TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ANALYSIS FOOD [55 records]

Record 1 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Agricultural Chemicals
  • Food Safety
OBS

The CCPR is a subsidiary body established by the Codex Alimentarius Commission. The CCPR is responsible for establishing maximum residue limits for pesticides in food and feed, preparing lists of pesticides by priority for evaluation by the JMPR [Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues], and considering methods of sampling and analysis for the determination of pesticide residues in food and feed that contain pesticide residues.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Agents chimiques (Agriculture)
  • Salubrité alimentaire
OBS

Le CCPR est un organe subsidiaire créé par la Commission du Codex Alimentarius. Le CCPR est chargé d'établir les limites maximales des résidus de pesticides contenus dans les produits d'alimentation humaine et animale, de préparer des listes de pesticides à évaluer par la JMPR [Réunion conjointe FAO/OMS sur les résidus de pesticides], et d'étudier des méthodes d'échantillonnage et d'analyse pour la détermination des résidus de pesticides dans les produits d'alimentation humaine et animale.

OBS

JMPR : provient de la désignation anglaise «Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Agentes químicos (Agricultura)
  • Inocuidad Alimentaria
Save record 1

Record 2 2024-12-09

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Agricultural Chemicals
  • Food Safety
OBS

It began in 1963 following a decision that the Codex Alimentarius Commission should recommend maximum residue limits(MRLs) for pesticide and environmental contaminants in specific food products to ensure the safety of foods containing residues. It was also decided that JMPR should recommend methods of sampling and analysis. There is close cooperation between JMPR and the Codex Committee on Pesticide Residues(CCPR).

Key term(s)
  • Joint Meeting on Pesticide Residues

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Agents chimiques (Agriculture)
  • Salubrité alimentaire
OBS

JMPR est l'abréviation désignant les Réunions conjointes du Groupe FAO d'experts des résidus de pesticides dans les produits alimentaires et l'environnement et du Groupe OMS des évaluations de base.

OBS

JMPR : provient de la désignation anglaise «Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues».

Key term(s)
  • Réunion conjointe sur les résidus de pesticides

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Agentes químicos (Agricultura)
  • Inocuidad Alimentaria
Key term(s)
  • Reunión Conjunta sobre Residuos de Plaguicidas
Save record 2

Record 3 2024-11-22

English

Subject field(s)
  • Quality Control (Management)
  • Food Safety
  • Collaboration with the FAO
CONT

Regardless of the approach, establishing a small team of representatives from the main government agencies responsible for food control(e. g. food safety agencies, relevant units in agricultural/health ministries, standard organizations, food inspectorates, laboratories, etc.) can provide practical support for information collection and analysis.

French

Domaine(s)
  • Contrôle de la qualité (Gestion)
  • Salubrité alimentaire
  • Collaboration avec la FAO

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Control de la calidad (Gestión)
  • Inocuidad Alimentaria
  • Colaboración con la FAO
Save record 3

Record 4 2024-04-08

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
CONT

Liquid chromatography detectors are crucial components of analytical chromatography systems used in various industries, including pharmaceuticals, biotechnology, environmental analysis, and food and beverage.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
CONT

Grâce à ce type d'interface la GDMS [spectrométrie de masse à décharge luminescente] s'impose comme un excellent détecteur de chromatographie liquide et il devient possible de caractériser des complexes métalliques, des molécules organiques et biologiques dans des échantillons liquides et fournir des spectres de masse à la fois inorganique avec les ions métalliques et organique avec les ions issus de fragmentations moléculaires.

Spanish

Save record 4

Record 5 2023-09-07

English

Subject field(s)
  • Dentistry
  • Anthropology
  • Zoology
CONT

Dental microwear analysis is a method of inferring oral events(primarily food processing and aspects of masticatory biomechanics) from microscopic abrasion patterns retained on the enamel surfaces of teeth.

CONT

Dental microwear analysis [is a method used by] anthropologists and paleontologists to gain insights into the diet of several extinct groups, such as primates, including humans and hominins ...

Key term(s)
  • dental micro-wear analysis

French

Domaine(s)
  • Dentisterie
  • Anthropologie
  • Zoologie
CONT

Les données fournies par les analyses de micro-usures dentaires signalent très clairement que les dryopithécinés d'Europe occidentale et centrale étaient des consommateurs de feuillages et fruits à la manière des chimpanzés ou des orangs-outangs actuels.

Spanish

Save record 5

Record 6 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Ecology (General)
  • Environmental Management
  • Fish
CONT

Internationally, illegal, unreported and unregulated(IUU) fishing is a major contributor to the decline of fish stocks and marine habitat destruction. It also undermines the livelihoods of... legitimate fish harvesters. [A new] program will provide state-of-the-art satellite data and analysis to small island nations and coastal states around the world where IUU fishing has a major impact on local economies, food security and the health of fish stocks. One major concern for our government is the impact IUU fishing has on food security, where fish resources of vulnerable coastal communities are threatened by the illegal fishing, affecting millions of people.

OBS

fish resource: designation usually used in the plural.

Key term(s)
  • fish resources

French

Domaine(s)
  • Écologie (Généralités)
  • Gestion environnementale
  • Poissons
CONT

À l'échelle mondiale, la pêche illicite, non déclarée et non réglementée (INN) contribue de manière significative à la diminution des stocks de poissons et à la destruction de l'habitat marin, et sape les moyens de subsistance des pêcheurs légitimes. [Un nouveau programme] fournira des données satellitaires et des analyses à la fine pointe de la technologie aux petits États insulaires et aux États côtiers du monde entier où la pêche INN a des répercussions majeures sur les économies locales, la sécurité alimentaire, et la santé des stocks de poissons. Ses répercussions sur la sécurité alimentaire sont tout particulièrement préoccupantes, car les ressources en poissons des communautés côtières vulnérables sont menacées par la pêche INN, et cela concerne des millions de personnes.

OBS

ressource en poissons : désignation habituellement utilisée au pluriel.

Key term(s)
  • ressources en poissons

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ecología (Generalidades)
  • Gestión del medio ambiente
  • Peces
Save record 6

Record 7 - external organization data 2022-12-15

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)
Key term(s)
  • hazard analysis critical control point co-ordinator
  • HACCP co-ordinator
  • hazard analysis critical control point co-ordinator-food processing
  • HACCP co-ordinator - food processing

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)
Key term(s)
  • coordinateur de l'analyse des risques et de la maîtrise des points critiques (ARMPC) - transformation des aliments
  • coordinatrice de l'analyse des risques et de la maîtrise des points critiques (ARMPC) - transformation des aliments
  • coordinateur de l'ARMPC - transformation des aliments
  • coordinatrice de l'ARMPC - transformation des aliments

Spanish

Save record 7

Record 8 2022-08-09

English

Subject field(s)
  • Titles of International Programs
  • Microbiology and Parasitology
OBS

GLASS provides a standardized approach to the collection, analysis, interpretation and sharing of data by countries and seeks to actively support capacity building and monitor the status of existing and new national surveillance systems. Furthermore, GLASS promotes a shift from surveillance approaches based solely on laboratory data to a system that includes epidemiological, clinical, and population-level data. GLASS has been conceived to progressively incorporate data from surveillance of AMR [antimicrobial resistance] in humans, such as monitoring of resistance and the use of antimicrobial medicines, including AMR in the food chain and in the environment.

Key term(s)
  • Global Anti-microbial Resistance and Use Surveillance System
  • Global Anti-microbial Resistance Surveillance System

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes internationaux
  • Microbiologie et parasitologie
Key term(s)
  • Système mondial de surveillance de la résistance et de l'utilisation des anti-microbiens
  • Système mondial de surveillance de la résistance aux anti-microbiens

Spanish

Save record 8

Record 9 2021-09-29

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Food Industries
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Protein analysis is an essential tool for quality control in the food and animal feed industry...

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Industrie de l'alimentation
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

L'analyse protéique est un outil essentiel pour le contrôle de la qualité dans l'industrie alimentaire et animale [...]

Spanish

Save record 9

Record 10 2020-03-06

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Additives
  • Collaboration with the FAO
OBS

Terms of Reference :(a) to establish or endorse permitted maximum levels for individual food additives;(b) to prepare priority lists of food additives for risk assessment[;](c) to assign functional classes to individual food additives;(d) to recommend specifications of identity and purity for food additives for adoption by the Commission;(e) to consider methods of analysis for the determination of additives in food; and(f) to consider and elaborate standards or codes for related subjects such as the labelling of food additives when sold as such.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Additifs alimentaires
  • Collaboration avec la FAO

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Aditivos alimentarios
  • Colaboración con la FAO
OBS

Debido a la gran carga de trabajo que soportaba, el Comité del Codex sobre Aditivos Alimentarios y Contaminantes de los Alimentos ha sido dividido en dos nuevos comités especializados: el Comité del Codex sobre Aditivos Alimentarios y el Comité del Codex sobre Contaminantes de los Alimentos.

Save record 10

Record 11 2018-08-03

English

Subject field(s)
  • Titles of Reports
  • Food Safety
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations.

OBS

WHO: World Health Organization.

Key term(s)
  • Application of Risk Analysis to Food Standards Issues
  • Report of the Joint FAO/WHO Expert Consultation
  • Application of Risk Analysis to Food Standards Issues : Report of the Joint Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Health Organization Expert Consultation
  • Report of the Joint Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Health Organization Expert Consultation

French

Domaine(s)
  • Titres de rapports
  • Salubrité alimentaire
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
Key term(s)
  • Application de l'analyse des risques dans le domaine des normes alimentaires
  • Rapport de la Consultation mixte d'experts FAO/OMS
  • Application de l'analyse des risques dans le domaine des normes alimentaires : Rapport de la Consultation mixte d'experts Organisation des Nations Unies pour l'Alimentation et l'Agriculture/Organisation mondiale de la Santé
  • Rapport de la Consultation mixte d'experts Organisation des Nations Unies pour l'Alimentation et l'Agriculture/Organisation mondiale de la Santé

Spanish

Save record 11

Record 12 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Food Safety
CONT

The Canadian Egg Marketing Agency and its provincial-territorial partners have worked to improve on the egg's natural safety with several measures. The HACCP(Hazardous Analysis Critical Control Points)-based Start Clean-Stay Clean program, which is in place at the farm level in Canada, is considered a global model and complies with internationally recognized safety standards. Federal and provincial officers conduct inspections at the farm to advise on the Start Clean-Stay Clean safety guidelines. Start Clean-Stay Clean completed technical review by the Canadian Food Inspection Agency in 2004.

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Salubrité alimentaire
CONT

L'Office canadien de commercialisation des œufs et ses partenaires provinciaux et territorial se sont efforcés d'améliorer les défenses naturelles de l'œuf en appliquant un ensemble de mesures spécifiques à cette fin. Le programme Propreté d'abord - Propreté toujours, fondé sur l'HACCP (Analyse des dangers et maîtrise des points critiques) et appliqué sur les fermes canadiennes, est considéré comme un modèle mondial, conforme aux normes de salubrité reconnues à l'échelle internationale. Des agents fédéraux et provinciaux effectuent des inspections à la ferme et conseillent les propriétaires sur les grandes lignes du programme Propreté d'abord - Propreté toujours. En 2004, ce programme a subi avec succès l'examen technique de l'Agence canadienne d'inspection des aliments.

Spanish

Save record 12

Record 13 2017-07-12

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

[An organization] established in 1947 and [consisting] of chemists, microbiologists, sensory analysts and statisticians from the five Nordic countries, Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden[, that is working in the field of food and feed analysis. ]

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 13

Record 14 2017-02-28

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Agriculture - General
CONT

A new history of adherence to specifications is established when a firm changes suppliers, purchases ingredients, food additives and processing aids from a new supplier, purchases a new ingredient from an existing supplier or when spot checks do not agree with the certificate of analysis.

OBS

e.g. for inspection of agricultural and food products and plants

Key term(s)
  • spot-check

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Agriculture - Généralités
CONT

De nouvelles données historiques du respect des spécifications d'achat doivent être établies lorsque le fabricant change de fournisseur, achète des ingrédients, additifs alimentaires et adjuvants de traitement d'un nouveau fournisseur, achète un nouvel ingrédient d'un fournisseur habituel ou, encore, lorsque les résultats des vérifications ponctuelles ne concordent pas avec le certificat d'analyse.

OBS

Par exemple l'inspection des produits ou des établissements agricoles et alimentaires.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Agricultura - Generalidades
Save record 14

Record 15 2017-01-26

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Hygiene and Health
OBS

Food Research Division, Bureau of Chemical Safety, Food Directorate, Health Products and Food Branch, Health Canada.

OBS

The Food Research Division of the Bureau of Chemical Safety engages in a range of research activities related to the identification, determination, distribution, and sources of, and of the effects of processing on, potentially hazardous chemicals in the food supply. Major activities of the Division are the development of methods of analysis for such chemicals, the conduct of surveys to determine the levels and extent of contamination of food; as well as National Surveys to determine human exposure to these chemicals. These National Surveys include the Total Diet Study, and the Human Breast Milk Survey. The Division program is conducted in close collaboration with the Chemical Health Hazard Assessment Division, HPFB Regional Food Laboratories, the Toxicology Research Division, as well as the Canadian Food Inspection Agency.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Hygiène et santé
OBS

Division de la recherche sur les aliments, Bureau d'innocuité des produits chimiques, Direction des aliments, Direction générale des produits de santé et des aliments, Santé Canada.

OBS

La Division de la recherche sur les aliments du Bureau d'innocuité des produits chimiques s'acquitte d'un vaste éventail d'activités de recherche se rapportant à l'identification, à la caractérisation, à la distribution et à l'origine des produits chimiques qui peuvent présenter un danger pour l'approvisionnement. Elle surveille également les effets de la transformation des aliments sur ces produits. Les principales activités de la Division consistent à élaborer des méthodes d'analyse pour de tels produits chimiques; à effectuer des enquêtes pour déterminer les niveaux de contamination des aliments et l'étendue de celle-ci; et à effectuer des enquêtes nationales pour déterminer le niveau d'exposition des humains à ces produits chimiques. Parmi ces enquêtes notons l'Étude sur l'alimentation totale et l'Étude du lait maternel. Le programme de la Division est mis en œuvre en étroite collaboration avec la Division de l'évaluation du danger des produits chimiques pour la santé, les laboratoires alimentaires régionaux de la DGPS, la Division de la recherche toxicologique ainsi que l'Agence canadienne d'inspection des aliments.

Spanish

Save record 15

Record 16 2017-01-25

English

Subject field(s)
  • National Bodies and Committees (Canadian)
OBS

Objectives. To enable Commercial Seed Analysts to keep abreast of changes and improvements in seed analysis. To maintain and encourage the highest proficiency and professional standards among its members. To assist members to solve problems that may arise at work. To facilitate co-operation between Canadian Food Inspection Agency, seed industry and seed laboratories.

Key term(s)
  • Commercial Seed Analysts Association of Canada
  • Commercial Seed Analysts Association of Canada Incorporated

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités nationaux canadiens
OBS

Objectifs. Permettre aux analystes de semences commerciales de se tenir à jour sur les changements et améliorations reliés aux analyses de semences. Maintenir et encourager les plus hauts standards au niveau des compétences et des normes professionnelles parmi ses membres. Aider les membres à résoudre des problèmes qui peuvent survenir au travail. Faciliter la coopération entre l'Agence canadienne d'inspection des aliments, l'industrie des semences et les laboratoires de semences.

Spanish

Save record 16

Record 17 2016-11-10

English

Subject field(s)
  • System Names
  • Economic Doctrines, Systems and Policies
  • Agriculture - General
OBS

The FAO's World Food Model(WFM) was used to undertake a comprehensive analysis of the impact of trade liberalization on the use of fertilizer. The WFM is a multicommodity, partial equilibrium model with individual country coverage and agricultural commodity details. The simulation results of WFM formed the basis for quantifying the impact of the Uruguay Rounds on the use of fertilizer.

French

Domaine(s)
  • Noms de systèmes
  • Doctrines, systèmes et politiques économiques
  • Agriculture - Généralités
OBS

Modèle alimentaire mondial : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 17

Record 18 2016-10-31

English

Subject field(s)
  • Crop Protection
CONT

international standards, guidelines and recommendations :(a) for food safety, the standards, guidelines and recommendations established by the Codex Alimentarius Commission relating to food additives, veterinary drug and pesticide residues, contaminants, methods of analysis and sampling and codes and guidelines of hygienic practice....

OBS

pesticide residue: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Protection des végétaux
CONT

[Normes, directives et recommandations internationales :] a) pour l'innocuité des produits alimentaires, les normes, directives et recommandations établies par la Commission du Codex Alimentarius en ce qui concerne les additifs alimentaires, les résidus de médicaments vétérinaires et de pesticides, les contaminants, les méthodes d'analyse et d'échantillonnage, ainsi que les codes et les directives en matière d'hygiène [...]

OBS

résidu de pesticides : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Protección de las plantas
CONT

[normas, directrices y recomendaciones internacionales] : (a) en materia de inocuidad de los alimentos, las normas, directrices y recomendaciones establecidas por la Comisión del Codex Alimentarius sobre aditivos alimentarios, residuos de medicamentos veterinarios y plaguicidas, contaminantes, métodos de análisis y muestreo, y códigos y directrices sobre prácticas en materia de higiene ...

Save record 18

Record 19 2016-08-05

English

Subject field(s)
  • Titles of Intergovernmental Programs
  • Agricultural Economics
OBS

The objective of the initiative is to encourage the development and commercialization of a northern agrifoods industry in the Northwest Territories(N. W. T.). Specifically, this funding will encourage and foster diversification and commercialization of livestock, crops, fruits and native berries through adaptive and scientific research, economic analysis, human resource development, marketing and various food safety initiatives.

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes intergouvernementaux
  • Économie agricole
OBS

L’objectif de l’Initiative consiste à favoriser le développement d’un secteur agroalimentaire dans les Territoires du Nord-Ouest (T.N.-O.) et la commercialisation de ses produits. Plus précisément, cette aide financière encouragera et favorisera la diversification et la commercialisation du cheptel vif, des cultures, de la production de fruits et de petits fruits indigènes par la recherche adaptative et scientifique, l’analyse économique, le perfectionnement des ressources humaines, la commercialisation et les diverses initiatives liées à la salubrité des aliments.

Spanish

Save record 19

Record 20 2015-09-23

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Slaughterhouses
OBS

MPIP is a HACCP [hazard analysis critical control point] and science-based inspection system that focuses on the slaughter process within the gate to plate food safety continuum. MPIP represents the latest Canadian advance in the evolution of poultry inspection methodology.

Key term(s)
  • Modernized Poultry Inspection Programme

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Abattoirs
OBS

Le PMIV est un système d'inspection scientifique axé sur les principes HACCP [analyse des risques et maîtrise des points critiques] qui porte essentiellement sur les opérations d'abattage se situant à l'intérieur du continuum de la salubrité alimentaire allant de la ferme à la table. Ce programme est à la fine pointe de l'évolution des méthodes canadiennes d'inspection de la volaille.

Spanish

Save record 20

Record 21 2015-04-13

English

Subject field(s)
  • Food Safety
  • Hygiene and Health
Key term(s)
  • food test

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
  • Hygiène et santé
CONT

En plus d’exceller dans l’analyse alimentaire, le personnel professionnel du laboratoire se doit de maîtriser les règles et de comprendre les phénomènes qui déterminent son secteur d’activité scientifique.

Spanish

Save record 21

Record 22 2014-12-12

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Food Safety
OBS

The Canadian On-Farm Food Safety Program(COFFSP) is a partnership between the federal government and national producer organizations. It is funded through an Agriculture and Agri-Food Canada contribution from the Canadian Adaptation and Rural Development Fund and will be administered by the Canadian Federation of Agriculture. The COFFSP provides an opportunity for national commodity associations to develop the strategies and the necessary tools to educate producers and to initiate implementation of on-farm food safety initiatives consistent with the Hazard Analysis Critical Control Point definitions and principles established by the Codex Alimentarius Commission and with the Food Safety Enhancement Program being implemented by the Canadian Food Inspection Agency.

Key term(s)
  • COFFS Program
  • On-Farm Food Safety Program

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Salubrité alimentaire
CONT

Le Programme canadien de salubrité des aliments à la ferme (PCSAF) est une initiative conjointe entre le gouvernement fédéral et les associations nationales des producteurs. Son financement est assuré par le biais d'une contribution d'Agriculture et Agroalimentaire Canada provenant du Fonds canadien d'adaptation et de développement rural (FCADR), le programme sera administré par la Fédération canadienne de l'agriculture. Le PCSAF est l'occasion pour les associations nationales de producteurs d'élaborer des stratégies et de se doter des outils nécessaires pour informer les producteurs et instaurer des initiatives de salubrité des aliments à la ferme conformes aux définitions et aux principes du système d'analyse des risques et maîtrise des points critiques (ARMPC) établi par la Commission du Codex Alimentarius, ainsi qu'au Programme d'amélioration de la salubrité des aliments actuellement mis en œuvre par l'Agence canadienne d'inspection des aliments.

Key term(s)
  • Programme CSAF
  • Programme de salubrité des aliments à la ferme

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Títulos de programas federales (Gobierno canadiense)
  • Inocuidad Alimentaria
Save record 22

Record 23 2014-12-10

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

In collaboration with other Bureau Programs, Bureau of Food Policy Integration develops, coordinates and implements the Food Directorate's policy framework and initiatives. This includes the conduct of policy analysis, research and contributing to the development of strategies and options defining realistic and feasible alternatives to address major human safety and nutrition challenges in Canada. The Bureau also provides recommendation on policy and program interfaces with other Health Products and Food Branch Programs, and provides advice on policy and standard priorities to the CFIA for the purpose of integrated program planning.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

De concert avec d'autres programmes du Bureau, le Bureau d'intégration de la politique alimentaire (BIPA) élabore, coordonne et met en œuvre le cadre de travail et les initiatives de la Direction des aliments en matière de politiques. Cela comprend l'analyse des politiques, la recherche et la participation à l'élaboration de stratégies et d'options qui définissent des solutions de rechange réalistes et réalisables permettant de relever les principaux défis au Canada en matière de sécurité du public et de nutrition. Le Bureau formule également des recommandations sur l'interaction des politiques ou des programmes avec d'autres programmes de la Direction générale des produits de santé et des aliments et fournit à l'ACIA des conseils sur les priorités touchant les politiques et les normes et en vue de la planification de programmes intègres.

Spanish

Save record 23

Record 24 2014-10-20

English

Subject field(s)
  • Food Safety
  • Risks and Threats (Security)
DEF

A systematic approach to risk analysis and control that uses a set of procedures for identifying and analyzing specific risks, determining risk control points for these risks and developing preventive measures to adopt in order to control them.

OBS

In food safety, the hazard analysis critical control point is a preventive tool used in the agri-food sector at all stages of food production and preparation that helps target and control unsafe practices.

OBS

HACCP is an approach adopted by the Codex Alimentarius Commission for food safety that is recognized globally and has been in use since the 1960s.

OBS

hazard analysis critical control point; hazard analysis critical control point system; HACCP system; HACCP: terms, shortened form, abbreviation and definition standardized by the Canadian Capability-Based Planning Terminology Committee and the Translation Bureau.

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
  • Risques et menaces (Sécurité)
DEF

Approche systématique d'analyse et de maîtrise des risques utilisant un ensemble de procédures qui visent à cerner et à analyser des risques spécifiques, à déterminer des points de contrôle de ces risques et à définir des mesures préventives à adopter en vue de les maîtriser.

OBS

En sécurité alimentaire, l'analyse des risques aux points critiques est un outil de prévention des risques pour la salubrité du secteur agroalimentaire utilisé à tous les stades de la production et de la préparation des aliments, qui permet de cibler et de maîtriser les pratiques non sécuritaires.

OBS

L'acronyme anglais «HACCP» est utilisé internationalement.

OBS

analyse des risques aux points critiques; système d'analyse des risques aux points critiques; système HACCP; HACCP : termes, forme abrégée, abréviation et définition normalisés par le Comité de terminologie de la planification axée sur les capacités au Canada et le Bureau de la traduction.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Inocuidad Alimentaria
  • Riesgos y amenazas (Seguridad)
OBS

HACCP por sus siglas en inglés.

Save record 24

Record 25 2012-09-27

English

Subject field(s)
  • Security
  • Food Industries
  • Human Diseases
DEF

A surveillance process involving the collection, analysis and interpretation of data on a disease, usually infectious or toxic, that is caused by agents that enter the body through the ingestion of food, in order to detect problems in food production and delivery systems.

OBS

food-borne disease surveillance: term and definition standardized by the Canadian Capability-Based Planning Terminology Committee and the Translation Bureau.

French

Domaine(s)
  • Sécurité
  • Industrie de l'alimentation
  • Maladies humaines
DEF

Processus de surveillance comportant la collecte, l'analyse et l'interprétation de données relatives à une maladie, généralement infectieuse ou toxique, provoquée par des agents qui pénètrent dans l'organisme par l'ingestion d'aliments, afin de détecter des problèmes dans les systèmes de production et de distribution alimentaire.

OBS

surveillance des maladies d'origine alimentaire : terme et définition normalisés par le Comité de terminologie de la planification axée sur les capacités au Canada et le Bureau de la traduction.

Spanish

Save record 25

Record 26 2012-06-11

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Economic Co-operation and Development
OBS

Founded in 1976, GRET is an NGO of professionals for fair development. It supports sustainable development processes in urban and rural areas by building on social equity, economic promotion and respect for the environment.

OBS

GRET is a development support organisation. GRET designs and implements field projects, provides expertise, conducts studies and applied research, moderates networks, and publishes books. GRET activities are organised around seven thematic clusters, including Environment and Rural Development(EDR), Food Processing Commodity Chains and Nutrition(FAN), Microfinance Information Services and Communication for Development(SICD). GRET Research focuses on the analysis of development processes and intervention methodologies.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Coopération et développement économiques
OBS

Fondé en 1976, le Gret est une association sans but lucratif, regroupant des professionnels du développement solidaire. Il soutient des processus de développement durable, en milieux urbain et rural, en s’appuyant sur l’équité sociale, la promotion économique et le respect de l’environnement.

OBS

Le Gret, une association professionnelle de solidarité et de coopération internationale. [...] Il travaille, en Afrique, en Asie, en Amérique latine, mais aussi en Europe, pour contribuer à un développement durable et solidaire et lutter contre la pauvreté et les inégalités structurelles. Ses actions visent à accroître les revenus des populations rurales et urbaines, réduire leur vulnérabilité, améliorer leur accès à des infrastructures et des services de qualité, développer leur capacité à faire entendre leur voix.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Cooperación y desarrollo económicos
OBS

Grupo de Investigación e Intercambio Tecnológico (GRET): [Grupo para promover] la innovación técnica y el cambio social. Concibe y ejecuta programas de desarrollo a nivel internacional.

OBS

GRET, por sus siglas en francés.

Save record 26

Record 27 2012-03-12

English

Subject field(s)
  • Foreign Trade
DEF

A standards-related measure, or other guide or recommendation, adopted by an international standardizing body and made available to the public.

CONT

International standards, guidelines and recommendations : for food safety, the standards, guidelines and recommendations established by the Codex Alimentarius Commission relating to food additives, veterinary drug and pesticide residues, contaminants, methods of analysis and sampling, and codes and guidelines of hygienic practice...

French

Domaine(s)
  • Commerce extérieur
DEF

Norme adoptée par un organisme gouvernemental ou non gouvernemental ouvert à tous les Membres [du GATT], dont l'une des activités reconnues se situe dans le domaine de la normalisation.

CONT

[...] pour la préservation des végétaux, les normes, directives et recommandations internationales élaborées sous les auspices du Secrétariat de la Convention internationale pour la protection des végétaux en coopération avec les organisations régionales opérant dans le cadre de ladite Convention [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Comercio exterior
DEF

Medida relativa a normalización, u otro lineamiento o recomendación, adoptado por un organismo internacional de normalización, y puesta a disposición del público.

CONT

[...] en materia de preservación de los vegetales, las normas, directrices y recomendaciones internacionales elaboradas bajo los auspicios de la Secretaría de la Convención Internacional de Protección Fitosanitaria en colaboración con las organizaciones regionales que operan en el marco de dicha Convención Internacional [...]

Save record 27

Record 28 2012-03-01

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • CBRNE Weapons
DEF

The toxin produced by Clostridium botulinum responsible for botulism (food poisoning).

CONT

The usual laboratory test in suspected cases [of botulism] is analysis of serum, stool, gastric contents, and/or food for botulinum toxin and analysis of stool and/or food for C. botulinum.

Key term(s)
  • botulismotoxin

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Armes CBRNE
CONT

La toxine botulinique produite par le Clostridium botulinum est l'une des plus virulentes qui soit. La dose létale moyenne pour la souris est de 0,003 µg/kg. La quantité requise pour contaminer une source d'eau potable, par exemple, est donc très faible, de là son attrait comme arme biologique. De plus, elle est difficilement décelable par les méthodes usuelles de laboratoire.

Key term(s)
  • botuline

Spanish

Save record 28

Record 29 2012-03-01

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Safety
DEF

A Canadian Food Inspection Agency program that specifies the minimum requirements for an effective food safety management system based on HACCP [Hazard Analysis Critical Control Point] principles and encourages its development, implementation and maintenance in all federally registered establishments, excluding federally registered fish establishments.

Key term(s)
  • Food Safety Enhancement Programme

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Salubrité alimentaire
OBS

L'objectif du Programme d'amélioration de la salubrité des aliments (PASA) de l'Agence canadienne d'inspection des aliments (ACIA) est de préciser les exigences minimales nécessaires à un système de gestion de la salubrité des aliments efficace. Le PASA permet à l'exploitant d'un établissement de démontrer sa capacité à maîtriser les dangers associés aux aliments afin d'assurer leur salubrité pour le consommateur. En outre, il améliore la capacité de l'établissement à se conformer aux exigences réglementaires applicables et à maintenir cette conformité.

Spanish

Save record 29

Record 30 2011-09-16

English

Subject field(s)
  • Foreign Trade
CONT

The product intended for commercial sale was the product tested and reviewed in the United States and subjected to both animal and food safety analysis prior to release for commercial purposes.

OBS

Terminology related to the Free Trade Area of the Americas (FTAA) negotiating process.

French

Domaine(s)
  • Commerce extérieur
CONT

Les articles II, XVI et XVII ne s'appliqueront pas aux lois, réglementations et prescriptions régissant l'acquisition, par des organes gouvernementaux, de services achetés pour les besoins des pouvoirs publics et non pas pour être revendus dans le commerce ou pour servir à la fourniture de services destinés à la vente dans le commerce.

OBS

Terminologie du processus d'établissement de la Zone de libre-échange des Amériques (ZLEA).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Comercio exterior
CONT

El párrafo 3 no se aplica a la adquisición de bienes o servicios por parte de organismos gubernamentales, para fines oficiales, y sin el propósito de reventa comercial o de utilizarlos en la producción de bienes o en la prestación de servicios para su venta comercial.

OBS

Terminología relacionada con el proceso de negociación del Área de Libre Comercio de las Américas (ALCA).

Save record 30

Record 31 2010-11-30

English

Subject field(s)
  • Sociology of Women
  • Sociology of Human Relations
CONT

Conduct a gender vulnerability analysis related to women's access to adequate food and its connection to the enjoyment of other human rights.

French

Domaine(s)
  • Sociologie des femmes
  • Sociologie des relations humaines
CONT

Procéder à une analyse de vulnérabilité en fonction du sexe portant sur l'accès des femmes à une alimentation suffisante et sur les liens avec la jouissance d'autres droits de la personne.

Spanish

Save record 31

Record 32 2010-06-28

English

Subject field(s)
  • Crop Protection
DEF

The process of evaluating biological or other scientific and economic evidence to determine whether an organism is a pest, whether it should be regulated, and the strength of any phytosanitary measures to be taken against it.

OBS

pest risk analysis : term and definition extracted from the Plant Health Glossary of Terms of the Canadian Food Inspection Agency.

Key term(s)
  • P.R.A.

French

Domaine(s)
  • Protection des végétaux
DEF

Processus consistant à évaluer les données biologiques, ou autres données scientifiques ou économiques, pour déterminer si un organisme est nuisible, s'il devrait être réglementé et la sévérité des mesures phytosanitaires éventuelles à prendre à son égard.

OBS

analyse du risque phytosanitaire : terme et définition extraits du Glossaire de la protection des végétaux de l'Agence canadienne d'inspection des aliments.

Key term(s)
  • A.R.P.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Protección de las plantas
DEF

Proceso de evaluación de los testimonios biológicos, científicos y económicos para determinar si una plaga debería ser reglamentada y la intensidad de cualesquiera medidas fitosanitarias que han de adoptarse para combatirla.

Save record 32

Record 33 2008-09-26

English

Subject field(s)
  • Agricultural Chemicals
  • Plant and Crop Production
CONT

Pesticide residue analysis is indispensable to secure the safety in international food trade.

OBS

pesticide residue analysis : terms used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Agents chimiques (Agriculture)
  • Cultures (Agriculture)
CONT

L'analyse des résidus de pesticides dans les différents milieux est une activité complexe pour trois raisons essentielles : les produits phytosanitaires appartiennent à des classes chimiques extrêmement diverses, leur dosage nécessite donc l'utilisation de techniques variées, la variété des substrats (on parle de matrices, il peut s'agir d'eau, de denrées alimentaires, de sol...) sur lesquels ils sont appliqués (ou sur lesquels ils sont susceptibles de se retrouver) est très grande, avec des possibilités d'interférences réelles, les limites de détermination que l'on souhaite atteindre sont de plus en plus basses, pour des raisons compréhensibles de sécurité accrue.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 33

Record 34 2008-02-26

English

Subject field(s)
  • Food Safety
CONT

The assessments of risk from hazards in food and water have much in common. A common approach to microbiological hazards in food and water may accelerate development of the science and may also improve the quantity and quality of data available to conduct risk assessments. The hazard characterization step of risk assessment is the one most amenable to a common approach. WHO has been leading the development of risk analysis for the management of public health risks posed by hazards in water.

French

Domaine(s)
  • Salubrité alimentaire
DEF

Évaluation qualitative et/ou quantitative de la nature des effets adverses pour la santé associés aux agents biologiques, chimiques et physiques qui peuvent être présents dans un aliment.

OBS

Pour les agents chimiques, la relation dose/réponse doit être évaluée. Pour les agents biologiques ou physiques, une telle évaluation doit être effectuée si les données sont disponibles.

CONT

La caractérisation des dangers fournit une description des effets adverses sur la santé pouvant résulter de l'ingestion d'un micro-organisme. Lorsque des données sont disponibles, la caractérisation des dangers est censée fournir des informations quantitatives sur la relation dose-réponse et sur la probabilité d'effets adverses.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Inocuidad Alimentaria
DEF

Evaluación cualitativa y/o cuantitativa de la naturaleza de los efectos adversos asociados a agentes biológicos, químicos y físicos que pueden estar presentes en los alimentos.

OBS

En el caso de los agentes químicos debe realizarse una evaluación de la relación dosis-respuesta. En lo que respecta a los agentes biológicos o físicos, si los datos lo permiten debe realizarse también una evaluación de esa relación.

Save record 34

Record 35 2008-02-14

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • National and International Security
CONT

Food and drug inspector... Inspects establishment where foods, drugs, cosmetics, and similar consumer items are manufactured, handled, stored, or sold to enforce legal standards of sanitation, purity, and grading : Visits specified establishments to investigate sanitary conditions and health and hygiene habits of persons handling consumer products. Collects samples of products for bacteriological and chemical laboratory analysis. Informs individuals concerned of specific regulations affecting establishments. Destroys subgrades, or prohibits sale of impure, toxic damaged, or misbranded items...

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Sécurité nationale et internationale

Spanish

Save record 35

Record 36 2007-08-22

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
CONT

The purpose of the assessment was to provide indications of emergency food need for the second half of the year 2005. The findings are based on the analysis of major food security indicators, such as climate and weather, agricultural activities and crop production statistics, livestock conditions, market situation, additional income sources, and human and livestock health.

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
CONT

La stratégie de ce projet est double, car elle répond à un besoin alimentaire d'urgence, en intégrant une composante sécurité alimentaire en fournissant des semences et plantes de cultures vivrières ainsi que des outils destinés à assurer la prochaine campagne agricole.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cooperación y desarrollo económicos
OBS

Organización de la Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.

Save record 36

Record 37 2005-08-12

English

Subject field(s)
  • Titles of Reports
  • Market Prices
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

Agriculture Canada, Food Markets Analysis Division.

French

Domaine(s)
  • Titres de rapports
  • Prix (Commercialisation)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Agriculture Canada, Division de l'analyse des marchés agro-alimentaires.

Spanish

Save record 37

Record 38 2004-06-03

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Food Industries
OBS

The Analyst will provide support to the Wild Bean Cafe Category Manager, providing data analysis of marketing and promotional initiatives, menu/sales analysis, menu item cost trends, menu pricing data base administration, analysis of margin recovery programs and special food service analysis assignments, all focused on solutions to improve the... Food Service Business profitability. The Analyst will also be involved with analyzing and reporting the... foodservice business performance.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 38

Record 39 2002-12-18

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Agriculture - General
OBS

Food and Alimentation Organization of the United Nations.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Agriculture - Généralités
OBS

Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Agricultura - Generalidades
OBS

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.

Save record 39

Record 40 2002-06-17

English

Subject field(s)
  • Titles of Standards
  • Protection of Farm Animals
OBS

The "Animal Health and Production Risk Analysis Framework" represents the protocol of the Animal Health and Production Division and the animal health component of APFRAN [Animal, Plant and Food Risk Analysis Network] for conducting risk analyses and disease status evaluations.

French

Domaine(s)
  • Titres de normes
  • Protection des animaux (Agric.)
OBS

Le «Cadre d'analyse des risques de la santé des animaux et de l'élevage» constitue le protocole suivi par la Division de la santé des animaux et de l'élevage et la composante zoosanitaire du GARZPA [Groupe d'analyse des risques zoosanitaires, phytosanitaires et alimentaires] qui sert à conduire les analyses des risques et les évaluations du statut sanitaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Títulos de normas
  • Protección de los animales (Agricultura)
Save record 40

Record 41 2002-06-07

English

Subject field(s)
  • Provincial Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Economic Co-operation and Development
OBS

Manitoba Agriculture and Food. Policy and Economics Division co-ordinates long-term policy and program development for Manitoba Agriculture and Food. Conducts research and analysis, and provides agricultural and food statistics, marketing and production information for the general public and staff. Provides funding for the administration of various boards and commissions.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités de gouvernements provinciaux canadiens
  • Coopération et développement économiques
OBS

Agriculture et Alimentation Manitoba. La Division de la politique et de l'économie coordonne l'élaboration des programmes et de la politique à long terme d'Agriculture et Alimentation Manitoba. Effectue des recherches et des analyses, fournit au public et au personnel du ministère des statistiques sur l'agriculture et l'alimentation et des renseignements sur la production et la commercialisation. Fournit des fonds pour l'administration de divers conseils et commissions.

Spanish

Save record 41

Record 42 2002-05-13

English

Subject field(s)
  • Transport of Goods
  • Freezing and Refrigerating
  • Food Industries
CONT

Is Refrigerated Transportation Ready for HACCP?... Is HACCP the appropriate model for ensuring produce safety? The development of science based data and the practical evaluation of refrigerated transportation as a critical control point in a systematic hazard analysis of food safety for fresh produce has been minimal. Although more recently included in generic descriptions of Hazard Analysis Critical Control Point templates or the current evolution of Good Agricultural Practices, there is precious little scientific documentation to form a solid foundation to build a HACCP equivalency program.

French

Domaine(s)
  • Transport de marchandises
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Transport de denrées périssables maintenues à basse température pendant le trajet.

Key term(s)
  • transport réfrigéré

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Transporte de mercancías
  • Congelación y refrigeración
  • Industria alimentaria
Save record 42

Record 43 2002-02-05

English

Subject field(s)
  • Aquaculture
CONT

Principles of Organic Aquaculture. "Even though we don’t have standards, "says Dolinski, "we can assume the same principles used for organic livestock production will apply for aquatic animal production". The water will have to be clean and free of contaminants. It is very likely the water will have to be more strictly monitored than other types of organic production. Residue analysis may be required on a regular basis. The production area will have to be surrounded by a barrier zone to prevent contamination. If there is risk from spray drift for example, a buffer zone will be required depending on your location. The fish will have to be fed organically certified food supplements. The only useable fish medications would be identified on a permitted list, if there are any approved at all. The fish would have to be reared so they could behave "naturally"...

French

Domaine(s)
  • Aquaculture
CONT

Avec d'autres réseaux de l'enseignement agricole (agriculture biologique, développement durable...) une réflexion est menée sur l'aquaculture biologique.

Spanish

Save record 43

Record 44 2000-11-22

English

Subject field(s)
  • Foreign Trade
  • Transport of Oil and Natural Gas
DEF

A certificate required by some countries as proof of the quality and composition of food products or pharmaceuticals. The required analysis may be made by a private or government health agency. The certificate must be legalized by a foreign consul of the country concerned, as is the case with such similar certificates as the phytosanitary certificate.

OBS

certificate of analysis: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Commerce extérieur
  • Transport du pétrole et du gaz naturel
DEF

Document détaillant tout ou partie des résultats des analyses effectuées sur une cargaison, qui peut concerner ou non les mêmes propriétés que celles mentionnées dans le certificat de qualité. [Définition normalisée par l'ISO.]

OBS

certificat d'analyse : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Comercio exterior
  • Transporte de petróleo y gas natural
DEF

Certificado por medio del cual la empresa productora certifica los componentes del artículo exportado.

Save record 44

Record 45 2000-11-10

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Agricultural Economics
  • Food Industries
  • Trade
OBS

Agriculture Canada.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Économie agricole
  • Industrie de l'alimentation
  • Commerce
OBS

Agriculture Canada.

Spanish

Save record 45

Record 46 2000-02-17

English

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
  • Economics
OBS

This paper, issued in "Trade and Economic Policy Commentary" by the Trade and Economic Analysis Division, Department of Foreign Affairs and International Trade, first sets out a conceptual framework for addressing FEEEP(Food, Economic Growth, Energy, Environment, Population). It then takes individual elements of FEEEP and attempts to identify their interlinkages... The paper concludes with some policy implications for analyzing FEEEP through an integrated assessment methodology.

French

Domaine(s)
  • Titres de monographies
  • Économique
OBS

Document publié par la Direction de l'analyse commerciale et économique, ministère des Affaires étrangères et du Commerce international dans «Commentaire d'analyse commerciale et économique».

Spanish

Save record 46

Record 47 1999-03-09

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Animal Hygiene and Sanitation (Agric.)
  • Crop Protection
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

An integral part of the Animal Health, Plant Protection and Food safety programs of the Canadian Food Inspection Agency (CFIA). By serving as a liaison between science and management, and by providing technical information and advice, APFRAN facilitates decision-making within national programs, thus contributing to the overall success of Canada’s agricultural, food and forest industries.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Hygiène des animaux (Agric.)
  • Protection des végétaux
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

Fait partie intégrante des programmes de santé des animaux, de protection des végétaux et de salubrité des aliments de l'Agence canadienne d'inspection des aliments (ACIA). En servant de lien entre les sciences et la gestion et en fournissant des renseignements et des conseils techniques, le GARZPA facilite le processus décisionnel pour les programmes nationaux et contribue ainsi au succès global des industries agricoles, alimentaires et forestières du Canada.

Spanish

Save record 47

Record 48 1998-03-13

English

Subject field(s)
  • Foreign Trade
CONT

international standards, guidelines and recommendations :(a) for food safety, the standards, guidelines and recommendations established by the Codex Alimentarius Commission relating to food additives, veterinary drug and pesticide residues, contaminants, methods of analysis and sampling, and codes and guidelines of hygienic practice;(b) for animal health and zoonoses, the standards, guidelines and recommendations developed under the auspices of the International Office of Epizootics;(c) for plant health, the international standards, guidelines and recommendations developed under the auspices of the Secretariat of the International Plant Protection Convention in cooperation with regional organizations operating within the framework of the International Plant Protection Convention; and(d) for matters not covered by the above organizations, appropriate standards, guidelines and recommendations promulgated by other relevant international organizations open for membership to all Members, as identified by the Committee.

French

Domaine(s)
  • Commerce extérieur
CONT

[Normes, directives et recommandations internationales :] a) pour l'innocuité des produits alimentaires, les normes, directives et recommandations établies par la Commission du Codex Alimentarius en ce qui concerne les additifs alimentaires, les résidus de médicaments vétérinaires et de pesticides, les contaminants, les méthodes d'analyse et d'échantillonnage, ainsi que les codes et les directives en matière d'hygiène: b) pour la santé des animaux et les zoonoses, les normes, directives et recommandations élaborées sous les auspices de l'Office international des épizooties; c) pour la préservation des végétaux, les normes, directives et recommandations internationales élaborées sous les auspices du Secrétariat de la Convention internationale pour la protection des végétaux en coopération avec les organisations régionales opérant dans le cadre de ladite Convention; et d) pour les questions qui ne relèvent pas des organisations susmentionnées, les normes, directives et recommandations appropriées promulguées par d'autres organisations internationales compétentes ouvertes à tous les Membres et identifiées par le Comité.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Comercio exterior
CONT

[Normas, directrices y recomendaciones internacionales]: (a) en materia de inocuidad de los alimentos, las normas, directrices y recomendaciones establecidas por la Comisión del Codex Alimentarius sobre aditivos alimentarios, residuos de medicamentos veterinarios y plaguicidas, contaminantes, métodos de análisis y muestreo, y códigos y directrices sobre prácticas en materia de higiene; (b) en materia de sanidad animal y zoonosis, las normas, directrices y recomendaciones elaboradas bajo los auspicios de la Oficina Internacional de Epizootias; (c) en materia de preservación de los vegetales, las normas, directrices y recomendaciones internacionales elaboradas bajo los auspicios de la Secretaría de la Convención Internacional de Protección Fitosanitaria en colaboración con las organizaciones regionales que operan en el marco de dicha Convención Internacional; y (d) en lo que se refiere a cuestiones no abarcadas por las organizaciones mencionadas supra, las normas, recomendaciones y directrices apropiadas promulgadas por otras organizaciones internacionales competentes, en las que puedan participar todos los Miembros, identificadas por el Comité.

Save record 48

Record 49 1997-10-24

English

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
OBS

Information confirmed by the Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs, Policy Analysis Branch, and found in UTLAS. Report No. 94-01-Economics Information, by Craig Hunter.

French

Domaine(s)
  • Titres de monographies
OBS

Information confirmée par le Ministère de l'Agriculture, de l'Alimentation et des Affaires rurales, Direction de l'analyse des politiques.

Spanish

Save record 49

Record 50 1997-03-17

English

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
OBS

Prepared by Inter/Sect Alliance Inc., Ottawa, 1996. Agriculture and Agri-Food Canada.

French

Domaine(s)
  • Titres de monographies

Spanish

Save record 50

Record 51 1994-04-08

English

Subject field(s)
  • Titles of Programs and Courses

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes et de cours

Spanish

Save record 51

Record 52 1993-09-08

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Guaranteed analysis declares the range within which nutrients occur in a manufactured animal food.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

d'un aliment pour animaux

Spanish

Save record 52

Record 53 1990-06-01

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Food Industries
  • Human Diseases

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Industrie de l'alimentation
  • Maladies humaines

Spanish

Save record 53

Record 54 1990-03-23

English

Subject field(s)
  • Labelling (Packaging)
  • Anthropology
CONT

Attempts, with some success, to address analysis of metal food containers that lack the very diagnostic paper labels, lithography, or embossing.

Key term(s)
  • diagnostic paper label

French

Domaine(s)
  • Étiquetage (Emballages)
  • Anthropologie

Spanish

Save record 54

Record 55 1985-06-26

English

Subject field(s)
  • Soil Improvement and Fertilizer Management
OBS

A quality used in describing a chemical fertilizer.

French

Domaine(s)
  • Fumure et amélioration du sol
OBS

Proposition de Michel Côté, traducteur de la section économique de la division de Montréal diplômé en économie agricole.

Spanish

Save record 55

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