TERMIUM Plus®

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TOCOPHEROLS [7 records]

Record 1 2013-08-30

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
CONT

The tocopherols are slightly viscous, pale yellow liquids freely soluble in most organic solvents. Both alpha-tocopheryl and alpha-tocopheryl acetate are freely soluble in vegetable oils, ethyl alcohol, chloroform, and acetone...

CONT

... many USA infant formulas have added alpha-tocopheryl acetate ... Tables V.5 and V.6 illustrate stability trials of alpha-tocopheryl acetate added to cereal products.

OBS

The prefix "alpha" must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

Key term(s)
  • a-tocopheryl acetate
  • a-tocopherol acetate

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Produit dérivé de l'alpha-tocophérol naturel ou synthétique, constituant la préparation la plus utilisée de vitamine E, se présentant sous la forme d'un liquide huileux jaune, inodore, soluble dans l'alcool, insoluble dans l'eau, miscible aux huiles végétales, à l'acétone, à l'éther et au chloroforme.

OBS

Le préfixe «alpha» doit être remplacé par la lettre grecque correspondante ou s'écrire en italique.

Key term(s)
  • acétate de l'a-tocophéryle
  • acétate de l'a-tocophérol

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Save record 1

Record 2 2010-09-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C15H22O5
formula, see observation
1034-01-1
CAS number
CONT

The most widely added antioxidants are butylated hydroxyanisole, butylated hydroxytoluene, propyl, octyl and dodecyl gallates and natural or synthetic tocopherols singly or in combination.

OBS

octyl 3,4,5-trihydroxybenzoate: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

n-: This prefix must be italicized.

OBS

Chemical formula: C15H22O5

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C15H22O5
formula, see observation
1034-01-1
CAS number
DEF

Ester de l'acide gallique utilisé comme antioxydant en particulier pour les huiles et graisses.

OBS

3,4,5-trihydroxybenzoate d'octyle : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

n- : Ce préfixe s'écrit en italique.

OBS

Formule chimique : C15H22O5

Spanish

Save record 2

Record 3 2003-06-17

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Food Industries
  • Biotechnology
DEF

A fat-soluble alcohol of natural or synthetic origin, used as an antioxidant for fats. It has the properties of vitamin E.

CONT

Fat-soluble agents that retard oxidation(such as tocopherols and substituted phenols) are used to prevent fats and oils from turning rancid and to prevent oxidative deterioration of such products as cereals and smoked and canned meats.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Industrie de l'alimentation
  • Biotechnologie
DEF

Alcool liposoluble, d'origine naturelle ou synthétique, employé comme antioxydant des matières grasses. Il possède les propriétés de la vitamine E.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Industria alimentaria
  • Biotecnología
Save record 3

Record 4 2002-08-19

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Dietetics
  • Food Industries
CONT

The responses of the hamster to dietary fat manipulations are in many ways similar to that observed in humans. The lipidaemic effect of a tocotrienol rich fraction(TRF) from palm oil on human trials has not been consistent. In this study, the cholesterolaemic effect of tocotrienols and tocopherols were differentiated by using pure tocotrienols(that were isolated from palm oil fatty acid distillate) and pure commercial tocopherols and squalene.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 4

Record 5 1998-07-14

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

A constituent of the so-called Factor 3 which has biological activity similar to that of tocopherols. Excess selenium is poisonous to animals.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
DEF

Oligo-élément dont l'action anti-oxydante lui permet d'intervenir dans divers systèmes de détoxication en coopérant avec la vitamine C.

CONT

Le sélénium est habituellement classé parmi les éléments toxiques. Des rations alimentaires qui contiennent plus de 5 à 15 p. p. m. [parties par million] de sélénium sont vraiment très toxiques pour les animaux [...] En très petite quantité, le sélénium peut être en facteur essentiel à la respiration tissulaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
Save record 5

Record 6 1993-02-09

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie
DEF

Vitamine liposoluble, dite vitamine E. Il existe plusieurs tocophérols de structure voisine. Leur action biochimique est mal connue, ils interviendraient comme anti-oxydants au cours des réactions d'oxydoréduction cellulaires.

Spanish

Save record 6

Record 7 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)

Spanish

Save record 7

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