TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

WHITE FLOUR [38 records]

Record 1 2023-06-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Canada Western Hard White Spring(CWHWS). Characteristics : hard white spring wheat; superior milling quality producing flour with excellent colour; 3 milling grades. End uses : bread and noodle production.

OBS

A Western Canada wheat class.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Blé de force blanc de printemps de l'Ouest canadien (CWHWS). Caractéristiques : blé de force blanc de printemps; qualité meunière supérieure, donnant une farine de couleur excellente; trois grades meuniers. Utilisations finales : fabrication de pains et de nouilles.

OBS

Classe de blé de l'Ouest canadien.

Spanish

Save record 1

Record 2 2018-03-14

English

Subject field(s)
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
Universal entry(ies)
CONT

The meal moth is attracted to out-of-condition grain and is not a problem in dry sound grain. It can also be found in stored cereals and moist flour, bran or hay. This insect thrives in damp or mouldy locations and may be present in very large numbers. The adult has a wing-speed of about 2. 5 centimetres. The forewings are light brown with dark brown patches at the base and tip and each has two wavy, transverse white lines.

OBS

The female lays about 250 eggs. The whitish larvae have a brown head and a black first-body-segment. When fully grown they are about 2.5 centimetres long. The larvae web the grain kernels together in clusters. Under summer conditions the life cycle requires about eight weeks.

French

Domaine(s)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
Entrée(s) universelle(s)
CONT

La pyrale de la farine s'attaque au grain endommagé et ne représente donc pas une menace pour le grain sec et sain. On la trouve également dans les céréales entreposées et dans la farine, le son ou le foin humide. Cet insecte prolifère dans les endroits humides ou moisis, où on peut le trouver en très grand nombre. L'envergure des ailes d'un adulte atteint 2,5 cm environ. Les ailes antérieures, d'un beige verdâtre, offrent à leur base, comme à leur extrémité, deux larges taches d'un brun foncé limitées, chacune, par un filet sinueux de couleur blanche.

OBS

La femelle pond environ deux cent cinquante œufs. La chenille, de couleur blanchâtre, a la tête brune et le premier segment du thorax noir. Au terme de son développement, la chenille mesure environ 2,5 cm de long. La chenille tisse des toiles formant des sacs pleins de grain. Le cycle, en été, exige environ huit semaines.

Spanish

Save record 2

Record 3 2018-03-08

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

Examples of traditional breads found in Israel would be the khala, a white braided bread prepared for the Sabbath and holidays. This is produced from the 52% flour and contains additional shortening, eggs and malt. The production of khala is restricted to Thursdays and the day prior to holidays.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Comme exemple de pain traditionnel consommé en Israël, mentionnons le khala, un pain blanc tressé préparé pour le jour du sabbat et les jours fériés. Ce pain est fait de farine extraite à 52% et il y entre un supplément de graisse végétale, d'œufs et de malt. Sa production est restreinte au jeudi et à la veille des fêtes.

Spanish

Save record 3

Record 4 2016-03-14

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Grain Growing
Universal entry(ies)
DEF

An economically important African cereal grass(Eragrostis abyssinica) used for its grain which yields a white flour of good quality and as a forage and hay crop.

OBS

Terms standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Culture des céréales
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Nom du poa d'abyssinie (Eragrostis abyssinica), céréale cultivée vers 2 000 m d'altitude en Éthiopie pour la préparation d'un pain agréable et acidulé.

OBS

Termes normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Botánica
  • Cultivo de cereales
Entrada(s) universal(es)
Save record 4

Record 5 2014-12-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

White rice flour is made by grinding raw white rice into a fine powder. It is commonly used in Asian cuisine for preparing a variety of noodles...

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

La farine de riz blanc est fabriquée en moulant du riz blanc brut pour créer une poudre fine. Elle est fréquemment utilisée dans la cuisine asiatique pour la préparation d'une variété de nouilles [...]

Spanish

Save record 5

Record 6 2012-02-07

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

Increased levels of alpha-amylase are evident in... grades [1 and 2 of Canada Eastern White Winter wheat] resulting in lower wheat falling number and flour amylograph peak viscosity values relative to last year.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Les [...] grades [1 et 2 du blé blanc d'hiver de l'Est canadien] révèlent des teneurs accrues de l'alpha-amylase, ce qui donne un indice de chute du blé et une viscosité maximale de la farine à l'amylographe inférieurs par rapport à l'an dernier.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 6

Record 7 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

Bread of a light color, made from finely sifted wheat flour.

CONT

Dough made from white wheat flour is very stretchy and resilient, which means the baker can use it to produce many different styles and shapes, and the worldwide popularity of white bread is partly down to this characteristic. Typical ingredients include wheat flour, water, salt and yeast.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

[Pain] issu de farine raffinée de blé, le germe et l'enveloppe du grain ayant été supprimés lors du procédé de fabrication.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Panificación
Save record 7

Record 8 2012-01-11

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Rye flour containing only endosperm is often called “white rye flour. ” As with refined wheat flour, white rye flour is missing many of the original nutrients in the rye kernel.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Panificación
CONT

Harina blanca de centeno: es la harina de mayor grado de extracción [...] al 60%, pues el centeno tiene una gran proporción de salvado. Esta harina contiene la albúmina y casi todo el germen, manteniendo así unas propiedades alimenticias aceptables y una mejor digestibilidad. Es la más utilizada en repostería.

OBS

Los tipos de harina de centeno corresponden con el grado de remoción, o purificación, de salvado durante la fase de molido. [Los] grados denominados "centeno oscuro", "centeno medio" y "centeno blanco" de conformidad con el alcance de la remoción de salvado. La harina se hace más clara de color, más baja en proteínas y fibras dietéticas y su sabor se hace más suave a medida que se extrae el salvado.

Save record 8

Record 9 2011-08-24

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C6H5CO·O2·OCCH3
formula, see observation
C6H5-CO-O2-CO-CH3
formula, see observation
C9H8O4
formula, see observation
DEF

A chemical compound in the form of white crystals, used in medicine(active germicide), bleaching flour, and as a disinfectant.

OBS

Chemical formula: C6H5CO·O2·OCCH3 or C6H5-CO-O2-CO-CH3 or C9H8O4

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C6H5CO·O2·OCCH3
formula, see observation
C6H5-CO-O2-CO-CH3
formula, see observation
C9H8O4
formula, see observation
OBS

Formule chimique : C6H5CO·O2·OCCH3 ou C6H5-CO-O2-CO-CH3 ou C9H8O4

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Entrada(s) universal(es)
C6H5CO·O2·OCCH3
formula, see observation
C6H5-CO-O2-CO-CH3
formula, see observation
C9H8O4
formula, see observation
OBS

Fórmula química: C6H5CO·O2·OCCH3 o C6H5-CO-O2-CO-CH3 o C9H8O4

Save record 9

Record 10 2011-02-08

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Soft wheats are used for the production of biscuit and cake flours. Compared to hard red spring wheats they are lower in protein, have starchy endosperms and when milled produce a white flour of finer particle size, which is very suitable for cake and biscuit flours.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

[Les] blés tendres [...] sont généralement renflés, à pellicule assez épaisse [...]; leur cassure est blanche, forte en amidon, faible en protides.

OBS

En Europe on a tendance à parler du "blé de pays", ou du "blé indigène, réservant le terme "blé tendre" pour désigner la notion plus vaste du "blé commun". Les blés de pays sont renforcés par des "blés de force" d'importation pour en augmenter la teneur en gluten et donc améliorer la valeur boulangère.

Key term(s)
  • blé de pays
  • blé indigène
  • blé farineux
  • blé amylacé

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Cultivo de cereales
CONT

El trigo blando es un grupo al que pertenecen una serie de especies que se destinan fundamentalmente a la producción de pan en Europa y a la producción de pastas en Estados Unidos o Canadá. La especie más abundante dentro de este grupo es el trigo blando (Triticum aestivum) aunque al mismo grupo pertenecen otros tan conocidos como la escaña mayor (Triticum spelta). El trigo blando se cultiva preferentemente en regiones cálidas o templadas y el grano al romperse presenta una diferencia de textura entre el borde, más duro, y el centro más harinoso. Su contenido en almidón, grasas, hierro, fósforo y vitamina B es superior al trigo duro.

Save record 10

Record 11 2011-01-18

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Analytical Chemistry
  • Medication
Universal entry(ies)
KIO3
formula, see observation
DEF

A potassium salt of iodic acid, soluble in water and available as white, odorless crystals. An analytical reagent. A bleaching and maturing agent for flour.

OBS

Chemical format: KIO3

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Chimie analytique
  • Médicaments
Entrée(s) universelle(s)
KIO3
formula, see observation
DEF

Sel potassique de l'acide iodique, soluble dans l'eau et se présentant sous forme de cristaux blancs, inodores. Réactif analytique. Agent de blanchiment et de vieillissement des farines.

OBS

Aussi utilisé en thérapeutique.

OBS

Formule chimique : KIO3

Spanish

Save record 11

Record 12 2010-06-08

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Vegetable Crop Production
  • Milling and Cereal Industries
OBS

cornstarch : Starch resembling a fine white flour made from corn and used chiefly in foods as a thickening agent... and in manufacture of adhesives and sizes for paper.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Production légumière
  • Minoterie et céréales
OBS

amidon : Substance de réserve hydrocarbonée, que l'on rencontre sous forme de grains dans presque toutes les parties de plantes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Producción hortícola
  • Molinería y cereales
Save record 12

Record 13 2010-02-11

English

Subject field(s)
  • Zoology
OBS

A name given(particularly in North America) to a number of noctuid moths whose wings are covered with fine white scales which come off easily and resemble flour.

French

Domaine(s)
  • Zoologie
OBS

Nom donné à divers papillons nocturnes, à ailes grises ou brunes dont les chenilles de quelques espèces sont nuisibles à certaines plantes cultivées.

OBS

Ce renseignement nous a été communiqué par l'Institut de recherche biosystématique (Agriculture Canada).

Spanish

Save record 13

Record 14 2009-02-12

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
DEF

A white powder slightly soluble in water, soluble in most organic solvents [used as] a bleaching agent for oil, flour, cheese, milk.

OBS

Also a drying agent and a polymerization catalyst.

OBS

benzoyl peroxide: incorrect form.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Poudre blanche, peu soluble dans l'eau, soluble dans la plupart des solvants organiques.

OBS

Agent de blanchiment (huile, farine, fromages, lait).

OBS

peroxyde de benzoyle : forme incorrecte.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
Save record 14

Record 15 2008-06-20

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

In Syria, the thin two-layer Arab bread is known as "kubz" or "kmag" and constitutes approximately 70% of the total bread consumed. In neighbouring Iraq, Lebanon, and Jordan, this type of bread is often known as Syrian bread.

OBS

Syrian bread, also made from a white flour, is often produced from the same dough of the same formulation as sommoly bread. However, it is an Arab-style flat bread produced by baking a thin disc of dough at high temperatures.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

En Syrie, le pain arabe mince à deux épaisseurs est appelé «kubz» ou «kmag» et représente environ 70 % de la consommation totale de pain. Dans les pays voisins, c'est-à-dire l'Iraq, le Liban et la Jordanie, on le désigne souvent sous le nom de pain syrien.

OBS

Le pain syrien, préparé également avec une farine blanche, provient souvent de la même formule de pâte que le sommoly. Il s'agit, toutefois, d'un pain galette arabe que l'on produit en faisant cuire une pâte en disque mince à températures élevées.

Spanish

Save record 15

Record 16 2008-05-12

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

Swiss Fondue is a heated cheese sauce into which boiled potatoes or chunks of leftover bread are dipped into the cheese sauce. The cheese sauce is often made from two cheeses, usually Gruyère and Emmenthal, though in some areas of Switzerland, Vacherin cheese is used in place of both. Depending on the region, the cheese is mixed with milk, or with white wine and some starch such as flour to thicken it.

OBS

There are three main varieties: Fribourg Fondue: made from Gruyère with Vacherin;Geneva: made from Gruyère, Emmenthal and some make of "Bergkäse". Occasionally, chopped mushrooms and/or tomatoes are added;Vaud: made from Gruyère with roasted garlic.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

Fondue suisse [...] Plusieurs utilisent les mêmes fourchettes pour la fondue chinoise et pour la fondue au fromage. [...] Pour la fondue au fromage, il est préférable d'utiliser une fourchette à trois pointes, afin que les morceaux de pain tiennent bien lorsqu'on les brasse et qu'on les trempe. Une fondue à la texture parfaite est assez lisse et colle bien au pain. Les caquelons en fonte émaillés sont les grands favoris pour la fondue au fromage.

CONT

Une vraie fondue suisse est préparée avec d'authentiques fromages suisses (emmental, gruyère, vacherin, appenzell et, bien entendu,le fameux fromage à raclette) et des vins suisses.

Spanish

Save record 16

Record 17 2005-10-24

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

A Belgian dish consisting of balls of minced pork, onions, bread crumbs, white wine, egg yolks and stiffly beaten egg whites, rolled in flour and fried, then poached in stock with potatoes...

Key term(s)
  • pattie

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Boulette allongée ou fait d'un hachis de viande ou d'une farce.

Spanish

Save record 17

Record 18 2005-03-11

English

Subject field(s)
  • Types of Paper
DEF

[A strong] heavy paper suitable for packing flour, usually duplex blue and white.

French

Domaine(s)
  • Sortes de papier
Key term(s)
  • papier pour sac à farine

Spanish

Save record 18

Record 19 2004-10-20

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Food Additives
DEF

A white odorless flour prepared from the fruit of Ceratonia siliqua and containing polysaccharides composed of mannane and galactose.

OBS

It is used in the food industry as a suspending agent, thickener and to prevent graininess in ice cream.

Key term(s)
  • carob seed gum

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Additifs alimentaires
DEF

Farine blanche, inodore, extraite de la caroube, fruit de Ceratonia siliqua (caroubier), et renfermant des polysaccharides constitués de mannane et de galactose.

OBS

Épaississant et stabilisant en confiserie, chocolaterie, fromagerie, etc.

Spanish

Save record 19

Record 20 2004-08-23

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Chinese flour mills produce two grades of flour :white(ching-pai) of approximately 70% extraction and standard dark(tiao-chun) of approximately 80% extraction. The white flour represents 40% of flour production and the standard dark flour represents 60% of flour production. Flour milling is based on a short milling surface without purification.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les meuneries chinoises produisent deux types de farines : la farine blanche (ching-pai) d'environ 70 % d'extraction et la farine ordinaire foncée (tiao-chun) d'à peu près 80 % d'extraction. La farine blanche représente 40 % de la production de farine et la farine ordinaire foncée 60 %. La farine est préparée sur surfaces de meunerie restreintes, sans sassage.

OBS

Il nous a été impossible de déterminer le genre de «tiao-chun».

Spanish

Save record 20

Record 21 2004-08-23

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Rice flour is non-allergenic and is particularly valuable as a wheat flour substitute for persons who are allergic to gluten and wheat flour products. Rice flours are extruded to produce rice pasta, chips and other snacks, as well as breakfast cereals.

CONT

For a lighter cake-like texture use white rice flour.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les pâtes peuvent aussi être fabriquées à partir de farine de blé mou, d'un mélange de blé dur et de blé mou, de farine de sarrasin, de farine de riz ou de farine de maïs (rare).

Spanish

Save record 21

Record 22 2004-03-23

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

The residue of the endosperm from the production of fine white table flour with low extraction(60-65%). It contains mainly the starchy portion of the endosperm and also some of the more nutritious aleurone layer. Seldom used alone, it is mixed with other offals to give wheat shorts and middlings.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Alimentation des animaux (Agric.)

Spanish

Save record 22

Record 23 2004-01-09

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Chinese flour mills produce two grades of flour :white(ching-pai) of approximately 70% extraction and standard dark(tiao-chun) of approximately 80% extraction. The white flour represents 40% of flour production and the standard dark flour represents 60% of flour production. Flour milling is based on a short milling surface without purification.

Key term(s)
  • ching-pai

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les meuneries chinoises produisent deux types de farines : la farine blanche (ching-pai) d'environ 70 % d'extraction et la farine ordinaire foncée (tiao-chun) d'à peu près 80 % d'extraction. La farine blanche représente 40 % de la production de farine et la farine ordinaire foncée 60 %. La farine est préparée sur surfaces de meunerie restreintes, sans sassage.

Key term(s)
  • ching-pai

Spanish

Save record 23

Record 24 2002-08-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales

Spanish

Save record 24

Record 25 2002-08-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Milling and Cereal Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Minoterie et céréales

Spanish

Save record 25

Record 26 2001-11-05

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

The natural yellow pigment in flour is mainly xanthophyll. It detracts from the desirable white colour and is usually bleached by chemicals such as benzoyl peroxide.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
DEF

Le pigment jaune naturel de la farine est surtout de nature xanthophylle. Il s'oppose à la coloration blanche qu'on désire d'une farine de blé, et on le supprime généralement à l'aide de produits de blanchiment chimique comme le peroxyde de benzoyle.

Spanish

Save record 26

Record 27 2001-09-03

English

Subject field(s)
  • Nervous System
DEF

Bundles of white fibers coursing transversaly across the flour of the fourth ventricle; they arise from the arcuate nuclei, pass dorsaly close to the midline, and after having reached the fourth ventricle finally enter the inferior cerebellar peduncle.

French

Domaine(s)
  • Système nerveux
DEF

Petits cordons blanchâtres, au nombre de trois à cinq, situés sur le plancher du [quatrième] ventricule, à sa jonction bulbo-protubérantielle et étendus de la tige du calamus scriptorius à l'aile blanche externe.

OBS

Ancienne nomenclature : ténia médullaire; cordes de Bergmann; stries acoustiques; ténia acoustique.

Spanish

Save record 27

Record 28 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Lavash is a very thin, paper-liked bread, oval in shape, which is prepared in 500-gram pieces by sheeting and baking on the oven wall for 25 to 30 seconds. Rice flour and milk are often added to the basic formula. The resulting bread is very white in appearance and when rolled in a napkin can be kept for long periods of time. For this reason, it is popular with tribesmen and shepherds.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

Le lavash est une galette ovale très mince, semblable à du papier, que l'on prépare en pâtons de 500 grammes, aplatis en feuilles et cuits sur les parois du four pendant 25 à 30 secondes. On ajoute souvent du lait et de la farine de riz à la formule de base. Le pain obtenu est très blanc et, une fois roulé dans une serviette, il peut se conserver longtemps. C'est pourquoi il est très apprécié des tribus nomades et des bergers.

Spanish

Save record 28

Record 29 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking
CONT

Bread produced in the Kingdom of Saudi Arabia is varied, consisting of six basic types : sommoly, Syrian bread, bourr, normal bread, tamees, and toast bread. Sommoly is a small elongated hearth-baked loaf produced from a white flour.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie
CONT

Les pains produits dans le royaume d'Arabie Saoudite sont variés et il y en a six types principaux : le sommoly, le pain syrien, le bourr, le pain normal, le tamees ainsi que le pain à griller. Le sommoly est un petit pain allongé cuit sur la sole et obtenu à partir d'une farine blanche.

Spanish

Save record 29

Record 30 2001-08-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 30

Record 31 2001-08-16

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
DEF

The whole of the white flour produced from wheat blended as one grade.

DEF

Flour recovered from bolted wheat meal and containing the whole product of milling except bran and shorts.

Key term(s)
  • straight grade flour

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie

Spanish

Save record 31

Record 32 2001-08-13

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

cornstarch : Starch resembling a fine white flour made from corn and used chiefly in foods as a thickening agent..., in making corn syrup and sugars, and in the manufacture of adhesives and sizes for paper and textiles.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
OBS

L'amidonnerie de Maïs est très concentrée, et deux importantes usines assurent pratiquement la totalité de la production.

OBS

Amidon en grains, en poudre.

OBS

Amidon et fécule sont une même substance [...] Mais on a adopté plus particulièrement le nom de «fécule» pour désigner l'amidon des organes souterrains, tubercules et racines [...] en réservant celui d'«amidon» pour le produit industriel tiré des graines (blé, riz, maïs).

Spanish

Save record 32

Record 33 2001-08-09

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Although one of the primary aims in durum wheat milling is to produce a speck-free product, bran specks in the final product are unavoidable. If wheat is improperly cleaned, foreign material such as earth pellets or insect fragments may also appear as black specks; kernels damaged by severe smudge, mildew, black point or ergot will also cause speckiness. Since a specky product is undesirable, one test for checking the efficiency of milling is the determination of number of specks per unit area of semolina. The definition of "speck" is not clear cut and differentiation must be made between bran specks and other dark or black specks. Insufficient cleaning of wheat, presence of damaged kernels in low grade wheats, and inefficient purification contribute to speckiness. Normally, the number of specks is reported as specks per 100 square centimetres.

CONT

Criteria for judging quality. Flour color : A very simple way to determine color differences in different batches of flour is to look at the color of different types of flour under a sheet of glass. This can be done with more than one flour at a time. This method not only facilitates a comparison of the whiteness of different flours but allows for an inspection for impurities. The flour should have a... "perfectly regular consistency and not contain any specks". This obviously does not pertain to mixed grain or to other than white flours.

OBS

Mostly used in the plural.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Bien que l'absence de piqûres soit une des caractéristiques les plus recherchées des semoules, les piqûres de son sont inévitables dans le produit final. Avec des blés mal nettoyés, divers corps étrangers (terre, fragments d'insectes) peuvent également apparaître comme des piqûres noires, tandis que les grains fortement avariés par la moucheture, le mildiou, la rouille ou l'ergot présenteront également des piqûres. Comme un produit piqué est indésirable, la détermination du nombre de piqûres par unité de surface de semoule constitue un test permettant de vérifier l'efficacité de la mouture. La définition du terme «piqûre» est imprécise et l'on doit établir une distinction entre celles qui sont causées par le son et les autres piqûres noires ou foncées. Un nettoyage insuffisant du blé, la présence de grains endommagés dans les blés de qualité inférieure et un sassage défectueux sont autant de causes possibles de la présence de piqûres. Normalement, leur nombre s'exprime en piqûres par 100 cm carrés.

OBS

Utilisé le plus souvent au pluriel.

Spanish

Save record 33

Record 34 1999-08-25

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

A sodium salt used in the form of a white powder for conditioning starch and flour.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
DEF

Sel sodique utilisé, sous la forme d'une poudre blanche, pour conditionner les fécules et les farines.

OBS

Le terme «stéarylfumarate de sodium» apparaît sous le numéro 943 du Lexique de la chimie alimentaire.

Key term(s)
  • stéaryl-fumarate de sodium

Spanish

Save record 34

Record 35 1999-02-08

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
DEF

A white or yellow soluble powder, a mixture of maltose and dextrins, used to thicken or to modify milk and dairy products. Produced by the action of barley malt on corn flour.

CONT

Dextrin-maltose [is readily] sol in water or milk. One levelled tablespoonful (8 grams) supplies 27 calories. Use: As carbohydrate modifier for use with milk and milk products in infants’ formulas.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
DEF

Poudre jaune ou blanche, soluble, constituée de maltose et de dextrines, employée pour épaissir ou modifier le lait et les produits laitiers. Résulte de l'action enzymatique du malt d'orge sur la farine de maïs.

Spanish

Save record 35

Record 36 1996-10-09

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A loaf of white bread made in a twisted form by plaiting together a large and small piece of dough(the biblical beehive coil). The dough is made from white flour, enriched with eggs and a pinch of saffron, and the loaf is decorated with poppy seed. It is mentioned in the Bible, translated as ’loaves’, and is traditionally used for benediction of the Jewish sabbath and festivals.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 36

Record 37 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

a white sauce made of chicken or veal stock and cream and thickened with butter and flour.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Sauce blanche à base d'un fond de veau ou de volaille entrant dans la préparation de diverses sauces.

Spanish

Save record 37

Record 38 1991-07-12

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

A brown sauce containing onions, flour, stock, lemon juice, French mustard and white wine.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

Robert. Nom d'une sauce à base de vin blanc et de vinaigre, qui accompagne classiquement les côtes de porc et d'autres viandes grillées.

Spanish

Save record 38

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