TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

EARLY MATURING [12 records]

Record 1 2025-05-08

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Plant and Crop Production
OBS

There has been a continuing trend toward the development of earlier maturing varieties of wheat. The advantages of early maturity are many. Early wheat often escapes damage from heat, drought, insects, or disease(and early harvest) is advantageous in areas where multiple cropping is practiced.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Cultures (Agriculture)
CONT

En règle générale, à potentialité de production égale, la précocité est toujours intéressante. Elle est primordiale pour les variétés destinées au midi, de première importance pour les régions sèches (sols et climat) permettant d'éviter, dans une certaine mesure, l'échaudage physiologique [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Producción vegetal
CONT

La precocidad es un concepto de fitomejoramiento y producción que presenta muchas dimensiones diferentes.

Save record 1

Record 2 2017-04-05

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
DEF

... disorder ... caused by a calcium deficiency in the growing tip. It occurs most frequently in crops where the soil moisture fluctuates from very dry to very wet, rather than remaining constant. (The Ortho Problem Solver, p. 706).

OBS

Early maturing leaves turn pale yellow and the heart of the plant turns black and dies. A slimy decay may follow.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
DEF

Maladie physiologique encore mal connue qui résulte d'une mauvaise assimilation du calcium par la plante et qui est reliée à un déséquilibre hydrique. (Maladies de la tomate et du céleri, p. 24).

OBS

Au début les jeunes feuilles du cœur apparaissent imprégnées d'eau puis elles flétrissent et noircissent.

Spanish

Save record 2

Record 3 2010-08-13

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Botany
DEF

Plant development stage.

CONT

Since sunflowers are a long-season crop, they should be planted early, if possible. The plants have good frost tolerance up to the four-leaf stage. If late planting is necessary, Saturn or early maturing hybrids should be used.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Botanique
CONT

Chez un blé [...] la première talle apparaît généralement à l'aisselle de la première feuille lorsque la plante est au stade quatre feuilles.

CONT

Etant donné que le tournesol est une plante de saison longue, il doit, si possible, être semé de bonne heure. Les plants sont assez résistants au gel jusqu'au stade de la quatrième feuille. Lorsque l'ensemencement doit être tardif il faut utiliser la variété Saturn ou un hybride précoce.

CONT

Dans le cycle de développement des céréales, le stade quatre feuilles est le dernier stade de la phase levée-début tallage, qui se situe entre les phases semis-levée et tallage-début montée. Ces trois phases se succèdent au cours de la période végétative.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Botánica
Save record 3

Record 4 2010-05-26

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Horticulture
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Horticulture
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d'Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Horticultura
Save record 4

Record 5 2008-06-06

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Culture of Fruit Trees
DEF

Fungal disease of raspberries caused by Phragmidium rubi-idaei.

OBS

Symptoms : Leaf infections in spring and early summer create a yellowish spotting on the upper leaf surface. At first the spots are very small, yellow to orange and slightly raised(spermagonia) but then new, yellow to orangish spore bearing structures(aecia) are produced in a ring around these spots. By summer, another yellow spore stage(uredinia) appears on the lower leaf surface... Fruit often dies on the canes before maturing if leaves on fruiting laterals are attacked early in the summer.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Arboriculture fruitière
DEF

Maladie fongique du framboisier causé par le champignon Phragmidium rubi-idaei.

OBS

Le parasite détermine sur les feuilles des taches jaunes bien délimitées virant à l'orange, puis au brun. Il s'ensuit un dessèchement du feuillage qui se recroqueville et une défoliation précoce qui commence dès la fin de l'été.

Spanish

Save record 5

Record 6 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Genetics
  • Grain Growing
CONT

Since sunflowers are a long-season crop, they should be planted early, if possible. The plants have good frost tolerance up to the four-leaf stage. If late planting is necessary, Saturn or early maturing hybrids should be used.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Génétique
  • Culture des céréales
CONT

Etant donné que le tournesol est une plante de saison longue, il doit, si possible, être semé de bonne heure. Les plants sont assez résistants au gel jusqu'au stade de la quatrième feuille. Lorsque l'ensemencement doit être tardif, il faut utiliser la variété Saturn ou un hybride précoce.

Spanish

Save record 6

Record 7 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • National History
  • Grain Growing
CONT

Wheat was introduced into Western Canada in 1812 by the Selkirk Settlers who settled in the Red River Valley of Manitoba. There were many difficult years in the early history of wheat production. On a number of occasions almost entire crops were destroyed by grasshoppers, rust epidemics and frost. With the introduction of earlier maturing and more disease resistant varieties, the industry progressed in keeping with growth of population. The first wheat exported from Manitoba was 23 tonnes of Red Fife seed to Ontario in 1876.

OBS

Mostly used in the plural.

French

Domaine(s)
  • Histoires nationales
  • Culture des céréales
CONT

Le blé a été introduit dans l'Ouest canadien en 1812 par les colons de Lord Selkirk venus s'installer dans la vallée de la Rivière Rouge, au Manitoba. De nombreuses difficultés marquèrent les premières années; à plusieurs reprises, des récoltes presque entières ont été détruites par les sauterelles, les épidémies de rouille et le gel. Grâce à l'introduction de variétés plus hâtives et plus résistantes aux maladies, la production de blé s'est développée parallèlement à l'accroissement de la population. La première exportation de cette céréale, 23 tonnes de semence Red Fife destinées à l'Ontario, date de 1876.

Spanish

Save record 7

Record 8 2001-05-17

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Farm Management and Policy
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Gestion et politique agricole
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d'Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Spanish

Save record 8

Record 9 2001-05-17

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d'Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Spanish

Save record 9

Record 10 2001-05-17

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Grain Growing
CONT

In 1892, at Agriculture Canada's Central Experimental Farm in Ottawa, Dr. Charles Saunders made a selection of a cross of an early ripening Indian wheat, Hard Red Calcutta, with Red Fife. This selection was developed and licensed under the name Marquis. It was early maturing, produced high yields, and had the same excellent milling and baking qualities as Red Fife. Its quality became world renowned and was the single most important factor in establishing Canada's initial reputation as a producer of high quality wheat. Its performance was such that all inferior varieties were practically eliminated from production.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des céréales
CONT

En 1892, M. Charles Saunders, de la Station expérimentale d'Ottawa, obtenait un croisement entre un blé indien précoce dit Hard Red Calcutta et le roux "Fife". Cette souche a ensuite été développée puis homologuée sous le nom de "Marquis". C'était un blé précoce, très productif et qui avait conservé les précieuses qualités de mouture et de panification du roux «Fife». Il acquis bientôt une réputation mondiale par sa qualité; cette dernière a été le plus important des facteurs qui ont contribué à la renommée du Canada pour la qualité supérieure de ses blés. Les caractéristiques de ce blé étaient si remarquables qu'il devait presque entièrement supplanter les autres variétés moins méritantes.

Spanish

Save record 10

Record 11 1985-11-16

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)

Spanish

Save record 11

Record 12 1981-05-07

English

Subject field(s)
  • Winemaking
OBS

Term applied to wines which develop maturity rapidly.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
OBS

Se dit d'un vin qui se fait vite, qui est bon à boire avec son optimum de qualité peu de temps après sa fabrication.

Spanish

Save record 12

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