TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TURMERIC [9 records]

Record 1 2012-01-25

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
CONT

McCormick-Stange... will present its range of hard-shelled spices, pasteurised using the new patented "Micro-Master" process an environmentally friendly alternative to ethylene oxide and irradiation treatment... its products includes : black pepper, coriander, turmeric, ginger, allspice, cinnamon, white pepper, cumin, fenugreek, fennel, caraway, nutmeg.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
OBS

Épices à enveloppe dure, pasteurisées grâce au nouveau procédé «Micro Master», une alternative plus respectueuse de l'environnement que l'oxyde d'éthylène et le traitement par irradiation [...]

Spanish

Save record 1

Record 2 2012-01-23

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
OBS

Nomenclature on spices and condiments: natural vegetable products or mixtures thereof, free from extraneous matter, used for flavouring, seasoning and imparting aroma to foods.

OBS

[The] terms ["turmeric, ""curcuma, ""yellow ginger, ""Indian saffron" and "Indian ginger"] apply equally to the product in the whole form or in the ground form.

OBS

turmeric : term standardized by ISO.

OBS

Curcuma longa: scientific name of the plant from which the spice is produced.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
OBS

Nomenclature sur les épices : produits végétaux naturels ou mélanges de ceux-ci, exempts de matières étrangères, utilisés pour donner de la saveur et de l'arôme et pour assaisonner les aliments.

OBS

[Les termes «safran des Indes», «safran cooli», «safran des îles» et] «curcuma» [sont applicables] à la fois au produit entier et au produit en poudre.

OBS

curcuma : terme normalisé par l'ISO.

OBS

Curcuma longa : nom scientifique de la plante dont est tirée l'épice.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
OBS

Curcuma longa: latin.

Save record 2

Record 3 2009-04-21

English

Subject field(s)
  • Cosmetology
  • Personal Esthetics
  • Pharmacology
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
CONT

Curcuma Longa Extract is an extract of the rhizomes of the turmeric, Curcuma longa, Zingiberaceae. Function : tonic.

Key term(s)
  • extract of Curcuma longa

French

Domaine(s)
  • Cosmétologie
  • Esthétique et soins corporels
  • Pharmacologie
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Extrait des rhizomes du curcuma, Curcuma longa, Zingibéracées. Usage : tonifiant.

OBS

Curcuma longa : le nom latin s'écrit en italique.

Spanish

Save record 3

Record 4 2008-08-22

English

Subject field(s)
  • Types of Paper
DEF

Paper that has been treated with the juice of the turmeric root so that it can be used in test work to detect the alkaline content of solutions.

French

Domaine(s)
  • Sortes de papier
DEF

Papier traité à l'extrait de racines de curcuma et que l'on emploie expérimentalement pour détecter l'alcalinité des solutions.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tipos de papel
Save record 4

Record 5 2008-08-08

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Medicinal Plants
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Zingiberaceae.

OBS

shan jiang huang: Asian name.

OBS

zedoary; white turmeric; setwall; shan jian huang : these terms are found in the entry for the term "e zhu" in the Dictionnaire Ricci des plantes de Chine.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes médicinales
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Zingiberaceae.

OBS

shan jiang huang : nom asiatique.

OBS

zédoaire; gingembre bâtard; shan jiang huang : ces termes se trouvent sous la rubrique «e zhu» dans le Dictionnaire Ricci des plantes de Chine.

Spanish

Save record 5

Record 6 2008-07-30

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Medicinal Plants
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Zingiberaceae.

OBS

Herbaceous stemless tropical plant from short, tuberous rhizomes, with yellow flesh... Turmeric is used as curry spice and dye, obtained from the dried and ground rhizomes.

OBS

jiang huang: Asian name.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes médicinales
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Zingiberaceae.

OBS

Grande herbe vivace appelée aussi safran des Indes, dont le rhizome contient une matière colorante jaune (la curcumine) et entre dans la composition du curry.

OBS

jiang huang : nom asiatique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de plantas medicinales
Entrada(s) universal(es)
Save record 6

Record 7 2007-09-20

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
DEF

A pungent blend of cumin and ground coriander seed and turmeric and other spices.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
OBS

cari, carry, curry : Condiment indien composé de piment, safran, poivre et autres épices pulvérisées.

Spanish

Save record 7

Record 8 2004-02-03

English

Subject field(s)
  • Food Additives
CONT

Food coloring agents may be organic or inorganic, natural or synthetic. Prominent among them are the(erroneously called) coal-tar colors certified for food use in the United States by the Food and Drug Administration. These and certain vegetable colors such as annatto, turmeric, and beta-carotene(now also produced synthetically) have wide usage in butter and margarine, mustard and other condiments, candies, ice cream, cake toppings, beverages, and other products. The greater variety, coloring value, and stability of synthetic, as compared to natural, colors favor their use in processed foods.

Key term(s)
  • food colouring agent

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
DEF

Produit chimique utilisé pour la fabrication de certaines denrées alimentaires.

CONT

L'addition de colorants à certains aliments est autorisée. Ce sont soit des constituants des plantes habituellement consommées tels que les chlorophylles (légumes verts), la bétaïne (betterave rouge), le carotène (carotte), les anthocyanes (raisin, cassis), soit des substances extraites d'animaux ou de végétaux ne participant pas à notre alimentation normale telles la cochenille et l'indigotine, ou encore des substances obtenues à partir de substances naturelles mais ayant subi une transformation (caramel), ou enfin des produits de synthèse.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
DEF

Substancia empleada en la coloración de ciertos alimentos.

OBS

colorante: Término utilizado para los fines del Codex Alimentarius.

Save record 8

Record 9 2000-03-10

English

Subject field(s)
  • Dyes and Pigments (Industries)
  • Food Additives
CONT

... vegetable colors such as annatto, turmeric, and beta-carotene(now also produced synthetically) have wide usage in butter and margarine, mustard and other condiments, candies, ice cream....

French

Domaine(s)
  • Teintures et pigments (Industries)
  • Additifs alimentaires
CONT

(...) colorants (...) d'origine végétale: toutes matières colorantes se trouvent à l'état naturel dans les fruits et légumes comestibles et dans l'orcanette, le rocou (...)

Key term(s)
  • couleur végétale
  • matière colorante d'origine végétale

Spanish

Save record 9

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