TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FONDUE [22 records]

Record 1 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

fondue pot : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

caquelon à fondue : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 1

Record 2 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

fondue fork : an item in the "Food Service Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

fourchette à fondue : objet de la classe «Outils et équipement de service des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 2

Record 3 2018-03-09

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

In fact, each canton in Switzerland has their own "traditional" style fondue.... Geneva. It is common to use three cheeses, Gruyere, Emmental and Walliser Bergkase.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

La fondue genevoise d'autrefois. 200 gr de fromage râpé (ou restes de fromage), 2 jaunes d'œufs battus, 75 gr de beurre par caquelon, un peu de crème fraîche, sel, poivre, muscade, une pincée de sucre, croûtons de pain aillé. [...] Laisser sur feu doux sur le brûleur et déguster avec de petits croûtons de pain aillé comme une fondue ordinaire.

Spanish

Save record 3

Record 4 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A [fondue] variation whereby cubes of raw beef are cooked in a pot of hot oil, then dipped into various savory sauces.

OBS

During the late middle ages as grapes ripened in the vineyards of Burgundy a quick harvest was needed and the noontime meal was often skipped. Johann du Putzxe was a monk who made a kind of fast food by dunking pieces of meat into hot oil. The Swiss later adapted this as a variety of fondue. The pot is filled with oil(or butter) and brought to simmer. Each person spears small cubes of beef or horse meat with a long, narrow fondue fork and fries them in the pot. An assortment of sauces and sometimes a further cheese fondue are provided for dipping.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
DEF

Plat de viande de bœuf frite à l'huile.

OBS

Ce plat repose sur le principe de la fondue avec de la viande. Il est d'origine suisse. Ce nom fait référence d'une part à la fondue au fromage et d'autre part à l'origine de la viande charolaise, la Bourgogne, en France. La viande est coupée en morceaux de la taille d'une bouchée. L'huile est chauffée dans un poêlon placée entre les convives. Chacun des convives plonge un à un ses morceaux de viande crue dans l'huile et les mange une fois cuits. La viande est accompagnée de différentes sauces, telles que la sauce moutarde, la mayonnaise ou la béarnaise.

Spanish

Save record 4

Record 5 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
OBS

A Swiss traveling in China ate a dish called Chrysanthemum which was dunk-cooked in a pot of bouillon. Fondues based on this became popular when he returned to Switzerland. The diner dips rolled shaved meat (traditionally beef) into a simmering broth. As with a bourguignonne, dipping sauces are served. This dish is still somewhat like a Chinese hot pot (huoguo in Chinese, or steamboat, which is popular across Asia). At meal’s end the much flavoured broth may be served to the participants, with or without sherry wine.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

La fondue chinoise consiste en un bouillon placé au centre de la table, dans lequel les convives sont invités à faire cuire eux-mêmes leurs ingrédients, placés dans une petite épuisette ou tenus avec des baguettes : [...] viande en tranches très fines (blanche de préférence, mais du bœuf, voire du mouton pour les amateurs, est également utilisé) [...] Une fois cuits, les aliments sont trempés dans une sauce placée dans un bol ou une coupelle individuelle.

Spanish

Save record 5

Record 6 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

The winemaker's fondue. 200 grams of raw beef per guest to be cooked in... wine.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

Fondue Bacchus. Morceaux de viande de bœuf cuits dans du vin avec des légumes.

CONT

La fondue Bacchus. Elle se prépare comme la fondue chinoise, mais il faut remplacer le bouillon par du vin blanc épicé en sel et poivre et agrémenté d'un oignon piqué de laurier et girofle. Ne mettez ni champignons, ni vermicelles.

Spanish

Save record 6

Record 7 2012-12-04

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Restaurant Menus
DEF

A cheese fondue indigenous to parts of Switzerland, Wallonia and France.

CONT

The Raclette cheese round is heated, either in front of a fire or by a special machine, then scraped onto diners’ plates; the term raclette derives from the French racler, meaning "to scrape."

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Menus (Restauration)
DEF

Fondue au fromage, d'origine valaisanne, préparée en présentant à la flamme d'un feu de bois ou au rayonnement d'un gril électrique, un gros morceau de fromage dont on racle la partie ramollie au fur et à mesure qu'elle commence à fondre, et que l'on consomme avec des pommes de terre bouillies et des cornichons [et, plus traditionnellement, des charcuteries.]

Spanish

Save record 7

Record 8 2012-07-24

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A clear liqueur distilled from cherries and their almond-flavoured stones that is used in sponge cakes, for macerating and to flavour dishes containing fruit.

OBS

In cookery, it's most prominently known as a flavorful addition to fondue and cherries jubilee.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

Eau-de-vie obtenue par double distillation de jus fermenté de cerises.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
DEF

Aguardiente de cerezas fermentadas.

CONT

Para fabricar kirsch se aplastan las cerezas ya maduras cuidando, no obstante, de no partir los huesos. Se deja macerar la pulpa y luego se destila. El olor característico de este aguardiente se debe a la presencia de ínfimas proporciones de ácido cianhídrico y de aldehído benzoico.

Save record 8

Record 9 2009-04-22

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

A fondue is a preparation of melted cheese.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Recetas de cocina
Save record 9

Record 10 2008-10-21

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A fondue consisting of a mixture of Gruyère and Emmental dipped into wine.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés

Spanish

Save record 10

Record 11 2008-07-10

English

Subject field(s)
  • Kitchen Utensils
CONT

Traditional Style Enamel On Cast Iron Swiss Fondue Set.... Features of this 9-piece fondue set include : 1. 6 quart red enamel on cast iron handled fondue pot, hammered black wrought iron stand, fuel burner, 6 fondue forks.

French

Domaine(s)
  • Batterie de cuisine
CONT

Ce fabuleux service à fondue se compose des différents éléments suivants : un coquelon blanc en céramique, un couvercle anti-éclaboussures en acier inoxydable, un réchaud en acier inoxydable, un brûleur, six fourchettes à fondue en acier inoxydable.

Spanish

Save record 11

Record 12 2008-05-12

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

One of the most popular way to cook the comté is "Fondue Jurassienne. "Fondue-making consists of melting comté cheese into a pot of warm, garlic-infused white wine. The pot called "poêlon" is centered on the table where the guests will dip pieces of crusty bread on long-handled forks to coat them with the cheese mixture.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

FONDUE JURASSIENNE : Prévoir 200 à 250 g de Comté et 1 verre de vin blanc par personne, 1 gousse d'ail, du poivre et 1 pain de campagne de la veille. Frotter l'intérieur d'un poêlon avec l'ail puis le faire chauffer à feu doux sur la cuisinière. Verser le vin blanc, et le porter à ébullition puis mettre le Comté préalablement râpé. Tourner en faisant des huit avec une spatule en bois jusqu'à obtention d'une pâte bien homogène et poivrer. Poser le poêlon sur le réchaud. Piquer un morceau de pain à la fourchette et tremper dans le poêlon.

Spanish

Save record 12

Record 13 2008-05-12

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

Swiss Fondue is a heated cheese sauce into which boiled potatoes or chunks of leftover bread are dipped into the cheese sauce. The cheese sauce is often made from two cheeses, usually Gruyère and Emmenthal, though in some areas of Switzerland, Vacherin cheese is used in place of both. Depending on the region, the cheese is mixed with milk, or with white wine and some starch such as flour to thicken it.

OBS

There are three main varieties : Fribourg Fondue : made from Gruyère with Vacherin;Geneva : made from Gruyère, Emmenthal and some make of "Bergkäse". Occasionally, chopped mushrooms and/or tomatoes are added;Vaud : made from Gruyère with roasted garlic.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

Fondue suisse [...] Plusieurs utilisent les mêmes fourchettes pour la fondue chinoise et pour la fondue au fromage. [...] Pour la fondue au fromage, il est préférable d'utiliser une fourchette à trois pointes, afin que les morceaux de pain tiennent bien lorsqu'on les brasse et qu'on les trempe. Une fondue à la texture parfaite est assez lisse et colle bien au pain. Les caquelons en fonte émaillés sont les grands favoris pour la fondue au fromage.

CONT

Une vraie fondue suisse est préparée avec d'authentiques fromages suisses (emmental, gruyère, vacherin, appenzell et, bien entendu,le fameux fromage à raclette) et des vins suisses.

Spanish

Save record 13

Record 14 2008-05-12

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

The fondue that is called "moitié-moitié" or "half and half, "referring to the proportions of cheese, is made with Emmenthal and Gruyère, but in other regions they use Emmenthal, Gruyère and Vacherin fribourgeois. This last cheese should be added at the very end. The combination of cheeses is very important : you need both a fat cheese and a drier, salty cheese in order for the mixture to bind well.

OBS

According to other Swiss people, the half-and-half fondue is made solely with Gruyère and Vacherin fribourgeois-perhaps because they live in that lovely region!

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

La fondue, qu'on appelle moitié-moitié, pour faire référence aux proportions, se fait avec de l'emmenthal et du gruyère mais dans d'autres régions, on utilise de l'emmenthal, du gruyère. et du vacherin fribourgeois. Ce dernier fromage doit être ajouté à la toute fin de la préparation. L'association des fromages est très importante; en effet, il faut un fromage gras et un fromage salé et plus sec pour que le mélange se lie bien.

Spanish

Save record 14

Record 15 2008-05-12

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

Vaud [fondue]. The locals roast and chop garlic then combine with Gruyere cheese.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

Fondue vaudoise : Ingrédients : 800 g de mélange de fromages de Gruyère à différents degrés de maturité, râpé ou en lamelles, 1 gousse d'ail coupée en deux, 1 cuillerée à café de jus de citron frais, 4 cuillerées à café de Maïzena, 3,5 dl de vin blanc vaudois, 1 petit verre de kirsch, poivre fraîchement moulu, noix de muscade fraîchement râpée.

Spanish

Save record 15

Record 16 2008-04-04

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A classic dish of Swiss heritage consisting of cheese ... melted and combined with white wine, kirsch and seasonings [in which] bite-size chunks of French bread are dipped into the hot, savory mixture.

CONT

Cheese fondues, which are one of the most popular types of fondue, typically use either Emmental or Gruyère cheese as the main ingredient due to their low moisture content. Other similar cheeses that can also be used include Appenzeller, Comté, Beaufort, Tête de Moine, and Hoc Ybrig.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
DEF

Plat de fromage à pâte dure, tel que du gruyère, qui est mis à fondre et qui est consommé chaud avec du pain.

OBS

À table, la fondue se présente dans un caquelon [...] dans lequel chaque convive trempe son morceau de pain à l'aide d'une fourchette particulière(longue fourchette avec 3 dents. [...] Le caquelon repose sur un support métallique (généralement en fer forgé), à la base duquel se trouve la source de chaleur [...] qui maintient la fondue à température désirée tout au long du repas.

OBS

Équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Spanish

Save record 16

Record 17 2008-04-04

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
OBS

Fribourgeoise: Fribourg vacherin wherein potatoes are often dipped [or] bread.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

La fondue fribourgeoise [...] se compose exclusivement de vacherin fribourgeois. Elle est très onctueuse et plus digeste que les autres fondues au fromage (mais plus délicate à préparer). On la consomme avec du pain ou des pommes de terre. Traditionnellement, on l'accompagne d'un vin blanc suisse sec (Chasselas, par exemple).

Spanish

Save record 17

Record 18 2008-04-04

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

Chocolate fondue consists of chocolate melted... and kept liquid over a spirit lamp on the table. It is used for dipping pieces of cake, biscuits(cookies), pastries and fruits.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
DEF

Dessert à base de chocolat fondu que chaque convive mange en trempant, au bout d'une fourchette, des fruits ou des bouchées sucrées dans le caquelon contenant le chocolat.

Spanish

Save record 18

Record 19 2008-03-26

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

Bressane fondue. 200 grams of raw beef to be rolled into egg yoke, breadcrumbs and cooked in oil.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
DEF

Fondue où l'on plonge du blanc de poulet dans de l'huile chaude (donc similaire à la fondue bourguignonne).

Spanish

Save record 19

Record 20 1991-06-20

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Baked dish of eggs, milk, cheese and bread or a bread dip made by combining cheese and wine.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Plat d'origine suisse, composé de lamelles de gruyère et d'emmental que l'on fait fondre à la chaleur dans un caquelon avec du vin blanc, jusqu'à consistance de crème, et que l'on déguste, aromatisé de kirsch, en y trempant des cubes de pain rassis au bout d'une fourchette.

Spanish

Save record 20

Record 21 1986-05-08

English

Subject field(s)
  • Household Articles - Various

French

Domaine(s)
  • Articles ménagers divers

Spanish

Save record 21

Record 22 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Household Utensils and Appliances (General)
CONT

Swiss cheese fondue... set out a chafing dish... Rub the blazer with cut surfaces of... clove garlic, cut into halves. Put into the blazer the shredded cheese...

French

Domaine(s)
  • Équipement ménager (Généralités)
CONT

Fondue [...] frotter le fond d'une casserole à fondue (le caquelon) avec la gousse d'ail et y verser le vin blanc sec, le gruyère coupé en très petits dés, le poivre, la muscade râpée.

Spanish

Save record 22

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