TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CASSAVA [28 records]

Record 1 2024-10-30

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

Starchy versus non-starchy vegetable classification is broadly based on the parts of a plant that are consumed.... Starchy vegetables... have a higher starch(or sugar) content [than non-starchy vegetables] and are considered dietary staples similar to rice or other grains. Starchy vegetables include some tubers and roots, such as potatoes and sweet potatoes(yams), cassava, sago yams, and taro. Although botanically they are classified as fruit, plantains are also classified as starchy vegetables. While starchy vegetables are concentrated sources of starch, they are less starchy than grains. Other root vegetables like carrots, beets, parsnips, turnips, and rutabagas are classified as non-starchy vegetables.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)

Spanish

Save record 1

Record 2 2021-09-17

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Manioc flour, or cassava flour, as it's commonly called, is a flour that comes from cassava, a long tuberous starchy root, often found in Latin American and Caribbean cuisines.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Le manioc sert depuis longtemps à la fabrication de la farine de manioc. Pour fabriquer la farine, la racine de manioc est déshydratée puis moulue.

Spanish

Save record 2

Record 3 2021-09-17

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

The powdered residue resulting from processing the chips and roots [of cassava] is called cassava meal. The maximum recommended level of cassava meal that can be used in broiler diets varies greatly among studies.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

[Cet agriculteur ougandais] utilise des produits locaux comme les tourteaux de manioc et de tournesol pour préparer des aliments pour ses poissons, une technique qu'il a apprise en écoutant une émission radiophonique agricole.

Spanish

Save record 3

Record 4 2021-02-25

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Euphorbiaceae.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Euphorbiaceae.

Spanish

Save record 4

Record 5 2018-01-26

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

Flavoring made by boiling down the juice of the bitter cassava; used in West Indian cooking.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
CONT

Sainte-Lucie offre une cuisine excellente, à base de produits frais locaux. [...] Découvrez le pepperpot, ragoût de bœuf, de porc et de casareep, mélange épicé à base de manioc, cannelle, cassonade. Le lambi, énorme coquillage, est proposé sur toute l'île. La langouste est grillée et servie avec du beurre fondu ou froide une mayonnaise aux herbes.

Spanish

Save record 5

Record 6 2017-11-03

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Industries
CONT

[Cassava starch is the] principal industrial outlet for cassava. Cassava starch is used in the foodstuffs, textile and paper industries for the manufacture of plywood and veneer, adhesives, glucose and dextrine.

CONT

A first-rate quality starch can be obtained from cassava using only water, and this makes the processing of cassava starch and flour particularly suitable for developing countries and rural industries.

OBS

Tapioca is obtained from cassava starch, therefore neither tapioca nor tapioca starch can be synonyms of cassava starch.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

La fécule de manioc a des propriétés exceptionnelles, comme son taux de viscosité élevé et sa résistance au gel, qui la rendent compétitive par rapport à d'autres fécules industrielles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Industria alimentaria
Save record 6

Record 7 2016-12-16

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Dietetics
DEF

Food that is eaten commonly and regularly in a country or community and in such quantities as to constitute the dominant part of the diet and supply a major proportion of energy needs.

CONT

Most people live on a diet based on one or more of the following staples : rice, wheat, maize(corn), millet, sorghum, roots and tubers(potatoes, cassava, yams and taro), and animal products such as meat, milk, eggs, cheese and fish.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Diététique
DEF

Aliment de consommation courante et fréquente dans un pays ou une communauté et en quantités telles qu’il constitue la base de l’alimentation et la source d’une importante partie des apports énergétiques.

CONT

Les aliments de base varient d'une région à l'autre, mais sont généralement des féculents bon marché d'origine végétale qui sont riches en calories et qui peuvent se conserver facilement toute l'année. [...] La plupart des aliments de base dérivent soit de céréales, telles que le blé, le maïs ou le riz, ou de légumes-racines riches en amidon comme la pomme de terre, le taro et le manioc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Dietética
Save record 7

Record 8 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Industrial Crops
OBS

cassava crop : term extracted from the “Glossaire de l'agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes industrielles
OBS

culture de manioc : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 8

Record 9 2016-05-18

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 9

Record 10 2016-03-11

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Famille des Lonchéidés. Insecte présent dans les Amériques, surtout du Sud.

Spanish

Save record 10

Record 11 2012-06-12

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

Commercial name of the tuberous root of manioc (Manihot utilissima Pohl, syn. Manihot esculenta Crantz).

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Nom commercial de la racine tubérisée du manioc (Manihot utilissima Pohl, syn. Manihot esculenta Crantz).

CONT

Les racines de manioc, après la récolte, peuvent être employées immédiatement (manioc frais) ou conservées (après dessiccation) [manioc sec]. À partir de ces deux types de manioc, on prépare des produits divers [...] et surtout tapioca.

OBS

racine de manioc : terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Save record 11

Record 12 2011-11-22

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
Universal entry(ies)
OBS

An insect of the family Tetranychidae.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Insecte de la famille des Tetranychidae.

Spanish

Save record 12

Record 13 2007-03-28

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Root and Tuber Crops
CONT

Cassava bacterial blight. Infested leaf has angular watersoaked spots along its veins, margin, and tip. The infected leaf blade turns brown with the typical watersoaked symptom at the leading edge of the brown patch. As the disease further develops, the spots join together into large patches killing the leaf blade as they expand. The leaf eventually dries and falls down.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Culture des plantes sarclées
CONT

L'agent causal de la bactériose du manioc est une bactérie que l'on retrouve à l'intérieur des feuilles et des tiges. Symptômes : Au début, les dégâts causés par la bactériose se présentent sous forme de taches nécrosées d'aspect humide (lésions) [...] Ces lésions angulaires se rejoignent et se transforment progressivement en des taches plus grosses qui détruisent le limbe foliaire. Le limbe brunit et porte à l'extrémité antérieure de la tache brune la tache imbibée qui caractérise la bactériose. Ce symptôme est dénommé brûlure foliaire. Les feuilles gravement brûlées flétrissent, meurent et tombent provoquant la défoliation et le «dieback», ou la mort définitive de la pousse.

OBS

La bactériose du manioc ne s'attaque qu'au manioc.

Spanish

Save record 13

Record 14 2007-01-11

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Root and Tuber Crops
DEF

A tropical plant of genus Manihot with tuberous roots; it yields starch and flour, and may be used to produce alcohol from the fibrous residue of both the leafy tops and the tuberous roots.

OBS

Its roots are made [also] into ... tapioca.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des plantes sarclées
DEF

Plante vivrière tropicale aux racines comestibles dont on tire le tapioca. (Famille des euphorbiacées.)

CONT

Le Brésil s'est lancé depuis maintenant 5 ans dans un gros programme de production d'alcool à partir de canne à sucre, et depuis peu de manioc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de raíces y tubérculos
DEF

Es un arbusto de 1,5 a 3 metros de altura, que pertenece al género "manihot" de la familia de las "euforbiáceas"; dispone de hojas profundamente divididas y la planta ofrece raíces tuberosas (yuca) que crecen en racimos en la base del tallo. Pudo tener su origen en Brasil o las Antillas.

Save record 14

Record 15 2006-10-12

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A locally brewed liquor from palm wine, maize cassava or banana.

OBS

arki: term used in Ewondo a language spoken on a daily basis in Cameroon).

OBS

afofo: term used in Kenyang (a language spoken in Manyu Division, Cameroon).

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Alcool obtenu à partir du maïs, de la banane ou du manioc fermentés [...]

OBS

arki : terme utilisé au Cameroun.

Spanish

Save record 15

Record 16 2006-03-20

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

Tapioca pudding is a common pudding with tapioca pearls added to a vanilla pudding. It can be discerned from other types of pudding by the small, translucent and almost caviar-like orbs of tapioca within. Tapioca is the root of the cassava plant, which is also known as manioc or arrowroot. Tapioca requires processing to withdraw either flakes, seeds or pearls of the Tapioca plant. Pudding can be made with either the tapioca flakes or pearls, though the pearl version is preferred because it cooks faster.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

pouding : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Key term(s)
  • pudding au tapioca

Spanish

Save record 16

Record 17 2003-06-17

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Recipes
DEF

A preparation of cassava starch processed into granular, flake, pellet, or flour form and used as a food in bread or as a thickening agent in liquid foods, as puddings, soups, or juicy pies....

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Recettes de cuisine
DEF

Aliment obtenu par cuisson de la fécule verte humide de manioc, puis par séchage et granulation.

CONT

Le tapioca est employé pour préparer des potages et des entremets sucrés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Recetas de cocina
Save record 17

Record 18 1999-10-15

English

Subject field(s)
  • Glues and Adhesives (Industries)
DEF

an adhesive made from vegetable material; especially : one made by treating starch(as from cassava root) with alkali and used in plywood and veneered products.

French

Domaine(s)
  • Colles et adhésifs (Industries)
DEF

Adhésif obtenu à partir de matières végétales, telles que par exemple amidon, soja, arachides et graines de colza.

OBS

Colle : Terme particulier utilisé dans certaines professions pour désigner les adhésifs.

Spanish

Save record 18

Record 19 1997-11-11

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Biological Sciences
  • Botany
OBS

Cassava : plant with tuberous roots, from which tapioca is derived.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Sciences biologiques
  • Botanique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Ciencias biológicas
  • Botánica
Save record 19

Record 20 1997-08-27

English

Subject field(s)
  • Animal Pests (Crops)

French

Domaine(s)
  • Animaux nuisibles aux cultures

Spanish

Save record 20

Record 21 1994-06-29

English

Subject field(s)
  • Animal Pests (Crops)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
OBS

insect pest of cassava

French

Domaine(s)
  • Animaux nuisibles aux cultures
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
OBS

ravageur du manioc

Spanish

Save record 21

Record 22 1994-06-27

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
OBS

A disease caused by Erwinia Carotovora.

Key term(s)
  • Erwinia Carotovora

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
DEF

Maladie du manioc causée par Erwinia Carotovora.

Key term(s)
  • Erwinia Carotovora

Spanish

Save record 22

Record 23 1994-04-12

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

Local detergent made from cassava starch, palm kernel oil, and wood ash filtrate boiled together to give a solid mass.

OBS

Saboulou is generally black and is a good bathing soap that cure certain skin disorders.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Plats cuisinés
OBS

Saboulou : terme utilisé au Cameroun.

Spanish

Save record 23

Record 24 1993-07-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A fermented, gelled, and dehydrated product made from cassava.

OBS

A traditional staple food in West Africa.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Produit fermenté, gélifié et déshydraté, fabriqué à partir du manioc.

OBS

Aliment de base traditionnel important de l'Afrique de l'Ouest.

Spanish

Save record 24

Record 25 1989-03-28

English

Subject field(s)
  • Root and Tuber Crops
  • Animal Pests (Crops)
CONT

In Africa, the project include the biological control measure to combat the cassava mealy pest(Base de données AGRICOLA).

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes sarclées
  • Animaux nuisibles aux cultures

Spanish

Save record 25

Record 26 1987-10-29

English

Subject field(s)
  • Vegetable Crop Production
CONT

Cooked chips are made by boiling, chipping and soaking bitter and waxy cassava in water.

French

Domaine(s)
  • Production légumière
OBS

Espèce de manioc.

Spanish

Save record 26

Record 27 1980-08-27

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
OBS

cassava : any of several plants of the genus Manihot having fleshly rootstocks yielding a nutritious starch(...) called also manioc.

Key term(s)
  • cassava mite

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions

Spanish

Save record 27

Record 28 1980-01-18

English

Subject field(s)
  • Information Sources (Journalism)

French

Domaine(s)
  • Sources d'information (Journalisme)
OBS

Projets du CRDI, 1970-1978. Développement international; noms d'organismes.

Spanish

Save record 28

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