TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

WAITRESS [47 records]

Record 1 2025-04-29

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Restaurant Industry (General)
OBS

for "waiter" : Feminine form :waitress.

Key term(s)
  • waitress

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Restauration (Généralités)
DEF

Dans un établissement de restauration important, personne chargée du service d'un petit rang. Relève du chef de rang ou du maître d'hôtel.

Spanish

Save record 1

Record 2 2025-04-29

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Hotel Industry (General)
DEF

a restaurant functionary in charge of waiters: (...)

Key term(s)
  • captain waitress

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Hôtellerie (Généralités)
DEF

Personne chargée, dans un restaurant, du service de quelques tables (son rang), dont le nombre varie de 5 à 9 suivant la catégorie de l'établissement; peut, le cas échéant, prendre les commandes, servir les vins et préparer ou flamber les mets à la table du client. Relève du maître d'hôtel et supervise un commis de suite qui lui apporte les plats à sa table de service.

Spanish

Save record 2

Record 3 2025-04-29

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Restaurant Industry (General)
OBS

[One who suggests] and serves wine to guests, in formal setting in hotels, restaurants and similar establishments. Studies menu and wine list to recommend wines complementary to food orders. Greets guests, presents wine list and suggests appropriate wines. Takes wine order and obtains wine from bartender. Adds wine cost to food bill.

OBS

Feminine forms : wine stewardess; wine waitress.

Key term(s)
  • wine stewardess
  • wine waitress

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Restauration (Généralités)
OBS

Personne ayant des connaissances oenologiques poussées et qui, dans un restaurant, présente la carte des vins, conseille au besoin le client sur les meilleurs crus allant avec les plats commandés, et effectue le service; il peut aussi avoir la charge de l'achat des vins. Relève du maître d'hôtel ou du directeur du restaurant, et supervise un ou plusieurs commis sommeliers.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nombramiento de cargos (Generalidades)
  • Restaurante (Industria) (Generalidades)
DEF

Persona encargada del servicio de licores [en los grandes hoteles, restaurantes, etcétera].

OBS

Sumiller, en lugar del galicismo sommelier, es la palabra recomendada para referirse al encargado de los vinos en un restaurante [...], a la hora de formar el plural, se aconseja utilizar sumilleres y no sumillers. Asimismo, el Diccionario panhispánico de dudas desaconseja el uso de la forma españolizada somelier.

Save record 3

Record 4 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 4

Record 5 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 5

Record 6 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 6

Record 7 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 7

Record 8 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 8

Record 9 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 9

Record 10 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 10

Record 11 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 11

Record 12 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 12

Record 13 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 13

Record 14 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 14

Record 15 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 15

Record 16 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 16

Record 17 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 17

Record 18 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 18

Record 19 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 19

Record 20 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 20

Record 21 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 21

Record 22 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 22

Record 23 - external organization data 2022-10-11

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 23

Record 24 2007-11-15

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Hotel Industry (General)
CONT

A waiter/waitress is considered the front line person in the hospitality industry... A typical work shift would include preparing the table or counter for meals, greeting customers and presenting menus, writing up orders and placing them with the kitchen, picking up and serving orders, checking for customer satisfaction, suggesting and serving desserts and beverages, totalling and presenting the bill for payment and possibly cleaning and re-setting tables.

OBS

waitress : term used only when referring to women.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Hôtellerie (Généralités)
DEF

[Celui qui sert] des repas et des boissons dans les restaurants, cafés ou établissements similaires [...] : dresse les tables ou les comptoirs [...] présente le menu ou la carte aux clients [...] inscrit la commande sur une fiche [...] et la transmet à la cuisine; sert les mets; présente la note au client [...] enlève [...] les assiettes [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nombramiento de cargos (Generalidades)
  • Hotelería (Generalidades)
Save record 24

Record 25 2001-01-01

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Restaurant Industry (General)
OBS

In the National Occupational Classification (NOC), an official occupational title in Group 6453 - Food and Beverage Servers.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Restauration (Généralités)
OBS

Dans la Classification nationale des professions (CNP), titre de profession officiel dans le Groupe 6453 - Serveurs/serveuses d'aliments et de boissons.

Spanish

Save record 25

Record 26 2001-01-01

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Restaurant Industry (General)
OBS

In the National Occupational Classification (NOC), an official occupational title in Group 6453 - Food and Beverage Servers.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Restauration (Généralités)
OBS

Dans la Classification nationale des professions (CNP), titre de profession officiel dans le Groupe 6453 - Serveurs/serveuses d'aliments et de boissons.

Spanish

Save record 26

Record 27 2001-01-01

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Restaurant Industry (General)
OBS

In the National Occupational Classification (NOC), an official occupational title in Group 6453 - Food and Beverage Servers.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Restauration (Généralités)
OBS

Dans la Classification nationale des professions (CNP), titre de profession officiel dans le Groupe 6453 - Serveurs/serveuses d'aliments et de boissons.

Spanish

Save record 27

Record 28 2001-01-01

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Restaurant Industry (General)
OBS

In the National Occupational Classification (NOC), an official occupational title in Group 6453 - Food and Beverage Servers.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Restauration (Généralités)
OBS

Dans la Classification nationale des professions (CNP), titre de profession officiel dans le Groupe 6453 - Serveurs/serveuses d'aliments et de boissons.

Spanish

Save record 28

Record 29 2001-01-01

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Restaurant Industry (General)
  • Commercial Practice (Hotels)
OBS

In the National Occupational Classification (NOC), an official occupational title in Group 6453 - Food and Beverage Servers.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Restauration (Généralités)
  • Exploitation hôtelière
OBS

Dans la Classification nationale des professions (CNP), titre de profession officiel dans le Groupe 6453 - Serveurs/serveuses d'aliments et de boissons.

Spanish

Save record 29

Record 30 2001-01-01

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Restaurant Industry (General)
OBS

In the National Occupational Classification (NOC), an official occupational title in Group 6453 - Food and Beverage Servers.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Restauration (Généralités)
OBS

Dans la Classification nationale des professions (CNP), titre de profession officiel dans le Groupe 6453 - Serveurs/serveuses d'aliments et de boissons.

Spanish

Save record 30

Record 31 2001-01-01

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Commercial Practice (Hotels)
OBS

In the National Occupational Classification (NOC), an official occupational title in Group 6453 - Food and Beverage Servers.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Exploitation hôtelière
OBS

Dans la Classification nationale des professions (CNP), titre de profession officiel dans le Groupe 6453 - Serveurs/serveuses d'aliments et de boissons.

Spanish

Save record 31

Record 32 1996-02-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Something, especially spicy food, which is characteristic of the Texas-Mexican border country.

CONT

I was going to go vegetarian for breakfast and had every intention of picking either oatmeal or granola, but when the waitress passed my table with a tray of Huevos Rancheros, I gave in. "TexMex" is mild compared to "JackMex". Nick Karas, "A Wild, Wild Week of Non-Stop Eating", Newsday(Nexis), Feb. 7, 1993, p. 28

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

La plupart des opérateurs positionnés sur le tex-mex sont des indépendants ou plutôt ils gèrent à la manière des indépendants. On ne note aucune duplication significative sur le territoire national. À la différence d'autres restaurants à thème qui admettent une déviation vers quelques «valeurs-refuges» (steaks grillés, frites, filets de poisson, etc.), le tex-mex s'oriente vers un seul objectif : le dépaysement, l'exotisme. Dans beaucoup de plats mexicains, on retrouve la combinaison chaud et froid. Une large place est faite soit au côté festif, soit au côté culturel, mais l'ambiance reste essentielle.

Spanish

Save record 32

Record 33 1994-02-17

English

Subject field(s)
  • General Vocabulary
DEF

Neuter gender for waiter and waitress to eliminate reference to the subject's sex.

Key term(s)
  • waiter, waitress

French

Domaine(s)
  • Vocabulaire général

Spanish

Save record 33

Record 34 1987-05-04

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

... Waitress Stations are designed to give you and your customers better service. They are designed specially to be used in the dining area to speed the service of the necessities to the table. They can be equipped with heated roll drawers, glass and cup shelves, refrigerated and juice section...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Les postes de service (...) sont conçus spécifiquement pour emploi dans la salle à manger afin d'accélérer et faciliter le service à table. Ces postes de service peuvent être équipés d'un robinet-poussoir pour eau réfrigérée, compartiments réfrigérés pour beurre et jus, et aussi pour glace concassée ou en cubes (...)

Spanish

Save record 34

Record 35 1986-06-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

[Waitress stations] can be equipped with... condiment shelves...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Ces postes de service peuvent être équipés (...) des rayons pour condiments (...)

Spanish

Save record 35

Record 36 1986-06-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

[Waitress Stations] can be equipped with... clean and dirty tablecloth and napkin compartments...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Ces postes de service peuvent être équipés (...) des rayons (...) pour nappes (...)

Spanish

Save record 36

Record 37 1986-06-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

[Waitress stations] can be equipped with... cube and crushed ice compartment...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Ces postes de service peuvent être équipés [...] des compartiments réfrigérés [...] pour glace concassée ou en cubes [...]

Spanish

Save record 37

Record 38 1986-06-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

[Waitress stations] can be equipped with... glass and cup shelves...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Ces postes de service peuvent être équipés (...) des étagères pour verres et tasses (...)

Spanish

Save record 38

Record 39 1986-06-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

[Waitress stations] can be equipped with... refrigerated butter and juice section...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Ces postes de service peuvent être équipés (...) des compartiments réfrigérés pour beurre et jus (...)

Spanish

Save record 39

Record 40 1986-06-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

[Waitress stations] can be equipped with... refrigerated butter and juice section...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Ces postes de service peuvent être équipés (...) des compartiments réfrigérés pour beurre et jus (...)

Spanish

Save record 40

Record 41 1986-06-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

[Waitress stations] can be equipped with... glass and cup shelves...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Ces postes de service peuvent être équipés [...] des étagères pour verres et tasses [...]

Spanish

Save record 41

Record 42 1986-06-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

[Waitress stations] can be equipped with heated roll drawers...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Ces postes de service peuvent être équipés d'un [...] tiroir-réchaud pour petits pains [...]

Spanish

Save record 42

Record 43 1986-06-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

[Waitress stations] can be equipped with... refrigerated water faucet...

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Ces postes de service peuvent être équipés d'un robinet-poussoir pour eau réfrigérée (...)

Spanish

Save record 43

Record 44 1986-06-05

English

Subject field(s)
  • Restaurant Equipment
CONT

[Waitress stations] can be equipped with... cube and crushed ice compartment.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Restaurants)
CONT

Ces postes de service peuvent être équipés (...) des compartiments (...) pour glace concassée ou en cubes (...)

Spanish

Save record 44

Record 45 1982-08-04

English

Subject field(s)
  • Table Service (Restaurants)
OBS

[The waiter/waitress, formal service, serves] food and beverages to patrons(...). Prepares tables(...) presents menus(...). Orders food from the kitchen, serves the food to the patrons according to established rules of etiquette and procedure, and presents the bill to the customers.

French

Domaine(s)
  • Service des tables (Restauration)
OBS

[Le serveur, service d'apparat, sert] les aliments et les boissons aux clients (...). Dresse les tables (...) présente la carte aux clients (...). Transmet la commande à la cuisine, sert les aliments aux clients conformément à des règles établies et leur présente l'addition.

Spanish

Save record 45

Record 46 1982-07-26

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Hotel Industry (General)
OBS

Feminine form : staff waitress.

Key term(s)
  • staff waitress

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Hôtellerie (Généralités)
OBS

Au féminin: serveuse préposée au personnel.

Key term(s)
  • serveuse préposée au personnel

Spanish

Save record 46

Record 47 1982-01-19

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Restaurant Industry (General)
DEF

[One who serves] food to diners in their cars. Calls customers’ order to kitchen or serving counter to be filled. Places filled order on tray and fastens tray to car door. Presents check to customer and accepts payment for service. Removes tray and stacks dishes for return to kitchen. May prepare fountain drinks ...

OBS

The feminine form of "drive-in waiter" is "drive-in waitress".

Key term(s)
  • drive-in waitress

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Restauration (Généralités)
DEF

Dans un restauvolant, personne chargée d'apporter à la voiture les plats commandés par un automobiliste et ses passagers.

OBS

Au féminin: serveuse à l'auto.

Key term(s)
  • serveur à la voiture
  • serveur aux voitures
  • serveuse à l'auto
  • serveuse aux autos
  • serveuse à la voiture
  • serveuse aux voitures

Spanish

Save record 47

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: