TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

WHEAT FLOUR [100 records]

Record 1 2024-05-31

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Oats are finely ground to produce raw oat flour in the same way as wheat grains are processed into flour. First, the kernels are cleaned by a precleaner with an oscillating screen. The hull is then crushed, leaving most of the bran and germ. The resulting grain is ground into fine oat flour by a roller mill, burr mill, or hammer mill.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Farine produite par la mouture de grains d'avoine.

Spanish

Save record 1

Record 2 2023-06-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Canada Western Hard White Spring(CWHWS). Characteristics : hard white spring wheat; superior milling quality producing flour with excellent colour; 3 milling grades. End uses : bread and noodle production.

OBS

A Western Canada wheat class.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Blé de force blanc de printemps de l'Ouest canadien (CWHWS). Caractéristiques : blé de force blanc de printemps; qualité meunière supérieure, donnant une farine de couleur excellente; trois grades meuniers. Utilisations finales : fabrication de pains et de nouilles.

OBS

Classe de blé de l'Ouest canadien.

Spanish

Save record 2

Record 3 2022-03-31

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Means(a) flour or meal prepared from grain or potatoes,(b) processed wheat flour containing not less than the equivalent of 80 per cent dextrose, as determined by a method approved by the President of the Agency [Canadian Food Inspection Agency],(c) bread, biscuit or bakery products, except those containing or made with a legume, or(d) milk powder, skim milk powder, buttermilk powder or whey powder...

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Désigne a) de la fleur ou de la farine provenant de céréales ou de pommes de terre, b) de la farine de blé traité et contenant au moins l'équivalent de 80 pour cent de dextrose, suivant un procédé de dosage approuvé par le président de l'Agence [Agence canadienne d'inspection des aliments], c) du pain, des biscuits et d'autres produits de boulangerie, sauf ceux qui contiennent de la farine de légumineuse ou qui sont fabriqués avec de la farine de légumineuse, ou d) de la poudre de lait, de la poudre de lait écrémé, de la poudre de lait de beurre et de la poudre de petit-lait [...]

Spanish

Save record 3

Record 4 2021-05-20

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Wheaten flour has been around for tens of thousands of years. It consists mainly of protein and starches that together form the structure and backbone of most baked goods.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

La farine de blé est le produit de la mouture du grain de blé, qu'il soit tendre ou dur.

Spanish

Save record 4

Record 5 2018-03-14

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
Universal entry(ies)
CONT

This insect, common in Great-Britain and Canada's West Coast, is an omnivorous scavenger of cereal screenings, dust, etc. Occasionally it is a major pest of bulk wheat, bagged flour and a variety of stored commodities. In the home it is much more important as a clothes moth than as a pest of stored foods.

OBS

The adults vary in size with the male having a wing-spread of about 2 centimetres, while the female may at times exceed 2.5 centimetres. The forewings are dark brown with a number of blackish-brown spots. Approximately 300 eggs are laid by each female, most of them within a few days of mating. Three times as many eggs are laid on sacking as on grain. The mature larva is about 2 centimetres in length, shiny white in colour, with a yellow head. The feeding larva spins a light, closely-woven tube of silk as it eats its way through a food mass. When temperatures are too low, many of the larvae become dormant rather than pupate, extending the larval stage. High relative humidity is a requirement for satisfactory larval growth. At summer temperatures and a relative humidity of approximately 90% the life cycle takes about 100 days.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
Entrée(s) universelle(s)
Hofmannophila pseudospretella
Latin
CONT

Cet insecte que l'on trouve couramment en Grande-Bretagne et sur la côte ouest du Canada est un coprophage omnivore qui se nourrit de criblures et de poussières de céréales, etc. À l'occasion, on le trouve, comme ravageur principal, dans le blé en vrac, la farine ensachée et une variété de produits entreposés. Dans la maison, il cause beaucoup plus de dommages aux vêtements qu'à la nourriture entreposée.

OBS

La taille de l'adulte varie. Chez le mâle, les ailes ont une envergure d'environ 2 cm tandis que, chez la femelle, l'envergure dépasse parfois 2,5 cm. Les ailes antérieures sont brun foncé et parsemées de taches brun noirâtre. La femelle pond à peu près trois cents œufs, quelques jours après l'accouplement dans la plupart des cas. Elle dépose trois fois plus d'œufs sur les sacs que sur le grain. Au terme de son développement, la larve, d'un blanc brillant et présentant une tête jaune, mesure environ 2 cm de longueur. Elle tisse un fourreau de soie, léger mais serré, à mesure qu'elle creuse son chemin dans la masse des grains pour se nourrir. Lorsque les températures sont trop basses, de nombreuses chenilles connaissent une diapause au lieu de se chrysalider, prolongeant ainsi l'évolution nymphale. La chenille a besoin de conditions d'humidité relative élevée pour se développer de façon satisfaisante. À des températures estivales et à une humidité relative d'environ 90%, le cycle évolutif exige environ cent jours.

Spanish

Save record 5

Record 6 2018-03-14

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
Universal entry(ies)
CONT

The Indian-meal moth has a wing-spread of about 2 centimetres. The forewings are creamy white next to the body, and have a reddish-brown colour with a coppery lustre on the outer two-thirds. The female moth lays about 200 eggs, either singly or in groups, on food material. The larvae are dirty white in colour, often with a greenish or pinkish tint. The newly hatched larvae are almost never seen because of their small size and the fact that they burrow as far as two metres into the grain mass. They normally remain in the grain until they have completed their larval growth. When fully grown they are about 1.2 centimetres long. In summer their life cycle is about six weeks.

CONT

The Indian-meal moth is cosmopolitan in distribution, feeding on stored grain as well as nuts, dried fruits and packaged cereals. The principal damage caused to wheat is to the germ : a single larva may destroy the germ of approximately 50 kernels in completing its development. Degermed kernels reduce the grade and produce flour inferior in baking quality.

OBS

indian-meal moth; indian meal moth; Plodia interpunctella: terms used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
Entrée(s) universelle(s)
CONT

La pyrale indienne de la farine est un insecte cosmopolite qui se nourrit du grain entreposé ainsi que de noix, de fruits secs et de céréales en boîte. Elle s'attaque principalement au germe du grain de blé; en effet, une seule chenille peut détruire le germe d'environ cinquante grains au cours de son développement. La présence de grains dégermés diminue la qualité des céréales ainsi que la valeur boulangère de la farine.

OBS

Les ailes de la pyrale indienne de la farine ont une envergure d'environ 2 cm. Les ailes antérieures sont, à la base, d'un blanc crème et, sur les deux tiers restants, d'un brun roux aux reflets cuivrés. La femelle pond environ deux cents œufs, qu'elle expulse isolément ou en groupe sur ce qui lui sert de nourriture. La chenille est de couleur blanc jaunâtre, souvent teintée de verdâtre ou de rosâtre. Il est difficile de déceler la présence de la chenille nouvellement éclose parce qu'elle est très petite et qu'elle pénètre jusqu'à 2 m de profondeur dans la masse des grains. Elle y demeure habituellement jusqu'à la nymphose. Elle mesure à ce moment environ 1,2 cm. En été, le cycle évolutif demande environ six semaines.

OBS

pyrale indienne de la farine : terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Entrada(s) universal(es)
DEF

Insecto lepidóptero originario de Europa que [...] ataca a los alimentos almacenados y se puede encontrar sobre todo en frutos secos como nueces o almendras, aunque también se alimenta de chocolate y a veces de cereales.

Save record 6

Record 7 2018-03-08

English

Subject field(s)
  • Noodles and Pasta
CONT

Pasta : In Italian, the word pasta means "paste", and refers to the dough made by combining durum wheat flour calls semolina with a liquid, usually water or milk. The term "pasta" is used broadly and generically to describe a wide variety of noodles made from this type of dough. Some doughs have a little egg added, though doughs made with only flour and eggs are generally referred to as noodles.

Key term(s)
  • egg noodle

French

Domaine(s)
  • Pâtes alimentaires
Key term(s)
  • nouille aux œufs

Spanish

Save record 7

Record 8 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A porridge made from hard wheat flour. More commonly, the term designates a kind of flan [tart] made, in Brittany, with dried plums.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Plats cuisinés
DEF

Mélange de farine [...] d'œufs [et de] lait pour faire un mélange léger. Ce mélange est versé sur les pruneaux déjà disposés dans le fond du plat [encart].

Spanish

Save record 8

Record 9 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
Universal entry(ies)
OBS

This insect infests flour, feeds, nuts, dried fruit, breakfast cereals, biscuits, and seeds, but rarely grains such as wheat and barley. At one time it was the most serious pest in flour mills. The larvae spin silken threads, matting food particles together, and clogging machinery to such an extent that mill operations can be seriously hindered. However, modern control measures have eliminated this pest from most mills.

OBS

The adult has a wing-spread of about 2.5 centimetres. The forewings are pale grey with transverse black wavy lines. The female moth lays about 300 eggs. When fully grown, the larvae are about 1.2 centimetres long, whitish or pinkish in colour, with a dark brown head. The body hairs on the back arise from dark brown spots. When mature, the larvae spin cocoons in which they pupate. The cocoon may be formed in food, machinery, or on bare surfaces. The life cycle from egg to adult requires about eight or nine weeks under summer conditions.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
Entrée(s) universelle(s)
CONT

Cet insecte s'attaque à la farine, aux aliments du bétail, aux noix, aux fruits secs, aux céréales de table, aux biscuits et aux semences, mais rarement au grain comme le blé et l'orge. À une certaine époque, la pyrale méditerranéenne était le principal ravageur des moulins. La chenille relie, à l'aide d'un fil de soie, les particules de nourriture et, parfois, son travail peut bloquer les machines au point de gêner les opérations du moulin. Cependant, les méthodes de lutte modernes ont chassé ce ravageur de la plupart des moulins.

OBS

L'adulte a une envergure d'environ 2,5 cm. Les ailes antérieures, gris pâle, sont ornées de bandes transverses noires et sinueuses. La femelle pond à peu près trois cents œufs. Au terme de son développement, la chenille mesure 1,2 cm de longueur et est blanchâtre ou rosâtre, avec une tête brun foncé. Elle montre, sur son dos, des taches brun foncé à la base des soies. La nymphose s'accomplit dans un cocon tissé par la larve dans la nourriture, les machines ou sur une surface nue. Dans des conditions estivales, le cycle évolutif, de l'œuf à l'adulte, demande de huit à neuf semaines.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Insectos, ciempiés, arañas y escorpiones
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Entrada(s) universal(es)
CONT

ESPECIE: Ephestia (Anagasta) kuehniella (Zeller). (Palomilla o polilla mediterránea de la harina). El adulto es de cabeza pequeña, globosa, sin penacho. Su tamaño es de aproximadamente 2 cm con las alas extendidas. Las alas anteriores son de un color gris plomizo con bandas onduladas negras. Las alas posteriores son anchas, claras, casi blancas, con una banda de pelos de tamaño reducido. La larva es de color blanquecino o ligeramente rosado con pequeños puntos negros en el cuerpo. ALIMENTO. Prefiere la harina de trigo aunque también se alimenta de granos de otros cereales y sus productos, nueces, cacao, galletas, almendras, harina de soya, frutas secas. DISTRIBUCION. En todo el mundo. IMPORTANCIA. Plaga secundaria de los granos de cereales sanos y enteros. Plaga primaria de la harina y otros productos molidos de cereales, oleaginosas y leguminosas. Las lanosidades que produce la larva pueden llegar a obstruir tubos y conductos de los molinos de trigo y sirven de refugio a otros insectos que dañan granos y productos almacenados.

Save record 9

Record 10 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

Flour in which the bran has been completely or partially sifted out.

CONT

Bolted flour is lighter in color and finer in texture than whole wheat flour, but of course some of the flavor and nutrients are removed along with the bran and germ.

OBS

bran : The partly ground husk of wheat or other grain, separated from flour meal by sifting.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Farine dont le son a été enlevé entièrement ou en partie à l'aide de tamis.

OBS

Chaque grain de céréale est constitué de trois parties distinctes : l’enveloppe de son, riche en fibres, le germe, partie intérieure du grain renfermant des micronutriments, et son «corps» principal amylacé, connu sous le nom d’endosperme.

OBS

farine blutée : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 10

Record 11 2016-10-05

English

Subject field(s)
  • Agricultural Economics
CONT

The recent hike in the price of wheat sold to flour mills... and grudging increase in the support price of wheat... has made the yawning gap between the agricultural support price and the price the eventual consumer pays too glaring to be ignored.

French

Domaine(s)
  • Économie agricole
CONT

On a alors commencé à reconnecter l'agriculture avec les besoins du marché en baissant les prix de soutien agricole. En échange, ont été créées les aides directes au revenu. Depuis lors, nous ne soutenons plus directement les prix des produits, mais le revenu des agriculteurs. Aujourd'hui, nous arrivons à la fin de ce processus, notamment sur les céréales dont nous proposons une baisse supplémentaire de 5 % des prix de soutien.

OBS

Union européenne.

OBS

prix de soutien agricole : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 11

Record 12 2016-03-07

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

The wheat is directed between the first "break" or set of rolls and is partially torn open. There is little actual grinding at this stage. The "chop", the resulting product leaving the rolls, is sieved, and three main separations are made : some of the endosperm, reduced to flour called "first break flour"; a fair amount of the coarse nodules of floury substances from the endosperm, called semolina; and relatively large pieces of the grain with much of the endosperm still adhering to the branny outsides.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

La farine séparée par le premier blutage porte le nom de "farine de premier jet" ou "sur blé", le reste s'appelle les "gruaux", qui repassent à plusieurs reprises entre les cylindres, de plus en plus rapprochés. Ce blutage élimine du produit final le germe, ou embryon, le son proprement dit, ainsi que la couche des cellules à aleurone.

Spanish

Save record 12

Record 13 2016-02-04

English

Subject field(s)
  • Recording and Control Instrumentation
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

A commercial instrument used to measure the hardness, gumminess and cohesiveness of wheat flour mixtures.

CONT

The products obtained were analyzed (moisture contents, expansion degree, oil absorption, and texture measurements) using a Brabender texturometer ...

French

Domaine(s)
  • Appareils de contrôle et d'enregistrement
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
DEF

Instrument commercial servant à mesurer la dureté, la gommosité et la cohésivité des pâtes de farine de blé.

Spanish

Save record 13

Record 14 2014-12-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Brown rice flour is made by grinding unhulled kernels of rice. It lends a nutty flavour to your cooking and can be used as a flour substitute in many dishes, either on its own or in combination with other flours. Since brown rice flour naturally contains no gluten, it is an ideal choice for people with wheat and gluten sensitivities.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

La farine de riz brun est fabriquée en moulant des grains de riz non décortiqués. Elle ajoute un goût de noisette à vos mets et peut être utilisée comme substitut à la farine pour un grand nombre de plats et ce, seule ou mélangée à d'autres farines. Comme la farine de riz brun ne contient naturellement aucun gluten, elle constitue un choix idéal pour les personnes sensibles au blé et au gluten.

Spanish

Save record 14

Record 15 2014-09-10

English

Subject field(s)
  • Toxicology
  • Microbiology and Parasitology
DEF

The major ochratoxin component.

CONT

Ochratoxin A(OTA) is a toxic metabolite formed by Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum and other mould species. It is one of the most commonly occurring mycotoxins in improperly stored food. OTA has been found in corn, peanuts and decaying vegetation. It has also been found in mouldy cereals such as wheat, rye, barley, oats, and other commodities, including bread, flour, beans, peas, rice, and coffee and in samples of meat where the slaughtered animal may have consumed feed contaminated with OTA.

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

L'ochratoxine A (OTA) est un métabolite toxique produit par Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum et d'autres espèces de moisissures. C'est l'une des mycotoxines les plus fréquentes dans les aliments mal conservés. L'OTA se trouve dans le maïs, les arachides et la végétation en décomposition. Elle est aussi observée dans des céréales moisies comme le blé, le seigle, l'orge, l'avoine et dans d'autres denrées, notamment le pain, la farine, les haricots, les pois, le riz, le café et dans des échantillons de viande issus d'animaux ayant consommé des aliments contaminés à l'OTA.

Spanish

Save record 15

Record 16 2013-09-26

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

The sifting of mill stocks by means of wire, silk or nylon covered sieves.

CONT

Flour is the product made by finely grinding and bolting(sifting) wheat or other grains.

OBS

Not to be confused with scalping which is done before milling and involves the removal of roughage material from grain through sifting.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Tamisage de la mouture à l'aide de tamis métalliques, en soie ou en nylon.

CONT

Blutage. Objectif. Séparer les produits sortant des broyeurs par tamisage et les classeren 4 ou 5 catégories : refus, grosses semoules, moyennes semoules, fines semoules, farine. Le blutage s’effectue par secouage d’un caisson renfermant plusieurs tamis de mailles différentes.

OBS

Ne pas confondre avec l'extraction du fourrage grossier obtenue lors du tamisage des grains qui se fait avant la mouture.

Spanish

Save record 16

Record 17 2012-12-13

English

Subject field(s)
  • Noodles and Pasta
DEF

A type of dough made from semolina or wheat flour and extruded into various shapes ready for cooking.

French

Domaine(s)
  • Pâtes alimentaires
DEF

Préparation à base de semoule de blé dur et d'eau, comportant parfois des œufs ou des légumes [...]

Key term(s)
  • pâte alimentaire

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pastas alimentarias
Save record 17

Record 18 2012-10-19

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

A flour, milled from the whole grain of the wheat, including the bran and wheatgerm which are removed in ordinary flour.

Key term(s)
  • whole meal
  • Arlington meal

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

Pain complet. - Pour 1 kg de farine de blé entier, ajouter 10 gr de levure, 18 gr de sel, confectionner une pâte bâtarde. [...] Pour rendre la consommation plus agréable - et le pain plus complet - on peut remplacer l'eau par le lait.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
DEF

Harina molida de trigo que contiene la piel y la vaina y es considerada como no refinada.

Save record 18

Record 19 2012-09-17

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

[In Vietnamese cuisine] a sandwich comprising a baguette(traditionally baked using a combination of rice and wheat flour) split lengthwise and filled with a variety of ingredients, typically including pâté and/or grilled meat, pickled vegetables, sliced chilli or chilli sauce, and fresh coriander.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
CONT

On le prépare avec des ingrédients locaux, mais aussi avec du pâté de foie, des charcuteries et du pain baguette que l'on prépare à base de farine de riz. La popularité du banh mi, très répandue au Vietnam, s'étend maintenant jusqu'en Occident où l'on prépare de multiples versions.

CONT

Depuis quelques années, les New-Yorkais raffolent des banh mi, ces sandwichs vietnamiens fortement marqués par l’influence française au Vietnam.

Spanish

Save record 19

Record 20 2012-09-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

Granola :... A mixture of rolled oats, wholewheat flour, wheat germ nuts, dried fruit etc. sold as a biscuit-like snack.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

En-cas croquant ou moelleux, de forme rectangulaire, composé principalement d'une ou plusieurs céréales soufflées et, éventuellement, de chocolat ou de fruits.

Spanish

Save record 20

Record 21 2012-02-07

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

Increased levels of alpha-amylase are evident in... grades [1 and 2 of Canada Eastern White Winter wheat] resulting in lower wheat falling number and flour amylograph peak viscosity values relative to last year.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Les [...] grades [1 et 2 du blé blanc d'hiver de l'Est canadien] révèlent des teneurs accrues de l'alpha-amylase, ce qui donne un indice de chute du blé et une viscosité maximale de la farine à l'amylographe inférieurs par rapport à l'an dernier.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 21

Record 22 2012-01-23

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Rye Flour : This type of flour is either pale or dark-coloured. Low in gluten, rye flour produces bread that is heavier and has a stronger taste. It is often mixed with wheat flour, which contains gluten, making the bread lighter and easier to rise.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

La farine de seigle existe en plusieurs couleurs et textures, selon la méthode utilisée pour le moudre. La farine de seigle foncée, qui sert à confectionner le pain pumpernickel, est souvent, mais pas toujours, à base de grains entiers. La farine de seigle moyenne ou claire ne contient généralement pas le son ni le germe et n’est donc pas complète.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
CONT

Los tipos de harina de centeno corresponden con el grado de remoción, o purificación, de salvado durante la fase de molido. [...] La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 22

Record 23 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Bread of a light color, made from finely sifted wheat flour.

CONT

Dough made from white wheat flour is very stretchy and resilient, which means the baker can use it to produce many different styles and shapes, and the worldwide popularity of white bread is partly down to this characteristic. Typical ingredients include wheat flour, water, salt and yeast.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

[Pain] issu de farine raffinée de blé, le germe et l'enveloppe du grain ayant été supprimés lors du procédé de fabrication.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
Save record 23

Record 24 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

Rye flour ground from the endosperm of the rye grain [that] has part of the germ and bran removed prior to milling.

CONT

Rye flour: Milled from rye grain, the flour is darker, heavier, and low in gluten. It is sold as light, dark, or medium for home baking. The light and medium rye flour have most of the bran removed. Dark rye flour is whole grain.

CONT

Medium rye flour : equivalent to straight-grade wheat flour in extraction and used mainly for sour rye bread varieties.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

La farine de seigle existe en plusieurs couleurs et textures, selon la méthode utilisée pour le moudre. [...] La farine de seigle moyenne [...] ne contient généralement pas le son ni le germe et n’est donc pas complète.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
OBS

Los tipos de harina de centeno corresponden con el grado de remoción, o purificación, de salvado durante la fase de molido. La [...] harina de pan de centeno, proporciona el sabor más típico del centeno, así como mayor color a la masa. Existen otros grados denominados "centeno oscuro", "centeno medio" y "centeno blanco" de conformidad con el alcance de la remoción de salvado. La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 24

Record 25 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Rye flour containing only endosperm is often called “white rye flour. ” As with refined wheat flour, white rye flour is missing many of the original nutrients in the rye kernel.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
CONT

Harina blanca de centeno: es la harina de mayor grado de extracción [...] al 60%, pues el centeno tiene una gran proporción de salvado. Esta harina contiene la albúmina y casi todo el germen, manteniendo así unas propiedades alimenticias aceptables y una mejor digestibilidad. Es la más utilizada en repostería.

OBS

Los tipos de harina de centeno corresponden con el grado de remoción, o purificación, de salvado durante la fase de molido. [Los] grados denominados "centeno oscuro", "centeno medio" y "centeno blanco" de conformidad con el alcance de la remoción de salvado. La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 25

Record 26 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

A coarse rye flour ground from the whole rye grain.

CONT

Dark rye flour : equivalent to clear flour in wheat milling and used for dark, heavier types of rye bread.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

La farine de seigle existe en plusieurs couleurs et textures, selon la méthode utilisée pour le moudre. La farine de seigle foncée, qui sert à confectionner le pain pumpernickel, est souvent, mais pas toujours, à base de grains entiers. La farine de seigle moyenne ou claire ne contient généralement pas le son ni le germe et n’est donc pas complète.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
OBS

La [...] harina de pan de centeno, proporciona el sabor más típico del centeno, así como mayor color a la masa. Existen otros grados denominados "centeno oscuro", "centeno medio" y "centeno blanco" de conformidad con el alcance de la remoción de salvado. La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 26

Record 27 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Strong flour is made from hard wheat and it is good for bread baking with yeast.

OBS

This type of flour has a higher protein content ... When made into a dough, they absorb more water and with kneading produce long elastic chains of gluten/gliadin proteins forming a superstructure which enables bread with more volume and an open texture.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
DEF

Farine qui absorbe une quantité d'eau relativement considérable et produit une pâte exigeant un pétrissage relativement long pour son élaboration parfaite.

OBS

Généralement, c'est une farine d'excellente valeur boulangère.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
DEF

Harina con una mayor proporción de gluten (almidón), se utiliza para hacer masas fermentadas y panes [...] tiene en su composición un elevado porcentaje de proteína que le da mayor capacidad para absorber líquidos y resistencia significativa al estirado.

CONT

La harina fuerte es rica en gluten, tiene la capacidad de retener mucha agua, dando masas consistentes y elásticas, panes de buen aspecto, textura y volumen satisfactorios.

Save record 27

Record 28 2011-11-09

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

This class of wheat is grown in the Great Plains area of the U. S. which includes the states of Kansas, Nebraska, Colorado, Oklahoma, Texas, Montana, South Dakota and Wyoming. In 1981, it formed about 40% of total U. S. wheat production. The wheat is a strong type(gluten quality) and its flour produces good bread. Its average protein content is in the range of 12 to 13%; normally it has good test weight(75 to 77 kilograms per hectolitre) and is low in moisture content(11 to 12%). With proper conditioning it gives good milling results. The most prominent varieties of this group in 1981 were Newton, Larned, Eagle and Scout. Hard red winter wheat has no subclasses for grading purposes. It is assigned numerical grades but has somewhat higher(2 pounds for No. 1 and 1 pound for other grades) test weights.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Cette classe de blé est cultivée dans la Prairie américaine (Kansas, Nebraska, Colorado, Oklahoma, Texas, Montana, Dakota du Sud et Wyoming). En 1981, elle représentait environ 40% de la production américaine totale de blé. Ce type de blé est fort en gluten et sa farine donne un bon pain. Pour les protéines, sa teneur moyenne oscille entre 12 et 13%. Son poids spécifique est généralement bon (75 à 77 kg/hl) et sa teneur en eau est faible (11 à 12%). Conditionné convenablement, ce blé possède de bonnes qualités meunières. Les variétés les plus en évidence dans ce groupe, en 1981, étaient le Newton, le Larned, l'Eagle et le Scout (dont le Scout 66). Le blé de force rouge d'hiver n'a pas de sous-classe. On lui attribue des grades numériques, mais il a des poids spécifiques quelque peu plus élevés (2 livres pour le no 1 et 1 livre pour les autres grades).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
CONT

Clasificación de los trigos estadounidenses. [...] Hard Red Winter Wheat. Todas la variedades de trigo duro rojo de invierno. Esta clase no posee subclases.

Save record 28

Record 29 2011-09-20

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
DEF

Producto elaborado con granos de trigo duro (Triticum durum Desf.) por medio de procedimientos de trituración o molienda en los que se separa la mayor parte del salvado y del germen, y el resto se muele hasta darle un grado adecuado de finura.

Save record 29

Record 30 2011-09-20

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

... When wheat is milled into flour, starch granules are subjected to physical damage and granules may be fractured, cracked, chopped or otherwise changed. As a result, normal flours may contain varying amounts of starch granules damaged to varying degrees in addition to intact starch granules. Hard wheat flours usually have much higher starch damage values than soft wheat flours. Starch granules in soft wheat endosperm are loosely bound in the kernel and easily released in milling; on the other hand, starch granules in hard wheat endosperm are firmly bound in a much stronger protein matrix and therefore more liable to damage when endosperm fragments are reduced during milling.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

[...] Lors de la mouture du blé, les granules d'amidon sont exposés à des dommages physiques et peuvent être écrasés, fêlés, fendus ou altérés de quelque façon. Conséquemment, les farines normales peuvent contenir diverses proportions de granules d'amidon plus ou moins endommagés, en plus de granules intacts. Les farines de blés de force sont généralement plus exposées à ces dommages que celles de blés tendres. Dans le cas des blés tendres, les granules d'amidon sont rattachés de façon assez lâche dans l'endosperme et facilement libérés au moment de la mouture. Par contre, dans le cas des blés de force les granules d'amidon sont retenus beaucoup plus fermement au sein de la matrice protéique et sont ainsi davantage exposés aux dommages au moment de la réduction des fragments d'endosperme par la mouture.

Spanish

Save record 30

Record 31 2011-09-09

English

Subject field(s)
  • Saving and Consumption
  • Foreign Trade
  • Production (Economics)
CONT

Intermediate products are products that are used in the process of producing final goods or services. When restaurants make sandwiches, bread and/or rolls are intermediate products used in the course of producing the final commodity.

CONT

... dough, flour, or wheat... are so-called "intermediate products" that are produced during all the stages leading up to the final bread product, and they are hidden in the block marked "business". That is as it should be. We don’t want intermediate products to be double-counted along with the final product.

Key term(s)
  • intermediate product
  • intermediate good

French

Domaine(s)
  • Épargne et consommation
  • Commerce extérieur
  • Production (Économie)
CONT

Les biens intermédiaires sont utilisés pour produire d'autres biens et services.

OBS

Ainsi la consommation intermédiaire d'un bien ou d'un service aboutit soit à son incorporation dans des produits plus élaborés, soit à sa destruction au cours du processus de production. De même, la consommation intermédiaire d'un agent au cours de la période, dans le cadre de son activité productrice. Elle exclut donc l'usure et la dépréciation de l'équipement durable. La consommation intermédiaire s'oppose à la consommation finale par sa destination (production et non satisfaction directe d'un besoin).

Key term(s)
  • bien intermédiaire
  • produit intermédiaire

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ahorro y consumo
  • Comercio exterior
  • Producción (Economía)
DEF

Los que se destinan a ser transformados en productos terminados.

Key term(s)
  • bien intermedio
  • producto intermedio
Save record 31

Record 32 2011-09-01

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

A flour made by blending varying amounts of non-wheat flour with wheat flour and used for the production of baked goods that are traditionally made from wheat flour.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
DEF

Farine obtenue par le mélange de diverses quantités de farine autres que de la farine de blé.

OBS

Elle sert à la préparation d'articles cuits, traditionnellement préparés avec de la farine de blé.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
DEF

[Harina] obtenida por mezcla de distintas harinas con o sin trigo.

CONT

El Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca, MAGAP y el Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura, IICA, presentaron el programa de Harinas Compuestas, iniciativa que tiene por finalidad, la sustitución de harina de trigo por harinas alternativas que rescaten los alimentos tradicionales.

Save record 32

Record 33 2011-08-30

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Economics
DEF

The amount, expressed as a percentage, of flour obtained by a particular mill and milling method.

CONT

Flour yield can be calculated as a percentage of clean tempered wheat fed to the first break rolls :... This yield value is very important to the miller since it tells him precisely how the mill is performing, and whether any corrections are required.

OBS

flour yield: term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Économie agricole
DEF

Quantité de farine, en pourcentage, obtenue par une méthode de mouture et un moulin particuliers.

CONT

On peut aussi calculer le rendement en farine à partir du blé conditionné propre, envoyé sur le premier broyeur : [...] Ce chiffre est très important pour le minotier parce qu'il le renseigne de façon précise sur le rendement de son moulin et sur les correctifs à apporter, s'il y a lieu.

OBS

rendement en farine : terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Economía agrícola
DEF

Proporción de harina obtenida a partir de 100 partes de grano entero debido a la eliminación de cubiertas de salvado.

CONT

El 100 por 100 de extracción corresponde a una harina integral y el 70-74 por 100 a una harina blanca comercial [...]. En la harina de menor grado de extracción hay menos proteínas, grasa, ceniza, fibra, vitaminas y minerales y más carbohidratos digeribles (principalmente almidón).

Save record 33

Record 34 2011-08-19

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Which grade of flour would you prefer to use for a cake?(a) straight flour from a hard wheat(b) durum flour(c) short patent flour from a soft wheat(d) long patent flour from a hard wheat.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie

Spanish

Save record 34

Record 35 2011-07-07

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

What is malted wheat flour... ? Malted wheat is made by roasting regular or sprouted wheat kernels. These kernels are ground into flour.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

Qu’est-ce que la farine de blé maltée ou farine de malt ? R : Le blé malté est produit par la torréfaction des grains de blé ordinaires ou germés. Ces grains sont ensuite moulus en farine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
Save record 35

Record 36 2011-06-17

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
DEF

A mixture of different sorts of grain especially wheat and rye or their flour or meal.

CONT

The crops (in the open-field system) were cultivated on a 3-course rotation; winter corn, wheat or rye (or a mixture of these called maslin) was sown by all the village farmers in the winter field ...

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
DEF

Culture composée d'un mélange de blé et de seigle, qui permet d'obtenir dès la récolte, et sans opération ultérieure à la ferme, un aliment équilibré sur le plan nutritionnel. Autrefois très pratiqué, le méteil ne l'est plus guère en France que dans certaines régions de demi-montagne.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
DEF

Mezcla de trigo y centeno que, en general, contiene dos tercios de trigo y uno de centeno.

Save record 36

Record 37 2011-05-26

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Flour produced by grinding malted barley, rye, wheat, and other cereals.

CONT

Usually the material is sieved to remove the coarsest of the bran. Several grades of malt flour (and extract) are available. Pale malt flour is that which has been air-dried at low temperature thus retaining the activity of the diastatic and proteolytic enzymes. Such flour is capable of considerable diastatic action when mixed into a dough...

French

Domaine(s)
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
DEF

Harina [...] elaborada a partir de cebada malteada seleccionada y acondicionada, sin aditivos, preservantes, colorantes y/o cualquier otro ingrediente. Posee un alto contenido de enzimas naturales alfa y beta amilasa.

Save record 37

Record 38 2011-05-13

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Robin Hood best for bread rye bread flour is milled using a blend of top grade enriched wheat and dark rye flours to produce light colour loaves with a light rye taste. This flour is already pre-mixed so there's no need to add any other types of flour. And it can be substituted cup-for-cup for regular all purpose or bread flour in your favourite bread machine or scratch bread recipes. Try some today for loaves that are not only delicious but good for you too!

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
CONT

Los tipos de harina de centeno corresponden con el grado de remoción, o purificación, de salvado durante la fase de molido. La [...] harina de pan de centeno, proporciona el sabor más típico del centeno, así como mayor color a la masa. [...] La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 38

Record 39 2011-04-14

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Save record 39

Record 40 2011-02-18

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

[A] flour produced by grinding malted(sprouted or germinated) wheat or barley and used as an adjunct to bread flour to improve its gassing powers.

CONT

Malted cereal flour is inexpensive and can be used in brewing and in the preparation of malt extract for pharmaceutical purposes and in the preparation of malted milk powder.

OBS

malt cereal flour: Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Farine obtenue par la mouture de blé ou d'orge malté (germé) et utilisée comme additif dans la farine ordinaire pour en accroître le pouvoir gazeux.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
Save record 40

Record 41 2011-01-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
BrO3
formula, see observation
DEF

A negative ion ... derived from bromic acid, HBrO3.

CONT

The salts of bromic acid, called bromates, are useful oxidants for improving the baking characteristics of wheat flour, for analytical reagents, and for hair-waving preparations.

OBS

Chemical formula: BrO3 -

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
BrO3
formula, see observation
DEF

Sel ou ester de l'acide bromique.

CONT

Les bromates sont des sels contenant l'ion BrO3 - dans lesquels le brome se trouve au degré d'oxydation (+ 5). Les bromates sont obtenus par oxydation des bromures par le chlore [...]. Les bromates sont des oxydants et cette propriété est souvent utilisée en chimie analytique.

OBS

Formule chimique : BrO3 -

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
BrO3
formula, see observation
DEF

Sal del ácido brómico.

OBS

Fórmula química: BrO3 -

Save record 41

Record 42 2011-01-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Milling and Cereal Industries
Universal entry(ies)
Cl3N
formula, see observation
NCl3
formula, see observation
10025-85-1
CAS number
DEF

A yellow pungent volatile oil (trade name Agene) formerly used for bleaching and aging flour.

CONT

The chemical compound nitrogen trichloride (trichloramine) is a chloramine, with chemical formula NCl3. A yellow, oily, pungent-smelling liquid, it is often found as a byproduct of chemical reactions between many nitrogen-containing compounds and chlorine. Nitrogen trichloride was trademarked as Agene and used to artificially bleach and age flour. When purified, it is highly unstable.

CONT

Methionine sulfoximine(MSO) is a rare amino acid. It occurs in nature or as a by-product of some forms of food processing. A notable example of the latter was a former method for bleaching wheat flour, using nitrogen trichloride, the "agene process, "in use for most of the first 50 years of this century. "Agenized" flour was found to be responsible for various neurological disorders in animals, and MSO was identified as the toxic factor.

OBS

nitrogen chloride: A generic term.

OBS

Chemical formula: Cl3N or NCl3

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Minoterie et céréales
Entrée(s) universelle(s)
Cl3N
formula, see observation
NCl3
formula, see observation
10025-85-1
CAS number
DEF

Produit chimique qui se présente sous la forme d'un liquide huileux jaune, d'odeur irritante, peu soluble dans l'eau, que l'on prépare par action du chlore sur le chlorure d'ammonium et qui a été utilisé pour le blanchiment et le vieillissement des farines.

OBS

chlorure d'azote : Terme générique.

OBS

Formule chimique : Clindice 3]N ou NCl3

Spanish

Save record 42

Record 43 2010-11-30

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The clean tempered wheat is conveyed in a continuous stream to the first pair of break rolls and the process of separating the floury endosperm from the outer layers of bran begins. The aim in milling is to break open the grain, scrape off as much endosperm from the bran skins as possible and gradually grind(reduce) the practically pure endosperm into flour.

OBS

of cereals and other grains

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Le but à atteindre par la mouture est l'obtention, sous forme de farine, du maximum de l'amande farineuse présente dans le grain. [...] La mouture est rendue possible, après préparation du blé, par la différence de dureté entre l'amande plus friable, qui se réduit en fines particules et les enveloppes, plus souples, plus plastiques, qui restent en plaques sous forme de sons.

OBS

Dans le cas du riz, on parle plutôt d'usinage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
DEF

Trituración de un producto o material hasta alcanzar tamaños de partícula muy reducidos.

Save record 43

Record 44 2010-11-29

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Food Industries
CONT

Four main characteristics of wheat flour determine its suitability for bread-making. These are : protein quality and protein quantity; dough mixing characteristics; damaged starch level; amylase activity.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Quatre facteurs déterminent la valeur boulangère de la farine : la qualité et la quantité des protéines de la farine; les caractéristiques du pétrissage de la pâte; la proportion d'amidon endommagé; l'activité des amylases.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
  • Industria alimentaria
CONT

Actividad diastásica o amilásica. La determinación de la actividad diastásica de la harina es un índice de la cantidad de amilasas presentes en la harina. Las amilasas actúan sobre los gránulos de almidón dañado (durante la fermentación de las esponjas) y sobre los gránulos de almidón gelatinizados (durante el horneo), brindando a la levadura suficiente cantidad del azúcar fermentable (maltosa).

Save record 44

Record 45 2010-09-20

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
DEF

Material produced from wheat at some stage of being converted into flour or by-products.

OBS

mill stock: Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
DEF

Matière obtenue du blé à un stade quelconque de sa transformation en farine ou en sous-produits.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 45

Record 46 2010-09-15

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
  • Grain Growing
DEF

The process by which wheat is broken down to flour and by-products in several stages.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
  • Culture des céréales
DEF

Procédé par lequel le blé est séparé en farine et en sous-produits par étapes successives.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Panificación
  • Cultivo de cereales
Save record 46

Record 47 2010-08-25

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
DEF

A by-product of wheat milling that includes the germ, fine bran, and a small amount of flour.

OBS

Mostly used in the plural.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Les remoulages bis proviennent du claquage et sont constitués par les fragments d'enveloppe du grain associés aux semoules vêtues, retenant une petite quantité d'amande adhérente.

OBS

Utilisé le plus souvent au pluriel.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
CONT

Moyuelos de trigo: Sub-producto del trigo, es económico y rico en hidratos de carbono, aunque como el polvillo de arroz es pobre en proteínas.

Save record 47

Record 48 2010-08-18

English

Subject field(s)
  • Crop Protection
  • Grain Growing
OBS

For CWRS [Canada Western Red Spring] and CWAD [Canada Western Amber Durum], there are specific limits for kernels damaged by grasshopper and armyworm, midge and sawfly; grasshoppers and armyworms chew out sections of kernels, particularly the ends and sides; at an early stage, armyworms may chew tunnels through the kernels; this destroys the endosperm, and leaves the exposed chewed areas susceptible to fungal and bacterial infections; heavy discolourations and moulds may result; the orange wheat blossom midge causes a distinct form of damage; grade tolerances for midge have existed for many years based primarily on the shrivelling and distortion of midge-damaged kernels; the tiny midge larvae feed directly on the developing kernels in the heads of wheat; the extent of damage largely depends on the number of larvae feeding on each kernel. Only recently have the full effects of midge damage on Canadian red spring bread wheat quality been studied, revealing the seriousness of midge damage to quality. The shrunken distorted grains reduce flour yields and produce dark flours with increased flour ash. Severely midge-damaged wheat exhibits weak, sticky dough properties, low baking absorption and poor bread quality. Protein content is abnormally high, but gluten protein quality is distinctly inferior.

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Protection des végétaux
  • Culture des céréales
OBS

Dans le cas du blé CWRS [roux de printemps de l'Ouest canadien] et du blé dur CWAD [ambré de l'Ouest canadien, on a fixé des tolérances visant les grains endommagés par la sauterelle et le légionnaire, et la cécidomyie et la tenthrède; les sauterelles et les légionnaires mangent certaines sections des grains, notamment les extrémités et les côtés; les légionnaires peuvent creuser des tunnels dans les jeunes grains; l'albumen en est détruit et les surfaces ainsi exposées risquent d'être atteintes d'infections fongiques et bactériennes; des mouchetures et moisissures importantes peuvent recouvrir la surface des grains; les dommages causés par la cécidomyie du blé sont d'une nature particulière; on a établi il y a longtemps déjà des tolérances pour les grades en ce qui a trait à l'aspect ratatiné et déformé des grains; les larves minuscules se nourrissent directement des grains en croissance sur les épis de blé; l'étendue des dommages est largement fonction du nombre de larves se nourrissant de chaque grain. On n'a que très récemment étudié l'incidence totale des dommages dus à la cécidomyie du blé sur le blé panifiable de la classe roux de printemps. On a alors découvert la gravité de son incidence sur la qualité. Les grains échaudés et déformés donnent moins de farine et celle-ci est terne et a une teneur accrue en cendres. Le blé fortement endommagé par la cécidomyie du blé donne une pâte gluante d'une force insuffisante, affiche un faible pouvoir d'absorption à la cuisson et donne un pain de piètre qualité. La teneur en protéines est très élevée mais la qualité du gluten laisse nettement à désirer.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Protección de las plantas
  • Cultivo de cereales
Save record 48

Record 49 2010-08-18

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

Colour is an intrinsic quality factor for wheat in multiple areas from flour to noodles and grains. Initial models are capable of predicting noodle colour.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

La couleur est un facteur de qualité intrinsèque de plusieurs formes de blé : du grain aux nouilles, en passant par la farine.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 49

Record 50 2010-05-27

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Wheat red dog is obtained from the milling of any of the classes of wheat in the usual process of wheat flour milling. This product consists of the offal from the tail of the mill together with some fine particles of wheat bran, wheat germ, and wheat flour. Wheat red dog must not contain more than 4% crude fiber.

OBS

"red dog": so called from the fact that such flour was once packaged in bags with a red dog on the front.

OBS

Livestock feedstuff obtained in commercial flour milling.

Key term(s)
  • wheat red dog flour
  • red dog flour

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Minoterie et céréales
DEF

[...] derniers résidus avant la farine panifiable (elles ne diffèrent de celle-ci que par une couleur plus sombre et une texture un peu plus grossière).

CONT

La purification de la farine de blé laisse des résidus, appelés farines basses qui, bien qu'onéreuses, sont recherchées comme aliments du bétail.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Molinería y cereales
DEF

Subproducto obtenido en la fabricación de harina a partir de trigo o de espelta descascarillada, previamente limpiadas. Constituido principalmente por partes del cuerpo harinoso y, por otro lado, por finos fragmentos de fundas y de algunos residuos de semillas.

CONT

En el proceso de fabricación de harina se obtienen cuatro subproductos, constituidos por fracciones del endospermo (almidón) y de tegumentos en distinta proporción. De mayor a menor contenido en tegumentos se denominan: salvado, tercerilla, harinilla y harinas bajas.

Save record 50

Record 51 2010-05-25

English

Subject field(s)
  • Plant Diseases
  • Grain Growing
CONT

Plant diseases can affect grain quality. For example, wheat grain from rusted plants is usually thin and low in test weight and is therefore degraded on this account. When such wheat is milled, flour yield is poor. Smut diseases and root rots have similar effects on milling and baking quality.

CONT

Loose smut is a smut disease of grains in which the entire head is transformed into a dusty mass of spores.

French

Domaine(s)
  • Maladies des plantes
  • Culture des céréales
CONT

Les maladies peuvent diminuer la qualité du grain. C'est ainsi que le blé rouillé est généralement maigre et de poids spécifique inférieur. Il subit donc un déclassement de ce fait. A la mouture, ce blé donne un faible rendement en farine. Les affections charbonneuses et les piétins ont des effets similaires sur la qualité de la mouture et la valeur boulangère.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades de las plantas
  • Cultivo de cereales
Save record 51

Record 52 2010-05-07

English

Subject field(s)
  • Marketing
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
OBS

refers not to the baking quality of the flour the wheat will produce but to its milling value.(Callaghan and Millington, The Wheat Industry in Australia, Angus and Robertson, London, 1956, p. 349)

OBS

This grain-marketing term is used by some countries to describe the current year’s grain quality, on the basis of an average sample.

French

Domaine(s)
  • Commercialisation
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
OBS

(Prix agricoles, Office statistique des communautés européennes, 1971, numéro 5, mai, page 65). (Accord international sur le blé, 1962, article 2). L'équivalent en France est qualité loyale et marchande (blé loyal et marchand ROBER 4-161).

OBS

Qualité marchande moyenne : Cette expression, propre au domaine de commercialisation du grain est utilisée par certains pays pour décrire la qualité du grain de la campagne courante, en se basant sur un échantillon moyen.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Comercialización
  • Cultivo de cereales
  • Molinería y cereales
Save record 52

Record 53 2010-04-06

English

Subject field(s)
  • Sugar Industry
DEF

A sugar substitute extracted from starchy crops such as maize and wheat flour.

OBS

"High-fructose corn syrup" is often used as a synonym for isosyrup since it is the main type of isosyrup.

French

Domaine(s)
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
DEF

Glucose [généralement] tiré du maïs, utilisé dans l'agroalimentaire comme produit de substitution du sucre.

OBS

Produit commercial nouveau constitué par un sirop de glucose à haute teneur en fructose.

Spanish

Save record 53

Record 54 2010-02-22

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
  • Grain Growing
DEF

A test for bread making quality, which determines the volume of gluten swollen in a dilute solution of lactic acid also known as Berliner test.

CONT

For the practical purpose of measuring protein quality, many empirical tests have been developed that can be applied directly to flour or ground wheat. Those that have widespread use are : Berliner gluten swelling test...

OBS

Terms used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
  • Culture des céréales
DEF

Essai de la valeur boulangère servant à établir le volume de gluten gonflé dans une solution diluée d'acide lactique; appelée également Test de Berliner, ressemblant à l'essai de sédimentation.

CONT

Afin de mesurer pratiquement la qualité des protéines, on a mis au point plusieurs tests empiriques directement applicables à la farine ou à la mouture de blé. Parmi les plus répandus, mentionnons, le test de gonflement du gluten de Berliner.

OBS

Termes en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Panificación
  • Cultivo de cereales
Save record 54

Record 55 2010-02-15

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Grain Growing
DEF

A feed that contains two or more single ingredient feeds.

CONT

The wheat supplied for flour, groats and mixed feed processing is regulated according to basic qualitative indices, keeping in mind that these requirements are significantly higher than those which are applied to grain in storage, particularly the moisture content(not more than 15. 5%), and weed and grain admixtures(not more than 2. 0% and 5. 0% respectively).

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des céréales
CONT

La ration destinée à satisfaire les besoins quotidiens des animaux comprend : - des aliments simples [...] - des aliments composés, formés par l'association de plusieurs aliments supplémentés en éléments minéraux, en vitamines et, éventuellement, en d'autres substances (antibiotiques).

CONT

Le blé servant à la préparation de farine, de gruau et d'aliments composés du bétail est réglementé selon des indices qualitatifs de base, et il convient de se rappeler que ces exigences sont considérablement plus élevées que celles qui s'appliquent au grain en entrepôt, particulièrement en ce qui a trait à la teneur en eau (15,5% au maximum) et aux mélanges de mauvaises herbes et de grains (au maximum 2 et 5% respectivement).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Cultivo de cereales
Save record 55

Record 56 2009-09-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Soy flour is made from ground roasted soybeans. It is rich in high-quality protein and contains 2 to 3 times more protein than wheat flour. It is also an excellent source of iron, calcium and B-vitamins.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Molinería y cereales
Save record 56

Record 57 2009-03-26

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

The measure of the ability of a wheat to produce a high yield of flour with required characteristics by a predetermined milling method.

OBS

Term used a the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

Le terme de valeur meunière englobe, par définition, la somme des qualités que présentera un blé durant sa mouture. [...] Les facteurs de la valeur meunière d'un blé sont [...] Le rendement possible d'un blé en farine [...] La faculté de séparation de l'amande farineuse des enveloppes qui la recouvrent.

OBS

Précisons toutefois qu'il n'y a pas de frontière nette entre la valeur meunière et la valeur boulangère : le meunier lui-même étant le premier intéressé par la valeur boulangère des farines qu'il fabrique.

OBS

qualité meunière : terme en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Spanish

Save record 57

Record 58 2008-10-29

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

A high-grade wheat flour that is free from bran, embryo, and aleurone and that consists wholly of endosperm of sound wheat grains usually with outer parts of the endosperm removed.

CONT

The purest flour, selected from the purest flour streams released in the mill, is often called patent flour. It has very low mineral (or ash) content and is remarkably free from traces specks and other impurities.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

Key term(s)
  • patent wheat flour

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

Une farine très blanche est dite farine «fleur», ou farine supérieure; elle provient directement de la première mouture, une fois ôtées les semoules et les issues.

OBS

Termes en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 58

Record 59 2008-09-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Noodles and Pasta
CONT

[Gluten] is responsible for most of the viscoelastic properties of wheat flour doughs and is the main factor dictating the use of a wheat variety in bread and pasta making.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pâtes alimentaires
DEF

Fabrication des pâtes alimentaires.

CONT

En pastification de farine composée blé/sorgho, il convient d'utiliser des sorghos blancs non anthocyanés.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 59

Record 60 2008-09-26

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Food Industries
  • Agricultural Economics
CONT

No 1 Canadian Western Red Spring(CWRS) wheat harvested in 1994 was milled in a pilot scale flour mill(Preston and Dexter 1994) in June 1995.

OBS

pilot-scale flour mill: Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Industrie de l'alimentation
  • Économie agricole
OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 60

Record 61 2008-09-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Economics
DEF

Particles of wheat endosperm extracted from the break system which have yet to be ground into flour.

OBS

Term used exclusively in the plural.

OBS

middlings: Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Économie agricole
DEF

Fragments d'endosperme du blé extraits du broyage et qui doivent encore être réduits en farines.

OBS

Terme utilisé seulement au pluriel.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 61

Record 62 2008-08-14

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

The wheat mixture(may comprise serveral different wheats) that is made up in the mill to produce a specific flour.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
DEF

Mélange de blé (peut comporter diverses variétés) qui est préparé par la meunerie en vue d'obtenir une farine particulière.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 62

Record 63 2008-08-08

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

The most common type of oriental bread baked in the towns is the kimaj, which is preferably made from durum wheat flour. A stiff dough is prepared and fermented, divided and flattened into a disc, given a short proof and then baked at a high temperature for a period of one to two minutes. The dough inflates rapidly causing a separation of the top and bottom surfaces, which can then be filled with meats and vegetables.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Le type de pain oriental le plus couramment préparé dans les villes est le kimaj que l'on fabrique, de préférence avec de la farine de blé dur. On prépare une pâte raide et, après fermentation on la découpe et on l'aplatit en disque; on la soumet ensuite à un court apprêt, puis on la cuit à haute température pendant une à deux minutes. La pâte gonfle rapidement, ce qui provoque une séparation des surfaces supérieure et inférieure, entre lesquelles on peut mettre des viandes et des légumes.

Spanish

Save record 63

Record 64 2008-04-07

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Agricultural Economics
CONT

Ash content on ground wheat, flour or semolina is determined using AACC Method 08-01.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Économie agricole
CONT

Les meuniers italiens sont fort conscients de la qualité, à la fois du blé moulu et de la farine produite.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 64

Record 65 2008-03-11

English

Subject field(s)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Grain Growing
  • Biochemistry
DEF

The fraction of wheat flour proteins that can be dissolved in 70% solution of ethyl alcohol.

CONT

The fraction of gluten responsible for damaging the lining of the small intestine in coeliacs is gliadin. This is itself a mixture of proteins. Work is still in progress to identify the part of gliadin which is harmful to coeliacs, probably one or more of the alpha gliadins.

OBS

gliadin: term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Culture des céréales
  • Biochimie
DEF

Fraction de protéines de la farine de blé soluble dans une solution de sel diluée.

CONT

Le blé et le seigle contiennent une protéine complexe, le gluten, qui est un mélange de gliadine et de glutéline.

OBS

gliadine : terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 65

Record 66 2008-03-11

English

Subject field(s)
  • Biotechnology
  • Breadmaking
  • Noodles and Pasta
DEF

The fraction of wheat flour proteins that is insoluble in water, salt solution or 70% ethyl alcohol solution.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Biotechnologie
  • Boulangerie
  • Pâtes alimentaires
DEF

Ensemble des glutélines de l'amande du grain de blé.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biotecnología
  • Panificación
  • Pastas alimentarias
Save record 66

Record 67 2008-03-04

English

Subject field(s)
  • Scientific Research Equipment
  • Milling and Cereal Industries
CONT

The wheat was milled in a Brabender mill... to obtain the wheat flour.

French

Domaine(s)
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
  • Minoterie et céréales

Spanish

Save record 67

Record 68 2008-02-19

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Flour extraction rate is a key determinant in milling efficiency and profitability and can be useful in projecting flour output from a mill. Wheat is generally purchased based upon a small group of traditionally measured physical characteristics.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

[...] on effectue une extraction de farine de graines de colza avec une solution aqueuse saline à haute température pour effectuer préférentiellement l'extraction de la protéine 2S de la farine pour produire une solution de protéines de colza contenant principalement la protéine 2S.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Save record 68

Record 69 2007-04-25

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Name given to a flour and water wafer, originally Swedish and made from rye flour, but [which] may be made from wheat flour.

OBS

It has a much lower water content than bread and some brands are richer in protein because of added wheat gluten ...

OBS

For a flat-bread-style snack the product is forced through the die and continues to the toasting oven in long stands. After toasting the product is cut to size.

OBS

Flat bread: The term also designate a category of bread, ex. Lebanese bread.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

Produit à base de céréales, généralement fabriqué par cuisson-extrusion, qui est extrudé sous formes de bandes continues qui sont ensuite coupées en tranches et toastées.

OBS

Les caractéristiques du pain plat sont principalement ses dimensions, sa structure alvéolée (taille, régularité) et sa croustillance. Sur le plan commercial, il est surtout en concurrence avec les biscottes et le pain braisé.

Spanish

Save record 69

Record 70 2007-04-17

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Milling and Cereal Industries
DEF

A bread... made of 70% durum flour and 30% soft wheat flour.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Minoterie et céréales
DEF

[Pain] composé de 70 % [de] blé dur et 30 % [de] blé tendre.

Spanish

Save record 70

Record 71 2007-02-14

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

Soft wheat flours intended for use in cake and cookie production are often chlorinated to enhance baking performance by improving the functional properties of flour components.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Les facteurs de classement qui correspondent aux conditions défavorables de croissance au Canada et aux États-Unis influent sur la comestibilité du blé commun et son rendement à l'utilisation finale. La fusariose a [...] des effets néfastes sur la mouture du blé et le rendement à la cuisson.

Spanish

Save record 71

Record 72 2007-01-09

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries
CONT

When wheat is milled into flour some of the starch granules in the endosperm are broken. This damaged starch absorbs much more water than the undamaged granules. If too little damaged starch is in the flour, it will be difficult to mix normal to high-hydration doughs. If there is too much, the flour will exhibit high absorption, but the loaf may flatten at the end of proofing as the excess water is released. In between these extremes, as damages starch increases, absorption will go up, but at the expense of extensibility and overall dough strength.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales
DEF

Matière première de la farine constituée de granules d'amidon ayant perdu leur intégrité au cours des différents stades de la transformation des blés en farine.

OBS

Le taux d'endommagement de l'amidon, fonction de la nature et de l'intensité du broyage ainsi que de la structure de l'endosperme des grains de blé, a une grande influence sur la capacité d'absorption d'eau des farines et sur l'activité des alpha-amylases. Un grain d'amidon endommagé devient en effet beaucoup plus facilement accessible aux enzymes suite à la pénétration d'eau dans celui-ci, induisant des variations de comportement lors de la mesure de Hagberg mais également lors de process industriels.

Spanish

Save record 72

Record 73 2007-01-04

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

Breadmaking in Egypt has a very long history : it is believed that Egypt was the home of the art of leavening flour/water doughs. The largest portion of wheat flour is used in the traditional baladi bread. The flour blend used to produce modern baladi bread is usually a blend of 30% imported flour(72% extraction) and 70% domestic flour(82% extraction). Traditionally, this type of bread is made with a sour or starter dough, although this is added more for flavour than for leavening action.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

L'histoire de la panification en Égypte remonte à la lointaine antiquité. On croit généralement que la préparation des pâtes levées, à base de farine et d'eau, est originaire d'Égypte. La plus grande partie de la farine de blé sert à la préparation du pain traditionnel le «baladi». Pour la production du pain baladi moderne, on utilise d'ordinaire un mélange de 30 % de blé importé (à 72 % d'extraction) et de 70 % de farine locale (à 82 % d'extraction). Traditionnellement, ce pain est préparé avec un levain, bien que ce dernier serve plutôt à donner de la saveur qu'à assurer la levée.

Spanish

Save record 73

Record 74 2006-05-25

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Farm Animals
  • Federal Laws and Legal Documents
CONT

Screenings that contain any quantity of wheat and all substances produced by processing or manufacturing wheat that contain wheat in any form to an extent greater than 25 per cent by weight, including wheat flour, breakfast foods, cereals, macaroni, spaghetti, vermicelli, noodles, animal and poultry feeds, wheat starch and wheat malt are hereby designated as "wheat products" for the purposes of the Act.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Animaux de ferme
  • Lois et documents juridiques fédéraux
CONT

Aux fins de la Loi, [pour la Commission canadienne du blé], les criblures renfermant une quantité quelconque de blé et toutes les substances résultant de la transformation ou de la fabrication du blé et qui contiennent du blé sous une forme quelconque dans une proportion dépassant 25 pour cent de leur poids, notamment la farine de blé, les céréales d'alimentation, les céréales, le macaroni, le spaghetti, le vermicelle, les nouilles, les provendes pour le bétail et la volaille, l'amidon du blé, et le malt de blé sont par les présentes désignées comme «produits du blé».

OBS

Il s'agit de l'équivalent français de l'expression anglaise «animal and poultry feeds», trouvé dans le «Règlement sur la Commission canadienne du blé». C'est une solution à utiliser avec discernement toutefois en dehors de ce cadre, car le terme «bétail» a un sens plus restreint que le mot «animal» en anglais.

OBS

bétail : Nom collectif utilisé pour désigner les animaux de ferme (vache, chèvre, mouton, cheval...), à l'exception des petits animaux d'élevage (volailles, lapin, vison...).

Spanish

Save record 74

Record 75 2006-04-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A Japonese noodle made from buckwheat and wheat flour, which gives it a dark brownish-grey color.

CONT

In Japan, soba noodles are served in a variety of situations. They are a popular inexpensive fast food at train stations throughout Japan, they are served by exclusive and expensive specialty restaurants, and they are also made at home.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les soba [...] sont avec les udon les pâtes les plus consommées au Japon. On les prépare avec de la farine de sarrasin mélangée à de l'eau, que l'on étale sur une plaque et qu'on tranche en fines lamelles d'environ 1 à 2 mm de largeur. On les plonge ensuite dans de l'eau bouillante, comme on le fait pour les pâtes européennes. Elles sont généralement consommées soit dans un bol rempli de tsuyu chaud (sorte de bouillon), soit rincées à l'eau froide.

Spanish

Save record 75

Record 76 2006-03-08

English

Subject field(s)
  • Pharmacology
  • Dietetics
CONT

A number of different foods have been fortified with the chelated iron and are commercially available..., including sugar, milk, corn flour, wheat flour, cheese, yoghurt, cookies, and margarine.

French

Domaine(s)
  • Pharmacologie
  • Diététique
CONT

Les effets et la toxicité d'un élément peuvent être soit augmentés, soit diminués après chélation. Lorsqu'un élément oxydoréducteur se lie à un ligand organique, son potentiel d'oxydo-réduction est modifié mais non supprimé. C'est le cas du fer chélaté par l'éthylène diamine tétra acétate ou EDTA.

Spanish

Save record 76

Record 77 2006-01-11

English

Subject field(s)
  • Titles of Periodicals
  • Plant and Crop Production
OBS

Canadian Grain Commission. Title found in DOBIS.

French

Domaine(s)
  • Titres de périodiques
  • Cultures (Agriculture)
OBS

Commission canadienne des grains. Titre trouvé dans DOBIS.

Spanish

Save record 77

Record 78 2005-11-24

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Sugar Industry
CONT

Gulabjamun : A nationally popular sweet delicacy, it is made with khoa, a desiccated milk product, and maida(wheat flour). It is usually consumed hot.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
CONT

Il existe une grande variété de produits laitiers traditionnels en Inde comme : [...] Le khoa, du lait évaporé utilisé comme base pour préparer des bonbons.

Spanish

Save record 78

Record 79 2005-11-24

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

An all-purpose flour of India made from wheat.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

La majeure partie du blé produit en Inde est tendre ou de dureté moyenne, idéale pour fabriquer le pain plat qu'on appelle «chapatti» ou le produit à base de blé le plus populaire, le «roti». Les consommateurs apportent généralement eux-mêmes leur blé à de petites meuneries, où on le transforme en farine de blé entier appelée «atta», qui sert à fabriquer les rotis. Bien que la capacité de mouture de l'Inde soit d'environ 15 Mt [millions de tonnes], on ne moud en fait que 8 ou 9 Mt [millions de tonnes] de blé, que l'on transforme principalement en farine tout-usage, ou «maida», et en semoule, ou «suji».

Spanish

Save record 79

Record 80 2005-01-26

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

middlings : Particles of wheat endosperm extracted from the bread-flour system which have yet to be ground into flour...

OBS

middlings: Plural but singular or plural in construction.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Le blé dur importé devra servir à fabriquer au moins 64 % de produits de la mouture, qui doivent être utilisés comme semoule de cuisine pour l'alimentation de l'homme ou comme fins finots pour la fabrication de pâtes alimentaires. Les fins finots doivent servir à fabriquer au moins 96 % de pâtes alimentaires.

OBS

finot : En meunerie, semoule très fine et très pure.

Spanish

Save record 80

Record 81 2004-12-06

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Bread made of the entire cleaned kernels of wheat [whole-wheat flour].

Key term(s)
  • whole wheat bread

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

[Pain fait avec] de la farine de blé entier.

Spanish

Save record 81

Record 82 2004-10-26

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Hard red winter wheat was used to produce commercial bakery flour, and soft red winter wheat was used for small-packaged flours.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie

Spanish

Save record 82

Record 83 2004-10-26

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Pastries
DEF

Flour with a low percentage of weak gluten, e. g., English wheat flour.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Pâtisserie
DEF

Farine à pâtisserie pauvre en gluten utilisée dans la confection des pâtisseries, surtout des gâteaux.

Spanish

Save record 83

Record 84 2004-08-23

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Rice flour is non-allergenic and is particularly valuable as a wheat flour substitute for persons who are allergic to gluten and wheat flour products. Rice flours are extruded to produce rice pasta, chips and other snacks, as well as breakfast cereals.

CONT

For a lighter cake-like texture use white rice flour.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les pâtes peuvent aussi être fabriquées à partir de farine de blé mou, d'un mélange de blé dur et de blé mou, de farine de sarrasin, de farine de riz ou de farine de maïs (rare).

Spanish

Save record 84

Record 85 2004-03-23

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

The residue of the endosperm from the production of fine white table flour with low extraction(60-65%). It contains mainly the starchy portion of the endosperm and also some of the more nutritious aleurone layer. Seldom used alone, it is mixed with other offals to give wheat shorts and middlings.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Alimentation des animaux (Agric.)

Spanish

Save record 85

Record 86 2003-10-28

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

It can now be appreciated that the evaluation of the breadmaking quality of a flour is extremely complicated. To avoid the long and difficult procedure of using baking tests, cereal technologists, in their attempts to predict breadmaking quality, have developed various simple and quick tests on wheat, flour and dough.... Although these so-called "prediction" tests all provide useful information, they cannot replace the baking test.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

On peut d'ores et déjà se rendre compte que l'évaluation de la valeur boulangère d'une farine est une tâche compliquée. Pour éviter le processus long et ardu des essais de panification, les techniciens céréaliers ont mis au point divers tests simples et rapides du blé, de la farine et de la pâte, afin de prévoir la valeur boulangère. [...] Bien que ces prétendus tests «de prévision» fournissent tous de précieux renseignements, ils ne sauraient remplacer l'essai de panification.

Spanish

Save record 86

Record 87 2003-08-22

English

Subject field(s)
  • Geology
DEF

The very small particles in an aggregate, comparable in size with wheat flour.

PHR

Fossil flour, rock flour.

French

Domaine(s)
  • Géologie
DEF

Très petites particules d'un agrégat comparables par leur dimension à la farine de blé.

PHR

Farine fossile, farine glaciaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Geología
DEF

Nombre dado por extensión a muchas materias finamente pulverizadas.

PHR

Harina fósil, harina glaciar.

Save record 87

Record 88 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

The famous Vienna hard rolls take the major share of wheat flour used in Austrian bakeries, as the kaiser rolls and horns of various shapes are a must on the Austrian meal table. Rye bread and breads made from a mixture of rye and wheat flour also play an important part in the Austrian diet.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

Les célèbres petits pains durs viennois absorbent la plus grande partie de la farine de blé utilisée par les boulangeries autrichiennes, tout comme les petits pains "empereur" et les "Horns" de diverses formes que l'on trouve sur toutes les tables du pays. Les pains de seigle et de méteil (seigle et froment mêlés) sont également fréquents dans le régime alimentaire autrichien.

Spanish

Save record 88

Record 89 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Wheat mill run consists of wheat bran, fine particles of wheat bran, wheat shorts, wheat germ, wheat flour and the offal from the tail of the mill. Ground run of the mill screenings are normally added. Wheat mill run is available in the west, but not normally found in other areas of the country where mill run is separated into bran, middlings and red dog. Wheat mill run may have a crude protein level of 14-17 percent; crude fat, 3-4 percent and crude fibre, 8. 5-9. 5 percent.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
OBS

Constitué de toutes les parties du grain de blé, à l'exception de la farine, séparées durant les procédés habituels de mouture de la farine commerciale. Les parties en question sont le son, les remoulages et les repousses de blé. Il doit contenir moins de 9,5 pour cent de fibres brutes.

Spanish

Save record 89

Record 90 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Food Industries
CONT

The famous Vienna hard rolls take the major share of wheat flour used in Austrian bakeries, as the kaiser rolls and horns of various shapes are a must on the Austrian meal table. Rye bread and breads made from a mixture of rye and wheat flour also play an important part in the Austrian diet. These breads are made in the form of round(leib) or oblong(weckens) loaves, with either smooth or notched crusts.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les célèbres petits pains durs viennois absorbent la plus grande partie de la farine de blé utilisée par les boulangeries autrichiennes, tout comme les petits pains "empereur" et les "Horns" de diverses formes que l'on trouve sur toutes les tables du pays. Les pains de seigle et de méteil (seigle et froment mêlés) sont également fréquents dans le régime alimentaire autrichien. Ces pains sont préparés en formes ronde («Leib») ou allongée («Wecken»), et leur croûte est lisse ou découpée.

Spanish

Save record 90

Record 91 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Food Industries
CONT

Many regional breads exist in Austria. In the South for example, as a result of Hungarian influence, a dark "hopped" bread is made from a fermented hop extract and whole wheat flour. This bread has a sweet, aromatic flavour and remains fresh and moist for a long period.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

On trouve en Autriche de nombreux pains locaux. Dans le Sud, par exemple, sous l'influence hongroise, on consomme un pain houblonné préparé avec un extrait de houblon fermenté et de la farine de blé entier. Ce pain a une saveur douce et aromatique et demeure frais longtemps.

Spanish

Save record 91

Record 92 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 92

Record 93 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

The standard bread of Luxembourg, which accounts for nearly 80% of the total bread consumption, is pain legal. It is produced from farine legal, a blend of 88% wheat flour(70% extraction) and 12% rye flour(50% extraction). Except for a very small quantity of rye bread, the remaining 20% of the bread produced is in the form of pain blanc, made from wheat flour of 70% extraction.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

Le pain classique du Luxembourg, qui constitue près de 80% de la consommation totale, est le "pain légal", obtenu de la "farine légale", un mélange composé de 88% de farine de blé (à 70% d'extraction) et de 12% de farine de seigle (à 50% d'extraction).

Spanish

Save record 93

Record 94 2001-08-16

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

A machine used to grind wheat into flour and by-products. It consists of one or more pairs of cylindrical rolls arranged with their axes parallel and set in a heavy frame. Rolls may be corrugated(break rolls) or smooth(reduction rolls).

OBS

See the photograph between pages 286 and 287 in LOMIL.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les appareils à cylindres comportent deux forts cylindres de fonte trempée tournant en sens contraire à des vitesses différentes, et dont l'écartement est réglable avec précision. Il existe deux séries d'appareils à cylindres différents (broyeurs et convertisseurs), à travers lesquels le blé doit passer successivement afin de pouvoir être réduit progressivement en farine.

Spanish

Save record 94

Record 95 2001-08-16

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

The whole of the white flour produced from wheat blended as one grade.

DEF

Flour recovered from bolted wheat meal and containing the whole product of milling except bran and shorts.

Key term(s)
  • straight grade flour

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie

Spanish

Save record 95

Record 96 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Flour yield based on clean dry wheat is calculated as follows :(...) This yield does not take into account impurities or screenings removed from wheat and gives a more accurate picture of mill performance. It also provides a measure of gain or loss on "millable wheat" when a comparison is made between total milled products and clean dry wheat used.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

Le rendement en faire obtenue d'un blé sec propre se calcule comme suit : [...] Ce rendement ne tient pas compte des impuretés ou des criblures enlevées du blé et donne une idée plus précise du rendement de la mouture. Il permet également de mesurer le gain ou la perte en blé de bonne aptitude à la mouture, par comparaison entre les produits totaux moulus et le blé sec propre utilisé.

Spanish

Save record 96

Record 97 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Three variations of the GRL remix test are commonly used for more extensive assessment of breadmaking quality : the "remix blend test" where the flour under test is blended with equal parts of low protein flour from soft wheat(weak flour).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

Trois variantes de l'essai à double pétrissage du laboratoire de recherche sur les grains servent couramment de base à des évaluations plus étendues de la qualité boulangère dont l'essai de «double pétrissage, farine mélangée» dans lequel on mélange la farine à l'essai avec une partie égale de farine à faible teneur en protéines provenant de blés tendres (farine faible).

Spanish

Save record 97

Record 98 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Flour yield can be calculated as a percentage of clean tempered wheat fed to the first break rolls :(...) This yield value is very important to the miller since it tells him precisely how the mill is performing, and whether any corrections are required. Provided a mill has flour scales(to weigh the finished product) and a wheat scale, the clean tempered wheat yield can be calculated at regular intervals. Most millers keep a close watch on this yield to check if the yield of flour is consistent with a given supply of wheat to the first break rolls.

OBS

The two most important ways of expressing yield are those based on raw wheat and clean tempered wheat. The first is required to check the cost relationship between raw materials and finished product; the second is used to check the efficiency of the milling process.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

On peut aussi calculer le rendement en farine à partir du blé conditionné propre, envoyé sur le premier broyeur : [...] Ce chiffre est très important pour le minotier parce qu'il le renseigne de façon précise sur le rendement de son moulin et sur les correctifs à apporter, s'il y a lieu. Pourvu que l'installation dispose de bascules à farine (pour peser le produit fini) et d'une bascule à blé, on peut calculer le rendement d'un blé conditionné propre à intervalles réguliers. La plupart des minotiers surveillent étroitement les résultats pour vérifier si le rendement en farine correspond à la quantité de blé passant dans le premier broyeur.

OBS

Les deux méthodes les plus importantes pour exprimer le rendement sont celles qui reposent sur le blé brut et sur le blé conditionné propre. La première est nécessaire pour vérifier le rapport entre le prix de la matière première et le prix de revient du produit fini. La deuxième sert à vérifier le rendement de l'opération de mouture.

Spanish

Save record 98

Record 99 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Flour yield can be calculated as a percentage of clean tempered wheat fed to the first break rolls :(...) This yield value is very important to the miller since it tells him precisely how the mill is performing, and whether any corrections are required. Provided a mill has flour scales(to weigh the finished product) and a wheat scale, the clean tempered wheat yield can be calculated at regular intervals. Most millers keep a close watch on this yield to check if the yield of flour is consistent with a given supply of wheat to the first break rolls.

OBS

The two most important ways of expressing yield are those based on raw wheat and clean tempered wheat. The first is required to check the cost relationship between raw materials and finished product; the second is used to check the efficiency of the milling process.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

On peut aussi calculer le rendement en farine à partir du blé conditionné propre, envoyé sur le premier broyeur : [...] Ce chiffre est très important pour le minotier parce qu'il le renseigne de façon précise sur le rendement de son moulin et sur les correctifs à apporter, s'il y a lieu. Pourvu que l'installation dispose de bascules à farine (pour peser le produit fini) et d'une bascule à blé, on peut calculer le rendement d'un blé conditionné propre à intervalles réguliers. La plupart des minotiers surveillent étroitement les résultats pour vérifier si le rendement en farine correspond à la quantité de blé passant dans le premier broyeur.

OBS

Les deux méthodes les plus importantes pour exprimer le rendement sont celles qui reposent sur le blé brut et sur le blé conditionné propre. La première est nécessaire pour vérifier le rapport entre le prix de la matière première et le prix de revient du produit fini. La deuxième sert à vérifier le rendement de l'opération de mouture.

Spanish

Save record 99

Record 100 2001-07-30

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Four main characteristics of wheat flour determine its suitability for breadmaking. These are : protein quality and protein quantity; dough mixing characteristics; damaged starch level; amylase activity. The functional roles of these factors are, to some extent, interrelated; particularly the level of damaged starch and amylase activity. With some flours, other characteristics, flour proteolytic activity, for example, may also play a significant role in breadmaking quality.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

Quatre facteurs déterminent la valeur boulangère de la farine : la qualité et la quantité des protéines de la farine; les caractéristiques du pétrissage de la pâte; la proportion d'amidon endommagé; l'activité des amylases. Les rôles fonctionnels de ces facteurs sont, dans une certaine mesure, corrélatifs, notamment la proportion d'amidon endommagé et l'activité des amylases. Pour certaines farines, d'autres caractéristiques, comme l'activité protéolytique, peuvent également jouer un rôle assez important au point de vue de la valeur boulangère.

Spanish

Save record 100

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