TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TOTAL ACIDITY [10 records]

Record 1 2008-09-04

English

Subject field(s)
  • Winemaking
CONT

"Amertume"("bitterness"). The wine throws a deposit and becomes bitter and very acid. It is caused by bacteria attacking glycerin and chemically shows a decrease in glycerin and an increase in total and volatile acidity.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

La maladie de l'amertume altère, parfois, les vins en bouteilles, plus particulièrement les vins rouges de Bourgogne. Leur saveur est d'abord fade; par la suite, elle devient franchement amère. À ce stade, une partie importante de la matière colorante est insolubilisée.

Spanish

Save record 1

Record 2 2005-12-13

English

Subject field(s)
  • Geochemistry
  • Soil Science
DEF

The total amount of exchangeable cations that a soil can adsorb.

CONT

Within the soil there are metallic as well as hydrogen cations. There is an equilibrium between the cations and the negatively charged colloids on which they are absorbed. The total amount absorbed is called the cation exchange capacity or CEC and varies especially with the clay content and the amount of organic matter. The proportion of the metallic cations in the total CEC of the soil is the base saturation, which may afford a suitable measure of the acidity of the soil. There have been numerous methods used to determine the CEC and the base saturation of soils.

OBS

... It is expressed in milliequivalents per 100 g of soil or other adsorbing materials such as clay.

French

Domaine(s)
  • Géochimie
  • Science du sol
DEF

Quantité totale de cations échangeables que le sol peut adsorber.

CONT

[...] l'ère industrielle est venue accentuer le processus d'acidification des sols par son apport additionnel de dépôts acides. Certains effets ont été observés à partir d'expériences menées en laboratoire et dans des écosystèmes forestiers : [...]. La capacité d'échange cationique du sol (CEC), c'est-à-dire la capacité du sol à retenir les cations, diminue avec l'augmentation de l'acidité.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Geoquímica
  • Ciencia del suelo
DEF

Capacidad de un suelo para absorber un número máximo de cationes intercambiables, medida en miliequivalentes/100 g de suelo.

Save record 2

Record 3 2004-01-29

English

Subject field(s)
  • Air Pollution
CONT

Therefore using the rates of deposition now recorded at 450 km and projected at 400 km, the minimum annual deposition from Fort McMurray would be 0. 8 kg SO4-S/ha and from Cold Lake-Lloydminster 0. 65 kg SO4-S/ha for a total of 1. 45 kg S04-S/ha. If this is translated into an actual effect on pH, it is equal to about 9 [microequivalents per litre] of acidity or sufficient to reduce the pH of a lake one metre deep from pH 6. 0 to 5. 0 in one year if no buffering effect was present.

French

Domaine(s)
  • Pollution de l'air
DEF

Taux indiquant la masse totale d'un polluant atmosphérique qui s'est déposée, par voie humide et par voie sèche, pendant une période donnée sur une surface unitaire.

CONT

Cinq modèles numériques disponibles sur une base opérationnelle et pouvant estimer le transport à grande distance des polluants atmosphériques ainsi que leurs taux de dépôts ont pu être utilisés.

OBS

Pour de plus amples renseignements sur cette notion, consulter le cahier de néologie sur les pluies acides (OLFNE 1985 no 40-41).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Contaminación del aire
DEF

Evaluación cuantitativa de la cantidad de un contaminante atmosférico sedimentable que se deposita por unidad de superficie y por unidad de tiempo, expresado en kg/ha/año.

Save record 3

Record 4 2003-12-01

English

Subject field(s)
  • Air Pollution
CONT

Ammonia combines with sulfate ions in the atmosphere and so neutralizes atmospheric acidity. When the ammonium sulfate is absorbed by plants, however, both the ammonia and the released sulfate ions contribute to the total acidification of agricultural and forest ecosystems.

French

Domaine(s)
  • Pollution de l'air
DEF

Propriété acide conférée à l'atmosphère du fait de sa capacité de retenir des quantités parfois relativement importantes de polluants acides.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Contaminación del aire
DEF

Carácter ácido de una masa de aire debido a la presencia de contaminantes ácidos.

Save record 4

Record 5 2003-12-01

English

Subject field(s)
  • Winemaking
  • Analytical Chemistry
CONT

The sum of the fixed and volatile acidity makes up the total acidity of the wine; that is, the titratable acidity expressed usually as grammes of tartaric acid.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
  • Chimie analytique
CONT

L'acidité totale est l'ensemble des substances acides libres ou combinées qui existent dans le vin. L'excès ou le défaut d'acidité sont en relation directe avec l'état physiologique de la vigne et la maturité du raisin, lors de la cueillette.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
  • Química analítica
DEF

Cantidad total de ácido en una disolución.

Save record 5

Record 6 2003-01-09

English

Subject field(s)
  • Soil Science
CONT

The aim of this project was to survey water spreading effects on soil and plant characteristics.... Measured factors of soil were texture, saturation moisture, acidity, electrical conductivity, organic matter, phosphorus, available potassium and total nitrogen.

French

Domaine(s)
  • Science du sol
CONT

[...] les paramètres intervenant sur le climat hydrique du sol [...] à savoir pour chaque tranche de sol : la conductivité pour l'eau qui varie avec le potentiel matriciel [...] et la relation entre l'humidité et le potentiel matriciel ce qui permet de caractériser l'humidité à saturation, la capacité au champ, le point de flétrissement permanent, et la gamme d'humidité utile. Ces propriétés sont étroitement liées à la texture du sol.

CONT

Humidité à saturation : Atteinte lorsque tous les espaces du sol sont occupés par l'eau. Cela correspond à une force de succion de 0 kPa.

Spanish

Save record 6

Record 7 1996-12-04

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Hydrology and Hydrography
DEF

Amount of both weak and strong acids in water, usually expressed as milliequivalents of a strong base necessary to neutralize 1 litre of a water sample, using for example methyl-red as an indicator.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Hydrologie et hydrographie
DEF

Teneur en acides forts et acides faibles, en général exprimée en milliéquivalents de base forte nécessaires pour neutraliser 1 litre d'un échantillon d'eau, en utilisant par exemple du rouge de méthyle comme indicateur.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
  • Hidrología e hidrografía
DEF

Cantidad de ácidos fuertes y débiles, normalmente expresada en miliequivalentes de una base fuerte necesarios para neutralizar 1 litro de una muestra de agua utilizando, por ejemplo, rojo de metilo como indicador.

Save record 7

Record 8 1986-04-01

English

Subject field(s)
  • Winemaking
CONT

"Graisse"("Fatty degeneration"). The wine becomes turgid and viscous and flows like oil. There is a decrease in sugar, an increase both in total and volatile acidity, and a gummy deposit.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
CONT

La graisse est une altération qui se manifeste surtout sur les vins blancs mal soignés et mal constitués : faibles en alcool et pauvres en tanin. Ces vins deviennent fades et se troublent. Ils filent comme de l'huile et remplissent le verre sans bruit. La présence de gaz carbonique produit une légère effervescence.

OBS

D'après Muller-Thurgau et Osterwalder, la graisse ne serait pas une maladie, mais simplement la conséquence de la fermentation malo-lactique dans les vins mal constitués.

OBS

[D'après Naud] [...] la graisse est la maladie des vins blancs ou des vins rouges de seconde cuvée.

Key term(s)
  • maladie de la graisse

Spanish

Save record 8

Record 9 1981-05-08

English

Subject field(s)
  • Winemaking
OBS

An expression of the ripeness of grapes; Balling-acid ratio. One form of the sugar-acid ratio derived by dividing the density of the juice in degrees Balling by the total titratable acidity expressed as grams of tartaric acid per 100 ml.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
OBS

Rapport sucres/acidité utilisé pour exprimer l'état de maturation d'un raisin et pour déterminer l'époque de récolte la meilleure.

Spanish

Save record 9

Record 10 1981-05-07

English

Subject field(s)
  • Winemaking
OBS

Apparatus for determining the total acidity of must or wine and consisting of a graduated tube open at one end.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
OBS

Appareil vulgaire pour la détermination de l'acidité totale, dont la partie principale est constituée par un tuyau gradué ouvert à l'une de ses extrémités. Le titrage est fait normalement avec une liqueur de dosage.

Spanish

Save record 10

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