TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TRANSGENIC FOOD [5 records]

Record 1 2019-06-20

English

Subject field(s)
  • Genetics
  • Food Safety
  • Collaboration with the FAO
DEF

The DNA [deoxyribonucleic acid] sequences extending on either side of a specific locus or gene.

CONT

In food legislation : for the establishment of adequate product tracing systems and in order to distinguish safety evaluated products from unevaluated ones, it will be necessary to have the information on the sequence of the insert and on the flanking regions as well as reference materials of the transgenic animal and its conventional counterpart.

French

Domaine(s)
  • Génétique
  • Salubrité alimentaire
  • Collaboration avec la FAO
CONT

Pour mettre en place des systèmes adéquats de traçage des produits et séparer les produits qui ont de ceux qui n'ont pas fait l'objet d'une évaluation de la sécurité sanitaire, il sera nécessaire d'avoir des renseignements sur la séquence de l'élément inséré et les régions contiguës, et d'avoir les matériaux de référence de l'animal transgénique et de l'animal traditionnel de référence.

Spanish

Save record 1

Record 2 2019-05-29

English

Subject field(s)
  • Genetics
  • Animal Breeding
  • Collaboration with the FAO
CONT

... nuclei from transformed cultured cells or transformed cells from a mosaic animal can be used as donor material for somatic cell nuclear transfer-mediated cloning, producing individuals that are transgenic in all cells. This approach might eventually be used to produce transgenic lines for food production, as is already being applied for development of pigs intended for xenotransplantation, where several transgenes will have to be expressed and several host genes knocked out.

French

Domaine(s)
  • Génétique
  • Amélioration génétique des animaux
  • Collaboration avec la FAO
CONT

[...] des noyaux de cellules mises en culture ou de cellules transformées issues d'un animal mosaïque peuvent être utilisées comme matériel de donneur pour réaliser des clonages de cellules somatiques par transfert de noyaux permettant d'obtenir des individus transgéniques dans toutes leurs cellules. Cette méthode pourrait en fin de compte être utilisée pour produire des lignées transgéniques destinées à la production alimentaire, comme cela se fait déjà avec la création de porcs destinés à la xénotransplantation; dans ce cas, plusieurs transgènes devront être exprimés et plusieurs gènes endogènes désactivés.

Spanish

Save record 2

Record 3 2014-12-19

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Biotechnology
CONT

These occurrences include the introduction of new legislation requiring the special labeling of foods (including meat and poultry) produced by modern biotechnology (H.R.3377, 1999); the spillover effects of the European debate about "Frankenstein" foods (Klee, 1999) and requisite European Union (EU) labeling requirements (EU, 1998); a suit against the Food and Drug Administration (FDA) demanding mandatory labeling, among other things (Alliance for Biointegrity v. Shalala, 1998); and three public hearings on the subject of biotech food labeling and other topics (FDA, 1999a).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Biotechnologie
CONT

[...] le conseiller scientifique du gouvernement britannique, le gouvernement lui-même, tous ont été singulièrement inefficaces et tous ont désastreusement sous-estimé les réactions du public à ce qui a fini par être connu, non sous le nom «aliments transgéniques», mais sous celui de «aliments Frankenstein».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Biotecnología
DEF

Alimento que contiene, está constituido o ha sido producido a partir de organismos cuyo material genético ha sido modificado.

CONT

Los organismos genéticamente modificados (OGM) pueden definirse como organismos en los cuales el material genético (ADN) ha sido alterado de un modo artificial. [...] la tecnología de ADN recombinante [...] permite transferir genes seleccionados individuales de un organismo a otro, también entre especies no relacionadas. Dichos métodos se utilizan para crear vegetales GM que luego se utilizan para desarrollar cultivos de alimentos GM. [...] ¿Por qué se producen alimentos GM? Los alimentos GM se desarrollan y comercializan porque se percibe cierta ventaja tanto para los productores como para los consumidores de estos alimentos.

Save record 3

Record 4 2009-07-23

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Biotechnology
  • Animal Biology
OBS

The Animal Biotechnology Unit(ABU) of the Animal Health and Production Division, Canadian Food Inspection Agency(CFIA) is responsible for establishing animal health standards and augmenting regulatory controls for the development of biotechnology-derived animals. The current mandate of the Animal Biotechnology Unit is to evaluate the assisted reproductive technologies used in livestock production(for example animal cloning, transgenic animal production or other genetic manipulations) with a focus on animal health and welfare.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Biotechnologie
  • Biologie animale
OBS

L'Unité de biotechnologie animale (UBA) de la Division de la santé des animaux et de l'élevage, Agence canadienne d'inspection des aliments (ACIA) est responsable de l'établissement de normes en matière de santé des animaux et du resserrement des mesures réglementaires touchant la production d'animaux issus de la biotechnologie. Elle a pour mandat actuel d'évaluer les techniques de reproduction assistée utilisées en élevage (le clonage, la production d'animaux transgéniques et les autres manipulations génétiques, par exemple) en insistant particulièrement sur la santé et le bien-être des animaux.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités federales (canadienses)
  • Biotecnología
  • Biología animal
Save record 4

Record 5 2007-03-09

English

Subject field(s)
  • Immunology
DEF

[The] ability to induce various types of allergic responses ...

CONT

Advances in biotechnology have the potential to bring foods containing proteins derived from genes of non-food origin into the marketplace. Assessing the potential allergenicity of these transgenic proteins as part of the overall food safety evaluation process presents a challenge for the biotechnology industry.

French

Domaine(s)
  • Immunologie
DEF

Caractère d'une substance susceptible de provoquer une réaction allergique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Inmunología
Save record 5

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