TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ACETIC FERMENTATION [10 records]

Record 1 2021-02-26

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
CONT

SCOBY is the commonly-used acronym for "symbiotic culture of bacteria and yeast, "[that] is formed after the completion of a unique fermentation process of lactic acid bacteria(LAB), acetic acid bacteria(AAB), and yeast [and is used to] to form several sour foods and beverages such as kombucha and kimchi.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
CONT

Originaire de Mongolie, le kombucha est traditionnellement préparé en Russie et en Chine depuis millénaires. Sa fabrication se transmet de génération en génération, en même temps que l'ingrédient clé, indispensable à la réalisation du kombucha : le SCOBY (culture symbiotique de levures et de bactéries [...]

Spanish

Save record 1

Record 2 2013-10-09

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
  • Biomass Energy
  • Food Industries
DEF

An enzymatic transformation of organic substrates, especially carbohydrates, generally accompanied by the evolution of gas ...

CONT

Per unit of substrate, fermentation yields far less energy than respiration. For example, a yeast cell obtains 2 molecules of ATP per molecule of glucose when it ferments it to ethanol, while complete respiration would yield 38 molecules of ATP.

OBS

Pasteur's definition of fermentation as "life without air" is not strictly observed because, in addition to anaerobic processes, some aerobic ones, such as acetic acid fermentation, are called fermentation.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
  • Énergie de la biomasse
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Transformation que subissent certaines substances organiques, notamment les sucres, sous l'influence d'enzymes produites par divers micro-organismes.

OBS

fermentation : terme normalisé par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
  • Energía de la biomasa
  • Industria alimentaria
DEF

Proceso anaerobio mediante el cual algunos organismos descomponen substancias orgánicas con liberación de energía.

Save record 2

Record 3 2004-11-18

English

Subject field(s)
  • Distilling Industries (Food Ind.)
  • Winemaking
CONT

Carriage of fermentation vinegar(vinegar prepared by fermentation) and food quality acetic acid(vinegar essence) with not more than 20% acetic acid.

CONT

The Chairman of the Committee, Mr. P. Rossier... pointed out that many difficulties had been encountered in defining the scope of the standard. It was now limited to fermentation vinegar and did not include diluted edible acetic acid. He also informed the Commission that full consideration had been given to comments received from countries which were not members of the Region of Europe.

French

Domaine(s)
  • Distillerie (Alimentation)
  • Industrie vinicole
DEF

Vinaigre obtenu par la fermentation acétique de liquides alcooliques.

CONT

Sont réputés vinaigres de fermentation : a. le vinaigre de vin : vinaigre de fermentation obtenu exclusivement à partir de vin; b. le vinaigre de cidre : vinaigre de fermentation obtenu exclusivement à partir de cidre ou de concentré fermenté de jus de fruits; c. le vinaigre d'alcool ou vinaigre d'alcool pur : vinaigre de fermentation obtenu à partir d'alcool provenant de matières végétales; d. le vinaigre de petit-lait : vinaigre de fermentation obtenu à partir de petit-lait; e. le vinaigre de sérum de lait : vinaigre de fermentation obtenu à partir de sérum de lait ou d'ultra-filtrat (perméat); f. autres sortes de vinaigre de fermentation (p. ex. vinaigre de malt, de bière ou de miel) : vinaigre de fermentation obtenu par la fermentation alcoolique et acétique de denrées alimentaires contenant des hydrates de carbone.

Spanish

Save record 3

Record 4 2003-09-17

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Winemaking
  • Biomass Energy
DEF

A clear, colorless, poisonous, liquid mixture of alcohols obtained as a by-product of grain fermentation; generally amyl, isoamyl, propyl, isopropyl, butyl, and isobutyl alcohols and acetic and lactic acids.

CONT

Before the 1920s, the only economical source of amyl alcohol was fusel oil, formed as a minor product in fermentation of carbohydrates to make ethyl alcohol.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Industrie vinicole
  • Énergie de la biomasse
DEF

[Huile] obtenue par fermentation de produits végétaux.

CONT

Les dérivés amyliques [...] les plus intéressants sont les alcools amyliques [...] dont la plupart s'obtiennent à partir des pentanes et de l'huile de fusel, sous-produit de fermentation de l'alcool éthylique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Industria vinícola
  • Energía de la biomasa
DEF

Mezcla aceitosa, volátil, compuesto fundamentalmente por distintos alcoholes amílicos no primarios. Inflamable. Tóxico. Moderado riesgo de incendio. Etiqueta de veneno.

Save record 4

Record 5 2003-05-09

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Winemaking
  • Fermentation Techniques (Farming)
  • Biotechnology
DEF

Formation of acetic acid from ethyl alcohol by acetic acid bacteria.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Industrie vinicole
  • Fermentation (Techniques agricoles)
  • Biotechnologie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Industria vinícola
  • Fermentación (Técnicas agrícolas)
  • Biotecnología
Save record 5

Record 6 2003-05-09

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Biomass Energy
  • Biotechnology
DEF

Fermentation processes that require the presence of air.

OBS

During fermentation organic matter is decomposed in the absence of air(oxygen) ;hence, there is always an accumulation of reduction products, or incomplete oxidation products.... There are also many microbiological processes that go on in the presence of air while yielding incomplete oxidation products. Good examples are the formation of acetic acid(vinegar) from alcohol by vinegar bacteria, and of citric acid from sugar by certain molds....

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Énergie de la biomasse
  • Biotechnologie
CONT

fermentation : Transformation de la matière organique sous l'influence d'organismes microscopiques qui sécrètent des enzymes. [...] Elle peut se produire en l'absence d'oxygène libre (fermentation anaérobie, telle la transformation du sucre en alcool et en gaz carbonique sous l'influence des levures) ou à l'air libre (fermentation aérobie, telle la transformation de l'alcool en acide acétique, ou vinaigre).

CONT

La fermentation de la matière végétale. On distingue deux types de fermentation : 1. La première a lieu à l'air libre : elle est appelée dégradation aérobie. L'activité de certaines bactéries provoque la décomposition de la matière végétale. Cette décomposition dégage du gaz carbonique et de l'ammoniaque. Elle donne un sous-produit solide, le compost, qui est un excellent engrais naturel. [...] 2. La fermentation méthanique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Energía de la biomasa
  • Biotecnología
Save record 6

Record 7 2003-01-31

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

A type of fermentation carried out by members of the family Enterobacteriaceae in which ethanol and a complex mixture of organic acids are produced.

OBS

formic acid fermentation: In our view, this term is not a synonym of "mixed acid fermentation" but a specific. See the following context.

CONT

Methyl Red Voges Proskauer Test(MR-VP)-differentiates members of family Enterobacteriaciae based on ability to produce acid end products from fermentation of glucose. Enterobacteriaciae divided into two groups based on type of formic acid fermentation performed. 1.) Mixed acid type formic acid fermentation-results in production of ethanol and lactic, acetic, succinic, and formic acids as fermentation end products. If mixed acid fermentor, then when Methyl Red added to inoculated broth, medium turns red. If butanediol fermentor, then the color of the medium will change to yellow. Butanediol fermentor yields orange/yellow color after addition methyl red. 2.) Butanediol fermentors produce acidic fermentation products.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

La fermentation acide mixte [...], réalisée par des entérobactéries, est caractérisée par la production d'éthanol et de plusieurs acides organiques : acide lactique, acide acétique, acide succinique, acide formique. Certaines bactéries (Escherichia coli) possèdent l'hydrogène lyase formique et décomposent immédiatement l'acide formique en hydrogène et gaz carbonique.

Spanish

Save record 7

Record 8 2002-03-21

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
DEF

A reaction sequence that produces methane during the anaerobic decomposition of organic waste. In the first phase, acid-forming bacteria produce acetic acid; in the second, methane bacteria use this acid and carbon dioxide to produce methane. Fermentation resulting in conversion of organic matter into methane gas.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Décomposition de matières organiques provoquée par des bactéries anaérobies ayant pour résultat la production de méthane et de gaz carbonique.

OBS

Sous l'influence de l'anglais est apparu le doublet «méthanogène». Adjectif inutile puisque «méthanique» signifie déjà «qui produit du méthane».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Microbiología y parasitología
Save record 8

Record 9 2000-11-08

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biotechnology
DEF

Oxidative fermentation in which dilute solutions of ethanol are oxidized by Acetobacter, with oxygen or air, to produce acetic acid and water.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biotechnologie
DEF

Oxydation de l'alcool éthylique en acide acétique par les bactéries acétiques (Acetomonas, Acetobacter), aérobies strictes. Cette fermentation [...] est aérobie.

CONT

L'une des bioconversions les plus anciennes est celle de l'alcool éthylique en acide acétique dans la fabrication du vinaigre.

OBS

Le vinaigre fabriqué traditionnellement par une culture de surface (procédé d'Orléans) ou par ruissellement sur des copeaux de bois sur lesquels sont adsorbées les bactéries (procédé Schutzenbach) est actuellement fabriqué par culture agitée fortement aérée.

Spanish

Save record 9

Record 10 2000-03-08

English

Subject field(s)
  • Viticulture
  • Winemaking
OBS

Acetic fermentation may be impeded by an excessive growth of mother of vinegar, a slimy mass of bacteria, or of the parasitic vinegar eel, a minute, threadlike worm.

French

Domaine(s)
  • Viticulture
  • Industrie vinicole

Spanish

Save record 10

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