TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TOTAL CHOLESTEROL [15 records]

Record 1 2025-05-08

English

Subject field(s)
  • Diagnostic Procedures (Medicine)
  • Biochemistry
CONT

Serum lipid profile refers to the overall pattern of total cholesterol, LDL-C [low-density lipoprotein cholesterol], HDL-C [high-density lipoprotein cholesterol], and triglycerides.

French

Domaine(s)
  • Méthodes diagnostiques (Médecine)
  • Biochimie
OBS

Le profil lipidique sérique présente la concentration de différents types de lipides dans le sérum.

Spanish

Save record 1

Record 2 2023-03-30

English

Subject field(s)
  • Hygiene and Health
  • Dietetics
DEF

Affected with obesity.

CONT

... individuals with a BMI [body mass index] over 30.0 [kg/m²] are regarded as obese.

CONT

Being overweight or obese increases the risk of many diseases and health conditions, including the following : hypertension; dyslipidemia(for example, high total cholesterol or high levels of triglycerides) ;type 2 diabetes; coronary heart disease; stroke; gallbladder disease; osteoarthritis; sleep apnea and respiratory problems; some cancers(endometrial, breast, and colon).

French

Domaine(s)
  • Hygiène et santé
  • Diététique
DEF

Qui est affecté d'obésité.

CONT

Au Bénin, 11 % des femmes ont un indice de masse corporelle (IMC) se situant en-deçà du seuil critique (moins de 18,5 kg/m²) et présentent ainsi une déficience énergétique chronique et 6 % sont considérées [comme] obèses (IMC supérieur ou égal à 30 kg/m²).

CONT

Une personne obèse a trois fois plus de risque d'être diabétique qu'une personne non obèse. La pression artérielle augmente aussi avec le poids : 30 à 40 % des personnes obèses sont hypertendues [...] On estime que 20 à 30 % des personnes obèses font des apnées du sommeil. [...] De nombreux autres troubles fonctionnels ont une incidence élevée chez les sujets obèses [...]

Spanish

Save record 2

Record 3 2023-03-30

English

Subject field(s)
  • Hygiene and Health
  • Dietetics
DEF

An excess of body weight but not necessarily body fat [characterized by] a body mass index of 25 to 29.9 kg/m².

CONT

Since the mid-seventies, the prevalence of overweight and obesity has increased sharply for both adults and children.... overweight... increases the risk of many diseases and health conditions, including the following : hypertension; dyslipidemia(for example, high total cholesterol or high levels of triglycerides) ;type 2 diabetes; coronary heart disease; stroke; gallbladder disease; osteoarthritis; sleep apnea and respiratory problems; some cancers(endometrial, breast and colon).... Overweight is a risk factor for health conditions such as diabetes and is associated with problems such as poor self-esteem.

OBS

overweight: This term, which refers to an intermediate weight category that falls between normal and obesity, is also used to refer to the condition of any person whose body mass index is more than 25 kg/m², including obesity.

French

Domaine(s)
  • Hygiène et santé
  • Diététique
DEF

Surplus de poids, mais non nécessairement de tissu adipeux, défini chez l'adulte par un indice de masse corporelle de 25 à 29,9 kg/m².

CONT

Les sujets et les groupes à haut risque d'obésité future du fait d'une surcharge pondérale (IMCde masse corporelle 25-29,9), doivent également recevoir une attention médicale, mais pour eux l'accent doit être mis sur la prévention de toute prise de poids.

OBS

Ne pas confondre avec le terme «embonpoint» qui désigne aussi un état intermédiaire entre le poids normal et l'obésité, mais dans lequel l'«excès de poids» est spécifiquement causé par un excès de tissu adipeux.

OBS

surpoids, surcharge pondérale, excès de poids, excès pondéral : Ces termes, qui désignent une situation intermédiaire entre le poids normal et l'obésité, sont aussi utilisés pour désigner la situation pondérale de toute personne dont l'indice de masse corporelle est supérieur à 25 kg/m², y compris l'obésité.

Spanish

Save record 3

Record 4 2023-03-30

English

Subject field(s)
  • Hygiene and Health
  • Dietetics
DEF

Refers to a person whose body mass index is between 25 and 30 kg/m².

CONT

An adult who has a BMI [body mass index] between 25 and 29.9 is considered overweight. ... Height ... 5’ 9" ... Weight range ... 169 lbs to 202 lbs ... BMI ... 25.0 to 29.9 ... Considered ... Overweight ... some people, such as athletes, may have a BMI that identifies them as overweight even though they do not have excess body fat. ... BMI is just one indicator of potential health risks associated with being overweight or obese.

CONT

Being overweight or obese increases the risk of many diseases and health conditions, including the following : hypertension; dyslipidemia(for example, high total cholesterol or high levels of triglycerides) ;type 2 diabetes; coronary heart disease; stroke; gallbladder disease; osteoarthritis; sleep apnea and respiratory problems; some cancers(endometrial, breast, and colon).

OBS

overweight: term also sometimes used to qualify any person whose weight exceeds what is considered normal (i.e. body mass index greater than 25 kg/m²), including an obese person.

French

Domaine(s)
  • Hygiène et santé
  • Diététique
DEF

Se dit d'une personne dont l'indice de masse corporelle se situe entre 25 et 30 kg/m².

CONT

L'Organisation mondiale de la santé a adopté la classification suivante : [...] IMCde masse corporelle 25-29,9 [kg/m²] : préobèse (ou en surpoids) [...] La notion d'IMC ne permet toutefois pas de faire la différence entre masse grasse et masse maigre. Elle ne vaut que pour des personnes musclées sans excès, au squelette moyen. Les individus fortement charpentés, ou très musclés, peuvent avoir un IMC élevé sans être gras pour autant.

CONT

La glycémie à jeun et le bilan lipidique sont des éléments importants de l'évaluation d'une personne préobèse ou obèse et il s'agit d'une recommandation de catégorie A [...] parce que les patients obèses (en particulier ceux qui ont une obésité tronculaire) présentent un risque de prédiabète [...], de diabète de type 2 et de dyslipidémie.

OBS

en surpoids : Ce terme est aussi parfois utilisé pour qualifier toute personne dont le poids est supérieur à un poids dit normal (c.-à-d. un indice de masse corporelle supérieur à 25 kg/m²), y compris une personne obèse.

Spanish

Save record 4

Record 5 2012-02-29

English

Subject field(s)
  • Dietetics
DEF

A diet that contains limited amounts of fat.

CONT

If you want to manage your weight and cholesterol to improve and maintain good health, skip fad diets and stick with a low fat diet which accounts for less than 30% of your total calories.

French

Domaine(s)
  • Diététique
CONT

[...] régime pauvre en graisses (céréales en abondance, restriction en desserts, graisses et plats préparés, [et contenant] moins de 30 % des calories sous forme de lipides).

CONT

[...] par l’intermédiaire de la baisse du cholestérol dans le sang, le régime pauvre en graisses est intéressant pour abaisser le risque cardiovasculaire.

OBS

Les termes «régime» et «diète» sont souvent en concurrence, toutefois le terme «régime» tend à supplanter le terme «diète» dans l'usage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
OBS

No confundir grasas como sinónimo de lípidos, las grasas son sólo un tipo de lípidos.

Save record 5

Record 6 2011-09-09

English

Subject field(s)
  • Human Diseases - Various
  • Endocrine System and Metabolism
  • Blood
DEF

The abnormality in, or abnormal amounts of, lipids and lipoproteins in the blood.

CONT

Dyslipidemias are disorders of lipid and lipoprotein metabolism, including overproduction or deficiency. Abnormal serum lipid profiles may include high total cholesterol, high triglycerides, low high density lipoprotein cholesterol, and normal to elevated low density lipoprotein cholesterol.

Key term(s)
  • dyslipaemia

French

Domaine(s)
  • Maladies humaines diverses
  • Systèmes endocrinien et métabolique
  • Sang
DEF

Anomalie du taux de lipides ([notamment] cholestérol et triglycérides) dans le sang.

CONT

Compte tenu de la tendance naturelle à la progression de la maladie coronarienne, une prise en charge globale du patient est indispensable pour lutter efficacement contre les différents facteurs de risque tels que le tabagisme, la sédentarité, l'obésité, l'hypertension artérielle, l'intolérance glucidique et la dyslipémie [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades humanas varias
  • Sistemas endocrino y metabólico
  • Sangre
DEF

Presencia de anormalidades en la concentración de grasas en sangre: colesterol HDL (lipoproteína de alta densidad, colesterol LDL (lipoproteína de baja densidad) y triglicéridos.

Save record 6

Record 7 2011-02-18

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Medication
Universal entry(ies)
C15H22O3
formula, see observation
25812-30-0
CAS number
DEF

A lipid-regulating agent that lowers elevated serum lipids primarily by decreasing serum triglycerides with a variable reduction in total cholesterol.

OBS

Chemical formula: C15H22O3

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Médicaments
Entrée(s) universelle(s)
C15H22O3
formula, see observation
25812-30-0
CAS number
DEF

Hypolipémiant qui diminue le taux élevé de lipides sériques principalement par la réduction des triglycérides sériques avec une réduction variable du cholestérol total.

OBS

Formule chimique : C15H22O3

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Medicamentos
Entrada(s) universal(es)
C15H22O3
formula, see observation
25812-30-0
CAS number
OBS

Fórmula química: C15H22O3

Save record 7

Record 8 2011-01-14

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Plant Biology
CONT

Since the 1950s, large amounts of sterols, mainly sitosterol, have been added to patients’ diets for the treatment of hypercholesterolemia. Several investigations have shown that plant sterols can lower total and low-density-lipoprotein(LDL) cholesterol concentrations by 10% to 20% in people consuming diets rich in dietary cholesterol.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biologie végétale
DEF

Principal stérol d'origine végétale, présent dans les huiles alimentaires.

CONT

L'acide linoléique (un acide gras polyinsaturé) a un effet dépresseur sur le taux de cholestérol. Il en est de même des stérols végétaux (les phytostérols tels que le sitostérol, le campestérol, et le stigmastérol) qui parviennent à faire baisser le cholestérol sanguin par l'inhibition de la résorption du cholestérol au niveau intestinal.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Biología vegetal
Save record 8

Record 9 2004-06-08

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Low-fat milk and cheese products are still significantly high in total fat, saturated fat and cholesterol. For example, 2% milk has become much more popular than homo milk, yet it still derives one third of its total calories from fat.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

McDonald a déjà commencé à vendre du lait à basse teneur en matière grasse dans tous ses restaurants.

Spanish

Save record 9

Record 10 2002-09-26

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

A sterol called sitostanol, also called stanol, is now being used in margarines(Benecol, Take Control). Benecol is derived from pine bark and Take Control from soybeans; both are effective. Studies on stanol margarines have reported lower LDL and total cholesterol with their use, including children with inherited high cholesterol levels, although not all studies are positive. In one 1999 study, sitostanol was significantly effective in reducing cholesterol absorption, but only when it was mixed in a solution containing lecithin. Of concern is the possibility that stanol may block absorption of important fat-soluble nutrients. One study suggested that it may impair absorption of beta carotene and vitamin E but has no effect on vitamins A and D, two other fat soluble vitamins.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

Quelle est la différence entre les stérols et les stanols? Depuis des décennies, les recherches appuient la capacité des stérols végétaux à réduire le cholestérol sanguin. Les stanols végétaux (ou phytostanols), qui sont formés par l'hydrogénation des stérols végétaux dérivés de la pulpe de bois, sont très peu présents dans le régime alimentaire et n'ont pas été soumis à une recherche aussi intensive. Des essais cliniques indépendants ont montré que les stérols (la forme naturelle et non saturée) et les stanols (la forme hydrogénée et saturée) végétaux sont tout aussi efficaces à réduire le cholestérol et peuvent procurer des bienfaits sur la santé cardiaque. Une étude récente par Jones et al, de l'université McGill, a toutefois révélé que les stérols sont sensiblement plus efficaces que les stanols pour abaisser les taux sanguins de cholestérol total et de cholestérol LDL.

CONT

L'étude de référence [...] montre une réduction modérée mais significative du LDL-Cholestérol, sur de petits échantillons de populations et sur de brèves périodes de suivi. Nous n'avons pas trouvé d'études de réduction de morbidité et de mortalité concernant les margarines enrichies en stérols ou en stanols. Il convient donc de rester vigilant avant de conseiller ces margarines à nos patients présentant une hypercholestérolémie.

Spanish

Save record 10

Record 11 1998-10-05

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

L'administration d'estrogènes oraux et parentéraux s'accompagne d'une diminution comparable du cholesterol total et du LDL cholesterol à 6 mois, avec un effet plus rapide des estrogènes oraux (1). Les estrogènes oraux élévent aussi le HDL, cholestérol et les triglycérides. Les estrogènes cutanés ont un effet moindre sur le HDL et diminuent le taux des triglycérides. L'effet commun sur le LDL cholestérol est en rapport avec une augmentation des récepteurs des LDL améliorant la captation dite régulée de cette lipoprotéine.

Spanish

Save record 11

Record 12 1996-12-23

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A hydrolyzed oat flour.

CONT

Adding hydrolyzed oat flour(oatrim) to skim milk provides the taste and texture of a low-fat milk, while helping to reduce total blood cholesterol.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 12

Record 13 1994-06-14

English

Subject field(s)
  • Molecular Biology
CONT

In older women, similar differences in triglyceride levels and HDL-C levels were observed although excess body weight and associated with smaller differences in trial cholesterol, non-HDL-C and LDL-C.

CONT

Of the 221 male subjects with hyperlipidemia studied, 121 responded well to the [gemfibrozil] treatment with more than a 25% reduction in the non-high-density lipoprotein cholesterol level... [Source : PASCAL database]... Plasma vitamin E, non-high-density lipoprotein cholesterol, and apolipoprotein B in diabetic patients... Mean serum concentrations of total and non-high density lipoprotein cholesterol were lower in Beijing Chinese than in Mauritian Chineses, but smoking and hypertension were slightly more prevalent... [Source : MEDLINE database].

French

Domaine(s)
  • Biologie moléculaire

Spanish

Save record 13

Record 14 1994-03-22

English

Subject field(s)
  • Psychometry and Psychotechnology
  • Statistics
CONT

[In one study] the parent holding the baby apparently could see the stimuli and, therefore, potentially influence the baby’s behaviour ... It is essential in work of this type that both the holder and observer be "blind". Moreover, in the completed work, the test phase was designed so that recovery to novelty could not be distinguished from regression to the mean ... Babies in the seven groups that the applicants propose to compare are likely to be at different phases of habituation after 12 trials. As a consequence, it would be difficult to interpret any differences in their reaction to the novel stimulus presented ... Such differences could be due to differential reinforcing effectiveness of the stimulus ....

CONT

Use of baseline data for estimation of treatment effects in the presence of regression to the mean. We consider a regression to the mean problem with a very large sample for the first measurement and relatively small subsample for the second measurement, selected on the basis of the initial measurement... Response to a cholesterol-lowering diet : efficacy is greater in hypercholesterolemic subjects even after adjustment for regression to the mean... To define how much regression to the mean confounds apparent responsiveness in subgroup analyses, and to test, using techniques that remove regression to the mean... data collected on 812 men and women participating in the Minnesota Coronary Survey Dietary Trial who had a least 2 total cholesterol and regression toward the mean on measurement of diet responsiveness... [Source : PASCAL database].

Key term(s)
  • regression toward the mean
  • regression towards the mean

French

Domaine(s)
  • Psychométrie et psychotechnique
  • Statistique
OBS

régression : Opération ayant pour objet de connaître la grandeur approximative d'un phénomène, qui correspond à la grandeur certaine d'un autre phénomène.

Spanish

Save record 14

Record 15 1992-08-10

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
CONT

Triacylglycerols constitute about 98 percent of total dietary lipids; the remaining 2 percent consists of phospholipids and cholesterol and its esters.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
CONT

Les triacylglycérols forment environ 98 p. cent des lipides alimentaires totaux; le reste soit 2 p. cent est formé de phospholipides, de cholestérol et de ses esters.

Spanish

Save record 15

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