TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

GLYCEROL ESTER [8 records]

Record 1 2015-01-12

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
DEF

A phospholipid which [has] an alcohol moiety in ethereal linkage with a saturated or unsaturated aliphatic alcohol.

OBS

They are usually derivatives of phosphoglycerols or phosphatidates. The other two alcohol groups of the glycerol backbone are usually in ester linkage. These compounds are widely distributed in animal tissues.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques

Spanish

Save record 1

Record 2 2011-08-09

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
  • Biotechnology
DEF

Enzyme that catalyzes the hydrolysis of fats to glycerol and fatty acids. It is more correctly described as a nonspecific acyl hydrolase that catalyzes the hydrolysis of ester bonds in monoglycerides, glycerophospholipids, diglycerides and monogalactosyl diglyceride.

OBS

Commercial enzymes are produced from Candida cylindracea.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
  • Biotechnologie
DEF

Enzyme qui catalyse l'hydrolyse des lipides, c'est-à-dire des matières grasses. On le rencontre dans le suc pancréatique, dans le suc intestinal, dans le sang et dans les extraits des principaux viscères.

CONT

Une enzyme hydrolyse le [bêta]-méthyl glucoside mais non l'[alpha]-méthyl glucoside. Ce type d'exemple a conduit E. Fischer à la théorie selon laquelle l'enzyme est une clé qui n'ouvre qu'une seule porte. En fait, ceci est loin d'être exact. Il existe effectivement des enzymes à très haute spécificité : l'arginase coupe l'arginine en ornithine et urée, l'uréase transforme l'urée en carbonate d'ammonium. Par contre les lipases hydrolysent tous les triglycérides dont les acides gras sont longs, les estérases hydrolysent un grand nombre d'esters. Pour les enzymes l'isomérie, et plus particulièrement la stéréoisomérie, joue un rôle important.

OBS

Ferment lipolytique et glycéridase sont des termes vieillis à éviter.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
  • Biotecnología
DEF

Enzimas que hidrolizan grasas a glicerina y ácidos grasos. Abundan en el páncreas.

Save record 2

Record 3 2011-08-08

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Crop Protection
Universal entry(ies)
CH2=CH-CH2OH
formula, see observation
C3H6O
formula, see observation
107-18-6
CAS number
DEF

A chemical compound in the form of a colorless liquid having a pungent mustard-like odor that is used as an herbicide, a military poison gas, an ester in resins and plasticizers, an intermediate for pharmaceuticals and other organic chemicals, and for the manufacture of glycerol and acrolein.

OBS

prop-2-en-1-ol: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

Chemical formulas: CH2=CH-CH2OH or C3H6O

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Protection des végétaux
Entrée(s) universelle(s)
CH2=CH-CH2OH
formula, see observation
C3H6O
formula, see observation
107-18-6
CAS number
DEF

Liquide limpide, incolore, d'une odeur irritante et à saveur brûlante, utilisé, entre autres, [...] pour la préparation du salicylate d'allyle-barbiturique, comme herbicide et comme gaz militaire.

OBS

prop-2-én-1-ol : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

Formules chimiques : CH[indiuce 2]=CH-CH[indiuce 2]OH ou C[indiuce 3]H[indiuce 6]O

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Protección de las plantas
Entrada(s) universal(es)
CH2=CH-CH2OH
formula, see observation
C3H6O
formula, see observation
107-18-6
CAS number
OBS

Líquido incoloro de olor picante. Miscible con agua, alcohol, cloroformo, éter y éter de petróleo. Muy tóxico por ingestión e inhalación. Irrita ojos y piel. Inflamable; riesgo de incendio. Plaguicida.

OBS

Fórmulas químicas : CH2=CH-CH2OH o C3H6O

Save record 3

Record 4 2011-02-07

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Cosmetology
Universal entry(ies)
C17H27NO2
formula, see observation
21245-02-3
CAS number
CONT

Ester derivatives of PABA include octyl dimethyl PABA, amyl dimethyl PABA(padimate A), and glycerol PABA. These derivatives have become more popular for use in sunscreen products because of a higher compatibility with other cosmetic vehicles and a decreased propensity for staining.

OBS

PABA: Abbreviation of "para-aminobenzoic acid," now "4-aminobenzoic acid."

OBS

The prefixes "ortho-," "meta-" and "para-," along with their corresponding abbreviations ("o-," "m-" and "p-"), appear in italics and are ignored in alphabetizing. According to the actual chemical nomenclature rules in organic chemistry (in 2003), the numbers designating the positions of the disubstitution groups (1,2- for "ortho-," 1,3- for "meta-" and 1,4- for "para-") are to be preferred to the symbols "o-," "m-" and "p-." Furthermore, the prefixes "ortho-," "meta-" and "para-" should not be used anymore, and their corresponding abbreviations ("o-," "m-," and "p-") will soon be judged to be avoided, if not totally condemned.

OBS

N-: This prefix must be italicized.

OBS

Chemical formula: C17H27NO2

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Cosmétologie
Entrée(s) universelle(s)
C17H27NO2
formula, see observation
21245-02-3
CAS number
OBS

Produit entrant dans la composition d'un écran solaire.

OBS

PABA : Abréviation de «acide p-aminobenzoïque», nom remplacé par «acide 4-aminobenzoïque».

OBS

Les préfixes de position «ortho-», «méta-» et «para-», tout comme les abréviations correspondantes «o-», «m-» et «p-», s'écrivent en italique et n'interviennent pas dans une classification par ordre alphabétique. Selon les règles de nomenclature de chimie organique en vigueur aujourd'hui (en 2003), il est recommandé d'utiliser les chiffres 1,2-, 1,3- et 1,4-, respectivement. Les préfixes «ortho-», «méta-» et «para-» ne doivent plus être utilisés. L'usage des symboles correspondants («o-», «m-» et «p-») sera bientôt fortement déconseillé, sans être exclu.

OBS

N- : Ce préfixe s'écrit en italique.

OBS

Formule chimique : C17H27NO2

Spanish

Save record 4

Record 5 2004-03-17

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Biochemistry
DEF

Glycerol-ester hydrolase; any of a group of widely occurring enzymes that catalyse the hydrolysis of ester linkages between the fatty acids and glycerol of the triglycerides and phospholipids. They occur in milk, the pancreas, adipose tissue, the stomach, and other tissues.

CONT

Lipase [is used in manufacture] of cheese and similar foods; for removal of fat spots in dry cleaning or grease accumulations; in analytical chemistry of fats because it selectively hydrolyzes only fatty acids on the ends of triglycerides.

Key term(s)
  • lipolytic enzyme

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
CONT

La lipase se trouve dans le suc pancréatique, le suc intestinal, le lait, le sang et dans certaines graines végétales. La lipase commerciale est extraite des panses et pancréas d'animaux domestiques, ou de cultures d'aspergillus oryzae; elle est utilisée en fromagerie et dans diverses industries.

OBS

Selon le Petit Robert, «ferment» est un synonyme vieilli de «enzyme».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Bioquímica
DEF

Enzima que hidroliza los ésteres de los ácidos grasos de elevado peso molecular.

Save record 5

Record 6 2004-01-14

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Industries
DEF

An ester of glycerol(propane-1, 2, 3--triol) in which all three hydroxyl groups are esterified with a fatty acid.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Ester de glycérol [trialcool] et de trois acides gras différents, constituants des lipides.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Industria alimentaria
DEF

Compuesto formado por un ácido graso (oleico, palmítico o esteárico) y glicerol.

Save record 6

Record 7 2003-01-31

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
CONT

The glycerol esters of fatty acids, the glycerides, occur naturally in all living matter, generally as triglycerides in fats and oils, but also as mono- and diglycerides in partially hydrolyzed fats with growing use in so called "convenience foods."

CONT

Of [glycerin’s] chemical derivatives, the esters of glycerin are the most important. ... These esters are used as emulsifiers in foods and preparation of baked goods and for modification of alkyd resins.

OBS

The name glycerol is preferred for the pure chemical, but the commercial product is usually [erroneously] called glycerin.

Key term(s)
  • ester of glycerine
  • glycerin ester
  • glycerine ester

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
CONT

Les esters du glycérol avec les acides gras supérieurs constituent les graisses animales et végétales, [que l'on utilise] pour la reconstitution des triglycérides dans les huiles et les graisses acides. Les mono- et les diesters du glycérol, avec des acides gras supérieurs, sont synthétisés industriellement [...] et sont utilisés comme émulsionnants dans l'industrie alimentaire ainsi que pour la production des résines alkydiques modifiées.

Spanish

Save record 7

Record 8 2003-01-31

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A density adjuster prepared from glycerol of non-animal sources and refined wood resin of pine trees.

OBS

Glycerol esters of wood rosin are produced by the esterification of pale coloured rosins derived from pine stump wood ...

OBS

Used to adjust the specific gravity of the citrus oil or oil phase to be similar to the specific gravity of the beverage emulsion and thus prevent the oil from rising or settling in the finished beverage, ... in lemon and orange drinks, and also as a masticatory substance in chewing gum base.

CONT

Provision currently exists in the Food and Drug Regulations for the use of glycerol ester of wood rosin, up to a maximum level of use of 100 parts per million(ppm), in citrus-flavoured or spruce-flavoured beverages.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Résine résultant de l'estérification de colophanes très peu colorées que l'on utilise dans la fabrication de la gomme à mâcher et comme agent stabilisant dans l'industrie des boissons.

OBS

L'expression «ester gum» est acceptée à l'échelle internationale. Par conséquent, nous accepterons l'utilisation du terme «gomme d'ester». La publication du Comité mixte FAO/OMS d'experts des additifs alimentaires, intitulée «Compendium of Food Additive Specifications» (Rome, édition de 1992), donne «ester gum» comme nom substitut de «glycerol ester of wood rosin».

Spanish

Save record 8

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