TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

OTHER CEREALS [25 records]

Record 1 2025-04-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Agricultural Economics
CONT

Food production includes agriculture, livestock and fishing, and transformation of agricultural products.

CONT

Livestock make an important contribution to total food production and rural economy. Animal products are a source of disposable income for many small farmers in developing countries, and livestock raising utilizes family labour while providing significant employment in off-farm meat, milk and fibre-processing enterprises. Milk and meat production is increasing at a faster rate than that of cereals and other foods.

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Économie agricole
CONT

Les agronomes sont présents à tous les maillons de la chaîne de production alimentaire. Que leur champ d'expertise soit la conservation des sols, la production animale et végétale, la transformation des aliments ou leur mise en marché, chacun a un rôle essentiel et des responsabilités incontournables dont l'objectif est d'assurer la qualité des aliments.

CONT

L'élevage joue un rôle important dans la production alimentaire et l'économie rurale. Les produits animaux constituent une source de revenu immédiatement disponible pour les petits exploitants dans les pays en développement et l'élevage utilise la main-d'oeuvre familiale tout en procurant de nombreux emplois dans les entreprises de transformation de la viande, du lait et des fibres en dehors des exploitations. Le secteur de la production de lait et de viande se développe à un rythme plus rapide que le secteur des céréales et des autres produits vivriers.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Economía agrícola
Save record 1

Record 2 2018-02-13

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Dietetics
  • Collaboration with the FAO
DEF

A mixture of cereals and other ingredients(such as soya beans or pulses) that have been milled, blended, pre-cooked by extrusion or roasting, and fortified with a premix and with a wide range of vitamins and minerals.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Diététique
  • Collaboration avec la FAO
DEF

[...] mélange de céréales et d'autres ingrédients (tels que les fèves de soja [ou les] légumineuses [...]) qui ont été broyés, mélangés, précuits par extrusion ou torréfaction, et enrichis d'un pré-mélange de vitamines et minéraux [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Dietética
  • Colaboración con la FAO
Save record 2

Record 3 2017-05-19

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

[Vinegar] produced without an intermediate distillation from the double fermentation(alcoholic and acetous) of malted barley, with or without the addition of other cereals, the starch of which is converted into fermentable sugars by the amylases of malted barley.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

Vinaigre obtenu sans distillation intermédiaire[, selon le procédé de la double fermentation, alcoolique et acétique,] à partir d'orge maltée, avec ou sans addition éventuelle de céréales dont l'amidon a été transformé en sucres uniquement par les diastases de l'orge maltée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 3

Record 4 2016-11-09

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Eight categories of breakfast cereals show up on the shelf : flaked cereals(such as corn, wheat, rice flakes), including extruded flakes; gun-puffed whole grains; extruded gun-puffed cereals; shredded whole grains; extruded and other shredded cereals; oven-puffed cereals; extruded expanded cereals; and granola cereals.

OBS

rice flake: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les flocons de riz sont des grains ou des brisures cuites, moulées en flocons, puis grillées et séchées au four.

CONT

Céréales (flocons de riz).

OBS

flocon de riz : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 4

Record 5 2016-03-04

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Animal Pests (Crops)
Universal entry(ies)
DEF

A reddish brown beetle(Triboluim castaneum) that feeds on grain, cereals, stored fruits and other products.

OBS

red flour beetle: term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Animaux nuisibles aux cultures
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Insecte parasite des céréales entreposées.

OBS

On le rencontre partout au Canada, surtout dans les cellules où le grain est entreposé longtemps comme dans les entrepôts des exploitations agricoles et les silos de collecte.

OBS

tribolium rouge de la farine : terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 5

Record 6 2014-09-10

English

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Microbiology and Parasitology
DEF

The major ochratoxin component.

CONT

Ochratoxin A(OTA) is a toxic metabolite formed by Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum and other mould species. It is one of the most commonly occurring mycotoxins in improperly stored food. OTA has been found in corn, peanuts and decaying vegetation. It has also been found in mouldy cereals such as wheat, rye, barley, oats, and other commodities, including bread, flour, beans, peas, rice, and coffee and in samples of meat where the slaughtered animal may have consumed feed contaminated with OTA.

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

L'ochratoxine A (OTA) est un métabolite toxique produit par Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum et d'autres espèces de moisissures. C'est l'une des mycotoxines les plus fréquentes dans les aliments mal conservés. L'OTA se trouve dans le maïs, les arachides et la végétation en décomposition. Elle est aussi observée dans des céréales moisies comme le blé, le seigle, l'orge, l'avoine et dans d'autres denrées, notamment le pain, la farine, les haricots, les pois, le riz, le café et dans des échantillons de viande issus d'animaux ayant consommé des aliments contaminés à l'OTA.

Spanish

Save record 6

Record 7 2013-08-30

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Agricultural Chemicals
Universal entry(ies)
C20H17F5N2O2
formula, see observation
180409-60-3
CAS number
DEF

A new amidoxine fungicide for the control of powdery mildew in cereals and other crops.

OBS

alpha: This word must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

Z; N: These capital letters must be italicized.

OBS

Chemical formula: C20H17F5N2O2

Key term(s)
  • (Z)-N-[a-(cyclopropylmethoxyimino)-2,3-difluoro-6-(trifluoromethyl)benzyl]-2-phenylacetamide

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Agents chimiques (Agriculture)
Entrée(s) universelle(s)
C20H17F5N2O2
formula, see observation
180409-60-3
CAS number
OBS

Fongicide.

OBS

Formule chimique : C20H17F5N2O2

Spanish

Save record 7

Record 8 2012-01-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Breadmaking
DEF

A cereal yielding flour for making bread.

CONT

Breadgrains, at 364.2 million metric tons, was 3% over the 352.2 million in 1971 due to an increase in production of wheat.

OBS

Other cereals are called feed grains or coarse grains.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Boulangerie
CONT

Le blé, l'épeautre et le seigle sont considérés comme des céréales panifiables, car ils contiennent des protéines formant le gluten lors du pétrissage.

CONT

Les céréales panifiables se caractérisent par la présence de gluten, ensemble de protéines aux propriétés élastiques, qui permettent d'emprisonner les bulles de dioxyde de carbone dégagées par la fermentation qui permet la montée de la pâte, dite «pâte levée», et crée la mie.

OBS

céréale panifiable : terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • céréales panifiables

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Panificación
Save record 8

Record 9 2011-12-15

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Soil Conservation
  • Environmental Management
CONT

A fall cover crop must grow enough before freeze-up to provide protection to the soil. The latest recommended seeding date for fall cover crops will vary depending on the weather, but used September 15th as a general guideline.

OBS

The sole purpose of a cover crop is to protect the bare, erosion-prone land from the wind. They are usually seeded after the harvest of a low-residue crop such as potatoes or in the spring to protect the soil until the new crop has grown enough to provide the land. Fall rye is the most commonly-used cover crop, although other cereals such as wheat, barley, and oats are also used.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Conservation des sols
  • Gestion environnementale
CONT

Dans l'Est du Canada, peu de céréales résistent à notre hiver rigoureux. C'est dommage, car les céréales d'automne sont moins sensibles à la compétition des mauvaises herbes que leurs cultivars de printemps. De plus, elles contribuent à réduire le lessivage des éléments fertilisants en fin de saison, tout en protégeant le sol de l'érosion.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Conservación del suelo
  • Gestión del medio ambiente
Save record 9

Record 10 2011-10-07

English

Subject field(s)
  • Planting Techniques (Farming)
CONT

Broadcasting is scattering the seed on the surface of the land by hand or with simple implements. Grass, clover and other small herbage seeds are generally broadcast with hand seeders. Broadcasting of cereals is also carried out by hand in some developing countries.

OBS

The advantage of broadcasting for such a crop as a grass and clover ley is that a more complete covering of the ground can be achieved than is possible with a drill.

French

Domaine(s)
  • Techniques de plantation
CONT

Suivant le mode de répartition des graines, le semis est dit "à la volée", "en lignes", ou "en poquets". Le semis à la volée consiste à disperser les graines aussi uniformément que possible sur toute la surface réservée à la culture. Cette répartition gêne les travaux culturaux, mais elle permet l'obtention d'une forte densité de plantes à l'unité de surface. On l'utilise encore pour des semis d'espèces à végétation rapide, comme les radis et les laitues.

OBS

Cette technique qui disparaît de plus en plus devant la généralisation de l'emploi des semoirs en lignes, se justifie encore dans certaines circonstances [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas de plantación
DEF

A voleo es lo corriente en el gran cultivo tradicional; el sembrador, saco al hombro, avanza acompasadamente y combina el ritmo de su paso con la rotación del brazo a la par que suavemente abre el puño para esparcir la semilla con uniformidad en una franja de tierra o amelga que suele tener 6-8 metros de anchura.

CONT

Cuando la semilla se tira sobre el suelo sin orden alguno, para taparla después con el arado o con las rastra, como se acostumbra sembrar el trigo en muchas partes y el maíz al crecer, se llama siembra al vuelo o manteada.

Save record 10

Record 11 2011-05-26

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Flour produced by grinding malted barley, rye, wheat, and other cereals.

CONT

Usually the material is sieved to remove the coarsest of the bran. Several grades of malt flour (and extract) are available. Pale malt flour is that which has been air-dried at low temperature thus retaining the activity of the diastatic and proteolytic enzymes. Such flour is capable of considerable diastatic action when mixed into a dough...

French

Domaine(s)
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
DEF

Harina [...] elaborada a partir de cebada malteada seleccionada y acondicionada, sin aditivos, preservantes, colorantes y/o cualquier otro ingrediente. Posee un alto contenido de enzimas naturales alfa y beta amilasa.

Save record 11

Record 12 2010-11-30

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The clean tempered wheat is conveyed in a continuous stream to the first pair of break rolls and the process of separating the floury endosperm from the outer layers of bran begins. The aim in milling is to break open the grain, scrape off as much endosperm from the bran skins as possible and gradually grind (reduce) the practically pure endosperm into flour.

OBS

of cereals and other grains

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Le but à atteindre par la mouture est l'obtention, sous forme de farine, du maximum de l'amande farineuse présente dans le grain. [...] La mouture est rendue possible, après préparation du blé, par la différence de dureté entre l'amande plus friable, qui se réduit en fines particules et les enveloppes, plus souples, plus plastiques, qui restent en plaques sous forme de sons.

OBS

Dans le cas du riz, on parle plutôt d'usinage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
DEF

Trituración de un producto o material hasta alcanzar tamaños de partícula muy reducidos.

Save record 12

Record 13 2010-09-10

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Grain Growing
Universal entry(ies)
OBS

Agricultural food products.

OBS

In the USA "corn" is used for maize alone, but in the United Kingdom it is used for wheat, oats or other cereals.

OBS

waxy maize: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des céréales
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Céréales grains.

OBS

maïs cireux : terme normalisé par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de cereales
Entrada(s) universal(es)
DEF

Tipo de maíz en el cual el contenido de almidón de sus granos presenta una cantidad elevada de amilopectina.

Save record 13

Record 14 2010-06-04

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Grain Growing
DEF

A stage of maturity of corn and other cereals in which the kernel when broken open shows a soft starchy or cheesy condition.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Culture des céréales
DEF

Stade de croissance du mais et d'autres céréales.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología vegetal
  • Cultivo de cereales
Save record 14

Record 15 2008-09-30

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

In assessment of a cereal sample, the category of "impurities" comprising all cereal grains which do not belong to the genus or species represented principally by the sample.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Lors de l'évaluation d'un échantillon de céréales, catégorie d'[impuretés] comprenant tous les grains de céréales n'appartenant pas au genre ou à l'espèce représenté principalement par l'échantillon.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
CONT

Se clasificarán en la categoría de "impurezas diversas" los granos de cereales de base y de otros cereales que estén dañados o afectados de cornezuelo o cariados, aunque presenten daños que se incluyan en otras categorías.

Save record 15

Record 16 2008-07-31

English

Subject field(s)
  • Fungi and Myxomycetes
  • Plant Diseases
Universal entry(ies)
OBS

A fungus which infects cereals and other grasses.

French

Domaine(s)
  • Champignons et myxomycètes
  • Maladies des plantes
Entrée(s) universelle(s)
DEF

[...] champignon qui attaque les inflorescences (épis) de la plupart des graminées et plus particulièrement celles du seigle.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Hongos y mixomicetos
  • Enfermedades de las plantas
Entrada(s) universal(es)
CONT

El cornezuelo (Claviceps purpurea) puede ser encontrado en varias plantas, algunas de producción comercial y otras silvestres; entre las comerciales podemos nombrar: el trigo, la cebada, el mijo, la cizaña y especialmente el centeno. El cornezuelo del centeno es especialmente grande debido al tamaño del ovario de la especie parasitada; del tamaño del ovario depende el tamaño final del esclerocio. Por ello el más afectado es el centeno (Secale cereale, L.).

Save record 16

Record 17 2006-11-23

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
DEF

A disease of cereals and other grasses, characterized by stripes of black spores on the affected leaves and stems which later dry up and become shredded, caused by several smut fungi of the genus Urocystis.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
CONT

Le charbon foliaire se développe plus particulièrement sur le blé dur [...] Les plantes atteintes manifestent des stries longitudinales le long des feuilles tordues. Des masses sporifères noirâtres apparaissent au niveau des stries entre les veines de la feuille.

OBS

Il existe plusieurs types de charbon des feuilles : le charbon des feuilles du blé, du chardon bleu, du maïs, etc.

Spanish

Save record 17

Record 18 2005-09-26

English

Subject field(s)
  • Fungal Diseases (Mycoses)
CONT

To date, nivalenol-producing isolates of Fusarium graminearum have been observed, on rice and other cereals, only in Japan and have been associated with the occurrence of red mould disease "Akakabi-byo". Symptoms include anorexia, nausea, vomiting, headache, abdominal pain, diarrhea and convulsions.

French

Domaine(s)
  • Maladies fongiques (mycoses)
CONT

Jusqu'à présent, il n'y a qu'au Japon que des isolats de Fusarium graminearum produisant du nivalénol aient été observés sur le riz ou d'autres céréales et associés à la maladie de la moisissure rouge (Akakabi-byo) qui se manifeste par une anorexie, des nausées, des vomissements, des céphalées, des douleurs abdominales, de la diarrhée et des convulsions.

Spanish

Save record 18

Record 19 2005-06-08

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Plant and Crop Production
DEF

Lacking a point; especially(in cereals and other grasses) having no terminal point or awn.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Cultures (Agriculture)
DEF

En botanique, se dit de tout organe dépourvu de soies et d'arêtes.

Spanish

Save record 19

Record 20 2004-08-23

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Rice flour is non-allergenic and is particularly valuable as a wheat flour substitute for persons who are allergic to gluten and wheat flour products. Rice flours are extruded to produce rice pasta, chips and other snacks, as well as breakfast cereals.

CONT

For a lighter cake-like texture use white rice flour.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les pâtes peuvent aussi être fabriquées à partir de farine de blé mou, d'un mélange de blé dur et de blé mou, de farine de sarrasin, de farine de riz ou de farine de maïs (rare).

Spanish

Save record 20

Record 21 2003-10-09

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Dyes and Pigments (Industries)
DEF

[Burgundy red] food coloring... used in soft drinks, ice cream, pistachio nuts, candy, baked goods, pet foods, sausage, breakfast cereals, and other foods.

OBS

FD & C Red No. 2: FD and C Colors is the designation for the Food, Drug and Cosmetic Colors in the United States.

OBS

Since 1975, it has been banned from food use in Sweden and the USA [Food and Drug Administration].

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Teintures et pigments (Industries)
DEF

Colorant pourpre de synthèse, utilisé pour les conserves de fruits rouges (cerises, fraises). Employé aussi en fromagerie, charcuterie, confiserie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Tinturas y pigmentos (Industrias)
DEF

Sal trisódica del ácido 1-(4-sulfo-1 naftilazo)-naftol-3, 6 disulfónico, que por su llamativo color rojo se utiliza como colorante alimentario.

Save record 21

Record 22 2000-09-26

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Plant Diseases
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Wheat of each subclass is given a numerical grade (1 to 5) or Sample grade depending on test weight and percentage of damaged kernels, wheat of other classes and foreign material. Special grades such as smutty, garlicky, weevily and ergoty are used to indicate a specific type of defect for all classes of U.S. wheat.

OBS

Ergot : A disease of rye and other cereals caused by an ergot fungus.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Maladies des plantes
  • Minoterie et céréales
CONT

Le blé de chaque sous-classe reçoit un grade numérique (1 à 5) ou le grade "vente sur échantillon", d'après son poids spécifique et le pourcentage de grains avariés, de blé des autres classes et de matières étrangères. Des catégories spéciales telles que blé charbonneux, aillé, charançonné et ergoté servent à indiquer un type particulier de défaut pour toutes les classes de blé de Etats-Unis.

Spanish

Save record 22

Record 23 1997-05-21

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

Three pre-processed wheat bran fractions were evaluated for soluble and insoluble dietary fibre, ß-D-glucan content and starch levels. From the results up-to-date, we found that :(i) ß-D-glucan content of pre-processed wheat bran Fraction(A1) was enriched from 0. 5% in the wheat to 2. 6%;... an enzymatic procedure was developed for the purification of ß-D-glucan, which allow us to compare the chemical and physical(rheological) properties of wheat ß-D-glucan against other cereals(e. g. oat and barley). These results suggest that pre-processed wheat bran is a potential functional food ingredient or a potential soluble/insoluble fibre source, which can be used in food as is or by minor modification to increase fibre solubility. [Source : ethanol project-Lkstarwk. en p. 1].

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

Nous avons déterminé la teneur en fibres alimentaires solubles et insolubles, en ß-D-glucane et en amidon de trois fractions de son de blé prétraité. [...] D'après les résultats que nous avons obtenus jusqu'ici, nous pouvons faire les constatations suivantes : i) la fraction de son de blé prétraité A1 s'est enrichie en ß-D-glucane, la concentration de ce composé passant de 0,5 %, dans le blé non traité, à 2,6 % dans le son; [...] nous avons mis au point un procédé enzymatique pour purifier la ß-D-glucane, de façon à comparer les propriétés chimiques et physiques (rhéologiques) de la ß-D-glucane du blé à celles de la glucane d'autres céréales (p. ex. l'avoine et l'orge). D'après ces résultats, le son de blé prétraité pourrait être un ingrédient alimentaire fonctionnel ou une source de fibres solubles et insolubles s'utilisant tel quel dans les aliments ou après une modification mineure destinée à augmenter la solubilité des fibres. [Source: projet éthanol - Lkstarwk.fr p. 1].

Spanish

Save record 23

Record 24 1993-07-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Special emphasis is placed on recent applications including candy making, co-extruded products, extrusion efficiency, pretreatment of starch for enzyme hydrolysis, extrusion of oil seeds for solvent extraction and twin-screw extrusion applications.... It has developed from its initial roles of mixing and forming as applied to macaroni production to the point where the food extruder is now considered a high-temperature-short-time bioreactor which transforms a variety of raw ingredients into modified food ingredients and finished food products.... Initial applications of the food extruder involved its use to reform degermed cereal grits into macaroni, snacks and ready-to-eat cereals.... Filled snacks which contain an oil emulsion filling, RTE cereals with a fruit gel or fruit flavored component, and pet foods containing multicolored textured pieces to simulate bones or other meat products are examples.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

L'extrusion est utilisée depuis très longtemps pour la fabrication des pâtes alimentaires et pour la mise en forme des matériaux [...]

Spanish

Save record 24

Record 25 1986-03-06

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

All other forms of the grass inflorescence may be derived from the paniculate type by a process of simplification due to contraction, condensation and reduction.... The third stage is on in which the spikelets become sessile on the main axis, thus producing a spike of spikelets. This arrangement is well seen in all the Hordeae, and is exemplified in the cereals by barley, rye and wheat.

OBS

Introduction to the Botany of Field Crops Cereals, Vol. 1, p. 11.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales

Spanish

Save record 25

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