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The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

WHEAT CEREAL [33 records]

Record 1 2024-09-24

English

Subject field(s)
  • Cropping Systems
  • Plant and Crop Production
CONT

Break crops generally refer to a pulse or oilseed crop grown instead of cereals. The decision not to grow wheat but to grow and choose a break crop is based on many factors including the relative profitability of the crops – yield by price, the cereal disease pressure, herbicide resistance and personal preference.

French

Domaine(s)
  • Systèmes de culture
  • Cultures (Agriculture)
CONT

Pour certaines cultures, on parle de têtes de rotation : il s'agit, le plus souvent, de cultures considérées comme améliorantes : nécessité d'une préparation profonde du sol ou d'une fumure abondante, apport éventuel d'amendements humiques, lutte soignée indispensable contre les mauvaises herbes; dans la plupart des cas la tête de rotation est le précédent à blé. La betterave et le maïs, par exemple, sont de bonnes têtes de rotation [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Sistemas de cultivo
  • Producción vegetal
DEF

Cultivo secundario cuyo objetivo es interrumpir la siembra repetida de cereales como parte de la rotación de cultivos.

Save record 1

Record 2 2023-06-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Canada Eastern Soft Red Winter(CESRW). Characteristics : soft red winter wheat; low protein. End uses : cakes, pastry, cereal, crackers, biscuits and filling.

OBS

An Eastern Canada wheat class.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Blé tendre rouge d'hiver de l'Est canadien (CESRW). Caractéristiques : blé tendre rouge d'hiver; faible teneur en protéines. Utilisations finales : gâteaux, pâtisseries, céréales, craquelins, biscuits et garnitures.

OBS

Classe de blé de l'Est canadien.

Spanish

Save record 2

Record 3 2023-06-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Canada Eastern White Winter(CEWW). Characteristics : soft white winter wheat; low protein. End uses : cakes, pastry, cereal, crackers, biscuits and filling.

OBS

An Eastern Canada wheat class.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Blé blanc d'hiver de l'Est canadien (CEWW). Caractéristiques : blé tendre blanc d'hiver; faible teneur en protéines. Utilisations finales : gâteaux, pâtisseries, céréales, craquelins, biscuits et garnitures.

OBS

Classe de blé de l'Est canadien.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 3

Record 4 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Cooking and Gastronomy (General)
DEF

A cereal food made from unripened wheat that has been roasted and crushed into small pieces, used especially in Middle Eastern cooking.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
CONT

Le freekeh est fait de blé vert qui a été grillé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Cocina y gastronomía (Generalidades)
CONT

Aunque su nombre es bastante poco conocido, el freekeh es otro de los superalimentos que como la quinoa o el mijo comienzan a instalarse en nuestra alimentación cotidiana. Se trata de un cereal originario de Oriente Medio, elaborado con trigo verde asado y posteriormente frotado, de aspecto similar a un grano de arroz y de color tostado.

Save record 4

Record 5 2021-11-25

English

Subject field(s)
  • Harvesting Techniques
  • Grain Growing
CONT

Cereal harvesting is almost complete with spring wheat yields ranging from 25 to 60 bushels per acre, barley yields of 40 to 60 bushels per acre and oat yields of 50 to 100 bushels per acre.

French

Domaine(s)
  • Techniques de récolte
  • Culture des céréales
DEF

Travail agricole qui consiste à [recueillir] les céréales [...] lorsqu'elles sont parvenues à maturité.

CONT

Après un hiver absent et un printemps précoce, la récolte de céréales commence dès la fin de juin pour l'orge d'hiver et la mi-juillet pour le blé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas de recolección
  • Cultivo de cereales
DEF

Mies: nombre que se da a los cereales en el último período de su vegetación, próximos ya a la madurez, y a los mismos una vez segados y a punto de trillar.

Save record 5

Record 6 2021-09-17

English

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

The Canadian National Millers Association is a national, not-for-profit industry association representing the Canadian cereal grain milling industry. CNMA member companies are processors of wheat and oats and producers of milled grain products.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
  • Minoterie et céréales
OBS

L'Association canadienne des minoteries de farine de blé (CNMA) est l'association industrielle sans but lucratif qui représente le secteur de la minoterie du blé et des autres céréales du Canada. Les entreprises membres de la CNMA sont des minoteries de blé et d'avoine, qui fournissent divers produits de mouture du grain.

Spanish

Save record 6

Record 7 2018-03-14

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
Universal entry(ies)
CONT

This insect, common in Great-Britain and Canada's West Coast, is an omnivorous scavenger of cereal screenings, dust, etc. Occasionally it is a major pest of bulk wheat, bagged flour and a variety of stored commodities. In the home it is much more important as a clothes moth than as a pest of stored foods.

OBS

The adults vary in size with the male having a wing-spread of about 2 centimetres, while the female may at times exceed 2.5 centimetres. The forewings are dark brown with a number of blackish-brown spots. Approximately 300 eggs are laid by each female, most of them within a few days of mating. Three times as many eggs are laid on sacking as on grain. The mature larva is about 2 centimetres in length, shiny white in colour, with a yellow head. The feeding larva spins a light, closely-woven tube of silk as it eats its way through a food mass. When temperatures are too low, many of the larvae become dormant rather than pupate, extending the larval stage. High relative humidity is a requirement for satisfactory larval growth. At summer temperatures and a relative humidity of approximately 90% the life cycle takes about 100 days.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
Entrée(s) universelle(s)
Hofmannophila pseudospretella
Latin
CONT

Cet insecte que l'on trouve couramment en Grande-Bretagne et sur la côte ouest du Canada est un coprophage omnivore qui se nourrit de criblures et de poussières de céréales, etc. À l'occasion, on le trouve, comme ravageur principal, dans le blé en vrac, la farine ensachée et une variété de produits entreposés. Dans la maison, il cause beaucoup plus de dommages aux vêtements qu'à la nourriture entreposée.

OBS

La taille de l'adulte varie. Chez le mâle, les ailes ont une envergure d'environ 2 cm tandis que, chez la femelle, l'envergure dépasse parfois 2,5 cm. Les ailes antérieures sont brun foncé et parsemées de taches brun noirâtre. La femelle pond à peu près trois cents œufs, quelques jours après l'accouplement dans la plupart des cas. Elle dépose trois fois plus d'œufs sur les sacs que sur le grain. Au terme de son développement, la larve, d'un blanc brillant et présentant une tête jaune, mesure environ 2 cm de longueur. Elle tisse un fourreau de soie, léger mais serré, à mesure qu'elle creuse son chemin dans la masse des grains pour se nourrir. Lorsque les températures sont trop basses, de nombreuses chenilles connaissent une diapause au lieu de se chrysalider, prolongeant ainsi l'évolution nymphale. La chenille a besoin de conditions d'humidité relative élevée pour se développer de façon satisfaisante. À des températures estivales et à une humidité relative d'environ 90%, le cycle évolutif exige environ cent jours.

Spanish

Save record 7

Record 8 2015-01-08

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Restaurant Menus
DEF

A popular breakfast cereal [that] can include raw or toasted cereals(oats, wheat, millet, barley, etc.), dried fruits(such as raisins, apricots and apples), nuts, bran, wheat germ, sugar and dried-milk solids.

OBS

It is usually eaten with milk, yogurt or fruit juice.

Key term(s)
  • musli

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Menus (Restauration)
DEF

Mélange de flocons d'avoine, d'autres céréales et de fruits, conservés ou frais, sur lequel on verse du lait.

CONT

Prendre du müesli au petit déjeuner.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Mezcla copos de avena, trigo germinado, copos de soja y otros cereales, frutas frescas y/o deshidratadas, nueces, leche, miel.

Save record 8

Record 9 2014-12-12

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Co-expansion is the process of uniting two unrelated grains in one product. This process involves the use of two extruders that are linked by a common die. With co-expansion you can unite virtually any two grains, creating a wide variety of options in all product categories, for example, wheat and corn snacks, or rice and oat-bran cereal.

Key term(s)
  • coexpansion

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Minoterie et céréales
DEF

Mise en œuvre du procédé de cuisson-extrusion au cours duquel deux produits d'origine et de couleur différentes sont traités chacun dans deux extrudeurs distincts, mais expansent à la sortie d'une filière unique.

CONT

En co-expansion, la synchronisation des deux extrudeurs doit être finement ajustée.

OBS

Les produits utilisés en co-expansion sont généralement des céréales.

Spanish

Save record 9

Record 10 2013-06-03

English

Subject field(s)
  • Agriculture - General
  • Construction Materials
DEF

An agricultural fiber such as wheat, straw, cereal straw, sugarcane bagasse, sunflower husk, walnut shells, coconut husks.

OBS

The term "agrifiber" describes a class of raw materials derived from plants, mostly grain crops. After harvest, the non-edible parts of the plant — the stalks or "straw" — are left over and must be disposed of.

Key term(s)
  • agri-fibre
  • agri-fiber

French

Domaine(s)
  • Agriculture - Généralités
  • Matériaux de construction
CONT

Le bois de composite et les produits en agrifibre destinés à l’intérieur du bâtiment ne doivent pas contenir de résines ajoutées d’uréa-formaldéhyde [...]

Spanish

Save record 10

Record 11 2011-09-01

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

A nutritious protein found in wheat and other grain.

CONT

Gluten. The protein-rich product derived from cereal grains. Gluten is spoken of loosely as the protein constituent obtained in separating starch from corn in the wet-milling process. For wheat the term is more specifically applied to the viscous and semi-elastic substance that gives adhesiveness and the rising quality to bread dough.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Ensemble des protéines du blé (et accessoirement de l'orge, du seigle et de l'avoine) qui procure des propriétés particulières à la pâte donnant une structure aux produits de panification.

CONT

Gluten : Fraction azotée des grains de céréales, possédant des propriétés d'extension qui lui permettent de jouer un rôle essentiel dans le gonflement de la pâte lors de la panification.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
DEF

Mezcla de proteínas derivadas generalmente del maíz o del trigo y también de otros cereales.

Save record 11

Record 12 2011-06-06

English

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
OBS

Trade Name for a breakfast cereal prepared from wheat flakes.

OBS

cereal: Food, especially breakfast food, made from the grain. Oatmeal and corn flakes are cereals.

OBS

A trademark of Weetabix Ltd.

Key term(s)
  • Weetabix

French

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
OBS

Céréale.

OBS

WeetabixMC : Marque de commerce de Weetabix Ltd.

Spanish

Save record 12

Record 13 2010-10-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Plant Biology
DEF

[The] outer layers or seed coat of cereal grains(e. g. wheat, rye, corn, oats, and other cereal crops) mechanically removed and separated from the endosperm during milling and/or other grain fractionation techniques.

OBS

bran: term and definition extracted from the Glossary of the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Biologie végétale
DEF

Membranes extérieures ou enveloppes des céréales (p. ex. blé, seigle, maïs, avoine, et autres céréales) qui sont extraites et séparées mécaniquement de l'albumen durant la mouture ou d'autres techniques de fractionnement des grains.

OBS

son : terme et définition extraits du Glossaire de la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Biología vegetal
DEF

Cáscara del grano de los cereales desmenuzada por la molienda.

Save record 13

Record 14 2010-06-21

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

To express cereal food aid in grain equivalent, wheat, rice and coarse grains are counted on a one to one basis; for grain products, appropriate conversion factors are used to determine the grain equivalent.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Afin d'exprimer l'aide alimentaire céréalière en équivalent grains, le blé, le riz et les céréales secondaires sont comptés à égalité; pour les produits céréaliers, des coefficients de conversion appropriés sont utilisés pour déterminer l'équivalent grains.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 14

Record 15 2009-03-26

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
DEF

A rust disease of plants and especially of cereal grasses(as wheat or rye) primarily affecting the leaves.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
DEF

Nom de diverses maladies des plantes, causées par des champignons de l'ordre des urédinales.

OBS

Ces parasites forment des fructifications ayant une coloration rougeâtre, brunâtre ou orangée, rappelant souvent celle de la rouille.

Spanish

Save record 15

Record 16 2009-02-09

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

A cereal grain mixed into another type of cereal grain is considered foreign material; the presence of other cereal grains affects the processing quality of the main grain; in wheat, other cereal grains are rye, barley, oats, triticale; in rye, other cereal grains are wheat, barley, oats, triticale; in barley, other cereal grains are wheat, rye, oats, triticale; in oats, other cereal grains are wheat, rye, barley, triticale; in triticale, other cereal grains are wheat, rye, barley, oats.

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Une céréale mélangée avec une autre céréale est considérée comme une matière étrangère; la présence d'autres céréales influe sur la qualité à la transformation de la céréale principale; dans le blé, les autres céréales possibles sont le seigle, l'orge, l'avoine et le triticale; dans le seigle, les autres céréales possibles sont le blé, l'orge, l'avoine et le triticale; dans l'orge, les autres céréales possibles sont le blé, le seigle, l'avoine et le triticale; dans l'avoine, les autres céréales possibles sont le blé, le seigle, l'orge et le triticale; dans le triticale, les autres céréales possibles sont le blé, le seigle, l'orge et l'avoine.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
CONT

Elaboración de productos de molinería. Esta clase incluye: molienda de cereal: producción de harina, sémola o granulados de trigo, centeno, avena, maíz u otros granos cereales [...]

Save record 16

Record 17 2008-08-06

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Cereal grains are wheat, rye, barley, oats and triticale.

OBS

Term used in grading Canadian grains at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
OBS

Comprennent le blé, le seigle, l'orge, l'avoine et le triticale.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains dans l'agréage du grain.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
CONT

Los granos cereales consumidos por el hombre proceden de las plantas que forman parte de la familia Gramineae. [...] Entre los granos cereales principales o mayores se encuentran el trigo, arroz y maíz entre los menores, la avena, centeno, cebada, sorgo y mijo.

Save record 17

Record 18 2008-07-14

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Cattle Raising
CONT

Malt Pellets are formulated to a set recipe, which includes Malt Combings, Wheat, Barley and other Cereal and Legume Grains.

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

Key term(s)
  • malt pellet

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Élevage des bovins
OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 18

Record 19 2008-01-10

English

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Animal Diseases
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

[A] mycotoxin produced by fungi of the Fusarium genus, i. e. Fusarium culmorum and Fusarium graminearum, which are abundant in various cereal crops(wheat, maize, barley, oats, and rye) and processed grains(malt, beer and bread).

CONT

This mycotoxin occurs predominantly in grains such as wheat, barley, oats, rye, and maize, and less often in rice, sorghum, and triticale. The occurrence of deoxynivalenol is associated primarily with Fusarium graminearum (Gibberella zeae) and F. culmorum, both of which are important plant pathogens which cause Fusarium head blight in wheat and Gibberella ear rot in maize.

CONT

The presence of DON in fusarium affected grain can cause livestock feeding problems. Different livestock species respond differently to DON.

OBS

deoxynivalenol: Term used at the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Maladies des animaux
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

La mycotoxine la plus fréquemment produite par les champignons du genre Fusarium est le désoxynivalénol (DON), également appelé vomitoxine.

CONT

La présence de vomitoxine dans le grain fusarié peut entraîner des problèmes dans l'alimentation du bétail. Chaque espèce réagit différemment à la toxine.

OBS

Termes et acronyme en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Spanish

Save record 19

Record 20 2005-02-15

English

Subject field(s)
  • Cytology
  • Biotechnology
DEF

Proteins that are soluble in dilute acids and bases, and insoluble in neutral solvents. They include plant storage proteins in cereal(e. g.,... from wheat).

French

Domaine(s)
  • Cytologie
  • Biotechnologie
DEF

Type de protéine végétale de réserve, insoluble dans l'eau, mais soluble dans les solutions acides et les bases diluées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Citología
  • Biotecnología
Save record 20

Record 21 2004-11-18

English

Subject field(s)
  • Agricultural Chemicals
  • Crop Protection
CONT

Syngenta Crop Protection's Dividend Extreme, an improved formulation of Dividend XL, is a broad-spectrum cereal fungicide seed treatment. Dividend Extreme controls 16 early-season seedborne, soilborne and fall foliar diseases in wheat, including general seed rots, pythium damping off, common root rot, loose smut, seedborne fusarium and septoria, powdery mildew, septoria leaf blotch, take-all and dwarf bunt.

French

Domaine(s)
  • Agents chimiques (Agriculture)
  • Protection des végétaux
CONT

Le chlorothalonil est produit depuis 1969 à des fins commerciales, soit par chloration de l'isophtalonitrile, soit en traitant le tétrachlorisophtaloylamide par l'oxychlorure de phosphore. C'est un fongicide à large spectre utilisé non seulement en agriculture, mais aussi pour traiter le gazon et les plantes ornementales. On l'utilise pour protéger les fruits à pépins et noyaux, les agrumes, les groseilles, les baies, les bananes, les tomates, les légumes verts, le café, les arachides, les pommes de terre, les oignons et les céréales. En outre, il entre dans la composition de certains produits pour la conservation du bois et de certaines peintures.

CONT

«Score» Le fongicide à large spectre des cultures légumières et des rosiers.

Spanish

Save record 21

Record 22 2003-10-28

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

It can now be appreciated that the evaluation of the breadmaking quality of a flour is extremely complicated. To avoid the long and difficult procedure of using baking tests, cereal technologists, in their attempts to predict breadmaking quality, have developed various simple and quick tests on wheat, flour and dough.... Although these so-called "prediction" tests all provide useful information, they cannot replace the baking test.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

On peut d'ores et déjà se rendre compte que l'évaluation de la valeur boulangère d'une farine est une tâche compliquée. Pour éviter le processus long et ardu des essais de panification, les techniciens céréaliers ont mis au point divers tests simples et rapides du blé, de la farine et de la pâte, afin de prévoir la valeur boulangère. [...] Bien que ces prétendus tests «de prévision» fournissent tous de précieux renseignements, ils ne sauraient remplacer l'essai de panification.

Spanish

Save record 22

Record 23 2002-11-26

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Animal Pests (Crops)
  • Grain Growing
DEF

Any of the slender, hard-bodied, wormlike larvae of click beetles that often live underground and attack the roots of crops.

CONT

Wireworms, which have a life span of up to 10 years, attack all cereal crops, particularly wheat and spring rye. They are most troublesome in light prairie soils. They may often be held in check by periodic summerfallowing and keeping fallow land clean to destroy the food supply of the long-lived larvae. For immediate and effective control, infested fields are sown with seed treated with an insecticide.

CONT

The paririe grain wireworm is the most destructive wireworm pest of grain in Western Canada. It prefers annual and perennial grasses. It also attacks potatoes, sugar beets, corn, lettuce, sunflower, canola and onions.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Animaux nuisibles aux cultures
  • Culture des céréales
CONT

Les taupins, qui peuvent vivre dix ans, attaquent toutes les céréales, en particulier le blé et le seigle de printemps; ils causent surtout des ravages dans les sols légers des Prairies. On peut souvent les tenir en échec en pratiquant régulièrement la jachère d'été et en entretenant les jachères afin de détruire les ressources alimentaires des larves, dont la durée de vie est longue. Comme moyen de lutte immédiat et efficace, on peut ensemencer les terres infestées avec de la semence traitée aux insecticides.

Key term(s)
  • ver fil de fer

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Animales dañinos para los cultivos
  • Cultivo de cereales
Save record 23

Record 24 2001-10-30

English

Subject field(s)
  • Titles of Laws and Regulations
  • Agricultural Economics
  • Foreign Trade
OBS

An agreement... consisting of two legal instruments : The Wheat Trade Conventions, concerned with international cooperation in wheat matters; and the Food Aid Convention, for apportioning cereal contributions as food aid to developing nations.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements
  • Économie agricole
  • Commerce extérieur

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Títulos de leyes y reglamentos
  • Economía agrícola
  • Comercio exterior
OBS

Acuerdo suscrito con el fin de estabilizar los mercados mundiales de este cereal, el más importante de todos los productos agrícolas que son objeto del comercio internacional, y evitar las repercusiones en los mercados de la inmensa mayoría de los productos de uso corriente. El Acuerdo cobró vida en 1949.

Save record 24

Record 25 2001-08-09

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Industrial Tools and Equipment
OBS

cooker: a utensil, device, or apparatus for cooking.

OBS

grain : the seed or fruit resembling seed of any cereal grass(as wheat, oats, rice, millet).

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Outillage industriel
OBS

Renseignement obtenu de l'Association des brasseries du Canada.

OBS

cuiseur : Appareil dans lequel les produits alimentaires subissent une cuisson partielle ou totale soit à l'air libre, soit dans la vapeur d'eau, soit dans l'eau ou dans une matière grasse.

Key term(s)
  • chaudière à grains crus

Spanish

Save record 25

Record 26 2001-07-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Wheat has been a staple food for thousands of years. Since people began to settle in permanent communities, some type of grain has been cultivated for food. Wild cereal grasses provided the first supplies of food grain. As civilization slowly progressed, people learned to select seeds of plants with better characteristics, and thus improve the production of one of their primary food sources.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Le blé est, depuis des millénaires, un aliment de base. Depuis le début de la sédentarisation, l'homme a appris à cultiver des graminées sauvages pour se nourrir de leur grain. Au gré des lents progrès de la civilisation, les gens ont appris à sélectionner les graines des plantes offrant les meilleures caractéristiques et ainsi à améliorer la production de l'une de leurs principales sources de nourriture.

Spanish

Save record 26

Record 27 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • Marketing Research
  • Agricultural Economics
  • Grain Growing
CONT

Visits to actual and potential markets are an important part of the Canadian Wheat Board's market development program. Often, market development staff accompany Wheat Board sales missions to a particular area, but some missions are organized for the sole purpose of obtaining on-the-spot knowledge in connection with a long-term market development goal. In such cases, market development teams usually represent a wide range of skills : a mission might include a cereal chemist, a market development specialist, a baking specialist or animal nutritionist, and university representatives.

CONT

Emerging Markets Program promotes the export of Washington State goods and services to developing economies. Specific regional focus is South-Southeast Asia. The program is engaged in long-term market development for targeted Washington State industries with an emphasis on sectors relating to infrastructure development, etc.

French

Domaine(s)
  • Étude du marché
  • Économie agricole
  • Culture des céréales
CONT

Les visites dans les régions où il y a ou peut avoir un marché sont une partie importante des projets de développement de la Commission canadienne du blé. Souvent, le personnel spécialisé accompagnera les missions de vente de la Commission dans une région particulière, mais certaines missions sont organisées dans le seul but de recueillir sur place les renseignements nécessaires à des projets de développement à long terme. Dans ce cas, les équipes spéciales sont constituées d'experts appartenant à des domaines très variés : une mission pourra avoir besoin des services d'un chimiste céréalier, d'un spécialiste de l'étude des marchés, d'un spécialiste en panification ou d'un zootechnicien spécialisé en hygiène alimentaire, et de représentants des universités.

Spanish

Save record 27

Record 28 2001-01-10

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Icing sugar contains 5% wheat starch.

OBS

starch : White, tasteless, odorless, carbohydrate found in many vegetables, including potatoes, and cereal crops, such as wheat, rice, and corn.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
OBS

amidon : Glucide constituant la principale substance de réserve des végétaux, formé par l'enchaînement simple (amylose) ou ramifié (amylopectine) de molécules de maltose [...] Les pommes de terre et les semences de céréales renferment une grande proportion d'amidon [...] L'industrie de l'amidon ou amidonnerie, s'est beaucoup développée à partir des céréales (du blé et surtout du maïs) [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Industria alimentaria
  • Molinería y cereales
Save record 28

Record 29 2000-12-05

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

Any of the small-seeded cereal crops, e. g. wheat, oats, barley, rye, rice

OBS

Wheat, oats, barley, and rye are important small grain crops. Flax, although not a grass and not a cereal, is sometimes included in the small grain group because of its general production characteristics.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
OBS

par exemple blé, avoine, orge, seigle, riz

OBS

Le plus souvent au pluriel : «céréales à paille, petites céréales».

Key term(s)
  • petites céréales
  • céréales à paille

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
Save record 29

Record 30 2000-09-26

English

Subject field(s)
  • Tillage Operations (Agriculture)
  • Cropping Systems
  • Grain Growing
CONT

Egypt(Arab Republic of Egypt) has the highest average yield ranging up to 3. 5 tonnes per hectare. Wheat, managed as a winter crop, is the main cereal crop of this country. The government is encouraging wheat production by providing new varieties and chemical fertilizer. Most of the wheat grown is the common type, although a small amount of durum wheat is grown. White grain wheat predominates. In a two-year rotation, wheat usually follows cotton or, less frequently fallow.

French

Domaine(s)
  • Travaux du sol (Agriculture)
  • Systèmes de culture
  • Culture des céréales
CONT

L'Egypte (République arabe d'Egypte) a le plus haut rendement moyen en Afrique, qui atteint jusqu'à 3,5 tonnes par hectare. Le blé, planté en hiver, est la principale culture céréalière du pays. Le gouvernement encourage la production de blé en fournissant aux agriculteurs des variétés nouvelles et des engrais chimiques. Le blé cultivé est surtout du type ordinaire à grain blanc, bien que l'on rencontre également un peu de blé dur. Dans une rotation [sur] deux ans, le blé vient d'ordinaire après le coton ou, moins fréquemment, après une jachère.

Key term(s)
  • rotation sur deux ans

Spanish

Save record 30

Record 31 1999-01-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Trade Name(Weetabix Ltd) for a breakfast cereal prepared from wheat flakes.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 31

Record 32 1999-01-29

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Grapenuts is a trade name for a breakfast cereal made from wheat.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 32

Record 33 1994-03-17

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

A breakfast cereal prepared from wheat grains.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Céréale froide présentée sous forme de coussinets.

OBS

C'est un blé réduit en poudre et extrudé sous forme de filament pressé.

Spanish

Save record 33

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