retrouvée la douleur articulaire postérieure C2 [deuxième vertèbre cervicale]-C3 [troisième vertèbre cervicale].

Spanish

Save record 18

Record 19 2011-10-20

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Vertebrae and Bone Marrow
CONT

The examination reveals the same signs in all cases : thoracic signs with a particular localized area of tenderness called the cervical point of the back or the interscapular point(ISP) near T5 [fifth thoracic vertebra] or T6 [sixth thoracic vertebra](2 cm from the line of the spinous process)...

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Vertèbres et moelle
CONT

Point cervical du dos [...] Il existe un point douloureux situé à environ 2 cm de la ligne médiane au niveau de T5 (cinquième vertèbre thoracique) ou de T6 (sixième vertèbre thoracique).

Spanish

Save record 19

Record 20 2011-02-14

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
DEF

An abnormal sensitiveness to pressure or contact.

OBS

Tenderness is the term usually applied in medical nomenclature to pain experienced when a diseased part is handled, the term pain, being reserved for unpleasant sensations felt apart from any manipulation.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
DEF

Douleur réveillée, exacerbée par le contact, la pression.

OBS

La douleur provoquée s'oppose à la douleur spontanée. Elle est mise en évidence par l'examen physique.

OBS

Le terme «douleur provoquée» a été privilégié par le Comité de sémiologie médicale.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
Save record 20

Record 21 2010-04-16

English

Subject field(s)
  • Bones and Joints
CONT

Pain at the mid-bilateral lombo-sacral paravertebral was noted, tenderness at L5-S1 level was also noted and scoliosis convex to the left was recorded and the impression given at that time was that the man had an acute low-back strain.

French

Domaine(s)
  • Os et articulations
CONT

La majorité des incurvations sont convexes à droite dans la région thoracique et à gauche dans la région lombaire.

Spanish

Save record 21

Record 22 2010-03-11

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Musculoskeletal System
CONT

... a(1) swollen(2) slightly flexed finger with(3) tenderness over the flexor tendon, sheath and(4) increased pain on passive extension of the digit... constitute Kanavel' s four cardinal signs of a purulent tendon sheath infection.

Key term(s)
  • Kanavel's cardinal sign
  • cardinal sign of Kanavel

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Appareil locomoteur (Médecine)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
  • Sistema musculoesquelético (Medicina)
Save record 22

Record 23 2010-02-09

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

An interesting update theory of meat tenderness based on the so-called gap filament theory was provided.

OBS

According to Meat Hygiene Division, Agriculture Canada, muscles are composed of long threads put together in bundles. The threads are not continuous(gaps between them) but overlap. The desire is to loosen the gap for more tenderness.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

Équivalents fournis par la division, Hygiène des viandes, St. Hyacinthe.

Spanish

Save record 23

Record 24 2009-01-27

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

Kidneys are nutritious and, if properly prepared, delicious. It’s often hard to find them in markets, though, since many of them are ruined during the meat inspection process.

OBS

Veal kidneys and lamb kidneys are prized for their tenderness and delicate flavor. They can be grilled or sautéed, though they become tough if overcooked. Pork and beef kidneys are tougher, and need to be cooked slowly using moist heat.

OBS

Source: Canadian Pork Buyer’s Manual. The pork cuts illustrated and described in this manual represent the industry’s basic standard for the primal cuts in the Canadian pork industry.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Rein comestible de certains animaux donnant lieu à des préparations culinaires appréciées.

OBS

Source : Manuel de l'acheteur de porc canadien. Les coupes illustrées et décrites dans ce manuel constituent les normes de base de l'industrie canadienne du porc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
CONT

Es recomendable [para la preparación de riñones al jerez] utilizar los riñones de animales jóvenes tales como los de cordero o ternera lechal.

OBS

Se prepara removiendo la cápsula y la grasa perirrenal. Se extraen el uréter y el líquido graso adyacente.

Save record 24

Record 25 2008-08-05

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

Meat tenderness is influenced by either the contractile state of the muscle(tough if the fibres have shortened) or by the amount of cross-linking in the collagen(tough if cross-linking is excessive, as in some older animals)...

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Aptitude d'une viande à être tranchée [...], cisaillée [...] et broyée [...]

CONT

[...] les propriétés de la viande (que les consommateurs) sont eux-mêmes en mesure de pouvoir apprécier comme par exemple la tendreté, la succulence, la saveur, la couleur [...].

OBS

La tendreté étant très appréciée par le consommateur, diverses techniques sont appliquées pour l'améliorer : attendrissement mécanique, maturation en atmosphère contrôlée, emploi d'additifs ou d'enzymes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
DEF

Dificultad o facilidad con la que una carne se puede cortar o masticar.

CONT

[...] los métodos de determinación [...] de apreciación objetiva [...] intentan predecir un valor de terneza en forma cuantitativa. El método objetivo mundialmente más usado es la Cizalla Warner-Bratzler, que consiste en un método directo, mediante el cual una cizalla mide la fuerza de corte en libras o en kg, es decir la resistencia de la carne a ser cortada, brindando un dato objetivo (a mayor valor de fuerza de corte, menor terneza).

Save record 25

Record 26 2007-12-06

English

Subject field(s)
  • Human Diseases - Various
DEF

A disorder characterized by chronic pain in the muscles and soft tissues surrounding joints, with tenderness at specific sites in the body.

French

Domaine(s)
  • Maladies humaines diverses
DEF

[Trouble qui se manifeste par des] douleurs chroniques et sensibilité aux muscles et tissus mous enveloppant les articulations.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades humanas varias
DEF

Grupo de trastornos comunes reumáticos no articulares, caracterizados por dolor y rigidez de intensidad variable de los músculos, tendones y tejido blando circundante relacionados generalmente con un cuadro depresivo.

Save record 26

Record 27 2006-04-19

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Slaughterhouses
DEF

Meat held at refrigeration temperatures to improve flavor and tenderness...

CONT

Thamnidium mold contributes to flavor of aged meat.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Abattoirs
OBS

rassissement : Attendrissement d'une viande par conservation pendant un certain temps. La viande subit alors une maturation qui l'attendrit et augmente sa succulence.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Mataderos
Save record 27

Record 28 2005-06-09

English

Subject field(s)
  • Human Diseases - Various
  • Muscles and Tendons
DEF

A condition brought on by irritation or swelling of the tendons found along the thumb side of the wrist. The irritation causes the compartment(lining) around the tendon to swell, changing the shape of the compartment; this makes it difficult for the tendons to move as they should. The swelling can cause pain and tenderness along the thumb side of the wrist, usually noticed when forming a fist, grasping or gripping things, or turning the wrist.

OBS

blackberry thumb: Experts caution that practical experience and emerging anecdotal evidence suggest overuse of personal digital assistants (PDAs) ... can conceivably lead to injury of the tendons and accompanying tissue of the thumb. "Blackberry thumb" is the latest colloquial interpretation of a very real medical condition called de Quervain’s tendonitis, and its variant de Quervain’s tenosynovitis. The names refer to inflammation of two tendons that control the opposable digit, or their protective tissue.

Key term(s)
  • deQuervain's tendonitis
  • deQuervain's tendinitis

French

Domaine(s)
  • Maladies humaines diverses
  • Muscles et tendons
DEF

Inflammation des tendons du pouce près de l'articulation du poignet.

CONT

La tendinite de de Quervain touche les tendons du long abducteur et du court extenseur du pouce.

OBS

C'est le frottement et les micros traumatismes répétés au niveau de ces tendons contenus dans une gaine étroite qui créent une inflammation tendineuse. L'irritation débute souvent à l'occasion d'un changement d'activité ou d'un choc. Elle s'entretient ensuite d'elle même par les frottements des tendons qui augmentent de volume dans une gaine qui elle est rigide et inextensible.

Key term(s)
  • tendinite de deQuervain

Spanish

Save record 28

Record 29 2003-11-14

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Noodles and Pasta
DEF

Measure of extent to which cooked spaghetti is compressed under constant force.

CONT

In the Grain Research Laboratory, texture of cooked spaghetti is measured on an apparatus that attempts to characterize cooking quality using three parameters. Tenderness index is related to bite, compressibility to firmness, and recovery to chewiness.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pâtes alimentaires
DEF

Mesure pour laquelle le spaghetti cuit peut être comprimé en étant soumis à une force constante.

CONT

Au laboratoire de recherche sur les grains, on apprécie la texture du spaghetti cuit à l'aide d'un appareil qui tente de caractériser le comportement à la cuisson selon trois paramètres : l'indice de tendreté est lié à plusieurs facteurs, notamment le croquant, la compressibilité et l'élasticité à la mastication.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Pastas alimentarias
Save record 29

Record 30 2003-06-06

English

Subject field(s)
  • The Skin
DEF

A redness and tenderness of the skin such as is seen in sunburn.

Key term(s)
  • first degree burn
  • burn of the first degree

French

Domaine(s)
  • Appareil cutané
DEF

Brûlure caractérisée par une rougeur diffuse avec gonflement local et douleur : la guérison se fait en quelques jours (coup de soleil).

Key term(s)
  • brûlure au premier degré

Spanish

Save record 30

Record 31 2003-05-02

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Tenderness of Meat... after death, an opposing process called tenderization begins and continues at postmortem. To maximize the benefits of post-mortem storage on meat tenderness, beef should be stored... Unlike the toughening phase, tenderization does not occur equally in all animals. In fact, it is well documented that there is a large variation in the rate and extent of post-mortem tenderization.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 31

Record 32 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
  • Noodles and Pasta
CONT

In the Grain Research Laboratory, texture of cooked spaghetti is measured on an apparatus that attempts to characterize cooking quality using three parameters. Tenderness index is related to bite, compressibility to firmness, and recovery to chewiness. These have been found to be related to values of shear force obtained on the Instron and to values obtained by sensory evaluation.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
  • Pâtes alimentaires
CONT

Au laboratoire de recherche sur les grains, on apprécie la texture du spaghetti cuit à l'aide d'un appareil qui tente de caractériser le comportement à la cuisson selon trois paramètres : l'indice de tendreté est lié à plusieurs facteurs, notamment le croquant, la compressibilité et l'élasticité à la mastication. On a constaté que ces valeurs ont un rapport avec les indices de force de cisaillement obtenus à l'Instron, et avec les indices obtenus par l'évaluation sensorielle.

Spanish

Save record 32

Record 33 2001-06-04

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
DEF

Tenderness, muscular contraction, and skin hyperesthesia at McBurney's point in acute appendicitis.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
DEF

La triade de l'appendicite : douleur au point de MacBurney, hyperesthésie cutanée et contracture réflexe.

Spanish

Save record 33

Record 34 2000-09-22

English

Subject field(s)
  • Orthopedic Surgery
CONT

A special emphasis was placed on analysis of the potential disadvantages of medial epicondylectomy including bone tenderness at the osteotomy site, vulnerability of the ulnar nerve, ulnar collateral ligament instability, and weakness from disruption of the flexor pronator origin.

French

Domaine(s)
  • Chirurgie orthopédique
CONT

Les auteurs ont revu une série de 51 patients opérés pour compression du nerf cubital au coude par neurolyse combinée à une épitrochléectomie dans des cas de subluxation nerveuse pré- ou per-opératoire.

Spanish

Save record 34

Record 35 1997-07-04

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Translation and Interpretation
CONT

The procedure holds promise for commercial abattoir use to improve tenderness and acceptability of the major steak muscles from beef carcasses.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Traduction et interprétation

Spanish

Save record 35

Record 36 - external organization data 1994-08-26

English

Subject field(s)
  • The Skin
  • Compartment - Canadian Nuclear Safety Commission
CONT

Day 14. Medical attention first received : swelling, tenderness, skin darkening and some blistering is evident.(Estimated exposure is 220 to 300 sieverts.)

French

Domaine(s)
  • Appareil cutané
  • Tiroir - Commission canadienne de sûreté nucléaire
CONT

14e jour. Premier examen médical : enflure, douleur, noircissement de la peau et formation de cloques (dose estimée entre 220 et 300 sieverts).

Spanish

Save record 36

Record 37 1994-08-11

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
OBS

to measure tenderness in meat and other food products

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
OBS

pour mesurer la tendreté de la viande et d'autres aliments

Spanish

Save record 37

Record 38 1994-08-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

a measure of tenderness

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Mesure de la tendreté des produits agro-alimentaires, par exemple des pois, des carottes.

Spanish

Save record 38

Record 39 1994-08-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Instrument to measure the stage of maturity and tenderness of samples of fruits and vegetables.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Appareil destiné à la mesure de la tendreté des aliments.

CONT

La tendreté est le caractère le plus facile à mesurer en industrie grâce à un appareil: le tendéromètre qui fournit un indice fonction de la dureté des lots (indice tendérométrique).

Spanish

Save record 39

Record 40 1994-06-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

e. g. to assess meat tenderness(rheology)

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

par exemple mesure de la tendreté d'une viande (rhéologie)

Spanish

Save record 40

Record 41 1994-06-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

of food products as measured by a penetrometer

OBS

not the same as tenderness

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

d'un produit alimentaire (mou ou ferme) évaluée p. ex. au pénétromètre

Spanish

Save record 41

Record 42 1994-03-30

English

Subject field(s)
  • Muscles and Tendons
CONT

Proximal muscle weakness, fatigability, and muscle pain and tenderness, usually with bone pain and tenderness, can occur in primary and secondary hyperparathyroidism and in osteomalacia.

French

Domaine(s)
  • Muscles et tendons
CONT

[...] l'ostéomalacie entraîne fréquemment, dans environ 50 % des cas, une faiblesse musculaire. Il s'agit d'une myopathie proximale, prédominant aux membres inférieurs, responsable de douleurs musculaires et d'une démarche dandinante.

Spanish

Save record 42

Record 43 1994-03-19

English

Subject field(s)
  • Nervous System
CONT

Fibromyalgia syndrome(sometimes referred to as fibrositis) can produce generalized arthralgias, myalgias, abdominal pain, headaches, and chronic fatigue... Although joint symptoms can be prominent in the history, the physical examination uncovers no arthritis, but discrete... areas of tenderness(tender points) are found variously in the supraclavicular, suprascapular, infrascapular, and paravertebral regions.

CONT

FIBROSITIS-This term has been applied to a symptom complex that is characterized by pain and stiffness in varying areas, most commonly in the neck, shoulder, girdle, and posterior aspects of the trunk... Localized areas of tenderness, commonly in the paravertebral areas medial to the scapula, have been termed tender or "trigger points".

French

Domaine(s)
  • Système nerveux
CONT

Strictement normal sauf pour la présence d'une sensibilité significative à la palpation de nombreux kystes musculaires appelés points de fibromyalgie.

Spanish

Save record 43

Record 44 1994-01-24

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Musculoskeletal System
DEF

Tenderness and radiation of pain or tingling sensation caused by pressing with the thumb when examining the contour of the lumbar spine and checking for local tenderness. If pain radiates down the leg on eliciting this tenderness, it is a reliable sign of root compression at that level. If this does not occur immediately and pressure is maintained, the patient may then begin to complain of paraesthesiae, tingling or even pain in the appropriate radiation.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Appareil locomoteur (Médecine)
DEF

Douleur locale avec irradiation sciatique, provoquée par la pression latérovertébrale à la hauteur de l'espace interépineux où siège la hernie discale responsable d'une sciatique vertébrale commune.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
  • Sistema musculoesquelético (Medicina)
Save record 44

Record 45 1994-01-24

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Musculoskeletal System
DEF

A pain produced by a light touching or stroking of the scalp. It is typically produced by combing the hair or by sleeping on sensitive scalp areas. The pain is most frequently [felt] in the temporal region. Scalp tenderness along the temporal artery and its branches is a highly specific sign of giant cell arteritis. Less localized scalp tenderness usually occurs in the absence of objective abnormalities.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Appareil locomoteur (Médecine)
DEF

Exagération de la sensibilité du cuir chevelu dans la région temporale, caractéristique de l'artérite temporale.

OBS

Lorsque l'hyperesthésie est située dans la région pariétale, elle est le signe d'un dérangement intervertébral mineur et on l'appelle alors "signe de la friction".

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
  • Sistema musculoesquelético (Medicina)
Save record 45

Record 46 1993-03-23

English

Subject field(s)
  • Immunology
DEF

A chronic, progressive inflammatory disease of skeletal muscle, occurring in both children and adults, and characterized by symmetrical weakness of the limb girdles, neck, and pharynx, usually associated with pain and tenderness, and sometimes preceded or followed by manifestations typical of scleroderma, arthritis, systemic lupus erythematosus, or Sjögren's syndrome. It is also sometimes associated with malignancy, and may be accompanied by characteristic skin lesions.

French

Domaine(s)
  • Immunologie
DEF

Inflammation affectant plusieurs muscles.

CONT

La polymyosite et la dermatomyosite sont des affections ayant pour dénominateur commun une faiblesse musculaire, éventuellement associée à une dysphagie ou une diminution de la capacité vitale respiratoire. Les myalgies sont fréquentes mais inconstantes. [...] L'origine immunologique des polymyosites est suspectée [...]

Spanish

Save record 46

Record 47 1992-01-30

English

Subject field(s)
  • Bones and Joints
CONT

Dawson had spinal tuberculosis as a child, which left him a hunch-backed midget with weak lungs.

DEF

Osteotis or caries of the vertebrae, usually occurring as a complication of tuberculosis of the lungs.

OBS

It is marked by stiffness of the vertebral column, pain on motion, tenderness on pressure, prominence of certain of the vertebral spines, and occasionally abdominal pain, abscess formation, and paralysis.

French

Domaine(s)
  • Os et articulations
DEF

Spondy-lodiscite tuberculeuse avec atteinte des corps vertébraux adjacents (tuberculose vertébrale antérieure).

CONT

La tuberculose d'un os ou d'une articulation est une infection de faible degré et elle progresse lentement. (...) Ce sont les vertèbres qui sont le plus souvent atteintes (mal de Pott) et, dans certains cas, la hanche, le genou et la cheville le sont également.

OBS

Les signes et les symptômes locaux comprennent la tuméfaction (...), la douleur et la sensibilité, les spasmes musculaires, une raideur précoce (qui évolue jusqu'à limiter les mouvements actifs ou passifs à cause de la fibrose ankylosante), une chaleur légère au niveau de la région atteinte, l'augmentation du liquide synovial et l'atrophie musculaire.

Spanish

Save record 47

Record 48 1990-06-20

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Musculoskeletal System
DEF

An inflammation of the normal anatomical bursa located on the undersurface of the Achilles tendon at its insertion, characterized by pain which increases with passive dorsiflexion of the ankle joint and tenderness located behind the Achilles tendon at the tendon insertion.

OBS

Definition from DAMUS, 1977, p. 515.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Appareil locomoteur (Médecine)
DEF

[...] atteinte de la bourse séreuse profonde rétro-calcanéenne [...], [caractérisée] par une douleur imprécise du talon, réveillée ou aggravée par la pression du tendon d'Achille et par la dorsiflexion du pied [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
  • Sistema musculoesquelético (Medicina)
Save record 48

Record 49 1990-06-20

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
  • Musculoskeletal System
DEF

... a subdermal enlargement immediately above the Achilles tendon insertion.... It is caused by constant pressure and friction over the area immediately above the Achilles tendon from the upper margin of the shoe counter. An excessively prominent posterosuperior border of the calcaneus predisposes to the problem. Swelling and hyperkeratotic changes are apparent over the involved area, and palpation reveals tenderness.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
  • Appareil locomoteur (Médecine)
DEF

Tuméfaction de la bourse séreuse superficielle située entre la face profonde de la peau et le tendon d'Achille, de volume modéré, presque toujours douloureuse, recouverte d'une peau irritée, épaissie et fissurée. Elle résulte habituellement d'un conflit mécanique entre la bord postérieur de la chaussure et le talon, dû à une saillie anormale de la grosse tubérosité du calcanéum.

OBS

Définition d'après EMAPP 15154 C10, s.d., p. 3.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
  • Sistema musculoesquelético (Medicina)
Save record 49

Record 50 1988-04-18

English

Subject field(s)
  • Muscles and Tendons
CONT

Anserine bursitis : Etiology : Repeated friction; external blow to region of pes anserinus(...). Signs :Tenderness located at upper anteromedial side of knee under the unattached portion of the medial hamstring tendons; pain aggravated by flexion and extension of the knee; crepitus; occasionally swelling.

French

Domaine(s)
  • Muscles et tendons
CONT

La tendino-bursite de la patte d'oie, ou syndrome de la patte d'oie est une affection fréquente. C'est l'atteinte des insertions tendineuses du couturier, du droit interne et du demi-tendineux et des deux bourses séreuses adjacentes.

Spanish

Save record 50

Record 51 1986-06-18

English

Subject field(s)
  • Art History and Theory
  • Symbols, Motifs and Ornaments (Arts)
CONT

Byzantine icons :... the virgin often appear with epithets, which in most cases denote a general quality rather than a specific type. The epithet Eleousa, the Virgin of Tenderness, is a term that had become popular through hymns and other poetry, and occurs in connection with many different Virgin types.

French

Domaine(s)
  • Histoire et théorie de l'art
  • Symboles, motifs et ornements (Arts)

Spanish

Save record 51

Record 52 1979-03-15

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

Tenderometer readings of raw peas will accurately indicate when the crop should be harvested for optimum quality and yield.

OBS

tenderometer [noun] a device for determining the maturity and tenderness of samples of fruit and vegetables.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Relatif à la mesure de la tendreté des aliments.

CONT

La tendreté est le caractère le plus facile à mesurer en industrie grâce à un appareil: le tendéromètre qui fournit un indice fonction de la dureté des lots (indice tendérométrique).

Spanish

Save record 52

Record 53 1977-10-31

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

to cause to ripen or become mature over a period of time under fixed conditions (...)

OBS

(...) Beef tenderness and flavour are improved by aging, a process in which the carcass is hung for about two weeks at approximately 36 ° F(2 [degrees C)(...)

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Stocker les viandes après abattage pour leur procurer la tendreté nécessaire à la consommation.

CONT

Dans les conditions traditionnelles de conservation (0 + 4 ° ), il faut maturer quatre à cinq jours les animaux jeunes (...)

Spanish

Save record 53

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