TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ANTHOCYANIN [4 records]

Record 1 2014-01-10

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
DEF

[That is] containing anthocyanin pigments.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
DEF

Qui contient des anthocyanes (pigments).

Spanish

Save record 1

Record 2 2010-06-08

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Food Industries
CONT

Wehani rice [is a] russet-colored rice ... derived from basmati rice.

OBS

Some speciality rices are prized not for aroma, but their colour, which is determined by levels of anthocyanin pigment in different layers of the pericarp, seed coat and outer grain layer. The endosperm colour of rice ranges from white and various shades of translucent to red, purple and black.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Certains riz spéciaux sont appréciés non pour leur arôme mais pour leur couleur, qui est déterminée par les teneurs en anthocyane (pigment) dans les différentes couches du péricarpe, du tégument et de la couche extérieure du grain. La couleur de l'endosperme du riz va du blanc et différentes nuances translucides au rouge, au pourpre et au noir.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Industria alimentaria
Save record 2

Record 3 2003-09-09

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
DEF

Any of the intensely colored, sap-soluble glycoside plant pigments responsible for most scarlet, purple, mauve, and blue coloring in higher plants.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
DEF

Nom donné à divers pigments, rouges, mauves, violets ou bleus, colorant de nombreuses feuilles ou fleurs.

OBS

On en trouve dans les feuilles de chou rouge, de vigne vierge, les pétales de rose, de pétunia, de mauve, d'hortensia, dans certains fruits : raisins, oranges sanguines, fraises. Solubles dans l'eau, ces pigments sont localisés dans les vacuoles des cellules. Il virent du rouge au bleu suivant que le suc vacuolaire est acide ou basique. Ce sont des hétérosides des anthocyanidines.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
DEF

Pigmento glucosídico que se halla disuelto en la savia, y que da color rojo o azul a los pétalos, hojas o frutos.

Save record 3

Record 4 2001-01-24

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Dyes and Pigments (Industries)
DEF

Any of a class of pigments of blue, red, and violet flowers; they are glycosides, yielding anthocyanidin and a sugar on hydrolysis.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Teintures et pigments (Industries)
DEF

Nom donné à divers pigments, rouges, mauves, violets ou bleus, colorant de nombreuses feuilles ou fleurs [...] Solubles dans l'eau, ces pigments sont localisés dans les vacuoles des cellules. Ils virent du rouge au bleu suivant que le suc vacuolaire est acide ou basique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Tinturas y pigmentos (Industrias)
Save record 4

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: