TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FINING [3 records]

Record 1 2018-03-14

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

Process for clarifying a wine by removing particles which have remained in suspension in the liquid.

CONT

Fining ... makes a wine of improved flavour and balance and one which will remain clear in the bottle for a longer period.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

[...] opération qui consiste à ajouter au vin une substance albuminoïde qui flocule, par combinaison avec le tanin, entraînant dans sa précipitation toutes les substances indésirables en suspension dans le vin.

CONT

Le collage aux blancs d'œufs permet de capter toutes les impuretés en suspension dans le vin.

Spanish

Save record 1

Record 2 2014-05-05

English

Subject field(s)
  • Glass Manufacturing
CONT

Refining: the temperature is now raised somewhat to reduce viscosity and to complete decomposition so that the bubbles disappear.

French

Domaine(s)
  • Fabrication du verre
DEF

Phase de l’élaboration du verre pendant laquelle les bulles présentes dans le bain de verre sont éliminées à haute température.

OBS

affinage : terme et définition publiés au Journal officiel de la République française le 25 avril 2014.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Fabricación del vidrio
DEF

[Proceso por el que se suprimen,] mediante fusión prolongada, las burbujas que conserva una masa de vidrio.

Save record 2

Record 3 2010-06-18

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Brewing and Malting
DEF

The removal from liquid of small amounts of suspended matter, as particles or traces of copper and iron from vinegar and certain beverages.

Key term(s)
  • fining

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Brasserie et malterie
DEF

Processus destiné à rendre clair ou plus clair un liquide en éliminant les suspensions étrangères.

Key term(s)
  • collage

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Fabricación de cerveza y malta
CONT

La ultrafiltración se utiliza en procesos de concentración y fraccionamiento de sustancias, sobre todo proteínas, donde la separación ocurre por un efecto de tamizaje molecular, mientras que la microfiltración tangencial se ha usado a nivel comercial principalmente en la clarificación de jugos de frutas, cervezas y vinos [...]

Save record 3

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