TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CHEESE PRODUCTION [18 records]

Record 1 2015-01-06

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
CONT

Idiazabal hails from the Basque country in Spain. During production, the wheels were traditionally smoked over beechwood, hawthorn, or cherry for 10 days, imparting a slight smoky quality that would add depth to the rich, nutty flavor of this sheep milk cheese.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fromage d'appellation d'origine contrôlée [des provinces basques d'Espagne] au lait de brebis, à caillé divisé, à pâte mi-dure, de fabrication fermière [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
CONT

El queso Idiazabal se trata de un queso: De leche cruda. Exclusivamente de leche de oveja latxa y/o carranzana. El queso está curado mínimo 2 meses. Su tamaño es pequeño o mediano, de uno a tres kilos, aunque puede ser comercializado en cuña. De coagulación enzimática (cuajo). Queso no cocido (sin sobrepasar los 38ºC). Prensado, de pasta dura. Graso: mínimo 45% de materia grasa sobre extracto seco. Ahumado o sin ahumar.

Save record 1

Record 2 2014-07-04

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Food Additives
CONT

Food enzymes are obtained from plants and animals or by fermentation from micro-organisms.... They are used to perform technological functions in food production, such as converting starch into sugar during beer production or contributing to curd formation in the production of cheese...

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Additifs alimentaires
CONT

Les enzymes alimentaires sont des produits contenant une ou plusieurs enzymes capables de catalyser une réaction biochimique spécifique. [...] Elles sont ajoutées à des denrées alimentaires à des fins technologiques à toute étape de leur fabrication, transformation, préparation, traitement, conditionnement, transport ou entreposage.

Spanish

Save record 2

Record 3 2013-03-22

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
CONT

Fiore sardo is a unique, Italian, raw sheep’s milk cheese with a hard and natural rind. It is a grainy, sharp, savory cheese and is aged up to twelve months.

CONT

The production of Fiore Sardo cheese is strictly limited to some provinces of Sardinia.... The flavour of Fiore Sardo is pronounced, aromatic, moderately spicy and the rind varies from deep gold to dark brown with a sour smell.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
CONT

Fiore sardo. La croûte brune, frottée à l’huile d’olive, a un arôme et un aspect uniques. La texture est dure et cassante, avec la saveur douce spécifique du lait de brebis et une finale longue, fumée, salée et relevée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Queso italiano con denominación de origen protegida, elaborado con leche de oveja sarda, posee pasta dura, color amarillo, corteza oscura y espesa, sabor dulce y olor agrio.

Save record 3

Record 4 2011-01-10

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
  • Microbiology and Parasitology
DEF

Any plant or animal of microscopical size; a protozoan, fungus, bacterium, or virus.

DEF

An organism belonging to the categories of viruses, bacteria, fungi, algae or protozoa. Most of them are small, and the group owes its cohesion to the similarity of methods for their handling.

CONT

The variety of technological uses to which microorganisms are put is enormous. In brewing and baking, the alcohol and carbon dioxide produced in fermentation by yeasts are utilized. Bacterial fermentations are used industrially to produce organic acids and solvents. In food manufacture, microorganisms are used for the production of vinegar, the preservation of olives, sauerkraut, and pickles, for the souring of cream in making butter, for the ripening of cheese, and for the curing of tea and tobacco.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Tout organisme vivant visible seulement au microscope. Appartenant aux trois règnes (bactéries, levures, protozoaires). Ils sont aussi des agents actifs dans les fermentations et participent à la décomposition des matières organiques.

CONT

Chaque cellule contient plusieurs milliers d'enzymes, chacune étant capable de catalyser un type de réactions chimiques. [...] Ainsi les biotechnologies nouvelles reposent maintenant à la fois sur l'usage des micro-organismes vivants, mais aussi sur celui des enzymes isolées des cellules et sur des cellules mortes agissant comme réservoirs d'enzymes.

OBS

Tend à se substituer à MICROBE dans le langage scientifique. Pour certains, les virus font partie des microorganismes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
  • Microbiología y parasitología
DEF

Nombre aplicado a los seres monocelulares, vegetales o animales, solamente visibles con el microscopio; particularmente, a los que producen enfermedades.

Save record 4

Record 5 2008-06-19

English

Subject field(s)
  • Fabric Nomenclature
  • Food Industries
DEF

[A] coarsely woven cloth used for draining cheese, making bouquet garni or any number of other kitchen chores.

CONT

Cheesecloth is a specially designed fabric which was originally used in cheese production, hence the name. There are numerous other uses for cheesecloth, primarily culinary.

French

Domaine(s)
  • Nomenclature des tissus
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Tissu à mailles assez grossières utilisé en cuisine comme tamis.

OBS

Employé à l'origine pour égoutter le lait caillé utilisé pour faire du fromage, il sert aujourd'hui de filtre pour séparer les liquides visqueux de la matière solide en suspension.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nomenclatura de los tejidos
  • Industria alimentaria
Save record 5

Record 6 2003-12-18

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Inspectors of the Central Dairy Inspection Service control the quality of the product. Samples are taken at the conclusion of the production process when the cheese leaves the brine bath, and also during maturing. The cheese is tested for e. g. moisture, fat and salt content.

Key term(s)
  • brine-bath

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

L'affinage commence par une phase de séchage, car il faut retirer l'excès d'humidité dû à l'immersion dans le bain de saumure. Ce séchage va durer près de 2 semaines pour l'emmentale.

Spanish

Save record 6

Record 7 2003-06-02

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Food Industries
  • Biotechnology
DEF

The term ... refers to the dried cells of microorganisms such as algae, actinomycetes, bacteria, yeasts, molds and higher fungi grown in large scale culture systems for use as protein sources in human foods or animal feeds.

OBS

Possible substrates for single cell protein production include agricultural and food-processing wastes, by products such as molasses and cheese whey permeates, n-alkanes and other petroleum-derived raw materials, alcohols such as methanol or ethanol, and gases such as methane, carbon monoxide, hydrogen or carbon dioxide.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Industrie de l'alimentation
  • Biotechnologie
DEF

Cellules séchées fabriquées en industrie provenant de microorganismes tels que les bactéries, les levures, les champignons, les algues, etc. et utilisée comme source protéinique dans l'alimentation humaine et animale.

Key term(s)
  • protéine unicellulaire

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Industria alimentaria
  • Biotecnología
Save record 7

Record 8 2002-07-17

English

Subject field(s)
  • Biotechnology
  • Food Industries
DEF

The application of biological techniques to food crops, animals and microorganisms with the aim of improving the attributes, quantity, safety, ease of processing and production economics of our food. It thus includes the traditional food manufacturing processes used for bread, beer and cheese, and indeed all crops and animals for food or feed since agriculture was first practised.

French

Domaine(s)
  • Biotechnologie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

L'Institut National de la Nutrition (INN) souligne la complexité des enjeux reliés aux biotechnologies alimentaires dans le deuxième numéro de son RAPPORT 1999, et présente deux initiatives menées auprès des Canadiens.

Spanish

Save record 8

Record 9 2002-06-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

It should be recognized that because of their size, whey proteins may precipitate onto the casein macromolecule and change its functionality. For example, with pasteurizated or heated milk, rennin production of cheese is not as effective.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le lait thermisé est un compromis entre le lait pasteurisé et le cru : il est chauffé moins longtemps et à une température moins élevée. Ce procédé lui donne une durée de vie supérieure à celle du lait cru tout en lui conservant un caractère organoleptique plus intéressant que celui du lait pasteurisé.

Spanish

Save record 9

Record 10 2001-11-06

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
  • Agricultural Economics
  • Cheese and Dairy Products
DEF

The care, breeding, feeding, and milking of dairy cattle, and the production and sale of milk.

OBS

Dairy husbandry includes the management of dairy cows, the cultivation of crops for feed, the production of milk and cream, and the manufacture of butter, cheese, and ice cream.

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
  • Économie agricole
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 10

Record 11 2001-05-28

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The Broccio comes in the form of a ball of curd that has been flattened and presented in a returnable wicker basket, known as "les canestres", which varies in sizes. Broccio is usually eaten fresh, within forty eight hours, but if drained and salted it can be ripened like other cheeses. The ripening of this cheese represent about 15 % of the total production. It is an unusual cheese in that it is made from lactoserum, that is the whey that is recuperated after cheese making. One needs 11 liters of milk to obtain the lactoserum to produce a kilo of Broccio.

CONT

Broccio is a Corsican cheese made from goat’s milk or sour ewes’ milk.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Fromage corse à pâte fraîche, non salée, fabriqué avec du lait de chèvre ou de brebis, chauffé et battu. Il peut se manger sucré ou salé, saupoudré de persil ou de romarin.

CONT

Produit laitier (puisqu'il n'entre malheureusement pas strictement dans la définition du fromage pour le législateur) mais peut être considéré comme un véritable fromage d'Appellation d'Origine Contrôlée, le Broccio est élaboré à partir du petit-lait récupéré lors de la production des tommes de brebis ou de chèvre, puis chauffé, mélangé avec 10 % de lait frais et fouetté, le tout est, pour finir, moulé dans des corbeilles en jonc, appelées canestres pour l'égouttage. Frais, on peut le déguster nature, salé ou sucré. Mis à sécher en cave, d'autres le préfèrent enrobé de feuilles séchées ou roulé dans des herbes ou du poivre. On l'utilise aussi souvent dans des préparations pâtissières fromagères.

Spanish

Save record 11

Record 12 2000-08-22

English

Subject field(s)
  • Biotechnology
  • Food Industries
CONT

Maxiren(Produced and marketed by Gist-Brocades International B. V.)-Maxiren is the biotechnology-produced version of calf rennet(chymosin) and is used as a milk-clotting enzyme in the production of cheese. It is produced by pure culture fermentation of the yeast Kluyveromyces lactis, modified to contain the calf gene encoding for chymosin.

French

Domaine(s)
  • Biotechnologie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Une équipe de Madrid produit du fromage manchego au lait de brebis avec deux présures ou de la chymosine de Kluyveromyces lactis (Maxiren 15L - Gist Brocades). L'expérience est répétée 4 fois. L'enzyme Maxiren donne une coagulation, une protéolyse pendant l'affinage et des caractéristiques sensorielles identiques à celle des présures.

Key term(s)
  • chymosine Maxiren

Spanish

Save record 12

Record 13 1994-07-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The origin of white cheese moulds, and the production of cyclopiazonic acid.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Fabrication des fromages à croûte blanche.

Spanish

Save record 13

Record 14 1993-04-30

English

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
OBS

Statistics Canada monthly publication 32-024.

French

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
OBS

Publication mensuelle 32-024 de Statistique Canada.

Spanish

Save record 14

Record 15 1991-10-23

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
CONT

An integrated anaerobic-aerobic biological wastewater treatment system using anaerobic rotating biological contact reactors for energy production and sequencing batch reactors for subsequent aerobic treatment was developed. Dairy manure and/or cheese whey as feed sources were studied in the integrated system.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Save record 15

Record 16 1988-06-13

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Trade

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Commerce
CONT

Le volume additionnel provenant de l'acquisition de Froche s'ajoute à l'importante production fromagère d'Agropur et portera ses ventes à 61 millions de dollars dans le seul secteur des fromages fins.

Spanish

Save record 16

Record 17 1986-06-17

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

The price will be based on the weighted average of first grade score white and coloured cheddar cheeses sold on the Belleville exchange on the date of production less six cents a kilo for 93 score cheese.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Le Canada 1 doit avoir une notation minimale de 39 (goût) et de 92 (note globale).

Spanish

Save record 17

Record 18 1986-05-27

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

The price will be based on the weighted average of first grade score white and coloured cheddar cheeses sold on the Belleville exchange on the date of production less six cents a kilo for 93 score cheese.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le classement du Cheddar s'exprime de façon abrégée par les points qui lui sont attribués pour le goût et pour la note globale. Le Canada 1 doit avoir une notation minimale de 39 (goût) et de 92 (note globale).

Spanish

Save record 18

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