TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

BASTE [4 records]

Record 1 2018-07-30

English

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
  • Meats and Meat Industries
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

[In the Livestock and Poultry Carcass Grading Regulations,] baste means to inject a poultry carcass, up to a maximum of 3 per cent of the weight of the carcass, with one or more of the following, namely, (a) meat broth containing at least 15 per cent solid matter, (b) butter, or (c) edible fats or oils of vegetable origin ...

French

Domaine(s)
  • Abattoirs
  • Salaison, boucherie et charcuterie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

[Dans le Règlement sur la classification des carcasses de bétail et de volaille, imprégner signifie] injecter dans une carcasse de volaille un ou plusieurs des ingrédients suivants, jusqu'à un maximum de 3 pour cent du poids de la carcasse : a) du bouillon de viande contenant au moins 15 pour cent de matières solides; b) du beurre; c) des graisses ou des huiles d'origine végétale alimentaires.

Spanish

Save record 1

Record 2 2009-08-18

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
  • Recipes
DEF

To brush or pour liquid (usually fat, a marinate or cooking juices) over food to keep it moist as it cooks. For instance, when roasting beef, one normally bastes it with accumulated pan juices several times during the roasting process.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
  • Recettes de cuisine
DEF

Mouiller légèrement, à l'aide d'une petite louche ou d'une cuillère, un mets en cours de cuisson au four ou à la rôtissoire, en utilisant la graisse fondue ou le jus qui s'en écoule; cette opération, répétée plusieurs fois, évite que le mets ne se dessèche en surface (...)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas culinarias
  • Recetas de cocina
DEF

Mojar superficialmente un preparado o un alimento.

Save record 2

Record 3 1992-02-13

English

Subject field(s)
  • Sewing (General)
DEF

To hold two or more pieces of fabric or other material together with a basting stitch.

French

Domaine(s)
  • Couture (Généralités)
DEF

Maintenir deux épaisseurs de tissu ensemble par des points de bâti exécutés sur le bord des coutures et invisibles à l'endroit.

Spanish

Save record 3

Record 4 1989-01-24

English

Subject field(s)
  • Sewing Techniques and Stitching
DEF

To sew loosely with large running stitches so as to hold temporarily.

French

Domaine(s)
  • Techniques d'exécution et points de couture
DEF

Assembler à grands points deux morceaux de tissu ou les différentes parties d'un vêtement avant l'exécution définitive.

Spanish

Save record 4

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