TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

PRUNUS AVIUM [7 records]

Record 1 2016-10-12

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)
OBS

A tree of the family Rosaceae.

OBS

pin cherry: preferred common name in the Inventory of Canadian Agricultural Weeds (2003).

OBS

bird cherry : common name also used when referring to the species Prunus avium.

Key term(s)
  • bird-cherry
  • fire-cherry
  • pin-cherry

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Arbre de la famille des Rosaceae.

OBS

cerisier de Pennsylvanie : nom à privilégier selon l'Inventaire des mauvaises herbes du Canada (2003).

OBS

merisier : nom vernaculaire utilisé aussi pour désigner d'autres espèces qui appartiennent aux genres Prunus et Betula.

Spanish

Save record 1

Record 2 2016-05-18

English

Subject field(s)
  • Botany
Universal entry(ies)

French

Domaine(s)
  • Botanique
Entrée(s) universelle(s)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
Entrada(s) universal(es)
Save record 2

Record 3 2013-10-21

English

Subject field(s)
  • Seed Plants (Spermatophyta)
Universal entry(ies)
OBS

A plant of the family Rosaceae.

OBS

bird cherry: common name also used when referring to the species Prunus pensylvanica.

French

Domaine(s)
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Plante de la famille des Rosaceae.

OBS

cerisier sauvage : nom vernaculaire utilisé aussi pour désigner l'espèce Prunus virginiana.

OBS

merisier : nom vernaculaire utilisé aussi pour désigner d'autres espèces qui appartiennent aux genres Prunus et Betula.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Plantas con semilla (Spermatophyta)
Entrada(s) universal(es)
OBS

Árbol caducifolio de la familia rosáceas.

OBS

Distribución: toda Europa central hasta Asia Menor, N. de África e Islas Británicas...

Save record 3

Record 4 2007-04-27

English

Subject field(s)
  • Culture of Fruit Trees
DEF

Any variety of a group of hybrid cherries which originated as antural crosses between the mazzard cherry(Prunus avium) and the sour cherry(Prunus cerasus).

OBS

Some representative varieties are May Duke, Empress Eugenia, Rime Hortense, and Royal Duke.

French

Domaine(s)
  • Arboriculture fruitière
OBS

Arboriculture fruitière, avril 1989. Ann. amél. plantes, 1955, avril-mai-juin, p. 181.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fruticultura
CONT

Distinguimos tres tipos de cereza: dulce (prunus avium), ácida (prunus cerasus) o guindas y la variedad Duke, que es una mezcla de ambas.

Save record 4

Record 5 2007-04-27

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

... Maraschino Cherries, Creme de Menthe Cherries and Cocktail Cherries are the common product names of the canned foods that(a) are made from properly prepared sweet cherries of varieties of Prunus avium(L), that are coloured and flavoured during a conditioning process, are substantially whole, have their pits substantially removed, and may be stemless or have their stems attached...

OBS

cocktail cherry: term usually used in the plural (cocktail cherries).

Key term(s)
  • cocktail cherries

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

[...] «cerises au marasquin», «cerises à la crème de menthe» et «cerises à cocktail» sont les noms usuels des produits alimentaires en conserve qui a) sont obtenus à partir de cerises douces des variétés de Prunus avium (L.), bien préparées, essentiellement toutes dénoyautées, essentiellement entières, avec ou sans queues, qui, au cours du conditionnement, sont colorées et aromatisées [...]

OBS

cerise à cocktail : terme habituellement utilisé au pluriel (cerises à cocktail).

Key term(s)
  • cerises à cocktail

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Save record 5

Record 6 2004-01-09

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Chocolate and Confectionery
CONT

... Maraschino Cherries, Creme de Menthe Cherries and Cocktail Cherries are the common product names of the canned foods that(a) are made from properly prepared sweet cherries of varieties of Prunus avium(L), that are coloured and flavoured during a conditioning process, are substantially whole, have their pits substantially removed, and may be stemless or have their stems attached...

OBS

creme de menthe cherry: term usually used in the plural (creme de menthe cherries).

Key term(s)
  • creme de menthe cherries

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Confiserie et chocolaterie
CONT

[...] «cerises au marasquin», «cerises à la crème de menthe» et «cerises à cocktail» sont les noms usuels des produits alimentaires en conserve qui a) sont obtenus à partir de cerises douces des variétés de Prunus avium (L.), bien préparées, essentiellement toutes dénoyautées, essentiellement entières, avec ou sans queues, qui, au cours du conditionnement, sont colorées et aromatisées [...]

OBS

cerise à la crème de menthe : terme habituellement utilisé au pluriel (cerises à la crème de menthe).

Key term(s)
  • cerises à la crème de menthe

Spanish

Save record 6

Record 7 1997-09-25

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
CONT

Two propagations were made on Prunus avium rootstock and planted out in a trial block at the Summerland research center in 1987.

CONT

The best comparison of two varieties therefore comes from neighboring plots and, extending this principle, the best comparison of a set of varieties comes from compact block of small plots, within which block soil variation is likely to be minimal.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
DEF

Ensemble de parcelles voisines et très semblables les unes aux autres, quant aux conditions de croissance de la végétation. Ces blocs sont dits complets lorsque tous les objets mis en expérience sont présents dans chacun d'eux, le nombre de parcelles par bloc étant au moins égal au nombre d'objets.

CONT

Le troisième principe relatif aux essais est celui du contrôle local, dont le besoin découle du modèle de variation du sol. La meilleure comparaison de deux variétés provient de deux parcelles voisines. Ce principe appliqué aux essais de variétés se traduit par l'utilisation d'un bloc compact de petites parcelles, à l'intérieur duquel la variation de sol devrait vraisemblablement être minime.

Spanish

Save record 7

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