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GELLING [49 records]

Record 1 2025-04-11

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Maple-Sugar Industry
CONT

Maple syrup jelly is obtained by adding a gelling agent to heated maple syrup. The product is then poured into containers and used in much the same way as any other jelly or jam.

Key term(s)
  • maple sirup jelly

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Industrie de l'érable
CONT

La gelée à l'érable est produite à partir de sirop d'érable auquel on ajoute un agent gélifiant afin d'obtenir une texture parfaite pour étendre dans un sandwich, sur un morceau de fromage ou sur une terrine.

Spanish

Save record 1

Record 2 2025-03-17

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

An important technological characteristic of various gelatin grades is their gelling power, which is defined by its Bloom value.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

La mesure du pouvoir gélifiant par compression, ou valeur de Bloom, permet de quantifier la consistance de gels, de manière simple et parfaitement définie, selon la pharmacopée européenne.

Spanish

Save record 2

Record 3 2025-03-17

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

An important technological characteristic of various gelatin grades is their gelling power, which is defined by its Bloom value.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

La mesure du pouvoir gélifiant par compression, ou valeur de Bloom, permet de quantifier la consistance de gels, de manière simple et parfaitement définie, selon la pharmacopée européenne.

Spanish

Save record 3

Record 4 2023-06-13

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Industries
DEF

Any of the salts of alginic acid, occurring naturally in algin or made from it by an extraction process, some of which are widely used in processed foods and other manufactured products, often as thickeners or gelling agents.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Sel de l'acide alginique, utilisé notamment dans l'industrie alimentaire, dans l'industrie textile.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Industria alimentaria
DEF

Cualquiera de las sales del ácido algínico. Se usan como aditivos alimentarios y para favorecer la formación de suspensión y películas superficiales en barnices y pastas colorantes.

DEF

Sal del ácido algínico obtenido a partir de la algina.

Save record 4

Record 5 2023-05-16

English

Subject field(s)
  • Scientific Research Equipment
  • Medical and Surgical Equipment
  • Microbiology and Parasitology
DEF

A culture medium containing a gelling agent consisting of agarose and agaropectin extracted from certain types of red algae.

CONT

... we successfully employed cold storage at -20 °C of spore suspensions (in the 96-well format) directly prepared from cultures grown on agar in the microtitre plate ...

CONT

We have found that considerably higher concentrations of MTIs [microtubule inhibitors] were needed to affect MT (microtubule) complexes in organ cultures on semisolid agar-agar medium as compared to fluid medium ...

OBS

Agar media provide support for the growth and multiplication of cells and are very widely used for the preparation of Petri dishes and test tubes for isolation and identification of microorganisms. They are also used for the growth or culture of plant and animal tissues. Nutrients must be added to agar to promote growth, since agar is generally not considered to be a nutrient, but a substrate). Agar media can also be used for germination.

OBS

agar media; agar-agar media: plural forms of "agar medium" and "agar-agar medium."

Key term(s)
  • agar media
  • agar-agar media

French

Domaine(s)
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
  • Équipement médico-chirurgical
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Milieu de culture contenant une substance gélatineuse à base d'agarose et d'agaropectine, extraite de certaines algues rouges.

CONT

[...] Milieu Hektoen : La gélose Hektoen est un milieu d'isolement des Salmonelles et des Shigelles, bien que de nombreuses bactéries à gram négatif puissent se développer sur ce milieu. L'identification d'entérobactéries pathogènes repose sur la non utilisation des glucides présents dans le milieu. [...] Gélose SS (gélose Salmonella-Shigella). Milieu sélectif permettant l’isolement d'entérobactéries pathogènes. Il est très utilisé pour la recherche de Salmonella dans les selles et les denrées alimentaires, et peu pour les Shigella, car trop sélectif.

CONT

[...] Les cellules auxotrophes pour l'histidine pousseront quelques heures jusqu'à épuisement de l'histidine du milieu d'agar mou [...]

CONT

Un test destiné à l’identification du champignon Cryptococcus neoformans, responsable d’une maladie grave du cerveau, est mené sur un milieu d’agar-agar avec du noug.

CONT

Gélose au sang frais : Milieu riche non sélectif pour l’isolement des bactéries (les levures se cultivent aussi sur gélose au sang frais).

OBS

Ces milieux servent principalement à cultiver et à identifier des micro-organismes et servent également à cultiver des tissus de cellules animales ou végétales. Des substances nutritives sont ajoutées pour favoriser ou inhiber la croissance des micro-organismes.

Spanish

Save record 5

Record 6 2022-12-21

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
CONT

Zefir is a light and airy dessert produced by beating fruit and berry mush with egg whites and sugar until light and fluffy. It requires gelling chemicals, such as pectin, agar, or gelatine, to maintain its shape, as regular marshmallows do.

Key term(s)
  • zephir

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Le zéphir (zéphyr ou zéfir) est une confiserie molle d'origine russe à base de purée de fruits (généralement de pommes), de sucre, de blancs d'œufs et d'un gélifiant (agar ou gélatine).

Spanish

Save record 6

Record 7 2018-03-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A soluble protein used for sugar confectionery, in canned meats, for table jellies, and in pharmaceutical capsules.

CONT

Edible gelatine is available in many and various forms, principally differentiated by their gelling power(bloom value). The bloom value expresses the degree of gelling power and firmness of a particular gelatine. From the consumers’ point of view, leaf gelatine is the most important gelatine type.

CONT

Gelatine from fish (especially the swim bladder) is isinglass.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les mousses : composées avec de la purée de fruits, du blanc d'œufs battu en neige, du fromage blanc maigre et éventuellement un peu de gélatine alimentaire, elles sont faciles à faire et peuvent être aromatisées à votre convenance (vanille, citron, thé, café, orange...).

Spanish

Save record 7

Record 8 2017-03-29

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
CONT

When a gelling agent has been added to a prepared meat or prepared meat by-product, a statement to the effect that a gelling agent has been added must be declared on the principal display panel or the word "jellied" must be included as part of the common name of the food.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Lorsqu'un gélifiant (agent gélatinisant) a été ajouté à une viande préparée ou à un sous-produit de viande préparée, l'addition du gélifiant doit être mentionnée sur l'étiquette principale de l'étiquette; sinon, l'expression «en gelée» doit faire partie du nom usuel de l'aliment.

Spanish

Save record 8

Record 9 2015-07-20

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Meats and Meat Industries
CONT

Jellied prepared meat. When a gelling agent has been added to a prepared meat or prepared meat by-product, a statement to the effect that a gelling agent has been added must be declared on the principal display panel or the word "jellied" must be included as part of the common name of the food...

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Salaison, boucherie et charcuterie
CONT

Viande préparée en gelée. Lorsqu'un gélifiant (agent gélatinisant) a été ajouté à une viande préparée ou à un sous-produit de viande préparée, l'addition du gélifiant doit être mentionnée sur l'étiquette principale de l'étiquette; sinon, l'expression «en gelée» doit faire partie du nom usuel de l'aliment [...]

Spanish

Save record 9

Record 10 2015-02-23

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Dentistry
OBS

A hydrophilic colloidal material used largely in food products as emulsifying, thickening and gelling agents. They readily absorb water, thus increasing viscosity and imparting smoothness and body texture to the product, even in concentrations of less than 1%. Natural types are plant exudates(gum arabic), seaweed extracts(agar), plant seed gums or mucilages(guar gum), cereal gums(starches), fermentation gums(dextran), and animal products(gelatin). Semisynthetic types are modified celluloses and modified starches. Completely synthetic types are also available, e. g., polyvinylpyrrolidone. Most are carbohydrate polymers, but a few, such as gelatin and casein, are proteins.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Dentisterie
DEF

Colloïde dont l'une des phases est l'eau [...]

CONT

Hydrocolloïde [...] Polysaccharide à haut poids molecular comportant des zones hydrophobes et hydrophiles, qui lui assurent des propriétés d'émulsifiants et d'épaississants pour les éléments localisés dans la phase aqueuse d'un produit alimentaire. La plupart sont des molécules chimiquement neutres, seuls quelques-uns se comportent comme des polyanions (carraghénanes). Selon leur origine, ils se classent en cinq catégories : substances extraites de productions alimentaires (amidons, caséines, gélatines); substances créées ou modifiées par voie chimique (celluloses modifiées, PVP); substances extraites de végétaux marins : algues (agar-agar, alginanes, carraghénanes); substances extraites de végétaux (gomme arabique, pectines); substances sécrétées par des microorganismes (xanthanes, scléroglucanes).

OBS

Ces produits - naturels ou industriels - sont employés à titre d'additifs - à des taux usuels variant de 0,1 à 1,0% - pour conférer à des préparations alimentaires une viscosité ou une gélification.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Odontología
DEF

Coloide cuya fase de dispersión es el agua.

Save record 10

Record 11 2014-01-14

English

Subject field(s)
  • Chemical Engineering
  • Paints and Varnishes (Industries)
  • Textile Industries
  • Biotechnology
DEF

The process of swelling, gelling, or dissolving of a material by a solvent; for resins the solvent can be a plasticizer.

French

Domaine(s)
  • Génie chimique
  • Peintures et vernis (Industries)
  • Industries du textile
  • Biotechnologie
DEF

Action de dissoudre une matière dans un solvant.

OBS

On dit aussi, par déformation, solvantation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ingenieria química
  • Pinturas y barnices (Industrias)
  • Industrias textiles
  • Biotecnología
DEF

Formación de un solvato por interacción entre un disolvente y un soluto.

Save record 11

Record 12 2013-11-12

English

Subject field(s)
  • Chemistry
OBS

rheopexy : The property exhibited by certain slow-gelling, thixotropic sols of gelling more rapidly when the containing vessel is shaken gently.

French

Domaine(s)
  • Chimie
DEF

Relatif à la rhéopexie.

CONT

Études des phénomènes rhéopexiques (gélification) dans l'industrie alimentaire (épaississants), l'industrie des cosmétiques, l'industrie pharmaceutique, l'imprimerie, etc.

OBS

rhéopexie : Phénomène de refigeage d'un sol thixotrope qui se trouve accru par une agitation lente, peu intense et qui entraîne une floculation mécanique des particules.

Spanish

Save record 12

Record 13 2012-01-26

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
OBS

furcellaran : A seaweed gum in the form of an odorless white powder soluble in warm water that is used as gelling agent, viscosity control agent, in puddings, jams, and tooth pastes.

OBS

Emulsifying, gelling, stabilizing and thickening agent.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
OBS

furcellarane : Agent de texture extrait, sous forme de gomme soluble dans l'eau, d'une algue rouge, Furcellaria fastigiata, [que l'on emploie] comme vecteur pour agents de conservation dans les crèmes, les confitures [et les] gelées.

OBS

Nom : Furcelleran. Farcelleran ou Farcellaran. Type : Émulsifiant. N° C.E.E. : E408. Aliments concernés : Glaces, desserts, jus de fruits, confiserie, biscuiterie. Remarques : Produit naturel (Algues). Innocuité toxicologique.

OBS

furcellarane : Le « Dictionnaire de biochimie alimentaire et de nutrition » le donne comme masculin, tandis que le « Dictionnaire de la chimie et de ses applications » le donne comme féminin. Selon un chimiste-conseil lié par contrat avec la Direction de la normalisation terminologique du Bureau de la traduction, le féminin est préférable.

Spanish

Save record 13

Record 14 2011-09-26

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A colloidal substance that is the ester of alginic acid. A defoaming, thickening, gelling and stabilizing agent for food.

Key term(s)
  • kelcoloid

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
CONT

Les alginates divalents (calcium) sont insolubles et constituent des pellicules d'enrobage pour les denrées alimentaires. Différentes formes sont autorisées comme additif alimentaire : l'acide alginique [...], l'alginate de sodium [...], de potassium [...], d'ammonium [...], de calcium [...] et de propylène glycol [...]

OBS

La plupart des dictionnaires écrivent «propylèneglycol» en un seul mot.

Spanish

Save record 14

Record 15 2011-08-05

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
Na2C4H4O62H2O
formula, see observation
DEF

White crystals or granules. Soluble in water; insoluble in alcohol ... Derivation: Neutralization of tartaric acid with sodium carbonate, concentration and crystallization.

CONT

Sodium tartrate. Emulsifying, gelling, stabilizing or thickening agent for cream cheese spread; cream cheese spread with [other] ingredients... ;processed cheese spread...

OBS

Chemical formula: Na2C4H4O62H2O

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
Na2C4H4O62H2O
formula, see observation
DEF

Sel de sodium de l'acide tartrique, autorisé comme substance pouvant renforcer l'action antioxygène d'autres substances. Utilisé en particulier dans la fabrication des fromages fondus et en confiserie.

OBS

Formule chimique : Na2C4H4O62H2O

Spanish

Save record 15

Record 16 2011-05-16

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Winemaking
  • Geochemistry
Universal entry(ies)
CaSO4
formula, see observation
DEF

A chemical product which occurs naturally as gypsum and is obtained when sulfuric acid, H2SO4, is combined with calcium hydroxide, CA(OH) 2, which appears in the form of a fine, odorless, tasteless, yellowish-white powder, and which is used as a dough conditioner, a gelling and a firming agent in the wine-making and brewing industries, as well as in the manufacture of cheese and preserves.

CONT

Calcium sulfate sometimes contaminates drilling fluids or may be added to provide special properties. It forms a tenacious scale in certain water-handling facilities.

OBS

Chemical formula: CaSO4

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Industrie vinicole
  • Géochimie
Entrée(s) universelle(s)
CaSO4
formula, see observation
DEF

Produit chimique existant à l'état naturel sous forme de gypse qui se présente sous la forme d'une poudre fine, d'un blanc tirant un peu sur le jaune, inodore et insipide, et que l'on utilise en vinification, en brasserie, en fromagerie, en conserverie en raison de ses propriétés d'agent de conditionnement des pâtes, de gélifiant et de raffermisseur.

OBS

Formule chimique : CaSO4

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Industria vinícola
  • Geoquímica
Entrada(s) universal(es)
CaSO4
formula, see observation
OBS

Fórmula química: CaSO4

Save record 16

Record 17 2011-04-04

English

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Chemical Elements and Compounds
  • Extinguishing Agents
OBS

A synthetic polymeric water gelling material; used in fire control.

OBS

Gelgard™: A trademark of Dow Chemical Co.

Key term(s)
  • Gelgard

French

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Éléments et composés chimiques
  • Agents extincteurs
OBS

GelgardMC : Marque de commerce de la société Dow Chemical Co.

Spanish

Save record 17

Record 18 2008-07-02

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
  • Food Additives
DEF

[A] special sugar for making preserves from fruit.

CONT

Gelling Sugar contains pectin in it... The ingredients in the sugar are white sugar, pectin, and citric acid. Some brands may also include sodium benzoate as a preservative.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
  • Additifs alimentaires
DEF

Mélange de sucre, de pectine et d'acide citrique.

CONT

Les sucres gélifiants [...] contiennent [...] soit [de l'] acide nitrique soit [de l'] acide malique [et sont] destinés à prévenir la cristallisation du sucre au sein même des confitures.

Spanish

Save record 18

Record 19 2007-10-10

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 19

Record 20 2007-04-23

English

Subject field(s)
  • Food Additives
CONT

Well-known organic gel-forming substances are gelatin, collagen, metallic soaps, and such carbohydrate polymers as starches, agar, dextran and pectin. A chemically related group of hydrophilic vegetable gums also swell in water but do not form gels (arabic, tragacanth, karaya, etc.). These are widely used in food products as protective colloids and thickeners.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
DEF

Produit utilisé comme additif pour donner à une préparation une consistance de gel.

CONT

L'amidon, par ses propriétés colloïdales, est le plus courant des gélifiants. D'autres produits sont couramment utilisés en substitution totale ou partielle de l'amidon comme gélifiants, à savoir les alginates, les carraghénates, la farine de caroube et la gomme de guar. La liste des gélifiants autorisés est comprise dans celle des émulsifiants, épaississants et gélifiants.

OBS

L'équivalent «agent gélifiant» a été adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
DEF

Aditivo alimentario que tiende a formar geles.

Save record 20

Record 21 2006-05-05

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Food Industries
  • Winemaking
DEF

Any of various colloidal extractives of certain red algae... that are similar products both in appearance, being usu. in the form of translucent strips or flakes or a white powder, and in other physical properties(as ability to swell in cold water and to dissolve in hot water) [used] as gelling and stabilizing agents in foods(as jellies, dairy products, and canned meat and fish).

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Industrie de l'alimentation
  • Industrie vinicole
DEF

Colloïde glucidique extrait de certaines algues marines (rhodophycées) de l'Océan indien et du Pacifique. Il se présente sous forme de poudre, de filaments ou de flocons. Gélifiant, émulsifiant.

Key term(s)
  • tjintiouw

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Industria alimentaria
  • Industria vinícola
DEF

Sustancia mucilaginosa que se obtiene del alga Gracilaria lichenoides y de otras especies de algas marinas.

Save record 21

Record 22 2005-05-11

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
DEF

Any of the fatty-acid glycerol esters where only one acid group is attached to the glycerol group.

CONT

Monoglycerides. Permitted as an emulsifying, stabilizing, gelling or thickening agent in or upon bread; cream; fish paste... Cocoa; milk chocolate; sweet chocolate...

OBS

monoacylglycerol: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
DEF

Ester du glycérol avec les acides gras contenant une seule molécule d'acide; émulsifiant; cosmétiques, lubrifiants.

OBS

monoacylglycérol : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Save record 22

Record 23 2005-05-05

English

Subject field(s)
  • Oil Refining
  • Water Pollution
DEF

Water which, after having been in contact with petroleum products, is recovered during the refining process. [Definition standardized by ISO.]

CONT

Process water, includes seawater(and occasionally freshwater) and produced water. Seawater is injected into a formation to pressurize the reservoir and force the oil toward the oil production wells. Gelled water is seawater and freshwater that is mixed with a gelling substance to increase the viscosity of the fluid for a number of purposes. Seawater is also used to maintain the existing wells or to detect leaks in pipelines. Produced water is the water mixture consisting of oil, gas, and sand that is pumped from oil production wells. The percentage of crude oil occurring in process water can vary somewhat based on the source of the spill.

CONT

Complete purification plant for the treatment of oily and process water.

OBS

process water: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Raffinage du pétrole
  • Pollution de l'eau
DEF

Eau qui, dans une raffinerie de pétrole, a été recueillie au cours de la fabrication des produits après avoir été en contact avec ceux-ci. [Définition normalisée par l'ISO.]

CONT

Traitement d'eaux phénolées de procédé [...] Au premier plan, les bassins d'épuration biologique.

OBS

eau de traitement; eau de procédé : termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Refinación del petróleo
  • Contaminación del agua
Save record 23

Record 24 2004-02-16

English

Subject field(s)
  • Water Pollution
  • Algae
CONT

It was ... found that the effluent TSS followed a linearly increasing relationship with hydraulic detention time, assumedly due to algal growth.

CONT

Some species of algae are edible and are used as a gelling agents in some foods. Some other types of algae contain harmful toxin and are hazardous. If the water is going to be used as drinking water, presence of algae can make the process of filtration more complex and costly. Algae is needed in aquariums and lakes to create a balanced ecosystem. With all these, it seems important for us to be able to control the growth of algae. This knowledge will help us to promote algae growth where we need it and stop growing algae where it can be harmful.

OBS

Compare with "algae bloom."

French

Domaine(s)
  • Pollution de l'eau
  • Algues
CONT

Des recherches sur le développement d'algues littorales et sur la nature des végétaux et des plantes aquatiques peuvent donner [...] des indications sur le degré d'eutrophisation [...]

Spanish

Save record 24

Record 25 2003-10-04

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 25

Record 26 2002-09-17

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Medication
DEF

... an odorless bitter compound, ... occurring in colorless, transparent, monoclinic prisms, as small lustrous scales, or as a white crystalline powder; formerly used in conditions of impaired nutrition or vigor.

DEF

Emulsifying, gelling, stabilizing or thickening agent for unstandardized dessert mixes...

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Médicaments
DEF

Sel reconstituant et sédatif, inodore et amer, se présentant sous forme de paillettes brillantes ou en poudre blanche. Émulsifiant, gélifiant et stabilisant pour certains mélanges à desserts.

CONT

Les hypophosphites de calcium, potassium et sodium sont des stimulants de l'appétit; ils activent la circulation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Medicamentos
Save record 26

Record 27 2002-08-27

English

Subject field(s)
  • Paints and Varnishes (Industries)
DEF

The coagulation of paint into a viscous liver-like mass.

French

Domaine(s)
  • Peintures et vernis (Industries)
DEF

Transformation irréversible d'un produit (peinture, vernis, enduit ou liant) de l'état liquide à l'état semi-rigide qui le rend inutilisable. [Définition normalisée par l'AFNOR et reproduite avec son autorisation.]

OBS

gélification : terme normalisé par l'AFNOR.

Key term(s)
  • épaississement en gel

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pinturas y barnices (Industrias)
Save record 27

Record 28 2001-08-10

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Plastic Materials
  • Additives and Fillers (Rubber)
Universal entry(ies)
DEF

A solvent for cellulose derivatives and rubber and a catalyst for phenolic resins.

CONT

Benzyltrimethylammonium chloride is widely used as a solvent for cellulose, a gelling inhibitor in polyester resins, a chemical intermediate, a paint dispersant, and an acrylic dyeing agent. It is also used in plant growth regulator compositions and synthetic processes.

OBS

BTMAC: This might be an in-house or a non-recognized abbreviation; not to be used alone, to avoid any risk of confusion.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Matières plastiques
  • Ingrédients (Caoutchouc)
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Materiales plásticos
  • Aditivos y rellenos (Caucho)
Entrada(s) universal(es)
Save record 28

Record 29 2001-06-08

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Geochemistry
  • Biochemistry
CONT

Zirconium-Titanium Phosphate Acid Catalysts Synthesized by Sol Gel Techniques.... A method for preventing the condensation of the crystal structure during exposure to high temperatures was to use H2SO4 along with phosphoric acid as a gelling agent either during initial synthesis or by dissolving the amorphous phosphate in sulfuric acid later. Sulfonation created a solution of metal phosphates and metal sulfates in our catalyst that increased the proportion of amorphous to crystalline regions in the material even after treatment at high temperatures.

CONT

Urine frequently appears cloudy, suggesting pyuria due to a urinary tract inflammation, but this is more commonly due to precipitated amorphous phosphate salts in an alkaline urine.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Géochimie
  • Biochimie
CONT

On appelle phosphate amorphe un précipité contenant du phosphate et du calcium retrouvé en milieu alcalin. Les cristaux de phosphates et de calcium, que l'on regroupe sous le terme apatite, ont des noms minéralogiques qui diffèrent selon leur constitution chimique. Le CaH2PO4(2H2O) est appelé Brushite, le phosphate hydroxyde de calcium est appelé hydroxy-apatite, le phosphate de calcium bicarbonaté est appelé Dahlite ou carbonate-apatite.

CONT

Certains cristaux sont retrouvés exclusivement dans une urine acide et d'autres dans une urine alcaline. Les cristaux amorphes sont souvent identifiés par le pH. Ainsi, si l'urine est alcaline, on identifie des phosphates amorphes, tandis que si elle est acide, on identifie des urates amorphes.

Spanish

Save record 29

Record 30 2000-09-26

English

Subject field(s)
  • Crude Oil and Petroleum Products
  • Water Pollution
  • Black Products (Petroleum)
DEF

Product added to a lubricating oil in order to obtain a gel and thus confer thixotropic properties. [Definition standardized by ISO.]

OBS

gelling agent : term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Pétroles bruts et dérivés
  • Pollution de l'eau
  • Produits noirs (Pétrole)
DEF

Produit ajouté à une huile lubrifiante en vue d'obtenir un gel et de lui conférer ainsi des propriétés thixotropiques. [Définition normalisée par l'ISO.]

OBS

agent gélifiant : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Petróleo bruto y derivados
  • Contaminación del agua
  • Productos negros (Petróleo)
Save record 30

Record 31 2000-08-16

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Substitute for the more expensive tragacanth. Emulsifying, gelling, stabilizing or thickening agent for French dressing;(naming flavor) milk; mustard pickles; relishes;(naming flavor) skim and partly skimmed milk;(naming flavor) skim and partly skimmed milk with added milk solids; salada dressing, GMP. Ice cream; ice cream mix; ice milk; ice milk mix; cottage cheese; creamed cottage cheese, 0. 5% Sherbet, 0. 75%. Unstandardized foods, GMP. Calorie-reduced margarine, 0. 5% in accordance with B. 09. 017(Page 67-10).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Le Règlement sur les aliments et drogues énonce les normes d'identification et de composition pour la margarine en général et la margarine hypocalorique. Certaines provinces peuvent aussi imposer des restrictions à l'ajout de colorant à la margarine.

Spanish

Save record 31

Record 32 2000-03-14

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

Colorless crystals; soluble in water ... m.p. 75°C (dec) ...

CONT

A solution of trisodium phosphate is strongly basic and is used as a cleaning compound and water softener.

CONT

Trisodium phosphate [is used as an :] Emulsifying, gelling, stabilizing or thickening agent for cream cheese spread; cream cheese spread with [other] ingredients [also used as] pH adjusting or water correcting agent for malt liquors; beer; ale; stout...

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Sel sous forme de cristaux incolores ou blancs, solubles dans l'eau.

OBS

Il entre la composition des détersifs. S'emploie aussi comme émulsifiant, gélifiant, stabilisant, rajusteur de pH.

Spanish

Save record 32

Record 33 1999-10-13

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Paints and Varnishes (Industries)
DEF

White to yellowish, crystalline powder; readily soluble in water; sparingly soluble in alcohol ... Uses: Foods and pharmaceuticals; sequestering agent; metal cleaners; paint stripper ...

CONT

Sodium gluconate [is used as an emulsifying], gelling, stabilizing or thickening agent for Cream cheese spread; Cream cheese spread with... [any ingredients] ;Processed cheese food... ;Processed cheese spread... [It is also used as a] pH adjusting or water correcting agent for unstandardized foods...

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Peintures et vernis (Industries)
OBS

Le terme «gluconate de sodium» apparaît sous le numéro 909.

Spanish

Save record 33

Record 34 1999-08-27

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

Nonionic detergent used to dissolve cytoplasmic membranes without denaturing protein, as well as to break up hydrophobic protein aggregates.

OBS

It is also used as gelling agent in liquid scintillation counting of radioactive compounds.

OBS

Triton X-100 is a trademark.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
DEF

Détergent non ionique utilisé pour solubiliser les membranes cellulaires afin de pouvoir extraire les protéines qu'elles contiennent.

Spanish

Save record 34

Record 35 1999-08-23

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Milling and Cereal Industries
DEF

An antioxidant and a gelling, emulsifying, and stabilizing agent for processed or cream cheese, candy, etc.

OBS

This plant extract can cause occasional allergic reactions, diarrhea, and intestinal gas.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Minoterie et céréales
DEF

Antioxydant, gélifiant, émulsifiant et stabilisant pour le fromage fondu ou à la crème, les bonbons, etc.

Spanish

Save record 35

Record 36 1999-07-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Food Additives
CONT

Kelcogel (TM) gellan gum receives general food approval from U.S. Food and Drug Administration.

OBS

Gellan gum is a food additive for gelling and texturizing food such as sauces, dessert gels, microwaveable foods, confections, low-fat spreads, bakery fillings, and jellies.

OBS

A gelling agent.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Additifs alimentaires
CONT

La gomme gellane est un polysaccharide biosynthétisé par Pseudomonas elodea. On étudie, chez les personnes adultes, les effets de sa consommation, pendant 23 jours, sur la composition des feces, les teneurs en lipides du sérum et les indices hématologiques du sang. (Base de données Pascal).

OBS

Terme formé par analogie avec gomme guar, gomme xanthane, gomme arabique, etc.

Spanish

Save record 36

Record 37 1999-06-15

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A gum obtained from a seaweed, the red alga Furcellaria fastigiata, fam. Florideae, order Gigartinales.... The gum is the potassium salt of the sulfuric acid ester of a high molecular weight polysaccharide.... Use : Natural colloid, gelling agent, viscosity control agent. Also in puddings, jams, products for diabetics, proprietaries for reducing excess body wt, tooth pastes. As carrier for food preservatives, bactericides.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Agent de texture extrait, sous forme de gomme soluble dans l'eau, d'une algue rouge, Furcellaria fastigiata. S'emploie dans les crèmes, confitures, gelées, etc. Vecteur pour agents de conservation.

CONT

[Le] furcellarane [est un] agent de texture alimentaire [...] constitué de chaînes de galactane portant des groupements sulfates et présentant une parenté chimique avec les kappa carraghénanes.

OBS

Il n'est pas facile de déterminer le genre grammatical de «furcellarane». En effet, le Dictionnaire de biochimie alimentaire et de nutrition le dit masculin, tandis que le Dictionnaire de la chimie et de ses applications le donne pour féminin.

Spanish

Save record 37

Record 38 1999-03-05

English

Subject field(s)
  • Rubber
DEF

The formation of a uniform semi-rigid colloidal coagulum or dispersion from which the aqueous phase has not yet been separated.

French

Domaine(s)
  • Caoutchouc
DEF

Formation sans séparation de la phase aqueuse d'un coagulum ou d'une dispersion colloïdale semi-rigide uniforme.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Caucho
Save record 38

Record 39 1999-01-29

English

Subject field(s)
  • Food Additives
DEF

Starch, usually modified, used as a gelling agent in the food industry.

CONT

Ingredients. Original: sugar, gum base, corn syrup, natural and artificial flavoring, modified food starch ...

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
DEF

Amidon, généralement modifié, que l'on emploie comme gélifiant dans l'industrie alimentaire.

OBS

Le qualificatif «alimentaire» apparaît superflu lorsqu'il décrit l'amidon dans la liste des ingrédients d'un produit alimentaire.

Spanish

Save record 39

Record 40 1998-10-07

English

Subject field(s)
  • Dyes and Pigments (Industries)
CONT

Alcian Blue.... During dyeing the X groups split off.... Greenish-black crystals with metallic sheen.... Use :gelling agent for lubricating fluids. As bacterial stain. To dye histiocytes and fibroblasts in vivo....

French

Domaine(s)
  • Teintures et pigments (Industries)

Spanish

Save record 40

Record 41 1997-10-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Curdlan deserves mention here as a high-tech ingredient.

OBS

This unique polysaccharide is capable of forming a gel when heated in an aqueous suspension, unlike other gelling agents which require conditions in addition to heating to form gels.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 41

Record 42 1993-07-22

English

Subject field(s)
  • Additives and Fillers (Rubber)
DEF

Material used to cause gelling of a latex.

OBS

gelling : the formation of a uniform semi-rigid colloidal coagulum or dispersion from which the aqueous phase has not yet been separated.

French

Domaine(s)
  • Ingrédients (Caoutchouc)
DEF

Matériau utilisé pour provoquer la gélification d'un latex.

OBS

gélification : formation sans séparation de la phase aqueuse d'un coagulum ou d'une dispersion colloïdale semi-rigide uniforme.

Spanish

Save record 42

Record 43 1993-07-08

English

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Food Industries
OBS

Kelcogel (TM) gellan gum - an effective film former for batters, breadings, coatings, and adhesion systems.

OBS

Kelcogel gellan gum is a multifunction hydrocolloid, for use in a wide variety of food products requiring gelling, texturizing, stabilizing, suspending and film forming functionalities.

French

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 43

Record 44 1992-06-08

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Biochemistry
CONT

Baker's yeast Glycan... [is an] emulsifier, stabilizer, gelling agent or thickener in unstandardized foods-good manufacturing practice levels.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
OBS

«Glycan» est fort probablement une marque de commerce, mais aucune source ne le précise.

Spanish

Save record 44

Record 45 1988-04-26

English

Subject field(s)
  • Food Additives
CONT

Lactylated Mono-and di-glycerides-Emulsifying, gelling, stabilizing or thickening agents for shortening-8. 0 %(except that the total combined mono-and di-glycerides and lactylated mono-and di-glycerides must not exceed 20. 0 % of the shortening.)

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
Key term(s)
  • di-glycéride lactylé

Spanish

Save record 45

Record 46 1988-04-26

English

Subject field(s)
  • Food Additives
CONT

Lactylated Mono-and di-glycerides-Emulsifying, gelling, stabilizing or thickening agents for shortening-8. 0 %(except that the total combined mono-and di-glycerides and lactylated mono-and di-glycerides must not exceed 20. 0 % of the shortening.)

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
Key term(s)
  • mono-glycéride lactylé

Spanish

Save record 46

Record 47 1985-11-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
CONT

Propylene glycol mono fatty acid ester. Emulsifying, gelling, stabilizing or thickening agent for unstandardized foods-good manufacturing practice.

OBS

«Propylene glycol monofatty acid ester» is listed in Lexique de la chimie alimentaire (RLFCH, 1980) under number 809.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
OBS

Le terme «monoester d'acide gras du glycol propylénique» apparaît dans le Lexique de la chimie alimentaire (RLFCH, 1980) sous le numéro 809.

Spanish

Save record 47

Record 48 1985-08-20

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Chemical Elements and Compounds
DEF

A hydrophillic colloid occurring as filaments, grains, granules, and powder; used in food processing as a thickener and stabilizer.

CONT

Potassium alginate [is an] emulsifying, gelling, stabilizing or thickening agent for same foods... as Algin.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Éléments et composés chimiques

Spanish

Save record 48

Record 49 1979-11-27

English

Subject field(s)
  • Plastic Materials
OBS

A gelling agent effective only at elevated temperatures.

French

Domaine(s)
  • Matières plastiques
OBS

Agent de gélification, actif seulement sous l'influence d'une température élevée.

Spanish

Save record 49

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