TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

EQUILIBRIUM PH [13 records]

Record 1 2019-06-20

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Collaboration with the FAO
DEF

... any food(other than alcoholic beverages) with a finished equilibrium pH [potential of hydrogen] greater than 4. 6 and a water activity greater than 0. 85, excluding tomatoes and tomato products having a finished equilibrium pH less than 4. 7.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Collaboration avec la FAO

Spanish

Save record 1

Record 2 2017-02-03

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Environmental Studies and Analyses
DEF

The thermodynamically stable pH value of a solution, or body of water, when equilibrium is attained, not only within the aqueous phase itself, but also between it and any other phases with which it may be in contact.

OBS

equilibrium pH : term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Études et analyses environnementales
DEF

Valeur thermodynamiquement stable du pH d'une solution ou d'une masse d'eau, quand l'équilibre est atteint, non seulement dans la phase aqueuse elle-même, mais aussi entre celle-ci et toutes les autres phases avec lesquelles elle peut être en contact.

OBS

pH d'équilibre : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
  • Estudios y análisis del medio ambiente
DEF

Valor termodinámicamente estable del pH de una solución o masa de agua cuando se alcanza el equilibrio no solamente dentro de la propia fase acuosa, sino también entre ésta y cualquier otra fase con la que puede estar en contacto.

Save record 2

Record 3 2016-12-21

English

Subject field(s)
  • Metrology and Units of Measure
  • Electrolysis (Electrokinetics)
  • Electrochemistry
DEF

A measurement of the completeness of an incomplete chemical reaction. It is defined as the negative logarithm(to the base 10) of the equilibrium constant, K, for the reaction in question. The pK is most frequently used to express the extent of dissociation or the strength of weak acids... In a solution of weak acid, if the concentration of undissociated acid is equal to the concentration of the anion of the acid, the pK will be equal to the pH.

OBS

ionisation behavior: term extracted from the “Glossaire de l’environnement” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Key term(s)
  • ionisation behaviour

French

Domaine(s)
  • Unités de mesure et métrologie
  • Électrolyse (Électrocinétique)
  • Électrochimie
DEF

Expression signifiant -log K avec K = A x B sur AB expression de la loi d'action de masses pour la dissociation d'une molécule AB. Si le corps (acide sulfurique) subit deux dissociations successives, on trouvera des expressions notées pK1 et pK2.

OBS

On dit "pK", tout comme on dit "pH"; contrairement au pH, cependant, qui est le symbole du potentiel hydrogène, le symbole "pK" ne renvoit à aucun terme de référence.

OBS

comportement d'ionisation : terme extrait du «Glossaire de l’environnement» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 3

Record 4 2016-08-25

English

Subject field(s)
  • Chemistry
DEF

The action of ionizable molecules(particularly ions held by the adsorption complex) in equilibrium with ions in solution, in reducing the pH variations that result from additions of acids or bases, changes of concentration of a solution...

OBS

The effect is to stabilize, by acting as a "buffer" to the pH.

French

Domaine(s)
  • Chimie
DEF

Action de certains ions en solution empêchant une variation brusque de la concentration en ions hydrogène.

CONT

Solution tampon. C'est une solution généralement aqueuse dans laquelle on peut ajouter ou retirer des ions H+ (par addition d'acide ou de base) sans modifier sensiblement le pH. La résistance à l'apport d'ions étrangers s'appelle «effet tampon».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
OBS

Resistencia de una solución a cambiar su pH.

Save record 4

Record 5 2016-04-01

English

Subject field(s)
  • Hydrology and Hydrography
  • Water Treatment (Water Supply)
  • Environmental Studies and Analyses
DEF

A water having a negative Langelier index.

OBS

Langelier index : The value obtained by subtracting the saturation pH(pHs) from the measured pH of a water sample. pHs is the calculated pH that would be obtained if the water were in equilibrium with solid calcium carbonate.

OBS

aggressive water: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Hydrologie et hydrographie
  • Traitement des eaux
  • Études et analyses environnementales
DEF

Eau dont l'indice de Langelier est négatif.

OBS

indice de Langelier : Valeur obtenue en soustrayant le pH de saturation (pHs) du pH mesuré de l'échantillon d'eau. pHs est le pH calculé qui devrait être obtenu si l'eau était en équilibre avec le carbonate de calcium solide.

OBS

eau agressive : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Hidrología e hidrografía
  • Tratamiento del agua
  • Estudios y análisis del medio ambiente
DEF

Agua que tiene el índice de Langelier negativo.

Save record 5

Record 6 2016-02-25

English

Subject field(s)
  • Environmental Studies and Analyses
  • Water Treatment (Water Supply)
DEF

The value obtained by subtracting the saturation pH (pHs) from the measured pH of a water sample.

CONT

The Langelier index ... can be used to determine whether a water is scale-forming ... or aggressive ...

OBS

The pHs is the calculated pH that would be obtained if the water were in equilibrium with solid calcium carbonate.

OBS

Langelier index: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Études et analyses environnementales
  • Traitement des eaux
DEF

Valeur obtenue en soustrayant le pH de saturation (pHs) du pH mesuré de l'échantillon d'eau.

CONT

L'indice de Langelier [...] permet de déterminer si une eau est incrustante [...] ou agressive [...]

OBS

Le pHs est le pH calculé qui devrait être obtenu si l'eau était en équilibre avec le carbonate de calcium solide.

OBS

indice de Langelier : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Estudios y análisis del medio ambiente
  • Tratamiento del agua
DEF

Valor obtenido substrayendo el pH de saturación (pHs) del pH medido en una muestra de agua.

OBS

El pHs es el pH calculado que debería obtenerse si el agua estuviera en equilibrio con el carbonato de calcio sólido.

Save record 6

Record 7 2014-06-04

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A low-acid food which has been treated in a manner so that all components have attained an equilibrium pH of 4. 6 or below by the time thermal processing and cooling is completed, [as per the Meat Hygiene Manual of Procedures-Chapter 15].

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Aliment peu acide qui a été traité de manière que chacun de ses éléments constituants ait un pH d'équilibre de 4,6 ou moins après stérilisation et refroidissement, [conformément au Manuel des méthodes de l'hygiène des viandes - Chapitre 15].

Spanish

Save record 7

Record 8 2013-11-15

English

Subject field(s)
  • Genetics
DEF

An analytical or separation procedure similar to gel electrophoresis. It is used to separate proteins and other charged molecules on the basis of their isoelectric point. A series of ampholytes are used to establish a pH gradient within a support gel. The charged molecules migrate through the gel until they reach an equilibrium point at which they carry no net charge and thus are not affected by the electric field across the gel.

French

Domaine(s)
  • Génétique
DEF

Méthode de séparation très résolutive des protéines qui repose sur la distinction de ces macromolécules selon leur point isoélectrique (pHi). Chaque protéine en effet, comme n'importe quel ampholyte, est définie par son point isoélectrique, valeur du pH du milieu pour lequel sa charge électrique résultante est nulle. Placée à un pH supérieur à son pHi la protéine se charge négativement par perte de protons. A un pH inférieur au pHi, la protéine se charge positivement par capture de protons. Sous l'influence d'un champ électrique continu, les protéines migrent vers la zone de pH "en équilibre" avec leur pH isoélectrique, c'est-à-dire dans la zone où elles seront électriquement neutres.

Spanish

Save record 8

Record 9 2003-12-03

English

Subject field(s)
  • Air Pollution
DEF

The critical period immediately before the manmade acidification of an ecosystem.

CONT

The transition phase, in which the lake is shifting from a bicarbonate buffered equilibrium, at moderate pH, to an aluminum-buffered equilibrium, at low pH, represents the key process requiring prediction.

CONT

The percentage of empty lakes is also very high in West Agder. Many of the sparsely populated lakes are probably in the transitional stage between sparse and empty due to a few years’ failing recruitment.

French

Domaine(s)
  • Pollution de l'air
DEF

Période critique qui précède immédiatement l'acidification anthropique d'un écosystème.

CONT

[...] des chiffres publiés par Yves Grimard et Lévis Talbot d'Environnement Québec en 1981, qui portaient sur un nombre de lacs à peu près équivalent à celui des études de Mines Noranda, situaient le pH moyen autour de 5,3 (contre 6,75 dans le cas des études de M. Frantisak) ce qui, compte tenu de l'alcalinité moyenne des mêmes lacs, les classerait en «phase de transition» entre la normalité et l'acidification.

OBS

Pour de plus amples renseignements sur cette notion, consulter le cahier de néologie sur les pluies acides (OLFNE 1985 no 40-41).

OBS

La notion de «phase de transition» : s'applique généralement aux lacs.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Contaminación del aire
DEF

Etapa previa a la acidificación de un ecosistema por acción humana.

Save record 9

Record 10 2003-01-20

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Food Preservation and Canning
DEF

[According to the Processed Products Regulations(C. R. C., c. 291) ] A food product that has been treated by pickling or fermentation so as to attain an equilibrium pH of 4. 6 or lower after heat processing.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Conservation des aliments et conserverie
DEF

[Aux fins du Règlement sur les produits transformés (C.R.C., ch. 291)] Produit alimentaire qui a été mariné ou soumis à un processus de fermentation afin d'atteindre un pH d'équilibre d'au plus 4,6 après le traitement thermique.

Spanish

Save record 10

Record 11 1985-09-18

English

Subject field(s)
  • Air Pollution
CONT

Ambient precipitation should normally register at a pH of 5. 7 when in equilibrium with existing carbon dioxide concentrations. But rising quantities of acid precursor entering the atmosphere from natural and anthropogenic sources may cause snows and rains to display pH readings from 3 to 5.

Key term(s)
  • acid rain precursor
  • acid precipitation precursor pollutant
  • precursor of acid rain
  • precursor of acid precipitation
  • acid deposition precursor
  • precursor to acid precipitation
  • precursor to acid rain
  • precursor of acids

French

Domaine(s)
  • Pollution de l'air
DEF

Polluant qui contribue à la formation d'un autre polluant qui, lui, est acide.

CONT

Les effets de la pollution atmosphérique transfrontière sur la visibilité sont reliés à la qualité de l'air plutôt qu'aux dépôts acides. Les précurseurs acides susceptibles d'influer sur la visibilité sont l'acide sulfurique et divers aérosols de sulfate d'ammonium.

OBS

L'azote et le soufre sont les deux principaux précurseurs acides.

OBS

Puisque le précurseur acidifie, on peut justifier, mais uniquement dans le domaine des pluies acides, la synonymie de "polluant acidifiant" avec les autres termes en entrée.

Key term(s)
  • précurseur des pluies acides
  • polluant précurseur de l'acidification
  • précurseur des dépôts acides

Spanish

Save record 11

Record 12 1985-08-29

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Air Pollution
CONT

What determines the chemistry of rain and snow? The water comes from evaporation and transpiration(water vapor lost by plants) and is essentially distilled, or pure. Once the vapor reaches the atmosphere, however, it condenses on solid particles and soon reaches equilibrium with atmospheric gases. One of the gases is carbon dioxide(CO2), and as carbon dioxide dissolves in the water carbonic acid(H2CO3) forms. Carbonic acid, being a weak acid, dissociates only slightly in distilled water, yielding hydrogen ions and bicarbonate ions(HCO3-). At normal concentrations and pressures of carbon dioxide in the atmosphere the pH of rain and snow would be 5. 6.

OBS

La forme "Snow chemistry" a été proposée par analogie à "rain chemistry", attesté dans WAQUB-E, 1983, vol. 8, no 2, p.59.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Pollution de l'air

Spanish

Save record 12

Record 13 1985-08-27

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Air Pollution
CONT

Sulphur species in solution eventually reach equilibrium with the ambient SO2 concentration(further uptake is much diminished and is dependent on the removal of S(IV) from solution usually by oxidation to S(VI)(sulphate), a reaction that generates acidity). In solution SO2(aq) establishes an equilibrium among the S(IV) species SO32-, HSO3[superscript-] and SO2. H2O, the concentration of a particular dissociation product depending on pH of the medium.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Pollution de l'air
CONT

Les espèces sulfureuses en solution atteignent finalement un équilibre avec la concentration ambiante de SO2 (une nouvelle absorption est fort réduite et dépend de l'élimination du S(IV) de la solution, habituellement par oxydation, d'où la formation de S(VI) (sulfate), une réaction qui engendre l'acidité). En solution, SO2 (aq) réalise un équilibre parmi les espèces S(IV), soit SO2-, HSO3- et SO2.H2O, la concentration d'un produit particulier de dissociation dépendant du pH du milieu.

Spanish

Save record 13

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