TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

HOT TABLE [19 records]

Record 1 2022-02-14

English

Subject field(s)
  • Passenger Service (Rail Transport)
CONT

[The railway company] offers sleeper cabins with bunk beds ... Single cabins contain an armchair facing a toilet and sink and at night a single bunk slides down to fill the space.

CONT

Configured as a relaxing private lounge during the day comprising sofa, footstool table, the compartment converts in the evening to a night configuration with an upper and lower bed. The Orient Express single compartments also feature a washbasin with hot and cold water enclosed in a cabinet, with towels and toiletries provided.

French

Domaine(s)
  • Trafic voyageurs (Transport par rail)
DEF

Compartiment de voitures-lits aménagé pour une seule personne.

CONT

Les passagers des compartiments individuels ont accès à une douche exiguë, mais propre et sans attente le matin, serviettes fournies comme à l'hôtel.

OBS

compartiment individuel : désignation et définition publiées au Journal officiel de la République française le 22 septembre 2000.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Servicio de pasajeros (Transporte ferroviario)
CONT

Las opciones de espacio en los trenes nocturnos van desde asientos reclinables a cabinas individuales con baños privados.

OBS

cabina individual: La Fundación del Español Urgente (Fundéu BBVA), con el asesoramiento de la Real Academia Española, explica que el anglicismo "single" es innecesario en la terminología ferroviaria para denominar a las cabinas individuales en los coches cama.

Save record 1

Record 2 2017-07-10

English

Subject field(s)
  • Business and Administrative Documents
  • Food Safety
CONT

The sanitation report noted temperature problems at the hot food bar and in the deli, soiled floors in the deli and bakery, standing water in the meat and produce coolers, an inaccessible hand sink for employees at the juice bar and toxic spray bottles stored on a food preparation table.

French

Domaine(s)
  • Écrits commerciaux et administratifs
  • Salubrité alimentaire
CONT

Les acteurs à l'échelon fédéral [...] doivent contrôler, coordonner, définir des priorités et apporter un soutien financier à différents niveaux; notamment pour la collecte, le traitement et la publication standardisés et coordonnés de données sanitaires (établissement de rapports sanitaires) [...]

Spanish

Save record 2

Record 3 2014-11-24

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

In smaller bakeries with ovens of limited capacity, the loading and unloading of tray ovens is normally performed manually by the oven men who must load the oven with panned dough, dump the baked bread on a dumping table or a conveyor, and place the hot pans on a pan truck(...) The larger the oven size, the greater becomes the need for automatic loading and unloading devices.

Key term(s)
  • unloading of oven

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

Action de retirer du four.

CONT

Un diagramme de panification met en évidence la succession des différentes opérations: préparation des ingrédients mis en œuvre; pétrissage; fermentation en cuve, ou première fermentation; mise en forme des pâtons; fermentation finale; enfournement et cuisson; défournement et ressuage.

Spanish

Save record 3

Record 4 2011-04-01

English

Subject field(s)
  • Trade Names
  • Spices and Condiments
CONT

Tabasco is the brand name for a hot pepper sauce that is a well-known table condiment. It is made from red peppers(Capsicum frutescens), vinegar, water, and salt, and aged in white oak barrels.

OBS

Tabasco™: A trademark of McIlhenny Company.

Key term(s)
  • Tabasco

French

Domaine(s)
  • Appellations commerciales
  • Épices et condiments
DEF

Marque d'une sauce piquante composée de piments rouges très forts (utilisée en assaisonnement, cuisine)

OBS

TabascoMC : Marque de commerce de la société McIlhenny.

Spanish

Save record 4

Record 5 2009-09-14

English

Subject field(s)
  • Atomic Physics
  • Nuclear Fission Reactors
CONT

Neutron energy distribution ranges... Moderated and other, non-thermal neutron energy distributions or ranges are listed in the table below... Hot neutrons have an energy of about. 2 eV. Thermal neutrons have an energy of about 0. 025 eV. Cold neutrons have an energy from 5x10[ subscript-5] eV to 0. 025 eV.

French

Domaine(s)
  • Physique atomique
  • Réacteurs nucléaires de fission
CONT

[...] Orphée est un réacteur destiné à la recherche fondamentale [...] Outre les 7 canaux disposés dans un flux thermique [...] il est équipé (comme le RHF) de deux sources de neutrons froids et d'une source de neutrons chauds, de guides de neutrons pouvant alimenter environ 20 spectromètres de caractéristiques variées.

Spanish

Save record 5

Record 6 2006-05-19

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
CONT

Electric warming tray. Keep food hot on the table. Tray about 15 1/4 X 8 1/4", has a porcelain enamel on steel heating surface.

Key term(s)
  • dish warmer

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments
CONT

Le chauffe-plat doit être placé sur une table et permet de maintenir les aliments au chaud.

OBS

Pluriel : des chauffe-plats.

OBS

chauffe-plats (pl.) : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Save record 6

Record 7 2005-12-08

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
DEF

Usually four-section electric-type food table with blanked-out openings, a front portion with a carving board, and enamel-finished base set on adjustable stainless steel legs. The table includes aluminum spillage pans.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Les meubles de distribution sont au nombre de deux : la table chaude (cuisine) l'étuve-table chaude (office). Dans les établissements à grand débit ou faisant simultanément restaurant-snack-bar et banquets, ces deux meubles sont souvent distincts surtout pour le service des salles situées à une certaine distance de la cuisine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Equipo para restaurantes
Save record 7

Record 8 2005-07-11

English

Subject field(s)
  • Hotel Equipment
  • Beverages
DEF

A table on casters or wheels used for hot beverages and bar service.

French

Domaine(s)
  • Équipement hôtelier
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
DEF

Table roulante utilisée pour le service des boissons chaudes et des consommations.

Spanish

Save record 8

Record 9 2000-10-24

English

Subject field(s)
  • Facilities and Equipment (Wood Industries)
  • Wood Products
DEF

The heating plates of a platen type press.

CONT

The optimum action of any platen press, of course, is one in which the horizontal members, the upper beam, bottom press table or platen and the intermediate hot platens all remain flat, level, and parallel throughout the complete press cycle.

OBS

platen: A part of a press consisting of a rigid metal plate, usually heated, for exerting pressure on the [particle] mat. Intermediate platens in a multi-opening press are also called plates.

OBS

Used in particleboard manufacturing.

OBS

heating plate: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Installations et équipement (Industr. du bois)
  • Produits du bois
CONT

[...] on peut considérer qu'il existe deux types de chauffage pour obtenir la prise de la colle : - le premier utilisant des éléments à forte inertie thermique, comme les presses à plateaux chauffants; - le second fait appel à des éléments à faible inertie thermique [...]

OBS

plateau chauffant : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Save record 9

Record 10 1999-10-23

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
DEF

A table having openings to hold containers of cooked food over steam or hot water circulating beneath them.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
OBS

Les meubles de distribution sont au nombre de deux : la table chaude (cuisine), l'étuve-table chaude (office). [...] Le chauffage de ces appareils est réalisé soit à l'électricité, soit au gaz, soit par serpentin ou double fond alimenté par le circuit : d'eau chaude d'un fourneau à bouilleur, ou bien d'eau chaude ou de vapeur du chauffage de l'établissement.

Spanish

Save record 10

Record 11 1990-05-17

English

Subject field(s)
  • Painting (Arts)

French

Domaine(s)
  • Peinture (Arts)
OBS

conservation des tableaux

Spanish

Save record 11

Record 12 1987-03-26

English

Subject field(s)
  • Funeral Services
OBS

The embalming table, floors, walls, and embalming machine should be... washed in hot soapy water. [AIDS : Guidelines for Funeral Directors]

OBS

Canada Diseases Weekly Report.

French

Domaine(s)
  • Pompes funèbres
OBS

Laver à l'eau savonneuse chaude la table d'embaumement, le plancher, les murs et l'appareil d'embaumement. [Le SIDA : Directives à l'intention des directeurs de services funéraires]

OBS

Rapport hebdomadaire des maladies au Canada.

Spanish

Save record 12

Record 13 1986-06-18

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

This [cafeteria counter] is electrically operated and contains cutlery section, hot food table...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

[Le comptoir cafétéria] est chauffé à l'électricité et comprend la section à argenterie, la table chaude [...]

Spanish

Save record 13

Record 14 1986-06-18

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

All [hot food table] units supplied complete with stainless steel covered meat pan and vegetable insets.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)

Spanish

Save record 14

Record 15 1984-08-07

English

Subject field(s)
  • Restoration of Works of Art (Museums and Heritage)
DEF

A table with an element -heated top and a vacuum pump used in the lining of canvas pictures.

French

Domaine(s)
  • Restauration d'œuvres d'art (Muséologie et Patrimoine)
DEF

Table consistant en une plaque d'ardoise épaisse, maintenue à la température convenable par un élément de chauffage électrique réglable, aménagé au-dessous.

CONT

Nous songeons ici plus spécialement aux rentoilages exécutés au moyen de la table chauffante utilisant le vide.

Spanish

Save record 15

Record 16 1984-06-04

English

Subject field(s)
  • Restoration of Works of Art (Museums and Heritage)
CONT

Paintings on canvas.... The Dutch method, uses as adhesive the wax-resin mixture... at a temperature of about 70(degrees)-80(degrees). It is ironed as it cools and provides a thermoplastic bond(or it) is achieved by carrying out the process on an electrically heated platen(the "hot table").

Key term(s)
  • wax method
  • wax-resin method
  • wax lining

French

Domaine(s)
  • Restauration d'œuvres d'art (Muséologie et Patrimoine)
CONT

Restauration. Le rentoilage à la cire, dit méthode "hollandaise" (...)

OBS

L'adhésif utilisé est un mélange de cire (...) et de résine qui pénètre, soit à l'aide d'un repassage au fer chaud, soit sur table chauffante (...)

Key term(s)
  • méthode à la cire-résine
  • méthode à la cire

Spanish

Save record 16

Record 17 1979-07-18

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

In smaller bakeries with ovens of limited capacity, the loading and unloading of tray ovens is normally performed manually by the oven men who must load the oven with panned dough, dump the baked bread on a dumping table or a conveyor, and place the hot pans on a pan truck(...) The larger the oven size, the greater becomes the need for automatic loading and unloading devices.

Key term(s)
  • loading of oven

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Mise au four. Les pâtons prêts, la coupe réalisée, le four à point et son atmosphère saturée de buée, reste l'enfournement et la mise en place des pâtons dans la chambre de cuisson, chacun à la place qui lui est réservée.

Spanish

Save record 17

Record 18 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Cooking Appliances
DEF

A table designed to keep vessels containing cooked foods hot.

French

Domaine(s)
  • Appareils de cuisson des aliments

Spanish

Save record 18

Record 19 1975-03-11

English

Subject field(s)
  • Hotel Equipment
OBS

[the service area] is fitted with an electric griller and a curving table, as will as a hot plate and hot cupboard.

French

Domaine(s)
  • Équipement hôtelier
OBS

fig. 253 (...) fourneau double service avec 3 plaques coup de feu, armoire chauffante, grill réversible, friteuse électrique à zone froide.

Spanish

Save record 19

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