TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TORTILLA [16 records]

Record 1 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

tortilla press : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

presse à tortillas : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 1

Record 2 2019-02-28

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Tortilla chips are made from corn tortillas that have been cut into wedges and then fried. The corn tortillas are made from corn, vegetable oil, salt and water.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les chips tortillas sont des chips faites à partir de tortillas de maïs taillées en morceaux et frites. Les ingrédients sont […] simples : maïs, huile végétale, sel et eau.

Key term(s)
  • croustille au maïs

Spanish

Save record 2

Record 3 2017-03-14

English

Subject field(s)
  • Private-Sector Bodies and Committees
  • Food Industries
CONT

The Canadian Snack Food Association(CSFA) is a voluntary, non-profit organization whose members are involved in the manufacturing and distribution of snack foods. To the CSFA, snack foods include the traditional snack segment(potato chips, pretzels, tortilla chips, extruded snacks, nuts and popcorn) the snack cracker segment, baked snacks such as snacking toasts, potato or vegetable thins, portion packs, snacks to go, cookies, granola and cereal bars, etc. ;To provide leadership for sustained growth and be the recognized association in Canada, and for Canada, of all business and industry related to snack foods; To support member businesses and help them grow. To advance all matters aiding the development and improvement of the CSFA to the benefit of its business and associate members. To permit and encourage high quality standards, to satisfy the users of its products and to protect and further public health and welfare. To collect and disseminate information relevant to the members and provide a forum for the interchange of ideas. To strengthen the collective voice of members by increasing the diversity and size of their membership. To resolve issues with all levels of government and achieve the best possible legislation.

OBS

Titles confirmed with the organization located in Don Mills, Ontario.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités du secteur privé
  • Industrie de l'alimentation
CONT

L'Association canadienne des fabricants de grignotines (ACFG) est un organisme bénévole à but non lucratif dont les membres œuvrent dans la fabrication et la distribution d'aliments pour collations. Selon l'ACFG, les grignotines comprennent un volet classique (croustilles, bretzels, croustilles au maïs, biscuits apéritifs, noix et maïs soufflé), un volet «craquelins», les grignotines cuites comme les biscottes pour collation, les craquelins minces faits de pomme de terre ou aux légumes, des collations emballées en portions individuelles, les collations à emporter, les biscuits, les barres tendres et les barres granola, et autres; assurer le leadership sur le plan de la croissance durable et être reconnue au Canada, et pour l'ensemble du Canada, comme l'association responsable de toutes les entreprises et industries liées aux aliments pour collations; apporter un soutien aux entreprises membres et les aider à se développer. Promouvoir tous les dossiers qui pourraient aider à la croissance et à l'amélioration de l'ACFG pour le bénéfice de ses entreprises et de ses membres associés. Permettre l'application de normes de première qualité et encourager ses membres à les respecter afin de s'assurer que les consommateurs soient satisfaits des produits offerts et que la santé et le bien-être de la population soient protégés et priorisés. Recueillir et diffuser de l'information pertinente pour les membres et servir de tribune d'échanges d'idées. Renforcer la représentation de cette industrie en augmentant la diversité et le nombre de membres. Collaborer avec tous les paliers de gouvernement afin de régler les problèmes et de parvenir à la promulgation des lois les plus efficaces.

OBS

Appellations vérifiées auprès de l'organisme établi à Don Mills (Ontario).

Spanish

Save record 3

Record 4 2012-09-25

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

[A dish consisting of] tortilla chips topped with cheese, salsa, peppers, etc. and broiled.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Croustilles de maïs garnies de fromage, de sauce salsa, de poivrons, etc. et passé sous le gril.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 4

Record 5 2012-08-27

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A Mexican and American Southwest dish consisting of a large flour tortilla folded and rolled around a savory filling of chorizo, chicken, machaca, refried beans or the like and garnished with lettuce, sour cream, cheese, tomato, guacamole, etc.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
DEF

Tortilla de blé, enroulée autour d'une garniture : le plus souvent un mélange de haricots, de riz, de viande, et de crudités.

CONT

Les burritos sont [...] une spécialité des États-Unis (même si on en trouve aujourd'hui également au nord du Mexique).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
DEF

Tortilla de harina de trigo enrollada y rellena de carne, frijoles o queso.

Save record 5

Record 6 2012-08-10

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A Mexican dish consisting of a small(usually maize flour) tortilla rolled around a filling of beef, chicken, etc., and deep fried, often served with salsa or guacamole.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Plat d'origine mexicaine qui est composé de petits tortillas farcis (bœuf, poulet, etc.), roulés puis passés à la friteuse.

Spanish

Save record 6

Record 7 2011-04-08

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A thick tortilla roughly the size of a fast-food hamburger patty, filled with refried beans, cheese and sometimes pork rind.

OBS

The signature food of El Salvador.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

[...] le plat typique salvadorien est la pupusa, une galette de farine de maïs fourrée soit avec du fromage, du porc ou de la purée d'haricots frits.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
CONT

Pupusa viene del náhuatl pupushahua que significa hinchazón y, por extensión, tortilla rellena . La tortilla es de masa de maíz y de arroz. Pueden rellenarse con queso, chicharrón, frijoles o combinadas, pescado, camarón y, para los vegetarianos, loroco, chipilín y ayote. [...] En la capital [San Salvador], este platillo se come acompañado de curtido de vinagre y salsa de tomate natural.

OBS

Plato típico de El Salvador.

Save record 7

Record 8 2009-11-02

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Restaurant Menus
DEF

... any combination of favorite foods tucked into a tortilla, pita, pastry or other flat bread, then rolled up.

CONT

The menu of the French restaurant Chez Daniel offers the Southwestern chicken wrap, the shrimp wrap or the Mexican wrap.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Menus (Restauration)
CONT

Pour varier du sempiternel sandwich servi entre deux tranches de pain voici quelques suggestions de wraps particulièrement appréciés : tortilla (fajitas, burritos); pita (souvlaki) [...]

CONT

Le menu midi-express du restaurant East Side Mario's propose le wrap au poulet Cajun ou le wrap aux légumes grillés.

OBS

wrap : Bien que ce terme soit utilisé dans l'industrie de l'alimentation et certaines chaînes de restaurants, l'Office de la langue française préconise l'emploi des termes «roulé» et «sandwich roulé». Il semble toutefois que ces termes ne soient pas encore passés dans l'usage.

OBS

Pluriel : des sandwichs; des sandwiches.

OBS

sandwichs (pl.) : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

Spanish

Save record 8

Record 9 2007-04-16

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A thin flat, round cake of unleavened cornmeal, now sometimes of flour, baked on a griddle or, originally, a flat stone.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Galette plate de maïs, plat populaire au Mexique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
Save record 9

Record 10 2005-10-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Industry (General)
CONT

It’s more than taste or childhood memories that bring doughnuts and Southern Californians together. It’s their cars. People here spend more time in traffic than anyone else, and doughnuts are good car food, powdered sugar aside.

CONT

Car food can be... grain-based and herbal food beverages, tea, bakery goods, bakery products... cookies, corn chips... crackers, doughnuts... pasta or rice, ready to eat food bars, granola... muffins, package combinations consisting of primarily bread, crackers and/or cookies, pretzels, puffed corn snacks, cheese flavored puffed corn snacks, rice based snack foods, tortilla chips, truffles(chocolate), wheat-based snack foods, brownies and cereal bars.

French

Domaine(s)
  • Restauration (Généralités)

Spanish

Save record 10

Record 11 2004-05-20

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Recipes
CONT

[A] tacos [is a] soft corn tortilla filled with meat, beans, chicken, pork, or some other food...

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
CONT

La «pastilla», [est un] délicieux feuilleté, traditionnellement farci de viande de pigeon, d'oignons, d'amandes et de miel.

Spanish

Save record 11

Record 12 2001-01-29

English

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

the staple diet of all true Mexicans... is the tortilla.

OBS

diet: what a person or animal usually eats and drinks; daily fare.

OBS

staple: principal, chief.

French

Domaine(s)
  • Diététique
CONT

Les navets formaient la base de l'alimentation humaine avant la vulgarisation de la pomme de terre.

Spanish

Save record 12

Record 13 1997-04-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Pacific Tortilla Kitchen's(PTK) new Deli Wrap is one hot commodity-but not, repeat, not a burrito.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 13

Record 14 1996-08-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Mexican; tortilla(maize-meal pancake) filled with meat, beans, and spicy sauce, and fried.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 14

Record 15 1993-04-02

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A corn tortilla rolled around a filling, baked in a sauce and served with a variety of garnishes.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

Dans une gamme encore plus abordable, les enchiladas (tortillas de mais roulées) ne dépasseront pas le cap des 40°F.

Spanish

Save record 15

Record 16 1987-11-19

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

Taco. a sandwich made of a tortilla rolled up with or folded over a filling and usually fried.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 16

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