TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ALMOND [73 records]

Record 1 2025-02-04

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Combretaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Combretaceae.

Spanish

Save record 1

Record 2 2022-08-12

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The edible tuber of the sedge Cyperus esculentus ...

CONT

Tiger nuts ... are not actually nuts, but rather edible tubers. They’re the size of a chickpea but wrinkly with a chewy texture and sweet nutty flavor similar to coconut.

Key term(s)
  • tiger-nut
  • rush-nut

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Tubercule, pouvant être consommé, qui provient de la plante herbacée Cyperus esculentus.

OBS

chufa : Cette désignation, d'origine espagnole, est parfois employée au féminin, parfois au masculin.

Spanish

Save record 2

Record 3 2021-06-09

English

Subject field(s)
  • Dog and Cat Breeding
CONT

Canaan dogs are lean, bushy-tailed dogs standing 19 to 24 inches at the shoulder. The coat is straight and harsh, and comes in various colors and patterns. Erect, expressive ears and dark almond eyes convey an inquisitive expression.

French

Domaine(s)
  • Élevage des chiens et chats

Spanish

Save record 3

Record 4 2020-03-25

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Rosaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Rosaceae.

OBS

Prunus fasciculata : Il n'existe pas de nom commun pour désigner cette espèce.

Spanish

Save record 4

Record 5 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Food Industries
CONT

Open dough and brush beaten egg over half the surface of dough then place almond paste on top of the egg-washed half. Continue to egg-wash the other half of the dough and fold over to cover the almond paste. Using the cookie cutter roller, cut the dough lining up the folded edge to the inside edge of the roller. Brush the top of each cookie with egg yolk wash, place the halved almonds on each cookie and brush with the rest of the egg yolk wash.

Key term(s)
  • coat with egg

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Industrie de l'alimentation
DEF

En cuisine, avant cuisson au four, badigeonner une pâte à l'œuf battu avec un soupçon d'eau ou de lait.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Industria alimentaria
Save record 5

Record 6 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
  • Pastries
CONT

Marzipan is generally regarded as an almond paste, and with it and other nut pastes binders are not usually added.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
  • Pâtisserie
DEF

Pâtisserie faite avec amandes, sucre et blancs d'œufs, coloriée et parfumée et façonnée en forme de petits fours [...]

CONT

On classe aussi dans la catégorie des bonbons [...] les pâtes de fruits, un certain nombre de massepain [...]

Spanish

Save record 6

Record 7 2016-02-26

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Parks and Botanical Gardens
OBS

A shrub of the family Rosaceae.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Parcs et jardins botaniques
OBS

Arbuste de la famille des Rosacées.

Spanish

Save record 7

Record 8 2016-02-26

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Parks and Botanical Gardens
OBS

A shrub of the family Rosaceae.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Parcs et jardins botaniques
OBS

Arbuste de la famille des Rosacées.

Spanish

Save record 8

Record 9 2016-02-26

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Parks and Botanical Gardens
OBS

A shrub of the family Rosaceae.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Parcs et jardins botaniques
OBS

Arbuste de la famille des Rosacées.

Spanish

Save record 9

Record 10 2016-02-26

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Parks and Botanical Gardens
Universal entry(ies)
OBS

A shrub of the family rosaceae.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Parcs et jardins botaniques
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbuste de la famille des Rosacées.

Spanish

Save record 10

Record 11 2016-02-26

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Parks and Botanical Gardens
OBS

A shrub of the family Rosaceae.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Parcs et jardins botaniques
OBS

Arbuste de la famille des Rosacées.

Spanish

Save record 11

Record 12 2016-02-22

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Save record 12

Record 13 2016-02-16

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A shrub of the family Rosaceae.

OBS

flowering almond : common name also used to refer to the species Prunus triloba.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbuste de la famille des Rosaceae.

Spanish

Save record 13

Record 14 2016-02-08

English

Subject field(s)
  • Fungi and Myxomycetes
Universal entry(ies)
DEF

A mushroom of the family Hygrophoraceae.

French

Domaine(s)
  • Champignons et myxomycètes
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Champignon de la famille des Hygrophoraceae.

Spanish

Save record 14

Record 15 2016-01-21

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Save record 15

Record 16 2014-12-23

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Restaurant Menus
DEF

A little rectangular almond cake.

CONT

The finest have a firm, crusty exterior and a moist, almondy interior, tasting almost as if they were filled with almond paste. Next to the madeleine, the financier is probably the most popular little French cake, common street food for morning or afternoon snacking.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Menus (Restauration)
DEF

Petit gâteau rectangulaire, moelleux et fondant [qui] peut s'agrémenter de zestes d'agrumes, de fruits rouges ou encore de chocolat, de vanille et de pistaches.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Repostería
  • Menú (Restaurantes)
OBS

Bizcocho de origen francés, suave, delicado, que contiene almendra molida y que puede tener diferentes rellenos. Debe su nombre a la pastelería "Lasne", situada al lado de la bolsa de valores parisina.

Save record 16

Record 17 2014-12-10

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Oilseed Crops
CONT

Almond butter is made by crushing and smoothing almonds into a paste. Almonds are a highly nutritious food. By eating almonds or almond butter, you get vitamin E, potassium, magnesium, iron, calcium and phosphorus. Almonds are a good fiber source and also contain protein.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Culture des plantes oléagineuses
CONT

Les utilisations du beurre d'amandes sont aussi variées que celles du beurre d'arachides. Il peut être utilisé comme tartinade, mélangé aux sauces et aux sauces à salades, consommé tel quel ou incorporé aux recettes de biscuits et de desserts.

Spanish

Save record 17

Record 18 2014-01-21

English

Subject field(s)
  • Fungi and Myxomycetes
Universal entry(ies)
OBS

A fungus of the family Hygrophoraceae.

French

Domaine(s)
  • Champignons et myxomycètes
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Champignon de la famille des Hygrophoraceae.

Spanish

Save record 18

Record 19 2014-01-08

English

Subject field(s)
  • Fungi and Myxomycetes
Universal entry(ies)
OBS

A fungus of the family Agaricaceae.

French

Domaine(s)
  • Champignons et myxomycètes
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Champignon de la famille des Agaricaceae.

Spanish

Save record 19

Record 20 2013-10-21

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A tree of the family Rosaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbre de la famille des Rosaceae.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
OBS

Árbol de la familia rosáceas... Originario del O. de Asia y del N. de África, cultivado desde la antigüedad y no conociéndose con exactitud su área de dispersión silvestre... Su fruto es la almendra.

Save record 20

Record 21 2013-10-21

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Horticulture
Universal entry(ies)
OBS

A shrub of the family Rosaceae.

OBS

flowering almond : common name used to refer to the species Prunus glandulosa.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Horticulture
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbuste de la famille des Rosaceae.

Spanish

Save record 21

Record 22 2013-09-19

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Restaurant Menus

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Menus (Restauration)
CONT

La sauce aux amandes donne un goût rafraîchissant aux nouilles asiatiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Menú (Restaurantes)
Save record 22

Record 23 2012-11-08

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
DEF

A pine of Southern Europe that has a wide spreading flat-topped head and is much cultivated in warm countries for the sweet almond like seeds.

OBS

A tree of the family Pinaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbre de la famille des Pinaceae.

OBS

pin pignon : nom commun utilisé aussi pour désigner l'espèce Pinus edulis.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
Save record 23

Record 24 2012-10-15

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
DEF

To spread out pastry or any other mixture(puff pastry, short pastry, sweet pastry, almond paste, etc.) with the aid of a rolling-pin in one uniform strip of varying thinness.

OBS

In the case of a biscuit or sponge, we say that it is divided in slices of the same thickness, or abaisses.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
DEF

Étaler à l'aide d'un rouleau une pâte ou une composition quelconque (pâte feuilletée, brisée, sucrée, aux amandes, etc.), en une couche uniforme plus ou moins mince.

OBS

S'il s'agit d'un biscuit ou d'une génoise, on ne dira pas qu'on l'abaisse, mais qu'on la partage en une ou plusieurs tranches de même épaisseur ou abaisses.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
Save record 24

Record 25 2012-07-03

English

Subject field(s)
  • Lichens
Universal entry(ies)
OBS

A lichen of the family Porpidiaceae.

French

Domaine(s)
  • Lichens
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Lichen de la famille des Porpidiaceae.

Spanish

Save record 25

Record 26 2012-07-03

English

Subject field(s)
  • Lichens
Universal entry(ies)
OBS

A lichen of the family Porpidiaceae.

French

Domaine(s)
  • Lichens
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Lichen de la famille des Porpidiaceae.

Spanish

Save record 26

Record 27 2012-07-03

English

Subject field(s)
  • Lichens
Universal entry(ies)
OBS

A lichen of the family Porpidiaceae.

French

Domaine(s)
  • Lichens
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Lichen de la famille des Porpidiaceae.

Spanish

Save record 27

Record 28 2012-03-07

English

Subject field(s)
  • Petrography
  • Gold and Silver Mining
DEF

A general term for a compact, siliceous conglomerate of vein-quartz pebbles of about the size of a pigeon’s egg, embedded in a quartzitic matrix.

OBS

The term was originally applied in the Witwatersrand area of South Africa to the mildly metamorphosed gold-bearing conglomerates containing muffin-shaped quartz pebbles and resembling an almond cake made by the Boers.

OBS

Originally applied by the Dutch settlers to the gold-bearing conglomerates of the Witwatersrand. It is now used more widely for similar conglomerates and conglomeratic quartzites.

French

Domaine(s)
  • Pétrographie
  • Mines d'or et d'argent
DEF

Désignation populaire des conglomérats du Rand (Witwatersrand).

CONT

Les conglomérats sont des cailloux de quelques centimètres de quartz vitreux et de quartzite, dans un ciment gréseux silicifié. Ils sont connus sous le nom populaire de «banket» [...] Le ciment est pyriteux, et l'or, qui se trouve seulement dans le ciment, forme des particules anguleuses, très rarement d'aspect roulé.

CONT

Les conglomérats du Rand, désignés sous le nom populaire de «bankets», sont constitués par des galets de quartz vitreux, parfois de quartz enfumé et de quartzite dont les dimensions sont en général de l'ordre de quelques centimètres, dans un ciment gréseux. Ce ciment renferme des grains de quartz recristallisés, de la séricite, du graphite et d'autres matériaux carbonés et en quantité moindre de la chlorite, du chloritoïde, du rutile, de la tourmaline, du zircon et de la calcite.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Petrografía
  • Minas de oro y de plata
Save record 28

Record 29 2012-03-05

English

Subject field(s)
  • Mineralogy
  • Gemmology
  • Jewellery
Universal entry(ies)
Fe3Al2(SiO4)3
formula, see observation
FeAl2Si3O12
formula, see observation
(SiO4)3Fe3Al2
formula, see observation
1302-62-1
CAS number
DEF

A deep violet-red garnet ... found in metamorphic rocks and used as a gemstone.

CONT

Almandine ... usually shows faces of the dedecahedron or the trapezohedron ...

OBS

Almandine, or almandite ... is frequently cut with a convex face, or en cabochon, and is then known as carbuncle.

OBS

Carbuncle refers to any deep red garnet, usually pyrope (but also almandine) cut into a cabochon. This is an ancient term and is rarely used anymore.

OBS

Almandite, sometimes called almandine, is the modern gem known as carbuncle (though originally almost any red gemstone was known by this name). The term "carbuncle" is derived from the Latin meaning "little spark."

OBS

almandine, almandite: Etymology: Possibly from the ancient locality Alabanda in Asia minor.

OBS

almandine-rich garnet: term used at Natural Resources Canada - Earth Sciences Sector.

OBS

Chemical formula: Fe3Al2(SiO4)3 or FeAl2Si3O12 or (SiO4)3Fe3Al2

French

Domaine(s)
  • Minéralogie
  • Gemmologie
  • Joaillerie et bijouterie
Entrée(s) universelle(s)
Fe3Al2(SiO4)3
formula, see observation
FeAl2Si3O12
formula, see observation
(SiO4)3Fe3Al2
formula, see observation
1302-62-1
CAS number
DEF

Grenat alumino-ferreux [...], rouge, cubique, souvent cristallisé en rhombododécaèdre, et fréquent dans les micaschistes et dans certaines aplites.

CONT

L'almandin forme avec le pyrope une série continue par remplacement du fer par le magnésium. Comme tous les autres grenats, il cristallise en dodécaèdres réguliers ou en icositétraèdres [...] L'almandin est recherché pour être taillé comme gemme et il est fort probablement l'«escarboucle du Moyen Âge.»

OBS

almandin [...] (ou almandine) : [de Alabanda, en Asie Mineure]

OBS

[...] l'almandin [...], qui en pierre précieuse est l'escarboucle; [...]

OBS

escarboucle : terme donné au Moyen Âge aux pierres rouges principalement au grenat almandin rouge.

OBS

grenat almandin : terme en usage à Ressources naturelles Canada - Secteur des sciences de la Terre.

OBS

Formule chimique : (SiO4)3Fe3Al2 ou FeAl2Si3O12 ou (SiO4)3Fe3Al2

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Mineralogía
  • Estudio de las gemas
  • Artículos de joyería
Entrada(s) universal(es)
Fe3Al2(SiO4)3
formula, see observation
FeAl2Si3O12
formula, see observation
(SiO4)3Fe3Al2
formula, see observation
1302-62-1
CAS number
DEF

Granate de naturaleza aluminicoférrica [...]; cristaliza en el sistema cúbico, formando dodecaedros romboidales.

OBS

Fórmula química: Fe3Al2(SiO4)3 o FeAl2Si3O12 o (SiO4)3Fe3Al2

Save record 29

Record 30 2011-12-29

English

Subject field(s)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

Dehydrated, ground hull of an almond kernel.

CONT

Almond hulls can be used as a partial roughage replacement when roughage supplies are short and forage prices are high. When mixed with other ingredients in commercial concentrate mixes, almond hulls usually are restricted to 20% or less in order to maintain high nutrient levels and palatability of the concentrate mix. In complete feedlot rations, almond hulls are limited to about 30% or less.

French

Domaine(s)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Coque déshydratée et broyée du noyau (amande) du fruit de l'amandier.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
  • Alimentación animal (Agricultura)
Save record 30

Record 31 2011-11-17

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Beverages
DEF

A sweet syrup made from almonds, sugar and rosewater or orange flower water; its strong almond flavor is used as a flavoring for cocktails and baked goods.

OBS

This sweet almond-flavored syrup is used in many mixed drinks.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Sirop à base de sucre et de lait d'amande, parfumé à la fleur d'oranger, que l'on sert comme rafraîchissement, allongé d'eau [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria azucarera
  • Bebidas
DEF

Bebida hecha con chufas u otros frutos, machacados, exprimidos y mezclados con agua y azúcar.

OBS

En España se elabora a partir de chufas, en México se elabora con arroz o bien con semillas de melón. En Puerto Rico es elaborada a base de ajonjolí. En otros países de Latinoamérica se elabora a partir de almendras, semillas de jícaro, u otros frutos.

Save record 31

Record 32 2011-08-22

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
  • Crop Protection
  • Plastics Manufacturing
Universal entry(ies)
DEF

A chemical compound having the formula CHN or HCN or HNC which appears under the form of a flammable, toxic water-white liquid at temperatures below 26. 5°C, with a faint odour of bitter almonds, which occurs naturally in some plants(almond, oleander), usually combined as glycosides(as amygdalin) and also in coke-oven gas, which can be synthesized from ammonia and carbon monoxide, and which is used in the manufacture of acrylonitrile, acrylates, adiponitrile, cyanide salts, dyes, chelates, rodenticides and pesticides.

CONT

The metabolism of sugars and starch, in plant development and growth via the phytohormones-glucoconjugated forms, the regulation of the structure/organization of membranes, in defensive metabolism against herbivorous pathogens, via the release of a respiratory poison from the hydrolysis of ß-glucosides of cyanogenic acids, hydroxamic acids, steroïds, isoflavonoïds, saponins, homoterpenes and indo-alkaloids, in secondary metabolism of flavonoïds, lignins and stilbenes, and in circadian rate/rhythm of leaves movements ...

OBS

cyanogenic: [Said of] compounds able to produce cyanide; examples are the cyanogenic glycosides such as amygdalin in peach and apricot stones.

OBS

Also known under the following commercial designations: Aero Liquid HCN; Cyclon; Cyclone B; Evercyn; NA 1051; RCRA waste number P063; Azclondiscoids.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
  • Protection des végétaux
  • Plasturgie
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Liquide incolore, très volatil et possédant une odeur caractéristique dite prussique d'amandes amères.

CONT

Les rôles physiologiques des ß-glucosidases sont nombreux et sont liés à la nature et à la fonction des aglycones qu'elles libèrent. En effet, certains aglycones devenus actifs après hydrolyse de leurs glucosides conjugués jouent un rôle important dans divers mécanismes métaboliques : [...] (4) dans le métabolisme de défense contre les pathogènes et herbivores, via la libération d'un poison respiratoire à partir de l'hydrolyse des ß-glucosides des acides cyanogéniques, des acides hydroxamiques, stéroïdiens, d'isoflavonoïdes, de saponines, d'homoterpènes et d'indo-alcaloïdes.

OBS

Il s'agit du plus violent des poisons connus. On l'emploie entre autres en thérapeutique, en parasitologie et dans l'industrie des plastiques et du caoutchouc.

OBS

cyanogène; cyanogénique : [Se dit d'un] composé capable de produire du cyanure; par exemple, les glycosides cyanogènes, telle que l'amygdaline des noyaux de pêche et d'abricot.

OBS

acide cyanogène; acide cyanogénique : Ces noms relèvent d'une vieille forme de nomenclature de langue anglaise et sont à éviter.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
  • Protección de las plantas
  • Fabricación de plásticos
Entrada(s) universal(es)
Save record 32

Record 33 2011-05-30

English

Subject field(s)
  • Petrography
  • Vulcanology and Seismology
  • Mineralogy
DEF

A volcanic rock containing numerous gas cavities which once filled with secondary minerals are called amygdules or amygdales.

French

Domaine(s)
  • Pétrographie
  • Volcanologie et sismologie
  • Minéralogie
DEF

Roche volcanique dont les vacuoles, en forme d'amandes, ont été ultérieurement remplies par les eaux, ou selon un autre processus, par des minéraux secondaires : calcite, zéolites, etc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Petrografía
  • Vulcanología y sismología
  • Mineralogía
OBS

amigdaloide: Dícese de la roca volcánica que presenta vacuolas llenas de agua o de minerales secundarios.

Save record 33

Record 34 2011-01-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
C7H6O
formula, see observation
C6H5CHO
formula, see observation
100-52-7
CAS number
OBS

Colorless or yellowish, strongly refractive, volatile oil with odor resembling oil of bitter almond, and burning aromatic taste; oxidizes readily; miscible with alcohol, ether, fixed and volatile oils; slightly soluble in water... Oxidizes in air to benzoic acid... Use : Chemical intermediate for dyes, flavoring materials, perfumes, and aromatic alcohols, solvent for oils, resins, some cellulose ethers,... flavoring compounds...

OBS

benzaldehyde: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record; term adopted by Environment Canada, used in the list of pollutants measured in the National Air Pollution Surveillance Network (NAPS).

OBS

Also known under the following commercial designations: NA 1989; NCI-C56133.

OBS

Chemical formula: C7H6O or C6H5CHO

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
C7H6O
formula, see observation
C6H5CHO
formula, see observation
100-52-7
CAS number
DEF

[Produit chimique se présentant sous la forme d'un] liquide incolore [miscible avec l'alcool et l'éther, peu soluble dans l'eau], un peu piquant au goût et rappelant, par l'odeur, l'essence d'amandes amères, [qui] s'emploie dans la préparation de matières colorantes, d'aromatisants et de certains acides.

OBS

benzaldéhyde : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche; terme retenu par Environnement Canada, utilisé dans la liste des polluants mesurés par le Réseau national de surveillance de la pollution atmosphérique (RNSPA).

OBS

Formule chimique : C7H6O ou C6H5CHO

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
C7H6O
formula, see observation
C6H5CHO
formula, see observation
100-52-7
CAS number
OBS

Líquido incoloro, de olor a almendras amargas. Combustible.

OBS

Fórmula química: C7H6O o C6H5CHO

Save record 34

Record 35 2011-01-20

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Cosmetology
Universal entry(ies)
C16H33NO3
formula, see observation
120-40-1
CAS number
CONT

Lauric acid diethenolamine condensate(Lauramide DEA) is an ingredient in our Aloe & Almond shampoo which works in combination with the other ingredients to produce a cleansing and foaming action that is consistent with our customers’ high expectations. Lauramide DEA is made from combining derivatives of coconut oil and natural gas and is generally considered to be safe for use in cosmetic products when used as directed.

OBS

lauramide DEA: commercial name.

OBS

DEA: Abbreviation for diethanolamine.

OBS

The capital letters "N" must be italicized.

OBS

Also known under a very large number of commercial designations, such as: Hetamide ML; LDA; LDE; Monamid 150-LW; NCI-C55323; Ninol 4821; Ninol AA62; Ninol AA-62 Extral; Clindrol 101CG; Clindrol 203CG; Clindrol 210CGN; Clindrol 200L; Clindrol Superamide 100L; Comperlan LD; Condensate PL; Crillon 1.D.E.; Emid 6511; Emid 6541; Ethylan MD; Ninol P-621; Onyxol 345; Rewomid DL 203/S; Richamide 6310; Rolamid CD; Standamidd LD; Steinamid DL 203 S; Super Amide L-9A; Super Amide L-9C; Synotol L-60; Unamide J-56; Varamid ML 1.

OBS

Chemical formula: C16H33NO3

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Cosmétologie
Entrée(s) universelle(s)
C16H33NO3
formula, see observation
120-40-1
CAS number
CONT

Les produits pour les soins corporels. [...] «Aloe Vera Gel» [nom de marque] stabilisé (42 %), eau distillée, sulfate de lauryle d'ammonium, sulfate de laureth d'ammonium, bétaïne de cocamidopropyle, cocamide DEA, lauramide DEA, extraits de : lierre, spiréa, clématite, utriculaire et queue de cheval; glycol de propylène, glycérine, chlorure de sodium, acide ascorbique, hydantoïne DMDM, arôme.

CONT

Bien qu'ils soient rincés, les shampooings peuvent provoquer des sensibilisations par contacts pluriquotidiens avec les mains. [...] Les autres surfactants sont plus irritants qu'allergisants : cocamide DEA, lauramide DEA, lauryl sulfate de sodium, éther sulfate de lauryle, disodium ricinoléamido-MEA-sulfosuccinate.

CONT

[...] certains produits contiennent encore des substances que l'on sait toxiques, personne ne les ayant interdites d'utilisation dans les produits d'hygiène corporelle. À titre d'exemple, la recherche a permis de déterminer que certaines substances chimiques contenant les lettres DEA (cocamide DEA, lauramide DEA, etc.) ou le mot diéthanolamine sont cancérogènes.

OBS

lauramide DEA : nom commercial.

OBS

Les lettres majuscules «N» s'écrivent en italique.

OBS

Formule chimique : C16H33NO3

Spanish

Save record 35

Record 36 2010-11-01

English

Subject field(s)
  • Pastries
DEF

... a small, moist cake made with almond meal and flour.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
DEF

Petit gâteau frais très sucré et fondant, généralement à la pâte d’amandes.

Spanish

Save record 36

Record 37 2010-05-07

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Oilseed Crops
CONT

The Canadian Food Inspection Agency is warning consumers with an allergy to nuts and seeds not to eat the following products... cashew butter, almond butter, tahini, organic tahini, hazelnut butter...

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Culture des plantes oléagineuses
CONT

L'Agence canadienne d'inspection des aliments avertit les consommateurs allergiques aux noix et aux graines de ne pas consommer les produits suivants [...] Beurre de noix d'acajou, beurre d'amande, tahini, tahini biologique, beurre de noisettes [...]

CONT

Pour obtenir une mousse riche et onctueuse, on doit se procurer du beurre de noisettes (aussi appelé beurre d'avelines), idéalement en version crémeuse.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Cultivo de oleaginosas
Save record 37

Record 38 2008-10-10

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

Peanut which have been deflavored, reflavored, pressed and sold as almond, walnut or other nuts.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Nom donné à l'arachide une fois décolorée et désaromatisée puis placée dans des moules afin de ressembler à d'autres sortes de noix dont entre autres des amandes, des pacanes, etc. dans le but d'être vendues moins chères.

Spanish

Save record 38

Record 39 2007-08-16

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

A large tropical African tree of the family Combretaceae.

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Combretaceae.

OBS

Grand arbre de la forêt tropicale africaine. Bois jaune paille brillant, tendre et léger [...]apprécié en menuiserie.

Spanish

Save record 39

Record 40 2007-08-16

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

A tree of the family Combretaceae.

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbre des régions tropicales, de la famille des Combretaceae.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 40

Record 41 2007-02-14

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 41

Record 42 2007-02-10

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Food Industries
DEF

[A] dried almond from which the skin has been removed.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Amande sèche dont la peau a été enlevée.

Spanish

Save record 42

Record 43 2007-01-04

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A creamy mixture of blanched almonds, sugar, and water, blended to a smooth paste and sieved.

CONT

Unlike animal milk, almond milk contains no cholesterol or lactose and can be used as a substitute for animal milk in many recipes.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Émulsion d'amandes (douces ou amères).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Save record 43

Record 44 2007-01-04

English

Subject field(s)
  • Place Names (Canada)
OBS

Coordinates: 49°19’ 118°36’ (British Columbia).

French

Domaine(s)
  • Toponymes (Canada)
OBS

Coordonnées : 49°19' 118°36' (Colombie-Britannique).

OBS

Dans un texte suivi, l'utilisation de la minuscule au générique est de rigueur; dans une liste, sur une carte géographique ou sur un panneau de signalisation, le générique porte la majuscule.

Spanish

Save record 44

Record 45 2007-01-04

English

Subject field(s)
  • Pastries (Cooking)
CONT

The Almond Cake... ingredients are simple : butter, sour cream, baking soda, flour, sea salt, sugar, almond paste, 4 egg yolks, almond extract and confectioner's sugar for dusting.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie (Art culinaire)

Spanish

Save record 45

Record 46 2005-08-19

English

Subject field(s)
  • Pigments and Colours (Arts)
DEF

A variable color averaging a moderate yellowish green that is greener and less strong than tarragon, duller than malachite green, and duller and slightly yellower then verdigris.

CONT

[Dress] made from a unique, delicate and light weight "smocked cotton with an antique effect". Available in burgundy or almond green.

Key term(s)
  • almond-green

French

Domaine(s)
  • Pigments et couleurs (Arts)
DEF

[...] vert tendre qui évoque la coque de l'amande fraîche.

CONT

Des robes vert amande.

Key term(s)
  • vert-amande

Spanish

Save record 46

Record 47 2005-07-14

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

Common name of the dry fruit commercially traded.

OBS

Java almond, pili, pilaway : terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Nom du fruit sec commercialisé.

OBS

amande de Java : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Save record 47

Record 48 2005-07-14

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Culture of Fruit Trees
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The edible, nutlike kernel of the small, dry, peachlike fruit of a tree ... of the rose family growing in warm regions.

OBS

Term standardized by ISO and used in the food industry as a dry fruit.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Arboriculture fruitière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Drupe oblongue de l'amandier, dont la graine comestible est riche en huile.

OBS

Terme normalisé par l'ISO et figurant dans le commerce comme fruit sec.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Fruticultura
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
DEF

Fruto del almendro. Su grano es comestible.

CONT

Las almendras secas se pueden guardar durante mucho tiempo.

Save record 48

Record 49 2005-01-25

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)

Spanish

Save record 49

Record 50 2004-04-01

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Recipes

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 50

Record 51 2003-10-07

English

Subject field(s)
  • Archaeology
  • Symbols, Motifs and Ornaments (Arts)
DEF

An almond-shaped motif in which Christ sits; sometimes used also for the Virgin.

CONT

In most Romanesque churches, the vault of the half-domed apse is adorned with a Christ in majesty, that is to say sitting on a throne surrounded or inscribed in an almond-shaped glory known as a mandorla. Christ is sometimes replaced by a Virgin in majesty. Generally, the mandorla is surrounded by the animals of the Apocalypse(the four Living Creatures) symbolising the four Evangelists.

French

Domaine(s)
  • Archéologie
  • Symboles, motifs et ornements (Arts)
DEF

Encadrement ou gloire de forme ovale ou en amande, soupent disposé dans l'iconographie et les bas-reliefs religieux, autour du Christ transfiguré.

CONT

Dans la plupart des églises romanes la voûte en cul-de-four de l'abside est ornée d'un Christ en majesté, c'est-à-dire assis sur un trône entouré d'une gloire lumineuse en forme d'amande appelée mandorle. Le Christ est quelquefois remplacé par la Vierge en majesté. Généralement, la mandorle est encadrée par les animaux de l'Apocalypse (les quatre Vivants) qui symbolisent les quatre évangélistes.

CONT

Au milieu des arcatures, une belle sculpture en haut-relief représente la Vierge à l'Enfant dans une gloire en forme d'amande, ou mandorle, portée par quatre anges.

Spanish

Save record 51

Record 52 2002-10-24

English

Subject field(s)
  • Medication

French

Domaine(s)
  • Médicaments

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
Save record 52

Record 53 2002-08-27

English

Subject field(s)
  • Endocrine System and Metabolism
  • The Eye
CONT

The lacrimal gland, which secretes the tears...(glandula lacrimalis)... is lodged in the lacrimal fossa, on the medial side of the zygomatic process of the frontal bone. It is of an oval form, about the size and shape of an almond, and consists of two portions, described as the superior and inferior lacrimal glands.

French

Domaine(s)
  • Systèmes endocrinien et métabolique
  • Oeil
CONT

La glande lacrymale est située en partie supérieure temporale de l'orbite. Elle a pour rôle de sécréter les larmes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Sistemas endocrino y metabólico
  • Ojo
Save record 53

Record 54 2002-06-20

English

Subject field(s)
  • Food Industries
Key term(s)
  • hard shelled almond

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 54

Record 55 2002-02-20

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Chemistry
  • Food Additives
  • Perfume and Cosmetics Industry

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
  • Parfumerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Química
  • Aditivos alimentarios
  • Industria del perfume y cosméticos
Save record 55

Record 56 2002-01-29

English

Subject field(s)
  • Silviculture

French

Domaine(s)
  • Sylviculture

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Silvicultura
Save record 56

Record 57 2002-01-17

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
  • Pharmacology
DEF

Volatile oil from dried ripe kernels of bitter almonds [which contains] amygdalin ... Obtained by macerating with water, then steam distilling ... Colorless to yellow, very refractive liquid; characteristic odor and taste of benzaldehyde. Very poisonous! ... Use: Only the oil free from HCN may be used for liqueurs and foods.

OBS

[The same oil is also obtained from many kernels] such as apricots, cherries, plums, and especially peaches.

OBS

The scientific name for bitter almond is Amygdalus communis var. amara.

Key term(s)
  • bitter oil

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
  • Pharmacologie
DEF

Liquide huileux, incolore ou jaune, volatil, obtenu par macération et distillation des graines séchées de l'amandier (Amygdalus communis var. amara).

OBS

Débarrassée de ses composants mortels, cette huile sert d'aromatisant pour boissons et autres.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
  • Farmacología
Save record 57

Record 58 2002-01-14

English

Subject field(s)
  • Chemistry

French

Domaine(s)
  • Chimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
Save record 58

Record 59 2000-11-29

English

Subject field(s)
  • Chemistry

French

Domaine(s)
  • Chimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
Save record 59

Record 60 2000-11-22

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
OBS

Extracted from the bitter almond and used for flavoring.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
OBS

Produit aromatisant.

Spanish

Save record 60

Record 61 2000-10-13

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Pharmacology
DEF

A colorless or pale yellow bland and nearly odorless nondrying fatty oil expressed from sweet ... almonds and used as an emollient in pharmaceuticals and cosmetics and as a lubricant for delicate mechanisms ...

OBS

"Almond oil" is also a synonym for "bitter almond oil".

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Pharmacologie
DEF

Liquide huileux, douceâtre, incolore ou jaune pâle, exprimé des graines d'une rosacée, Amygdalus communis var. dulcis. On lui connaît de nombreux usages (alimentation, savonnerie, pharmacie, cosmétologie).

OBS

«Huile d'amande» désigne, en général, une huile fournie par toute graine contenue dans un noyau, et, plus précisément, l'huile extraite par pression des amandes douces.

Key term(s)
  • huile d'amande

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Farmacología
Save record 61

Record 62 2000-09-22

English

Subject field(s)
  • Botany
OBS

Fruit of Canarium luzonicum and Canarium album.

French

Domaine(s)
  • Botanique
OBS

Fruit de Canarium luzonicum et Canarium album.

Spanish

Save record 62

Record 63 2000-09-20

English

Subject field(s)
  • Pharmacy
Key term(s)
  • almond oil

French

Domaine(s)
  • Pharmacie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Farmacia
Save record 63

Record 64 1999-09-07

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Industrial Crops
CONT

A cocoa pod (can be) severed lengthwise to show the beans covered with white pulp before fermentation.

OBS

The mature pods(of the cacao tree), resembling enlarged cantaloupes or cucumbers(6-14 in long and 2-5 in. diameter), are five-ribbed and woody; within, 25-50 almond shaped whitish, lavender or purplish seeds(approximately 1 in. across) are imbedded in a white or pinkish, mucilaginous pulp.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Culture des plantes industrielles
CONT

Le cacaoyer peut atteindre de 8 à 10 m de haut. Ses fruits, ou cabosses, ovoïdes, à côtes longitudinales verruqueuses, renferment de 20 à 40 graines, ou fèves, noyées dans une pulpe blanche, juteuse et sucrée.

Key term(s)
  • chérelle

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
  • Cultivo de plantas industriales
Save record 64

Record 65 1994-06-29

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 65

Record 66 1993-07-26

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux

Spanish

Save record 66

Record 67 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
  • Cooking and Gastronomy (General)
DEF

roasted sweet almond.

OBS

Usually used in plural.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
DEF

Amande rissolée dans du sucre.

Spanish

Save record 67

Record 68 1991-05-06

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie

Spanish

Save record 68

Record 69 1988-07-12

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Pastries (Cooking)
DEF

Rich high-class biscuits, usually of almond paste, served as part of dessert at dinner. Originally a rout was a large evening party or reception, hence the name for dainty little biscuits served to the guests...

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pâtisserie (Art culinaire)

Spanish

Save record 69

Record 70 1987-10-01

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Pastries
DEF

A paste made by cooking sweet and bitter almonds which have been ground and blanched in combination with sugar. It consists approximately of two parts almond to one part sugar. It is used in pastries and cakes.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pâtisserie
OBS

amandes d'Aboukir (...) petit four, fait en pâte d'amandes, parfumée au kirsch, colorée en vert, façonnée en forme d'amande verte, fourrée d'une amande mondée.

Spanish

Save record 70

Record 71 1983-03-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 71

Record 72 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
OBS

E.J.S. Chocolate "Ottawa" Ltd.

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie
OBS

fondants : sucreries qui fondent rapidement dans la bouche.

Spanish

Save record 72

Record 73 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Culture of Fruit Trees
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)

French

Domaine(s)
  • Arboriculture fruitière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)

Spanish

Save record 73

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