TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ASCORBIC ACID [19 records]

Record 1 2023-05-16

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Scientific Research Equipment
  • Medical and Surgical Equipment
CONT

AC medium is a good primary isolation medium possessing unique growth promoting properties for both aerobic and anaerobic microorganisms. It is recommended as a general culture medium for anaerobes, microaerophiles and aerobes. The medium contains an agar flux that retards air diffusion and when sealed in snap-cap tubes immediately after autoclaving, it maintains an oxygen gradient ranging from anaerobic at the bottom to aerobic at the top. Techniques :... Within 24 hours after inoculation, anaerobic organisms will be growing near the bottom, microaerophiles near the center, and aerobic organisms near the top Facultative organisms will grow throughout the tube. The composition is the following : beef extract(3 g), yeast extract(3 g), malt extract(3 g), proteose peptone No. 3(Difco)(20 g). dextrose(5 g), agar(1 g), ascorbic acid(0. 2 g), distilled water(1 liter)...

CONT

AC medium. General growth medium. [Composition :] peptone, beef extract, yeast extract, malt extract, dextrose, ascorbic acid, 0. 1% agar, pH 7. 2. AC broth does not have agar.

OBS

One should keep in mind that a "culture medium" can be either liquid (broth) or solid (agar- or gelatin-based) or semi-solid. If the AC medium contains agar for solidification, it would be called an "AC agar." The equivalent liquid medium or broth (medium without agar) would be called an "AC broth."

OBS

all culture medium: For clarity, this term would be better hyphenated (all-culture medium).

OBS

AC medium: It can be confused with other culture media such as Acriflavin-Ceftazidim medium.

OBS

AC media; AC mediums; A. C. media; A. C. mediums; all-culture media; all-culture mediums: plural.

OBS

AC medium: term taken from a Canadian laboratory-equipment company’s catalogue.

Key term(s)
  • A. C. medium
  • AC media
  • AC mediums
  • A. C. media
  • A. C. mediums
  • all-culture media
  • all-culture mediums

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
  • Équipement médico-chirurgical
OBS

C'est un milieu de culture microbiologique d'utilisation générale (non sélectif) servant à cultiver une large gamme de micro-organismes (bactéries aérobies, anaérobies ou micro-aérophiles). Il est empirique (on ne connaît pas sa composition avec précision puisqu'il n'est pas purement synthétique). Celui qui est fabriqué par les laboratoires Sigma-Aldrich contient des peptones, des extraits de bœuf, de levure et de malt, ainsi que du dextrose, de l'acide ascorbique et de l'eau distillée. Tous ces ingrédients offrent un milieu favorable à la prolifération de diverses bactéries.

OBS

milieu AC : L'abréviation anglaise «AC» dans ces termes signifie «all culture», c'est-à-dire «toutes cultures». Ne pas confondre avec d'autres milieux de culture, car les lettres «AC» pourraient signifier, par exemple, un milieu contenant de l'acriflavine et de la ceftazidime.

OBS

Un «milieu» de culture bactérienne peut être solide (appelé «gélose») ou liquide (appelé «bouillon»). Lorsque le milieu en question est à base d'agar, donc solide, il serait préférable d'indiquer «gélose». On pourrait alors parler de «gélose toutes cultures». Dans le cas du milieu de culture liquide (bouillon) équivalent (milieu sans agar), on pourrait parler de «bouillon toutes cultures».

OBS

Il convient de rappeler qu'il n'existe pas de milieu de culture universel et que certaines bactéries ne peuvent croître sur les milieux gélosés peptonés conventionnels (Bianchi et Bianchi, 1972).

OBS

milieu AC : terme tiré d'un catalogue de compagnie canadienne d'équipement de laboratoire.

Key term(s)
  • milieu toute culture
  • milieu A.C.

Spanish

Save record 1

Record 2 2023-05-16

English

Subject field(s)
  • Scientific Research Equipment
  • Medical and Surgical Equipment
  • Microbiology and Parasitology
CONT

All Culture Broth. A. C. Broth is recommended to cultivate a wide variety of microorganisms and may be used as an unofficial sterility test medium.... Composition :ascorbic acid(0. 2 g/L), beef extract(3 g/L), dextrose(5 g/L), malt extract(3 g/L), proteose peptone(20 g/L).

OBS

AC broth does not have agar.

OBS

AC broth is used for cultivating a wide variety of microorganisms (aerobic, anaerobic and microaerophilic) and for the sterility testing of turbid or viscous solutions and other materials not containing mercurial preservatives. ... AC broth possesses growth-promoting properties for a wide variety of microorganisms. ... AC medium does not exhibit the toxicity shown by media containing sodium thioglycollate. ... AC broth is suitable for use in the detection of obligately aerobic contaminants in biologicals and other products. AC broth is also useful in the isolation and cultivation of many common pathogenic and saprophytic aerobes. The medium can be used to test the sterility of biologicals and solutions that do not contain mercurial preservatives. (Fluid thioglycollate medium should be employed for the sterility testing of solutions containing mercurial preservatives.)

OBS

Unlike agar-based mediums, broths are liquid.

OBS

all culture broth: For clarity, this term would be better hyphenated (all-culture broth).

OBS

AC broth: term taken from a Canadian laboratory-equipment company’s catalogue.

Key term(s)
  • A.C. broth

French

Domaine(s)
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
  • Équipement médico-chirurgical
  • Microbiologie et parasitologie
OBS

Il s'agit d'un milieu de culture microbiologique nutritif liquide (un bouillon nutritif) d'utilisation générale (non sélectif), c.-à-d. qui sert à cultiver une large gamme de micro-organismes (bactéries aérobies, anaérobies ou micro-aérophiles). Il est empirique (on ne connaît pas sa composition avec précision puisqu'il n'est pas purement synthétique). Celui qui est fabriqué par les laboratoires Sigma-Aldrich contient des peptones, des extraits de bœuf et de malt, ainsi que du dextrose, de l'acide ascorbique. Tous ces ingrédients offrent un milieu favorable à la croissance rapide des diverses bactéries. Ce milieu sert notamment à vérifier la stérilisation de solutions et de matériaux ne contenant aucun agent conservateur (antimicrobien) à base de mercure.

OBS

Un «milieu» de culture bactérienne peut être solide (appelé «gélose») ou liquide (appelé «bouillon»). Lorsque le milieu en question est à base d'agar, donc solide, il serait préférable d'indiquer «gélose». On pourrait alors parler de «gélose toutes cultures». Dans le cas du milieu de culture liquide (bouillon) équivalent (milieu sans agar), on pourrait parler de «bouillon toutes cultures».

OBS

bouillon AC : L'abréviation anglaise «AC» signifie «all culture», c'est-à-dire «toutes cultures».

OBS

Il convient de rappeler qu'il n'existe pas de milieu de culture universel, c'est-à-dire un milieu qui permet la croissance de toutes les bactéries. Les milieux d'usage général favorisent la croissance de bactéries qui n'ont pas d'exigence particulière.

OBS

bouillon AC : terme tiré d'un catalogue de compagnie canadienne d'équipement de laboratoire.

Key term(s)
  • bouillon toute culture
  • bouillon A.C.

Spanish

Save record 2

Record 3 2023-05-16

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Scientific Research Equipment
  • Medical and Surgical Equipment
CONT

AC agar for microbiology. Synonym : All Culture Agar. Ingredients(g/L) : proteose peptone(20), beef extract(3), yeast extract(3) malt extract(3), dextrose(5), ascorbic acid(0. 20), agar(1). Application : Supports the growth of aerobic, anaerobic and microaerophilic microorganisms.

OBS

Its composition is the same as that of AC [all-culture] broth except that agar is added.

OBS

AC agar: not to be confused with other culture media such as Acriflavin-Ceftazidim agar (AC agar).

OBS

all culture agar: For clarity, this term would be better hyphenated (all-culture agar).

Key term(s)
  • A.C. agar

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
  • Équipement médico-chirurgical
OBS

C'est un milieu de culture microbiologique d'utilisation générale (non sélectif) servant à cultiver une large gamme de micro-organismes (bactéries aérobies, anaérobies ou micro-aérophiles). Il est empirique (on ne connaît pas sa composition avec précision puisqu'il n'est pas purement synthétique). Celui fabriqué par les laboratoires Sigma-Aldrich contient des peptones, des extraits de bœuf, de levure et de malt, ainsi que du dextrose, de l'acide ascorbique et de l'eau distillée. Tous ces ingrédients offrent un milieu favorable à la prolifération de diverses bactéries. De l'agar est ajouté, ce qui distingue celui-ci d'un bouillon.

OBS

Il convient de rappeler qu'il n'existe pas de milieu de culture universel et que certaines bactéries ne peuvent croître sur les milieux gélosés peptonés conventionnels (Bianchi et Bianchi, 1972).

Key term(s)
  • gélose toute culture

Spanish

Save record 3

Record 4 2017-08-09

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Food Safety
CONT

Model experiments on the ingredients of the test apple beverage revealed that the off-flavor compound had been formed by ascorbic acid and(E)-hex-2-enal.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Salubrité alimentaire
CONT

Initialement, lorsque les chercheurs ont étudié la flaveur du lait, ce fût pour identifier les composés chimiques responsables de flaveurs indésirables («oxydés» ou «rances») pouvant parfois être présentes [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
  • Inocuidad Alimentaria
OBS

Aireado: vino que ha perdido parte de sus aromas por una incorrecta exposición al aire, muy pobre de sabor.

Save record 4

Record 5 2016-11-09

English

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
CONT

Ascorbic acid... was preweighed into the cereal and iron mixture : 25 mg(A) or 50 mg(B) per test meal, respectively.

Key term(s)
  • pre-weighed

French

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
OBS

prépesé : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 5

Record 6 2011-05-31

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Biochemistry
DEF

A calcium salt of ascorbic acid, used for its vitaminic and antioxidant properties [as a] preservative for salted-meats and milk-food preserves.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
DEF

Sel de calcium de l'acide ascorbique, se présentant sous la forme d'une poudre granuleuse blanche, assez stable à l'air, utilisée à la fois comme vitamine et, dans l'industrie alimentaire, comme antioxydant.

Spanish

Save record 6

Record 7 2011-01-17

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C9H6O4
formula, see observation
C9H4O3·H2O
formula, see observation
485-47-2
CAS number
OBS

Properties : White crystals or powder... Soluble in water and alcohol... Hazard : Toxic and irritant. Uses : Chemical intermediate; reagent for determination of amines, amino acids, ascorbic acid.

OBS

2,2-dihydroxy-1H-indene-1,3(2H)dione: The capital "H" must be italicized; form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

The capital "H" must be italicized.

OBS

Chemical formula: C9H6O4 or C9H4O3·H2O

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C9H6O4
formula, see observation
C9H4O3·H2O
formula, see observation
485-47-2
CAS number
OBS

2,2-dihydroxy-1H-indène-1,3(2H)dione : Le «H» majuscule s'écrit en italique; forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

Le «H» majuscule s'écrit en italique.

OBS

Formule chimique : C9H6O4 ou C9H4O3·H2O

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Entrada(s) universal(es)
C9H6O4
formula, see observation
C9H4O3·H2O
formula, see observation
485-47-2
CAS number
Save record 7

Record 8 2008-01-03

English

Subject field(s)
  • Injections, Tubing and Transfusions (Medicine)
  • Medication
CONT

Chlorpromazine hydrochloride injection is a sterile aqueous solution intended for deep intramuscular use. Each mL contains chlorpromazine hydrochloride 25 mg, ascorbic acid 2 mg, sodium metabisulfite 1 mg, sodium sulfite 1 mg and sodium chloride 6 mg, in water for injection.

French

Domaine(s)
  • Injections, tubages et transfusions (Médecine)
  • Médicaments
OBS

Classée comme antipsychotique de faible puissance, le chlorhydrate de chlorpromazine est utilisé dans le traitement des psychoses aiguës et chroniques, comme la schizophrénie et les phases maniaques du trouble bipolaire. On l'utilise aussi dans le traitement de la porphyrie, du tétanos, de certains problèmes liés à la croissance chez l'enfant, et comme préanesthésique.

Spanish

Save record 8

Record 9 2007-11-14

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Food Industries
CONT

A flash-blanched mushroom with a shelf life of 90 days and that looks and tastes like a fresh mushroom, is being introduced to the North American food market... In the process, the mushrooms are sliced plastic pails with dilute saline or ascorbic acid solution and are shipped and stored under refrigeration.

OBS

Suitably the flash blanching is conducted at a temperature of from 100-300° C. for approximately 60 to 180 seconds, and typically the steam cooking is conducted at a temperature of from 200 to 300° C. for approximately 60 to 180 seconds. Preferably the steam cooking is conducted in approximately 50% saturated steam.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 9

Record 10 2004-03-26

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
DEF

A vitamin available in the form of colorless or white crystals that are water-soluble and unstable in air.

CONT

Ascorbic acid is highly susceptible to oxidation, especially in the presence of copper or in a basic solution such as sodium bicarbonate.

CONT

Ascorbic acid [is a] preservative and antioxidant used in frozen fruit, particularly sliced peaches, frozen fish dip, dry milk, beer and ale, flavoring oils, [etc. ].

OBS

Hexuronic acid is... a historical name originally used for ascorbic acid.

OBS

L-ascorbic acid : The initial letter "L" is a small capital letter.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
DEF

Vitamine se présentant sous la forme de cristaux incolores ou blancs, instables à l'air et solubles dans l'eau, présente dans de nombreux végétaux et dans la chair animale.

CONT

L'acide ascorbique est également utilisé comme antioxydant dans la conservation des produits alimentaires (par exemple des pommes coupées); pour le rendre soluble dans les matières grasses, dont il empêche le rancissement, on le transforme en un ester, généralement le palmitate d'ascorbyle.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
OBS

El ácido l-ascórbico es la vitamina C o antiescorbútica. Su constitución corresponde a la-2-ceto-l-gulo-nolactona, en forma enólica. Se encuentra en muchos alimentos vegetales, especialmente en los cítricos. Puede oxidarse fácilmente y reducirse de nuevo la forma oxidada.

Key term(s)
  • ácido hexurónico
  • acido cevitamínico
Save record 10

Record 11 2002-03-20

English

Subject field(s)
  • Chemical Engineering
  • Biotechnology
CONT

Ascorbic acid presumably acts as an oxidation-reduction catalyst in the cell. It is readily oxidized...

Key term(s)
  • oxidation reduction catalyst
  • oxydoreduction catalyst

French

Domaine(s)
  • Génie chimique
  • Biotechnologie
Key term(s)
  • catalyseur d'oxydoréduction

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ingenieria química
  • Biotecnología
CONT

El ácido ascórbico (Vitamina C), actúa como catalizador de óxido-reducción en las células.

OBS

Factor de dieta que debe estar presente en la alimentación humana.

Save record 11

Record 12 2001-03-05

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
DEF

White, water-soluble crystals with vitamin-C activity; insoluble in alcohol. An antioxidant (mainly for fresh or cured meat).

OBS

Also used in therapy for vitamin C deficiency.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
DEF

Cristaux hydrosolubles blancs à action vitaminique C, insolubles dans l'alcool. Antioxydant (surtout pour les viandes fraîches ou traitées).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
Save record 12

Record 13 1998-12-14

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Chemical Elements and Compounds

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Éléments et composés chimiques

Spanish

Save record 13

Record 14 1989-12-20

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

The various chemical reactions involved in the conversion of dietary nutrients such as sugars, amino acids, fatty acids, and mineral elements into storage molecules such as triglycerides, glycogen, and proteins; into a large array of reaction intermediates such as glycoproteins, heteropolysaccharides, and phospholipids; or into special function molecules such as hormones, nucleotides, and vitamins.

CONT

The term intermediary metabolism is used to refer to those biochemical reactions occurring in cells by which the many biochemical intermediates are formed and/or transformed into other products necessary for life. Glycolysis, for example, produces glucose-6-phosphate, which can be transformed into ribose, glucuronate, glycerol, pyruvate, oxo-glutarate, glutamate, ascorbic acid, etc. To produce the large number of intermediates requires intertwined metabolic pathways, all carefully regulated by allosteric enzymes and hormones.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Ensemble des phénomènes de dégradation (catabolisme) et de synthèse (anabolisme) qui permettent un cycle continu d'échanges entre la cellule et les substrats apportés par l'alimentation : glucides, lipide et protides.

CONT

Les liaisons faibles, pour avoir une quelconque efficacité, ne peuvent agir qu'à courtes distances, et en grand nombre. Telles sont bien leurs caractéristiques, qui s'épanouissent au mieux dans les relations de complémentarité des formes : c'est le cas tout spécialement des relations entre l'enzyme et son substrat, l'antigène et son anticorps ou l'effecteur allostérique avec la protéine enzymatique en structure quaternaire. L'ensemble du métabolisme intermédiaire, dans son mécanisme intrinsèque comme dans sa régulation, dépend totalement de telles relations structurales.

OBS

Actuellement, ce terme désigne deux types de processus biochimiques : l'un, variable, avec les divers substrats; l'autre, appelé "système métabolique central", identique pour toutes les cellules animales et végétales : alimenté en petites molécules par le premier, il fournit à l'organisme l'énergie qui lui est nécessaire, mais aussi des matériaux pour des biosynthèses. Le système métabolique central, situé dans les mitochondries des cellules animales et végétales, comprend deux ensembles multienzymatiques associés aux structures mitochondriales : le cycle citrique et les chaînes d'oxydoréduction.

Spanish

Save record 14

Record 15 1989-02-02

English

Subject field(s)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
CONT

A combination of vitamins in capsular or tablet form, each of which contains vitamins A and D, ascorbic acid, calcium panthothane, cyanocobolamine, folic acid, niacinamide, pyridoxine hydrochloride, riboflavin, thiamin hydrochloride and a suitable form of alpha tocopherol(vitamine E).

French

Domaine(s)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
OBS

déc(a); élément qui signifie 10.

OBS

Source : Pharmacienne des laboratoires Ayerst, Montréal.

Spanish

Save record 15

Record 16 1987-03-25

English

Subject field(s)
  • Physiotherapy
  • Chemistry
CONT

Overdose : Treatment : In severe reactions use one or more of the following : oxygen inhalation; carbogen(95% oxygen and 5% carbon dioxide) ;massive i. v. ascorbic acid(1 g) ;ephedrine sulfate and i. v. antihistamine.

French

Domaine(s)
  • Physiothérapie
  • Chimie
CONT

Surdosage : Traitement : En cas de réactions sérieuses, on recommande les mesures suivantes : inhalation d'oxygène ou de carbogène (mélange de 95% d'oxygène et de 5% de gaz carbonique), l'injection i.v. de doses massives d'acide ascorbique (1 g), de sulfate d'éphédrine ou d'un antihistaminique.

Spanish

Save record 16

Record 17 1986-02-01

English

Subject field(s)
  • Chemistry

French

Domaine(s)
  • Chimie

Spanish

Save record 17

Record 18 1985-03-25

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

[Some] important biological conversions transform isopropanol into acetone, glucose into gluconic acid and sorbitol into sorbose.(The last reaction is the only biological step in the otherwise nonbiological manufacture of ascorbic acid, vitamin C.)

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

[Certaines] bio-conversions importantes transforment l'isopropanol en acétone, le glucose en acide gluconique, et le sorbitol en sorbose. (Cette dernière réaction constitue la seule étape biologique de la production de l'acide ascorbique, la vitamine C.)

Spanish

Save record 18

Record 19 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Chemistry

French

Domaine(s)
  • Chimie

Spanish

Save record 19

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