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The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

WHITE MEAT [38 records]

Record 1 2022-02-28

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Poultry Production
CONT

Ground chicken is ground meat that can include both dark and white parts of the bird.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Élevage des volailles

Spanish

Save record 1

Record 2 2018-03-14

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Prepared Dishes (Cooking)
DEF

A white ragoût, fricassee or stew based on lamb, chicken or veal, with the sauce made from the liquid in which the meat has been cooked.

OBS

It is bound with a liaison of egg yolks and cream, garnished with mushrooms and small onions and served with parsley and croutons.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Plats cuisinés
DEF

Apprêt de viandes blanches (veau, agneau, volaille) cuites dans un fond blanc ou simplement à l'eau avec une garniture aromatique.

OBS

La sauce s'obtient en principe par une liaison à base de roux blanc, puis de crème et de jaunes d'œufs, mais le roux est le plus souvent supprimé [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Platos preparados (Cocina)
DEF

Guiso de carne, pescado o ave cocido en un fondo blanco y ligado con crema o yema de huevo.

Save record 2

Record 3 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Poultry Production
DEF

Domesticated American poultry breed raised for both eggs and meat. Medium size, with a single comb, it occurs in such colours as white or buff or may have feathers bearing alternate bands of colour. Of the seven varieties, the White Rock, a good meat producer, is the most important.

French

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
DEF

Grande race américaine au plumage blanc ou coucou, à torse jaune non emplumé, à chair estimée, dont les œufs ont une coquille blanche.

Spanish

Save record 3

Record 4 2018-01-29

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

This term refers to many culinary preparations; fat or lean stock, or meat juices used for sauces, stews or braising.... The necessary stades are : broth, clear soup, veal stock, white and brown(thin and thick), juice from braised meat, poultry and game stock, fish stock....

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
CONT

Les fonds sont utilisés clairs ou liés. Ils sont à base de veau, de bœuf ou de volaille, voire de gibier, de légumes et d'aromates (les fonds de poisson sont habituellement appelés «fumets»).

Spanish

Save record 4

Record 5 2015-04-14

English

Subject field(s)
  • Recipes
DEF

Any of various light chilled or frozen foods made with egg white, gelatin, whipped cream, etc., combined with fruit or flavoring for desserts, or with fish, meat, etc.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
DEF

Entremets ou dessert à base de crème ou de blanc d'œufs fouettés.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Recetas de cocina
DEF

Plato preparado con claras de huevo que dan consistencia esponjosa a los ingredientes dulces o salados que lo componen.

Save record 5

Record 6 2015-01-28

English

Subject field(s)
  • Poultry Production
  • Meats and Meat Industries
CONT

A popular, modern meat chicken is the "white broiler" which is marketed under different names by different hatcheries. They are strictly a meat chicken originally bred for the commercial cage grower.

Key term(s)
  • meat-type chicken

French

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
  • Salaison, boucherie et charcuterie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de aves
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Save record 6

Record 7 2015-01-07

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A dish composed of lobster... from which the cooked meat is removed, chopped and combined with a... sauce flavoured with white wine, shallots, tarragon and mustard, [and then] spooned back into the shells, sprinkled with Parmesan cheese and broiled until golden brown.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Cubes ou escalopes de chair [de homard] servis dans les demi-carapaces, mélangés de sauce Bercy (ou crème) moutardée, poudrés de fromage râpé et gratinés, ou masqués de sauce Mornay et glacés à la salamandre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 7

Record 8 2015-01-07

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A Greek dish consisting typically of sliced eggplant and ground meat arranged in layers, covered with a white sauce and cheese, and baked.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Plat composé d'aubergines et d'une farce de viande (additionnée de purée de tomates, d'œufs) cuites au four.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Guisado de berenjena y carne picada.

Save record 8

Record 9 2014-10-31

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Restaurant Menus
DEF

A slim dried [cured] sausage... made from pork meat and cured lard with salt, ground white pepper, and a little sugar for sweetness.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Embutido [de cerdo] estrecho y largo, parecido al salchichón, típico de Cataluña.

Save record 9

Record 10 2014-07-23

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A thick and creamy soup made with crab meat, milk or cream, vegetables and seasonings such as pepper, thyme, bay leaf and white wine.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 10

Record 11 2013-03-19

English

Subject field(s)
  • Spices and Condiments
  • Restaurant Menus
DEF

A rich, highly-seasoned brown sauce, usually containing white wine, mushrooms and shallots, served with meat, game or venison, etcetera.

French

Domaine(s)
  • Épices et condiments
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Especias y condimentos
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Salsa que se elabora con champiñones sofreídos en mantequilla, cebolla, harina, ajo, salsa de tomate, brandy, vino, especias y caldo de carne, entre otros.

Save record 11

Record 12 2013-02-28

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
OBS

blanquette : Stew made without frying the meat first : a white ragout.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 12

Record 13 2011-05-16

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
KNO3
formula, see observation
7757-79-1
CAS number
DEF

A chemical compound which appears under the form of a white, flammable, water-soluble crystalline substance having a saline taste and which is the chief constituent of gunpowder, is widely used in the manufacture of explosives and of certain fertilizers, and is used as a preservative and as a colour-stabilizing agent for meat.

OBS

potassium nitrate: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record; term officialized by the Small Arms Terminology Working Group.

OBS

Chemical formula: KNO3

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
KNO3
formula, see observation
7757-79-1
CAS number
DEF

Produit chimique cristallin de couleur blanche, inflammable, soluble dans l'eau, que l'on utilise comme oxydant dans la composition des poudres et des explosifs, dans la composition de certains engrais, dans la conservation des viandes et aussi en métallurgie pour brûler les résidus carbonés ou sulfurés.

OBS

nitrate de potassium : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche; terme uniformisé par le Groupe de travail de terminologie des armes légères.

OBS

Formule chimique : KNO3

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Entrada(s) universal(es)
KNO3
formula, see observation
7757-79-1
CAS number
OBS

Fórmula química: KNO3

Save record 13

Record 14 2011-01-19

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Medication
  • Dyes and Pigments (Industries)
Universal entry(ies)
NaNO2
formula, see observation
7632-00-0
CAS number
DEF

Slightly yellowish or white crystals, pellets, sticks or powder. Oxidizes on exposure to air. Soluble in water; slightly soluble in alcohol and ether... decomposition at 320°C... Uses :... rubber accelerators; color fixative and preservative in cured meats, meat products, fish, etc., pharmaceuticals; photographic and analytical reagent; dye manufacture; preparation of nitric oxide.

OBS

Chemical formula: NaNO2

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Médicaments
  • Teintures et pigments (Industries)
Entrée(s) universelle(s)
NaNO2
formula, see observation
7632-00-0
CAS number
DEF

Sel sodique de l'acide nitreux, présenté sous forme de cristaux blancs tirant parfois sur le jaune, solubles dans l'eau. Mélangé au sel de cuisine, c'est un conservateur; combiné avec certains nitrates, il aide à fixer la couleur des viandes.

OBS

Formule chimique : NaNO2

Spanish

Save record 14

Record 15 2011-01-18

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
KNO2
formula, see observation
7758-09-0
CAS number
DEF

A white, deliquescent, water-soluble salt that is used in the manufacture of explosives and as a color fixative for meat.

OBS

Also used in medicine as an analytical reagent.

OBS

Chemical formula: KNO2

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
KNO2
formula, see observation
7758-09-0
CAS number
DEF

Sel blanc, déliquescent, soluble dans l'eau, employé dans le domaine des explosifs et comme stabilisant de la couleur des viandes.

OBS

formule chimique : KNO2

Spanish

Save record 15

Record 16 - external organization data 2011-01-18

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Compartment - Canadian Nuclear Safety Commission
Universal entry(ies)
H3PO4
formula, see observation
7664-38-2
CAS number
DEF

Colorless or white crystals of natural origin(vegetables, meat, dairy products), soluble in water and ethanol.

OBS

It may be prepared synthetically, and it is used as an acidulant, a sequestering or flavoring agent, etc. in the food industry.

OBS

Chemical formula: H3PO4

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Tiroir - Commission canadienne de sûreté nucléaire
Entrée(s) universelle(s)
H3PO4
formula, see observation
7664-38-2
CAS number
DEF

Cristaux incolores ou blancs, d'origine naturelle (végétaux, viandes, produits laitiers), solubles dans l'eau et l'éthanol.

CONT

[...] l'acide phosphorique [est utilisé] dans la préparation des détergents, insecticides, pesticides, plastifiants, adoucisseurs d'eau, [...] bombes incendiaires; l'acide phosphorique est encore utilisé comme fertilisant complément dans la nourriture animale, composant des produits photographiques, agent raffinant pour les lubrifiants, composant des ciments dentaires et céramiques [...], bref dans presque toutes les industries chimiques.

OBS

Formule chimique : H3PO4

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Compartimiento - Comisión Canadiense de Seguridad Nuclear
Entrada(s) universal(es)
H3PO4
formula, see observation
7664-38-2
CAS number
OBS

Fórmula química: H3PO4

Save record 16

Record 17 2010-11-17

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C6H5NO2
formula, see observation
acidum nicotinicum
Latin
59-67-6
CAS number
OBS

White or yellow, crystalline, odorless powder. An essential nutrient necessary for the conversion of food into energy. [It] participates in many energy-yielding reactions and aids in the maintenance of normal nervous system. Added to prepared breakfast cereals, peanut butter, baby cereals. [It] is distributed in significant amounts in livers, yeast, meat, legumes, and whole cereals.

OBS

Also known under a very large number of commercial designations, among which: Acotin; Akotin; Anti-Pellagra Vitamin; Apelagnin; Apelagrin; Bionic; Daskil; Davitamon PP; Direktan; Efacin; Linic; NAH; Naotin; Nia-bid; NIAC; Niacels; Niacor; Ni(CO); Nicacid; Nicamin; Nicangin; Nico; Nico-400; Nicobid; Nicocap; Nicocidin; Nicocrisina; Nicodan; Nicodelmine; Nicolar; Niconacid; Niconat; Niconazid; Nicorol; Nicosan 3; Nicoside; Nico-Span; Nicosyl; Nicotamin; Nicotene; Nicotil; Nicotinipca; Nicovasan; Nicovasen; Nicovel; Nikacid; Nipellen; Nyclin; Pellagramin; Pellagra preventive factor; Pellagrin; Pelonin; Peviton; PP-factor; S115; SK-Niacin; Vitaplex N; Wampocap.

OBS

Do not confuse with nicotinamide (vitamin PP), which consists of the amide of nicotinic acid.

OBS

Chemical formula: C6H5NO2

Key term(s)
  • pyridine-beta-carboxylic acid

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C6H5NO2
formula, see observation
acidum nicotinicum
Latin
59-67-6
CAS number
DEF

Vitamine du groupe des vitamines B, ayant un rôle de coenzyme dans l'oxydation des glucides, [dont la] carence provoque des désordres intestinaux et nerveux et peut conduire à la pellagre.

CONT

L'acide nicotinique se forme par l'oxydation des dérivés β-substitués de la pyridine. En dehors de son rôle précurseur de son amide, le nicotinamide, ou vitamine PP, l'acide nicotinique est un puissant vasodilatateur [...]

OBS

Les meilleures sources de niacine sont le foie, la levure, le poulet, la viande maigre, les arachides et les légumineuses.

OBS

Formule chimique : C6H5NO2

Key term(s)
  • acide pyridine-bêta-carboxylique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Entrada(s) universal(es)
C6H5NO2
formula, see observation
acidum nicotinicum
Latin
59-67-6
CAS number
DEF

Vitamina hidrosoluble cuyo déficit causa la pelagra.

OBS

Sólido cristalino incoloro, soluble en agua y alcohol.

OBS

Fórmula química: C6H5NO2

Save record 17

Record 18 2010-04-21

English

Subject field(s)
  • Recipes
CONT

For lunch I have a beef or lamb stew with white rice and wholemeal bread. I also love to eat pasta. Recently I started using wholemeal pasta, with tomato sauce, meat and Mozzarella cheese. I take a garlic pill after the meal. I have been doing this for the last 8 years, that is taking garlic pills. At five pm I eat a bowl of fruits, cherries, peaches, apricots and pears in summer and oranges, apples, tangarines, clementines in winter.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 18

Record 19 2008-12-05

English

Subject field(s)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
  • Vegetable Crop Production
CONT

A pear-shaped, summer squash, which is... pale green or white in color with a smooth or prickly skin, the Chayote has a creased rind that is usually peeled, exposing a white inner meat with a single soft, seed in the center.

OBS

The name chayote is derived from the Aztec word "chayote."

French

Domaine(s)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
  • Production légumière
CONT

Chayote. -Ce légume, que l'on désigne aussi sous le nom de «brionne», est le fruit d'une plante grimpante du même genre que les courges. La chayote est originaire du Mexique et des Antilles. [...] Le fruit de la chayote a la forme d'une grosse poire verte, profondément côtelée [...]

CONT

La christophine [Sechium edule (Jacq.) Swarzest] est une Cucurbitacée originaire d'Amérique centrale, maintenant répandue dans toutes les zones tropicales. Elle est aussi connue sous d'autres noms (Mirliton en Haïti, Chouchou à la Réunion) et plus souvent appelée Chayote dans les pays tropicaux anglophones.

OBS

[Légume appelé] «christophine» ou «brionne» aux Antilles.

OBS

[Légume appelé] «chouchoute» à Madagascar et en Polynésie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
  • Producción hortícola
Save record 19

Record 20 2008-10-20

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
  • Cooking and Gastronomy (General)
DEF

A meat (as veal or pork) that is light in color especially when cooked.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
DEF

Viande du veau, du lapin, de la volaille et, en général, celle qui a une couleur blanche après la cuisson.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
  • Cocina y gastronomía (Generalidades)
OBS

Generalmente se considera que la carne blanca es la carne de las aves, o incluso a veces se incluye también la de pescado. En ocasiones, es considerada como carne blanca la carne de crías de mamíferos como la de ternera, cordero o cerdo lechal.

Save record 20

Record 21 2008-10-10

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

The pulled pork sandwich is one of the famous categories in sandwiches for non-vegetarian lovers. Pork is pig's meat and in making the pulled pork sandwich, usually the meat of the pig's shoulder is used as it has lots of fat. The pulled pork sandwich is usually a favorite dish for the winters. It is warm and spicy and can be enjoyed during the winter season. It is a slow cooked dish and takes lot of time for its preparation. The pulled pork sandwich is made out of buns rather than that of the normal white breads or the sandwich breads. The sauce gets easily soaked up in the hamburger buns.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

De tout pour le carnivore en vous. Sandwich au porc effiloché, poulet fumé, succulentes côtes levées, poitrines de bœuf et burgers immenses [...]

OBS

sandwich au porc effiloché : terme relevé aussi dans une circulaire du Zeller's.

Spanish

Save record 21

Record 22 2008-06-20

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Mollusks, Echinoderms and Prochordates
CONT

Mussel meat is creamy white if male, or an apricot to orange if female. Color does not affect quality. Mussels are popular when steamed, grilled, baked, stewed or sautéed. Mussel shells may be blue, black or brown.

CONT

Mussel meat is rich in protein, and has much less fat, many more mineral nutrients and a quarter of the calories of beef.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Mollusques, échinodermes et procordés
CONT

Une portion de 100 g (3,5 oz) de chair de moule fournit 23 p. 100 de l'apport quotidien recommandé de vitamine C et 37 p. 100 de fer.

Spanish

Save record 22

Record 23 2007-10-05

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

The edible flesh of any of various crabs.

OBS

The colour is usually white except for red pigmented muscle meat from legs and chelae.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

La chair des crabes est fine et délicate. [...] On trouve dans le commerce des conserves de crabe au naturel (miettes ou morceaux de chair).

Spanish

Save record 23

Record 24 2006-05-05

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Food Industries
  • Winemaking
DEF

Any of various colloidal extractives of certain red algae... that are similar products both in appearance, being usu. in the form of translucent strips or flakes or a white powder, and in other physical properties(as ability to swell in cold water and to dissolve in hot water) [used] as gelling and stabilizing agents in foods(as jellies, dairy products, and canned meat and fish).

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Industrie de l'alimentation
  • Industrie vinicole
DEF

Colloïde glucidique extrait de certaines algues marines (rhodophycées) de l'Océan indien et du Pacifique. Il se présente sous forme de poudre, de filaments ou de flocons. Gélifiant, émulsifiant.

Key term(s)
  • tjintiouw

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Industria alimentaria
  • Industria vinícola
DEF

Sustancia mucilaginosa que se obtiene del alga Gracilaria lichenoides y de otras especies de algas marinas.

Save record 24

Record 25 2006-03-08

English

Subject field(s)
  • Botany
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

The edible white meat of the coconut, usually shredded for use in cakes, pastries and cooking.

French

Domaine(s)
  • Botanique
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

À l'origine, la chair de noix de coco est renfermée dans une coquille brune très dure.

Spanish

Save record 25

Record 26 2004-01-09

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
OBS

Holstein-Friesian. These cattle originated in the northern part of the Netherlands. The breed is commonly called Holstein in North America and Friesian in other parts of the world.... Holsteins are easily recognized by their black and white markings and their large size.... Holsteins are famous for their production of large quantities of milk.... they also provide a large amount of meat.

Key term(s)
  • Holstein Friesian cattle

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
OBS

Système de classification des bovins laitiers basé sur une échelle de pointage. Races : Holstein.

Spanish

Save record 26

Record 27 2001-03-05

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
DEF

White, water-soluble crystals with vitamin-C activity; insoluble in alcohol. An antioxidant(mainly for fresh or cured meat).

OBS

Also used in therapy for vitamin C deficiency.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
DEF

Cristaux hydrosolubles blancs à action vitaminique C, insolubles dans l'alcool. Antioxydant (surtout pour les viandes fraîches ou traitées).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
Save record 27

Record 28 1994-12-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Obtenir des blancs de volaille cohésifs et tranchables.

OBS

Blanc de poulet, de perdrix : La chair blanche de la poitrine.

Spanish

Save record 28

Record 29 1993-02-26

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Food Preservation and Canning
DEF

Fermented fish paste, prepared from boiled, dried white meat of cod, kneaded, mixed with soy "bean paste"(miso), sugar, mirin and starch; often sold as canned product.

OBS

Also other species used, e.g. sea-bream (tai-miso), crucian carp (funa-miso), gyomiso.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Conservation des aliments et conserverie
DEF

Pâte de poisson fermenté, préparée avec la chair blanche du cabillaud bouillie séchée puis pétrie et mélangée avec du miso (pâte de soja), du sucre du mirin et de l'amidon; vendu souvent en conserve.

OBS

D'autres espèces sont également utilisées comme le pagre (tai-miso), la carpe (funamiso), gyomiso.

OBS

Produit du Japon.

Spanish

Save record 29

Record 30 1993-02-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

White and brown meat extracted from the cooked whole crab(the latter mixed with bread crumbs or cereal filler), seasoned and laid out attractively in the cleaned carapace shell, marketed fresh or frozen; also canned(in Norway for canned dressed crab, minimum crab content is 90% of weight).

OBS

Similar preparation of other crustacean, e.g. dressed lobster. In U.S. dressed crab is usually whole-cooked crab with viscera and gills removed.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Chair blanche et brune extraite du crabe, après cuisson (mélangée avec de la chapelure ou des céréales) assaisonnée, puis remise dans la carapace nettoyée. Produit commercialisé frais, congelé ou en conserve (en Norvège, le contenu minimum en crabe du produit en conserve, est de 90% du poids).

OBS

Préparation analogue pour tout autre crustacé, ex. homard paré. Aux É.-U. le crabe paré est généralement cuit après avoir été vidé et éviscéré.

Spanish

Save record 30

Record 31 1992-07-28

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Recipes
OBS

ragoût: French Cookery, a highly seasoned stew of meat or fish, with or without vegetables.

OBS

Ragoût : One of the oldest known dishes, in which the simple use of meat with condiments is suggestive of the cooking of ancient Greece and Rome. The word ragoût is derived from the French word ragoûter., which means to re-awaken the taste. A white or brown spicy stew, it may be made with meat, fowl or fish, with or without vegetables. Navarin(which see) is the classic French version.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
CONT

[jarret] Partie servant à faire le ragoût de pattes québécois.

OBS

recette de la cuisine québécoise.

OBS

ragoût : Préparation culinaire à base de viande, de volaille, de gibier, de poisson ou de légumes (...) Le mot «ragoût» date de 1642 (...) Le verbe «ragoûter» signifiait "remettre en appétit"

Spanish

Save record 31

Record 32 1992-07-28

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Recipes
OBS

Ragoût. One of the oldest known dishes, in which the simple use of meat with condiments is suggestive of the cooking of ancient Greece and Rome. The word ragoût is derived from the French word ragoûter, which means to re-awaken the taste. A white or brown spicy stew, it may be made with meat, fowl or fish, with or without vegetables. Navarin(which see) is the classic French version.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
OBS

Recette de la cuisine québécoise.

Spanish

Save record 32

Record 33 1991-08-05

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Food Industries
OBS

diable : Chopped shallots, mignonette pepper, white wine, cayenne pepper, meat stock and tomato purée.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Industrie de l'alimentation
DEF

sauce obtenue à partir d'un mélange réduit de vin blanc et de vinaigre assaisonné à l'échalote et au poivre et mouillé au velouté de veau.

Spanish

Save record 33

Record 34 1987-01-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Both products are whole muscle products containing only white turkey meat.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 34

Record 35 1986-01-08

English

Subject field(s)
  • Mammals
  • Rabbit Farming
OBS

In Canada the New Zealand White and the Californian are the [rabbit] breeds most commonly raised for meat and fur.

French

Domaine(s)
  • Mammifères
  • Élevage des lapins
OBS

Néo-Zélandais blanc (...), race d'origine américaine, est une des races pures les plus utilisées dans le monde (...)

Spanish

Save record 35

Record 36 1985-05-23

English

Subject field(s)
  • Recipes
OBS

(alla) cacciatora :"hunter's style"; meat or fish cooked in a sauce that includes tomatoes, scallions, mushrooms, bay leaves and red or white wine

Key term(s)
  • hunter’s style chicken
  • chicken chasseur

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
OBS

chasseur : Se dit d'apprêts sautés (rognons, médaillons ou escalopes, côtes de veau, mais surtout poulet), accompagnés d'une sauce aux champignons, à l'échalote, au vin blanc et à la tomate.

Key term(s)
  • poulet chasseur à l'italienne

Spanish

Save record 36

Record 37 1983-03-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

Tender white whale meat, prepared in its own juice with added salt.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Chair tendre de baleine blanche, apprêtée dans son propre jus et additionnée de sel.

Spanish

Save record 37

Record 38 1979-11-07

English

Subject field(s)
  • Poultry Production
  • Farm Animals
DEF

A breed of large creamy white ducks of Chinese origin that is the breed chiefly used for commercial meat production in the U. S.

French

Domaine(s)
  • Élevage des volailles
  • Animaux de ferme
CONT

[Canard de] même taille que [...] [le Tadorne, le Canard de Rouen, le Canard d'Aylesburg], bec court, cou porté dans les prolongements du corps. Rustique, précoce bonne ponte.

DEF

race de canards, originaire de Chine, très répandue principalement en Amérique [...] Le canard Pékin est [...] élevé pour la chair et pour la ponte.

Spanish

Save record 38

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