TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

CASE HARDENING [4 records]

Record 1 2017-04-07

English

Subject field(s)
  • Metal Quenching
DEF

A generic term covering several processes applicable to steel that change the chemical composition of the surface layer by absorption of carbon, nitrogen, or a mixture of the two and, by diffusion, create a concentration gradient.

OBS

The processes commonly used are carburizing and quench hardening; cyaniding; nitriding; and carbonitriding. The use of the applicable specific process name is preferred.

French

Domaine(s)
  • Trempe (Métal)
DEF

Durcissement d'un alliage ferreux de telle sorte que la couche superficielle soit rendue substantiellement plus dure que le cœur.

CONT

Les procédés typiques utilisés pour obtenir un durcissement superficiel sont la cémentation, la cyanuration, la carbonitruration, la nitruration, et le durcissement par trempe après chauffage superficiel par induction ou à la flamme.

Spanish

Save record 1

Record 2 2003-11-10

English

Subject field(s)
  • Small Arms
DEF

Method by which a steel or iron part is given a very hard, thin surface temper.

OBS

The part is brought to a high heat and treated with charcoal, the carbon of which is absorbed by the surface of the metal. The process often produces a pleasing pattern of red, blue, and gray colours.

Key term(s)
  • color hardening
  • case hardening

French

Domaine(s)
  • Armes légères
DEF

Procédé servant à donner une trempe de surface mince et très dure à une pièce d'acier ou de fer.

OBS

La pièce est portée à haute température et traitée avec du charbon de bois, le carbone de celui-ci étant absorbé par la surface du métal. Le procédé produit souvent une marbrure attrayante de rouges, de bleus et de gris; cette marbrure est appelée «jaspure».

OBS

trempe au jaspé : terme et définition uniformisés par le Groupe de travail de terminologie des armes légères.

Spanish

Save record 2

Record 3 2000-03-10

English

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Résultat d'un séchage trop rapide durcissant la couche externe du produit, qui prend la consistance du cuir.

OBS

Terme(s) normalisé(s) par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Spanish

Save record 3

Record 4 1998-03-17

English

Subject field(s)
  • Wood Drying
DEF

A stressed condition in seasoned timber characterized by compression in the outer layers ... accompanied by tension in the core, the result of too severe drying conditions.

French

Domaine(s)
  • Séchage du bois
DEF

Durcissement des faces d'une pièce de bois, lors d'un séchage artificiel conduit trop rapidement, empêchant un séchage homogène de la masse de la pièce, ce qui provoque des tensions internes et des fentes.

Spanish

Save record 4

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