TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

RAPESEED MEAL [15 records]

Record 1 2022-03-15

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Plant breeding to reduce the level of glucosinolates in rapeseed resulted in canola seed. Nutritional studies have demonstrated that substantially more canola meal can be used in compound feeds than rapeseed meal.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

En améliorant le colza pour en réduire le taux de glucosinolates, on a obtenu le canola. Des études nutritionnelles ont montré qu'il est possible d'utiliser beaucoup plus de tourteau de canola que de tourteau de colza dans la composition des aliments pour animaux.

Spanish

Save record 1

Record 2 2021-12-13

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
  • Seed Plants (Spermatophyta)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Because the main livestock rapeseed product is the oil by-product(rapeseed meal or rapeseed cake), whole rapeseeds are often called "full-fat rapeseeds"... to distinguish them from the oil meal.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
  • Plantes à graines (Spermatophyta)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
OBS

graine de colza entière : désignation habituellement utilisée au pluriel.

Key term(s)
  • graines de colza entières

Spanish

Save record 2

Record 3 2010-06-10

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Canola meal, a relatively new Canadian product on the market, is produced from canola seed in much the same manner that soybean meal is derived from soybeans.... Canola meal must contain less than 3 milligrams per gram of glucosinolates and less than 5% eruci acid. If these standards are not met, the products must be referred to as rapeseed meal.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

La farine de canola, produit canadien relativement nouveau sur le marché, est tirée de la graine de canola à peu près de la même manière que la farine de soja. [...] La farine de canola doit contenir moins de 3 milligrammes par gramme de glucosinolates et moins de 5% d'acide érucique. Dans le cas contraire, elle est classée comme farine de colza.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Cultivo de cereales
CONT

La harina de canola es una de las fuentes de proteínas más usadas en el pienso. Contiene un excelente perfil de aminoácidos y es rico en vitaminas y minerales esenciales. Es agradable al paladar y no tóxico. Se ha patentado un proceso para obtener una fracción con 90 por ciento de proteínas con excelentes características nutricionales y funcionales para el consumo humano. La harina de canola es también un fertilizante orgánico de alta calidad.

Save record 3

Record 4 2008-10-15

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Beverages
  • Industrial Techniques and Processes
CONT

We witness another operation called sparging, by which the useful substance still remaining in the malt is washed out ...

OBS

For example, sparging rapeseed meal with ammonia.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Techniques industrielles
CONT

L'arrosage est un moyen mécanique qui sert à récupérer sinon la totalité, du moins une partie de ce moût.

OBS

Par exemple l'injection d'ammoniac dans la masse du tourteau de colza.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Bebidas
  • Procesos y técnicas industriales
Save record 4

Record 5 2008-01-16

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Fatty Substances (Food)
CONT

Canola or rapeseed processing is similar to that of other high-oil content seeds in which one of three basic types of processes may be involved : 1) expeller pressing; 2) prepress-solvent extraction, and 3) direct solvent extraction. The direct solvent extraction method is largely used for the extraction of soybeans, but one plant in Canada also uses this process on canola. Direct solvent extraction results in a fairly high residual oil content in the final meal product, and is less energy efficient for high oil content seeds.

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
CONT

Le traitement du canola ou du colza est semblable à celui qui est appliqué aux autres graines riches en huile et peut comporter un des trois procédés suivants : 1) l'extraction par pression; 2) l'extraction par solvant après pression et 3) l'extraction directe par solvant. L'extraction directe par solvant est largement appliquée pour l'huile de soja, mais, au Canada, un huilier l'applique au canola. L'extraction directe par solvant laisse passablement d'huile dans les tourteaux et est moins rentable pour le traitement des graines très riches en huile.

Spanish

Save record 5

Record 6 2007-01-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Chemistry
  • Fatty Substances (Food)
DEF

A chemical compound containing the univalent radical-NCS.

CONT

In addition to extraction of the glucosinolates from RSM as a means of overcoming their toxicity, many investigators have attempted chemical alternation of the glucosinolates to destroy or remove the toxic compounds. Some have added unheated crushed rapeseed to the meal to provide a source of myrosinase, so as to autolyse the glucosinolates and liberate isothiocyanates, which are then steam volatilised. This is only partially successful since most of the isothiocyanates formed in rapeseed meal are not sufficiently volatile to flash off. Others have tried ammonia treatment and heat, cooking with soda under pressure, or treatment with ferrous salts and distillation.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Chimie
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
CONT

On extrait donc les glucosinolates des tourteaux de colza pour leur enlever leur toxicité, mais bon nombre de chercheurs ont également essayé de les modifier chimiquement pour détruire ou éliminer les composés toxiques. Certains ont ajouté aux tourteaux du colza broyé non chauffé comme source de myrosinase, afin de provoquer une autolyse des glucosinolates et de libérer des isothiocyanates qui peuvent être volatilisés par la vapeur. Ce procédé ne réussit pas parfaitement, parce que la plus grande partie des isothiocyanates formés dans les tourteaux de colza ne sont pas suffisamment volatils. D'autres ont essayé un traitement par l'ammoniac et la chaleur, une cuisson sous pression avec de la soude, ou un traitement avec des sels ferreux suivi d'une distillation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Química
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
Save record 6

Record 7 2004-11-03

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Oilseed Crops
  • Forage Crops
DEF

The residue from rapeseed that remains after the oil is expressed and is used as cattle feed or ground to rapeseed meal.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des plantes oléagineuses
  • Culture des plantes fourragères
CONT

Les principaux tourteaux employés dans l'alimentation des animaux sont les tourteaux d'arachide, de soja, de colza, de lin, de coprah [...]

OBS

La variété [Brassica napus var. oleifera] correspond au Colza. On extrait de ses graines une huile [...] [dont] on [...] tire [...] des tourteaux [...] employés pour l'alimentation du bétail et comme engrais.

OBS

tourteau : Masse pâteuse formée avec le résidu des graines de certains fruits, dont on a exprimé l'huile et qui est employée à la nourriture des bestiaux, dont les tourteaux activent l'engraissement et la production laitière, ou comme engrais.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Cultivo de oleaginosas
  • Cultivo de plantas forrajeras
Save record 7

Record 8 2004-09-27

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Thirty Lowland Black and White bulls were fed diets supplemented with 22% pea meal or 15% rapeseed meal until they reached body weights over 400 kg.

CONT

Effects of adding canola and pea meal to wheat-based swine diets.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Effets de l'ajout de tourteau de canola et de farine de pois à des rations à base de blé pour porcs.

Spanish

Save record 8

Record 9 2001-12-05

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Oilseed Crops
OBS

The removal of solvent from extracted rapeseed meal.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des plantes oléagineuses
OBS

Opération consistant à éliminer les solvants du tourteau d'extraction de colza (après extraction de l'huile de colza).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Cultivo de oleaginosas
Save record 9

Record 10 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
  • Fatty Substances (Food)
CONT

Canola or rapeseed processing is similar to that of other high-oil content seeds in which one of three basic types of processes may be involved : 1) expeller pressing; 2) prepress-solvent extraction, and 3) direct solvent extraction. Prepress-solvent extraction is a combination of mechanical and solvent extraction, with the final portion of oil being removed with a solvent-hexane. In this process, much less residual oil is left in the meal.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
CONT

Le traitement du canola ou du colza est semblable à celui qui est appliqué aux autres graines riches en huile et peut comporter un des trois procédés suivants : 1) l'extraction par pression; 2) l'extraction par solvant après pression et 3) l'extraction directe par solvant. L'extraction par solvant avec pression combine le pressage mécanique à l'extraction par solvant, la dernière portion d'huile étant extraite à l'hexane. Ce procédé laisse beaucoup moins d'huile dans les tourteaux.

Spanish

Save record 10

Record 11 1996-05-22

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

Mechanically extracted rapeseed meal.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Résidu de l'extraction de l'huile du colza : tourteau pressé et traité à la vapeur surchauffée.

Spanish

Save record 11

Record 12 1994-07-08

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

e. g. of soybean rapeseed meal

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
OBS

Les tourteaux subissent le traitement technologique du toastage, procédé de cuisson et d'injection de vapeur surchauffée en fin de fabrication pour éliminer l'hexane et une partie des éléments nocifs du tourteau.

Spanish

Save record 12

Record 13 1993-07-09

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

e. g. of rapeseed meal.

OBS

[Using) ... a screw press to extract oil from seeds. Alternatives are extraction by hydraulic press and chemical extraction.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Traitement par pression avec exposition à la vapeur surchauffée, par exemple tourteau de colza, de soja.

Spanish

Save record 13

Record 14 1993-07-02

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

A device for processing rapeseed meal, usually associated with toasting.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
OBS

Appareil servant à l'élimination du solvant (tourteau de colza).

Spanish

Save record 14

Record 15 1990-08-29

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
OBS

for removing solvent from extracted rapeseed meal

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Le tourteau (de colza) passe dans un désolvantisseur-toasteur où l'hexane est éliminé et où un traitement à la vapeur permet l'élimination d'une partie des éléments nocifs du tourteau.

Spanish

Save record 15

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: