TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

SUSTAINABLE EATING [2 records]

Record 1 2025-05-06

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Environment
CONT

Sustainable eating is about choosing foods that are healthful to our environment and our bodies. According the 2019 EAT-Lancet commission on healthy diets from sustainable food systems, a global shift toward more plant-based foods would help feed the world's growing population a nutritious and sustainable diet. This plant-based eating style includes more legumes(beans, peas, lentils, peanuts), whole grains, vegetables, fruits and nuts, and less animal-based foods, especially red meat and processed meat. Limiting refined grains and added sugars is encouraged as well.

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Environnement
DEF

Alimentation caractérisée par le choix d'aliments qui sont produits ou distribués d'une manière qui contribue à rendre durable le système alimentaire.

CONT

Formé du préfixe éco- et du mot «responsable», le terme «écoresponsable» s'inscrit dans une démarche de développement durable. Il implique de prendre en considération les conséquences potentielles à court et long terme de nos comportements et choix. Par exemple, choisir d'acheter des fruits et légumes locaux et cultivés dans le respect de l'environnement et des travailleurs [...] est considéré comme un choix écoresponsable! L'écoresponsabilité appliquée à l'alimentation implique la minimisation des impacts environnementaux des aliments tout en maximisant les impacts sociaux positifs. Une alimentation écoresponsable est directement liée à l'impact des changements climatiques, qui altèrent à long terme des aspects liés au temps tels que la température, les précipitations, la configuration des vents, etc.

Spanish

Save record 1

Record 2 2019-06-17

English

Subject field(s)
  • Non-Gov. Provincial Bodies and Committees (Canadian)
  • Food Industries
  • Sociology
DEF

A philanthropic foundation established in 1992 exclusively dedicated to enhancing food literacy, whose mission is to be the champion, connector and supporter of food literacy knowledge, policy advancements and practice for collective impact.

OBS

[The Helderleigh Foundation's vision is] a society of healthier children and families, through enhanced food literacy and sustainable eating practices.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités provinciaux non gouv. canadiens
  • Industrie de l'alimentation
  • Sociologie

Spanish

Save record 2

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