TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TOMATO PASTE [11 records]

Record 1 2015-02-20

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Restaurant Menus
DEF

An important Catalan sauce, whose ingredients are normally a pounded mixture of fried bread, garlic, grilled tomato, almonds, hazelnuts, plus paprika and chili powder, all made into a smooth paste with wine...

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Menus (Restauration)
CONT

Le romesco est une savoureuse sauce au vin avec de l'huile d'olive, des amandes pilées et des épices qui accompagne les poissons.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Menú (Restaurantes)
CONT

La salsa romesco es una picada muy utilizada en toda Cataluña originaria, probablemente, de la zona de Tarragona. [Es una salsa que se elabora con] tomates maduros, [...] ajos, [...] almendras tostadas, [...] rebanada pequeña de pan tostado, [...] aceite de oliva virgen extra, [...] vinagre, pimentón rojo dulce, 1 guindilla y sal.

Save record 1

Record 2 2010-11-01

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

Tomato paste manufacturing is an industrial process that includes heat-treatment and pulping-finishing, as well as other more minor processes.

Key term(s)
  • pulping finishing

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

La fabrication de pâte de tomates est un procédé industriel qui comprend un traitement thermique, une étape de dépulpage-finition ainsi que des procédés secondaires.

Key term(s)
  • dépulpage finition

Spanish

Save record 2

Record 3 2010-11-01

English

Subject field(s)
  • Household Utensils and Appliances (General)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

Tomato paste is created by a concentration of tomato pulp after the removal of skin and seeds. Tomato pulp can be created by mortar and pestle, by mills or by small pulping machines.

French

Domaine(s)
  • Équipement ménager (Généralités)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

La pâte de tomates résulte de la concentration de la pulpe de tomates après enlèvement de la peau et des graines. On peut obtenir la pulpe de tomates au moyen d'un mortier et d'un pilon, de tamis ou de petites machines à dépulper.

Spanish

Save record 3

Record 4 2008-07-09

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

Made from tomatoes. Used in the preparation of spaghetti sauce, pizza sauce, etc.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Utilisé dans la confection de sauces pour spaghetti, pizza, etc.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
DEF

Concentrado de tomate al que se le ha quitado tanto la piel como las semillas y que posee una textura final en forma de [masa] de color rojo.

CONT

La pasta de tomate [...] se puede emplear para la elaboración del "ketchup" o diluida para acabar haciendo un zumo de tomate. El empleo culinario más popular es en la elaboración de la salsa de pizza que se extiende sobre la base de la misma, pero de la que se hace uso en pequeñas cantidades. La forma más común de comercialización es en latas de conserva o en tubo de pasta.

Save record 4

Record 5 2008-06-26

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The product ... prepared by concentrating the juice or pulp obtained from substantially sound, mature red tomatoes strained or otherwise prepared to exclude the majority of skins, seeds and other coarse or hard substances in the finished product and ... preserved by physical means [with] tomato concentration ... 7% or more of natural total soluble solids, but not dehydrated to a dry powder or flake form.

CONT

Tomato concentrate may be considered "Tomato Puree" or "Tomato Paste" when the concentrate meets these requirements... Tomato Puree-Tomato concentrate that contains no less than 7% but less than 24% of natural total soluble solids.... Tomato Paste-Tomato concentrate that contains at least 24% of natural total soluble solids.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

Produit: a) préparé par concentration du liquide, ou de la pulpe, extrait de tomates substantiellement saines, mûres et rouges [...] filtrées ou préparées de toute autre façon, de manière que le produit fini soit débarrassé des peaux et pépins, ainsi que des autres parties dures ou gros morceaux [...] b) conservé par des procédés physiques. La teneur minimale en matière sèche soluble naturelle totale doit être de 7% ou plus, mais non déshydratée sous forme de poudre sèche ou de flocons.

CONT

Un concentré de tomates pourra être désigné sous l'appellation de «purée de tomates» ou «concentré de tomate» lorsqu'il satisfait aux exigences suivantes : [...] «purée de tomate» - concentré de tomates qui contient au minimum 7% mais au maximum 24% de matière sèche soluble naturelle totale. [...] «concentré de tomate» - concentré de tomates qui contient 24% ou plus de matière sèche soluble naturelle totale.

Key term(s)
  • concentré de tomate traité

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
DEF

Preparado mediante la concentración de la pulpa o del zumo (jugo) obtenido de tomates rojos convenientemente sanos y maduros [...] que ha sido filtrado o sometido a otras operaciones para eliminar del producto terminado pieles, semillas y otras sustancias gruesas o duras [...] conservado por medios físicos [con] concentración de sólidos solubles naturales de tomate [...] igual o mayor al [7%], pero sin llegar al grado de deshidratación del polvo seco o en copos.

OBS

El concentrado de tomate podrá considerarse "puré de tomate" o "pasta de tomate" cuando el concentrado cumple con los siguientes requisitos: [...] "Puré de tomate": es el concentrado de tomate que contiene por lo menos el [7%], pero no más del [24%] de sólidos solubles naturales de tomate. [...] "Pasta de tomate": es el concentrado de tomate que tiene un contenido igual o mayor al [24%] de sólidos solubles naturales de tomate.

Save record 5

Record 6 2008-04-28

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Concentrated tomato paste shall be tomato paste containing not less than 30 per cent tomato solids, as determined by official method FO-19, Determination of Tomato Solids, October 15, 1981. [Food and Drug Regulations].

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

La pâte de tomates concentrée ou pâte concentrée de tomates doit être de la pâte de tomates qui renferme au moins 30 pour cent de solides de tomates, déterminé selon la méthode officielle FO-19, Détermination de solides de tomates, 15 octobre 1981. [Règlement sur les aliments et drogues].

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 6

Record 7 2007-06-27

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

[A] specially bred fruit with thick tough skins used for canning and sauces

OBS

The selected activity to be studied is the processing tomato industry(tomato paste, puree, sauces and ketchups, canned tomatoes).

OBS

Processing makes lycopene and other components more bioavailable by breaking up the food matrix.

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

Les auteurs ont examiné la production, l'accumulation et la localisation in situ de la pectine méthylestérase [...] dans les fruits en maturation du cultivar de tomate de transformation.

Spanish

Save record 7

Record 8 2007-04-16

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

When buying canned fruit, avoid cans that show signs of bulging or swelling at the ends, or of leakage.

CONT

Major import items included concentrated orange and other juices, canned fruit, canned tomatoes and tomato paste.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

Au nombre des principaux produits importés, mentionnons le jus d'orange et d'autres jus à base de concentré, les fruits en conserve, les tomates en conserve et la pâte de tomates.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Save record 8

Record 9 1991-11-08

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

white sauce with tomato paste and basil.

Key term(s)
  • sauce aurore

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Sauce blanche avec purée de tomates parfumée au basilic.

Spanish

Save record 9

Record 10 1991-01-22

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

Small Sauces.... Choron : Add 2 oz(60 g) tomato paste to 1 qt(1 l) Bearnaise.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
CONT

Sauce de base. Sauce béarnaise. Éléments de composition. Pâte de tomate (...) Sauce dérivée. Sauce Choron.

Spanish

Save record 10

Record 11 1987-07-15

English

Subject field(s)
  • Dyes and Pigments (Industries)
  • Food Additives
DEF

Natural color permitted in or upon apple(or rhubarb) and... [other fruit] jam; bread; butter; concentrated fruit juice; liquid, dried or frozen whole egg and egg yolk; fig marmalade with pectin; ice cream mix; ice milk mix; icing sugar... smoked fish; lobster paste and fish roe(caviar) ;tomato catsup... [etc. ].

Key term(s)
  • Saunders wood
  • sanderswood

French

Domaine(s)
  • Teintures et pigments (Industries)
  • Additifs alimentaires
DEF

Colorant rouge du bois de santal, Pterocarpus santalinus L.

OBS

"Santal" est le nom commun du genre santalum. Il désigne, par extension, le bois de cet arbre et l'essence qui en est extraite. Le terme "bois de santal" (ou "santal") réfère plus particulièrement à Santalum album ("santal citrin" ou "santal du Mysore"), mais s'emploie également pour diverses espèces, dont Santalum spicatum ("santal d'Australie") et quelques autres. Il en est même arrivé à désigner, abusivement, des produits parfois très différents : Guarea cedrata ("santal d'Afrique"), Epicaris Loureiri ("santal de Cochinchine"), etc. Un type de santal bien connu est justement le "rouge de Saunders", extrait de Pterocarpus santalinus.

OBS

Cette observation est inspirée du Grand dictionnaire encyclopédique Larousse (LAROG, 1982, vol. 9, page 9316).

Spanish

Save record 11

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